Börsveckan ser ut att gå mot ett negativt avslut i de asiatiska tidszonerna. Den så kallade batteritillverkaren har sedan i somras suttit i samtal med den kinesiska batterijätten CATL och kan bli vägen innanför EU:s tullmurar. De tidigare manodepressiva svenska hushållen har gått in i högkonjunktur rapporterar Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.
Stockholmsbörsen steg igår med +0.45% för storbolagsindex OMXS30 och +0.42% för OMXSPI. Den svenska kronan stärks mot dollarn till 10:90 SEK för en dollar, och något mot euron med 11:52 SEK. Guldpriset stiger till 933:- SEK per gram.
I USA backade börsindexen och S&P-500 gick -0.38% medan Nasdaq 100 gick -0.85%. Sämst inom FANANGST gick återigen tillträdande amerikanske presidenten Felon Muskovitjs Tesla med -1.58%. Ja, jag vet att Donald Trump är USA:s nästa president, men han är ju bara en handdocka för Felon som är den som uppenbarligen egentligen bestämmer. Bäst gick Netflix med +0.54%
Långa amerikanska räntor fortsatte att falla.
Över i de asiatiska tidszonerna faller samtliga börsindex i skrivande stund. ASX 200 -0.10%, Hang Seng -0.09%, KOSPI -2.03%, Nikkei 225 -0.42% och Straits Times -0.46%.
Sveriges största tidningen Dagens Nyheter har blivit fullständiga foliehattar och konspirationsteoretiker, som inte vet vad de talar om och hävdar att Northvolt har suttit i diskussioner med kinesiska bolag sedan i somras, redan innan krisen briserade, inklusive världens största batteritillverkare Catl. DN skriver:
“Enligt källor till DN för Northvolt redan ingående samtal med kinesiska bolag om samarbete. Det gäller framför allt världens största batteritillverkare, Catl.
Diskussionerna mellan företrädare för de två bolagen har enligt uppgifter pågått sedan i somras och bland annat skett på plats i Ningde i Kina, där Catl har sitt säte.“
En tankesmedje-VD kommenterar till tidningen säger att “nu finns det en öppenhet för att söka kinesiskt ägande i batteriproduktion i Europa”. På så vis kan man komma runt eventuella EU-tullar när man etablerar sin produktion innanför EU:s tullmurar. Det skapar förstås jobb och skatteintäkter inom EU, medan vinsterna (efter skatt) och kontrollen över tekniken hamnar i Kina.
Tankesmedjans VD spekulerar sedan i att Catl har intresse och förmåga att gå in med kapital. Däremot kan Inspektionen för strategiska produkter sätta stopp om batteritillverkningen klassas som skyddsvärd eller strategisk verksamhet, men den är ju oavsett redan idag baserad på kinesisk teknik där kunskaperna helt ligger bortom svensk kontroll. När Kina redan är här i Sverige i form av Volvo Cars kan det dock vara lite svårt att se att man skulle stoppa ägande av en batterifabrik, en delkomponent i den tillverkning som redan är kinesiskt ägd.
Sedan tidigare vet vi dock att den som hävdar att Kina vill ta över Northvolt inte vet vad hen talar om och ägnar sig åt konspirationsteorier och är en foliehatt.
Northvolt vill inte svara på frågor om diskussionen med Catl skriver DN och fortsätter med sin rekonstruktionsprocess för att undvika konkurs. Att diskussionerna pågår betyder förstås inte att det leder till en affär, och det kan t ex vara billigare att ta över konkursboet än att rädda nuvarande bolaget. Kina är strategiskt och långsiktigt och har tid att vänta på att Väst bränner mer pengar på Northvolt först.
Konjunkturbarometern fortsätter stärkas för alla huvudindikatorer och de tidigare manodepressiva hushållen är nu rent av i högkonjunktur tillsammans med deras älskade detaljhandel. Huvudindexet har lite kvar till högkonjunktur, men är som man ser ovan på sin högsta nivå sedan sommaren 2022.
