Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan inleds blandat i de asiatiska tidszonerna och i övrigt utan större dramatik på valutamarknaderna. Restaurangindex föll under tredje kvartalet rapporterar SCB och särskilt nöjesrestauranger, caféer, personalrestauranger och hotellrestauranger tappade i försäljning justerat för inflationen. Oräknat inflationen ökade dock försäljningen i faktiska pengar för alla kategorier utom nöjesrestaurangerna.
Stockgholmsbörsen steg faktiskt under veckan som gick och storbolagsindex OMXS30 gick hela +2.79% på veckan medan breda OMXSPI gick +2.66%. Kronan var stabil och en euro går på 11:28 SEK medan dollarn återhämtat sig något och kostar 10:48 SEK. Guldpriset går i skrivande stund på 673:- SEK per gram.
Även i USA steg börserna på veckan, men det knappt. S&P-500 gick +0.21% och Nasdaq 100 +0.54%. Inom FAANGST gick kollektivavtalslösa Spotify, som fortfarande inte bojkottas av alla som står upp för den svenska modellen, bäst och steg med +9.61% på veckan. Sämst var Netflix med -2.57% på veckan.
De långa amerikanska räntorna var i stort sett oförändrade och i fredags låg 10-åringen på 4.23% mot 4.22% fredagen innan. Tvååringen steg däremot från 4.56% till 4.71%.
Mina Lysaportföljer privat via ISK (reklamlänk) och via kapitalförsäkring hos företaget (reklamlänk) steg +0.57% under veckan där rimligtvis den svaga utvecklingen i USA drog ner resultatet jämfört med en rent svensk portfölj.
I de asiatiska tidszonerna är det en blandad kompott nu under måndagsmorgonen. ASX 200 i Australien är oförändrad på +0.06%, Hang Seng backar -1.10% liksom Straits Times på -0.88%, medan KOSPI stiger med +0.30% och Nikkei 225 med +1.50%.
SCB:s restaurangindex rapporterar om fallande volymförsäljning för Sveriges restauranger under tredje kvartalet. Detta är alltså justerat för prisökningarna i branschen och volymen minskade med -0.9%. I faktiska pengar ökade försäljningen med 5.5% jämfört med tredje kvartalet år 2022, men det beror alltså på prisökningar.
Värst var det för nöjesrestauranger pubuar och barer som minskade sin försäljninge med 6.2% och 0.1% även trots prishöjningarna. Sedan följde caféer med -4.7%, personalrestauranger med -3.4% och hotellrestauranger med -1.0%. Trafiknära restauranger ökade med 1.9% och snabbmat med 1.0%.
Förmodligen ett tidens tecken i linje med att försäljningen av störkaviar dyker på Östermalm och Göteborg springer om Östermalmsocieteten när det gäller att köpa de dyra svarta prickarna. Räntan gör sitt och när mångmiljonlånen måste betalas är det lätt att dra ner på restaurangbesöken. Fast svenska folket betalar alltså fortfarande mer för restauranger sammantaget än för ett år sedan så brist på pengar är det egentligen inte.
Totalt lades 47 820 MSEK, dvs nästan 48 miljarder kronor, på restaurangbesök under tredje kvartalet 2023, upp från 45 316 MSEK under tredje kvartalet 2022. Mest lades som alltid på lunchrestaurangerna som tog 23 036 MSEK av den kakan och ökade sin volymförsäljning med 0.1% och i faktiska pengar 6.6% trots prishöjningarna.
Överlag har jag för länge sedan tittat på vad som händer med svenskarnas konsumtion vid lågkonjunktur och recession. Det enda som drabbas av påtagliga effekter är nybilsförsäljningen och utlandsresor. Det går att köra vidare med den tre år gamla bilen ett år till för de av oss som köper nybilar, så alla överlägsna begagnatbilförare kan köpa billiga begagnade bilar av oss. Och på samma sätt kan man skjuta upp utlandsresan ett tag.
