Artikeln innehåller annonslänkar för Tibber och Hemsol.
Börsveckan inleds blandati Asien och den svenska kronan stärks medan guldpriset är kvar nära prisrekordet. Elpriserna är skyhöga i södra rikshalvan och för 90% av befolkningen under morgonen. Elbilsbatteritillverkaren har enligt uppgifter till bloggen blåsts av sin stora kinesiska leverantör Wuxi Lead vilket inga kapitaltillskott kan ändra, och räkna med att det kommande konkursboet köps av Kina varefter fabriken snabbt kommer börja fungera.
Stockholmsbörsen hade en positiv vecka 37 med +1.78% för storbolagsindex OMXS30 och +2.45% för bredare OMXSPI. Den svenska kronan stärks ordentligt och dollarn (den amerikanska) är nu tillbaka på stödet 10:20 SEK medan euron försvagas till 11:32 SEK. Trots starkare krona ligger guldet kvar på 848:- SEK, enstaka kronor under prisrekordet.
I USA gick börserna ännu bättre förra veckan, vilket sölas ner lite för oss svenskar av den svagare dollarn. Men S&P-500 steg +4.02% och NAsdaq 100 +5.93%. Bäst inom FANANGST var Nvidia med +15.83% och sämst gick Apple med +0.76% efter att Church of S:t Jobs haft ännu en föreställning där man presenterade absolut inga som helst intressanta nyheter annat än att iPhone kommer heta 16 framöver istället för 15.
Amerikanska långa räntor fortsatte att falla och tvååringen är nu nere på 3.57% medan tioåringen kostar 3.66%. Konsensus är nu att den amerikanska centralbanken sänker sin styrräntan från 5.5% till 5.25% på onsdag, men de långa marknadsräntorna har alltså gått ner betydligt mer än så och styrs förstås av andra mekanismer än kortsiktiga räntebeslut då de sätts på en fungerande marknad.
Borta i de asiatiska tidszonerna går börserna blandat. Tokyobörsen, som en gång dominerade globala aktieindex och globalfonder, likt amerikanska aktier och särskilt amerikanska techaktier gör idag, har stängt. Även KOSPI i Sydkorea verkar stängd idag. Men ASX 200 går +0.25%, Hang Seng -0.08% och Straits Times -0.18%.
Elpriserna är skyhöga i SE2, SE3 och SE4 under morgonen och med det för ca 95% av svenskarna. Elpriset toppar på 137 öre per kWh nu under morgonen och faller först tillbaka till sommarlåga nivåer runt lunch. Det är en indikation på vad som gäller i vinter. Har man timdebitering och smart styrning via t ex Tibber (annonslänk) undviker man enkelt pristopparna nu på morgonen. Inga politiker kommer det närmsta decenniet kunna åtgärda problemen, och kanske inte ens efter det, så det enda du kan göra själv är att energieffektivisera och när de enkla åtgärderna är gjorda inklusive timprisstyrning återstår solkraft. Vill du ta in offerter på solkraft från flera leverantörer till villan, bostadsrättsföreningen, lantbruket eller företaget, kontakta Hemsol (annonslänk). Däremot har nu en dom gjort att den som installerar solkraft kan bli ålagd att själv betala för elnätägarens utbyggnad av elnätets kapacitet, vilket förmodligen kommer stoppa det mesta av solkraftsutbyggnaden. Mer om det i en separat artikel i veckan.
Över till Västerås och Skellefteå. Företaget Northvolt är antagligen bortom all räddning och inga kapitalinjektioner ifrån väst kan ändra detta. Enligt trovärdiga och kontrollerade direktuppgifter till bloggen har man blivit blåsta av sin stora kinesiska maskinleverantör Wuxi Lead och tillverkningsmaskinerna fungerar helt enkelt inte utan kinesisk välvilja. Man kan spekulera i att konkursboet kommer bli uppköpt av kinesiska aktörer, varefter fabriken i Skellefteå snabbt kommer börja fungera.
Först lite om källhantering. Bloggen raderar som bekant alla mail, inklusive från deleted mail och även mina egna sent mail, och körs på klientsidekrypterade Proton där servertjänsten till skillnad mot hos de flesta andra alltså inte kan läsa innehållen i mailen. Lokala diskar och backuper är också krypterade för den korta period ett mail finns lokalt innan radering. Nedsidan är att jag inte har kvar några kontaktuppgifter eller information från de som mailat mig och inte kan kontakta dem igen senare, dvs jag tappar hela tiden mina egna källor. Uppsidan är att jag inte ens under tortyr kan berätta från vem jag fått några uppgifter, då jag helt enkelt varken vet det eller kan kolla upp det. Research på nätet sker också via VPN och i inkognitoläge i webläsare, så även de vägarna ska eventuella spår vara raderade. För övrigt jäkligt irriterande med Googles CAPTCHA om man vill googla via VPN, men det finns andra söktjänster.
Uppgifterna bloggen har tagit del av är detaljerade, men för att skydda källor kommer jag bara summera.
Northvolt har köpt tillverkningsmaskiner för litiumjonbatterier från kinesiska Wuxi Lead, men leveranserna har haft delar av dokumentationen raderad, annan information om systemen har inte lämnats ut alls, och det har varit många andra saker som inte stämt i maskinerna, inklusive att det finns installerat odokumenterad teknik som kan misstänkas användas för fjärrkontroll från Kina. Maskinerna har förenklat bara gått att köra med Wuxi Leads egna kinesiska operatörer på plats i Sverige och kunskapsöverföringen har varit minst sagt bristfällig och motvillig. Det gör att Northvolts produktion har skett i den lilla pilotanläggningen i Västerås medan man haft enorma problem i det fullskaliga Skellefteå.
Konkursen handlar nu om huruvida man kommer kunna betala ut nästa omgång löner och kan ligga inom en månad fram, eller rent av redan den 25:e september. Men osvuret är bäst. Det brukar ta tid för stora bolag att gå i konkurs.
Det ser ut som att Wuxi Lead från början saboterat och motarbetat verksamheten men fått betalt miljardbelopp för sina maskiner. Man kan misstänka att avsikten är att sänka Northvolt och att kinesiska aktörer sedan köper upp konkursboet, varpå produktionslinorna snabbt kommer börja fungera – eventuellt med kinesisk personal, men innanför EU:s tullmurar, betalda av svenska investerare och svenska statens stöd. Det hjälper således inte med ytterligare miljarder eller statligt ägande i Northvolt – produktionen kommer inte fungera så länge inte kineserna vill det. Företaget Northvolt är alltså blåst, lurat och kört. Däremot kan alltså fabrikerna i kinesiskt ägande leva vidare och fås att fungera.
Ledningen i Northvolt har känt till problemen med Wuxi Leads utrustning men har kört vidare ändå med fullskalig leverans utan att ha fått maskinerna att fungera innan, förmodligen naivt svenskt i tron att man har med en välvillig leverantör att göra.
Det är inte bara dansken som kan blåsa svensken.
Det är nu upp till någon journalist att gräva vidare i detta. Jag har förstås inte hela bilden, utan bara delar, men de delar jag har ser ut att vara trovärdiga.
231 kommentarer
Hur fick man för sig att bygga fabriken i Skellefteå överhuvud taget?
Billig el och mark troligen. Umeå ligger nära med bra flygförbindelser till människobyn.
Man ville bygga i Västerås, men det fanns inte elnätkapacitet pga Microsofts och Amazons serverhallar i Mälardalen. Så Västerås blev bara pilotfabriken.
Ske-å flygplats är större än Umeå, som är 145 km bort 🙂
Enligt vilket mått? Färre resenärer och det står även att det är västerbottens näst största flygplats på deras hemsida
14 mil mellan Umeå och Skellefteå.. Skellefteå har egen flygplats. Har försökt hitta någon artikel hur valet eg. gick till. Tror markanvisningen och tillgång till Skellefteå Krafts el var två stora anledningar. Finns dessutom många i stan som kan processindustri iom Bolidens Rönnskärsverk.
Plockar helt ur minnet från nyhetsinslag när det begav sig, men det var väl pga kraftintensiv produktion och en vilja att kunna nyttja vattenkraften i norr. Kombinerat med närhet till hamn och järnväg, gissar jag.
Själv undrar jag hur mycket Skellefteå bränt på att anpassa samhället efter fabrikens behov. Det kan inte ha varit gratis, men med beräknad återbäring genom arbetstillfällen och allt vad det innebär.
