Tillväxtreligösa brukar påtala att ekonomisk tillväxt ger oss bättre levnadsstandard och välmående, och det är mycket möjligt att det också är så. Men ibland så innebär ekonomisk tillväxt bara resursslöseri utan att vi på något sätt får det bättre, tvärt om. Resursslöseriet driver upp råvarupriser och energipriser och gör alltså att vi får det sämre.
Jag såg ett exempel på detta idag. Hos den tidigare konkursade göteborgska glasstillverkaren Lejonet och Björnen hade man tidigare ett normalt kölappsystem om man ville köpa glass i deras café. Ni vet en sådan där röd apparat på väggen, som stegade fram en siffra om någon tryckte på en knapp på väggen. Enkel och billig 60-talsteknik. Funktion: Kölappar.
Vid en visit nyligen hade man tydligen bytt ut detta system mot en platt-TV på väggen. Presentationen visade förstås mestadels reklam för företagets glassar, vilket alltså inte förbättrade livet för kunderna. Förutom en platt-TV så drevs systemet av en dator. Plus högtalare och eventuellt förstärkare som skickade ut ett “pling” när någon tryckte fram en kölapp. Följt av att personalen som vanligt ropade upp numret analogt. Redan här talar vi om tiotalet kilo av högteknologi som levererar exakt samma funktion som 60-talstekniken. Funktion: Kölappar. Fast nu med reklam, TV och högtalare.
Men dessutom står datorn och TV:n och drar ström under åtminstone öppettiden, och sannolikt även när caféet är stängt då ingen orkar stänga ner dator och platt-TV. Så för samma funktion som förut har man dessutom slösat bort hinkvis med ändlig olja under tillverkningen av dator och platt-TV från gruva till väggen hos Lejonet & Björnen. Till detta försvinner massa koppar och andra metaller in i detta, och driver alltså relativt upp priset på allt annat som är beroende av dessa.
När man tänker på de 10 000-tals liknande kösystem som idag körs landet runt så blir det en avsevärd energiåtgång för något som förr bara drog ström under en tiondels sekund när man tryckte fram könumret, men nu antagligen står på minst halva dygnet, och rent av kräver att lokalen måste AC-kylas ännu mer för att bli av med värmen från systemen.
Utan att förbättra våra liv alls. Helt onödig utveckling och ekonomisk tillväxt.
Gissar att man på marginalen dessutom fått höja priset på glassen för att finansiera kösystemet. 20:- för en kula, 9:- för nästa, och sedan 10:- per kula var de aktuella priserna. Bara i pengar kostade antagligen kölappsystemet 20 – 30 000:-, som får tas ut på kunderna. Lägger man en extra krona på glassen så har man tagit igen det efter 20 – 30 000:- glasskulor. Sådant kallas tillväxt. Det ökade priset på glassen kompenseras knappast av den känsla man nås av via reklampresentationen.
Detta är inget personligt mot Lejonet & Björnen, deras choklad- och bananglass är så nära fulländad man kan komma. Det finns värre i t ex delikatessdiskar på ICA, där man rent av kan ha 3-4 st presentationsskärmar som på detta vis fyller funktionen kölappnr.
Gissar att de kära läsarna kan ge fler exempel på hur man slösar pengar och resurser på att genom teknik lösa problem som inte existerar, och på så sätt generera ekonomisk tillväxt och tära på ändliga tillgångar.
28 kommentarer
Som boken kontra E-boken?
http://www.sustainablecommunications.org/ingen-miljovinst-med-e-bok/
Även om Internet i sig inte kan anses meningslöst, tvärt om, så drar Internet och alla uppkopplade system enorma mängder energi. Ett exempel är följande uträkning:
"I've estimated the electricity consumption for the internet as follows:
US: 350 billion kWh per year
World: 868 billion kWh per year
These numbers represent 9.4% of total US electricity consumption, and 5.3% of global electricity consumption."
Det är inte försumbart, det.
Synnerligen inte, även om jag nog mer kan irritera mig så swimmingpoooler, långa stigar med massa ljuslampor till stora hus, och kommunala eldrivna fontäner.
Tacka vet jag baginboxen. Den går ännu inte på ström. Har dock fått en förslitningsskada i tummen. Baginaboxtumme….
