Mona Sahlin, som kallar sig för en av “vi äldre” vid 52 års ålder, vill förstås att folk skall jobba längre. Enligt uppgifter i intervjun med henne i SvD så jobbar vi numer i 35 år, och etablerar oss på arbetsmarknaden vid 28. Pensionsåldern blir alltså 63.
Genom att prata om “vi äldre” så antyder förstås Sahlin att pensionsåldern behöver höjas. Men det skall förstås alltid gälla “de andra”. För väldigt få tackar nej till tidig pension när arbetsgivaren erbjuder detta för att göra sig av med övertalighet minst en gång per konjunkturcykel, som är 5-10 år. Dessutom tillåter ju lagstiftningen att man tar ut pension innan 65.
Det är bra med frihet och flexibilitet, och jag tycker att man skall ha kvar just den friheten och flexibiliteten.
Nej, Mona Sahlin, problemet är inte den tidiga pensionsåldern. Problemet ligger i att ungdomar idag etablerar sig på arbetsmarknaden i snitt vid 28 års ålder. Ungdomar förresten… I min värld slutar man vara ungdom och blir vuxen på riktigt vid 20 års ålder, detta av en så arbetarklassanledning som att man då får köpa Explorer på Systembolaget. Småvuxen blir man dock redan vid 18.
Att sitta och dra runt i nio år efter gymnasiet är problemet. Det är framför allt ett resultat av att 12 år av socialdemokratiskt vanstyre 1994-2006 har tvingat in “ungdomar” i utbildning för att dölja arbetslösheten. För många innebär detta först ett antal år på kommunal vuxenutbildning för att läsa upp betygen eller läsa in de behörighetskrav man av lättja inte läste på gymnasiet, sedan ett antal år på en eller flera högskole- och universitetsutbildningar, allt finansierat av staten och välfärden.
Om vi istället kunde trycka ner inträdet i arbetslivet till 23 års ålder, gymnasiet + fyra års högre utbildning, så kan vi sluta tjata om att folk pensionerar sig för tidigt.
En metod att åstakomma detta med är att skrota LAS, och därmed låta unga vuxna etablera sig i arbetslivet till nackdel för de äldre. Ett annat sätt är att sluta dalta med utbildningstramset. En väg att gå är att man drar ett övre sträck för vid vilken ålder staten finansierar folks vidareutbildning. Det kan dock slå fel, utan istället kan man helt enkelt begränsa antalet år någon kan få statsfinansierad utbildning och studiemedel till totalt fem år. Möjligen med undantag för enskilda utbildningar som kräver längre utbildning, ex läkarlinjen. Men det är ett litet undantag.
Och sluta med de tramsiga tankarna om att man skall behöva eftergymnasial utbildning för enkla jobb, t ex bankkassör. Förr räckte det med tre års gymnasium för att jobba på bank. Det var på 80-talet, men på den tiden var det förstås lite högre krav i både grundskola och gymnasium, som nu i allt större utsträckning snuttifieras till fritt val och fritt styrd utbildning. Fram till 90-talet så baserade sig svensk grundskola och framför allt gymnaiset på att utbilda det antal personer som behövdes till olika utbildningar baserat på de krav som arbetslivet ställde, inte för att förverkliga dem själva.
När ungdomar, barn, själva plockar ihop sin gymnasieutbildning så är det inte konstigt att de inte kommer ut i arbetslivet förrän vid 28 års ålder.
Nej, höj gymnasielärares lön kraftigt så man öppnar för de som tröttnat på att jobba i “ute i verkligheten”. En möjlighet att gå tillbaka och överföra sin kunskap till nästa generation, och satsa på att ge Sveriges ungdomar världens bästa grundutbildning. Mycket av högskole- och universitetsutbildningen kan flyttas ner på gymnasienivå, istället för som idag flytta upp gymnasieutbildningen till högskolan med “förberedande år” och allt mer förenklade kurser etc.
En metod för att uppnå detta är att ta bort tramset om behöriga lärare. Jag tar fram min enorma cluebat och viftar med den hotfullt i luften. 99% av alla lärare på högskola och universitet är “obehöriga”, dvs har inte någon pedagogisk utbildning, undantaget kanske någon veckas introduktion. Kan vi på våra finaste utbildningar klara oss utan pedagoger så kan vi också skicka in ämneskompetenta och erfarna människor till grundskola och gymnasium, utan att kräva att dessa först bygger upp ytterligare studieskulder och slösar bort ännu mer tid i utbildningssystemet för att bli “behöriga”. Mitt förslag är helt enkelt att de “gamla” som Mona Sahlin helt enkelt går tillbaka till gymnasiet som lärare, med ett helt liv av erfarenhet bakom sig. Med äldre bakom katedern så kanske det kan bli lite ordning och struktur också, plus att de inte blir distraherade av det egna familjelivet och istället har uppnått ålderns lugn? Dessutom skall de “gamla” bara härda ut några år som lärare, och kan alltså brinna ut rejält för att sedan gå i pension. Ett sista hurrah!
