Punk Royale på Folkungagatan i Stockholm är Sverges nästa bästa dining (ordet fine kanske inte passar in här) efter Knystaforsen, men är inget för den pryde. Samtidigt är både atmosfär, dresscode och mobiltelefonbeslaget befriande, så ni slipper foton på maten.

Ska väl inte röja allt för mycket om upplevelsen, men det är högt tempo, dresskoden finns inte utan det är verkligen kom som du är – eller ännu hellre klä ner dig eller kom i din klubbutstyrsel, eller den där gamla bandtishan.
Frånvaron av fotografering och en unik lokal som inte kan få fler stjärnor i Guide Michelin pga avstånden mellan borden gör väl också tillsammans med serveringsupplevelsen och personalens utstyrsel att detta inte är något white dining för fisförnäma. Och inget för den pryde, bland annat visar både manlig och kvinnlig personal mer hud än på de flesta – rent av samtliga – andra stjärnkrogar.
Men upplevelsen och maten är ärligt talat jäkligt bra, med lagom antal rätter i rätt storlekar så man går därifrån upprymd istället för proppmätt. Ja, jag har ätit på tämligen själlösa Franzéns. Och Noma. Och El Celler de Can Roca. Och många andra platser. Och en del så dåliga stjärnkrogar att jag inte skrivit om dem.
Dryckespaketet är också lite annorlunda då det inte bara består av vin, utan även av öl och sprit, om än att det senare förmodligen utifrån finkelsmaken var Absolut Vodka, men det var förmodligen meningen istället för någon len ukrainsk eller polsk finvodka. Om man nu serveras drycken ur glas alls. Sedan är det ju bekant att blanda öl, vin och sprit ger en del effekter.
Fem av fem ymnighetshorn. Men inte för alla – fisförnäma, pryda eller ultrareligösa och fundamentalister ska nog välja en annan finkrog, liksom de som vill äta till softknappt hörbar loungemusik eller klassisk musik. Redan exteriören skrämmer rimligtvis bort en del av dem.
Kommer definitivt tillbaka, med mer anpassad utstyrsel. Om inte annat för att slippa bli fotograferad.
39 kommentarer
En av mina absoluta favoritkrogar!
Men känner inte igen mig i din beskrivning av Franzén, tycker de är allt annat än själlösa.
Nu har jag inte varit där på fem år, så de kanske förändrats. Men lite för mycket stjärnkrog-by-the-numbers. Vilket kanske krävs för stjärnorna, förvisso. Men då tar jag hellre en enstjärnig krog.
Punk Royale var verkligen en häftig upplevelse som jag är glad att jag provade på. Men jag kommer inte att komma tillbaka, jag tror det är en upplevelse av det slag som blir bäst första gången med mycket överraskningar etc men som inte håller att upprepas.
Fantastisk härligt ställe som är mer en upplevelse än ett restaurangbesök. Manuset och rätterna verkar dessutom variera rätt kraftigt mellan besöken.
Älskar den kaxiga attityden på personalen, blandning av rätter och mängden tryck.
Ett tips om folk tänkt gå: Drick ingenting innan. Inte ens en mellanöl. Man ska vara glad om man kommer därifrån med fullt minne även utan några föröl. Och dryckespaket går ej att välja bort.
Instämmer helt i det du skriver. Vill bara tillägga att det är en väldigt bra upplevelse även för den som väljer alkoholfritt. De har verkligen arbetat på det alkoholfria alternativet vilket gör att det är en stark upplevelse till skillnad mot de flesta andra.
Har dom hängmörad entrecote medium/rare (svensk temp) god pommes och perfekt slagen bea?
För mig är det back to basic sedan flera år.
Testa la Founderie i Malme.
Eller var det du som ogillade njurtapp/onglet?
I så fall: testa inte la Founderie i Malme.
Det är nog det största ålderstecknet. “back to bea”
GE INTE UPP! DU HAR SÅ MYCKET ATT LEVA FÖR
Var där häromdagen och har även varit på den i Köpenhamn.
Som beskrivs, en upplevelse som kan vara utanför komfortzonen för somliga.
Frågade personalen hur de orkar. ADHD hjälper, blev svaret.
ADHD hjälper mot mycket. Man kan arbeta 24/7 men tyvärr måste man dämpa sig med alkohol.
I princip alla kockar är alkisar eller misslyckade rockmusiker (säger iaf de kockar jag känner).
Vad är det som gör den utanför komfortzonen, hög musik?
Var där häromdagen och har även varit på den i Köpenhamn.
Som beskrivs, en upplevelse som kan vara utanför komfortzonen för somliga.
Frågade personalen hur de orkar. ADHD hjälper, blev svaret.
Haha. Ja restaurangbranshen är nog den bransch med flest diagnoser av alla.
Men även de flest härligt ofungerande fungerande individerna
Jobbade i den i ungdomen och man skall icke ringakta arbetsmoralen man får på restaurang. Och föraktet för mänskligheten 😀
Jag håller med om din uppfattning om Absolut vodka. Den är sådär. På mitt systembolag hade dom en tid halvlitersbuteljer av Stoli vodka tillverkat i Lettland. Den vodkan var klart bättre än Absolut.
Absolut vodka är som när bolaget sålde in Staropramen som finöl.
