Dags för lite fredagsmys. Flera av Teslas äldsta Superchargerstationer i Sverige har nu avvecklats, förmodligen för att markhyrorna löpt ut och att man inte fick eller ville vara kvar som hyresgäst. Det handlar om t ex Tystberga och Ödeshög mellan Stockholm och Göteborg, men det finns nog fler. De behövs inte heller längre när det finns flera konkurrerande alternativ på samma platser.

Teslas Supercharger i Ödeshög har alltså gjort den i Tystberga sällskap och tagits bort. Samtidigt har intilliggande Burger King bytt namn till Max, som fått åtta 300 kW snabbladdningsplatser i regi Allego där man kan betala både direkt med kort och olika tjänster som Plugsurfing, Fortum, Chargepoint, OKQ8, Virta, E.On osv.

OKQ8 där Tesla Supercharger tidigare låg har nu tio egna 150 kW laddplatser där man kan betala med kort eller OKQ8 och som är billigare än Allego. 150 kW vs 300 kW är sällan ett problem, då de höga laddhastigheterna bara kan användas för lite av batteriet, så det är oftast vettigare att betala mindre för en lite långsammare laddare. Inte alla elbilar som oavsett kan ladda i 300 kW ens i några minuter. OKQ8 har även två 400 kW-laddare på lastbilsparkeringen.

Tvärs över motorvägen har Preem fyra stycken 300 kW snabbladdare som stöder Recharge, Preem, EasyPark, kortbetalning, Fortum och Plugsurfing. Sedan har McDonalds en 50 kW-laddare för den som bara behöver fylla på lite grann.
Att Tesla har lagt ner är således bara symptomatiskt. Det finns numera fler snabbladdplatser än bensinmackar, men det vet förstås bara den som har elbil medan fossilbililsterna är övertygade om att det inte finns någonstans att ladda.

Sedan har ju Tesla den enorma och tomma Mantorp, samt Linköping, Norrköping och Jönköping på sträckan som för åtta år sedan bara hade Ödeshög och Tystberga, så den lilla trånga och gamla stationen vid Ödeshög kanske inte var så relevant längre. Även Ulricehamn har tillkommit (tidigt) mellan Göteborg och Stockholm för Teslas del.
Nu har Tesla kvar sin Supercharger på Varberg Norra, men platsen är ett bra exempel på hur det ser ut med snabbladdare. Där finns en bensinmack, i form av Circle-K. Men Einride har 5 stycken 400 kW laddare och 5 st 240 kW, Tesla 20 stycken 250 kW, Mer 6 st 150 kW, Circle K 4 st 360 kW och åtta 300 kW (och fyra 60 kW), Ionity 6 st 350 kW, och E.On har fem stycken 300 kW.

Sex olika laddstationer och en bensinstation. Men nä, det finns ju ingenstans att ladda …
I skrivande stund rapporterar utmärkta tjänsten Chargefinder att endast tretton av dessa 59 snabbladdare plus fyra 60 kW på Varberg Norra är upptagna. Alltså 78% eller fler vakanser klockan 17 mitt i rusningstid.
Som elbilsförare sedan 2018 kan jag säga att jag aldrig längre refleterar över snabbladdplatser längs svenska motorvägar, europavägar och riksvägar. Det är sällan möjligt att ha mer än 20 km till en laddstation alls, särskilt inte där det faktiskt finns destinationer annat än lokalbefolkningen (som har egna privata laddplatser) åker till. I sämsta fall får man väl ladda i 10 – 20 minuter på en destinationsladdare så man får räckvidd de där 20 km som behövs till en snabbladdare, om man nu mot all erfarenhet nästan kört slut på batteriet mitt på någon grusväg Google Maps fått feeling och skickat ut en på.
Med det önskar jag alla ett underbart fredagsmys. Även ni som är fossilbilister, som säkert kommer anmärka att två veckor om året är det kö vid laddarna i Mora, vilket således är det all elbilsladdning ska dömas efter. Ni kan gå in på Chargefinder och se själva hur det ser ut i verkligheten. Finns till och med fyra snabbladdstationer och totalt tio laddstationer i min kommuns centralort Skene-Kinna (eller Kinna-Skene, varom man kan strida).
En laddstation innehåller flera laddplatser.

137 kommentarer
Mitt val av fossilbil har ingenting med principer och allt med ekonomi att göra. Vi har helt enkelt inte råd att lägga flera hundra tusen ens på en begagnad bil. Den dyraste bil vi köpt kostade cirka 70 000 kr och den har vi haft i drygt fem år nu. Bilen jag kör nu köpte jag i somras för 40 000.
För de pengarna kan man absolut få vettiga dieselbilar med rimligt antal mil på mätaren och bra skick i övrigt, men någon elbil blir det ju inte med de förutsättningarna.
Verkar överdådigt med 40 000. Köp en för 20 000 istället. Följ mig för fler ekonomiska råd.
Undrar var begagnade bilar skulle komma från om ingen köpte nya bilar?
Men nä, även begagnade batterier på en elbil är värda 100 000+ för återvinning till energilager eller hembatterier, så begagnade elbilar under 100 000 lär dröja.
Du har troligen rätt. Och det innebär en avbilifiering av Sverige. Har man inte hundra papp till bil så får man det inte bara för att en bil kostar ett par hundra utan man får avstå bil.
Mitt val att köra fossilt grundar sig helt på ekonomi. Inte ens en Renault Zoe slår min Toyota Aygo i driftsekonomi. Blir att sköta bilen väl.
Men jag är inte så dum att jag tror att det inte går att ladda. Sedan är det ju intressant att se vad de där snabbladdarna kostar. Jag får inte ihop business caset ens med min arbetsgivares subventionerade 11kW laddning.
Bensinmackarna får i princip ihop det på att sälja kaffe.
Då kör du knappt bilen antar jag. Finns många elbilar runt 100 000kr tex ganska nya MG ZS. Tankar du idag för 2000kr/månad så kan du spara 1600-1800kr/månad om du kan ladda hemma. Om motsvarande bil med bensinmotor kostar 50000kr så tar det inte galet lång tid att spara in. Kör du däremot 10 mil i månaden blir det svårt.
Jag kör 220-250 mil i månaden. Kostar runt två tusen i bensin. Skulle jag ladda en Zoe skulle den dra 250 kWh eller så. Bara Ellevio skall ha ett par hundralappar för nätavgifterna, sedan tillkommer köpt el. Eller så laddar jag på jobbet för ett par kronor. Köpt el är inte det som kostar om man kan ladda hemma eller har subventionerad el.
Sedan vet jag inte om en Zoe går att lyfta själv, annars tillkommer kostnad för däckbyte. Och jag vet inte om jag kan göra service själv, på Aygon är det filter och en dunk olja.
Plus då kostnaden för att byta bil. Aygon går ett par år till i den här takten och efter den tittar jag på Zoe.