Varför skall man för övrigt ha behöriga lärare i en gymnasieskola där allt mer av tiden är lärarlöst eget arbete, som består i att ladda ner texter från Internet och skriva om dem lite grann? För tre års utbildning i Google-sökningar känns det lite onödigt att kräva att lärarna skall vara behöriga pedagoger.
Och vill inte ungdomarna ha utbildningar som efterfrågas av samhället, så kan de slippa utbilda sig helt och börja jobba med lågavlönade okvalificerade jobb istället för att balter och polacker skall göra det. En 16-åring kan också röja skog eller sopa golv, och rent av billigare än polackerna. Fast i Sverige måste man gå tre år på gymnasiet för att få röja skog, annars gnäller facket.
Utbildning är kraftigt överskattat. Det är resultatet som räknas.
Men tyvärr har samhället fått för sig att man måste ha högre utbildning.
Så vem står i vägen för en rejäl reform? Jo socialdemokratin själv. Nämligen facket. Vilket blir ytterligare en stötesten i vad som behövs ändras. Minska fackets makt.
Kort sagt:
– Skrota LAS
– Minska fackets makt
– Begränsa antalet år med statsfinansierad utbildning
– Höj utbildningsnivån kraftigt på gymnasiet
– Ta bort kraven på “behöriga” lärare
Nu tar vi ett steg bakåt. Låter ovanstående vettigt?
Då skall man vara medveten om att socialdemokratin aldrig kommer kunna genomföra en enda av ovanstående punkter. Istället kommer de fortsätta tjata om höjd pensionsålder, trygga i vissheten att ingen av deras väljare ändå kommer orka jobba till den höjda pensionsåldern. Utan det skall som alltid “någon annan” göra.
Höjd pensionsålder är att skjuta problemet framför sig. Ta istället tjuren vid hornen och börja i rätt ände. Börja med ungdomarna. Men det kräver förstås handlingskraft och rejäla reformer redan idag, och inte någon gång i framtiden.
23 kommentarer
Detta låter som Centerns partiprogram.
Ojdå. Har inte läst det.
Vilket kanoninlägg – som vanligt. Önskar dig en riktigt bra dag!
Väldigt tjöt om LAS hela tiden.
LAS är så fyllt av kryphål och undantag att det knappt kan kallas en lag om anställningsskydd längre.
Om skyddet för den 58-årige fabriksarbetaren försvinner byter bara arbnetslösheten åldersgrupp.
Om nåt ska förändras är det tänket att en arbetare är en kostnad.
Det är ju det jag sagt tidigare, om du kom fram ur Barbour-stället och slokhatten och blev politiker skulle jag garanterat rösta på dig direkt!
Jag som har spenderat 16 år i skolan (även om det var ett tag sedan…) och fått smaka på 40-talisternas experimentskola (inga läxor men vi lärde oss att "kramas"…) såväl som den märkliga upplevelse det innebar att hamna bredvid den "kursansvarige" på en tenta (just det, samma kurs!) kan bara instämma i att utbildnings-väsendet behöver reformeras. Hade vi sedan arbetsmarknadsregler som medgav att "skoltrötta" kunde ta sabbatsår mellan både högstadium/gymnasium och gymnasium/högskola så skulle det kunna göra underverk för motivationen (åtminstone för en del). Har själv på nära håll både konstaterat och upplevt att en tids "lågkvalificerat" arbete kan fungera som en blåslampa avseende förkovran i studier. Låg- kvalificerade arbeten behövs givetvis också men det är ju en fördel för samhällsutvecklingen om inte alla har sådana.
Allt du skriver om skolan låter vettigt. Men varför begränsa den rejäla lönen till gymnasielärarna? Även grundskolan behöver lyftas på samma sätt. Det är ju en sammanhållen kedja.
Privat har jag levt efter detta och pushat ut alla mina barn med kompletta utbildningar på arbetsmarknaden från 24 års ålder, men jäklar vad det kostat på av eget engagemang och kostnader. Skolan stöttade ju inte direkt, men det gjorde faktiskt ungarna.
