Denna artikel innehåller reklamlänkar för Hemsol samt Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan inleds med blandad utveckling i de asiatiska tidszonerna. Extrempriserna för elen kvarstår idag med priser som nästan når 5:- SEK per kWh inklusive allt. Trots energisituationen har nu Microsoft köpt en industrifastighet i Malmö och ska bygga en energislukande serverhall, så Malmö får några vaktmästarjobb.
Börsveckan som gick blev svagt positiv för Stockholmsöbrsen med +0.93% för OMXS30 på veckan och +0.86% för OMXSPI. I princip hela uppgången skedde dock på fredagen, men så kan det gå. Kronan har stärkts igen och euron kostar 11:31 SEK medan dollarn går på 10:40. Guldpriset hittas på 697:- SEK och är fortsatt på väg uppåt trots starkare krona. I amerikanska dollar ska det varit prisrekord på tillfälligt 2124 USD per troy ounce när handeln öppnade efter helgen i natt.
Mina Lysaportföljer privat (reklamlänk) och i bolaget (reklamlänk) gick +0.09% på veckan.
I USA gick S&P-500 +0.77% på veckan och Nasdaq 100 orkade knappt över nollan till +0.10% efter +0.31% i fredags.
Bland FAANGST gick Tesla bäst med +1.44% och Facebook sämst med -3.96%. För övrigt undrar jag allt mer varför man alls är på Facebook. För egen del ser jag knappt några uppdateringar från vänner och saker jag följer, utan bara massa reels och grejer jag inte följer. Jag går i princip bara in på FB för att uppdatera min officiella sida så de som följer mig där ibland kan få se något i sina flöden (men ytterst sällan, eftersom jag aldrig betalar för att synas). Nu har Facebook lanserat någon möjlighet att betala och slippa all skit, men jag tror inte jag bryr mig faktiskt. Vill man faktisk kolla in något man bryr sig om måste man göra det manuellt.
De långa ameirkanska räntorna föll i fredags och tioåringen är på god väg mot 4%, där räntan i skrivande stund är 4.22%. 2-åringen hittas på 4.56%.
I de asiatiska tidszonerna är utvecklingen blandad just nu på morgonen. ASX 200 går +0.73% Hang Seng -0.41%, KOSPI +0.50%, Nikkei 225 -0.60% och Straits Times +0.40%.
Elpriserna är idag ännu mer extrema och inklusive elnät, skatt och moms kostar en kWh som mest ca 5:- SEK i hela landet. Extrempriserna gäller från norr till söder, där de lägsta priserna oskattat var 100 öre i natt. Snittet blir 172 oskattade ören och toppen blir 297 öre per kWh ikväll. Det innebär 297*1.25+49+50=470 öre per kWh inklusive elskatt moms och elnät vid en approximation om 50 öre per kWh inklusive moms för rörlig elnätavgift.
Vi får se om Tidölaget får tummen ur och börjar prata elstöd, men det är ju inte valår.
En bidragande faktor till elpriserna är ett stopp för en av de två kvaravarande reaktorerna i Ringhals och starten sköts upp till i morse, men då hade redan dagens elpriser fastställts. De visar alltså priset utan en reaktor i Ringhals tillsammans med vinterkyla. Priserna bör mildras något i morgon. Fick i alla fall fyllt på elbilen lite i natt när elen gick under 100 öre. Över det laddar jag inte om jag inte ska ut och långköra eller bilens batteri börjar bli lågt.
Vill du i övrigt passa på att installera solkraft så den är igång till vårkanten kan du vända dig till Hemsol, så får du offerter till villan, bostadsrättsföreningen, företaget eller jordbruket från installatörer anpassade till din installation.
Microsoft ska bygga en serverhall i Malmö och verkar inte hört talas om elpriserna eller elnätbristen i SE4. Bolaget skriver själva i sitt pressmeddelande:
“I dag kan Microsoft meddela att bolaget köper mark i Malmö kommun, i ett industriområde i yttre Fosie. Markområdet kommer i likhet med markområden som tidigare köpts i Gävle, Sandviken och Staffanstorp användas för att expandera den svenska hållbara datacenterregionen för att möta våra kunders fortsatt växande efterfrågan på molntjänster.