Kan inte ge några siffror kring saken men hela stan har ju byggts om för Nortvolt. Det har skett en massiv expansion av både företag, industriområde och bostäder till följd av etableringen och drömmen om många tusen arbetstillfällen…priserna för boende har skenat.
Om luftslottet faller så kommer det slå hårt mot schtaan…
Som sagt, den juridiska personen Northvolt är nog rökt, men fabriken kommer finnas kvar med kinesisk ägare.
Det har skapats detaljplaner, byggts en del infrastruktur, såsom gator och cykelbanor. Sedan medför inflyttningen behov av bostadsbyggande, nyanläggande av skolor, förskolor. Sjukhuset bygger en del nytt. Mycket av detta startade dock långt före 2017 och beslutet om Northvolt. Så vitt jag förstått det ska kommunens likviditet vara mycket god.
Man tittade på ett flertal olika städer, som samtliga försökte sälja in sig själva som bästa platsen. Bl.a. var Luleå länge med. Kunde ha hamnat i nära anslutning till SSAB. Det som gjorde att Skellefteå drog det längsta strået lär ska ha varit hur bra de var på att “hora ut sig”, d.v.s. erbjuda så bra villkor och hur mycket politiken ställde sig i givakt och krattade manegen.
Wow! Köp teknik billigt från en diktatur; ”-vad kan gå fel”.
Oavsett om det är containrar, kläder, plastprodukter eller spetsteknologi. allt blir skit, alltid.
Det var nog inte så billigt.
Förslag byt ordet “billig” mot “oprövad”.
Utifrån hur det framställs är en bättre liknelse att man har köpt bilar men inte fått vissa nödvändiga databoxar som man inte begrep var nödvändiga. Bilarna är obrukbara.
En annan liknelse är att man har köpt mobiltelefoner som låste sig efter uppdatering. Endast tillverkaren har behörighet att återställa dem.
Osv.
Behövs inga liknelser
Hm,intressant läsning. Undrar om nån myndighet drar lärdom?
Eller företag i allmänhet.
Med tanke på att Svenska regeringar låtit Kina etablera sig här genom bolag som ordnar kritiska flygsystem till Arlanda samt samhällskritiska funktioner som energiproduktion genom vindkraft, nej. Det finns inga indikationer på att politikerna eller företagen har dragit lärdom av att göra affärer med diktaturer.
Synnerligen intressant läsning, tack!
Dom hänger oss med våra egna rep. Som dom sa att dom skulle göra.
Intressant. Northvolt är ju ett sk riksintresse så det borde finnas intresserade journalister som skulle kunna nysta vidare. En del journalistiskt fotarbete på plats borde kunna avslöja lite mer detaljer. Det som beskrivs är ju typiskt för en dålig underleverantör, och vare sig med fientligt kod eller inte så kan strategin vara detsamma med en långsiktig plan av övertagande.
Under antagandet att vi vill ha kritiska och framtidsorienterade industrier inom Sverige och under svensk kontroll; vilka konstruktiva förslag finns för att rädda detta i Northvolts fall? Vilka förhandlingsbrickor, politiska påtryckningsmedel, sedelbuntar eller annat kan användas för att lägga vantarna på den kritiska informationen och frikoppla sig från den kinesiska leverantören?
Defaitister göre sig icke besvär att förklara omöjligheten – förstår redan att det kan vara en oerhört svår sak att åstadkomma, vill endast att vi listar potentiella om än högst osannolika vägar framåt.
Sätt hårt mot hårt. Erkänn Taiwan om inte kineserna genast gör vad Northvolt betalat för. Fortsätt bråka i EU, internationella organisationer, sajda upp med USA, var den besvärligaste getingen som de någonsin stött på.
Ja, det kommer att kosta för oss men också för Kina. Att lägga sig platt känns inte som ett alternativ.
Man börjar om med andra maskiner och annan personal.
Ingen aktör i ledet efter konkursen är bundna till avtal som NV ingick. Så allt material som man fått från kinesen lämnas till något institut/lab som reverse-engineerar och publicerar allt öppet, om det nu skulle finnas något värde i tekniken.
+1 på den. För övrigt ett imponerande scoop av LW.
I Sverige följer man lagar. Lämnar man ut allt kommer man bli stämda och fällda och få betala skadestånd.
Förhållandet är assymetriskt, dessvärre.
Tror inte det bryter mot någon lag. Konkursförvaltaren säljer inventarier som “defekt produktionsverktyg. instruktionsmanual saknas.” Detta är en strikt korrekt benämning.
Att stämma NV konkursbo blir lönlöst.
Fast om “man” har gått i konkurs…?
Finns europeiska eller amerikanska producenter av lämpliga maskiner?
Finns det realistiska alternativ för hur och av vem det skulle åstadkommas inom svensk ägo/kontroll; exempelvis en investerare som skjuter till medel för och räddar Northvolt, eller någon som köper konkursboet?
Finns inga verktyg för att få den nuvarande maskinleverantören att släppa på det som behövs?
Klarhet.
Sverige är snart Kinas egna bastion insprängt i långnäsornas område.
Börja med å sparka pajasarna i styrelsen sen erkänna Taiwan och även banna tik tok och temu från svenska marknaden.
Man funderar ju på hur detta påverkar NOVO (som är samägt Volvo Cars och Northvolt) och bygget av batterifabriken på Hisingen. Stoppar det upp helt tro? Det uttrycktes ju som prestigeprojekt för Göteborg Stad.
Volvo Cars är ju Kinaägt, så där kanske det kommer gå fin-fint.
Sedan har ju Volvo Cars industrikompetens och kanske kan se till att inte göra beställningar innan man fått saker att fungera, har all dokumentation osv. Kort sagt att man vet hur man bygger en industri.
Läste i GP att de äskar 12 miljarder i statligt stöd för att bygga fabriken.
Då bör de först visa att de också kan producera på plats i Sverige.
Ja, det borde vara det minsta de skall göra!
Intressant men kanske inte så oväntat. Frågan är när myndigheter har dragit tillräckligt mycket lärdomar och börjar agera istället.
Sköna nya värld
Gripen bestämmer USA över, oavsett vad Sverige vill
Maskiner från Kina har programvara och kod som Staten Kina förfogar över
Trafikverket lämnar tillsynen över körkort mm till Rysslandsägt företag; vi har skrivet avtal
Ändring !
Hur kan en bättre framtidsenkät ut?
Framtid
( utan autokorrekt)
Hur mycket skattepengar har gått in i Northvolt?
https://www.di.se/nyheter/di-granskar-sa-manga-skattemiljarder-plojs-ned-i-batterijatten/
Runt 88 miljarder enligt denna källa. Det är väl mer än hela det militära försvaret under ett år. Rakt ner i soptunnan. Eller ner i fickorna på (kinesiska?) leverantörer och det kinesiska kommunistpartiet.
Gissningsvis har entreprenörerna sett till att de går relativt (ekonomiskt) oskadda ur äventyret. Den frågan kan lämpligen ingå i gräv i saken.
Tja, det står 150 MSEK i kö från underleverantörer hos Northvolt hos fogden redan för obetalda fakturor.
Funderade mer i termer hur mycket (eller litet) av sitt eget kapital entreprenörerna satsat.
Det kanske inte är/var så mycket. (Gissning.)
Var ju många svenska kändisar och miljardärer (Klarna? Spotify?) som investerade stora belopp vill jag minnas.
Lite fantasifullt måhända. Men tanken var att det finns personer som har tillskansat sig avsevärda ägarandelar utan att ha satsat särskilt mycket av eget kapital. Ägarandelar med begränsat värde idag förstås.
@lars wilderang
Lars, angående Kina. Det sägs ju att Kina frikostigt gett stora lån till Afrika för att hjälpa Afrikanska länder att komma på fötter. Det är ju bra. Men samtidigt går rykten att lånen är svåra att betala tillbaka, så att flera Afrikanska länder nu måste göra som Kina säger. Kina har skaffat sig en hållhake på de länderna, och kan fritt utvinna naturtillgångar. Kan du inte skriva en artikel hur illa det egentligen är, för de afrikanska länderna? Är det bara rykten, är Kina snälla mot afrikanerna, eller har de kört över Afrikanerna?
