I en artikel hos Dagens Nyheter, som faktiskt uppmärksammar att guldet inte är på ATH i svenska kronor utan bara i USD, så avråder föga överraskande Avanzas mediaplåster Claes Hemberg svenska sparare från att investera i guld. Gör man det fysiskt så får ju inte Avanza betalt.
Tyvärr är det så att svenska sparare och investerare konsekvent har avråtts från att investera i just guld de senaste 10 åren, trots att detta har varit bättre än att investera på börsen, och speciellt bättre än att investera i generella aktiefonder.
Aktiekurser handlar lika mycket om psykologi som guld gör det, men det vill man förstås inte erkänna. Skulle det vara fundamental analys som styrde så skulle vi få se aktiekurser världen över som vore kanske hälften av dagens kurser.
Dessutom finns det extremt enkla sätt att investera i guld utan höga avgifter eller stor spread och utan hävstång, t ex ETF:en NYSE:GLD. Istället nämner man strukturerade certifikat som avskräckande exempel. GLD påstår sig åtminstone ha sitt guld i bankvalv, medan certifikat bara innebär en större motpartsrisk.
Jag känner mig åtminstone trygg i att investera i guld så länge som media och finansmarknadens representanter som Hemberg avråder folk från det. Den dagen Claes “sitt still i båten och betala förvaltningsavgifter” Hemberg uppmanar folk att börja köpa guld, då börjar jag sälja.
Nej, Claes, råvaror kanske är något man spekulerar i, men inte guld. Guld köper man när alla andra skriker om aktier och sedan sitter man som investerare på guldet i 5-20 år innan man säljer det.
Alla banker, inklusive Avanza, finns till för att maximera sina anställdas och sina aktieägares profit, inte för att gynna sina kunder. Som kund bör man därför sällan lyssna till vad banken har att säga, speciellt inte vad de generellt säger i media. Den som idag sitter 100% investerad i aktier bör nog flytta en del till guld av riskspridningsskäl. Men då tjänar inte Avanza lika mycket pengar.
För övrigt låter Riksbanken hälsa att “de alltid sålt [guld] till bra priser“. Ett bra pris är ett lågt pris, för då urvattnas kronan maximalt. Hur kan man annars förklara hur Riksbanken kan hävda att ett pris på drygt 100:- SEK per gram var ett bra pris när dagens pris är 239:- SEK per gram?
15 kommentarer
Om Claes Hemberg avråder från att köpa guld så är detta i princip en stark köpsignal.
Det är klart att Avanza vill behålla sina ytterst lönsamma aktiespekulanter som ju är det som de tjänar pengar på. Om folk skulle börja köpa guld istället för aktier så dröjer det ju inte länge innan Avanza får slå igen butiken. Men den risken är nog obefintlig idag. Papperspengar har ju den tjusningen att det är lätt att tro att man är rikare än man är. Sådant går hem hos folk som aldrig varit med om hyperinflation…
Tjena Cornu! Jag undrar om du köper fysiskt guld och i så fall vart? JAg är själv intresserad av att köpa lite fysiskt guld, men är inte riktigt nöjd med priserna atm.
Angående inflation kontra deflation i sverige bifogar jag en länk: http://www.ekonomifakta.se/sv/stand-alone/Indikatorer/Inflationstakten/
I övrigt vill jag tacka för en välskriven blogg! //selle
Hej selle! Skulle rekommendera att du kollar på SCB: http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____33807.aspx istället. Riksbanken har också en massa info. (Ekonomifakta var en ganska faktafattig sajt.)
Tavex.
Visst är det guld som gäller. Då, nu och sedan.
/Morfar
Hej!
Jag kikade lite på tavex. Det var skönt å se att man även kunde köpa små mängder guld.
En sak jag inte förstod var att ovanför prislistan står det
"obs! Investeringsguld är markerat i fet stil"
Vad menas med det. Om jag tex skulle vilja köpa 1gram`s-tackor som inte är markerade i fet stil, vad innebär det?
Mvh //John på ekonomisk trygghet
1g-tackor betalas nog till ett sådant överpris i jämförelse med det normala guldpriset att Tavex inte vill kalla dem "investeringsguld".
Det finns också guldtackor och mynt som är klassade som "good delivery status" på Londons metallbörs, 1g-tackorna kanske inte har "good delivery" och räknas därför inte som investeringsguld?
