Börsernaindexen går blandat i de asiatiska tidszonerna under onsdagsmorgonen. Den svenska kronan stärks och de amerikanska långa räntorna föll igår. Icke-inflationen och förhoppningarna om 2% inflation och sänkta styrräntor skörda sina segertåg inte bara med tioprocentiga höjningar av mobiltelefoni, utan även elnätavgifter och kommunalt vatten och avlopp höjs med upp till 12% på olika håll. Igår demonstrerade byggnadsarbetare på Sergels torg och krävde statlig räddning, så inte bostadsutvecklarna ska tvingas sänka priserna för att folk ska köpa deras bostäder.
Stockholmsbörsen steg under gårdagen och både OMXS30 och OMXSPI gick +0.75%. Den svenska kronan stärktes rejält till 11:29 SEK för euron och 10:49 SEK för dollarn, men guldpriset är kvar på 685:- SEK per gram.
I USA föll de långa räntorna och verkar uppföra sig som ett sågblad, vilket tyder på osäkerhet hos marknaden som inte kan bestämma sig. Sällan ett gott tecken i sig. Tioåringen backade till 4.09% och tvååringen till 4.39%. Inga tecken för stunden på att räntegapet skulle sluta sig.
S&P-500 gick +0.23% och Nasdaq 100 gackade med -0.23%. Bäst inom FAANGST var Spotify på +3.88% och sämst Netflix på -1.10%.
I de asiatiska tidszonerna går börsindexen blandat med Nikkei 225 i Tokyo som backar -0.11% t Hang Seng i Hong Kong, som går -0.45%. Stiger gör ASX 200 med +0.45%, KOSPI +1.32% och Straits times med +1.01%.
Icke-inflationen och drömmarna om 2% varaktig KPIF-inflation fortsätter göra sin segerrunda. Tidigare har vi sett hur hyrorna nu höjs med ca 5% för de som bor i hyresrätt.. Tele2 höjde mobilabonnemang och mobilt bredband med 10%.
Nu höjer Vattenfall sina elnätsavgifter med 12% i Sveriges största monopolelnät. Andra anekdoter är t ex att min egen kommun Mark höjer den fasta VA-avgiften med 7%.
Sedan rapporterades det igår om att Matpriskollen noterar stigande matpriser igen och bloggen har även skrivit om att företagen förväntar sig öka prishöjningstakten framöver, särskilt mot konsument, vilket driver KPIF som Riksbankens kalenderbitare styr på, samt förstås verklighetens KPI och hushållens kollektiva kostnadsökningar.
För att summera detta så är det nog tveksamt om inflationen biter sig fast nere vid Riksbankens mål om 2%. KPIF ligger idag på 2.3%, men kan mycket väl komma att trilla ur Riksbankens toleransintervall på 1 – 3%. Det finns iaf anekdoter om prishöjningar.
Men vi får väl se.
Räkna inte med att bolåneräntorna ska rasa fort iaf.
Drygt hundra byggnadsarbetare demonstrerade på Sergels Torg i Stockholm igår och krävde att regeringen ska rädda branschen och “bygga bort krisen”, så man itne behöver anpassa priserna på nybyggda bostäder till vad folk har råd att betala.
Byggnads ordförande sade till TT:
“Byggnadsarbetarna har fått nog. Det är dags för regeringen att lyssna, bostadsministern måste fatta allvaret.”
Man kräver (“måste”) ekonomiska stödinsatser så man kan rädda arbetsgivarnas vinster och fortsätta överskuldsätta hushållen i att köpa nybyggda bostadsrätter i föreningar med fejkade orealistiska ekonomiska planer med garanterat höjda avgifter längre fram.
Annars kunde kommunerna helt enkelt sänkt priserna på mark och byggrätter, men varför skulle de göra det? Bostadsutvecklaran skulle bara behålla sina priser och öka sina vinster om kommunerna ensamma anpassade matsäcken efter munnen.
Sedan kan man ju alltid utgå från att byggbranschen kommer effektivisera och sänka sina kostnader. Ja, jag vet att jag är komiker. Att priser skulle anpassa sig efter ränteläget är det bara Riksbanken som tror på.
Nej, jag har skrivit det förr – det kommer aldrig mer bli billigt att bygga bostäder och du kommer aldrig kunna få vare sig en billig nybyggd hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Samtidigt intygar förstås alla led i byggbranschen att de inte tjänar några pengar, utan bygger bostäder enbart av ren och skär omtanke om sina medmänniskor. Underbara människor helt enkelt.
90 kommentarer
Vissa hävdar 70% av Vattenfall: https://www.vlt.se/2024-01-23/orimlig-hojning-av-vattenfall
Vet ej om det stämmer
Det verkar stämma men något är konstigt.
Det finns 3 prislistor senaste året.