Alltså, ni fossilbilshatare i tråden, de flesta av oss som kör fossilbil av ekonomiska skäl hatar inte elbilar. Det är bara det att vi tittar strikt på det ekonomiska. Och som jag säger, om ett par år när jag ändå måste byta kan det bli en elbil.
Fast då kommer säkert en extra skatt på elbilar för att finansiera bortfallet av drivmedelsskatter och så är vi tillbaka på ruta ett.
Jag köpte elbil för att jag gjorde en kalkyl som visade att en elbil skulle kosta lika mycket som att fortsätta med brännbilen men med den stora skillnaden att när elbilen blivit avskriven så skulle jag ha en bil som fortfarande var hyfsat ny.
Elbilen fortsatte att fungera när den blivit avskriven. Idag har vi sparat sexsiffrigt på att byta till elbil och vårt bidrag till Putin och annat elende är avsevärt lägre än om brännbilen behållits.
Således är det där att elbilar skulle vara dyra endast en känslomässig utsaga, eller så kör man oerhört lite.
Förutom ekonomin är elbilen överlägsen i allt utom när man behöver ladda publikt, men det där håller på att rätta till sig, men tyvärr lär det dröja innan de som inte äger ett eluttag vid sin parkering kan skaffa elbil.
Kan man inte köpa en billig el bil? Det var det ingen som berättade för sonen han köpte en Renault Zoe från -18 kallas 40 någonting kan det vara batteri storleken kanske? När batteriet var fri köpt. Stod den i 70000. Det var något motor strul, behövdes nya lager i motorn . Tyvärr finns inte dessa lager att köpa som reservdel, man erbjuds en ny motor med montering för 80000.
Sånt kan få folk att tvivla på hur seriösa elbils tillverkare egentligen är. Nu vart det andra lager som fick modifieras lite kostade 1034kr, vi får se hur länge det går. En fungerande elbil för 70000. Funkar alldeles utmärkt för att arbetspendla 40km per dag. Plocka ur och i en motor i den elbilen är betydligt mycket enklare än att göra det samma på en modern bil med förbränningsmotor. Den bilen saknar snabbladdning. Vilket inte har någon som helst betydelse för dom.
För 80 tusen köper du två stycken Aygo i bra skick. Det var tråkigt att höra om motorn men annars låter 70 tusen som ett fynd.
Motor krångel med motor byte är något som verkar hända ”alla”Zoe
@GOSTA – tack så hemskt mycket för upplysningen! Verkar som att fransk ingenjörskonst alltid är fransk ingenjörskonst. Hur man misslyckas med motorlager är för mig obegripligt.
Men då blir det att tråla runt på elbilsforumen en hel del för att lära sig vilka bilar man skall undvika. Såvida inte märkesförsäkringen täcker sådant upp till många mil. Men dessa försäkringar är inte gratis.
Undrar vilka standardfilter det finns på Tesla?
Lagerna är ” vanliga” kullager varför det strular har jag inte sett någon bra förklaring på. Bara att plocka ur motorn byta lagern montera tillbaka motorn . Ett motorbyte brukar ha betalats av garantin/försäkring.
Zoe har väl 22 kW typ 2-laddare. Det är rätt gott med det lilla batteriet och gör att man kan ladda fullt på destinationsladdare medan man typ storhandlar.
Det är Zoe problem. Motorn är felkonstruerad så det går högfrekvensström genom lagren vilket ger små skador på lagren och när man kör med det så rasar lagret tämligen snabbt. Bortsätt ifrån det typfelet så är det en bra om än ful bil. Lagret är dyrt, svårt att byta och ganska mycket jobb att ens plocka ur motorn.
Vanligtvis så brukar man lösa det med ex. en liten kolborste som jordar rotorn i elmotorn. Det är inte ovanligt att det byggs upp en spänning hos rotorn hos elmotorer och den kommer att försöka ta sig till jord, vilket ofta innebär att strömmen går genom motorns lager såvida dem inte är tillverkade av ett isolerande material.
Det påstås här ovan att lagren till Zoe är dyra, oroiginal lagren går överhuvud taget inte att köpa. Är det som kallas ritningslager. Dom går att ersätta med standard lager som får modifieras med svarvade spår på utsidan för dels en o-ring dels en lås ring. Det är inget som helst problem varken att byta lagretn eller plocka motorn ur bilen eller montera tillbaka motorn i bilen.
Är inget gör det själv jobb. Men vilken bilverkstad som helst klarar det. Kostar väl som ett kamremms byte på en modern bil.
Problemet är ju inte tillgången till laddplatser längs allfartslederna. Problemet uppstår om man t ex tänker åka långt upp i fjällvärlden. Försökte planera en resa till Kittelfjäll, och då fanns det inte mycket att välja på. Hoppas att den där enda laddaren i Dorotea är ledig och fungerar, och att strömförbrukningen inte går upp för mycket i vinterkylan. (Kanske bättre nu, detta var för något år sedan.)
F.ö. gillar jag Cirkle-K, har man reggat sin bil och sitt kort behöver man bara stoppa i sladden, så sköts allt per automatik.
När det gäller laddhastighet kommer jag sällan upp över 150kW, trots förvärmt batteri, och en bil som enligt uppgift skall ladda snabbt, kia ev6 (som jag för övrigt köpte för två år sedan, långt efter att elon blev galen).
Själv behöver jag dra tungt släp 50 mil en gång om året. Vet ni hur jag har löst detta? Jo jag hyr en avgasbil just denna resa. Det borde fjällturister också kunna göra.
Nej, nej, du måste ha en bil som klarar randvillkoren även om du bara kör så en gång om året.
Frågan är ju – det är inte så att du inte bara måste dra släp 50 mil, det kanske är så att du måste göra det uppför Kebnekaise?
Dessutom utan att kissa på vägen.
Tänk på det när du skaffar bil.
Inte nyligen förmodar jag?
Kikade just i anrop respektive chargefinder. Att köra till Kittelfjäll från Skåne kräver ingen vidare planering. Det kryllar av laddplatser även när man närmar sig Kittelfjäll. Nu vet jag iofs inte hur stort batteri du utgick ifrån. Men med 50 respektive 70kWh är det superlugnt.
Precis. I princip hela fjällvärlden har laddare inom räckhåll
Men brännbilisterna kräver ju att man ska kunna tanka “nästgårds” annars är det fel.
Med Chargefinder kan man enkelt motbevisa dem.
Synd bara att brännbilisterna är som svärjisar, Trump och fiskmåsar. De låter så mycket att folk tror på dem. Istället för kolla fakta
Laddade nyss bilen, eller tankade egentligen och räknade i huvudet på effekten. Drygt 20 MW (20 000 kW). Man hinner bara släppa en fjärt vilket ju kan vara skönt. Verkningsgraden på de tankade kWh är ju sämre än för en eltankning dock.
Å andra sidan måste man ju tanka hela tiden. Elbilen är alltid fulltankad av sig själv på morgonen.