Detta kompenserar man rent av med att istället gå på restaurang hemma för den så kallade guldkanten på tillvaron, så det kompenserar vid dåliga tider. Nu har dessutom svenska kronan varit svag och min anekdotiska uppfattning av höstens hotellnätter är en total dominans av utländska gäster istället för svenskt affärsfolk. Det har rent av ofta förekommit att utländska bolag förlagt internkonferenser och kickoffer till svenska hotell, vilket kan förklara mängden utländska hotellgäster. Nu har dock kronan återhämtat sig något, så vi får se när och om den trenden vänder – samtidigt bokas sådant här in i förväg.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
38 kommentarer
Det är lite mildare väder ett par dagar vilket gör att elpriserna inte blir lika extrema trots lite vind.
Vi får helt enkelt hoppas på global uppvärmning för att slippa höga elpriser.
Prognoserna från förra veckan sa mycket vind över Nordeuropa till helgen så jag spår riktigt låga priser på el. Överlag tror jag på lägre elpriser. Höga elpriser är en fluga.
BEAR EL X10 Någon?
>Tvååringen steg däremot från 4.56% till 5.71%.
Hajade till ordentligt i en sekund innan jag insåg typot.
Gissar att även större renovationer osv sjunker under lågkonjunkturer? Nytt kök och badrum känns ju rätt lätt att skjuta på (såvida inte det föranletts av vattenskador eller dylikt).
Fort och fel är min melodi.
Renoveringar räknas inte till konsumtion utan investeringar, så fanns nog inte med i den statistiken.
Ett ’nytt kök’ vartannat år, sen gör man om de nya köken till sovrum och vips så är trean en fem efter några år?
För många pensionärer är det för dyrt att gå på lokal och äta och dricka. I går slank jag in på en rätt så billig sportbar i centrala Stockholm för att se premier league. Ändå 154 kronor för en stor stark och en fyra Jägermeister. Ölen väl cirka 50 och Jägermeistern 100 kronor. 100 kronor för en fyra Jägermeister? Det går ju inte. Man är hänvisad till att äta och dricka hemma. Gå på lokal blir för dyrt. Hälsning från pensionären.
Dessutom är väl en “stor” stark i Sverige endast 0,35 – 0,40 liter och serveras i något som ser ut som ett vinglas. Man kan säga vad man vill om britterna, men dom har ju förstått att öl ska serveras i pintglas med öl upp till, eller över, kanten.
Om den lokala polisen är liberal får du väl halsa ur burken som du gömmer i en brun påse när du sitter på parkbänken utanför sportbaren och tittar in så att även pensionärrn får lite känsla även om du inte har råd att gå in.
Swerrjääh år 2023. Jag kommer att tänka på Kentas klassiska skivomslag “Kan det vara fel på systemet?”
Ja precis. Det blir parkbänken framöver. Man kan snabbt ställa ifrån sig burken nere i gruset under bänken mellan klunkarna. 😉
Pro tip. Skaffa en ogenomskinlig mugg från Espresso House.
Hittade en färsk lax på 1.3kg för bara 180kr på min lokala Coop på grund av kort datum. Räcker till 2-3 måltider för familjen. Det är sådant man får frossa på. Lite kokt potatis eller ris och äkta pulversås så ersätter det Kingfisher.
Givetvis kör jag och handlar i min överlägsna begagnade Aygo som drar 0.44 nu när det är kallt. Och kostar en hundring i försäkring.
Inte för att vara såndäringa. Men Får man ha ditt nick om man kör Tojojta?
SkånegårdToyjodaHönn
Jag köpte några få HM-aktier strax före lågkonjunkturen på 90-talet. De steg som en raket när alla andra aktier föll som sten. Jag tror att lågkonjunkturen innebar att folk fortfarande ville ha nya kläder men priset i de dyra affärerna blev för högt.
HM var också ett växande bolag på den tiden… Enskilda aktier, särskilt på internationell marknad, kan gå bra även i dåliga tider.
HM brukade tas som exempel på “Negativ Beta” i 90-talets kurser i portföljanalys. Dvs ett bolag som går bra när index går ner (och tvärs om).