Det har granskats redan av RWU (Rebecca Unwo Widell) men det var bakom betalvägg så jag har inte läst. Hon var nog för övrigt först med att varna i sammanhanget även om jag inte tror hennes fokus låg på Kina.
Om man nu ska gissa vad saker man inte läst handlar om gissar jag att med ca 97% sannolikhet handlade hennes “granskning” om något helt annat, och slutsatserna var antagligen spritt språngande galna. Som de brukar vara i hennes fall.
Hihi, ja, hon ligger i framkant eller vad man nu ska kalla det. Det betyder inte att det är fel, snarare lite oborstat. Det första stycket i texten var läsbart och handlade om vad Harr Jan ovan undrade.
Som signaturen PUNKT påpekar nedan finns ju också möjligheten att de som drog igång bolaget redan sålt aktier (med vinst). De har gissningsvis också tagit ut feta löner under resan.
Mja, jag är skeptisk till att det skulle vara 88 miljarder. Kommer dock inte åt att läsa artikeln p g a betalvägg. Kan någon vänlig själ peka ut artikelns grundkällor?
Det där visade sig ju senare vara fel. Ca 80% av kapitalet kommer från utlandet och under miljarden kommer från svenska skattebetalare.
Ja, det är detta som är problemet. Så fort det börjar delas ut gratis pengar dyker skojarna upp. Oavsett om det är i det lilla, som assistansbedrägerier, eller i större skala med gröna industrisatsningar.
Staten delar blåögt ut våra pengar åt höger och vänster och råkar alltid vara lite naiva.
Svenska skattepengar? 460 mille från Energimyndigheten och 159 mille från Naturvårdsverket i projektbidrag. Det är medel som rimligen gått till någon annan om inte Northvolt fått dem då de måste avräknas från tilldelade medel någonstans. Kan ligga bakom betalvägg: https://www.di.se/nyheter/di-granskar-sa-manga-skattemiljarder-plojs-ned-i-batterijatten/
När ska staten lära sig att inte ge bort pengar till kommersiella bolag?
Man kan bara hoppas att andra lär sig av “Die dummen Schweden” och att Kina har huggit sig i foten som maskinleverantör till större project.
Hade man sett till att maskinerna fungerade innan man lade den skarpa beställningen hade det kunnat fungera. Nu gjorde man inte det.
För en person utan erfarenhet som entreprenör framstår det agerandet som extremt amatörmässigt. (Ny teknik inga referenser – uppenbarligen.)
Maskinerna fungerar i kinesiska fabriker …
I mitt arbete så är det väldigt undermånliga riskanalys processer i företagen!
Man ser se möjliga pengarna men inte riskerna!
Eller att ledningen blir vinnare i vilket fall som:
Om introduktionen blir lyckad, så blir det fantastiska löner och återbäringar
Om de skiter sig, så blir det fantastiska avgångsvederlag. Pengarna sitter redan på konton som inte är företagets.
Återigen har Halleluja-stämmningen kört oss i diket. Nu har vi hittat den perfekta lösningen på allt föralltid, kom inte här med bakåtsträvande tankar. Nu kör vi, inget kan gå fel.. Lyfter någon att det kan finnas en risk så tystas den, kommer någon med kritik så ska den skammas. Kryddat med stöd/bidrag som gör att företag tar beslut på fel grunder, alltså inte företagsekonomiska hållbart.
Bakåtsträvande tankar. 🙂
“Don’t hit me with them negativa waves so early in the morning”.
https://www.youtube.com/watch?v=KuStsFW4EmQ
Var de 88 miljarderna bidrag eller lån ?
Om det var bidrag, gör om dem till lån.
Sedan håller svenska staten maskinerna i kvarstad tills hela skulden reglerats.
Det är faktiskt bara i Sverige man känner till begreppet ”Die dummen Schweden”. Säger nåt om oss som nation..
Bättre att lägga ner än att ge kinesiska staten något mer än de pengar de redan fått om de inte kan få Wuxi att sköta sig under stämningshot. Välj Bühler nästa gång (om det blir någon).
Och hur ska man via stämning kunna göra något åt ett bolag i Kina, skyddat av regimen?
Man får nog hot tillbaka! Tex hot om att Vomvo lägs ner i Sverige!
Tänk om de kör Sverige i KK?
Volvo …🫣
Du är väl medveten om att Kina, ehuru en stor nation till befolkning, möjligen kan stöka till det men inte försätta Sverige i konkurs..?
Jaja såklart, det var bara ett sätt att uttrycka maktbalansen utan NATO,EU, USA och förhoppningsvis några till!
Vi behöver se xina för vad det är.
Wuxi har omfattande egendriven verksamhet i EU med europeiska dotterbolag. De är t.ex. snart klara med en jättefabrik i Naila norr om Bayreuth. Allt beror naturligtvis på hur avtalet lyder. Det finns också en svart EU lista i slutänden. Summan av kardemumman är att om man vill och har ett bra case kan man förstöra affärsmöjligheter i EU men att klämma pengar från dem i kinesisk rätt är som du säger utsiktslöst.
Man hotar med Svenska Nyheter!
Spekulationen om händelseförloppet som redovisas är inte okänd. Inom tech-branschen finns många exempel på hur ett storföretag ingått någon sorts samarbetsavtal med en uppstickare om “ömsesidigt utbyte”. I de kontrakt som skrivits har en klausul ingått där det stått att om det mindre företaget kommer på obestånd skall all äganderätt till IP övergå i storföretagets ägo. Ett tag efter att affären blivit av börjar det större företaget undandra sin del av åtagandet vilket får det mmindre företaget att komma på obestånd. När kk är ett faktum övergår så all IP i det större företagets ägo och kan inte säljas som del av konkursboet till eventuell intressent. Konkursboet är tomt och utan värde.
En på sin tid större matvaruhandel i en ort en bit från min bostad för många år sedan etablerade sig där det fanns en lokal matvaruhandel. Det större företaget sänkte priserna långt under vad det mindre företaget kunde göra och slog ut den mindre handlaren. Efter att den lagt ner fanns bara den större kvar och höjde då priserna till “normalnivå”.
Att ett kinesiskt företag skulle välvilligt sälja utrustning med support som på sikt skulle möjliggöra att ett Svenskt företag skulle kunna konkurrera med de kinesiska är otänkbart med tanke på att kina har som strategi att radera ut all utländsk konkurrens vilket vi ser när man dumpat priser på solceller, elbilar och många andra kinesiska tech-produkter inom EU. Sverige har varit oerhört naivt och agerat för sent inför den kinesiska politiken. Först på senare år bedömer man kinesiska övertag/uppköpsambitioner ur strategisk synpunkt men i fallet Northvolt har man (om vad LW skriver är sant) uppenbarligen inte haft känselspröten uppe.
Om LW fått informationen finner jag det sannolikt att den även andra fått den borde det resultera i att den till slut når beslutsfattare inom EU där förhållandet i ljuset av kinas predatoriska globala agerande borde bli ytterligare en örfil mot västvärldens naiva inställning till kina. I det handelskrig som pågår har kina beslutat om att all export av strategiska råvaror för high-tech produktion som används i elmotorer, halvledare, batterier mm. skall hanteras (och styras) av den kinesiska staten. Samtidigt söker miljörörelser i väst bromsa och förhindra etablerandet av gruvor i väst som skulle utgöra inhemska råvarukällor. kinas agerande i fallet Northvolt är i detta perspektiv helt logiskt och naturligt.
De senaste dagarnas nyhetsrapportering omfattar även en rapport skriven av Mario Draghi; “Därför borde Draghis rapport skrämma slag på EU…” där det beskrivs hur såväl USA som kina kört förbi med råge. Här är ett exempel på hur detta möjliggörs.
Exakt! Intressant att se hur detta tas emot i ljuset av Draghis rapport. Vilka slutsatser dras av en svensk regering som, oavsett färg, alltid är ganska ovillig till att låta EU låna upp pengar?
Vilket alternativ är värst? Att låta kineserna köpa klabbet eller ta in pengar genom EU-gemensam upplåning (vilket förstås inte kommer att vara på plats i tid, men för diskussionens skull)
Kina är knappast största långivare, så jag har svårt att se hur Kina skulle kunna överta tillgångarna?
Hear hear.