Det är makroindexet för hushållen som drar upp, dvs hur man ser på Sveriges ekonomi och andra hushålls ekonomi, medan mikroindexet, dvs hur man ser på sin egen ekonomi fortfarande är negativt. Grannen och kompiserna har det riktigt fint på Fejjan helt enkelt.
Fastighetsmäklarna upplever också högkonjunktur, på väg mot överhettning. Tidiga steg i bygg- och utvecklingsprocessen som arkitekter och tekniska konsulter har högkonjunktur, liksom restaurangbranschen och hotell, men bloggläsarens vanligaste yrkessektor IT-branschen är fortfarande i svag lågkonjunktur. Blodrött är det fortfarande för reklambranschen, men de brukar komma in sent när bolagen vågar satsa igen. Annars spretar det inom industrin där stålindustrin har det ritigt dåligt, men elektronik och annan transportmedelsindustri har det överhettat.
Överhettat är det också inom varuhusen och heminredningsbutiker.
Glädjen återvänder alltså till hushållen, som börjat köpa soffor och gå på varuhus för att förverkliga sig själva igen, och gå på restaurang eller bo på hotell, dit även företagen återvänt med sina konferenser. Elektronikhandel och onlinehandel är dock manodepressiva.
Som väntat går vi mot högkonjunktur, men alla är inte med på tåget än.
Sett utifrån högkonjunktur för mäklarkåren är det förstås räntorna som fått hushållen att välja glädjen.
Man ska komma ihåg att det i Konjunkturinstitutets enkätundersökningar finns frågor både om nuläget och framåtblickande. Den framtidstron gör att hushållen nu vågar drömma, konsumera och satsa, även om de själva upplever att ekonomin inte riktigt är ikapp för egen del. Bara för alla andra i avundsjuka Sverige.
För investeringar enligt konjunkturmodellen innebär detta ingenting. Det har varit köp börsen som gällt sedan hösten 2022 och lär fortsätta vara så i några år tills vi har haft överhettning och det är dags att skala ner exponeringen mot aktiemarknaden.
69 kommentarer
” I USA backade börsindexen”..
Börserna i USA var stängda igår (-;
Exakt, Thanksgiving.
Halvdag i US idag.
Europa förväntas öppna svagt nedåt.
Som bekant kontrollerar jag aldrig sådant. Jag bara matar in siffrorna från min ticker.
På tal om att “Grannen och kompiserna har det riktigt fint på Fejjan helt enkelt” så kommer Australien införa 16-årsgräns för sociala medier.
Lite lamt kan jag tycka. Vore jag överstechef över Sverige skulle sociala medier tillåtas vid 67 lagom till pension.
Nja, 67+ härjar ju på ansiktsboken och sprider en massa konspirationsdynga och kedjebrev. Jag säger att vi har ett fönster på mellan 35 och 55 års ålder.
Tänkte mer på arbetsmarknaden. Förbud mot sociala medier skulle öka produktiviteten bland tjänstemännen med 100%
De enda som besitter en grundläggande förståelse för IT och teknik är människor födda mellan 1975-1985. Alla som är födda före eller efter är funktionella IT-analfabeter och borde portas från Internet helt och hållet.
Jag är född 1970. Jag satte upp en av de 500 första webservrarna i världen innan du ens var sängtorr.
En av de mest kompetenta människor jag känner är född på 50-talet så det finns så klart undantag 😉
@DIAGON
Tim Berners-Lee beg to differ.
Du får nog förskjuta det där till 1955-1975. Det är vi som inte bara vet hur det fungerar utan faktiskt konstruerat allting inom IT som ni har idag. Att kunna stoppa in ett grafikkort i en PC är inte grundläggande förståelse för IT.
Ah, stoppa kort i pece. Som född 1970 minns jag när jag stoppade det första ljudkortet i min 486:a, ett Pro Audio Spectrum. Den hade en enkel SCSI-kontakt, och något år senare anslöt jag en CDROM-läsare till den. Det var tider det. CDROM var en plastskiva man kunde ha några hundra megabyte data på.