En gäller från 1:a Januari 2023
En gäller från 1:a Juli 2023
En gäller från 1:a Januari 2024
Det konstiga är att prislistan om infördes 1:a Juli hade MYCKET lägre priser än den som gällde från 1:a Januari 2023.
T ex priserna för 16A (Januari 2023 -> Juli 2023 -> Januari 2024)
3 920 kr/år -> 2 585 kr/år -> 4 390 kr/år
Överföring samma period:
30,5 öre/kWh -> 20,5 öre/kWh -> 34,0 öre/kWh
Kan det ha och göra med detta:
https://via.tt.se/pressmeddelande/3351796/e.on-sanker-tillfalligt-elnatsavgifterna?publisherId=1035173&lang=sv
Tackar!
Eons priser har väl inte så mycket med Vattenfalls att göra?
Gjorde Vattenfall en liknande prissänkning under samma period.
Jag anser mig själv ha lite insyn i branschen, och VA-taxorna höjs runtom i landet mer som en konsekvens av långvarig underfinansiering av VA-systemen än inflationen. Vi har under många år levt gott på tidigare generationers framförhållning och överkapacitet.
Sedan måste man komma ihåg att VA-taxor är politiska beslut, vilket gör att ansvariga politiker gärna sparkar den bollen framför sig tills VA-bolagen tvingar dem att göra något åt det. Vi kan räkna med rejäla höjningar, i hela Sverige, framledes.
Så är det. Originalrören från 1800-talets slut ligger ju kvar på många plaster. Omsättningstakten är typ 200 år.
Rör i asbestcement är inte helt ovanliga i Sverige.
Håller sådana rör dåligt?
Men prissättningen på VA är ju helt befängd. Varje sommar är det klagomål på för hög vattenförbrukning.
Men man gör inget åt det som tex progressiv prissättning beroende på förbrukning (idag har ju de flesta elektroniska vattenmätare) , bara en tungrodd offantlig organisation som inte hanterar det.
VA är billigt för de flesta. Jag betalar några hundralappar i månaden.
Hälften av min vattenförbrukning är bevattning (nej, inte gräsmattan) och hälfen av mitt VA utsläpp är regnvatten som rinner ut i VA nätet. en.
Sommartid tar jag tillvara på nästan allt regnvatten men det räcker inte, eller så blir det för mycket och för att betala 30 000 för att gräva ner en tillräckligt stor tank behöver jag ekonomiska incitament. Vinterns regnande är ju en stor belastning för VA nätet och reningsverken i synnerhet.
Det har tex inte Mjaus kommun förstått som envisades länge med sin egen lösning. Vilket hade slutat med att deras eget reningsverk inte hade fått miljötillstånd och bostadspriserna i den kommunen hade kollapsat när det kommunala reningsverket hade fått stängas. Nu är det några år in i framtiden iofs.
Varför går ditt regnvatten ner i VA-systemet? Det ska väl i dagvattensystemet just för att inte belasta VA-systemet.
20% ökning i vallentuna för VA.
Och det lär inte stanna vid det. Stora rör som måste bli ännu större på grund av att kommunen växer.
Och det går inte längre att finansiera via tomtförsäljningar.
Som lantis har man ju egen brunn och (godkännt) avlopp. Även om jag “fonderar” pegnar för byte av anläggning så är det väldigt låga kostnader mot kommunalt VA.
Haha, enskilt avlopp. Nästa gång du behöver åtgärda det är kraven uppsnappade ytterligare ett steg.
Det är bara att räkna 200 lakan vart 25-30år och ränta +drift på det.
Är ni många inom skotthåll för varandra? Räkna med att det blir krav på att ni samordnar ett reningsverk mm med allt vad det innebär. Kan bli billigare att förlägga en ledning med pumpstationer till närmaste anslutning för kommunalt AV.
För i Roslagen är det inte glesbygd. Det är bara långt mellan husen i trädgårdarna.
Jag hade tänkt att svara dig. men din attityd gör att jag bara känner “låt honom vara kvar där i skitkastningen”
Säger han som säger att SE4 skall ha vindkraftverk överallt och får skylla sig själva att ni jävla Pseudostockholmare stängde Barsebäck osv. Du har i brist på bättre vetande gått på som fan så nu får du tillbaka eftersom du haft fel där du sitter och skrattar åt dina bekanta med tunga lån.
Du är en liten människa. Nu vet du vad som väntar i ditt luftslott på den roslagska landsbygden.
Fuck off.
VA får väl då finansieras genom att ta betalt vad utbyggnaden kostar. Lär ju göra det attraktivt att bygga tätare. Men på samma sätt som vägbyggnadsavgift ligger utanpå tomtpriset får väl VA göra det.
Eller så hyr vi in Ukrainare som gör jobbet för en billig peng. Det är ändå så byggbranschen fungerar när man analyserar femtehandskontrsktören som är den som verkligen utgör jobbet.
Eller så får grupper av hus gå samman som rikki föreslog och bilda samfällighet.
