På Neuraths blogg hos Schibsted/SvD framgår det att Anders Borg (m) förstås inte över huvud taget kan tänka sig att pilla på ränteavdraget. Inget förvånande där, Anders Borg tror fortfarande att alliansregimen kan sitta kvar efter valet 2014. Hoppet är det sista som överger (m)änniskan.
Men mer intressant är följande avslutande Neurath-citat.
“Eller att Sverige är sämst i hela EU på att äga sina bostäder skuldfritt.”
Den enda i Sverige som vad jag vet fört fram detta råkar vara … den här bloggen. Tar det som ett erkännande att Neurath läser bloggen. Dessutom har Neurath börjat skriva mer och mer väsentliga krönikor och mindre trams, och har rent av erkänt sig själv skuldsatt i Stockholm. Får väl ta på mig äran av att agerat folkbildande.
Skuldfritt ägande av bostad som
procent av samtliga hushåll. Sverige i botten |
Men naturligtvis menar Anders Borg att det inte existerar någon bostadsbubbla, därför att både Finansinspektionen och Riksbanken förnekat detta.
Skuldsatt ägande av bostad som
procent av samtliga hushåll. Sverige i toppen. |
Bifogar återigen mina tidigare grafer över den svenska skuldofriheten för de som inte orkar klicka sig fram till tidigare blogginlägg.
Folk får gärna betala precis hur mycket som helst för sina bostäder. Om det sker med egna tillgångar och inte med lånade tillgångar. Men i Sverige gör man det uteslutande med lånade tillgångar, vilket blir ett allt större problem. Skuldbubblan är det som kommer orsaka generella problem.
Bostadsbubblan prisar bara bort ungdomar från bostadsmarknaden och svenska ungdomar flyttar hemifrån tidigast i EU, så där finns utrymme att ta av. Smällen kommer framöver av att vi som äger vår bostad på riktigt är nästan icke existerande i Sverige.
För övrigt nämnde jag ovanstående förhållanden kring den obefintliga skuldfriheten i en intervju jag gjorde åt Wall Street Journal för någon vecka sedan. Utgår från att jag iaf blir omnämnd i den resulterande artikeln hos WSJ. Utländska finansmedia är generellt bättre på att faktiskt ge cred till outsiders.
Utvecklingen för fördelningen av
skuldfria och skuldsatta svenska hushåll 2004 – 2010. |
Tillägg: På Eurostats sidor ser det inte ut som Sverige är värst, men Eurostats grafer är för 2009, mina är för 2010. 2009 – 2010 tog väldigt många tidigare skuldfria svenskar lån och Sverige hamnade i botten.
Se bifogad graf över utvecklingen.
Vad som skedde var jobbskatteavdrag och paniksänkta räntor som fick svenskarna att ta lån, även om de var skuldfria, så vi fick Pippi Långstrumpekonomin och den svenska tigern.
51 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag ser inte det som något bra att en välavlönad journalist använder bloggar som källa för artiklar. Det är inget fel i det du skriver, men man kan förvänta att journalister gräver fram informationen själva. Nu blir det istället att du gör jobbet, men hon får lönen och äran.
Nä, tycker att det bör finnas en lag som kräver att journalister ska skriva från vilka källor de får sin information. På samma sätt som forskare gör i sina artiklar.
Steffe, du måste väl veta att all journalistik bygger på fragment som man lånar av varandra och gör till sitt eget utan att skämmas. Scoopen från eget slit är i stort sett utraderade inom svensk media. Däremot skulle det vara befriande om journalisterna oftare anger sina källor, speciellt som de flesta källor man nyttjar är öppna källor!
Enligt dina grafer äger 2.8% av svenskarna sitt boende skuldfritt och 72.7% skuldsatt. Är resten hyresgäster, då? Isåfall skulle jag slagit ihop det till en graf – andel av de som äger sin bostad som har viss lånefinansiering av ägandet, i Sveriges fall (72.7-2.8)/72.7 = 96%.
Men är inte skuldfritt/skuldsatt tämligen meningslöst? Intressantare är hur stor andel som har riskabel belåning, dvs har lån över någon viss procent av disponibel inkomst.
Resten är hyresgäster, ja.
Att jag redovisar graferna så här (Eurostat redovisar dem ackumulerat mellan olika klasser – skuldfri, skuldsatt, hyr mfl (!)) är för att göra det hela tydligare.
Ja, din beräkning ser väl ut att stämma. 4% äger skuldfritt boende, inklusive bostadsrätter som för 15-20 år sedan kunde köpas för en månadslön.