@Punkt
Sista meningen håller jag med om, men
det var relativt få människor i den generation du nämner som faktiskt ägnade sig åt att konstruera allting inom IT.
Själv är jag helt övertygad om att högst andel människor med robust IT-kunskap finns hos den generation som växte upp med Atari 2600, C64, kassettband som lagringsmedium, Amiga, modem, BBSer, tidiga PC-datorer och Internets barndom. De var helt enkelt tvungna att lära sig hur saker och ting fungerar för att ö.h.t. kunna använda prylarna. Föräldrar var sällan till någon hjälp och att googla var inte ett alternativ.
Diagon.
Jag är hyfsad på it, min son som är ung är briljant så ungdomen piskar oss hårt.
Jag är fullt medveten om att alla föräldrar anser att deras barn är IT-trollkarlar 🙂
Fan va trött jag blir. Tror du att jag ljuger?
Det här är ju bloggen när den är som sämst när det förutsätts att man pratar i nattmössan.
Jag tror absolut inte att du ljuger.
Hahaha. Överens.
Pensionärerna känns generellt som de hanterar sociala medier bäst.
Regeringen föreslår utökade möjligheter för Säkerhetspolisen (Säpo) att lagra och analysera elektronisk kommunikation för att möta hot mot nationell säkerhet. Om det rapporterar bland annat SVT. Förslaget, som kallas nationell säkerhetslagring, innebär att Säpo kan begära omfattande lagring av medborgarnas internettrafik och digitala kommunikation i upp till två år vid misstanke om exempelvis spioneri eller terrorbrott.
Utöver telebolag kan även tjänster som WhatsApp, Facebook Messenger och Signal omfattas av skyldigheten att lagra data. Dessa aktörer måste anpassa sina tjänster för att möjliggöra utlämnande av data till myndigheterna.
– Det här lagförslaget öppnar för att innefatta fler kommunikationstjänster, vilket är en viktig del i att hantera säkerhetshot, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), till SVT.
Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 mars 2026.
Dags att börja säga Stasi i ställe för Säpo, således.
“Sedan tidigare vet vi dock att den som hävdar att Kina vill ta över Northvolt inte vet vad hen talar om och ägnar sig åt konspirationsteorier och är en foliehatt.”
Tvärt om – att kommunistdiktaturen i Peking i bakgrunden är den orkestrerande kraft som drar i Northvolt-trådarna borde rimligen inte förvåna någon…
Jag tror bloggaren fick ett anfall av den ironiska generationen. Kanske i kombination med att ngn kallat honom foliehatt när han fört fram den aspekten tidigare…
Kanske.
Foliehattskonspirationen som bloggaren fick på nöten för handlar fortfarande om att Kina medvetet skulle ha saboterat Northvolt. Inte att kinesiska bolag är intresserade av ett konkursbo.
https://www.reddit.com/r/sweden/comments/1g1xkmx/jag_%C3%A4r_ingenj%C3%B6r_p%C3%A5_northvolt_ama/
Att tro att de inte gjort det medvetet med en plan är naivt.
Vad jag faktiskt skrev till skillnad vad en del hallucinerar var följande, med fokus på “man kan misstänka”, dvs inte att det är så, men
“Det ser ut som att Wuxi Lead från början saboterat och motarbetat verksamheten men fått betalt miljardbelopp för sina maskiner. Man kan misstänka att avsikten är att sänka Northvolt och att kinesiska aktörer sedan köper upp konkursboet, varpå produktionslinorna snabbt kommer börja fungera – eventuellt med kinesisk personal, men innanför EU:s tullmurar, betalda av svenska investerare och svenska statens stöd. Det hjälper således inte med ytterligare miljarder eller statligt ägande i Northvolt – produktionen kommer inte fungera så länge inte kineserna vill det. Företaget Northvolt är alltså blåst, lurat och kört. Däremot kan alltså fabrikerna i kinesiskt ägande leva vidare och fås att fungera.”