Så staten ska rädda deras arbetsgivare med deras egna skattepengar? Hmm…
Jepp, enligt den numera etablerade devisen – vinster är privata, förluster är det allmännas…
Too big to fail?
Too big to bail?
Staten är den stora illusion i vilken vi alla tror oss kunna leva på varandras bekostnad.
—– F. Bastiat
Nästa demonstration blir bolånetorskarna som demonstrerar mot bankernas höga vinster och även kräver stöd för deras dyra bolånekostnader
Alla ska ha stöd,
Hörde att då så få söker nya byggnadslov mot en kommun idag så ser de över bemanningen på dessa avdelningar,
Så vill du bygga eller renovera finns det något positivt att det kanske går snabbare nu än förut
Men vänta tills sommaren kommer 2024, när ännu mer överbelånad nyproduktion färdigställts och inget nytt påbörjats, tomma lägenheten och byggherrarna står och skriker vi måste bygga mer för bostadsbristen
Nä som Lars sa kommer aldrig byggas billigt, fejk värden med ”pengar” som tryckts genom fastigheter och som konsumerats för att hålla ”tillväxten” rullandes är ingen hit,
Bästa hade varit stabilitet det mår alla bra av
Byggbranschen är ju tragikomiska.
Under “glansdagarna” såg man ju byggbilar stående på uppfarten på många av de fina villorna i Sverige.
Man verkar inte alls fonderat för framtiden utan levt på devisen “varje krona ska ut ur bolaget in i ägarens fickor”
Där är problemet. Inte hur marknaden är.
Om man ska klaga på ICA-gruppen så är fan byggarna 1000 gånger värre. Tittar man på alla byggskandaler, byggfusk och privatparsoner som hamnar illa på grund av byggare så framstår ju ICAnders och Icangelina som Jesus och Jungfru Maria.
Har jobbat med ett par lokala byggare här som varit små bolag som haft bygget som födkrok och inte riktigt dragit hem de där stora pengarna.
Men som tycker det är ett nöje med en glad kund och ett bra arbete.
Men de skulle aldrig ha tid att stå och demonstrera. Om de har dåliga tider jagar de jobb…
Fast. De hantverkare som är duktiga och snälla har en tendens att även nu ha fullt upp. Min takläggare skulle få göra en ekonomibyggnad här men som det ser ut nu är det byggstart 2025 då han är fullbokad.
Skön sågning. Det är nästan Cornu-klass på den 👍
Vi såg väl inte minst under pandemin att ett ganska genomgående problem genom flera sektorer i samhället är bristen på vilja att ’bygga kassa’ under goda tider.
Istället vinsthemtagningar och lyxkonsumtion.
Staten är väl undantaget, men där skriker ju t.o.m. Kd och borgerligt sinnade ekonomer efter ändrade överskottsmål och budgettak.
Anekdotisk mikrolokalt exempel: vår Brf som varken ökade avsättningar, band lån eller passade på med dyrt underhåll i nollräntemiljön.
Vi är giriga, helt enkelt.
För övrigt har vi bolånetorskar med hävstång finfint stöd i ränteavdraget.
Lokala ICAhandlaren tog ut all vinst i utdelning. 4 miljoner ifjol
Gråter sen nu ut i media “det är jobbiga tider och jag får knappt lön”
Det är som de som gråter i lyxfällan och säger “det där arvet på flera miljoner var det värsta som hänt mig”.
Nä och det är ingen eftersträvar, d v s att bygga billigt på dyr mark.
Mitt förslag kvarstår, 30% ränteavdrag på föreningslån.
Tror att de bundna räntorna kommer dyka rätt fort. Sen såklart återinförd fastighetsskatt med 1/2% växlat mot lägre inkomsskatt. En lågt hängande frukt, som alla som kan något vill införa. Så det händer nog inte.
Räknar med 2,5% bunden 3 års ränta om 1 år.
Intressant nog är just 2,5% en rätt vanlig kalkylränta för nyare föreningar. Numera används nog en annan siffra.
Så en snabb sänkning kan rädda många nyare föreningar ifrån kraftigt ökande avgifter. Själv höjde vi dock drygt 40% förra året 🙂
Man kanske ska fråga sig varför byggkostnaderna gått upp så fruktansvärt.
Kan det kanske vara för att en snickare/elektriker/målare idag tjänar mer än en lärare men läraren är den som har 5 år på universitet?
Eller mer än en ingenjör för den delen.
När mycket att det som idag är hyresrätter byggdes så var det ganska annorlunda. Och då blev det billigare.
Löner, byggmaterial, byggregler och markpris. Förklarar uppgången. Allt är anpassat efter väldigt låga räntor, varför det inte är lönsamt längre. Fråga JM Stockholm, som tidigare haft rätt okej marginaler på den marknaden om hur det går 🙂
Med det sagt inser man att prisbotten är rätt nära på successionsmarknaden (nominella priserna).