Toppeninlägg igen. Tack!
/Morfar
Håller med om det mesta, fast en del finns ju nästan redan. Begränsningen i statsfinansierade studier, man kan i nuläget bara få studiemedel i 240 veckor, dvs 6 år. Inte riktigt som ditt förslag om 5 år, men ändå en klar begränsning. För jag antar att det enbart var studiemedeln du avsåg att begränsa och inte utbildningen i sig?
Jo, även utbildningen i sig. Gymnasium + fem år. Sedan får man finansiera sin utbildning (alltså även "tuition") själv eller via stipendium (om nu någon vill ge stipendium till ngn som aldrig blir klar).
Skulle också spara en hel del pengar, se inlägget om utbildnignstramset som finns länkat. Vi får minskande avkastning ju fler vi finansierar studier för, eftersom begåvningen faller hos studenterna ju fler som luras att studera.
… dessutom kan man väl komma runt begränsningen om 6 år, ex genom att göra avbrott och jobba lite.
De bästa pedagoger jag haft som lärare (på universitetet) är de som gick samma kurs ett år tidigare.
De hade örnkoll på vad som var komplicerat och satte allt krut på det. De "utbildade" hade för länge sedan glömt bort vad som var svårt, och disponerade tiden helt fel genom att lägga mycket på det enkla, för att sedan snabbt köra över det som var komplicerat.
För "gamlingarna", de behöriga, var ju allt självklart. De obehöriga däremot visste av egen närliggande erfarenhet svaret på den pedagogiska knäckfrågan: Vad är svårast att förstå? Till glädje för oss gröna ett år senare.
Problemet med LAS är inte att ungdomar inte får jobb.
Problemet är att företag och offentliga verksamheter tar stor skada av alla dessa inkompetenta fastanställda som man inte kan göra sig av med.
Den inkompetensen måste vi alla lida av. Inte minst utgör den en stor del av alla våra besvär med offentlig byråkrati. LAS har stor del av ansvaret för det.
Lästips:
Wolf, "Does education matter?"
Alvesson, "Tomhetens triumf"
Speciellt den senare skulle Cornucopia tycka mycket om. Den är dessutom bredare än Wolf och kritiserar vasst både expansionen av högre utbildning, konsumism, titelsjuka och mer därtill.
Jo, har själv varit officiell handledare/övningsledare för yngre studenter, och drygade ut studiemedlen på det viset. Utmärkt metod. Men varför inte både och? Gamla erfarna kursledare/föreläsare, och unga hungriga övningsledare?
Har för övrigt ett ännu mer extremt förslag. Med ett års karenstid så skall man tvingas betala för sina studier ur egen ficka om man inte tar examen.
Man får därmed ett år på sig att upptäcka att utbildningen var för svår/inte passade. Om man fortsätter in på det andra året så blir man personligen betalningsansvarig för tuition om man inte tar examen i tid, och kostnaden för utbildningen (ex 60 000:- per år) läggs i så fall ovanpå studieskulden.
Detta för att undvika att folk tramsar runt på olika utbildningar, att folk söker utbildningar de inte är begåvade nog för, och att folk läser för mycket, samt att de som väl läser faktiskt också tar examen.
Naturligtvis med undantagsregler om man blir förtidspensionerad pga olycka m handikapp, föräldraskap, långvarig sjukskrivning etc.
Som alltid, mycket bra inlägg! Håller med helt! Har ingen utbildning mer än grundskola, men har ändå klarat av att bygga upp ett antal företag, och hade kunnat "gå i pension" vid 30 års ålder (då de flesta inte ens har slutat skolan). Men eftersom jag som en av de du beskrev i går är från det "hårdarbetande bibelbältet" så är "pension" en försäkring, inte ett mål.
Cornucopia sa…
… dessutom kan man väl komma runt begränsningen om 6 år, ex genom att göra avbrott och jobba lite.
6år är en mycket hård gräns, den kommer du inte runt genom att ta uppehåll, det är väldigt svårt att få dispans över det, läkare som kan ha uppåt 6,5års utbildning får ordna sin finansiering på annat sätt sissta halvåret.
Dessutom är nya regler på gång som begränsar studiebedlet till 4år med ansökan av dispens efter det som tex civ ing ett år extra för att komma upp i 5år.
