Börserna går blandat i Asien under morgonen. Dollarn faller vidare men guldpriset stiger trots det. Handelsbanken tror nu i sin nya BNP-prognos på två räntesänkningar från Riksbanken i år och stigande bostadspriser längre fram, samt höjer prognosen för svensk ekonomi trots amerikans drittsirkus.

Stockholmsbörsen steg faktiskt igår med +0.56% (+3.22% i år) för storbolagsindex OMXS30 och ++0.35% (+1.94% i år) för breda OMXSPI. Dollarn faller vidare till 9:59 SEK medan euron backar måttligare till 10:87 SEK. Guldpriset rusar dock i USA och drar upp ädelmetallens pris till 1 022:- SEK per gram i skrivande stund.
I själva USA backade börserna och S&P-500 gick -0.39% (+1.00% i år) och NAsdaq 100 gick -0.37% (+1.69% i år). För oss svenskar är det dock betydligt mer back än så, då dollarn också backat -13.06% mot kronan i år.
Amerikanska långa räntor stiger något, men det är fortfarande sågtandskurva som gäller och svårt att prata om trender.
Bland techbroligarkernas FANANGST-aktiergick Tesla bäst med +0.51% (-14.86% i år) efter att fascisten och rövhatten Elon Musk blivit utfryst från politiken och sade att han nu ska vara VD för Tesla i minst fem år till. Fasciststämpeln på Tesla går dock inte bort bara för att Musk taggat ner inom amerikansk inrikespolitik. Varumärkesskadan är permanent, iaf i Europa.
I övrigt var det negativt som gällde utom för Netflix på +0.03% (+33.74% i år). Sämst gick Google med -1.54% (-13.28% i år), även omd et nu pratas om att man ska integrera sin AI i sökningarna. Där kan man dock fundera på processorkraften då det inte är få sökningar som körs via Google. Går kanske att cacha AI-svaren för att spara på beräkningskraft.
Borta i de asiatiska tidszonerna går börserna blandad. ASX 200 går +0.54% (+2.81% i år) i Australien, Hang Seng går +0.39% (+18.51% i år) i Hong Kong, KOSPI går +0.91% (+9.41% i år) i Sydkorea, Nikkei 225 går -0.56 % (-6.45% i år) i Tokyo och Straits Times ligger i skrivande stund på -0.20% (+2.30% i år) i Singapore.

Handelsbanken tror nu på två räntesänkningar från Riksbanken, höjer sin BNP-prognos trots drittsirkus i USA, samt tror på stigande bostadspriser längre fram. I sin nya BNP-prognos tror man nu att Riksbanken sänker styrräntan redan i juni och sedan i augusti, varefter räntan hamnar på 1.75% mot dagens 2.25%. Däremot slutar Riksbanken sedan sänka och SHB tror alltså inte längre på en tredje sänkning till 1.50% i styrränta, varken i år eller nästa år. Räntan höjs sedan till 2.25% igen till 2027, så man passar lämpligen på att amortera mellanskillnaden tills dess.
Sveriges BNP-tillväxt för i år skrivs upp från 1.2% till 1.3% och för 2026 från 2.0% till 2.3% medan 2027 ligger kvar på 2.8%. Lågkonjunkturen biter sig alltså fast i år, men det blir högkonjunktur nästa år.
Trots drittsirkuset i USA så höjer man faktiskt även amerikanska BNP-prognosen rejält. Från 1.1% i år till 1.2% och för 2026 från 0.4% till 1.0%, men sänker för 2027 till 1.8% från 2.1%. Överlag höjer man generellt BNP-prognoserna 2025 – 2026, men dämpar sig för 2027.
Man tror att bostadsmarknadens återhämtning tar fart igen mot slutet av året, men vänta er alltså inga uppgångar att tala om tills dess om man ska tro Handelsbanken. Direkt skriver dock att Handelsbanken tror att priserna på bostäder stiger 5-6% per år under 2026 och 2027, men det står inte i Handelsbankens pressmedelande. Men jag börjar väl bli gammal och blind.
![]() | Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se>. |
32 kommentarer
En tanke: Med lite is i magen så köper man nu, till lite högre ränta, men med lägre pris.
Sedan när räntan sjunker stiger priserna!