Aldrig mera billigt boende? Det skall byggas drygt 25 000 fängelseplatser och där är det gratis att bo. Jo jag vet att det är en samhällsekonomisk katastrof som enbart överträffas av att låta brottsligheten fortsätta växa.
Vi behöver underhålla vägnätet bättre och saknar en massa cykelvägar. Tågnätet är slitet och omställningen från fossila råvaror och till mera gruvdrift och produktion kräver kapacitet. Elnät och VA nät behöver förnyas och förstärkas. 25 000 fängelseplatser är märkbart mycket och det behövs regementen, kaserner och specialbyggnader för försvaret.
Det finns att göra för byggjobbarna, dessutom inom projekt som garanteras med statliga pengar. Gör detta och ge bostadsmarknaden en avreglering så den blir en mera normal marknad när den tar fart igen.
F.ö. borde bostadshus rent tekniskt kunna bli mycket billigare, det behövs “bara” en smartare väg från bulkmaterial till hus som är bra nog för att tapetsera och fylla med Ikea produkter.
Flerbostadshus, såkallade bolånetorskfällor eller bostadsrätt är relativt sett billiga att bygga om kommunerna sänker markkostnaden och alla mellanled
Och innan någon klagar på facket
Idag är en stor andel byggjobbare från Östeuropa. De stackarna i hissen som rasade var från Ryssland, Ukraina och Sverige samt ospecificerat land-i-stan. (inga problem där för en ryss och ukrainare att stå i en bygghiss och tyvärr dog de tillsammans också)
Det betyder att lönekostnaderna är låga, men det avspeglar sig inte i priset på bostaden.
Det är som bloggaren skriver många kockar som inte tjänar några pengar i denna soppan. Nej, låt skiten krasha. Det finns massor av samhällsbygginvestreringar som kommer ske.
“Det betyder att lönekostnaderna är låga, men det avspeglar sig inte i priset på bostaden.” – fan, det är nästan så att man misstänker att någon skär emellan här alltså…
Jo, så kan man tycka. Men det kommer inte att ske att det blir billigare att bygga.
Många gästarbetare har åkt hem då Sverige blivit betydligt mer low-cost, så de tjänar helt enkelt bättre på att jobba i något annat land.
Rikki, till priset av lite pendlingstid så kan du höja din nettolön med 50%.
https://www.youtube.com/watch?v=YlTukY9fV9Y
Inte längre enkelrum i svensk krimvård.
Så jag ser det inte som gratis boende att bo med Ismet Skallkrossare. Jag tror det är föga givande kvällssamtal
Vi har verkligen gått från “vård” via förvaring till straff.
Tja, med en nypa cynism kan man säga att samma process som skedde på alla logement på den tid vi hade allmän värnplikt får påbörjas även här. Personer som aldrig tagit någon större hänsyn till andra måste lära sig att göra det. Det kommer troligen bli brutalare miljö och det lågaffektiva bemötandet kommer övergå i en metod mer lik fängelse á la Hollywood. Kommer vi att få se privatiserade fängelser? Eller kör vi på den franska lösningen á la Djävulsön medelst outsourcing?
En sak torde dock stå klar, kostnaderna per capita kommer att behöva minska och då är det logement snarare än enkelrum som gäller.
Nauru has entered the chat.
Det är väl en bra summering. Det är bara att läsa igenom listan så inser man snart att räntorna inte kommer att sjunka tillbaka under överskådlig tid. Tvärt om! Investeringsbehoven, och därmed kapitalbehovet, börjar nu göra sig påminda, samtidigt som försörjningsbördan sannolikt kommer att stiga framöver.
Det är allt färre som ska försörja allt fler, samtidigt som de ska generera allt mer kapital för investeringar. Om räntorna sänks är det för att riksbanken trycker pengar.
Stagflationen är här för att stanna och den har bitit sig fast rejält. Löneökningarna är noll, men arbetslösheten är låg vilket räddar situationen
Men priserna på allt fortsätter öka och något måste till slut ge vika vilket troligen blir icke helt nödvändig konsumtion.
Folk behåller bostaden så länge de kan och då måste man betala infrastruktur som el och VA. Man måste också inta 2500kcal om dagen ungefär.
Men kläder som är slitna, eventuellt med hål i, kan man bära och man kan klippa sig med trimmer och man kan äta makaroner med ketchup varje dag till lunch, så här har vi branscherna som kommer att drabbas.
Alltså mäklare, köksförsäljare, klädbutiker, frisörer, lunchrestauranger.
Dessutom har jag från trovärdig källa fått höra att man börjar se ett köpmotstånd i elbilssektorn, får se om detta kommer synas i statistiken. Om något år löper många leasingkontrakt tagna i lågräntemiljön ut och vi får se om folk behåller el-SUV:en eller byter till en fosill småbil. Kan tänka mig att det kommer erbjudas kraftiga rabatter för drn som behåller sin el-SUV något år till.