Det beror väl lite på elpriser och effektavgifter?
Som jag förstås skulle strunta helt i om jag hade en elbil. Med den laddhybrid vi har nu är det ingen större vits med att att anpassa laddningen efter sådant. Vi sätter den på laddning när den kommer hem, så att den förhoppningsvis är fulladdad inför nästa utflykt.
Tanka bilen? Låter jobbigt. Min är alltid så ”tankad” som jag vill på morgonen.
Dessutom kan jag ”tanka” mitt egna lokala drivmedel från taket om jag önskar. Väldigt ekonomiskt.
Som dessutom inte göder Putins krig som fossilt bränsle gör.
Anekdot.
Kollega som bor i innerstan Malmö. Ingen “egen” laddare. Bor i gammal förening utan p-platser. Har haft elbil på leasingavtal. Förklarade i början hur bra det var, laddade på olika platser. Nu när avtalet gick ut och bytte bil så blev det en hybrid. Aldrig mer att åka och ladda. Tog för lång tid och blev galen för många gånger på hela processen. Han tycker numera det är så skönt att åka och tanka på gammalt vis igen.
Nu är det rent anekdotiskt den upplevelsen. Jag själv skulle gärna vilja ha elbil. Bor i kranskommun med eget hus och kan då lätt ladda hemma men i mitt fall är det min fru som bromsar. Men snart… Håller på och övertala!
Att ladda hemma och alltid vara fulltankad på morgonen är ju stora fördelen ed elbil. Normalt bruk för pendling, ärenden etc, innebär ju att man aldrig besöker en bensinstation, och lägger alltså mindre tid på tankning än en fossilbil.
Men man ska ju ha respekt för att fossilbilister vill kunna köra 1000 km utan att ta en paus för att kissa i annat än PET-flaskan eller sträcka på benen.
PET-flaska? Lyxlirare! Slang genom golvet är det som gäller.
Lars, det finns gott om lägenheter och radhus utan laddplsts. Anledningarna varierar. Bor man i villa är det enklare. Kostnaden för laddbox är liksom inte det som a håller mig från att köpa elbil.
Irrelevant fördel för oss som inte bor så att vi kan ladda med elen vi har hemma.
För oss ingår alltid att “tanka bilen” i vår planering när vi skall använda elbilen.
Säga vad man vill om vår gamla Volvo V70 men den “laddade” snabbt vid bensinpumpen. Tillräckligt med energi för att åka en mil krävde mindre än två sekunders tankning! Även om många vill snacka bort problemet är pausen man “får” när man laddar elbilen i grund och botten påtvingad.
Det är inte en avgörande nackdel som gör att jag väljer bort elbil men det är en nackdel som elbilen har.
Tur att det inte tar några minuter att köra till macken, betala osv, utan två sekunder är allt som behövs som pojken sa.
Pfft, 1000 km är för nybörjare. Min längsta körsträcka i ett svep ligger på lite drygt 1500 km. På motorcykel. Sträckte iofs lite på benen varannan tankning för lite kaffe och varmkorv.
För övrigt så skulle jag gärna ha en eldriven motorcykel för pendlingsresor, men de är helt värdelösa för touring om man inte har ett maxat mc-släp med extra-batterier. Och vill man dessutom köra grus på touringen så finns det inget sätt att ens göra det med överdrivet många laddningar.
Nåväl, sidospår. 🙂
Brännbilister kör 1000 km utan att stanna vare sig för att tanka, kaffe, varmkorv eller sträcka på benen. Det är deras absoluta krav för att skaffa en bil.
Sålde huset för lite sen och bilen fick flytta från landet med egen laddare till en lägenhet i Mölndals innerstad som inte heller hade någon p-plats, vare sig med eller utan laddare. Däremot finns flera p-hus med laddplatser och månadshyran för en plats med laddare var i princip samma som för en utan, så det blev inte osmidigare med elbil i innerstan i det, också anekdotiska, fallet. Nu sålde vi av bilen ändå pga behöver inte bil om man både bor och jobbar i stan – men det finns absolut bra lösningar för elbil även för lägenhetsboende, bara kanske inte i Malmö/delar av Malmö då.
Garageplatser i Stockholms innerstad är svindyra så den lösningen för “hemladdning” här faller bort, tyvärr.
Är fortfarande en fosilbilsägare *2 men har planer på att byta ut en av dem till el.
Har väldigt länge varit skeptisk till el-bilar men ju mer jag frågar de som har dem ju mindre skeptisk blir jag så inom sin tid. Troligen blir det en mindre med kortare räckvidd som ren pendlarbil så man får vänja sig.
Dina inlägg har även de bidragit till min förändrade inställning, men då jag inte är så snabb så har det tagit sin tid.
Jag var själv lite tveksam innan jag även bytte ut familjens förstabil till elbil (andrabilen var redan eldriven). Kostnadsmässigt var det inga problem då det blev ca 20-30k billigare per år (förmånsbil) utan snarare att jag förutsåg att våra långresor skulle bli rena skräcken med timmar i kö till laddning. Tji fick jag. Vi åkte ner till Österrike v7 och jag blev väldigt positivt överraskad. Vi köade inte till laddning en enda gång och hade väldigt bra fart på laddningen under samtliga stopp (mest Ionity men även Tesla och Allegro). Att stanna var 2.5-3h passade oss bara bra och vi upplevde inte att vi blev uttråkade under stoppen.
Jag har respekt för att det inte passar alla. Jag skulle exempelvis kanske inte ha elbil om jag inte kunde ladda hemma men nu kan jag det och ser egentligen ingen anledning alls att gå tillbaka till diesel/bensin.
Har kört elbil i 3-4 år. Kommer aldrig gå tillbaka till fossilt skräp som göder Putin.
Fortfarande fossilbillist då en i hushållet har en dyr hobby som ibland kräver +2200kg dragbil. Funderade på Tesla X för något år sedan, men då kändes som en dålig affär att byta till en lika gammal bil från 2019 som den jag redan har, betald och bra istället för att låna eller leasa för 300 000kr + .
Fy fan va glad jag är idag över att vara snål och tråkig. Blir kanske någon mindre elbil till pendling och persontransport om det går att få ihop bilpusslet.
Elbil sedan 2018 och gott över20000 mil – samma korträckviddiga ska sägas. Finns några platser som är fläckar i inlandet men på det hela taget är det inga problem om du har en nyare bil än oss.
Denna eftermiddag runt halvtimmen norr om Luleå via E4an såg jag en dränerad och parkerad Tesla i slasket. Krävs en hel del laddstationer extra för att realistiskt kunna få en framtid där personbilar inte längre får vara fossildrivna, här.
Klart tusan jag ändå skulle vilja ha en el-MC och ge den en M90 wrap med M90 skinnställ och ta ut en stor försäkring..
Hur kollade du att den var dränerad och inte bara hade gått sönder? Till skillnad mot fossilbilar ger ju elbilar info på kilometern om hur långt man faktiskt kan köra, så rätt osannolikt att bli torsk.