Voila….
Hur kan man tro att marknaden kommer växa och kurserna gå upp, alla vet att det bara är timmar till nästa utspel från DT som kan sänka börsen med ett par procent.
Min spaning är att investeringsviljan kommer vara låg närmsta åren, räntan kommer pga av detta hållas upp då ingen vill sitta med svartepetter (US Bonds)
Rent önsketänk alla dar i veckan – bara för någon dag sedan var US finansminister ute och veva om att tullar skulle återgå till DT “Normalt” höga. Många verkar leva i total förnekelse av verkligheten.
Nu blev jag hungrig, fastän det inte är lunch förrän om ett par timmar.
Det är många förskolor som stängs nu, i Huddinge handlar det om ca 5 förskolor i år p.g.a. för få barn
Lägg därtill att det fortsätter att födas alldeles för få barn. Om migrationen skulle vara 0 per år så skulle den svenska befolkningen minska till ca 7 miljoner invånare fram till år 2100.
Undrar vad som händer med bostadsbristen och bostadspriserna då…
Då kan vi successivt riva miljonprogrammet och hålla priserna uppe…
Hmm.. det är nog en diskussion man inte ska gå in djupare på avseende svensk befolkning, nativitet och definitionen av den.
7 miljoner invånvånare har vi varit en gång tidigare och då fungerade det alldeles utmärkt. Det är väl möjligen demografin som kan vara ett problem i en övergångsfas.
Om jorden befolkades av 4 miljarder istället för 8 miljarder skulle det nog också funnits lite mindre konflikter enligt min uppfattning.
Bara man får bort konceptet om att gå i pension så går detta alldeles utmärkt.
Utmaningen med avbefolkning är att de ekonomiska system som är uppsatta idag är pyramidspel som bygger på en ökande befolkning som matar mer och mer i systemet. Planeten skulle säkert må bra av färre personer, men det kommer bli ett stålbad utan dess like när nuvarande ekonomiska system kraschar och blir ersatta
I detta ligger mycket tankekraft framöver…
Ja, plötsliga förändringar tenderar att bli stålbad. Har man blåst upp en ballong riktigt hårt är det behagligare med en pyspunka.
Men befolkningsminskningen är väl relativt gradvis? Nån gång måste den väl plana ut tänker jag?
Jo, så är det men visa mig den ekonomiska modell som är framtagen och redo att köras skarpt som hanterar den demografiska situation lejonparten av världens länder står inför! Japan är väl det land man får titta först på…
På vilket sätt är de ekonomiska systemen pyramidspel?
Det är systemen generellt inte. Pensionssystemet kanske kan kallas det med visst fog, då någons inbetalade 100-lapp 1980 förväntas leda till en 800 kr utbetalning idag. Hade pengarna legat på börsen under tiden hade det inte varit några bekymmer men de inbetalda pengarna betalades i huvudsak ut då (detsamma gäller nu för övrigt). Börjar gruppen som betalar in till systemen minska relativt till de som får ut pengar faller det förstås ihop.
Jag säger inte att vi är där men systemet har vissa likheter med ett pyramidspel. Även om det finns komponenter för att minska problemet, så som det berömda “bromsen”.
Ap-fonderna är mer en buffert som täcker ca 6 års pensioner. Det mesta finansieras mao direkt ut statskassan (via pensionsavgifterna) så det kommer bli jobbigt om befolkningen minskar.
Bara att öka incitamenten för att föda barn. Gratis Tesla i 15 år och förtur till centrala hyreslägenheter. Kan dock vara svårt att vinna val på.
Kina har väl förgäves testat diverse olika typer av piska och morot för att få fler att föda barn.
Själv röstar jag för att ett barnavdrag införs som automatiskt dras av från inkomstskatten.
Helt enig där. Ett barnavdrag har flera (avsevärda) fördelar gentemot barnbidrag.
Man kan ju utforma det så att en person med medellön kan arbeta 75 procent tills barnen fyller 18 men netto få ut motsvarande heltidslön. Framför allt när det gäller viljan att skaffa ett tredje barn tror jag att ekonomin kan vara ett hinder.