Tack för en bra blogg!
OLA
Så rätt :-))
Gillar din blogg skarpt, men detta var väl ändå ett klassiskt "det var bättre förr" inlägg 🙂
Mjölkförpackning med kork vs Tetras gamla perfekta "tegelsten"
Korkmaskinerna är:
– dyrare i inköp
(komplicerade tekniska och otillfredsställande lösningar)
– dyrare i drift
(kräver mer varmvatten, mer kemikalier vid rengöring, större elförbrukning, större produktspill, kräver fler operatörer per maskin, enkla 'handhavandefel' resulterar ofta i krascher så maskindelar går sönder)
– dyrare underhåll
(högre andel rörliga delar, konstiga lösningar, allmänt svårmeckade, oregelbunden service och tillsyn pga korkmaskiner som kraschar alldeles för allvarligt alldeles för ofta, korkmaskintillverkarens servicetekniker är där så ofta att de fått ett eget kontorsrum på mejeriet!)
Korkförpackningen:
– mer papper per paket
– opraktisk logistik pga att det nu krävs flera logistikkedjor som dessutom är svårsynkade
(kommer i pappersark, dessa förbannade korkar!)
– mindre effektiv logistik ut till kund
(färre förpackningar per 'rullpall')
Ledningen på Arla vet nog om detta men den verkar inte ens bry sig att korkförpackningarna dessutom går emot deras egen miljöpolicy.
LoL, typ.
// less på arla
Tacka vet jag lestadianerna och amish, de orsakar ingen teknikinflation. Men jag läste någonstans att lestadinerna gick ihop i byalag och grävde ner sina egna internetkablar.
En politiskt ofarlig sak att störa sig på:
Värmeljus med LED-lampa istället för låga.
/Tisgift
Räknas Willys TV-skärmar över kassorna, som ständigt visar reklam? Borde ju dessutom vara ett potentiellt arbetsmiljöproblem för de som sitter i kassan, hur roligt kan det vara att ha det skränet i bakgrunden hela tiden?
@ Åke
Vad är det för fel med att tycka att något var bättre förr?
Fenomenet med att man idag i de flesta sammanhang automatiskt blir stämplad som "bakåtsträvare" så fort man påpekar att någonting man gjort förr faktiskt var ganska bra ser jag som ett tecken på att många idag lider av väldigt dåligt självförtroende och en dålig självkänsla
Ingenting vi har gjort förut har varit bra…
Allt nytt är bättre än det vi gjort förut…
Eller så är det ett tecken på någon form av mani – typ köpmani (konsumtionsmani)
Att man behöver nya saker hela tiden för att bekräfta sig själv eller det man gör…
Om kölappssystemet dessutom körs på Windows får man räkna med att det då och då hänger sig. Såg jag senast häromdan på ICA (dock inte ett kölappssystem utan en reklamskylt, men ändå; inte vidare god reklam att mötas av en dosprompt).
Apropå elförbrukning på nätet räknade Nicholas Carr ut häromåret att en avatar i Second Life (finns det längre? det här var 2006) förbrukade lika mycket som en riktig medelbrasilianare.
@21.55
Tycker bara att det är ett klassiskt symptom på bittra gubbar som inte tog chansen en gång i tiden 😉
@ Åke
Eller ett tecken på att man har förstått att värdera vad man har (eller har gjort)…
Tja, det här pekar om något på hur avancerat vårt samhälle är, där vi har ett överskott att lägga på liknande trivselfaktorer.
Om nu detta är så dyrt, så kan ju en klipsk konkurrent starta en egen glassbar där glassen är identisk, fast en krona billigare. Alternativt drabbas L&B av lägre vinst på grund av en onödig kostnad som inte tillför nån nytta, men att de går med vinst över huvud taget är ett kvitto på att de gör bra produkter och så att säga har råd att ta en dumförlust på det här tilltaget.
Visst kan vi minska vår produktion oerhört mycket innan vi når nivån "överlevnad". Hypotetiskt finns det oerhört många effektiviseringsförslag, det borde förtjäna ett eget inlägg.
Låt mig ta några exempel; alla restauranger, caféer, glassbarer och frisörer är egentligen onödiga. Väldigt många tjänster i allmänhet är helt onödiga, "man kan ju göra det själv".