Ja, det är ju en avvägning det där med miljö kontra ekonomi och säkerhet. Det är klart att man inte kan starta nya gruvor i Sverige när siktandet av en nötkråka i ett träd kan stoppa en större investering. Tänk om dess häckning skulle omintetgöras!?. Nötkråkan är rödlistad i Sverige. Inte för at det egentligen är en hotad art, snarare för att vi är i kanten av dess utbredningsområde.
https://sverigesradio.se/artikel/fagel-kan-stoppa-ikeas-planer-att-bygga-i-almnas
https://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6tkr%C3%A5ka
Om jag var markägare skulle jag nog vara benägen att regelbundet inventera mina marker för att få kännedom om vilka arter som förekommer där. Helst före diverse miljörörelser/naturvårdsgrupper. Intressanta, eller vad man skall kalla det, konsekvenser skulle kunna uppkomma.
Lorenz Ovett var beredd att vrida om armen på försvarsmakten så de skulle ge upp havsområden för vindkraftsparker.
Var sol och vindarna står i den frågan är rätt uppenbart. Dessutom är markägarna de som står med betongfundamenten i slutändan och måste sanera bort dessa.
Kanske Sverige kan tala om för EU att deras direktiv som överimplementeras förhindrar den strategiska Draghiplanen?
@Darzyl,
Inte kinesiska staten. I Kina styr kommunistpartiet. Staten är partiets verktyg. Märk väl att soldaterna i Folkets Befrielsearmé (dvs den kinesiska militärens alla grenar) svär en trohetsed till Partiet, inte till staten.
Det är alltså så dom stora gör nowadays. Bulvaniserar ett företag typ, så dom får access till mark etc och så pulviriserar dom bulvanen och spelar den vita räddande Shõgunnen.
Nowadays? Har du hört talas om uttrycket Shanghajad? 🙂 skämt åsido, detta är inget nytt, så här har Kina hållt på i några årtionden redan, dock inte på Europeisk mark, utan på Kinesisk mark där alla västerländska företag la sin tillverkning.
Saker och ting har väl en tendens att hänga ihop. Att Kinesernas egna projekt i Sverige omfattas av särskild prövning där jag gissar att regeringen själva har sista ordet passar väl in bra. Xi kanske vill ha dialog med Kristersson m fl
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/KM6944/kinesiska-investeringar-granskas-mot-ny-lag-men-senior-materials-slapp
S k utpressning
Det här kan bli en intressant medial soppa, där någon journalist från Södermalm får guldspaden.
Fint att man fick panelerna installerade innan priset på dem går upp då. Och att de nu på morgonen leverar några kW.
Ja, ibland har man tur som first mover.
Som jag förstått det så var ju hela ideń med Northvolt att bygga en batterifabrik i Europa så att vi kunde slippa vara beroende av Kina,nu är det bara en tidsfråga tills kina äger både Europa och Ryssland. Vi är rökta!
Verkligen genialiskt att försöka köpa sig oberoende av Kina från kinesiska leverantörer …
Nu blir det också begripligt varför Northvolt inte lyckats producera i Skellefteå som det var tänkt och beställt av kunden.
Väldigt intressant ! Men varför blir jag inte förvånad. Hoppas att detta når ut.
Dystert att politiken gång på gång genomför dyra satsningar i klimatförbättrande åtgärder som efter några år är inte bara dyra utan totala misslyckanden.
“Northvolts problem är inte isolerade utan en del av ett större mönster.”
https://www.affarsvarlden.se/kronika/northvolt-lardom-grona-bubblor
Det är ju dessutom en utveckling som “alla” kunde se komma, förutom de naiva politker och journalister som gjort allt de kan för att blåsa upp bubblan med hjälp av skattebetalarnas miljarder. Efter haveriet kommer de ansvariga att rycka på axlarna och tycka att det är positivt att man lärt sig jättemycket av det. Och inget har man lärt sig av det.
Nästa liknande haveri kommer givetvis att vara PowerPoint-produkterna med det fossilfria stålet. Ingen vill ha produkten, ingen kan tillverka den och det finns inte heller den energi som krävs för att teorietiskt kunna göra det.
Jo, den är intressant, lika intressant är det att läsa övriga artiklar som relaterar till Northvolt och dessa ägarstruktur.
Jag ser ingen panik när det gäller elpriserna.
Det går att binda till lite drygt 1kr/kWh ex skatt , ink moms i Exportelpriszon 4 och på 3 år för ca 10% mer. 10% riskpremie för 3 års stabila priser är INTE mycket.
Vi får utgå från att elhandlarna har bättre koll på framtiden än vad bloggaren har.
Enstaka timpriser som blir höga pga för stort beroende av Quark-el (dvs slumpmässig produktion ) utan storskalig lagring (som dröjer till 40-talet) vilket inte är ett problem.
Terminer pekar också på stabila priser framåt. Det är väl snarare att svag tendens neråt om oljepriset fortsätter neråt.
Inte för att jag egentligen skulle behöva ha det så, men ligger låst betydligt under 1 kr. Är man orolig så har många möjligheten låsa, sova lugnt och så kan man ägna sin oro åt annat, tex kriget i stället.
Men det är inte 10% riskpremie, det är 10% högre riskpremie än ettåringen, som i sin tur har kanske runt 50% riskpremie. Mitt elpris är cirka 70 öre / kWh det senaste året och då har jag inte elbil. Hade jag betalat 1,15 öre i fast pris hade det varit en riskpremie på 65% och det är ju rätt saftigt.
115 öre menar jag 😉
Jag menade såklart mellan 1 och 3 år.
Självklart är rörligt pris billigare i längden enligt all ekonomisk teori.
Kan man tolerera risken så är det ok.
Sedan skall man också avväga mot risken att man sitter på ett fastprisavtal med en leverantör som antingen hänvisar till force majoure eller bara går i konkurs för att de prisar ut sig när en grå svan dyker upp.
Svarta svanar riskbedömmer man inte per defintion.
Ja jag vet att du menade det, men det blir liksom att dölja nästan hela riskpremien för att du jämför med just något som redan har ashög premie 😉
Det är väldigt mycket högre riskpremier på de låsta priserna nu jämfört med för några år sedan så risken för ditt gråa svan-scenario är nästan obefintlig skulle jag säga. De flesta elhandlare har blivit väldigt riskoroliga och prisbilden ser ut därefter.
Håller med. Därför kör jag rörligt månadsmedel 🙂
Jag menade såklart mellan 1 och 3 år.
Självklart är rörligt pris billigare i längden enligt all ekonomisk teori.
Kan man tolerera risken så är det ok.
Sedan skall man också avväga mot risken att man sitter på ett fastprisavtal med en leverantör som antingen hänvisar till force majoure eller bara går i konkurs för att de prisar ut sig när en grå svan dyker upp.
Svarta svanar riskbedömmer man inte per defintion.
Varför är inte elen hela tiden billig nu? Vädret är milt i Nordeuropa, vi måste ju kollektivt förbruka en del mindre än mitt i vintern. Industrin går inte riktigt på full fart pga konjunkturen och hushållen har knappt slagit på värmen än. Fattar inte riktigt hur elpriserna kan vissa dagar dra iväg så mycket redan nu, borde väl vara som dyrast i dec-jan -feb?
Mycket revisioner, dyrare gas, dyra fossila bränslen som är inne och kör.
Det är bara några grader på natten i SE4 och det blåser inte.
GAH, SE3 menar jag.
Några plusgrader är ju mer än en vanlig februaridag. Får inte riktigt ihop det ändå. Vad sker vid högkonjunktur, industri på högvarv och 20 minusgrader?
Det har vi inte testat med dagens elproduktion ännu. Vi kom över 10kr/kWh för ett par år sedan så svaret på din fråga är nog att det går åt helvete.
Det finns gissningsvis någon hög chef på Northvolt som bittert ångrar att man köpte kinesiska maskiner.
Northvolt är högst troligt rökt.
Vi får hoppas att resten av industri-Sverige lär sig av misstaget.
Eller gissningsvis inte. De klarar sig nog rätt helskinnade ur det hela genom att de sålt aktier och får avgångsvederlag. Och så poppar de upp igen i något nytt fantasiprojekt där det vankas skattepengar.
Kineserna levererar ju på solcells- och vindkraftsfronen. De är ju våra vänner när det gäller klara den gröna omställningen.
Eller?
Så länge vi inte tillåter gruvor för att gräva upp sällsynta jordartsmetaller så är det nog så att harva vidare.