Vette tusan om det stämmer längre. Det är nog något TickTock-bolag som har tagit den marknadsnischen idag.
Har du hängt med på resan ner då?
Eller är du som alla andra “köpt på topp och sålt på botten”? 😉
En god nyhet i vintermörkret https://twitter.com/Villaagarna/status/1733035874756042834
Oväntat att en socialdemokrat säger en sak och röstar en annan.
Never ever trust a klingon you will always regret it.
Så kan man ju tycka. En annan tycker det är bra om man som politiker kan ändra sig om man tagit del av nya fakta…men såklart, vissa har alltid rätt och behöver därför aldrig ett öppet sinne 😉
“The foolish and the dead alone never change their opinions” – James Russell Lowell.
Men är det inte brukligt då att man går ut och är transparent med att “jodå, jag röstade för detta och sedan blev jag så mycket klokare p.g.a. all denna fantastiska fakta så nu har jag stått på barrikaderna och borgat för att denna förhandlingsuppgörelse kom till stånd och jag ångrar bittert att jag inte visste det från början”?
Typ! Men hon kanske har kommenterat detta så, jag vet inte…
Absolut, men nu ägnar hon sig i stället åt det som blivit en socialdemokratisk paradgren: Hon låtsas som att hon alltid varit emot detta förslag.
Vilket jag i så fall vänder mig emot!
Jag håller dock med Hr Granstrom ovan i att det är absolut en bra egenskap att kunna byta åsikt om ny fakta påvisar att den gamla åsikten inte är i paritet med verkligheten men anser då också att man ska vara transparent med att så skett, varför och hur man därav agerat alternativt avser agera…
Något man nästan aldrig såg tidigare på blocket är överlåtelser av leasingbilar.
Nu verkar det finnas en hel del sådarna annonser.
Så bilförsäljningen verkar gå ner ändå.
Blir det billigare att leasa på detta sätt via blocket? Tar tidigare “leasaren” en del av smällen? Eller handlar det om att man får ett bra erbjudande när leasingperioden går ut?
Kanske handlar om att den “sekundära” leasingkunden får möjlighet att kortare period kunna leasa en bil än vad man kan få om man tar ett fullt kontrakt hos en bilhandlare? Dock antar jag att ingen överlåtelse av leasingavtalet kan ske, mellan ursprunglig och sekundär person, utan godkännande från finansbolaget som äger leasingavtalet?
Jag gissar att en del vill komma ur leasingavtalet för att sänka hushållets fasta kostnader.
Då har du inte kollat på blocket.
Har alltid varit en massa sånna annonser när jag har letat bilar. Så pass att man fått filtrera på “pris” för att få bort dessa fordon.
Intressant är att ett par bekanta som jobbar som ingenjörer på Spotify har fått gå.
Vi pratar om personer som jobbat 10+ år.
Pengamässigt råder det absolut ingen nöd på dem. De har tjänat bra på optioner och annat. Och lär knappast vara arbetslösa länge.
Men med tanke på att Spotify är ett av de bolag som skrikit mest om hur svårt det är att rekrytera “utvecklare” så är det lustigt att de nu säger upp en jäkla massa…. utvecklare.
Då man inte kan frångå LAS utan kollektivavtal så är det dock betala som gäller. Man har fått erbjuda personalen ordentliga “fallskärmar” för att de ska ta erbjudandet.
Lägger man till det med att “alla” bekanta som haft eget bolag inom IT och täljt guld med smörkniv nu har måsta ta anställningar så kan man nog säga att vi går mot tuffare tider på allvar.
Det går ingen nöd på dem. Men det är en stor skillnad att gå från att fakturera 1500 kr/timme till en anställning på 60-70 i månadslön utan tjänstebil.
Bolag har blivit väldigt mycket tuffare med konsulter. I princip har man valt att ta smällen att tappa kompetensen för att få in anställda.
Det är tydligen betydligt enklare att rekrytera på i stort sett alla positioner (utom IT-arkitekter som det är dödskaosbrist på).
