Dags för lite äkta fredagsmys.
I Stockholmskommunerna kommer skilsmässorna snabbast i landet, men det finns bedrägligheter i skilsmässostatistik. De flesta äktenskap räcker nämligen livet ut, även i Stockholm (eller Fjollträsk som 50.46% av läsarna anser att det ska kallas – i Stockholms kommun skilde sig 5 330 personer 2011 och blev sittande med ett boende som de kanske inte har planerat ekonomin efter), vilket det dock inte finns statistik på, utan man måste läsa mellan raderna.
I händelse av skilsmässa så varar äktenskapen längst i Norrlands inland, t ex i Pajala, Arjeplog och Åsele, medan man skiljer sig snabbast i Stockholmskommuner som Sundbyberg, Botkyrka eller Stockholm. Snabbast i landet är man i Sundbyberg med 8.7 år i snitt. Men notera den kursiva texten i händelse av skilsmässa. Långt ifrån alla äktenskap slutar nämligen i skilsmässa och denna händelse inträffar därmed inte och finns inte med i statistiken.
Förändring av civilstånd |
Utvecklingen för skilsmässor är ganska jämn, medan utvecklingen för giftermål uppvisar mer dramatik. Jämnast är dock de som drabbas av att bli änkor eller änklingar varje år. Och här hittar man beviset för att de flesta äktenskap, även i Sverige, varar till den ena parten i äktenskapet dör.
2011 skilde sig 46 177 personer (att det är udda beror på att någon skilde sig två gånger på ett år med partners som bara skilde sig en gång samma år, alternativt att någon part i en skilsmässa inte var skriven i Sverige). Det är alltså 23 088 skilsmässor.
Samtidigt blev 29 184 personer änkor eller änklingar. Det betyder att 29 184 äktenskap 2011 slutade med döden. Den avlidne parten i äktenskapet ingår ju inte i befolkningsstatistiken.
Civilstånd i Sverige 1968 – 2011
Notera puckeln 1989 som inträffade av juridiska skäl. |
Sannolikheten att ditt äktenskap ska hålla till döden skiljer er åt är alltså 29184/(29184+23088) eller ca 56%. Och för varje år som går är det sannolikare att det räcker resten av livet, speciellt när man passerat den vanligaste tidpunkten för skilsmässa.
Det är också mer än dubbelt så många som gifter sig varje år som de som skiljer sig, 2011 var det 96 587 som gifte sig och bara 46 177 som skilde sig. Det ger en sannolikhet på 32% för skilsmässa.
En annan försvårande omständighet i att tolka statistiken är att det i själva verket är ännu sannolikare att ditt äktenskap ska vara livet ut. För det finns individer som gifter sig och skiljer sig flera gånger. Det handlar inte om några seriella separatister här, utan vi kan vara överens om att det finns individer som gifter om sig. Detta snedvrider också statistiken. Därav skillnaden mellan 56% och 32% ovan.
Man kan snarare konstatera att det fanns 3 214 018 gifta och 905 645 skilda i Sverige 2011, vilket ytterligare stöder att de flesta äktenskap inte slutar i skilsmässa. Relationen här pekar på 28% risk för skilsmässa.
En annan omständighet som gör att äktenskap i ännu större utsträckning håller livet ut är att skilsmässor oftare sker i relativt ung ålder, medan slut på äktenskapet via döden sker i högre ålder. Och det finns fler unga än äldre även i Sverige. Detta gär att 56%-siffran baserar sig på antalet giftermål för säg tio år sedan i fallet skilsmässor, men i fallet döden på antalet giftermål för kanske 40 – 50 år sedan. Det gör också att siffran 32% eller rent av 28% skilsmässor är mer korrekt.
Så bli inte deprimerad eller missmodig av skilsmässostatistik. Den vanligaste orsaken till slut på ett äktenskap i Sverige är döden!
Jag önskar er som vanligt ett trevligt fredagsmys!
7 kommentarer
Äntligen är man medtagen i ett fredagsmysinlägg 🙂
Dvs du är gift, skild eller änkeman. Eller ogift. Finns också med i en graf ovan.
Jag är också gift, skild, änkeman eller ogift! Fantastiskt! Du har något för alla Cornu! Det är rakt så man blir medtagen, som Cristoffer!
Ganska intressant det du skriver. Jag är inbiten relationsskeptiker, men det är förstås trevligt om jag har fel.
Relationsskeptiker…
Bara för att man inte skiljer sig innebär ju inte att man inte vill eller borde
Det är ju ett rätt "stort steg" att ta att bryta upp
Så sannolikheten att "de som skiljt sig" + "de som vill eller borde skilja sig" > 60% är nog ganska stor…
På tal om att bli gammal så kommer jag helt osökt in på pension, levnadsvillkor och bolån. Skulle det vara möjligt med ett system nu att kunna plocka ut tjänstepensionen i en klump och skicka in som amortering? Vad hade hänt om det var möjligt? Kanske katastrofala följder eller kanske något att fundera på? Skulle ju minska skuldbördan i landet i alla fall.
Har aldrig begripit varför man alls ska gifta sig, verkar helt bisarrt. Funkar likabra ändå, och ett enkelt papper tar hand om det juridiska.
thanks for sharing..