[..]
Vi ser fram emot att samarbeta med kommunen, lokala organisationer och invånarna i Malmö när vi utvecklar våra hållbara datacenterplaner. Vi kommer dela med oss av mer information längre fram i takt med att vår etablering fortskrider.”
Exakt vad för tankeverksamhet som var inblandad här från bägge håll kan man fundera. Serverhallen kanske kommer ge ett 20-tal vaktmästarjobb till Malmöområdet, men kommer sluka typ lika mycket energi som hela Lunds kommun (något raljant).
Detta ska sättas i relation till att man drog tillbaka sin ansökan om reservkraft vid sitt datacenter i grannkommunen Staffanstorp och då sade att man behövde bygga ytterligare serverhall i regionen. Vilket nu alltså sker.
Och nej, dessa servar förstås inte Sverige. Valet av Skåne är för att spara någon millisekund till kunder i Tyskland.
Tydligen är det dock så lönsamt för Microsoft att köra med Malmös elpriser att man bygger mer. Förklaringen är att elpriserna är ännu värre om man skulle bygga på plats hos de tyska kunderna. Så grattis, Malmö. Tjugo jobb och ännu högre elpriser för alla. Styrkekram och handhjärta.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
72 kommentarer
Pågens bageri avstod eller möjligen sköt upp planer på att bygga nytt bageri i Skåne på grund av att el inte kunde garanteras. Detta rapporterades i juni. Finns denna el nu plötsligt?
https://www.svd.se/a/0nWe9G/brodjatte-ville-expandera-stoppas-av-elbrist
Pågen kanske jämförde med norra Sverige och MS med Tyskland? Skönt att kunna konkurrera på en annan marknad utifrån?
Från artikeln jag länkade:
”Brödbolaget Pågen skjuter upp planerna på expansion i Malmö. Anledningen är att kraftbolaget Eon inte kan garantera att bageriet får tillräckligt med el, @
Ja, det är märkligt. Har inte SVD (efter förra veckans propaganda) men MS kanske var framför i kön? Ska bli spännande att höra en förklaring.
Vilken propaganda tänker du på nu från SvD?
Jag kan tänka mig typ tre drev bara från sista veckorna, OS Tesla och räntesänkning.
Nej, situationen är inte annorlunda nu.
MS köper en tomt för att ha en tomt. Det betyder inte att man bygger en serverhall nu. MS hsr råd att köpa en billig tomt och vänta.
Pågen avsåg expansion i närtid.
Lokala nätet behöver byggas ut.
För övrigt har SVK i stort släppt på begränsningarna mellan elprisområde 3 o 4. Det är samma elpris.
Ialla fall till man delar av Stockholm och Forsmark till ett eget område 2025 och då försvinner frågan från dagordningen.
Microsoft kan glatt betala S4 priser, avansen på resurser i Azure är av typen stor.
Vet inte om de gått ut med att det ska bli azure eller M365 eller bägge i Malmö. Struntsamma…
Jag är i branschen men är ingen serverkramare.
Jag ponduspostulerar att effektiviteten vad gällande Elektronisk DataBehandling på kontinentalt plan blir bättre av dessa stora maskinhallar. Kontra att kreti och pleti ska köra datorhallar själva som vi ju fortfarande i mångt och mycket gör.
Men det är en omställning som tar lång tid. Ofta låter man nuvarande system syå och självdö medans man bygger nytt i molnet.
Men som du anspelar på, det är nog inte många som tror att det i längden blir billigare. Möjligtvis enklare och mer tillförlitligt men inte billigare.
Vi kan utgå ifrån att priserna på molntjänster kommer öka, minst i takt med inflationen och enetgipriserna men antagligen mer.
fb har på sistone fått för sig jag är väldigt intresserad av Star Wars. Man kunde tro deras algoritmer skulle dra några slutsatser av alla SW-grupper och -sidor jag blockat, men uppenbarligen inte.
För mig har FB bestämt att jag gillar WH40K-lore och grafik.
Luxury
80 % anorektiker med silikon och inte en enda kontakt de senaste två dygnen.