Det mesta i min ursprungliga artikel har sedermera bekräftats av journalister, inklusive att andra källor kallat det hela för sabotage, och nu är det bekräftat att Northvolt redan när jag skrev den artikeln satt i diskussioner med kinesiska investerare.
https://cornucopia.se/2024/09/borsveckan-inleds-blandat-i-asien-northvolt-blast-av-kinesisk-storleverantor-rakna-med-att-kina-koper-konkursboet/
Jag skiter i vad som skrivs på Reddit. Det var i pressen som jag avfärdades som att jag inte vet vad jag talar om, samt på LinkedIn.
Vissa av oss födda tidigare än 1970 kan stundtals förete icke försumbara svårigheter att förhålla oss till det rätt puerila begreppet “ironi”. Utan att vidare utveckla ett resonemang om lämpligheten och nyttan av att nyttja denna “ironi” i någon som helst form av kommunikation känner sig undertecknad ändå föranledd att [i någon mening] be ungdomarna om ursäkt [nåja] för att inte omedelbart ha uppfattat ironin i bloggarens text…
Man kan undra hur länge dom goda tiderna kommer att vara när Trumps ekonomiska geni inför tullar och handelskrig eller när Putin fortsätter att eskalera sina hybridattacker runtom i Europa?
Jag skulle säga att dom goda tidernas slut (som iofs är flytande lite baserat på perspektiv) tog slut 2019 i december på riktigt…
Ah, dubbelslut där men ni fattar…
Ledarsidorna har en hel del om northvolt, det mesta utan brandvägg.
Bäst är “det gröna pyramidspelet”
Det går inte att ta den som läser Ledarsidorna seriöst.
Bara för att man avskyr invandringspolitiken som Miljöpartiet stod för betyder det inte att elbilar är skit.
Inget om elpriserna som är riktigt fina idag och har varit det sedan “Flödesbaserad utarmning” infördes eller alla ryska påverkansoperatörer som “skall vrida om armen på Försvarsmakten” och vill placera havsbaserad vindkraft där den stör tidig varning.
Istället borde de fokusera på att neutralisera Ryssland som ett militärt hot för mycket lång tid framåt och sedan öppna upp för havsbaserad, kärnkraftsdyr vindkraft i “Fredens hav”.
Jag undrar för övrigt var alla vätgasturbinerna är?
Om det tar 20 år att få ordning på det systemet så kan vi nog utgå från att konjunkturen deppar ordentligt.
Fick lite input från Tyskland. Man kan sammanfatta det med “Scheisse”.
Jag har skrivit om dem två gånger denna veckan redan.
För övrigt ser jag att du bryter mot kommentarsreglerna, vilket leder till avstängning.
Du kan maila mig en selfie med dig och din legitimation bredvid, så släpper jag på dig igen.
Kommentarsregler finns längst ner här:
https://cornucopia.se/privacy-policy/
Inte för att jag bryr mig nämnvärt, men jag blev nyfiken på vad som bröt mot reglerna i inlägget ovan. Mest som en guideline.
Gör en kvalificerad gissning på denna:
“Inlägg som innehåller citationstecken runt ord eller formuleringar som inte är citat kommer leda till avstängning.”
Vilket jag har full förståelse för kan missbrukas, även om det ibland kanske kan tänka sig att man använder citattecken när man sarkastiskt vill referera till saker som “Energiewende” eller “Svärjisar”. Å andra sidan funkar även s.k. eller så kallade:
Den s.k. Energiewende
Dessa så kallade Svärjisar
Jag hoppas det här inlägget inte får mig blockerad Lars. 🙂
Det var ett av alternativen jag kom fram till men det kändes hårt givet hur ofta folk använder citattecken för att exempelvis markera ut begrepp likt du påpekar, så jag antog att det kunde vara någonting annat.
