Det har förekommit uppgifter om att den spanska avkastningskurvan (eng yield curve) skulle ha inverterat. Men just nu är den normal, dvs lägre räntor på kortare löptider än på medellånga och långa löptider för spanska statsobligationer.
Den spanska avkastningskurvan
på två till tioåriga obligationer |
Att sedan inte Spanien klarar av dessa räntenivåer när man behöver finansiera sig är kanske en annan sak, men avkastningskurvan talar inte för en akut kris, även om den kanske är rätt flat.
Hos Bonnier/DN fantiserar EU-frälset om hur en bankunion minsann skulle rädda hela det europeiska projektet. Den europeiska utvecklingsbanken EBRD:s chefsekonom och skattepengdiare Erik Berglöf sparar inte på flosklerna och det hela låter som inför den svenska folkomröstningen om euron. T ex sägs en bankunion ge EU demokratisk legitimitet, dvs att formaliserad räddning av alla banker för all framtid är demokrati! Det ska också bli högre välfärd, att tillväxten ska vända åter och den typen av kris vi ser nu kommer aldrig att återvända!
Det är förstås rent skitprat.
Åter till verkligheten.
Att en bankunion skulle “rädda” systemet är förstås rent trams, precis som alla de toppmöten, räddningspaket och lappande och lagande som vi sett hittils. Men det är mycket intressant att svart på vitt se hur det handlar om att rädda europeiska banker och inte något annat – man hycklar iaf inte kring att allt handlar om att rädda bankerna. Varje system där en enskild bransch är så viktig att den måste räddas är förstås dödsdömt.
Men naturligtvis menar varje skattepengsdiare att just hinnes lösning är den rätta och att nu, nu ska allting lösas. Man måste ju tänka på prestigen!
Floskeltoppen leds däremot av utrikesminister Carl Bildt (m) som fortfarande pratar om EU som en fredsunion.
7 kommentarer
Debattartikeln är i DN, inte SvD.
Vad gäller den spanska avkastningskurvan så är den visserligen inte inverterad (ännu), men väldigt nära "flatline". Om du väljer en y-axel vars skala börjar på 0 framgår det mycket tydligare.
Borde det inte vara tvärtom? Om man nu är rädd för att man inte skall få sina pengar tillbaks på korta obligationer varför skulle man vara tryggare bara för att obligationen förfaller längre fram i tiden? Eller är det någon annan sorts kris som avses?
Passa dig så du inte blir för EU-fientlig. Att euron inte var en god idé innebär inte att det vore en smart idé att skrota EU. Vill du hävda det får du nog höja din argumentationsnivå snarare än bara tala om "floskeltoppen" och liknande.
Det handlar inte om att skrota EU utom om att avveckling under fredliga former är bättre än okontrollerat sönderfall, som i Jugoslavien eller i Sovjetunionen.
Om vinden vänt måste seglet över på andra sidan, oberoende hur osmart det verkar för den som inte sitter i båten. Det är slänggippen som måste undvikas.
Jag är E-vänlig och U-fientlig. Allt det positiva med EU kan vi som nation sköta bilateralt (ungefär som Norge gör nu).
Då slipper vi allt det negativa, och den listan är ganska lång. Några exempel:
– Ge upp den nationella suveräniteten (Lissabonfördraget)
– Horribla jordbrukssubventioner
– Ett överbyråkratiserat teknokratfrälse för dyra pengar
– En helt odemokratisk politikernivå
– EMU-räddningar
– Vara nettobetalare av stora mått till något som inte gynnar Sverige.
Spanien (och övriga "krisländer") får det nu sämre när de sitter fast och övriga måste betala. Alla förlorar.
Det är inte bara Euron som var en mindre smart idé.
Nu är ju inte bankerna "en branch". Staten och kapitalet sitter inte i samma båt, de idkar grupporgier på densamma. Om "branchen" Europas banker faller så faller hela europaadministrationen med den och det blir ajöss till dagens Europa., Bara att höra vad Björn Wahlroos kunde stå och säga för någon månad sen; "bankerna MÅSTE tjäna pengar, annars…"
Så allt kan få gå åt h-e utom de heliga bankerna. Snart kan vi byta ut morsgrisarna och gemensamt sjunga:
"U-länder är vi allihopa, allihopa, allihopa…"
Verkligheten har en otrevlig förmåga att sticka upp sitt fula tryne nu och då:
http://blogs.telegraph.co.uk/finance/jeremywarner/100019113/this-time-the-chancellor-cannot-blame-either-the-weather-or-the-eurozone/
När till och med mr JW talar klarspråk, då börjar det nog vara illa ….