Ska jag lista alla fossilbilar jag sett bara idag stå stilla i väggrenen på motorvägen, trots närvaron av bensinstationer?
Ledtråd: Linköping – Sätila körde vi förbi åtminstone tio fossilbilar som fått stopp.Tror dock inte det beror på soppatorsk, utan pga bilar går sönder.
Antagligen bara lögn av Nostalgista
Har kontakt inom ett av de största försäkringsbolagen. I princip alla erbjuder assistans till närmsta laddare
Antal gånger det hänt för detta bolaget senaste 12 månaderna att nån kört slut på batteriet.
Noll.
(däremot är 12v batterierna samma svaga länk i elbilar som i fossilbilar)
Samma svaga länk? 12V-batteriet laddas väl från drivbatteriet?
En del elbilar har faktiskt i ett blybatteri som 12V och de håller inte för evigt. Själv drabbades jag en gång av ett mjukvarufel som gjorde att 12V inte laddades. Så jag har faktiskt använt startkablar en gång. https://cornucopia.se/2024/05/startade-tesla-model-s-med-startkablar/
Att blybatterier inte håller för evigt är förstås invariant mellan bränn- och elbilar, men 12V-batteriet laddas väl från drivbatteriet?
Dvs chansen att 12V-batteriet är laddat vid varje given tidpunkt är större än för 12V-batteriet i en brännbil.
Finns det elbilar som inte har ett 12V-batteri?
Både att en del bilar slutar ladda 12V från huvudbatteriet efter en längre tid.
Men även att 12V batterierna ska driva mer elektronik och därmer helt enkelt nöts.
12V systemet är det många som vill komma runt och ersätta. Problemet är att komponenter i bilar kommer från 100 tals olika tillverkare och om man ska uppdatera till exv 48V (som många vill) är det en hel komponentkedja som ska förändras. Som jobbat 50 år med samma specifikationer på strömförsörjningen.
Skulle nog säga att branschen avvaktar på att nån ska ta första smällen och betala alla underleverantörer för att anpassa och sen kommer resterande börja hoppa på sakta men säkert.
12V batteriet är lite som demokrati. Det är fan inte perfekt men har länge varit det minst dåliga.
Det är väl lagkrav på att säkerhetsfunktioner ska hanteras av ett separat batteri, dvs 12 V-batteriet?
Alla elbilar har ett lågspänningsbatteri som används för att driva nödvändiga funktioner i bilen då kontaktorerna i högspänningsbatteriet bryter strömmen. Alla är dock inte blybatterier, ex. Tesla började gå över till 16V litiumjon batterier 2021.
Tesla Cybertruck har dessutom 48V i lågspänningssystemet, dock inte i hela systemet.
En halvtimme norr om Luleå efter E4 finns både Tesla Supercharger och Ionity, närmare bestämt vid OKQ8 i Töre. Verkar otroligt att man skulle få batteritorsk just där.
Överhuvudtaget är det väldigt gott om laddstationer efter E4 Sthlm-Haparanda, liksom efter E45:an.
Däremot när man åker norrut efter E10 eller åt Tornedalen till så blir det betydligt glesare. Där hade det inte skadat om det dök upp fler. Nog för att det finns snabbladdare här och där, men oftast med bara 2 uttag och man vill inte gärna råka ut för att den enda stationen inom 5-8 mils radie är trasig och det är -30C utomhus.
Kört ett par vändor till Norrbotten med elbil längs e4 från Sthlm
Senaste åren är det numer max 5 mil mellan snabbladdarna.
Kan vara kö nånstanns i “peak tid” när det är ledigheter. Genrellt minst 50% ledigt annars. Speciellt i större städerna där det finns flera laddstationer.
De som nojjar över laddning är brännbilisterna. De som helt enkelt inte vill förstå och aktivt sprider lögner för att få andra att känna samma och validera sin male pale stale åsikt
Bullshit. Att föraren fått ränneskita är 1000 gånger mer sannolikt än batteritorsk. Märkligt hur man i Sverige gör detta till sin sanning, bodde i Norge ett år och där ser man inte alls samma former av självbedrägeri. Kör 6000 mil per år mest i norra Sverige, aldrig varit i närheten av att köra slut på el.
Är det något som pajjar tesla är det snarare hjulupphängningen. Och det är ett kvalitetsproblem som man kan se i andra former på andra bilar.
Confirmation bias. Man får för sig att man hatar tesla sen ser man havererade teslor överallt.
Garanterat en högst ordinär hångelpaus. Svårt att hålla sig i skinnet för nyförälskade i en bil som går så långt på en laddning en som en Tesla gör.
Jag har haft elbil i sex år nu.
Det finns ett trefasuttag avsäkrat på 20 ampere inklusive jordfelsbrytare där jag ställer bilen.
Förra ägaren brukade koppla in en spannmålstork där.
Så det var inga större problem med att fixa laddplats till bilen.
Tur man inte bor i lägenhet.
Fortfarande dieselbil, men kör på HVO100 så miljömässigt känns det rimligt ändå. Kostade 140k i inköpspris och har nästan gått upp i pris.
För miljön är den bästa bilresan den som inte görs. Oavsett drivmedel.
Nejdå. Elbilar släpper inte ut kolväten och kväveoxider.
Jodå. Bara för att elbilen är mindre dålig är den inte miljöpositiv.
Elbilen i Sverige släpper ut ungefär 20% av vad en fossilbil gör under sin livstid.
Sen tillkommer ju bonusen med komfort, kunna göra eget drivmedel, acceleration och att slippa göra Putin genom att köpa fossilt bränsle.
@Werner
Allt vi gör innebär en miljöbelastning. Elbilars miljöbelastning är mindre än mindre än fossilbilars.
Drivmedlet spelar roll.
mindre än mindre än -> mindre än
Ja elbilar har lägre miljöbelastning än fossilbilar. Men ingen bil har ännu lägre miljöbelastning än en elbil.
Det är aldrig fel att ifrågasätta våra vanor och fundera på hur vi både på individ och samhällsnivå kan minska behovet av bilresor.
Att leva är en miljöbelastning. Och är beroende av transporter även om du aldrig själv lämnar hemmet.
Antingen är man en hycklare, eller så följer man konsekvent sitt resonemang att all miljöbelastning är dålig och åtgärdar.
Ingen kan göra allt men alla kan göra nåt. Det gör en inte till en hycklare.
Och jag gör något, nämligen att köra min icke-godkända dieselbil på HVO100 som sänker utsläppen med 90%. Försöker påpeka det också så ofta jag kan, så fler följer efter.
Om man verkligen vill minska sin miljöbelastning (och eventuellt även klimatbelastning) så mycket som möjligt ska man helt enkelt upphöra. Det brukar vara impopulärt.