Det kan dock vara bättre att "tvåmånadsspara" och köpa ngt lite större mynt. Brittiska sovereigns är internationellt gångbara och kostar under 2000:- styck hos Tavex. Trivia: Det var sådana mynt som James Bond hade i sitt bälte i From Russia with Love, och amerikanska flygare hade även sovereigns med sig så sent som under Gulfkriget, för att kunna använda som betalningsmedel vid krasch.
Fast enklast är att fråga Tavex vad de menar.
I USA väntar kraftig inflation och alla andra länders riksbanker har kört sedelpressarna för fullt så guld är det enda säkra om man vill bevara sin köpkraft. Att Claes Hemberg avråder från guld är helt idiotiskt. Om ett par år ligger säkert guldpriset på flera tusen dollar/ounce.
Kinas regering råder sin befolkning att köpa guld och kinesiska staten köper upp guldgruvor i hela världen. Det räcker som köpsignal för egen del.
Investeringsguld=momsfritt, eller?
Jajamän, men gör du vinst så ska du *host-host* givetvis deklarera detta…
Appropå guld, vet inte om du skrivit tidigare om det ngn stans men det finns ett svenskt företag som utvinner guld i lappland och norrbotten: Lappland Goldminers – vad tror ni om det ?
Förstås enormt hög risk – men om dom har rätt i sina prognoser och om dessutom guldpriset går än mer uppåt då kan det non bli en rejäl uppgång på lite sikt -eller !?
/K
Jätteroligt med alla som är intresserade av att lägga sparpengar på guld. Ca 2 procent av svenskarna sparar direkt i olika råvaror. Och jag tror inte det borde bli fler.
Jag tror det finns minst två olika slags människor. De som vill spekulera. Här fungerar guld, råvaror och valutor utmärkt. Och så finns de som inte vill spekulera utan spara sina pengar på lång sikt. För dem är det bättre att välja något som växer mer stabilt i värde över tiden. Guldpriset varier en hel del. Men senaste 300 åren har de en tydlig trend nedåt.
Det ska inte stoppa medvetna spekulatner från at tillfälligt spekulera i guld. Men att spara i det, tror jag inte alls på. Därav min rekommendation att undvika guld, men också valutor och annat som värderas mest efter tillfällig efterfrågan.
För vanligt folk ser över sina besparingar bara en gång var 4-5 år. Och då är guld en allt för häftig berg och dalbana. Att det varit positivt senaste åren och hämtat sig fantastiskt senaste 2 åren får inte mig att ändra mig. På samma sätt ser jag på valutor och enskilda råvaror. Okej för spekulanten. Men för våghalsigt för vanligt folk. Vanligt folk blir mest bara besvikna när deras pengar åker jojo.
Sparpengar vill de flesta ska växa på lång sikt. När vi inte har reservpotten på sparkontot, så förordar jag hellre breda aktiefonder. De billiga kostar här här från 0,00 och uppåt. Det är inte dyrt. Men växer. Bra globalfonder senaste 5 åren plus ca 80 procent. Trots årshundrades bankkrasch. Det tror jag är ett bättre färdmedel för de flesta svenskar.
/Claes Hemberg
Vill du nå mig direkt mejla på [email protected]
http://www.avanzabank.se/hemberg
KLas!
Tror själv på Lappland Goldminers och köpt småposter senaste året. Efter Vd byte och nyemissionen så finns det en chans att detta kommer lyckas. Kommer kosta mycket att få upp guldet men läser man tex Jim Sinclairs prognos på guldpris så finns ju det en stor uppsida i aktien.
@Anonym: Ja slog till på en liten post nu jag med.
Det är nog rätt hög risk, men med tanke på mängden prospekt och att dom nu både har gruvor i drift i både Sverige och Finland och nya på gång (dom har ju fått tillståndet klart också nu för Fäboliden) så känns det som om det skulle kuna gå rätt bre – särsklit som guldpriset har gått upp en del sedan dom först började prospektera i tex Fäboliden (1999)
/K
Det finns ju väldigt många sätt att handla guld på idag och just certifikat är förmodligen det svåraste.
Kan snarare rekommendera EFT's eller guld spot, beroende på preferenser.