Ungern har också spenderat stora pengar på att försöka öka barnafödandet men det har varit marginella förändringar och som sagt – kostat stora pengar.
https://en.wikipedia.org/wiki/Family_policy_in_Hungary
“In 2015, it spent almost 4% of its GDP on family-related matters.”
Gratis Tesla får väl nästan ses som ett hot?
Ökade incitament i all ära men problemet är och förblir ekonomi och boende.
Nu för tiden krävs många års utbildning, kötid och sedan sparande för att ordna boende. Lägenhet såklart, villa är bara att glömma om man inte vinner på lotto.
Få tag i ett boende som passar familjelivet och ha en ekonomi som klarar familjelivet är nog de största utmaningarna.
Majoriteten av folket jobbar med vanlig jobb och då är lönen inte 50kkr I månaden, om än allt I samhället tycks vara anpassat för de med rejäla inkomster.
Bara kostnaden för mat dränerar ekonomin, lägg till boende där även en bostadsrätt blivit dyrare och dyrare…
Barnbidraget å sin sida har legat stilla i snart 2 decennier och täcker inte ens kostnaden för fritids enligt utsago. Klyftorna ökar i samhället och detta blir följden…många har varken råd eller husrum för utökning.
Inget blir väl bättre av att blir ännu fler som ska försörjas i framtiden?
Varken bostadsbristen eller eventuell avfolkning av Sverige slår inte jämnt som ett medelvärde.
Den där trean på Södermalm i Stockholm många drömmer om kommer aldrig att bli billig.
Trevlig bykrog, är personligen svag för vildsvins/hjortfärskombon…
mycket trevlig!
Med tanke på hur trögsålt det är på många håll med bostadpriser är det ju lite svårt att tro att SHB’s prognos helt speglar hur det ser ut i verkligheten. Den prognosen är väl lika tillförlitlig som Svensk Mäklarstatistiks siffror, dvs stämmer säkert på lokal nivå men knappast överallt. Banker och mäklares ord ska tas med en skopa salt
Lokalt i min mellanstora stad noterar jag fler avslut och att de flesta av de objekt som legat ute ett tag nu är sålda. “Överutbudet” relativt de senaste 5 åren är borta.
Får ju se om det går igenom med republikanerna vill nu ta bort inkomstskatt på övertid.
Vanligtvis ser man ju resonemang kring att höginkomsttagare är privilegierade och därför förtjänar de en mindre del av sin inkomst än “arbetare”. Men övertid är ju bara att man tar på sig en större arbetsbelastning så har ju ingenting att göra med hur fin position man har. Så har lite svårt att se resonemanget kring att det är rättvist att de som jobbar hårdare ska skattas extra, både på själva övertiden samt att man hamnar på en högre skattenivå.
Går ju lite tillbaka till gårdagens ämne men jag tror det är få skatter med mer skadliga bieffekter än inkomstskatten.
Det är mycket vanligare i USA med rejält mycket övertid.
Många gånger när man hör om hur vanliga “arbetaryrken” drar in $100.000 om året eller mer brukar inkludera arbetsveckor på 60-80 timmar.
Instämmer inkomskatt på arbete borde bort helt eller sänkas kraftigt, skulle gynna alla som arbetar.
Jag blir lika frustrerad varje gång när man säger att det kostar att sänka skatte, det kan aldrig kosta att sänka en skatt. Det är pengar som inte var statens/kommunen mm från början.
Bevakat 40 hus,radhus mm i en kommun i norr och riktigt stiltje nu
Även jag är förvånad nu när
Ändå räntan sjunkit men men typ inget har fått bud även om det är ett område som
Är populärt
Med sjunkande kullar stänger fler förskolor, och 80 åringarna förväntas bo kvar hemma ”rika” i bostaden men fattiga pga inflation, och för få som kommer hjälpa dem och ge dem omsorg,
Snaran dras tyvärr år pga alla högre priser och kostnader
Även minskat antal hundägare man ser kurvan på fler ställen
Jobbigt att vara blind och behöva skriva matiga blogginlägg på daglig basis. Hoppas du återfår synen omgående. 🤣
Kollade med banken om de hade fint ränteerbjudande på bunden löptid. Det jag fick som svar hade absolut _inte_ tagit höjd för att Riksbanken skulle sänka styrräntan hela två gånger.