Borätter för en månadslön! Det går att köpa i speciella områden även idag.
Föreslog det för en student-men han visste varför den var så billig.
Området hade problem!
Relationen köpskilling och föreningens belåning har även viss betydelse!
Jag håller med om att det är lite missvisande att dra gränsen mellan skuldfritt/skuldsatt. För det
första så är variationen i kategorin skuldsatt gigantisk – här sträcker det sig från folk som är belånade över skorstenen till någon som har några tusenlappar i lån. Dessutom så finns där ett problem bland de lågbelånade att alla lån inte sker med bostaden som säkerhet (endel har kanske blancolån).
Dessutom så missar man de som bor i bostadsrätt som inte har belånat sin andel, men där BRFen är belånad över skorstenen (dvs man äger en andel i något som inte äger boendet).
Hade det varit möjligt skulle man kanske gjort distinktionen hur många som direkt/indirekt äger minst 50% av sitt boende (eller ett urval av andra procenttal) och då även se till indirekta belåningen i bostadsrätter (har du 75% lån på din bostadsrätt och BRFen är belånad till 60% så äger du indirekt bara 40% av 25% dvs 10% av ditt boende).
Sorry-Om Sverige ligger i en ända av extremen där Rumänien ligger i andra änden då förefaller Sverige nog vara att föredra!
Jag vidhåller att ägandet av ett boende med 50-100 års avskrivningstid med en 4 årslöners belåning ser jag inte som orimligt , speciellt när detta innebär att räntekostnaden ligger under 15% av årslönen.
Det är ett pris vi får betala om bygglönerna driver på byggkostnaderna.
Aternativet är att vi får hyra boendet eller att staten , via bostadsbidrag bekostar det för flertalet.
Eller att vi expropierar boendet från den äldre generationen!
Det är inga bygglöner som driver byggkostnaden! utan det är smarta skärpta byggentreprenörer och byggvaruhandlare som har vett att ta betalt av helt prisokänsliga kunder som utan att blinka hämtar några amorteringsfria "hundringar" extra till guldkranar, kylskåp med ismaskin kolsyrat vatten samt några välförtjänta thailandsresor nu när man ändå jobbat så hårt senaste månaden.
det är den numera så beryktade väldokumenterade slappa utlåningen av amorteringsfria krediter som drivit på byggkostnaderna, hur kan du ha missat det?
xtra-allt, ett rent h-e för oss som inte handlar på kredit för övrigt.
Ni påstår att det går att bygga billigare än vad som nu görs om inte kranen är av guld!
Ni är inte i branschen eller?
Extra allt kan röra sig om max 5-10% av byggkostnaden som numera uppgår till 35-50 000 kr per kvm -gissningsvis.
oppti2012-08-17 14:58
Byggnadsarbetarens andel är runt 10 -> 25% beroende på ny eller rep.
Skanska hade den största procentuella vinsten på hus, innan krisen, enl. deras årsredov.
Runt 500-tusen utöver dom vanliga påslagen.
Det är i vilket fall ganska festligt att notera, Att det som man blev fullständigt idiotförklarad för om man nämde lite försiktigt för 4-5 år sedan, Numera börjar bli allmänt acepterat, förnekelsens kraft är stor.
Jag undrar hur många år det kommer att ta för att det ska bli lika allmänt acepterat att fjollträskborna är sveriges största snyltare på andras arbete, tvärtemot timbrohögerns långvariga och uppenbarligen lyckosamma hjärntvätt av det sovande stadsfolket?
Stockholmare verkar vara det största problemet som finns hos många läsare på den här bloggen. Allt som är fel i deras liv är Stockholmsrens fel. Du vet det finns en hel del knegare i STHLM oxå på vilket sätt anser du att dom/vi snyltar och vad gör du själv som är så mycket bättre?
Jag drar in verkliga exportinkomster till landet i stenhård global konkurrens, i sveriges akademiker tätaste område.
Om man med jämna mellanrum sticker ut hakan och talar om hur
vacker, smart och duktig man är jämfört med lantisarna, samt hur man tvingas försörja samma bidragsberoende obildade lantisar via skattsedeln, får man nog finna sig i att få både hakan och näsan skriftligen ommöblerad då och då.
man har liksom bett om det.
Ja, för om en stockholmare säger något, så talar denne förståss också för alla andra stockholmare…
Men det är ju tur att vi har dig, som alldeles ensam drar hela Sveriges ekonomi frammåt!