FB var ju bekvämt för att se evenemang suck
Har de tvättdag också?
Fast helt ärligt! Jag har aldrig spelat eller läst men det är något med WH40K-Lore 😍
Dock spelar jag Magic the Gathering som så många andra nördiga 40 åringar (eller geriatriska millenials som vi kallas). Finns trevliga spelbarer i stan där man kan sitta med gubbarna och spela kort.
Välsignad är sinnet för litet till att misstro, död är din förpliktelse och frälsning din belöning
Samtidigt som den räddande vidkraften totalt levererar lite mer än en reaktor sammanlagt. Det har dock INGENTING med dagens prisbild att göra enligt experterna i media…
Såklart inte.
Är elpriserna höga är det för att reaktorer står still. Är de låga är det för att vindkraften levererar.
Den sk Magdalenadoktrinen.
Gud bevare oss om S får makten med V o MPs stöd igen.
Nu överdriver du allt. Man har intermittent elektricitet även i Lesotho och det går alldeles utmärkt att bo där.
I övrigt får man hoppas att regeringen beslutar att serverhallar är så miljöstörande verksamhet att de bara får placeras i SE1.
“går utmärkt att bo i Lesotho” Kaffeskvättskratt på den!
De placerar inte så många serverhallar i Lesotho.
Ms serverpark i Staffanstorp krävde för övrigt lite rundande av regler av kommunens starke man och reservkraftsanläggningen är olaglig.
När jag jobbade helt kortvarigt i “the Aid Trade” i Tanzania stängdes elektriciteten helt sonika av lite då och då. Helt normalt, förklarade lokalbefolkningen. Troligen brist på diesel (eller annan brännbar oja) eftersom vi såg ett avstängt kraftverk i stan.
Nu är ju inte Lesotho Tanzania, men båda ligger i Afrika och Tanzania har ju länge i Sverige framhållits som ett föregångsland.
Jaha, såg det i SDS också om MS.
Så hur får man lokalpolitisk stopp på det? Lika dumt som att riva öresundsverket, men det stoppades. Gissar att lokala handelskammaren inte komma engagera sig denna gången.
Facebook har 2-3 saker:
Marketplace – är gratis och lokalt.
Lokala intresse grupper – är väldigt aktivt med events och innehåll.
Messenger – för att kommunicera direkt med ovan två saker.
Räntehöjningarna börjar få effekt.
17% av personalen sparkas på Spotify.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/JQmlJ7/nedskarningar-pa-spotify
“Den ekonomiska tillväxten har avtagit dramatiskt och kapitalet har blivit dyrare.”
Tror inte det har med räntorna att göra så mycket.
Alla tech-bolag har senaste tiden (året) varslat folk – Spotify är bara sena på bollen.
Detta efter att ha anställd en masse senaste åren.
Spotify gick från runt 3.000 anställda 2020 till 10.000 anställda 2022.
Sålänge det finns mycket riskkapital kan man ju tjäna på att försöka växa lite till innan man börjar göra vinst, men när riskkapitalet ställer sig på sidlinjen är det dags att slimma och börja leva på kassaflöde istället. Så nog finns det en koppling.
Taylor Swift ska ha en miljard kr? (dollar, då är det fan mycket) på 26,1 miljard strömningar. Pengar ska ut ur bolaget för omkostnader, sen får de in lite granna också.
När man är färdig med expansionen inom ett techbolag så sparkar man förstås folk för att förbättra lönsamheten. Inget konstigt. Som moget bolag är det bara genom effektiviseringar som Spotify kan höja sin lönsamhet och effektiviseringar är samma som att sparka personal.
Ett tips om ni inte gillar höga elpriser:
Köp finska Fortum aktier som hedge. Efter att de gjort sig av med tyska och ryska verksamheter så har de i princip bara kärnkraft och vattenkraft kvar. Så börskursen borde följa elpriset i vinter.
Finns en detaljerad analys i Affärsvärlden.
Själv köpte jag aktier för en summa motsvarande min senaste årsförbrukning. Det går säkert att optimera bättre hur mycket man köper beroende på ens elförbrukning.