Vidare skulle man kunna begränsa mataffärernas öppettider kraftigt. Varför ska man kunna handla på kvällar och helger? På samma sätt, mat i hemmen — i flerbostadshus kan man ordna kollektiv kökslagning. Se ex hur den här idén visar sig i små korridorskök i 30-talslägenheter! De var ursprungligen inte tänkta för mer än väldigt basal matlagning. Detta vore en enorm besparing jämfört med om varje hushåll lagar mat efter eget tycke.
Men sedan kommer haken — mycket av det här har redan prövats, och det visar sig att kollektivhushållning inte är någon hit för de flesta familjer — man vill helt enkelt laga maten själv (alternativt gå ut och köpa den på restaurang). Så vi får leva med slöseri, eftersom kunderna efterfrågar det. TV-apparater och dylika butiksförstärkare är ju faktiskt mycket billiga, även med dagens råvaru- och elpriser. En kostnad på 30000? Slå ut det på tre år. Hur stor är omsättningen för butiken, tror du?
Det här med el och belysning förresten kan vara en anledning till att vi gödslar så med "onödiga" saker. En intressant sak att räkna på är hur mycket en viss del ljus kostar att konsumera. Från att ha varit "lyx" på 1800-talet, har priset på ljus (om man räknar i lumen), fallit till en tusendel av vad det var för mer än hundra år sedan.
Jag lägger själv ungefär 1-2% av min inkomst på elektricitet, och då driver jag runt en lägenhet med diverse utrustning. Så billig är elektriciteten alltså att den utan vidare kan två-, tre- eller fyrdubblas i pris innan vi (hushåll, butiker och företag) på allvar kommer att göra något åt situationen, och kanske då börja implementera "nödscenarier".
Och utbudet på elkraft vid fyra gånger högre producentpris (Vilket "bara" skulle innebära ungefär fördubblat pris för konsumenter, på grund av konstanta punktskatter osv) skulle vara betydligt större…
Det är ett problem att allt skall datoriseras numera. Gärna skall produkterna även kräva en dedikerad dator så flera styrprogram inte kan dela maskin. Det är ett aber att ge support åt dessa obskyra produkter då tillverkaren inte helt sällan konkar innan support behövs. Det ger ju arbete åt lokala it-vaktmästarföretag iaf.
// Boblog
"Alla" tjänar på konsumtion; tillverkare av platt-tvn, fraktfirman, installationsfirman, mjukvaruutvecklarna, de som sköter underhållet av systemet.
Aktieägarna i alla företagen, alla anställda – direkt och indirekt (chefer, assistenter och annan icke-produktiv personal) samt övrig overhead – som varit inblandade, staten som får in moms, arbetsgivaravgifter och löneskatt.
Så visst får några det bättre.
Nu.
Vem bryr sig om hur det påverkar hur det är om 130 år?
Du och jag lever inte då. Inte heller dagens aktieägare. Ingen av dagens politiker heller.
Mina barnbarn lever förhoppningsvis då. Men tänker man bara på sig själv så.
För några dagar sedan var jag på MAX hamburgerrestaurang och beställde en sallad.
Lagom irriterad konstaterade jag, efter att ha läst på deras skyltar om hur de producerar klimatvänliga hamburgare med Co-deklaration bakom varje rätt, att de ca 10st brödkrutonger jag fick till min sallad var inplastade i en tjock och svåröppnad påse/förpackning.
Man kan nog gissa sig till att den energi som denna plast tagit i anspråk, samt innehöll, nog kunde överstiga den i brödbitarna.
/Frekvent besökare
I delar av Tokyo har man lastbilar som inte transporterar något utan kör omkring bara för att göra reklam. De kör sin runda varv och har väl egentligen motorn avstängd bara några timmar på natten och när de tankar. Givetvis är de starkt lysande.
Angående Max (och McD) så torde det halvdussin plattskärmar som varje restaurang numera har för att visa priser och produkter vara tämligen onödigt. Funktionen är exakt samma som förut, dvs visa priserna och produkterna, men drar nu rejält med ström och ger värme som man sedan behöver kyla bort.