Är det inte ett redan etablerat faktum att elbilsförsäljningen gått ner. Jag vill minnas att jag sett siffror från USA på rätt stora minskningar och i Sverige droppade väl marknaden i samma sekund som subventionerna försvann? Nu är det väl bara företag som letar grön profil som köper elbilar här?
Bilnasarna i USA (Härlige Harry) hälsar att elbilar inte går att sälja. För de ger ingen merförsäljning åt dem och finns inget att byta olja i. Om ett märke däremot idkar direktförsäljning till kund går bilarna som smör. Därför är det i lag förbjudet för alla bilmärken som redan har återförsäljare att anlita dem. (Möjligen släpper Texas det förbudet för att locka Tesla att flytta från Delaware efter den skandalösa domen där.)
Gissa vilket märke som sålde bäst i fjol? Personbilar då. Alla drivmedel.
Bytt ut ett ord i filtret:
Bilnasarna i USA (Härlige Harry) hälsar att elbilar inte går att sälja. För de ger ingen merförsäljning åt dem och finns inget att byta olja i. Om ett märke däremot idkar direktförsäljning till kund går bilarna som smör. Därför är det i lag förbj*det för alla bilmärken som redan har återförsäljare att anlita dem. (Möjligen släpper Texas det förbudet för att locka Tesla att flytta från Delaware efter den skandalösa domen där.)
Gissa vilket märke som sålde bäst i fjol? Personbilar då. Alla drivmedel.
Jag ser hur medlemmarna i Sveriges Fossilbilförsäljares Riksförbund, FSR, snart organiserar fackeltåg från Sergels Torg till Södermalm med facklor i dränkta i gammal motorolja.
Skandalösa domen? Var inte domen lite enkelt sammanfattat att det är ok med ersättningar på 54 miljarder dollar till VD men att villkoren måste redovisas transparent för aktieägarna när de beslutar om det? Sedan var det ju några punkter om att det är rimligt med krav på motprestation från VD som kräver att han ska ha fokus på bolaget och inte röka gräs i podcasts och driva bolag inom sociala medier.
Löneökningen är bara låg för de som sitter still på samma bekväma plats.
Jobbbyte kan lätt ge betydligt mer beroende på bransch.
Lunchrestaurangerna är fulla, frisörerna är fullbokade, folk reser som vanligt är min spaning. Krisen är på marginalen.
Men det börjar nog sprida sig så sakteliga, nu stiger tex arbetslösheten och konkurserna. Någon ekonomisk kris tycker jag inte att man kan tala om att vi haft hittills men det saknas sannerligen inte orosmoln och det är inte svårt att föreställa sig att det blir värre. Räntekänsliga hushåll och företag, överdriven spekulation, vikande internationell efterfrågan som basindustrin vittnar om och lägg därtill krig och allt det andra så som störningar i leveranskedjor pga Suez och vattenbrist i Panama osv.
Angående byggpriser. Jag skulle gärna se att det infördes krav på att bygga skyddsrum i samband med att det byggs bostäder. Det skulle såklart vara kostnadsdrivande, men vad är ett människoliv värt? Har hört siffror på att det finns skyddsrumsplatser för mellan 50-70% av befolkningen, lite beroende på vart man bor. Men det är nog glädjesiffror, då väldigt få skulle ha praktisk möjlighet att iordningställa gamla förråd till fungerande skyddsrum på 48h. Vad gör regeringen? MSB? Samt fundera på vem ska betala dessa skyddsrum, sannolikt den stackars sate som måste köpa/hyra nyproduktion ifall inte staten aktivt väljer att satsa på att trygga befolkningen. Men det är säkert inte aktuellt för denna regering (eller någon annan regering med mix av dåliga partier heller för den delen).
Alla behöver inte tillgång till skyddsrum. Och för vissa är det en falsk säkerhet.
Har du nytta av ett skyddsrum om du bor 3 km från F16?
Ryssarna kommer använda en termonukelär stridspets med markpenetration mot bergrummet och mängden radioaktivt nerfall blir omfattande så när du väl lämnar ditt skyddsrum efter 48h så…
Nej, men även om de skickar in kryssningsrobotar med konventionella stridspetsar då finns det en poäng med skyddsrummet för VISSA. Inte alla. Det beror på vilka tänkbara mål som finns i närheten.
Skyddsrum behövs väl främst i större städer – inte i mindre samhällen/städer som är väldigt glest befolkade.
Skyddsrummen vi hade i Sverige var ju främst byggda som skydd mot atombomber.
Jag har faktiskt sett en brittisk video från 60-talet på tuben om hur man överlever fallout genom att stanna några veckor i sitt hemmsbyggda skyddsrum som man byggt i vardagsrummet.