Vi är mellan 1-2 miljoner Stockholmare Beroende på villka du klassar som "fjollträskbor" och dessa buntar du i ditt sinne ihop till en personlighet de låter som ett klyftigt sätt att se världen i svart eller vitt. Jag är nyfiken på hur man försvarar sådana resonemang för sig själv? Är min pappa också "fjollträskbo" om han har vuxit upp i Norrbotten men bott i "fjollträsk" hela sitt vuxna liv?
xtra-allt verkar verkligen gå igång på stockholmare. Det är inte utan att man känner historiska vibrationer. För vem minns inte, eller har inte läst om kristallnatten. En märkning av stockholmare vore faktiskt på sin plats. Jag föregår xtra-allt med att föreslå en gul femuddig stjärna fastsydd på armen, så att man vet vem som orsakat allt elände och xtra-allt's personliga elände.
Det är naturligtvis så att personer som råkar befinna sig på eller växa upp på en viss plats kan hållas ansvariga för hur historien utvecklas. Se bara på Nazityskland, och Merkeltyskland. Nu är det dags att stockholmarna, grekerna och andra PIIGS får lida, för folket måste faktiskt ta sitt ansvar, för det vill xtra-allt som drar in verkliga exportinkomster i stenhård global konkurrens i Sveriges akademikertätaste område. Bra gjort xtra-allt. Jag bugar mig ödmjukt inför dig!
Jag tar emot och acepterar din bugning Karl, Var det en vanlig hovbugning eller den lite mer respektingivande japanska kejserliga, Som Du använde?
Jag skulle uppskatta om du i forstättningen bara använde Den kejserliga,när du bugar
på den mjukar på köpet upp diskar och kotor i ryggen på ett fint naturligt sätt.
Annars vet jag inte varför ni låssas vara upprörda och försmådda, tyckte ni samma sak om kindberg-batras utalande angående stockholmare och lantisars mentala förmågor? eller stockholms handelskammares återkommande snyftarticklar om hur förfördelade ni är jämfört med resten av landet, Sl bussarna som tapetseras med timbropropagande här ni får reda på att ni tvingas att bekosta varenda sporthall i landet via er komunalskatt.
eller alla andra enkelriktade påbud från kungliga hufudstaden, kommer du ihåg KD politikern från stockholm som ville förbjuda skoterkörning i fjällen i en riksdagsmotion, när han sin stora fasa en gång hade upptäckt att det bodde infödingar i området.
Som dessutom åkte runt hela tiden på stora miljövidriga illaluktande högljudda slädar som gjorde stora fula djupa spår i dom jungfrueliga snövidderna, precis när dom högproduktiva stocholmarna hade sportlov, och verkligen behövde koppla av från storstadsstressen,med en lugn och avkopplande långfärdstur på skidor.
Och konstaterade till sin stora fasa den enorma förödelse som dom totalt respektlösa lantisarna hade åstakommit under natten.
"Det var knappt man kunde ser fjälltopparna längre på grund av alla dieselavgaser" som nu låg som en lutzendimma över den tidigare helt oförstörda naturen, Men som nu påminde mer om trakterna runt Prokhorovka sommaren 1943, något måste naturligtvis göras snabbt. dom primitiva lantisarna måste helt enkelt skyddas från sig själva, så att dom orörda gnistrande vackra snövidderna kan fortsätta vara tillgängliga närhelst en person från kungliga hufudstaden känner att hin behöver koppla av, med en skidtur.
Av någon konstig anledning var det inte alls lika populärt när några färgstarka kiruna bor ville förbjuda alla motorbåtar i stockholms skärgård, åtminstonde under sommarmånaderna. på grund av att man inte ville bli störd av motorljud om man efter 11 månaders hårt arbete djupt nere i den blöta kirunagruvan lika välförtjänt, ville koppla av genom att paddla kanot runt i stockholms skärgård.
sen ska vi inte glömma den viktiga biologiska mångfalden som lattedrickande storstadsbor anser vara av absolut största nationella vikt, så länge som den biologiska mångfalden inte visar sig i närheten den kungliga hufudstaden, tex respektlösa myggor som sticks och ger kliade utslag i danderyd och djursholm.
Du får gärna märka dina kläder med vad du vill om du känner att du måste visa att du kommer från det fina välmående Fjollträsk,
men vore det inte i så fall mer logiskt att märka dom med ett stort "S" so istockholm eller möjligtvis ett "F" för Fjolllträsk i stället för en femuddig stjärna som annars lätt skulle kunna förväxlas med den sexuddiga davidsstjärnan som nazisterna tvingade judarna att bära.
En virtuell bugning xtra-allt, mer blir det inte.