Kanske det hela slutar med e-bränslen istället för elbilsrevolution? Då kan vi producera det mesta med befintlig kunskap och teknik och europeisk bilindustri behöver inte lägga ner.
Allt för en narkoman, mytoman och vatnik råkade vara duktig på marknadsföring en gång i tiden.
Så är det, sätter man sig i knät på andra…
Lite för att spinna vidare på ditt sista stycke så det väl ändå så att marknadsföringen står användarna för i störst grad.
Jag kan inte förstå att folk kastar sig över och framhåller förträffligheten i dessa produkter, men samtidigt tar stort avstånd från mannen som möjliggjorde det hela.
Jag är inget fan av hyckleri så inga poäng i min bok i alla fall.
Kina ser i det långa loppet enbart till sina egna intressen. Alltid. Punkt.
Självklart. Men det gör inte vi.
Det är klart att “vi” gör, men “vi” är också naiva som tror andra om gott.
Två kan spela detta spel. Tex genom att dra tillbaka miljötillstånd för Senior Materials planerade fabrik i Eskilstuna för barrärmaterial för batterier. Blir det ingen svenskägd fabrik i Skellefteå kanske det inte behövs en fabrik i Eskilstuna? Hint hint
I Sverige följer man lagar, så man kan inte toppstyra på det viset.
Kan väl inte vara svårare att styra batterifabriker än kärnkraft med det svy regelsystemet?
Nåja, fast det skadar aldrig att känna nyckelpersoner inom kommuner. Byggloven verkar liksom gå snabbt och smidigt om man har stöd hos kommunalrådet eller stadsbyggnadschefen. Ja, jag har insyn och har fått informationen från en av de som omnämns.
Gryningsräd av MP mot Thyssenkrupp/Kockum när det begav sig.
Staten kan när den vill.
Man hänvisar till något luddigt som knivlagen eller rikets säkerhet.
Mycket talar väl för att det miljötillståndet aldrig borde ha utfärdats, oavsett nationalitet på fabriksägaren.
Det är lite det jag menar. Det går säkert att hitta något som är fel i ansökan om miljötillstånd och hugga på det och begära in mer underlag. Och mer underlag. Och mer underlag. Sådana här saker måste ju utredas noga menar jag……
Men det kräver ju att främst länsstyrelse är med i matchen, men det borde den kunna vara i kraft av att vara statens företrädare i ett län….
“Länsstyrelsen är statens regionala företrädare och vi ska främja utvecklingen i länet. Vi ska utifrån ett statligt helhetsperspektiv arbeta sektorsövergripande och samordna olika samhällsintressen.”
https://www.lansstyrelsen.se/orebro/om-oss/om-lansstyrelsen-i-orebro-lan/vart-uppdrag.html
Här kan ju tex ett samhällsintresse vara att inte loosa tiotals miljarder av pensionsmedel…
Nämen vem hade kunnat tro något sådant om Kina?
Få ut dem ur landet!
Hörde just på P4 Jönköping om inbjudan till samråd för solpark i SE4 (Vaggeryd) som ska leverera ca 150 GWh/år och stå färdig 2026. Så att så länge inte regeringen direkt bromsar den förnybara energin så finns det utmärkta lösningar som kommer trycka ner våra energipriser. Vilket Lars själv föredömligt visar med sin egen reklam för solceller.
Hur skall den solcellsparken trycka tillbaka priserna i SE4?
Pristopparna som bloggen hela tiden lyfter upp som ett exempel är ju för att det inte finns någon sol när de inträffar samtidigt som förbrukningstopparna på morgon och kväll.
De generellt högre vinterpriserna kommer av att solen inte producerar något öht.
Köp ett batteri och ladda på dagen när tyska skattebetalare subventionerar elproduktion på kontinenten och vi får låga elpriser.
Sälj elen när den är dyr. Gör kalkylen.
OBSERVERA att jag ifrågasätter inte solcellsparkens kalkyl, eller kalkylen av att sätta upp solceller på huset.
Det är bara att det senare är beroende av en skattereduktion för att få in pengar för överskott på export.
Och att man måste göra en vettig kalkyl.
Solcellsparkens kalkyl bygger på PPA. Inte att de säljer på spotmarknaden.
Det kommer krävas stora subventioner för att få även förnybart lönsamt framöver.
Min solkraftanläggning sålde el nu under pristoppen på morgonen.
Din solcellsanläggning producerar el så snart panelernas utspänning räcker för att starta växelrriktaren vilket sker ungefär när de får 10-20W/m2 instrålning, och inkommande effekt räcker för att driva växelriktaren med positivt resultat.
Men fysikens lagar är där fortfarande, det är inga stora volymer även om priset är bra. Det är därför priset är högre. De producerar inte mycket nog.
Och det är lågkonjunktur med lägre elförbrukning och varmt väder.
Spotpriset lägger sig runt 50öre/kWh under måndagen i Exportelpriszon 4 och lite högre i kvällstoppen.
När man räknar på det skall man såklart ta med alla kostnader för att köpa in elen. Nätavgifter, skatter , moms osv.
När man exporterar får man titta på vad man får in , avtalet styr och skatterabatten.
Mina år riktade åt öster. Redan vid åttatiden låg jag på typ 50% av nominell effekt.
Det är lite klurigt att avgöra vilken riktning som är den optimala. Bäst vore förstås att ha solpaneler som är riktade mot solen hela tiden, men det lär bli lite dyrt.
Med fast riktning behöver man nog ha samlat på sig lite prisstatistik för att bestämma en optimal riktning. Både morgon och kväll är troligen konsumtionen högre (och därmed priset) högre än mitt på dagen. Å andra sidan lät ju solpaneler riktade mot söder producera bäst.
Jag satte solpaneler riktade mot söder och mot väster, mest av praktiska skäl pga lämpliga tak.
lät ju solpaneler -> lär ju solpaneler
Även om solcellsparken bygger på PPA så är det ändå ny produktion som gör att ANNAN energiproduktion möter pristopparna bättre (för oss konsumenter alltså 🙂 ). Och lägg till de stora batteriparker som börjar uppföras från och med ungefär nu så kommer pristopparna hyvlas ner och jämnas ut. Batteriparken lagrar solenergin från topparna på dagen och fördelar ut under morgon och kväll.
Pristopparna vi ser nu beror på att det är solceller som står för en större andel av elproduktionen.
Ju mer solceller som installeras, desto mer kanibaliserar den precis som annan förnybart på sin intäktsmodell.
Även PPA marknaden går ju i mättnad.
Batteriparkerna är dyra och kan tjäna, men kräver låga installationskostnader. För hemmabruk är återbetalningstiden i storleksordning 15 år.
De lever även på stödtjänsterna. Vissa av stödtjänster, framför allt de som agerar på de kortare tidsförloppen blir ju också dyrare i takt med att vi får mer oplanerbar elproduktion.
D
Rikki!
Har du någon idé återbetalningstiden för kommersiella batteriparker?
Det finns väl behov av både lagring och frekvensstabilisering. (Jag är tyvärr inte bekant med detaljerna i SvK:s olika stödtjänster. Finns sex olika tror jag.)
15 år låter inte så där jätteattraktivt. Fast ju mer sol (och vind) desto större behov av stödtjänster.
Batteriparker i kolossalformat då som ska förflytta helst 2 SE områden söderut, varje natt.
Solceller är så liten producent att den elen förbrukas lokalt och belastar inte ledningsnätet utanför lokala transformatorn. Borde inte ge nätavgifter ens för köparen av grannens el. Snart ser vi förlängningskablar mellan husen, en fast avgift på ca vart fjärde hus föĺjer när poletten trillar ned med microandelsabonnemangs kostnadsfördelar. Beg elmätare är billigt.
Håller med och även grannens hembrända sprit skall kunna köpas utan skatter och moms.
Rent spontant skulle jag säga att det blåser dygnet runt vintertid.
Solceller kan säkert komplettera bra sommartid då AC brummar igång.
Rent spontant skulle jag säga att för att inte få black out på nationell nivå skulle vi behöva ha en annan energikälla som kan leverera 80% av dimensionerande elförbrukning under 7 dygn för att sänka risken till enstaka timmar på 20 år.
En nationell blackout under ett par dagar innebär dödsoffer och att BNP faller med signifikanta andelar.
OT men med Kina anknytning.