Jag har för mig att det var den videon som introducerade orden “-This is the sound… “, talat av Storbritanniens mest ödesmättade röst, en sann ekvivalent till Hans Villius, och som senare förekom i en låt med Frankie goes to Hollywood. Men jag kan ha fel.
Man kan tänka sig en lösning där staten lånar billigt till allmännyttor förutsatt de bygger hyresrätter på tomträtter borde inte var omöjligt. Inskrivet i avtalet att lånet skall betalas tillbaka om fastigheten säljs, oavsett till vem.
Lätta lösningar har oftast problem men ovan har provats med framgång under miljonprogrammet.
Så det handlar nog om att både politiker eller de som röstar helt enkelt inte vill.
Man säljer hellre mark dyrt för att kunna hålla skatten låg just nu i år.
Tomträttsavgälden som ska betalas motsvarar kostnaden för marken med något års eftersläpning, så en ny hyresrätt på 3 rum i Stockholm kommer kosta minst 15.000 kr/månad (gissar på över 20.000 kr/månad).
Läser på stockholm stad att högst avgäld är som högst (Alvik) 117 kronor per kvadrat och år och som lägst (Tensta) 56 kronor per kvadrat. Säg 100 per kvadratmeter. Kan man klämma in 100 kvadrat lägenhet på 500 kvadrat mark? 70m2*100*5=35.000 per år – säg 3000 per månad. Plus att det är ett politiskt beslut och alltså en fråga om vilja vad tomträtts avgälden skall vara. Så förklara gärna hur du räknat när du kommit fram till 15.000.
(Och då har jag inte ens tagit upp att nya 3or för 15.000 i månaden skulle vara extremt lätta att hitta hyresgäster till.)
Du har nog tappat bort en nolla. Du räknar med tomträttsavgäld på 360 kr/kvm och år. Jag tittade just på en fastighet på Kungsholmen. Där är tomträttsavgiften 3600 kr/kvm och år.
Brady.
Jag antog att 100 sek per år och kvadratmeter tomtmark skulle ge 500 per kvadratmeter lägenhetsyta. Jag tror det är att ta i lite högt.
Om 3600 kr/kvm och år för lägenhetsyta skulle det ge en kvarts miljon per år för 70 kvadrat. Kungsholmen är dyrt men det låter konstigt mycket. Vi med normala inkomster får kanske finna oss i att bo utanför tullarna.
Man behåller bostadsbristen eftersom det håller uppe priset på både sin egna bostad och väljarnas bostäder.
Den politiker som gör att bostadspriserna går kraftigt ned har ingen självbevarelsedrift.
Man behåller bostadsbristen eftersom det håller uppe priset på både sin egna bostad och väljarnas bostäder.
Den politiker som gör att bostadspriserna går kraftigt ned har ingen självbevarelsedrift.
“Räkna inte med att bolåneräntorna ska rasa fort iaf.”
Instämmer. Tveksamt om det blir mer än en sänkning (25 punkter) andra halvan av 2024. Blir det två så blir jag lite överraskad. Åtminstone som det ser ut för dagen.
Varför skulle vi inte kunna räkna med det? Inflationen sjunker som en sten och Riksbanken kappvänt gått från att benhårt hålla linjen “hög ränta i flera år” till “vi sänker nog lite i år i alla fall” vilket lika gärna kan bli “äh vi kör nollränta augusti”.
Inflationen för den som är nyfiken: https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/tabell-och-diagram/konsumentprisindex-med-fast-ranta-kpif-och-kpif-xe/inflationstakten-enligt-kpi-och-kpif/
Man måste ha ett alldeles särskilt narrativ för att påstå något annat.
Du bygger halmgubbar. Jag har inget som helst narrativ åt ena eller andra hållet. För mig personligen har Riksbankens beslut nära noll betydelse. Därför så kan jag göra en oberoende bedömning. Hur är det för dig? Jag bygger mina bedömningar på fakta. Gör du?
T ex nyss från Omni :
“Kronan har brutit sin positiva trend och försvagats sedan årsskiftet. Om nedgången fortsätter kan Riksbanken behöva skjuta upp sina planer på räntesänkningar. Det betonade flera ledmöter vid det senaste mötet, enligt protokollet som släpptes på onsdagen.”
Jag bygger min bedömning på två saker:
1) Fakta i form inflationstakten enligt KPIF och KPI. Inte brus och anekdoter som den här bloggen väljer att plocka upp.
2) Erfarenhet av Riksbankens egna oförmåga att förutspå sitt eget agerande.
Så om Riksbanken höjer räntan så gör det dig ingenting? Du talar inte i egen sak?
Jag är oberoende, också gentemot vad bloggen skriver.
Du får väl tycka vad du vill om Riksbanken; jag har inte uttalat mig om deras trovärdighet. Men det är dock de som bestämmer räntan, inte du eller jag.
Att binda på säg, 2-3 år, ter sig idag aptitligt.
Men jag har garanterat fel.
