Det finns numera diverse derivat att handla över de svenska börserna, som ger en möjlighet till hävstångspositioner mot såväl aktier, börsindex, valutor eller råvaror. Naturligtvis finns riktiga terminer och optioner, men eftersom jag själv uteslutande handlar genom kapitalförsäkring så är dessa stängda för mig. Återstår då andra konstruktioner.
Här hittar vi t ex warrants, Handelsbankens Bull- och Bearinstrument och även RBS Minifutures. Warrants, undantaget sk turbowarrants, har tidsfaktorer som gör att det går alldeles utmärkt att förlora pengar även om underliggande tillgång går åt önskat håll. Bull- och Bearinstrumenten är bra, men lite längre utveckling kan vara svår att förutse eftersom den beror på hur underliggande tillgång rör sig. En upp- eller nedgång sker aldrig kontinuerligt, och speciellt vid stora variationer kan hela förtjänsten gå förlorad. Exempel på det finns, t ex så tjänade man inte ett öre på XACT Bear på börskrasche 2008-2009 om man låg kvar lite för länge. Trots en rejäl sättning i index blev vinsten minimal.
Däremot har Royal Bank of Scotland, RBS, något som de kallar för Minifutures, som är relativt enkla att beräkna och förstå. Minilong för positiva positioner, och minishort för negativa positioner.
Skärmdump från RBS svenska websajt, markets.rbsbank.se, nedan. Skärmen visar några av de minifutures man har mot det svenska börsindexet OMXS30.
Relevanta siffror här är hävstång, som är aktuell uträknad hävstång vid nuvarande index. Denna hävstång sjunker förstås om underliggande går i avsedd riktning. Tittar vi på den minilong i listan ovan som har högst hävstång, Minilong OMX X, så ser vi finansieringsnivå 978.2, stop-loss 1007, köp 156.67, sälj 157.57 och referens 1134. Referens är alltså vad OMXS30 stod i vid tillfället.
Finansieringsnivån är den nivå som RBS har finansierat positionen på genom att avsätta säkerhet. Denna säkerhet tar de ut en ränta för. En rejäl ränta, ca 30% per år ser det ut som. Det innebär att det finns en tidsfaktor här. Om OMXS30 står stilla i 365 dagar så faller minifuturen med drygt 23%. För den som tradar kortsiktigt, t ex intradag eller mot dagschart så är kostnaden dock minimal, och framför allt är den förutsägbar.
Men med den ränta som RBS tar ut så tjänar de gott med pengar på sina minifutures.
Nästa siffra är stop-loss. Går index ner dit så tvångsförsäljs minifuturen omedelbart, och man får ut vad som eventuellt finns kvar i värde. Allt för att RBS inte skall få någon förlust på underliggande säkerhet. Det är ju just att RBS ligger ute med denna underliggande säkerhet som gör att man kan handla detta terminsliknande instrument även i en kapitalförsäkring. Handlar du själv med terminer eller optioner måste du ju själv ha dessa säkerheter. Fast på egen hand kan man kanske låna upp dem till lite lägre ränta än vad RBS stoppar i fickan här…
För just minifutures mot OMXS30 är multiplikatorn 1:1. En punkt på OMXS30 motsvaras av en krona i minifuturen. 978.2+156.67=1134.87. Går alltså OMXS30 upp till 1145, kommer Minilong OMX X att stiga i kurs till 166.67. Enkelt att räkna ut och enkelt att trada på.
På motsvarande sätt är det med minifutures mot t ex råvaror eller valutor, men dessa har ofta en annan multiplikator.
Det blir inte heller någon större valutaeffekt, så man kan t ex som jag just nu gör handla mot guldet i amerikanska dollar via t ex Minilong Guld M.
För att räkna ut effekten av ränta på underliggande säkerhet har RBS en enkel kalkylator nere till höger när man går in på respektive instruments separata sida, t ex Minilong OMX X. Kalkylatorn hittas näst längst ner till höger.
Som alltid när det gäller derivat finns det en motpartsrisk. Går Royal Bank of Scotland i konkurs förlorar man sina pengar. Man kan trösta sig med att RBS redan är delvis förstatligat sedan finanskrisen. Annars får man väl hålla sig till tryggare Handelsbankens Bull & Bear.
Personligen tycker jag att RBS Minifutures är ett bra alternativ, speciellt som man reducerar valutaeffekterna på bland annat råvaror.
Och nej, varken jag eller någon till mig närstående har fått någon som helst ersättning för att jag skriver det här. Däremot fick jag ett väldigt bra bemötande av RBS svenska återförsäljare SIP Nordic på Avanza Forum i oktober, vilket alltså får mig att agera nyttig idiot här.
