Så var det slut på semestern, eller i mitt fall “semestern”. Illvilliga tungor hävdar att jag alltid har semester.
Ingen mer sovmorgon och första blogginlägg först vid nio- eller tiotiden, utan vi återupptar nu ordinarie tider.
Tänkte bjuda på hur en dag i bloggarens hårda liv kan se ut. Verkligheten är betydligt mer flexibel än så här, men det kan se ut som följer.
06:15 Dagen börjar.
06:15 – 07:00 Skärmtid. Producerar morgonens blogginlägg, som du läser nu. Läser nattens mail och skrubbar marknader och nyhetsflöden från natten, dvs mest asiatisk utveckling. T ex föll kinesiskt inköpschefsindex till 50.1 mot väntade 50.5 enligt Bloomberg (även Schibsted nu ser jag) vilket inte bådar gott för den kinesiska bubblan även om värden över 50 alltså fortfarande innebär tillväxt. Japanska Nikkei ner, i övrigt rätt oförändrat, men baserat på fall i S&P-500, inklusive terminen, sedan europeisk stängning så känns det sannolikt att börsen öppnar nedåt.
07:00 – 09:00 Hushålls- och gårdstid. Alla morgonens nödvändiga sysslor åtgärdas och helst även alla plikter så resten av dagen disponeras någorlunda fritt.
09:00 – 10:00 Skärmtid. Marknaderna öppnar i Europa. Producerar förmiddagens blogginlägg, sannolikt även ytterligare ett blogginlägg som läggs ut senare under dagen på programmerad tid.
10:00 – 13:00 PASS A. Produktivt arbete. Kan delas upp i a) kontorsarbete b) skrivproduktion c) gårds- eller skogsarbete d) hushållsarbete. Kontorsarbete inkluderar bokföring, fakturering, mailsvarande, offerter mm. Skrivproduktion inkluderar skriva bok inklusive research (vilket jag planerar göra idag), producera föreläsningar eller producera extra blogginlägg att lägga ut om jag t ex kommer vara borta från datorn en längre tid. Gårds- och skogsarbete är självförklarande. Hushållsarbete inkluderar, men begränsas inte till, städa, diska, tvätta, klippagräs, handla, laga mat, förädla gårdens produkter, plocka svamp eller bär etc. Väder styr delvis valet av a), b), c) eller d). Det kan också dyka upp vansinnigheter som fysiskt träning eller motion för att rensa hjärnan.
13:00 – 14:00 Lunch. Producerar sannolikt 1 – 2 blogginlägg till som antingen går ut direkt eller under eftermiddagen. Om PASS A var fysiskt gårds- eller skogsarbete, så duschar jag sannolikt här om PASS B ska vara datortid.
14:00 – 16:30 PASS B. Produktivt arbete. Se PASS A.
16:30 – 17:00 Skärmtid. Producerar kanske ett blogginlägg. Beror mycket på om trafik och reklamintäkter var lovande under dagen, annars blir det ytterligare inlägg för att eventuellt dra upp trafiken. Runt 17:00 är det lågtrafik på bloggen vardagar, när det inte är semester, eftersom folk är på väg hem från jobbet. Om pass B var fysiskt arbete så duschade jag kanske också.
17:00 – 22:00 Fritid. Kommentarer överflödiga. Men sannolikt läser jag ändå mail och kan mycket väl producera något blogginlägg, men inlägg som publiceras här kan mycket väl vara skrivna tidigare under dagen.
22:00 – 06:15 PASS C. Uteslutande a) eller b). Sannolikast är väl att jag skriver bok, inklusive research. Det händer att jag sover en stund här.
Eller så skiter jag i alla punkter ovan och tar en dag på stranden. Vem vet?
För övrigt hade bloggen, lågsäsong och allt, 115 079 sidvisningar förra veckan (SIS-index), att jämföra med Bonniers Newsmill som hade 183 354 sidvisningar samma vecka (SIS-index). Lågsäsongen slår dock hårdare mot Newsmill än mot Cornucopia?, skillnaden brukar vara större.