Ja hedonisk tillvänjning funkar åt båda hållen. Nu när vi fått smaka på 5% känns 3%+ riktigt billigt!
Var och en fattar naturligtvis vad det gör med bostadspriserna när Riksbanken sänker räntan.
Jag tar gärna en höjning eller två från RB så vi kan vi upp kronans värde lite.
Eller mer om ECB skulle visa sig höja också.
Bygga billiga hyresrätter får man höra i varje valrörelse då partierna ska försöka få naiva ungdomar att rösta på dem, men det är som du säger: Omöjligt att bygga billiga bostäder.
Nej då, det löser marknaden…
Anses det billigt med en kallhyra på 8000 kr/mån för en trea på 75 kvadrat i n förort utanför Berlin? I så fall har marknaden redan löst det:
https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/har-bygger-svenska-bolaget-billiga-bostader-i-tyskland
Sen är det ofta lite skillnad i standard på vad som ingår i hyresrätt i Tyskland. Oftast ingår inte kök och vitvaror utan det får hyresgäst stå för själv
Ja som svensk tycker man oneklligen att det är lustigt att lägenheter i Nederländerna och Tyskland inte alltid har ett kök 😉
Men att man förväntas stå för vissa vitvaror själv är väl egentligen inget konstigt. Jag har bott i många hyresrätter i Sverige och har fått fixa disk- och tvättmaskin själv i samtliga fall och hyresvärden har endast hjälpt till med själva inkopplingen.
Ett kök är en fast kostnad som du kan slå ut på många år och du kan ta med köket när du flyttar. 8000 låter som attraktivt för svenska pensionärer. Hoppas det finns TfI (Tyska för Invandrare) och service på svenska av den inhyrda filippinska personalen på det kommunala servicekontoret.
Sedan beror det ju på hur området är i övrigt. Och hoppas det finns S-bahn i närheten.
Enl artikeln beror det mycket på att man får bygga “cookiecutter”-hus. Hårt standadiserade projekt där så stor del som möjligt är identiska med tidigare projekt. Byggbranchen har ju fått kritik för dålig produktivitetsutveckling. Kanske ligger mycket där att man inte förbättar och förenklar produktionen i den omfattning som krävs.
OK, jag får erkänna att mitt inlägg kring marknaden och dess förmåga att lösa ett problem som ens tangerar verkligt var fyllt av ironi.
Men ingen svara någonsin på varför det inte går.
Det gick för 60 år sedan, så varför skulle det inte gå idag?
Om vi återgår till 60-talets byggnormer, löner, och arbetsmiljöregler så går det nog i dag med.
Ja men då så.
Då får väl den politiker som lovar billiga hyresrätter stå för det och acceptera dessa.
Men det kräver återigen att någon journalist faktiskt gör sitt jobb och frågar HUR det ska gå till.
Jag säger inte att du har fel, tvärt om så håller jag med om att det borde gå att bygga betydligt billigare, men var det verkligen så värst billigt att bygga bostäder på 60 talet? I kronor räknat var det förstås det men justerat för köpkraft så tror jag det var dyrt även då att bygga nytt
Och på tal om matpriser så rekommenderar jag, om ni vill ha ett gott skratt, att lyssna på morgonnyheternas (P1) intervju med ICAs representant. Det var en stilstudie i hur en dåligt förberedd och extremt illa påläst företagsperson kungligt gör bort sig live i riksmedia och där journalisten inte ens behövde jobba för lönen under intervjun. Intervjuobjektet begravde sig ivrigt själv…
Stor självkänsla och betryggande avstånd till allt konkret kan göra detta med en människa.
Om det nu behövs stöttning i byggbranschen, skulle inte staten kunna gå in som byggherre för att hålla igång en min nivå av byggande. Sedan när tiderna är bättre kan de sälja av innehavet på öppna marknaden. Kanske till och med till bra vinst.
Disclaimer: Undertecknad har ett innehav i Fortum.
Fortum kom med rapport idag. Vinst per aktie för 2023 var EUR 1.68. Jämförbar vinst per aktie var EUR 1.28. Föreslår höjd utdelning till EUR 1,15. Kursen backar. I skrivande stund strax över 12. Fortums produktion av el består nästan uteslutande av vattenkraft och kärnkraft. Något mer kärnkraft
P/e på jämförbar vinst är under 10. Direktavkastning är ca 9,5 procent.
Varför så snål värdering? Klimatomställningen kommer ju att kräva en oerhört stor ökning av produktionskapaciteten.
Ett skäl måste vara att marknadssituationen framstår som mycket osäker. Priserna är extremt volatila. Politiskt fokus är fortsatt stort på vindkraft, vilket borgar för fortsatt extremt volatila priser. Ju större andel vind desto större volatilitet. Detta drabbar dock vindkraft allra hårdast då produktionen har en negativ korrelation till priset. Vattenkraften har möjlighet att utnyttjas på ett sätt som ger positiv korrelation mellan pris och produktion. Kärnkraft har karaktären baskraft och produktionen kan endast i begränsad utsträckning anpassas till priset.