Man behöver verkligen inte tycka lika, däremot blir det ju tråkigt när man inte lyssnar på varandra och antar att den man diskuterar med är en idiot som inte förstår någonting.
Tråkigt att Johan no 1 och Rikki är borta från bloggen och ärligt talat tycker jag att vi alla ska slappna av och inte vara så extremt självgoda i våra åsikter.
Bruket av citattecken är en markör för vissa konton. De släpps in igen om de legitimerar sig. Det sker aldrig, vilket visar att markören är korrekt.
Elpriser på dagnivå är inte jätteintressant. För konsumenter är det månads/års medel som spelar någon roll. För November i SE3 har jag till idag ett viktat medelpris på 62 öre/kWh ex moms. Det är inget att skriva hem om direkt.
Om man tittar på Nordpool så ser man att årsmedel för elpriserna i Sverige ligger på en rätt låg nivå även historiskt sett, utom möjligen för SE4 som dock ligger under medel för 2021-2023. Nu har vi visserligen december kvar som bör vara en dyr månad men händer inget drastiskt så borde årsmedel inte avvika särskilt mycket från det normala.
Länk här:
https://data.nordpoolgroup.com/auction/day-ahead/prices?deliveryDate=latest¤cy=EUR&aggregation=YearlyAggregate&deliveryAreas=SE1,SE2,SE3,SE4
Oklart med högkonjunktur för arkitekter och tekniska konsulter inom byggbranschen. Nu är jag baserad i Stockholm men har även kontaktnät i övriga städer i Sverige och då handlar det fortfarande om prisdumpning för att få beläggning. Även inom vissa infrastrukturområden som sällan upplever problem med beläggning.
Det finns som sagt en framåtblickande komponent också.
SAGBAB
Hur ser du på kostnadsökningen inom din sektor?
Väldigt stora senaste åren, främst på allt av stål, PLC:er (18 månaders leveranstid till dubbla priset jippi), drivmedel (HVO, dieselolja). Sedan dras snaran åt miljömässigt. Allt högre krav avseende miljö ställs vilket kan blir enormt fördyrande beroende på hur det slår ut. Jag är som sagt belägen i Stockholm där Stockholm Stad har som mål att vara koldioxidfritt 2040 och jag gissar att kraven runt om i landet ser likadana ut, det brukar vara de nationella miljömålen som styr. I Stockholm lider vi också av platsbrist och en ovilja att förtäta befintligt. Det innebär att bygger man nytt så bygger man på förorenad och/eller väldigt dålig mark, plus att inga gator ska ha parkeringar längre så det blir underjordiskt vilket kostar när man ska bygga hus ovanpå. Vet inte hur mycket jag får dela med mig av det prenumerationslåsta på E84 men i den öppna datan kan man se exempelvis priset:
Asfaltsjobb, jan 21 – 121. dec 22 – 164, 16% prisökning per år
Stålpålar, jan 21 – 152. dec 22 – 263, 31% prisökning per år
Dieselolja, jan 21 – 107, dec 22 – 179, 29% prisökning per år
Och så har det fortsatt för många grejer.
Men framtida hägrande miljökrav innebär, koldioxidfritt stål, koldioxidfri betong, koldioxidfria transporter. Sånt kostar multum i dagsläget.
Ska man ha ren portlandcement får man numera importera det mycket dyrt från utomlands, för Heidelberg har börjat blanda flygaska i sin anläggningscement för att få ner klimatpåverkan, vilket inte funkar för alla typer av konstruktioner. Flygaska är alltså askan som blir kvar när man förbränner sopor. https://www.cement.heidelbergmaterials.se/sv/nu-paborjas-utfasningen-av-anlaggningscement-cem-i
Tummar man istället på kvaliteten så kommer konsekvenserna om 20 år när saker som ska hålla betydligt längre börjar haverera.
Tack för en väldigt bra genomgång, mycket uppskattat.