Derivat är ett utmärkt sätt att snabbt förlora pengar på, och knappast lämpligt för den som inte sitter vid datorn större delen av tiden. Ett allvarligt problem vid placering i utlandsnoterade råvaror, som rent av kan handlas dygnet runt, är att NDX där de Sverigenoterade derivaten från RBS handlas inte är öppet dygnet runt. Det gör att underliggande tillgång kan röra sig dramatiskt utan att man själv kan agera om man ligger kvar över natten. Kanske ett mindre problem om man bara handlar mot OMXS30, men värt att tänka på.
I slutändan är den enda garanterade vinnaren just RBS, speciellt med den ränta man tar ut på underliggande säkerhet. Men till skillnad mot t ex Bull- och Bearprodukterna tycker jag att man håller en minimal spread i sin market making. Handlar man inte via (svensk) kapitalförsäkring så kan man naturligtvis handla terminer själv istället…
Tillägg och korrektur: Enligt uppgift är räntan på säkerheten 2.5% + stibor för relevant valuta. Det blir dock hävstång på detta. Om säkerhetsnivån ligger på 1000, och underliggande på 1100, så är värdet på minifuturen 100. 3.5% ränta på 1000 blir 35, så på ett år faller minifuturen till 65 om underliggande står stilla. Tidsaspekten blir dock mindre ju lägre hävstången är, om säkerhetsnivå är 1000 och underliggande 1500, så blir kostnaden bara 35/500=7% på ett år mot 35% i tidigare exempel.
11 kommentarer
"För den som tradar kortsiktigt, t ex intradag eller mot dagschart så är kostnaden dock minimal, och framför allt är den förutsägbar."
Har fått för mig att det är en "över-natten" ränta. Blir det inte kostnadsfritt på intradag då? (fast gratis lån låter kanske för bra…)
Det stämmer antagligen ja. Handlar man bara intradag blir det ingen ränta alls.
Varför handla med en produkt är du måste få minst 20% i årlig avkastinng för att överhuvudtaget gå runt?
Känns som dömt att förlora på sikt…även om man kan göra korta vinster (och förluster…)
Tja, det är ju hävstångsinstrument. Uppgången i underliggande tillgång måste alltså inte vara 20%. Men hävstång slår förstås åt bägge håll…
Instrumenten är luriga över längre tid, vet jag av egen erfarenhet tyvärr…
Problemet är stora kursrörelser som uppstår p g a nyheter, rapporter, flashcrasch etc, och man närmar sig stopp loss gränsen. När kursen rasar på detta sätt tvingas man ta förlusten direkt (jämför med en aktie som man kan behålla för "evigt").
– Antingen blir man utstoppad och man KAN få tillbaka en del av köpevärdet.
– Eller så säljer man till dåligt pris innan stoppen uppnås.
Risken är naturligtvis större för instrument med bra hävstång. Räkna med risken att bli utstoppad om man sitter längre med instrumentet. Kursrörelserna på underliggare är snabbare/större än vad man tror.
Trots erfarenheten tycker jag instrumenten har fördelar, och sitter just nu med några Mini-long. Men jag är mer medveten om risken nu.
/Bloggläsare
Buy the fucking DIP
http://www.youtube.com/watch?v=jllJ-HeErjU&feature=player_embedded#!
Become a trader
http://www.youtube.com/watch?v=85lpWoESHUM&feature=related
Turbowarrents har ingen tidsfaktor!
Ett bra men riskfullt sätt att vara med i marknaden. Rörelserna i dåligt omsatta aktier kan påverkas när säkerheterna säljs av utfärdaren.
Rekommenderas när man vill ha ytterligare ett instrument i en aktie./Oppti
SIP Nordic mailade mig:
"Hej,
Kul att du har fattat intresse för Minifutures.
Räntekostnad på lånedelen är följande:
MINILONG 2,5% + stibor over night
MINISHRT 2,5% – stibor over night
Valutaminis har en lägre räntekostnad, 1,5% istället för 2,5%
Är den underliggande valutan annan än SEK är det den räntan som gäller, dvs USD = LiborUSD over night, EURO = Euribor over night"
I övrigt så stämmer artikeln.
Då stämmer inte deras kalkylator. Knappar man inte 365 dagar faller värdet med 23%. Stibor är inte så högt.
Hejsan
Kan du förklara lite mer ingående varför Xact Bear inte hade gett speciellt bra utdelning om du hade björnat marknaden under 2008?
Om underliggande index föll med ca 40-45 %, och du hade ägt Bear under perioden, vad hade ungefär din uppgång blivit om du tar 2008 som exempel?
Tack
Madza