Man måste ändå fråga sig vem som i längden ser en framtid för riskkapital inom elgenerering när marknaden bedömer riskerna som så stora som man uppenbarligen gör i Fortum. I Storbritannien tillämpas en politik som innebär att investering i ny produktion garanteras vissa priser. Vilket inte hindrar att Vattenfall först tog en enorm nedskrivning inom havsbaserad vindkraft (Q3 2023) därstädes samt senare sålde ett av sina projekt inom området. Frågan är om nedskrivningen innebar att de kunde sälja till bokfört värde eller om försäljningen dessutom genererade en förlust? Vi får se i nästa rapport.
Kommer det art finnas riskkapital för de enorma investeringar som behövs inom elproduktion?
Vattenfall lämnade rapport häromdagen. Det visar sig att man återför de tidigare nedskrivningarna i havsvindsprojektet i Norfolk Offshore Wind Zone. ” Återföringen baseras på det förväntade försäljningspriset från avtalet med RWE.”
Den fasta elnätsavgiften (Eon, 20A, Skåne) höjdes nu från årsskiftet från 667,50 kr till 730 kr, vilket blir en höjning om 9,36 %. Den rörliga överföringsavgiften höjdes med 9,26% till 28,90 öre.
Den fasta avgiften var i april 2022 på 556,25 kr, så på lite drygt 1,5 år har den ökat med 31,24 % (men då var det efter att staten hade tagit dem i örat och tvingat dem att sänka sina avgifter). Den rörliga avgiften har under samma tid ökat från 22,05 öre, vilket ger en procentuell ökning om 31,07 %. På ett och ett halvt år…
Elhandelspriserna är ju nästan försumbara i jämförelse.
Precis, detta är så intressant. Elnätsbolagen kan bara höja ambitionen och säga att dom ska bygga ut nätet och sedan tar dom tvångsmässigt ut kostnaden på sina kunder. Sedan kan dom använda pengarna som dom vill, exempelvis att prioritera utbyggnad för något stort företag som kommer ge riktigt bra betalt. Och, det är dom som äger infrastrukturen, dvs. för all framtid kommer dom äga värdeskapandet. Det måste vara en av de allra bästa affärsmodeller som finns för elnätsbolagen och totalt värdelöst för konsumenten. Tänk er själva att ni har ett företag med givna kunder som ni kan höja priserna för, och dom extra intäkterna kan ni använda för att investera i saker som ni själva kommer äga, dvs, ert företag kommer bli ännu mer värt.
SR’s nyheter meddelar nu att bankerna tjänar rekordbelopp. 200 miljarder. Handelsbanken inget undantag och som uttalade att “många vanliga personer är aktieägare” (osv.) varför det inte fanns något att anmärka på (snyft).
Jag tycker att svenska folket skall visa sin glädje och tacksamhet att de genom räntenetton får bidra att stärka de svenska bankernas ekonomi som ju haft det så svårt. Kanske i form av en stjärnspäckad stödgala i Globen eller någon annan jättearena. På samma sätt skall man med en ödmjuk tacksamhet se det som en ynnest att besöka den lokala ICA-handlaren och där få ge sitt bidrag till resp. ägares skrala ekonomi.
Jag är inte ironisk alls…
Det där med stödgala stödjer jag! Vem vill inte se en tårögd Jens Henriksson gå upp på scen och från Helena Bergström och Torsten Flink ta emot ett stödstipendium så han kan betala nästa månadshyra…
En stor del av de vinsterna kommer sig av de lägre lånekostnader som statens implicita garantier leder till. Om det sticker i ögonen på “vanligt folk” ska de kanske se sig om efter något annat parti att rösta på.
Dessa bankdirektörer är som landsfäder. Vem minns inte Björn Wahlroos kommentar ang. Nordeas direktör Claussens med guldkranar renoverade badrum: “Även en bankdirektör måste bo någonstans”.
Allt från SVT är inte skit, vill man bli riktigt förbannad se UG och hur man blåser folk på pengar
Hade det funnits en genuin vilja att lösa problemet med bostäder så hade det gått. Det är min övertygelse. Men då handlar det om att någon tänker ut en strategi och lösning. Först och främst handlar det om standardisering till förbannelse. Det handlar om att kommunerna tvingas godkänna en viss typ av bostäder. Grundproblemet är att allt är special och byggprocessen inte är standardiserad. Dessutom ska material handlas och avtals i ramavtal. Det ska inte handla om “drömbostäder” och “unikt boende” utan kostnadeffektivt och standardiserat boende. Drar alla åt samma håll så går det att lösa. Anledningen till att jag tror det är görbart är att jag har sett effekten när småhustillverkare börjar få upp volymen på sina hus och stöper husen i princip samma form och vilken effekt det har haft på priset.