År 1992 kom boken The Prize: The Epic Quest for Oil, Money, and Power författad av Daniel Yergin. Boken vann ett välförtjänt Pulitzerpris, och är fortfarande läsvärd för den som vill läsa in sig på oljeparantesens historia och utveckling.
1983 hade Yergin startat Cambridge Energy Research Associates (CERA), en konsult- och lobbyfirma, som specialiserade sig på att analysera energimarknaderna och sälja information kring dettaa till energiberoende företag, organistioner och myndigheter.
2004 köptes CERA av IHS, och har de senaste åren bytt varumärke till IHS CERA. IHS äger t ex också försvarspubliceringshuset Jane’s. Jag skriver lobbyfirma ovan, och det grundar sig på att IHS också utför “kontaktskapande arbete” mellan myndigheter och företag, inklusive gärna bistår med lagstiftningsarbete. Lobbying helt enkelt.
Jag låter det vara osagt vilka som är kunder till CERA, men Yergin och CERA har gjort sig mycket kända inom peak oil-lägret under årtiondet som gått. Kända för sina prognoser.
Alla har förstås fel då och då, men CERA har haft ett fantastiskt track-record. Yergin och CERA har gjort allt de kan för att motsäga peak oil, och menar rent av att peak oil aldrig kan inträffa, men att oljeproduktionen når en “undulating plateau” efter år 2030 och därefter ligger kvar på den platån tills vidare. En sorts peak oil utan utförsbacke. Man sade systematiskt att oljepriset skall ner.
Först när oljepriset var uppe på 145 USD kastade CERA in handduken och drabbades av panik och sade då att oljan skulle dra upp över 150 USD. Då kraschade istället priset.
Ovanstående graf är rätt tydlig. Källan finns här med mer detaljer.
När t ex SAS vägrade att terminssäkra sina drivmedelspriser 2004, åtföljt av tvärsäkra uttalanden om att oljepriset skulle falla så kanske man liksom många andra hade köpt råd från CERA.
Trots allt hänvisar CERA alltid till sina fantastiska hemliga unika databaser över vartenda oljefält som existerar och inte existerar i världen, vilket ju är ett slagkraftigt argument för att lyssna på dem.
Men sanningen är att Yergin och CERA har varit den bästa kontraindikator pengar kan köpa.
Allt är bra, det finns inget att oroa sig över. Marknaden är välförsedd med olja och det kommer finnas tillräckligt med olja för alla behov i många decennier framöver om man får tro slutklämmen på en relativt nyskriven artikel av Yergin.
Fast det var det där med kontraindikator…
Yergin visar med all tydligen att de gamla visdomsorden att “det enda vi lär oss av historien är att vi inte lär oss något av historien” stämmer. Att ha historiska kunskaper betyder uppenbarligen inte att man får någon som helst förmåga att förutse framtiden. Men det är förstås illa när man samtidigt tar betalt för att göra just detta, dvs ge prognoser.
Det finns en enhet som kallas 1 Yergin, och det innebär 38 USD. Detta baseras på en kolumn i Forbes skriven av Yergin 2004 om att oljan skulle stå i högst 38 USD mot slutet av 2005. Den 13:e juli 2006 firar man Daniel Yergin Day, den första dag som oljepriset nådde 2 Yergins.
4 kommentarer
Läste du ryktet om de enorma oljelagren som ska finnas i Yemen?
The Prize – bra bok som rekomenderas, går ofta tillbaka och läser kapitel iden.
Bästa koll på olja och oljepris trender, utbud/efterfrågan tycker jag den gamle mannen Henry Groppe har.
http://www.financialpost.com/opinion/story.html?id=6a0d1e82-4624-4926-ae7f-3a43db9318c8
http://asianenergy.blogspot.com/2009/04/henry-groppe-iea-to-blame-for-100-oil.html
Cornucopia,
innebär visdomsorden, "Det enda vi lär oss av historien, är att vi inte lär oss något av historien", att all teknisk anlys är nys?
Humoristen
Kanske.
Allt Yergin behövde gjort för att säga att oljan skulle stiga var att titta på 200-dagars glidande medelvärde, så där hade TA klått massvis med överbetalda analytiker.
Generellt skall man inte slåss mot trenden.