Något tjeckerna hånskrattar åt oss fortfarande
(I tjecken ses stråpramen som en sämre pripps blå)
Also. Varför Systembolaget INTE handlar om att ge dig fin alkohol
Det handlar om helt andra saker. Men kvalitet är det inte.
Man ska inte ta emot vad Systembolaget ger en. Det finns annat, bra, i Systembolagets sortiment.
Brukar kalla den för gamla pråmen eftersom den smakar slagvatten.
Nu börjar det spåra ur fullständigt märker jag!
Vad åts?
Pratade de om råvarorna som husdjur? (Det borde diskvalificera från stjärnor)
Tack för en fin recension, är nog för pryd och snål.
Trångt och hög musik. Mer av en upplevelse än en restaurang. Med det sagt javisst, kan vara kul om man är på ett frisky humör. I min gubbkrets fungerar den inte riktigt då vi vill lösa världsproblem och måste kunna prata med varandra. Men vill man ha en kul upplevelse; då levererar Punk Royale.
Dricks det starksprit till maten? I så fall värre en ett julbord. En torr vermouth innan o vin till maten. Allt annat är underkultur.
Punk Royale är nog inget för dig skulle jag säga.
Blev bjuden av firman på julmiddag där ett bra år.
Väldigt speciell och annorlunda upplevelse!
Bra firma. Hoppas debiteringen når samma nivåer i framtiden <3
När det gäller Absolut kommer dock den lätt dyiga bismaken troligen från vattnet, inte etanolen som är industridestillerad på behörigt avstånd på slätten i Nöbbelöv (eller i folkmun Nubbelöv) utanför Kristianstad. Vattnet i (biflödet från) Helgeå som rinner genom Åhus har samma smak, om än kraftigare. Om de faktiskt inte har en egen brunn utan enbart använder det kommunala vattnet har jag ingen förklaring till sammanträffandet.
Hmmm, trodde faktiskt att denna restaurang hade lite med ett kritiserat st.Petetsburgs samarbete… men bra att jag får klarhet i att så inte va fallet så jag inte pratar vitt och brett om fel saker
Med tanke på hur jag reagerar när jag läser beskrivningen är jag nog en fisförnäm, pryd, ultrareligös fundamentalist. Redan det där att bli fråntagen mobilen skulle kännas väldigt förmyndaraktigt, även om jag inte nödvändigtvis skulle använda den. Det är en principsak att man inte gör så mot vuxna. Sedan låter det som en ganska obehaglig blandning av stress, trängsel, oljud och bristande hygien. Även om maten i sig säkert är god. Men som den fisförnäma snobb jag är så föredrar jag en lugn atmosfär, vita linnedukar, stärkta linneservietter, kristallglas och levande ljus för en optimal kulinarisk upplevelse. Sedan ska såklart maten smaka också, det räcker inte bara med vacker yta.
Knystaforsen kanske inte stämmer med min beskrivning ovan, men av Lars bilder att döma har de en rustik estetik som påminner mig om Japan, där jag har haft några av mina bästa kulinariska upplevelser, så dit skulle jag gärna åka istället för att gå på Punk Royale. Men grattis till er som gillar punkighet!
Mindfullness would be good for you
Styrkekram
Fine dining som begrepp har sina sidor. Är det att maten som är exceptionell eller miljön eller servicen? Eller alltihop? Jag skulle vilja slå ett slag för en liten skön restaurang i Göteborg där maten är på en grym nivå men ingen skulle ens fundera på, eller höja på ögonbrynen, om du kom dit i kortbyxor och en t-shirt med hål i. Testa Bang Matbar i Amerikahuset (tror jag att adressen är).
Fine dining är väl lika väldefinierat som bra musik? Och precis så skall det vara, smaken är olika.
Vad ligger maten på för kostnad?
Om du frågar, så har du inte råd. Gäller oss andra pensade knegare också…
Hej,
För att vara en spektakulär upplevelse är den inte så farlig jämfört med andra matupplevelser utöver det vanliga.
Av mina korta minnesbilder att döma från ett besök strax innan pandemin, skulle jag säga att det låter som att det bedrivs på samma vis då som nu.
Total överleverans vardag – helgfri tisdag/onsdag/torsdag
1800 kr inkl dryck / 1550 kr alkoholfritt
Total överleverans helg – fredag/lördag/helgdag/dag före helgdag
2300 kr inkl dryck / 2050 kr alkoholfritt
Lördag lunch 1800 kr inkl dryck / 1550 kr alkoholfritt
“Total överleverans” är passande. För helhetsupplevelsen, kvalitet på mat samt inte minst dryck så är det bra pris i dagens läge men man behöver som sagt ha ett öppet sinne.
Tror det gick på 2500:- SEK per person, eventuellt avrundat uppåt för dricks, vilket inkluderade ett glas bubbel som efterdryck.
Ja, utifrån kvaliteten är det prisvärt. Ofta finkrogarna går på 3000+ per kuvert med dryckespaket för avsmakningsmenyerna idag.
Intressant att de har valt att ha kvar konceptet med dockor hängande utanför fönstret. Jag tog ett foto av platsen i oktober 2016. Då verkade det vara tomt i lokalen, men likväl hängde det dockor där:
https://photos.app.goo.gl/DiVxBW1g31jLyM3F7
Nån som vet om det finns nån historia bakom detta?
Ser ut som en typisk gothbar i Prag som försöker vara lite edgy.
Sen när man kommer in är de som nallebjörnar.