I veckan presenterade den svenska regeringen en stor satsning på civilt försvar, alltså den civila sektorns stöd till det militära försvaret av Sverige, som industri, kommunikation- och transportinfrastruktur och energiförsörjning, sjukvård mm. Till runt 2028 planeras Sverige ha en uthållig civil sektor som tillsammans med samverkan med våra allierade i Nato kan upprätthålla spjutskaftet i svenskt försvar. Det är både bra och nödvändigt, då det också är ett Natokrav.
Civilt försvar är alltså inte samma som civilförsvar, även om det finns överlappande områden. Ett exempel är att i krig har den svenska (kommunala) räddningstjänsten ansvar för min- och amröjning bortom fronten och under strid, och ska på det viset alltså stödja det svenska militära försvaret så det övriga samhället är tillgängligt och militären inte behöver belastas med detta. Samtidigt är ju även amröjning civilförsvar då det skyddar den civila befolkningen, men huvudsyftet är att landets spjutskaft ska fortsätta upprätthålla spjutspetsen det militära försvaret.
I veckan presenterade man att en del av reformutrymmet i svensk statsbudget kommer gå till investeringar för det civila försvaret, initialt ytterligare två miljarder kronor nästa år, för en total summa om 8.5 miljarder som sedan ska stiga till totalt 15 miljarder om året 2028.
Fokus ligger på funktioner som transport, energiförsörjning, vara telekomsystem, samt posten, livsmedelsförsörjning och dricksvatten, sjukvård och räddningstjänst (inklusive skydd för civilbefolkningen). Man ska här komma ihåg att ur ett försvarsperspektiv är det inte ett självändamål att skydda civilbefolkningen – då kan man bara uppmana alla att fly till ett annat land, utan civilbefolkningen måste fungera för att det militära försvaret ska fungera. De svenska kringarna måste ha något som tar hand om deras barn och fortsätter ge dem skolgång, det måste finnas fungerande infrastruktur och fungerande sjukvård för de skadade, annars faller även det militära försvaret samman.
Femton miljarder uppges i media inte räcka för att Sverige ska vara självständigt uthålligt, utan då skulle 20 miljarder om året krävas enligt MSB, men Sverige är inte längre allianslösa och vi ser i Ukraina hur viktigt det är med externt stöd och samverkan med allierade. Däremot måste man ha försvarsvilja och visa att man både kan och vill försvara sig för att få stöd utifrån.
Nu är vi med i Nato och 15 miljarder är därmed en fullt realistisk nivå där vi ska klara oss i flera månader på egen hand innan hjälp från allierade börjar tillföras. Det är också viktigt för våra allierade att Sverige har ett fungerande civilt försvar, då våra allierade kommer behöva använda Sverige i det gemensamma försvaret, t ex för logistik, hamnar, flygbaser och luftvärnsfront. Då måste livsmedelsförsörjning, el, vatten och kommunikationer fungera, även för det civila spjutskaftet så den militära spjutspetsen kan agera.
En bra och nödvändig plan presenterad av Tidölaget för detta alltså. Det är inte bara ett bra besked. Det är också ett nödvändigt besked, inte bara för att Sverige ska kunna försvaras utan för att Nato ställer krav på civilt försvar på sina medlemmar.
Regeringens presentation hittas här.
För de enskilda hushållen, organisationer, myndigheter och företag kvarstår ansvarsprincipen. Satsningen på civilt försvar tar inte bort ditt ansvar som företagare, organisationsledare eller hushåll att se till att hålla egen beredskap för att klara kris, höjd beredskap eller fullskaligt krig. Det civila försvaret ska stödja det militära försvaret, inte dig. Det behövs inte heller centrala lager av saker som idag lagras privat, som t ex* hela den svenska spannmålsskörden i hundratals eller tusentals distribuerade silon istället för i ett statligt centrallager. Saker måste inte hanteras av staten för att fungera i krig. Däremot behöver staten tillse att saker som energiförsörjning inklusive det kritiska bränslet säkras, då allt utgår från tillgång till energi för både lagring och transporter. Annars faller både privata och centrala statliga lager.