Arkitektbranschen har i bästa fall bottnat under året som gått, om man ser till läget för branschen i stort. Många relativt stora och väletablerade kontor har sagt upp stora delar av personalstyrkorna eller konkat. Samtidigt har många småkontor nystartats av de tidigare anställda som nämndes ovan. Anekdotiskt är många arkitekter ganska uppgivna med relativt blygsamma framtidsutsikter, en hel del har bytt yrkesbana (tillfälligt eller permanent får framtiden utvisa).
MEN, som Lars skrev ang. den framåtblickande komponenten, fastighetsägare och fastighetsutvecklare verkar se/tro på en ljusning. Åtminstone de som varit hyfsat rätt positionerade och har pengar på kontot och projekt i pipen. Flera jag har kontakt med antyder att de vill vara först ut när det vänder och jobbar nu för att sätta spaden i marken så fort som möjligt i de projekt de haft på ritbordet i olika stadier av planering och proj de senaste åren.
Allt jag hört från arkitektbranschen är att den alltid är i kris oavsett hur bra det går, högkonjunktur, lågkonjunktur, uppåt, nedåt. Det är alltid kris där. Jag är således skeptisk.
Haha, ja det kan ju stämma. Det handlar kanske om att det sällan är lagom. Inget att göra eller fullt ös är väl de enda växlarna som finns för att hårdra det. Sen tror jag branschen försöker/behöver hitta sin plats och sin roll i framtidens (samhälls)byggande. Just nu har väl många även kris i självbilden utifrån vad de vill göra resp. gör för jobb, att de säljer timmar istället för kompetens och sällan tar del av vinsterna de skapar för uppdragsgivarna i projekten, och att de inte kan påverka projekt i så stor utsträckning som de hoppats, om de inte verkligen träffat rätt uppdragsgivare.
Jag träffade en bekant som arbetar med HR på ett stort svenskt byggföretag. Där ser man ingen förbättring förrän i slutet av 2025 början 2025, dags för nya förhandlingar om personalneddragningar, mycket osäkerhet i prognoserna när alla försöker se ljuset och förutse framtiden.
Stämmer bra det, tar nästan ett år från att det blir en uppgång på projektsidan och beslut om byggstarter till det blir en riktig förbättring hos byggarna. Fram till sommaren blir det nog riktigt surt, bara att härda ut.
Ett litet trick är att aktivt styra sina fritidsintressen mot sådant som inte är så kostsamt. Man blir förvånad över hur mycket glädje man kan få utan att spendera. En annan sak är att undvika att jämföra sig med andra och därmed aldrig dras med i olika köphysterier. Undvik all sorts reklam om möjligt så får du inte ens dumma ideér. Amortera. Gillar du att resa – skaffa ett jobb där du reser mycket. Gillar du att äta god mat – bli försäljare och bjud kunder på goda middagar 😀 Sedan ett annat tips – ha inte så bråttom. Exempelvis, köket är fult och du vill renovera. Fundera på hur du kan fräscha upp utan att låta en hantverkare slita ut allt och göra om allt från början. Kanske kan du göra en del själv om du inte har så bråttom? Osv. Mycket av vår konsumtion är drivet av olika trender och ibland måste man höja blicken och vänta lite för att priserna ska falla på nyheter.
Jag kan för övrigt meddela att jag har haft 26% ökning av mina fonder på 12 månaders basis, om nu någon frågar 😀
När det gäller kök kan jag förstå att man vill ha ordentlig arbethöjd, plats för diskmaskin, ordentliga strömuttag osv.
Men folk som tröttnat på färgen och byter ut fullt fungerande kök istället för att skicka luckorna på omlackering ligger utanför min fattningsförmåga. Men jag tycker å andra sidan att matlagning är supertråkigt så jag kanske inte uppskattar känslan av ett nytt kök på rätt sätt.