Skulle behöva ett nytt Kontorsheadset/hörlurar här på jobbet, gärna med funktion för dubbla anslutningar. Jabra har ett par men de var lite dyra. Dustin säljer Yealink och de har ett par motsvarande de jag är ute efter och de kostnar bara 2000 mindre än halva priset.
Hade aldrig råkat på Yealink tidigare så jag Googlade.
De var förstås kinesiska (så de diskvalificerade sig redan där) men de har även blivit uppmärksammade för risken för avlyssning. Gäller främst konferensutrustning och telefoner.
Ett par exempel:
https://www.brusselstimes.com/695202/major-belgian-companies-exposed-to-chinese-espionage
https://sofrep.com/news/why-your-yealink-phone-maybe-transmitting-your-information-to-chinese-government/
Marshall är svenskt.
Hade varit ett bra alternativt om det inte vore för att jag vill ha två aktiva anslutningar (över Bluetooth).
Finns BT-lurar från Marshall.
Marshall är väl brittisk?? Om vi nu pratar om Marshall som också i tillägg till hörlurar gör alldeles rekorderligt bra gitarrförstärkare.
GCHQ kanske vill avlyssna dig? 🙂
I jobbet vet i katten om jag är speciellt intressant, kanske men jag kan garantera att dom inte vill avlyssna mig när jag spelar gitarr. Jag räknas allmänt som David Gilmours antites…
Generellt håller jag med om Kina kritiken samt varningarna.
Köp inte kinesiskt! (Vilket är svårt om man även försöker undvika tillverkning)
När det handlar om ett headset så finns det väldigt liten risk för spioneri.
Usb samt Bluetooth som t.ex. BH76 använder kör troligen på standard drivrutiner för HID i Windows så
Yealink kan inte öppna data trafik från sitt headset till Kina. Std API stödjer inte det.
Om de har egna drivrutiner så kan de göra mera men om de vill få dom windows certifierade så blir det svårt igen. Som standard så tillåter inte windows icke certifierade drivrutiner längre.
Nu är jag inte direkt orolig för att bli avlyssnad, även om det vore tvärsäkert att använda deras headset känns det inte som ett företag jag vill gynna.
Sverige får med mössan i hand gå till Musk och Tesla. Betala för att få deras personal som utvecklat samt driftat den tyska gigafabriken i Tyskland och ta över northvolts fabrik och få igång den. Eventuellt byta de maskindelarna i processen som Kina använder som lås.
Innan man gör det så får man sätta munkavel på facket tror jag…
Kul tanke.
Men jag är osäker på om Giga Berlin kom igång med batteritillverkningen? Det kom visst ett protektionistiskt stöd i vägen så Teslas batterier görs i USA och Kina. Byggnaden blev nog klar för ett par år sen, men vetefan om den är driftsatt. Undrar om man inte t o m körde hem maskinerna till Texas.
Om jag nu inte tar miste.
Den tycks vara igång
https://en.wikipedia.org/wiki/Gigafactory_Berlin-Brandenburg
Mot dumhet kämpar själv gudarna förgäves. Tur jag snart skall dö och kan koncentrera mig på att njuta resten av tiden och slipper se när allt bara blir värre och värre.
THE_STIG: Skall det uppfattas som att Du har för avsikt leva resten av din tid med förbundna ögon?
Inte riktigt så Chiefen, men man kan ju välja vad man vill titta på. 🙂
Kinesiska staten är storägare i Markbygdens Vindkraftpark som är konkurshotade efter att ha förlorat ett antal miljarder.
Vi skall nog inte bortse ifrån att saker och ting kan hänga ihop på ett sätt som vi normalt inte tänker oss.
Timstyrning av el- nån som kan övertyga mig om att det lönar sig? Hur ser kalkylen ut? I vårt hushåll är det ganska liten del av förbrukningen som går att flytta över dygnet
Fjärrvärme
Elbil laddas normalt på jobbet
Måltider lagas på konventionella tider på dygnet
Flyttbar förbrukning:
En tvätt kan köras på natten
Diskmaskin kan köras på natten
Elbil kan laddas på natten
De stora förbrukarna är varmvatten, värme och eventuell elbil.
Resten är småtjafs, och den som tycker man ska dammsuga på natten har ingen koll.
Elbil är enklast, bara sätta timer att ladda nattetid. I övrigt är det timstyrning av VVB som är enkelt, dvs inte värma varmvattnet under de dyra timmarna – normalt klarar man sig utmärkt på redan värmt varmvatten. Och värme kan regleras så man har kallare dagtid (när man ändå är på jobbet) och normal värme när man är hemma kvällar och nätter.
Lagstadgad ventilation är också en energitjuv, men det går in under värme.
En detalj alltså.
Men det går utmärkt att reducera ventilationen dagtid när man inte är hemma, under uppvärmningssäsongen. Så gör jag med den styrbara frånluftsfläkten. 500 spänn och sparar ca 3000kWh värme och därmed ca 1000kWh el.
Matlagning är skit samma. Kan man programmera tvättmaskin och diskmaskin så fine. Torktrumlaren vet jag inte om jag vill köra nattetid, men vi använder den knappt längre
Tjafset om “barnfamiljer” och flexibilitet gör att man har högre elkostnader, well det får väl gå in i den där kalkylen att varje unge kostar en miljon? Man får ju ändå barnbidrag av en anledning.
Ja, ventilationen må vara lagstadgad, men som villaägare så kan du göra som du vill.
“Elbil är enklast, bara sätta timer att ladda nattetid”.
Vi laddar helst elbilen dagtid då vi producerar egen el. Ibland måste den strategin revideras, förstås, beroende på när bilen ska användas.
Inför hösten bör vi nog göra en total revision av strategin.
Northvolt, det kan även vara så att dom beställt något kineserna vet att dom inte klarar av stt tillverka men tar ordern och pengarna ändå. Det är inte sällsynt att det skrivs en kravspec som är helt omöjligt att uppfylla. Så tillverkar man utrustningen och hoppas man löser alla omöjligheter under projektets gång… att kineserna inte berättar hur den fungerar kan bero på att dom själva inte vet…
Så sant…
Jag blir bara mer och mer övertygad om att jag gjorde rätt när jag slutade köpa kinesiska produkter för mer än 20 år sedan.
*försökte sluta köpa
För du köper dem garanterat ändå.
Sedan har jag sett att en del företag skriver Made in P.R.C istället för att skriva rakt ut att det är Kina. Troligen för att försöka vilseleda. Kanske inte alla som omedelbart tänker Kina.
Handlar man på Biltema eller Jula handlar man sannolikt med Kina.
“Man kan spekulera i att konkursboet kommer bli uppköpt av kinesiska aktörer […]”
Eftersom en sådan överlåtelse lär vara anmälningspliktig enligt lagen om utländska direktinvesteringar, är det rätt osannolikt att det blir en kinesisk köpare. Tycker denna blog är superbra, men just detta antagande känns lite väl fria fantasier.
Fabriken går inte att få att fungera utan att kineserna samarbetar.
Svenska staten borde egentligen köpa upp Northvolt, deklarera det som en del av rikets / EUs framtida strategi att bli mindre beroende av “utländska” bolag och få igång maskinerna ändå genom att klona och ta fram det som behövs för att ställa allt på ända.
Men sådant taskspel sysslar tyvärr inte vi Svenskar med så det lär ju inte hända…
Fast utan kinesernas goda vilja går det inte att få fabriken att fungera.
Sälj skiten till Donald, han kommer att fixa det på en dag! 🙂
”Despite this setbacks presented by the Chinese company, it is unlikely that Northvolt will remove Lead China as its supplier.
The pair has already agreed on a deal for the Chinese firm to supply 16GWh worth of equipment. Northvolt currently operates a capacity of 8GWh in its factory, which means it will continue to use Lead’s kits for another 8GWh.”
Konkar Northvolt så är det fritt fram att köra koreanskt istället.
https://www.thelec.net/news/articleView.html?idxno=2923
Svenskarna är naiva.
Detta är som du säger en del av EUs strategi och kommission är desperata att få produktion av batterier i EU att fungera. Detta skapar en bra förhandlingsposition för Sverige (dyr men ok)
Vad Sverige bör föreslå samt investera lite i för att få med EU är ett Joint Undertaking (JU) inom EUs forskningsprocess Horizon Europe.