Anledningen till att jag inte längre bor på landsbygden är att det saknades intellektuellt stimulerande arbetsplatser. Man kunde välja mellan posten, SJ, militären, eller om man drog högvinsten, avancera till en eftertraktad karriär som sjukpensionär. Men eftersom du drar in exportinkomster utgår jag från att du inte har tagit någon av dessa karriärvägar, eller bor i den värsta hålan.
Dock kan jag konstatera av omfattningen på din respons att du fortfarande har ett horn i sidan till stockholm(are). Och det är klart att man ska förbjuda skoterkörning i fjällen, det skrämmer ju renarna från tågspåren – ta skidorna i stället 😉
Förövrigt är de flesta stockholmare trevliga och gör rätt för sig, bara en del politiker som ger oss dåligt rykte.
(P.S. hufvudstad stafvas det)
Carolina Neurath är med i Radio1 nu!
I Aschberg: En av Sveriges Supertalanger – Carolina Neurath
Du kan ju alltid fråga henne i chatten vilka bloggar hon läser…
Även om jag håller med om att skuldsättningen är ett problem så måste jag säga att jag i grafer som berör länders ekonomi föredrar att se Sverige bredvid Schweiz istället för Rumänien och Litauen.
Det speciella för Sverige är väl synen på att bo medelst lån. Det ses inte som första steget i att så småningom äga sin bostad, utan bara en annan form av hyresrätt med större frihet att ändra och bygga om. Att faktiskt betala lånet så småningom finns inte i världsbilden, utan det är bara en fråga om att räkna på vad månadskostnaden blir. Och ofta, med dagens låga räntor och ränteavdrag, blir det fördelaktigare att "hyra" med lån. Man får mer bostad för pengarna. Sedan tillkommer förstås bonusen att man kan tjäna en bra slant på kuppen i och med bostadens värdeökning. Att man också kan förlora pengar, om kåkens pris sjunker, har känts som en försumbar risk.
På det stora hela har folk med den här synen på sitt boende agerat fullständigt klokt och rationellt. De har bara anpassat sig efter de omständigheter som faktiskt har rått på marknaden. Det är vi kufar som inte vill skuldsätta oss, som har en överdriven ängslighet gentemot finansiella risker, som har missat en gyllene möjlighet. Kanske blir det till slut vi som skrattar sist, men frågan är om vi blir så mycket gladare då, mitt i en brinnande kris…
En nog så korrekt observation,detta,att man har bara skaffat sig en ny hyresvärd:bolåneinstitutet. Så när folk talar om att de "köpt" en borätt kan man utgå ifrån att det mest handlar om lånade kulor…
Bara 2.8% som köpt sitt boende, eller ca 4% av de som inte hyr.
Det är en stor fördel med den moderna finansmarknaden – att man inte behöver låsa stora mängder kapital i sitt boende. Klart folk utnyttjar det!
Vad jag hittar på verkar inte riktigt hålla med dig… Se här (flik Figure 2). Där hamnar Sverige "bara" på andra plats (efter Nederländerna) i skuldfritt ägande, med 12.9% – ganska stor skillnad mot dina 2.8%… Du har ingen länk till källa, så var får du den siffran ifrån?
För övrigt blir jämförelsen en lite skev, eftersom hyresgäster räknas med och andelen hyresgäster varierar friskt mellan länder. Räknar man bara Owner-occupied-boende hamnar Sverige på plats 3, efter Nederländerna och Island, med 18.5% skuldfria av alla som äger sitt boende.
Sverige ligger fortfarande rätt illa till i listan, men rätt ska vara rätt.
"flik Figure 2" refererade till excel-filen som refereras till längre ner på sidan jag länkade till…
ddd, och så tittar vi på årtalet. Du refererar till 2009. Jag till 2010, vilket ligger närmare dagsläget. Trenden har alltså dessutom varit att Sverige gått åt fel håll mellan 2009 och 2010.
Tittar du på mitt ursprungsinlägg så ser du att obelånade svenskar gick man ur huse 2009 – 2010 och tog lån.
http://cornucopia.cornubot.se/2012/05/lanta-fjadrar-svenskarna-minst.html
Eftersom XLS-arket är från 2012 antog jag att det var det senaste som fanns… Var exakt hittar du siffror som är senare?
Då får in i Eurostats databas.
Det säger du inte…
Ok, hittade rätt. Det du säger stämmer, så vi kan stryka min tidigare kommentar 😉
Ingen fara. Bra att du kontrollerar fakta.