Miljöbelastningen kan man minska hyfsat märkbart (åtminstone för vissa miljöer) genom att välja ekonomisk aktivitet som minimerar utsläpp av ämnen som skadar miljön.
Klimatbelastningen är det däremot mycket tveksamt om man som individ kan påverka på ett sätt som märks. Den globala uppvärmningen är ett globalt, kollektivt, problem (koldioxid bryr sig inte om landsgränser) och lösningen måste därför vara kollektiv för att få verkan.
När du pratar om de fantastiska möjligheterna till laddning, så tänker du enbart på Tesla eller europeiska elbilar. För de stackare som valde en Nissan Leaf eller liknande asiat, är laddningsmöjligheterna utmed vägen högst begränsade. Dessutom är teoretiskt maximum för ChaDeMo 62,5 kW, så flesta stationer (som ens har ChaDeMo) ger 50-60 kW. Blir lite längre kiss-pauser på det viset.
Nu är Nissan Leaf en härlig bil att köra, men man ger sig inte gärna ut på långfärd med den.
Än så länge har elbilar för hög kapitalkostnad, likartade drivmedelskostnader och högre värdeminskning. Det gör att TCOn mot en plug in hybrid blir monumental.
Så fort elbilar blir billigare kommer jag återvända, tills dess är plug-in hybriden totalt överlägsen ur ekonomi och bekvämlighetssynpunkt.
Stora nackdelen med hybriderna är osäkerheten runt äldre bilar. D.v.s. hur kommer livslängden att vara och reparationskostnaderna med rätt komplicerad drivlina där du har ännu mer saker som kan gå sönder. Jag vet inte om jag skulle våga skaffa en där garantin har hunnit gå ut. Nu när jag shoppade runt efter en ca 10 år gammal bil så var känslan att det också såg ut som att samma oro speglade marknaden litegrann. (Jämfört med andra bilar, alla begagnade bilar har ju ett ökat nått enormt i pris sista åren)
Men skulle jag köpa en ny bil, typ tjänstebil eller något jag bara räknar med att ha 3-5 år så skulle hybrid nog vara högst på listan idag.
Fantastisk idé att ha en bil med två olika system som kan gå sönder.
Hybrider kommer ses som ett av de stora felsatsningarna efter multifuel med gas.
Laddhybriden är verkligen att se att alla vill ha hästar. Och börjar sminka sina grisar som hästar för att kunna fortsätta sälja grisar och därmed fortsätta ta “båda” marknaderna.
När man de fakto fortfarande är grisbonde.
Eller också är det en möjlighet att få vettig prestanda med två ganska billiga drivlinor som aldrig behöver pressas speciellt hårt.
Det kan säkert vara en bra ide för vissa marknadsegment som inte har samma förutsättningar som kommentatorer-majoriteten. Herrkallingar passar inte alla.
Tror t.om att Hägglund kikar på att återuppväcka SEP-tänket till framtida cv-90.
I princip samtliga moderna större fartyg är idag hybrider, även om man inte använder batterier (tror jag). Däremot driver motorn en generator och sedan är det elmotorer som står för framdrivningen av fartyget.
Sen ska man skilja på stora drivlinor på fartyg eller andra lastfordon där man kan ha delar enkelt åtkomliga för service med mera
Och de paket som pressas in i moderna bilar
Utöver huybriderna är tydligen nästa roliga överraskning för brännbilarna enliters turboladdade motorer som togs fram för “miljön” och bränslaeffektivitet. Där man har extremt små marginaler som mest troligt gjort att livslängden på dessa “billigbilar” kommer vida underskrida nya elbilar.
Räknade ut att Teslan inte skulle nå 1000 laddcykler förrän efter 54 000+ mil. Iofs enkelt att räkna ut. Räckvidd x antal laddcykler blir 60 000 mil. Undrar hur många brännbilar som håller så länge.
Dessutom är det ju fortfarande 80% kapacitet kvar i batteriet då.
En hybrid med en räckvidd på säg 6 mil kommer ju gå i taket redan efter 6000 mil.
Det är snart 30 år sedan Toyota började massproducera hybrider, och problemen med drivlinor har inte direkt varit så många. Men hybrider kan byggas på många olika sätt. Den sammanlagda effekten hos förbränningsmotorn och den stöttning som batteriet kan ge via elmotorn innebär att förbränningsmotorn kan minskas i storlek och drivas i lastpunkter där verkningsgraden är betydligt bättre i kombination med regenerativ inbromsning. Små batterier i plug-in hybrider som utnyttjas hårt kan dock behöva bytas när bilen kommer upp mot 20 000 mil (plug-in hybrider använder därför enbart en mindre del av batteriets kapacitet, samt att batterierna inte är optimerade för max energitätet).
Större fartyg som huvudsakligen går med konstant fart såsom containerfartyg, tankerfartyg och liknande använder sig vanligtvis av stora lågvarviga tvåtaktsdieselmotorer med direktdrift av propellrarna. För deras typ av drift är detta det mest effektiva då verkningsgraden hos motorn är hög och omvandlingsförlusterna små.
Fartyg som går mer varierat kan ha dieselelektrisk drift. Oftast lite högvarvigare dieselmotorer och i vissa fall så sitter också elmotorn monterade i en “pod” tillsammans med propellern utanför skrovet vilket ger god manövrervarhet genom att vrida på hela podden.
Fartyg som har behov av att periodvis nå höga hastigheter, ex. militärfartyg, har ibland dieselelektrisk drift med tillskott av en gasturbin som driver på mekanisk väg. Fartyg med gasturbinelektrisk drift förekommer dock också, ex. Queen Elizabeth-klassens hangarfartyg och Zumwalt-klassens jagare.
Att de flesta moderna fartyg är batteri-hybrider är mer än vad jag visste om…
Att kryssningsfartyg och många andra fartyg med speciella krav ofta är diesel-elektriska är ju sant, men det innebär ju bara att en dieselmotor driver en elmotor på distans. Sen är det även sant att mer och mer batterier installeras för att ta effektspikar etc, men att gemene fartyg skulle vara hybrid är ju bara så fel det blir.
Direktdriven fast propp på en tvåtaktare regerar världshaven.
Tesla U.S. Sales Plunge as G.M. and Others Make Gains https://www.nytimes.com/2025/04/11/business/tesla-sales-elon-musk.html?unlocked_article_code=1.-04.yjPn.ygekcY3eS0r3&smid=nytcore-android-share
Inte ens amerikanerna vill ha Muskovitens bilar längre. Tesla tappar 9% i en marknad som växer med 11% (elbilar alltså, andra bilar står still)
Karma is a bitch…
Hade två Nissan Leaf mellan 2014-2019. De första åren fick man verkligen planera sina förflyttningar. Åkte mellan Stockholm och Falun några ggr 2014. Jag var tvungen att åka över Gävle och utnyttja stadens enda snabbladdare (stod utanför Gävle Energi) då det bara fanns en enda långsam destinationsladdare i Sala om man behövde toppa upp.