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin är minister för civilt försvar. Inte för civilförsvar. Det senare är ditt ansvar, så skärp dig och din organisation eller ditt företag och sluta gnäll.
*det finns många fler exempel på vad som lagras distribuerat och kommersiellt, jag tog bara spannmål som ett, då vi i princip är självförsörjande och exporterar spannmål pga utmärkta klimatförutsättningar för gräsodling. Mjölk och nötkött lagras riket runt i form av bete och vinterfoder som ensilage till det levande beståndet av nötkreatur, och det finns lagkrav på hur mycket beredskapslager raffinaderier och oljedepåer ska hålla, lagkrav som sannolikt måste utökas då de beredskapslagren inte disponeras av svenska staten, utan av IEA. Vi behöver alltså lagstifta om ytterligare kommersiell lagring av bränsle som staten disponerar vid kris, höjd beredskap eller krig.
26 kommentarer
Bra rutet! Överlag är jag något pessimistisk vad gäller svenskens förståelse för att ha en egen beredskap och planering, detta i spåret av den eviga freden. En stor mängd vuxna, vet inte hur många men det är många, har aldrig upplevt konflikt eller oro i närområdet. Den senaste var väl när sovjet föll 1992. Det gör att få yngre än 50 har upplevt något annat än evig fred och stabilitet. Men om historien inte radikalt har förändrats så kommer vi igen att få oroligheter i Europa.
Bra att regeringen tar det här på allvar från samhällets synvinkel men minst lika viktigt att varje enskild person lägger lite tid på eget ansvar om fekalierna träffar fläkten. Samhället kan stötta militären bättre om folket inte är hjälplösa mähän när det krisar.
Nåja, pandemin var kanske en bra läxa för många, som iaf fick sig en tankeställare om toalettpapper.
När pandemin började hade jag slut på mjöl. 🙂 Orga kvarns kvarnbutik vart räddningen. De har förresten fortfarande ingen webshop med betalning online så det är inget tips för din prepperbutikslista.
Ha, mitt toalettpapper tog slut då stockisar tömde varenda butik. Det kommer aldrig att hända igen 🙂
Var aldrig någon brist. Fanns hur mycket toapapper som helst i företagsbutikerna, som dock inte sålde något eftersom alla skickats hem från jobbet och restauranger och hotell stängde.
Kommer ihåg att jag var på halvföretagsbutiken Granngården och de hade stora pallar med toapapper upp till taket. Förvisso i företags 100-pack, men ändå.
Ett 100-pack toapapper brukar jag inte ha hemma, men dock tre stycken 24-pack. Plus då så mycket som råkar finnas i badrummen.
Det är kanske i minsta laget, men man får väl improvisera i värsta fall. 🙂
Jag måste ändå säga, att jag tycker både Carl-Oskar och Pål har gjort ett bra arbete hitills. Men det är såklart lättare att göra jobbet bra, när finansministern håller fram en påse med pengar än motsatsen.
Det var där det brast tidigare, i finansieringen. Nej det var fel, kärnan var grupptänkandet om en evig fred där allt skulle bli bättre av sig självt med bara lite bekymmer i perifierin som ställde till det.
Apropå grupptänk har jag ropat ungefär hur mycket som helst efter mera försvar mot framförallt Ryssland.
Nu håller det tankesättet på att dominera och det är helt rätt att dubbla försvaret men det skulle gå att gå för långt och för nischat om man dubblar igen och igen och bara fokuserar på Ryssland. Det är bra med samarbetskraven och samarbetsmålen inom Nato utöver att vara välmotiverat orolig för Ryssland och deras kommande återrustning då detta ger en flexibilitet. Ryssen sätter ribban för försvarets minimistorlek och Nato ger flexibilitet för det oväntade.
Äntligen!
”Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin är minister för civilt försvar. Inte för civilförsvar. Det senare är ditt ansvar, så skärp dig och din organisation eller ditt företag och sluta gnäll.”
Alltså detta. Maximalt medhåll från den här muttergubbens sida. Sluta gnäll. Sätt igång istället.
Det här är ett område där varenda jäkel, halt som lytt, kan göra en insats genom att dra igång en konstruktiv diskussion på sin arbetsplats. Till väldigt väldigt låg risk.
För att citera ÖB Bydén: ”Åk hem, och gör jobbet.”
Förtydligande. Bydén snackade inte om återvandringsbidraget. Han råkade bara vara på Gotland när han sa det. Publiken var inte öbor.
+1
Förtydligande. Bydén snackade inte om återvandringsbidraget. Han råkade bara vara på Gotland när han sa det. Publiken var inte öbor.
Glöm inte att använda kontanter regelbundet, så vi har en bättre beredskap om betalsystem går ner i en kris
Inga kassor fungerar utan Internet ändå, så kontanter hjälper inte.
I Ukraina är det kort som gäller trots fullskaligt krig. Tror inte Lena bryr sig om att ta ut UAH alls längre, har en liten handpenning med, men har aldrig behövt använda.
Har personligen räddats av kontanter två gånger i år, då kassorna fungerat men kortterminalerna varit nere.
Så jag håller mig med reservkontanter, utifall att.
Ja, och det är väl också helt enligt MSBs rekommendationer i “Om kriget / kisen kommer” (broschyren) om jag minns rätt.
Har för mig staten sålde några riktigt stora beredskapslager för crude och bränsle, syrahålan torshamen och tankarna inne i berget i skarvikshamnen. Nu har dom ju inte försvunnit men det känns lite snett.
Så länge lagren nyttjas så kvittar det ju. Staten kan alltid förfoga enligt förfogandelagen.
Det lades ner en stor mängd oljeberg men förbrukningen har minskat så mycket att lagerhållningen ändå är hyfsad. Jag killgissar att flaskhalsen under nödlägen är tillgången till tankbilar.
Många glömmer att totalförsvaret inkluderar civilförsvaret, tendensen är att tro att militären fixar allt, typ.
Men försvar inkluderar allt, det betyder att även de civila delarna är oerhört viktiga, samhället måste funka i övrigt, även i en kris eller krigssituation.
Någonstans håller jag en liten försiktig förhoppning om att ALLA i en ålder av sisådär 18-21 år (oavsett kön) ska göra antingen militärtjänst, eller civilförsvarstjänst i ett antal månader och att det blir ett lagbeslut på det. Tillägg: Nej, tror inte att alla måste göra 9-15 månader. Men säg sex månader obligatoriskt. Det är nyttigt att lära sig samarbeta, det är också nyttigt att veta hur man fungerar under lite press eller sömnbrist. Det är en erfarenhet man har med sig hela livet.
När vi drabbas av det totala kriget måste vi förstås ha ett totalt försvar.
“Wollt ihr den totalen krieg?” frågade en demagog en gång för länge sen och möttes av jubel.
Det är sånt vi måste vara förberedda på att möta.
Är det organisatoriskt möjligt vore civil tjänst upp till 70 årsåldern inte fel.
Civilplikten gäller redan 16-70
https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap–civilt-forsvar/totalforsvarsplikt/civilplikt/
Jag jobbar på en större myndighet. Huvudkontoret meddelade att vi är en beredskapsmyndighet och vi ska lösa vårt uppdrag i krig i den ordinarie verksamheten. Jag skickade in en fråga om hur vi ska lösa vårt uppdrag utan internet. Jag fick inget svar på det.
Beredskap har varit något av bloggens röda tråd genom tiderna. Så man kan se det här som en sorts vinst för bloggaren som envist och i motvind har fostrat förberedda medborgare. Långsamt har det krupit uppåt och nu äntligen är staten på banan igen. Värt ett litet HURRA!