14 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cornu, har du gjort en kalkyl på vad som skulle hända om kreditvärderingsinstituten började nedvärdera alla svenska banker och vilken effekt det skulle då?
Tycker det är så lätt för media att spy galla på grekland, spanien, italien med fler men låt oss säga att vår ränta skulle gå upp till 8% på bolån tack vare betygen, hur skulle vi kunna ta oss ur det? Ju sämre betyg, högre ränta, ännu sämre betyg osv, blir en spiral, inte undra på att ekonomin går under.
Vad som händer till en början är t ex att Landshypotek sparkade ut Moodys för de inte gav högsta betyg till insitututet.
Frågan är hur stor trovärdighet Moodys och Landshypotek har i marknadens ögon. Om marknaden tror på Moodys mer så kommer inte Landshypoteks åtgärd ha betydelse för deras upplåningsräntor.
Sen tror jag inte det kommer gå så långt att boräntan blir 8% endast tack vare betygen (i första steget iaf).
Scenariot bör väl ut isf börja med att marknadsräntan stiger och därmed bolåneräntan. Detta leder till att folk kan bjuda motsvarande mindre på bostadsmarknaden dvs bostadspriserna sjunker. Minskat värde gör att de har mindre säkerhet för sin upplåning vilket ger högre upplåningsränta (mer upplåning utan säkerhet). Ännu högre bolåneräntor följer och spiralen är igång.
Detta scenario behöver inte innefatta någon sänkning av kreditbetyget, men kommer antagligen göra det. Enda variabeln i spiralen är hur pass sjunkande bostadspriser påverkar bankernas upplåningsränta – och den beror ju på hur pass hög belåningsgrad de har på bolånen. Inte undra på att vissa banker vill ha amorteringar…
Grekerna betalar inte 8 % i ränta på sina lån, du kan just nu låna för Euribor 3 M + 2.4 hos HSBC, dvs. 2.8 % för tillfället:
http://www.hsbc.gr/1/2/en/mortgage
Bostadslåneräntor och statsskuldsräntor är inte samma sak.
Och? HSBC är heller inte Landshypotek.
Saken är att de räntor HSBC eller Landshypotek eller vilken bank som helst ger är helt beroende på vilka räntor de får när de i sin tur lånar för att finansiera sin verksamhet (de måste ju dra in mer pengar än de betalar ut). Vad de får betala för räntor är beroende på vad respektive bank har för kreditvärdighet – kort sagt hur säkra lånen till banken är. Mitt resonemang kretsade också kring säkerheterna i panterna som banken använder vid upplåning.
Vi har inte diskutera statsskuldsräntor eller var det det som Alex menade med vår ränta?
Med vår ränta tänkte jag faktiskt på våra bolåneräntor. Då statsskulden inte är särskilt hög i Sverige.
Tänkte att om instituten anser vi har bolånebubbla och dom nedvärderar alla bankerna, så blir det en ond spiral av räntehöjningar. Räntehöjningar på bolånen som i sin tur kommer innebära ökat ränteavdrag, minskade skatteintäker, högre statsskuld och i slutändan även högre ränta på statsskulden. Det är skrämmande att se hur effekterna kan bli.
Har du ingen fru?
Välkommen tillbaka från "semestern". Intressant att läsa hur en dag kan vara för en av Sveriges mest lästa bloggare.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag tycker det låter som ett bra liv, att jobba med det som man tycker är roligt och intressant känns inte som ett jobb utan stimulerande. Inspirerande att det finns människor som har förmågan att skapa sig en meningsfull tillvaro istf att arbeta för lön och leva på fritiden.
Moventia:
När umgås du med barnen?
Läser du artiklarna, eller blir du helt enkelt bara tillfredställd av att spamma?
Det vore intressant om Cornu berättade vilka datakällor han använder för sin research.