Kommer ni ihåg våren och sommaren 2008, innan finanskrisen blev riktigt akut hösten 2008 med Fannie & Freddies kollapser, Lehman-kraschen och AIG-kraschen? Då försäkrade i princip alla svenska ekonomer och experter att den lilla finanskrisen i USA inte hade några som helst spridningseffekter och på inget sätt skulle drabba Sverige. Och att det skulle bli någon global recession var förstås extremt osannolikt, något sådant hade vi ju inte sett på väldigt länge.
Nu uppmärksammar även gammelmedia risken och oron för en dubbeldipp i ekonomin, men tar förstås in experter som menar att det inte är någon risk, för det har bara hänt tre gånger på 150 år. Har vi hört det förut? Ingen fara, allt är bra, att något dumt händer är osannolikt. Sedan kan förstås Sverige klara sig mer eller mindre bra relativt andra. Förhållandevis låg statlig skuldsättning är en styrka förSverige, medan skyhög privat skuldsättning inte direkt är det, samt att vår egen bostadsbubbla inte spruckit än och nu är bland de största i västvärlden och nu gått dubbelt så högt som den gjorde i USA innan kraschen.
Tecknen finns ritade i skyn. Dödskors på börserna, följt av Hindenburg Omen, ett oljepris som går sämre än normalt för året signalerar om svag ekonomi, och nu har även MA200, 200-dagars glidande medelvärden, vänt ner på de amerikanska börserna och signalerar att dödskorsen inte var något att leka med.
I artiklarna ovan nämns att Tyskland står starkt, och det tyska börsindexet DAX är tillsammans med det svenska OMXS30 de enda börsindex jag följer som inte visat upp ett dödskors. En del länders ekonomi är bättre än andras, men vi kommer ändå inte kunna stå ensamma och starka i stormen utan att knäckas.
Förr eller senare måste vi betala av de skulder vi lånat från framtiden innan ekonomin kan ta fart igen.
Minnet är kort. Återigen skall vi lyssna på de experter som sade att det inte var någon fara 2008. Vem vet, de kanske gissar rätt den här gången?
Från Zero Hedge kan vi läsa om Albert Edwards, som var rätt ute förra gången, tror att de amerikanska börserna skall mer än halveras, baserat på en p/e-baserad värdering av börsen borde ligga på samma nivåer som 1982. Då skall amerikanska S&P-500 ner från 1047 till 450, ett ras på 47% de kommande 2-3 åren.
9 kommentarer
tack för en ofta mkt välskriven och intressant blogg. Men korrläs denna mening. "att ligga i fatet" är att belasta, ej att hjälpa. osanolikt -> osannolikt.
"händer är osanolikt. Sedan kan förstås Sverige klara sig mer eller mindre bra relativt andra. Förhållandevis låg statlig skuldsättning ligger oss i fatet, medan skyhög privat skuldsättning inte direkt gör det"
PRESSMEDDELANDE KONJUKTURINSTITUTET
KONJUNKTURLÄGET AUGUSTI 2007
Fortsatt hög tillväxt med många nya jobb
Svensk BNP växer med 3,5 procent 2007, 3,8 procent 2008 och 3,1 procent 2009. Hushållens konsumtion spelar en allt viktigare roll för tillväxten medan investeringstillväxten dämpas. Sysselsättningen fortsätter att öka i rask takt och arbetslösheten sjunker. Den allt stramare arbetsmarknaden och högre löneökningar ökar inflationstrycket och Riksbanken förväntas höja räntan till 4,75 procent 2008.
[…]
Den globala ekonomin fortsätter att växa starkt och det är troligt att den nuvarande turbulensen på finansmarknaderna klingar av och får små återverkningar på den svenska ekonomin. BNP-tillväxten i Sverige blir fortsatt hög och BNP ökar med 3,5 procent 2007, 3,8 procent 2008 och 3,1 procent 2009. Korrigerat för variationer i antalet arbetsdagar mellan åren, vilket bättre avspeglar konjunkturutvecklingen, blir BNP-tillväxten 3,7 procent i år, 3,6 procent 2008 och 3,1 procent 2009.
[…]
Tekniskt kan tilläggas att senaste topp, år 2007, på S&P var lägre än den innan, år 2000. Och senaste dalen, år 2009, var lägre än den innan, år 2002.
Det är definitionen på en nedåtgående trend.
Att sveriges BNP till hälften är beroende av exporten säger ALLT om framtiden faktiskt.
13:07 är det felstavat så är det inte välskrivet, per definition, men tack för påpekandena.
Stier, tack, en klassiker:
"det är troligt att den nuvarande turbulensen på finansmarknaderna klingar av och får små återverkningar på den svenska ekonomin"
"att vår egen bostadsbubbla inte spruckit än och nu är bland de största i västvärlden"
De flesta länder utanför västvärlden har en tradition av att ha en mycket högre andel av bostadens värde som konstantinsats vid köp.
Följdaktligen blir de mindre belånade.
Det innebär att vår bostadsbubbla inte bara är bland de högsta i västvärlden utan troligen bland de högsta i världen!!
Det här hade till stor del kunnat undvikas om inte Stefan Ingves hade följt FED:s räntebana så slaviskt. Utan istället vågat lägga sig några procentenheter högre. Det hade vi klarat med tanke på vår relativt låga utlansskuld.
Nu är det nog försent för Stefan Ingves att göra något, bubblan är redan uppblåst.
Jo, man undrar ju vad det är för tomtar som jobbar på Konjunkturinstitutet. Eller varför vi ens har det.
Ska gå toklång marknaden den dagen de tror att allt ska krascha.
Dödskors och hindenbrug omen åsidosatt kommer du ju få rätt till slut, då ekonomin tenderar att gå i cykler. Kan du inte skriva ut när den så kallade bubblan skall spricka om du nu är så säker?
Oavsett, tack för en bra ek.blogg.