Man gör sedan Northvolt fabriken till ett innovations/forskningsprojekt med universitet samt industri. Officiellt för att titta på nästa generation batteri produktionsteknik. I verkligheten för att återta kunskap och fixa samt ersätta delar av produktionslinorna hos Northvolt.
eventuellt så kan man bygga på detta för att få en snabbare start men det är inte en JU.
https://single-market-economy.ec.europa.eu/industry/industrial-alliances/european-battery-alliance_en
och NorthVolt är redan med
https://northvolt.com/articles/batterystakeholderunite/
EU har “skin in the game” (EIB investering i NorthVolt)
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_24_224
Att utveckla nya li-jonbatterilinor är nog ett arbete som är lika stort som “förnybart skall vara framtiden” , dvs miljarder och tiotals år.
Kineserna är så långt framför oss inom dessa teknikområden.
Det är om man får EU att betala för att få igång fabriken som ngn form av pilot.
Men troligare är att EU betalar för att flytta skiten till Tyskland så blir vi utan jobben och kanske hälften av skulderna.
Håller med men
batteriteknik kontrolleras av en väldigt liten skara tillverkare.
Panasonic, Samsung, Man kanske kan lägga til de gamla bolagen som Varta, Yuasa
Ingen av dessa är Kinesiska samt det kanske går att få dom intresserade att ta över…
Slaget är förlorat för nuvarande ägare av Northvolt men striden fortsätter. Möjligen kan staten inte toppstyra direkt pga juridiska, konstitutionella och politiska skäl, men om regeringen anser att fabriken är av strategisk natur och inte vill släppa kontrollen av den kan de nog, gissar jag, stoppa en försäljning av den. De är väl dessutom moralisk delägare i den efter injektionen av alla skattepengar.
Att slåss för att få den nuvarande setupen i drift, och på ett lönsamt sätt, kanske inte är fruktbart. Det kan vara bättre att ta en avskrivning i bautaformat och skifta till annan teknologi, experterna verkar ju anse att deras metod inte kommer att bli lönsam på en konkurrensutsatt marknad i alla fall. Man får se till vad som är bäst i ett 20-års perspektiv, inte vad som är bäst för riskkapitalbolagen nästa kvartal. Satsningen har kört i diket, ta förlusten och gå vidare.
https://www.breakit.se/artikel/41165/miljopartiet-redo-att-radda-northvolt-annars-blir-det-svart-for-andra-bolag
“Capitalism is about profit and loss, if you bail out the loosers there is no end to the cost”
Hur köpt är Miljöpartiet av Kina?
Intressant – och verkligen en eländig hantering. Funderar lite på om den relativt nya lagen om granskning av utländska direktinvesteringar kan komma att tillämpas på detta? Är dock osäker på om den även gäller vid förvärv/övertagande av konkursbo…
För den som vill nörda ner sig:
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-2023560-om-granskning-av-utlandska_sfs-2023-560/
Tanken är säkert god. Men det är ju inte direkt svårt att runda via något EU registrerat bolag där “de” har full kontroll.
Peter Carlsson är från Slöddertälje, räcker väl att nämna det för att förstå.
Nej, det gör det faktiskt inte. Ovanligt korkad kommentar.
Det är ett av världens absolut mest framgångsrika lastbilsmärken också.
Alla som gjort affärer i Kina vet att de säger ja till allting, oavsett om de klarar av uppdraget eller inte. Kan mycket väl vara så att de fått en mycket svår, nästan omöjlig, kracspec från Northvolt som de sagt att kan leverera emot.
Sedan är ju batteribranschen en ung sådan i snabb förändring varför den där kravspecen även kan ha varit rörligt mål och ändrats kontinuerligt under leveransprojektets gång vilket inte gör saken lättare. Har varit med om detta många gånger under karriären.
Jag är därför inte helt övertygad om att det är hela sanningen att Northvolt blivit blåsta av sin kinesiska leverantör.
Skyll inte på den kinesiska leverantören. Om kunden inte har kompetens att ställa rätt frågor blir det dåligt men när kunden inte har kompetens att svara på leverantörens frågor blir det katastrof.
En batterifabrik i norrland är ett typexempel på när man bygger något för avancerat i ett för primitivt område. Kompetensen sitter i huvudet på de som flyger in. När de åker hem står de lokala förmågorna och river sig i huvudet. Titta på hur det gick när Alfa Romeo byggde fabrik i Neapel. Sverige har fått ett eget Alfasud.
Det är åt det hållet mina tankar går också. För att få bygga en batterifabrik har någon lovat att den kommer bli helt fantastisk, utan att kolla med ingenjörer om det är tekniskt möjligt/ ekonomiskt hållbart. Och så hoppas man att man får investerarna så hårt knutna att dom aldrig kan sluta investera. Hade man siktat på mite mindre fantastiska lösningar så hade kanske man fått grejerna att fungera. Åtminstone om dom fått dit kompetent folk.
Jag håller med dig, dessutom har ju hela Northvolt-projektet gått så otroligt fort. Då hinner man inte riktigt med att hålla koll och ställa de kritiska frågor man borde.
Skulle vara intressant att veta hur stor del av maskinerna/processerna som inte fungerar. Fungerar huvuddelen kan kanske tex någon batteritillverkare med kompetens få ingång det hela. Det behöver inte vara 100% kört.
Norrland ett “primitivt område” Henrik? Dina koloniala fördomar lyser igenom. Kan tillägga att kompetenta lokala ingenjörer och företag informerade NV om vilka olika deadlines som var rimliga att leverera på. NV-chefer gillade inte svaret utan gav istället uppdrag till utomsocknes ja-sägare som lovade leverera inom NV’s fantasi-deadlines. Det gick så att de nya leverantörerna vare sig klarade NV’s deadlines eller de som lokala ingenjörer kunnat leverera på.
Ja NIB. Hela Sverige är primitivt när det gäller batterikunskap. Norrland ännu värre. Kompetensen finns i Japan, Sydkorea och Kina.
Det är ett vanligt fenomen inom den här typen av skräddarsydda maskinbyggnadsprojekt, den som har lämnat den mest orealistiska offerten gällande pris- och leveransvillkor vinner affären. Sen när leverantören börjar inse att de prisat bort sig börjar problemen…
CATL som är en av världens största batteritillverkare äger 10% av Wuxi Lead.
You don’t say…
Vilken j*vla rävsax landet har satt sig i när man sålt ut allt till kineserna. Dom har köpt sig så mycket makt här genom uppköp av Volvo osv att ingen vågar göra något längre. Kina är inte våra vänner, tvärtom, dom är fiender – hur j*vla naviv kan man vara egentligen? Otroligt.
Vi får väl skylla oss själva som röstar på partierna som låter sånt här hända, om och om igen.
Hur många röster tror ni att partierna som hårdast drev på för att skänka bort skattebetalarnas pengar till bidragsentreprenörerna på Northvolt och till kommunistdiktaturen Kina kommer att tappa på detta fiasko? Jag gissar att vi kan avrunda rösttappet till ungefär noll.
Facebook verkar ogilla ditt inlägg, då de tog bort min delning av ditt inlägg.
Jag skrev:
Lite intressanta uppgifter, om att den kinesiska maskinleverantören medvetet har havererat Northvolts fabrik i Skellefteå, plus ett kortare citat ur din artikel.
Facebooks synpunkt:
Det verkar som att du har försökt få gilla-markeringar, följare, delningar eller videovisningar på ett vilseledande sätt.
Sitter det kineser eller Northvolt intressenter och granskar inlägg?
Någon har anmält rimligtvis, förmodligen min artikel, som nog inte går att lägga upp alls.
Kan vara så. Flera FB vänner som försökt dela, men har fått den borttagen omedelbart.
Det är väl ett utmärkt tillfälle att prova att dela inlägget även på alla andra plattformar man kan komma på, för att se hur lättmanipulerade eller styrda de är.
Sådant här är varför jag aldrig har byggt min affärsmodell på Facebook. Äger man inte plattformen kan den när som helst ryckas undan.
Jo, och därför vet vi att vi får den riktiga versionen av dig och inte en vinklad version.
Men jag tänkte mera i banorna av konsumentupplysning om plattformar: “För att ta reda på vilka som styr över dig behöver du bara ta reda på vilka du inte får kritisera.”
Varför omfattas inte Facebook av regler för Public Service-media?
Eftersom detta tycks vara en arbetsmarknadsåtgärd att lägga tillverkningen där det inte finns några biltillverkare eller annat som behöver batterier så blir det intressant logistik.
antar att de ska skeppa med båt.