@Cristoffer 20.14
Om du stör dig på swimmingpooler så borde du bege dig till Japan, för där är marken så dyr att man inte har råd med sådana. Själv kan jag inte se hur man kan irritera sig på pooler i Sverige.
Att vi idag i större grad använder datorer och LCD skärmar är väl egentligen inte så konstigt då dessa har blivit så väldigt billiga. En liten LCD skärm och en billigare dator tillräckligt för detta behöver inte kosta mer än några tusen kr vardera då de tillverkas i mycket stora volymer. Ska man däremot köpa en mer specialicerad produkt som ett kölappssystem så är det i regel överpriser som gäller. Samma trend gäller också exempelvis kassasystem vilka blir än mer datoriserade.
Så man ska inte tro att alternativen direkt är gratis. Att hålla på att skriva ut menyer, eller trycka och distribuera dessa kostar också pengar. Att använda en LCD skärm kopplad till en liten dator kan exempelvis vara ett mycket smidigt alternativ till att exempelvis skriva ut och sätta upp reklamblad.
Först så hade man förstås redan ett befintligt kösystem, så det nya tillför inte något.
Jag inser naturligtvis vitsen med IT-system för prislistor etc, men min poäng här är hur detta drar mer och mer ändliga resurser jämfört med t ex förnyelsebart papper.
Exemplen i detta inlägg visar hur pass mycket reserver vi har i ett modernt samhälle.
Som exempel, det här med resursförbrukning vid tillverkning av avancerade produkter — "en dator kostar tio gånger sin vikt i olja" — det är ju ganska marginellt jämfört med vad som konsumeras i form av transporter.
Om min dator väger 4 kilo, så har det alltså gått åt 40 kilo olja (motsv) för att producera den. Nå, ur 40 kilo olja kan jag få ungefär 20 liter bensin (ungefärligt räknat). Det kan jag ju lätt bränna upp på ett par veckor.
Så på mikronivån kan jag helt enkelt sluta köra bil till jobbet och cykla istället, så har jag "sparat in" alla mitt hems elektronikprodukter på några månader.
Det vore intressant att räkna på ett "reduktionsscenario" där man samlar ihop praktiskt möjliga besparingar. Typiska enkla besparingar är ensamkörande, swimmingpoolar och TV-tittande…
Om det nya inte tillför något så kommer inte ngn installera det.
Sen är frågan VAD det tillför.
Det kanske bara är säljaren som tjänar på det egentligen, men han/hon är duktig på att sälja in systemet till butiken.
Men det är lite problemet med en liberal marknad – även skit säljs eftersom folk själva får välja.
Alternativet är förstås en reglerad marknad där några gubbar sitter ngn stans och beslutar om vad som är "nödvändigt" – men det brukar bara resultera i en allmänt sänkt välfärd och en svart marknad vid sidan om
Om priser på energi och transporter går upp så kommer sådant "ofog" att rensa ut sig.
F.ö. tycker jag att hålla fast vid gamla grejjer för att "det funkar" är helt fel förhållningssätt och ett mkt konservativt sätt att tänka. Tex funkade det ju med brev och fast telefon, så varför mobiler + email ? (även om produktiviteten i många, inte alla, fall har mångdubblats ?!)
Men man behöver inte heller byta för bytandets skull.
Och ett kölappsystem á la 60-tal är väl dessutom snarast kult numer ? 😀
/K
Glassen är god även om dyr för oss unga som inte har hög avlönade kapital jobb. men även glassen på feminist och vp kafet är ganska god som vi gör själva.
däremot borde penga istället för läggas på onödiga saker som reklam istället läggas på dagispappor, hbt(q) forskning och barnuppfostran utan pysco och fysisk aga
Mitt favorithatobjekt: Bensindrivna lövblåsar. Släpper ut mer föroreningar än en personbil och för ett jävla liv. Den enda positiva effekt de har är väl att alstra koldioxid som får träden att växa bättre…
Det måste för övrigt vara en ansenlig samhällelig kostnad att mekanisera bort den typen av parkskötar-, sopgubbe- och snöskottarjobb. Det är ju arbeten som kan utföras även av den som har kort utbildning eller "arbetshandikapp" såsom lättare missbruksproblem, och som kanske får svårt att hitta ett annat jobb.