Som jag ser det skulle man kunna tjäna mycket tid genom att öka anslagen har själv läst fil mag som systemvetare. Visst ska det vara mycket självstudier på universiteten men att endast ha pengar till 2-4h lärarledda helklassföreläsningar i veckan gör oundvikligt studietakten långsam då ändå intelektuell stimulans och studier kräver viss handledning från utbildade med erfarenhet. Skulle inte varit några problem att ta den utbildningen på 3år och börjat jobba och betala skatt ett år tidigare.
Intressant inlägg som vanligt. Jag kan hålla med om att det gått för långt med utbildning inom vissa områden. Det har liksom gått inflation i att utbilda sig och ha en högskoleexamen så man kan hänga med i löneutvecklingen. Bra synpunkter.
Själv är jag väl en sån som utnyttjar systemet genom att utbilda mig eftersom det är så förmånligt i Sverige. Det tycker jag är värd eftersom jag betalar så mkt skatt. Klart man passar på att få tillbaka lite. Går i princip bara på föreläsningar men hinner inte läsa så mkt. Men jag tror också att utbildning är viktigt och får folk att förstå saker de inte annars förstått. Det kanske kan anses oproduktivt, men också nyttigt i många fall (rent personligt) Problemenet är väl dock att det kan bli lite väl mkt filosifitänk etc. Man skapar kanske mer problem än nödvändigt genom att teorisera det mesta.
Vad gäller 6 år studier. Ja det är rätt hårt begränsat till att få studiemedel under denna tid. Annars får man söka dispans etc för att kunna läsa klart din utbildning, men jag är inte insatt i hur svårt det är.
Däremot kan jag säga att det är inget problem för mig som pluggat över 6 år att fortsätta plugga. Dock tar jag såklart inget bidrag eller lån. Jag är inte berättigad till det då jag inte hamnar under fribeloppet.
Dock behövs det enormt med kunskap inom vissa yrken, så att begränsa till endast 5 år för alla tror jag inte på.
PD
Tittar jag på soffpotatisarna som glider runt på högskolorna så är nog problemet snarare att kidsen idag är för bortskämda och alltid blir räddade av föräldrar. De får ta eget ansvar alldeles för sent.
Hör dem ofta säga att föräldrarna är inne och stöttar med pengar och annat. Men så är det inget driv i stora flertalet.
Curlinggenerationen
PD
Jag instämmer till 100% i vad som sägs. Jag gick själv ut gymnasiet på 60-talet och innan dess gick jag i realskolan. Varför tog man bort denna variant? Varför tog man bort tekniskt gymnasium? Alla behöver inte högskoleutbildning. Sänk antalet platser i högskolan och höj isället kvaliteten ordentligt så att Sverige kan utveckla sin tekniska innovationsförmåga och därmed förbättra vårt välstånd.
Att läsa det här inlägget var en riktigt tröttsam upplevelse. När man sedan läser kommentarerna blir man ännu mattare.
Ofta tycker jag att du gör genomtänkta och bra analyser och jag har hållt dig för kunnig och intressant att läsa. Jag har även rekommenderat andra att läsa dig.
Men på senare tid har du börjat uttala dig allt mer tvärsäkert om saker som man märker att du faktiskt inte är insatt i.
Skolan har många fel och brister – visst är det så men ditt inlägg i debatten är totalt onyanserat och visar på att du är väldigt dåligt insatt i det du pratar om.
Man märker att dina läsare gillar så fort du slänger skit omkring dig. Då får du många kommentarer och applåder. Men det är synd att du låter dig bli smickrad av detta och släpper på din tidigare stringenta och genomtänkta argumentation.
Synd för jag har verkligen haft behållning av dig tidigare.
Jag gick på ett gymnasium som bara hade teknisk linje. Säkert 90% var killar. Utbildningen var mycket bra. Jag undrar också varför man tog bort teknisk linje som gymnasieutbildning.
@Anonym 19:13
Håller helt o hållet med på med på alla punkter du tar upp i din kritik!
… eller inte, seriöst kan man skriva en längre negativ kommentar utan att ens säga något om vad som var dåligt? Du skriver t.ex. att han är dåligt påläst etc. men tar inte fram något för att visa det. Aja, tror inte någon tar en sådan "trollik" kommentar som din på så stort allvar då den är totalt intetsägande och skulle kunna skrivas till vilket blogginlägg som helst då du inte specificerar något.
// anon
Mona Sahlin är väl ett bevis på att utbildning är kraftigt överskattat. Hon har ju bara gymnasieutbildning.
Anonym 00:21,
Bra där, men ironi är svårt på nätet.