100Gwh som de planerar att tillverka baserat på 540kg för 100kwh ger 540 000 ton att frakta.
grovt räknat 13000 lastbilar per år
eller 30-40 per dag.
med båt så blir man beroended av isbrytning (Just In Time blir kul…)
norrbotniabanan? (återigen JIT blir kul.)
Är väl inte svårare att frakta batterier från norra Sverige än att frakta trävaror, stål, malm, papper, och annat som är tungt och skrymmande?
Njaoe. Mångdubbelt krångligare. Batterier av litium som större än ”skitlitet” räknas som farligt gods. Men det är inte per definition svårt för det. Bara krångligare.
Sant men den transporten är inte frivillig utan beror på att verksamheten får förläggas där dessa varor finns. Ingen av vad du räknar upp ingår i en just in time kedja så är inte speciellt tidskritisk på samma sätt som ett li-ion batteri.
Batterier är inte mer tidskritiskt än något annat. Kemiindustrin är känsligare.
Intressant och inte förvånande vad gäller Kina som land. I vårt förhållandevis lilla bolag försöker vi hålla oss därifrån och byter medvetet ut leverantörer till de från mer rumsrena länder.
Men det skulle förvåna mig ordentligt om uppgifterna stämmer med tanke på mångas i Northvolts organisation flera decennier långa och faktiskt goda erfarenhet att köpa i och av Kina. De borde inte kunna gå på en sån här mina.
Apropå Northvolt och industriproduktion. Produktionsprocessen är produkten, äger du inte processen är produkten bara till låns.
Kina är lika illa som Ryssland i min mening, enda anledningen att de inte går in och tar över mindre länder militärt på samma sätt är för att de antingen är gott rustade, ingår i försvarspakter eller är knähundar likt Vitryssland.
Första vi kan börja med är att göra något åt det idiotiska globala postsystemet som fortfarande räknar Kina som tredjevärldsland och låter de exportera sina varor nästan helt utan frakt.
Kina är mycket smartare än ryslandet. Jmf ex vis Myanmar, Cambodja, Laos samt i viss mån Thailand.
Hur kan statliga pengar få gå till att köpa kinesiska maskiner i ett sådant här viktigt
”Svenskt” projekt?? Finns det inget j-a sunt förnuft kvar längre i det här landet.
Bojkotta kina så långt det går. Det är bara elände. Köp europeiskt.
Det fanns inte europeiskt.
Intressant upplägg om det är sant, men hade det inte varit enklare för ett kinesiskt bolag att från början bygga en egen fabrik i Sverige istället för att nästla sig in i Northvolt och vänta på en konkurs? Hade en sådan kinesägd fabrik påbörjats 2019 så hade den förmodligen redan varit i full drift. Kinesiska bolag bygger redan egna batterifabriker i EU (jag vet inte om de är i drift än):
“China’s largest E.V. battery manufacturers are meeting that demand, building or expanding several plants in Britain, France, Germany and Hungary.”
Källa: https://www.nytimes.com/2023/05/08/world/europe/battery-factories-china-evs.html
Varför då? Då hade man behövt ställa upp med eget kapital.
Det är sant; en kinesisk batteritillverkare hade rimligtvis fått stå för merparten av investeringen på egen hand.
Å andra sidan bygger CATL två egna fabriker (Ungern, Tyskland), vilket är dyrare men gissningsvis mindre riskabelt än det föreslagna Northvolt-upplägget.
Men med det sagt; det skulle inte förvåna mig alltför mycket om anläggningen i Skellefteå snart är ägd av någon kinesisk drake, planerat eller inte.
Kolla in den här artikeln från Sydkorea.
https://www.thelec.net/news/articleView.html?idxno=2923
Enligt den fanns problemen redan 2021, det vill säga tre år sen. Artikeln berättade redan då att Wuxi hade stora problem med kvaliteten och att det därför fanns chans för koreanska företag att få leverera utrustningen till den stora 45 GWh-fabriken.
Om det är så, och Northvolt mörkat det här problemet i tre år, så hoppas jag att staten kräver tillbaks pengarna pronto.
Kvaliteten i leveransen till Northvolt, ska jag kanske förtydliga.
Exakt vilka pengar skall staten kräva tillbaka?
Volkswagen meddelar i afton att dom stödjer fortsatt Northvolt productionsplaner.
Volkswagen har väl nog med egna problem, så vad annat kan de säga? Aktien lär bli billigare, trots ett PE runt 3 i nuläget.
Intressant artikel. Fakta är i huvudsak rätt men slutsatsen att Wuxi Lead Lurat Northvolt är fel.
Man har inte lyckats ramla upp produktionen enligt plan. Anledningen är mer att det hr gått för fort. PÅ fem år har företaget gått från 500-6000 anställda. När maskinerna beställdes fanns inte personalen som skulle köra den. Alla måste utbildas och det blir mycket språkförbistring med 130 nationaliteter och manualer automatöversatta från kinseiska. Kinesiska operatörer som inte vet att deras uppdrag är att utbilda de “riktiga” operatörerna. Symptomen stämmer men slutsatsen att Wuxi medvetet blåst NV är fel. Dessutom är det fel att maskinerna inte kan köras. Batteritillverkning är en komplex process med en kedja av maskiner och processer och alla delar skall takta tillsammans för att få ut batterierna.
Många felaktiga beslut har tagits på Northvolt, men att Wuxi Medvetet lurat är en fantasi. Tyvärr Lars. Likaså är det en fantasi att projektet finansierats med svenska skattepengar(annat än en ,mycket liten del) 600msek i dagslägen men det finns också en outnyttjad kreditgaranti på 12 miljarder). Volkswagen, Goldman sachs + några andra kunder som jag inte kan nämna står för huvuddelen av slantarna. Tyska och Kanadensiska staten har dock skjutit till ca 90 Miljarder men dessa pengar går inte till Skellefteå utan till Heide och Montreal. Varför tillskjuter Canada pengar? Givetvis för att de måste konkurrera med IRA i USA. Tyska staten inser också att omställningen kostar pengar.
Intressant Allvetaren, mest insiktsfulla kommentaren hittar man längst ned. Synd det inte går att bumpa, för att skära genom bruset av fake news ovan.
EIB finansierar Northvolts batterifabrik med över 1 miljard amerikanska dollar
https://www.eib.org/en/press/all/2024-011-eib-finances-northvolt-s-battery-factory-with-over-usd1-billion?lang=sv
Northvolts har fått betydande ekonomiska stöd, men det är krångligt att helt reda ut vad svenska skattebetalares bidrag är. Både Sverige och EU är inblandade i finansieringen.
Den svenska regeringen har garanterat delar av lån på över en miljard euro till Northvolt genom Europeiska investeringsbanken (EIB). Om Northvolt konkar antar jag att en del av den ekonomiska bördan hamnar på oss skattebetalare.
Det är ganska troligt att de svenska garantierna är i storleksordningen 25-50% (min gissning) eftersom fabriken byggs i Sverige.
Sant, Men av denna miljard har nog staten fått tillbaka mer i form av skatter och avgifter på tex löner, samt att det mesta av dessa pengar och privat investerade och EIB miljarden ramlat ner till underleverantörer bland annat Wuxi Lead men också många svenska firmor såsom Aftry, Bravid och NCC. Hittills ett stort plusprojekt för alla utom möjligtvis de som satsat pengar vilket inkluderar mig själv
Vad är dina källor, Allvetaren? Alltså vilken typ av källor? Du själv? Folk med insyn? (vad annars, iofs…)
— Jan Tångring, Elektroniktidningen
Det lilla jag vet genom att tala med några få leverantörer och konsulter till NV är att de verkar ha varit glada i att ta genvägar, med bl.a. integrationsproblem som följd. Även hört om fall där men medvetet åsidosatt leverantörens rutiner. Det symptomatiska är att jag aldrig hör ”detta sköter de enligt konstens alla regler!”.
Klassiskt fall av fort men fel som det verkar. Går det att rätta till? Kanske men det kan nog bli kostsamt och ta tid är min killgissning.
Det verkar f.ö. som att du Allvetaren har betydligt mer insyn än jag så ta detta för vad det är, alltså baserat på andrahandsuppgifter från enstaka delar i verksamheten.
Omni tar upp LW:s scoop om Northvolt.
https://omni.se/a/EyRjXa