För övrigt var det en fantastisk tid. Allt var gratis!! Jämnt!
Passade alltid på att ladda på Dala Energis snabbladdare. Det fanns en i Falun och en i Borlänge. Skulle man uppåt Siljan fick man passa på i Grycksbo och Rättvik. Gratis, givetvis.
Under den perioden laddade jag alltid på jobbet eller gratis på OKQ8:s snabbladdare i norra Stockholm (Sollentuna och Danderyd). Betalade inte för en endaste laddning på 5 år. En helt fantastisk tid!
Nissan.
Verkligen exemplet på “second mouse gets the cheese.”
Fortfarnade 2018 – 2019 fanns det kommunala gratisladdare här och var i Sverige.
Lidl hade gratis här tills “elkrisen” kom och folk åkte flera mil för att stå där och snikladda. Ledde till att man stängde av dem när butiken var stängd. Sen så togs gratisladdningen bort ochnu är det via nån av p-apparna.
En diesel med dragkrok och en elbil utan. Laddar 80% hemma, hälften av det direkt från solen. Billiga mil. Nöjd. Dieseln drar husvagnen och gör en del annat men elbilen går 2500 mil/år medan dieseln går 1000. Perfekt kombo med solceller, elbil och hybridjobb.
Ska snart köpa en bil då jag är nybliven singel och nu är utan. Hade gärna köpt/leasat el men det tar emot lite då jag inte har möjlighet att ladda varken hemma vid lägenheten eller på jobbet (än i alla fall). Om jag helt måste förlita mig på laddplatser, åka dit och vänta på att bilen ska ladda innan jag kan åka hem etc. så känns det som att mycket av uspen med elbil går förlorad även om kalkylen skulle gå ihop 😅
Den kalkylen skulle då knappast gå ihop överhuvudtaget då det oftast kostar rejält att ladda på laddplatser. Ska du ha någon fördel av “bränsleekonomidelen” med en elbil så måste du ladda majoriteten med “hemmapriser” på elen.
Köp ett mellanting – hybrid.
Ja, istället för att ha ett system som behöver service, underhåll och som kan gå sönder – skaffa två!
För att dämpa sådana rädslor, har vissa tillverkare omfattande garantier (20.000 mil eller 10 år beroende på vad som inträffar först).
berätta gärna vilka tillverkare och vilka undantag som gäller.
Dubbel komplexitet. Hybridbatterier kostar sjuka pengar att byta ut. Du har två drivlinor som kräver service.
Du får altdrig samma komfort med två framdriftsystem som ska ta över mellan varandra.
Nä har man ångest och vill ha kvar sin brännbil. Ha kvar brännbilen. Och vill man int i framtiden. köp en riktig elbil
Hybridbatterier slits också ut snabbare än elbilsbatterier, eftersom laddcyklerna går åt i rasande takt.
190.000 ska merca ha för ett nytt hybridbatteri. Inte långt från vad det kostar att byta hela batteriet i en elbil.
https://www.vibilagare.se/nyheter/batteribyte-i-mercedes-hybrid-kostar-190-000-kr
(Det verkar ligga på samma nivåer för BMW med)
Nej, det där bygger på en total oförståelse hur hybridsystem faktiskt fungerar, normalt sett så har du bättre komfort i en hybrid än i en vanlig förbränningsmotorbil såvida den inte är väldigt dåligt genomförd. Vilken unik service är det förresten du tror att man genomför på en hybridbil? Vissa hybrider har tvärtom minskat servicebehov eftersom man inte behöver ha någon mekaniskt driven AC med tillhörande drivrem, och elmotorn kan också ersätta startmotor och generator.
Det låter jättedumt – men tyvärr går många i fällan. XC60 är vanligaste nya modellen.
Två system – dubbelt så dåligt.
Köp riktig elbil istället.
Kan man inte ladda hemma är elbil inte nån bra grej, det är rätt saftiga priser på laddarna på stan. Har bara en bil eftersom jag bor i lägenhet men har laddplats i underjordsgarage. Enda resan jag bangar och istället tar flyg/tåg/hyrbil är fjällresan eftersom vi måste åka när barnen har lov. Annars är det gott om ladd på de motorvägar jag frekventerar.
Killgissar att Tesla SC i Tindered blir nästa att läggas ned.
Har du testat fjällresa med elbil, eller går du bara på att folk säger att det är trångt?
Bila till Härjedalen med elbil var ett icke-problem i -27 grader. Men det är från verkligheten. Och så körde vi från Göteborgsområdet, inte Stockholm, så det var ännu längre.
https://cornucopia.se/2021/01/utmarkt-elbilsinfrastruktur-i-harliga/
https://cornucopia.se/2021/01/elbil-i-27-c-cirka-28-hogre-forbrukning/
2021, så vågar påstå att i fjällvärlden är det 5 ggr så många laddare nu. Minst.
Heh, ja. Fanns inga supersnabbladdare runt Vemdalen 2021. Nu finns det tre stationer och fjorton laddare 150 – 350 kW, föurtom den obligatoriska 50 kW CCS i varje by som fanns när jag var där.
I Mora finns det numera nio stationer med supersnabbladdare (150+ kW) med totalt 66 laddare, inte bara Teslas 20.
Sveg har fyra stationer och 42 laddare.
Korrekt. Bara ladda med snabbladdare är för dyrt. Sportlovsveckan löses med mobila snabbladdare där man betalar 20kr/kWh. Det blir ändå billigare än alternativen.
Det finns dock arbetsgivare som erbjuder subventionerad laddning. Om du betänker de kommande toppeffektavgifterna kan det vara det bästa alternativet.
En elbil drar ca 350 watt i snitt (3000kWh/365/24). Därför behövs inte elnätet förstärkas till flerfamiljshus även om alla byter till elbil. Man kan ha flera per lägenhet t.o.m. Trist att det ska vara krångligt/dyrt att ha elbil om man inte har eget hus.
Hur definierar bloggaren laddplats? Är det ett ställe där man kopplar in *en* bil?
I så fall ska man väl inte jämföra det antalet med antalet mackar, utan med antalet pumpar?
Detta ej sagt i polemik, men jag undrar, eftersom jag kör fossilbil och inte vet.
En laddstation eller laddplats har flera laddare på samma sätt som en bensinstation har flera pumpar.
“Fler snabbladdplatser än bensinmackar”? Hur har du räknat då?
Gäller det antalet i hela Sverige?
Hur ser det ut med fördelningen i landet längs alla våra vägar?
Tja ta Borås som har 60 unika snabbladdplatser (stationer där varje station har 1-15 laddplatser).
Där kanske det finns gissningsvis 10 bensinstationer .
Precis som med bensinstationer finns det färre längre upp åt nordväst.
Vi var uppe i Vemdalen i vinter utan problem.
Treriksröset har 3 på den finska sidan.
Kiruna 19
Treriksröset är lite svårt att nå på någon sida eftersom det är myr eller vatten nån mil runt -laddat i Kilpisjäärvi ???