Det som det slaktas mest inom är Utvecklare, 365 experter, säkerhetsexperter och ITdrift-chefer.
Urk, kunde man ju ge sig på att det blir slakt på utvecklare, du som är insatt Seb – ser du även trender att företagen gör sig av med utvecklare eller är det bara att man har slaktat konsultutvecklingen?
Angående IT-arkitekter så beror det nog på att det är sjukt få som är duktiga på den positionen (iaf av dom jag har stött på, då ska vi inte ens prata om sec-arkitekterna..).
Rent anekdotiskt då, men där jag är yrkesmässigt för tillfället så har vi inte dragit i bromsen än på utvecklare/konsulter men kan också konstatera att nya konsulter och förlängningar kommer in på ett signifikant lägre pris. Dock har vi utgifter i krona men intäkter primärt i USD/Euro så den hävstången har gjort oss tåligare.
Börjar kronan stärkas dock, säg 10-15%, så smäller det ordentligt…
Det jag ser är att man kräver leverans i projekten.
Så interna utvecklingsprojekt med fast anställda utvecklare kapas om de inte kan leverera eller generera intänkter. Nackdelen med utvecklarnas höga löner är ju att det är en rätt stor besparing för varje tjänst man drar in. Speciellt om personens projekt inte levererar. Så där har jag väl sett att folk har blivit uppsagda.
Detsamma gäller för konsulterna. Upplever att vissa bolag “dammsög” bänken hos konsultfirmorna för att kunna visa att man satsade på utveckling/RnD.
Sen har man väl haft en del “trogna vänner” som suttit som IT-konsulter med egenfirma. Dessa har man nu ryckt in i de fall man där de levererade eller sagt upp.
Kanske ska påpekas att i min bekantskapskrets är 90% akademiker i form av ingenjörer, ekonomer eller IT folk.
Och du har helt rätt angående arkitekter. Det finns inte folk. Pratade med en leverantör åt oss som skulle anställa en till lösningsarkitekt och efter 1,5 års letande nu sitter med en dyr konsult istället. Men det är billigare än att låta deras enda arkitekt gå in i väggen/lessna.
Passus. IT folket har fortfarande inte svårt att få jobb när de blivit uppsagda. Men det sker en omsättning av personal som det inte gjorde innan
Hörde att en av storbankerna kommer outsourca all “legacy it” i form av stordatorsystem till östeuropa.
Pensionsavgängar och att man knappt fick tag på utvecklare trots betald utbildning och 60.000 i månadslön gör att det är mer vettigt att säga upp hela svenska verksamheten och bygga team i ett av de länder man har verksamhet redan i östeuropa.
Där budskapet jag fick när jag pratade från management var att det inte handlade om kostnader utan att man helt enkelt varit sårbara/haft noll framfart med svenska teamen
Intressant, jag har också hört ryktas att en bank skulle göra något större så det kanske visar sig att det stämmer…
Sverige har gått mot low-cost, så jag tror nu inte vi kommer se arbetslösa programmerare i drivor. Rätt normalt man sparkar skröfset när man får anledningar. Sen är min erfarenhet att lägre mellanchefer ofta saknar ekonomiskt tänk så vad dessa återger brukar rimma dåligt som förutseende. Möjligt det är annorlunda denna gången. Men om någon tycker att en lön för en senior utvecklare på 60k/månad i Sveriges huvudstad är bra får nog kika på lönerna i Oslo/CPH/Tyskland/NL. Med detaljen bostadsbubblan, som kanske gör att man håller fast vid den lokala bostadsmarknaden, speciellt om man gått in senaste åren och nu ligger några millar back i Roslagen orten
bitterkissekatten
Folk har generellt familj och barn och andra saker som håller dem till Sthlm. Så du kan ju gärna komma med den om getosten 😀
Alltid typiskt jante att man ska komma med “MEN ANDRA LÄNDER!!!”
Sen visar det sig att kissekatten själv sitter med 40 i lön
Bouchons pressad anka är värt att lägger pengar på 🙂