Det intressanta är ju hur pass skuldsatta svenskarna är, jag har svårt å tänka mig att de som var skuldfria 2009 tog på sig 50% + i skuldsättning på bostaden…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är roligt att de länder jag helst skulle vilja bo i på listan är de länder där flest lånar till sin bostad..
Dvs: Hög standard och attraktivt boende har en baksida, höga lån.
Sen är det upp till var och en var man vill leva, i Rumänien/Litauen eller i Sverige eller UK.
Tillägget ang 2009-2010 är mycket intressant och förtjänar ett fördjupat inlägg………
En förklaring till toppnoteringen av "skuldsatt boende" är väl att vi genom ränteavdraget på 30% har bästa skattesubvention för skuldsatt boende i EU. Detta ger ju privat ägande en 30% fördel gentemot hyresrätt. Sen säger skiljer väl statistiken inte på 1 SEK eller 1 MSEK i lån?
Förmodar man kan göra liknande löpsedel om att svenskarna har mest tjänstefolk i världen, även om förklaringen med RUT avdraget och den faktiska volymen timmmar gör det mindre spektakulärt.
30 % fördel? Det där bygger ju på att hyresrätten och bostadsrätten skulle ha exakt samma kostnad innan ränteavdraget – och så är ju knappast fallet…
Vadå 30% fördel? Tror du inte hyresvärden kan dra av sina lånekostnader? Hallå?
Ja, ränteavdrag gäller bara privatpersoner vad jag vet. Hur menar du en hyresvärd skall dra av sina lånekostnader?
Det är väl därför hyresfastigheter nästan uteslutet köps av BRF:er idag, de har en 30 procentig fördel när de belånar fastigheten.
Alla företag drar av räntor som kostnader i sin verksamhet. Hyresintäkt 5000, räntor 3000, vinst 5000-3000=2000.
Vad hyresvärdar har som nackdel är att de amorterar (om de inte är sådana där fulvärdar som låter husen förfalla), eftersom de vet att de måste renovera framöver. Många BR-ägare skiter i underhållskostnaderna för lägenheten.
Att hyresfastigheter ombildas till Brfer istf att att säljas tilll någon annan förvaltare beror väl snarast på att en förvaltare behöver ett positivt kassaflöde och en positiv avkastning på satsat kapital. En ombildning, där hyresgästerna bildar en förening och köper värderar huset på ett annat sätt. Man kan säga att säljaren i ett sådant fall får ta del av de uppblåsta värdena på medlemskapen.
Exakt. Bankerna lånar dessutom hellre ut till privatpersoner som är evigt personligt ansvariga för sina skulder än till fastighetsbolag som kan gå i konkurs.
Ingen fastighetsförvaltare skulle köpa ett hyreshus till "BRF-värdering". Gör man det blir man inte långvarig i branschen.
Cornu-Amortering eller ej har absolut inget med underhåll av fastigheter-tvärt om!
Har jag överskott i förvaltningen kan jag välja att amortera eller fondera för att få ner vinsten.
Den lista du visade över skuldsättning är intressant men bör nog följas upp med samma typ av lista över tillgångars värde.
Jag misstänker att olika länder har helt olika tradition vad gäller bostadsfinansiering. Vi har tack vare alliansens utförsäljningar av allmännyttan fått ett ökat självägande.
För er på landet är väl statarlängorna det närmaste man kommer hyresrätten-är den formen av ickeägande att föredra?
"En förklaring till toppnoteringen av "skuldsatt boende" är väl att vi genom ränteavdraget på 30% har bästa skattesubvention för skuldsatt boende i EU."
Googlade lite och hittade att t.ex. Nederländerna tycks ha 52 % effektivt avdrag, se sidan 31 i http://www.ecb.int/pub/pdf/scpwps/ecbwp526.pdf (från 2005 förvisso men jag har inte hittat något om att det skulle ha ändrats därefter i Nederländerna). Dock har de sedan år 2001 en begränsing på max 30 år och har man som många svenskar sitt lån kvar många år längre än så, blir väl de svenska reglerna kanske mer generösa ändå. Mer om Nederländernas regler går att hitta i arno.uvt.nl/show.cgi?fid=73462 för övrigt.
Det hade dock varit intressant med en uppdaterad sammanställning av skattesubventioner för lån i olika länder och en jämförelse med privat skuldsättning i resp. land för att se om något mönster går att finna.
oppti2012-08-17 14:58
Byggnadsarbetarens andel är runt 10 -> 25% beroende på ny eller rep.
Skanska hade den största procentuella vinsten på hus, innan krisen, enl. deras årsredov.
Runt 500-tusen utöver dom vanliga påslagen.