Kan man inte nå treriksröset med elbil så får det vara brännbil som gäller.
Med rätt elbil så går det att nå röset.
https://www.motor1.com/news/746686/xpeng-aeroht-flying-electric-car-ces-2025/
Finns det någon slags “officiell” statistik?
Anekdoter om hur det är på vissa specifika platser säger inte så mycket.
Vevar en av mina käpphästar.
Det är dags för civilförsvarskrav och subventionering av bränsledistributionen så mackar, tankbilar och terminaler inte försvinner och lämnar totalförsvaret utan bränsle. Det lär även behövas nya terminaler och pumpar i de flesta kommuner för nuvarande brister och för att ersätta det som är orimligt att behålla. Och vi har sedan länge, antar sedan vi slutade elda olja, brist på tankbilar och förare.
Skulle gärna byta min hybrid mot elbil men vill ha möjlighet att ladda hemma först.. ett projekt som dragits i långbänk i bostadsrättsföreningen, 5+ år och evinnerliga diskussioner på årsstämmorna..
Har istället hyrt elbil emellanåt, bland annat på årliga ”långresor” mellan Stockholm och Skåne. Lite räckviddsångest första gången men det var så klart inga problem.
Det där är ju faktiskt ganska roligt.
Nu har jag suttit som ordförande i en BRF i sex år och sjukt nog har ingen av våra medlemmar tagit upp frågan gällande laddstation med styrelsen varken som motion eller på en årsstämma vid löst snack efter stämman.
Ingen verkar bry sig trots att vi har medlemmar som kör Tesla.
Sen blir jag lite nyfiken på hur snacket går hos er.
Är ni helt handlingsförlamade? 5+ låter ju helt sjukt.
Börjar likna en komedi. Det finns ett stort stöd för att ordna laddplatser men det dyker alltid upp saker.. t.ex. visade det sig att parkeringarna delvis ligger utanför föreningens mark, så de bör flyttas innan man investerar i laddinfrastruktur.. för att inte ta av föreningens grönytor ska det då så klart motioneras om att utreda allt från parkeringarnas placeringar och antalet parkeringar till att ge sig på att ändra tomtgränser..
Hehe, det där känner jag igen mig från i en annan förening som jag sitter i.
Där har vi en anläggning som delvis står på kommunens mark. Gissa två gånger om det är en långbänk…
När jag för två år sedan bytte andra bilen till en el ditto, blev andra bilen första bil! Det var det mitt bästa beslut någonsin angående bilar. Kör 5-6 mil de flesta dagar i farter från stop & go till kanske 100km i timmen. Det blir runt 2000 mil om året. Bensinbilen går kanske 500 mil om året rymmer sju åkande och kan dra tungt släp en båt exempelvis. Bra kombo för oss. Ladda hemma är det som gör att det funkar för oss. Kollegor boende i lägenhet hoppas på laddplatser på jobbet vilket också är en bra lösning. Tycker inte om att ladda “ute”. Se till att Brf bygger ut laddningsmöjligheterna.
Om man säljer in “laddplatser höjer priset på era lägenheter” borde det väl inte vara ett problem att bygga för en BRF?
Lite märklig diskussion.
Som jag tyder det bor inte Johan i BRF.
I slutändan är det upp till medlemmarna och styrelsen att ta det beslutet.
I vårt fall är laddstationer lika efterfrågat som egen bensinmack.
BRFerna verkar inte vara problemet. Tycker jag ser laddare på var och varannan parkering nu när man besöker vänner och kollegor
Brännbilisterna lär vara kränkta då det blir fler och fler platser de inte kan stå på (Vet att det är så inne i Sthlm.)
Men då borde man inte sprida myten att det är svårt att ladda för resultatet av den myten kommer bli att det byggs ännu fler laddare 🙂
Ha, vet några i centrala Stockholm där det alltid är ledig parkering precis utanför pga en laddgata och endast elbilar som får parkera. Trevligt att hälsa på helt enkelt.
Körde igår sthlm-österlen 65 mil med en TMY. Riktigt trevlig bil att köra långt med. Går tyst och fint och laddning på superchargers är faktiskt både billig (under 4 kr/kwh mitt på dagen) men framför allt smidig. Oftast hinner vi inte äta färdigt hamburgaren innan laddningen är klar. Det är inga problem att köra 3 timmar i rask motorvägsfart på en laddning och då om inte förr så passar det bra med ett stopp för lite fika eller mat.
Men visst bygger ekonomin på att man kan ladda hemma. Vi kör Tibber för el hemma och för hela 2024 laddade vi 2 elbilar (en i3a och en TMY) och körde c:a 3200mil med dem på hemmaladdning och betalde för hela året (!) 1330kr för elen. Eftersom elnätet är så trasigt pga alldeles för mycket vindkraft så får man ibland betalt för att ladda elbilar. Det tillkommer lite kostnad för Elnät men man får ändå en idé om vad driftkostnaden är. När man kör längre än räckvidden på en laddning så tillkommer ett par hundralappar för snabbladdning men det påverkar knappt totalkostnaden om man gör det några ggr per år.
Har kört elbil sedan 2008 och 4,5 mil pendling kostade mig 8 kr/dag ända till stockholm fick trängselskatt. Körde dessa gamla Renaulter i 9 år som pendlingsbil.
När det gäller snabbladdning vid långresa så visst är den värsta veckan nr 9 då alla stockholmare ska åka till fjällen en utmaning men då behöver man ladda lite annorlunda dvs innan man kör tomt så att man har mer flexibilitet att välja laddställe. Teslan har en suverän ruttplanering för snabbladdning. Den har bra koll på historik på dagar och tidpunkter då det kan bli trångt på superchargers. När vi t ex kört från skåne till stockholm så kan den föreslå en lite tidigare kort laddning för att ha flexibilitet om det är vanligt att skulle kunna bli kö längre fram på någon laddare. Den har koll på hur många laddare som är upptagna och också hur långt laddningarna kommit. Den har också koll på hur många teslor som planerar att ladda vid en viss laddstation. Har t ex varit med om att den först planerat att ladda i jönköping men där har det börjat bli fullt och lite kö så då lägger den om rutten till gränna istället. Riktigt smidigt och det är också ett exempel på det som är skillnaden på tesla och andra elbilar att de verkligen tänkt till på vad man kan använda datorkapacitet och uppkoppling till att underlätta och förenkla bilkörning. En tesla är mer en dator som man satt hjul på medans de gamla biltillverkarna först byggt en bil och sedan kommit på att man nog behövt en dator och slängt in en utan att egentligt fatta varför (ok lite överdrift men du fattar).