Enligt mitt sätt att se är värdet 0 kr i Nordvolt och många andra företag som satsar på batteri teknik För jag läste i Popular Mechanics att en Syd koreansk batteri tillverkare har presenterat ett solid state batteri som kan ladda 30 mils bilkörning på 5 minuter, Dessutom Anoden är inte gjord i jordarts metaller utan silikon baserad. Vilket eliminerar Kinas övertag när det gäller metaller.
Har du ngn länk?
Jag tror inte solid state-batterier kommer vara särskilt billiga närmaste 10 åren.. Anledningen är att det är enorma summor som pumpats in i F&U kring Solid State och de pengarna ska betalas tillbaka.
Det beror väl på hur framgångsrika andra företag är när det kommer till att kopiera tekniken på ett sätt som kringgår patent och dylikt 😉
Absolut är det en faktor i det hela. Men min känsla är att det är ganska svårt att kopiera själva tillverkningen och volymproduktionen utan där är det erfarenhet och tid som gäller. Hur den tekniska lösningen ser ut är nog möjlig att förstå hur man ska kopiera men tillverkningen tror jag är något helt annat, men jag är ingen expert på batteritillverkning.
Volym kan kompensera VÄÄÄÄldigt stora utvecklingskostnader. Och det är bara intressant hur mycket “vinnaren” har investerat. Allt annat är Sunk Costs.
Popular mechanics är väl nuförtiden mest clockbait?
Iaf. Alla dessa “revolutionerande” tekniker ska industrialiseras och likt pharma i fas 3 är det väldigt många, rentutav 90% som inte går att industrialisera.
Vad gäller batteriteknik så finns det enormt mycket spännande som händer nuförtiden. Det som är mest relevant för vanliga människor är dock industrialisering och kostnadssänkningarna i samband med densamma.
Det gäller även att titta på äpplen och äpplen. Alla batterier har inte samma egenskaper och generellt så får man offra vissa attribut för att prioritera andra. Så det gäller att vara medveten om vad man köper.
Förenklat. De med bäst pris kanske inte snabbladdar bäst. Och du får kompromissa med annat för att få den där räckvidden du måste ha en gång per år.
Hade alla revolutionerande tekniker inte drabbats av trollstavsvillfarelsen, helikoptervillfarelsen och månfärdsvillfarelsen skulle vi befolkat hela galaxen vid det här laget.
https://cornucopia.se/2014/03/de-tre-villfarelserna/
Jag anar att det inte är silikon det handlar om utan kisel, som är just en jordartsmineral som Kina dominerar inom.
Kisel är en jordmetall, ja. Däremot knappast sällsynt – är den inte typ tredje eller fjärde vanligaste grundämnet på Jorden? Fe, Al, Si, O, Ni – i någon ordning.
För den som är intresserad av rejäla djupdykningar i ämnet batterier rekommenderas f ö Jordan Giesege, The Limiting Factor, med handtaget @LimitingThe . Oftast i videoformat. Oerhört insatt med goda forskarkontakter. Välproducerat, om än lite sövande röst. Han har länge talat om Si (och annat) i anoden. Analyserar ekonomin för olika kemier.
Är inte kisel och silicon samma sak? Typ sand vilket förvisso är en strategisk bristvara.
Likt många andra konjunkturnedgångar i världen ser vi återigen-
De som har det bra och tagit lagom risker får väldigt mycket bättre utveckling när stimulanserna kommer än de som hamnat på marginalen.
Det har ju onekligen varit speciella tider sedan pandemin slog till.
Som vanligt var det de redan gynnade som gynnades och de utan arbete eller tillgångar belönades med 30% högre priser.
Inte konstigt att man mår lite illa när man tänker på eländet.
Precis, varför inte stampa dom som redan har det tufft lite så där lagom på strupen?
Le Bon Canon är ett mycket trevlig hak! Hade en utmärkt middag där på försommaren. Bra vinförslag och gedigen hantering av råvarorna.
Det som syns på bilden i bloggen ser dock inte så aptitligt ut, tycker jag, men man smakar ju mer med smaklökarna och luktsinnet än med ögonen.