Ska man dra tungt släp så funkar elbil riktigt bra OM man inte ska längre än 20 mil. Elbilen är redan så effektiv att den extra lasten direkt drar mer energi medans en diesel blir mer effektiv när man belastar den. TMYn är stark och 4wd gör att man nästan inte märker att man har släp på. Har båt på trailer (1350kg). Ett problem på rätt många laddstationer är dock att du måste kroka av släpet för att komma åt laddstolpen (det finns undantag som t ex vissa recharge och superchargers) så nä, ska man köra långt ofta med tungt släp så är diesel överlägset.
Håller med om att elbilar är alldeles för dyra. Vi får hoppas att cirkusen i världen just nu leder till att något positivt händer med dessa priser även om det ser knepigt ut.
Har haft 4, 5, 6, 8 cylindriga bilar och vi har en äldre 7 sitsig dieselpeugeot som får funka som lastbil ibland. Det är bara det att när vi väl börjat köra elbilar så känns de gamla brumbrumbilarna helt hopplöst föråldrade. Visst ljudet av en v8a eller rak 6.a var coolt men nu känns det bara gammalt konstigt nog.
Och ja jag avskyr de vid varje körtillfälle påtvingade körfältsassistansfunktionerna som finns på alla nya bilar. Jag svär högt varje gång de försöker få mig att inte räta ut kurva när det tillfället ges eller när jag vill hålla mig en bit ifrån en vinglig buss eller långtradare i filen intill och bilen då skriker och försöker få mig att inte köra närmare än 50 cm från väglinjen till höger eller vänster. Funktionen får gärna finnas men så länge som jag har hela ansvaret för bilen SÅ ÄR DET JAG SOM BESTÄMMER och inte några skrivbordstjantar i bryssel som ska mecka med styrningen i MIN BIL när JAG kör, F-n! Så nu är jag klar 🙂
Stäng av assistansen. Köp en Ford Mustang Mach-E, så spelar högtalarna motorljud åt dig så du slipper sakna brummandet.
Filhållningsassistansen / varningen är ett av de system tillsammans med autobroms som minskar mängden och allvarligheten i olyckor.
Farthållare som de flesta älskar ökar snarare mängden olyckor.
Det kräver dock väg-underhåll i bättre klass än Sverige presterar på många håll. Saknas mittlinje och sidolinjer är systemen idag inte bra, utan vill hålla för stor marginal till ytterkanten. Vilket blir farligt på smala vägar, som det trots allt finns rätt gott om runt om i landet. Men visst, på en välmålad fin och bred väg hjälper det ju till bra om man skulle nicka till.
Japp jag stänger av den ibland och så länge man inte aktiverat farthållare eller autopilot så håller den sig riktigt bra i bakgrunden.
Jobbade faktiskt med introduktionen av Mach-E. Den lanserades under pandemin så vi reste runt till många ford återförsäljare i hela landet med bilar som kunder fick boka tid för att provköra. Mycket positiva omdömen från i princip alla provkörare. Själv tyckte jag det där motorljudet var rätt tramsigt, en bra sak med elbil är just att man slipper, det tycker jag. Många provkörare tyckte det var kul dock 🙂
Mach-E tillåter rätt mycket drift innan antisladdsystemet griper in så den är kul att köra aktivt på vintern om man gillar det.
Jag uppmuntrar till styckesindelning och att titta på läsbarhet på text innan du postar.
Tack för tips!! Är lite van vid att radmatningar tas bort när man postar på andra ställen.
Bara för att … känner jag mig tvungen att meddela att det är långa köer vid laddstationerna i Nyängen (nån mil väster om Karlstad) helgerna i sportlovsveckorna och påsk.
Det finns gott om bostäder som inte har laddmöjlighet hemmavid och då går elbil naturligtvis bort om man inte kan ha fri laddning hos arbetsgivaren.
El eller fossilt handlar väl om ekonomi, boende behov och sen några tokar som köper av ideologiska skäl.
Jag tänker fortsätta åka fossilt för att jag skruvar på mina bilar själv och jag gillar att åka V8, så för en sån bilnörd är inte elbil ett alternativ överhuvudtaget. Om drygt 12 månader är min gamla Jeep med gjutjärns-V8 som drivs av bensin skattebefriad pga ålder och då kostar det lite mindre att åka i den någon värdeminskning finns inte på den heller tvärtom är den värd mera idag än för 10 år sen. Elbilsalternativet kostar relativt sett ohemult mycket pengar, inköpet är många 100 k därtill solfångare + batteri + egen laddare hemma kostar enl den erbjudna offerten ca 200 000 kr som då kräver att det obelånade bostadshuset belånas med dom kostnader det innebär och sen kan jag varken serva eller laga vare sej bilen eller laddningsanläggningen. Rent känslomässigt känns det ibland bättre att gynna Norska och arabiska oljeshejker än Kinesiska gruvägare som använder barnslavar i Kongo även om jag alls inte är nån aktivist på det området utan hellre skänker pengar till den lokala föreningen som hjälper hemlösa katter. Elbil kunde varit ett alternativ till tex Audi A4 Q när jag åkte tjänstebil men inte idag när jag bara jobbar extra av dels sociala skäl dels för att få lite mer fickpengar utöver pensionen.
Du kan skruva lika lite på framdrivningen i en ny brännbil som i en elbil.
Så du kan lika gärna skriva “jag kommer inte köpa en ny bil”
Detman kan skruva på i en brännbil idag är samma delar som du kan skruva på i en elbil’
Hjulupphängning och bromsar.
Men som du vet om du kan meka så kräver alla moderna bilar att man jobbar med ECU och avkodare via OSB. Det är sensorer i snart varenda komponent.
Mekaniker idag behöver vara duktiga inom både data och el vilket gör att det är skriande brist inom yrket.
Jag är inte förtjust i att gynna Musk genom att ladda vid Teslas supercharger.
Däremot har de en praktisk sida: talar man om för sin Tesla att man tänker ladda vid en supercharger börjar bilen förkonditionera batteriet inför laddningen vilket är bra!
Om jag nu skall ladda på en “supercharger” som inte tillhör Tesla är ju frågan hur jag får bilen att förkonditionera batteriet. Jag kan i och för sig “lura” bilen att jag skall ladda på någon Tesla supercharger i närheten och på så sätt starta förkonditioneringen i tid men det hade varit bra att veta hur man startar förkonditioneringen “för hand”.
Antar att jag får ägna mig åt lite Google och klassisk RTFM.
Med nyare programvara i din Tesla så förkonditionerar bilen batteriet även för icke-Tesls laddare om man navigerar dit.
Annars får man skaffa S3xy-button så att man manuelkt kan starta batterivärmningen.
Anledningen till att tesla inte har kvar sina stationer i sillekrog och Ödeshög är att arrendet löpt ut och markägaren ville ha marken till att bygga egna laddstationer.
“att man inte fick eller ville vara kvar som hyresgäst”
Och jag som trodde att nedläggningen av Superchargers berodde på detta.
https://elbilen.se/nyheter/nu-ocksa-i-sverige-gratis-snabbladdning-for-tesla-model-s-och-model-x/
Vilken enfald av mig….