Tanken är att aktiekursen går upp om elpriset blir högt i vinter, samtidigt som nedsidan borde vara begränsad
Tja, Fortum har halverat sin aktiekurs sedan elpriserna stack iväg. Det handlar väl i grunden om räntan och med det avkastningskraven.
Ett exempel på smart man gör smart sak en gång var när jag köpte Fortum precis innan avyttringen av Uniper till Tyska staten där i början på september 2022. 30% upp på någon vecka.
Nu har jag sålt mitt innehav (typ årskiftet) mest pga Euron vars nedgång mot sek som jag tror kommer äta upp eventuell utdelning.
Dessa instabila elpriser är inte ens bra för kraftbolagen. Tror väldigt få vill ha det såhär. Väldigt få trodde det skulle bli såhär också.
Tvärtom, det var väldigt många som insåg att ju högre andel oplanerbar produktion desto större variationer i elpriserna.
Frågan är om det ens finns en lönsamhet i att investera i vätgas och vattenkraft osv för balanskraften på rent Nordpoolsmarknaden? Det är ju som att investera i ett batteri hemma för att tjäna på variationerna, fast i större skala.
Och då har man skalfördelar av att man gör stora investeringar vilket borde ge bättre kalkyl för investeringen.
Eller det krävs subventioner, via TSOerna , för att stabilisera elnätet?
Det är två alternativ:
Det ena är att kapitalisera på de variationer som uppstår pga förbrukningsmönster och variationer i produktion
Det andra är att ha tillräckligt med planerbar produktion standby för att kunna täcka upp när det inte blåser eller solen skiner.
Det tredje alternativet, vilket inte är ett alternativ i en integrerad elmarknad är att handla med el över gränserna. Där är begränsningen att det behövs energilager någonstans när alla har mycket planerbar elproduktion och det andra är att det kräver stora investeringar i elnät.
Så hur mycket billigare ÄR vindkraften egentligen?
Det sista alternativet, att anpassa förbrukningen ser jag inte som ett seriöst alternativ annat än som rent ekonomiskt för att kapa vissa pristoppar morgon/kväll, flatten the curve.
Hade vi bara haft vindkraft nu och ingen kärnkraft hade vi haft rullande strömavbrott.
“Där är begränsningen att det behövs energilager någonstans när alla har mycket OPLANERBAR elproduktion” skall det såklart stå.
Det krävs alltså merinvesteringar i balanskraft, som kan leverera el under längre perioder om vi inte har planerbar elproduktion.
Att dra ner på samhällsaktiviteten överlag verkar vara väldigt kostsamt alltså. Säg BNP minskar 10% under denna hösten pga vi har haft lite vind? Vattenkraften har ju täckt upp för att det blåst lite mindre överlag.
Tycker ALLA borde förstått att intermittent el måste buffras för att inte förstöra elmarknaden. Utan krav på buffert när man bygger vindkraft kommer systemet bara blåsa sönder än mer framöver.
Sedan förstår jag inte vilka regleringar det är som håller tillbaka investeringar i (långtids)buffert idag. Det kan inte vara verkningsgraden som gör det olönsamt att köpa energi för 20 öre och sälja för 2 kr? (Samtidigt är poängen med buffert att jämna ut elpriserna och i det läget kanske man likt vindkraften förstör sin egen marknad på sikt?)
Tyckaren!
Såvitt jag förstått så finns system för buffert i form av vätgaslagring endast papperet. Det finns över huvud taget inte i industriell skala. Det finns väl inte ens pilotprojekt för industriell skala?
Batterilagring finns för att hantera mycket kortsiktiga obalanser. Fast finns väl inte för att förse el-systemet med energi under perioder som handlar om dag eller dagar. Skulle bli alldeles för dyrt med batterier med sådan lagringskapacitet.
Nån som vet mera får gärna komplettera.
Harr Jan, du har helt rätt. Det har varit extremt tydligt de senaste 10 åren att vårt samhälle har ett enormt behov av installation av elektrolysörer både för energibuffring; (och dessutom skapa ett överskott av grön vätgas till industrin vilket iofs är en vansinnig idé, just på grund av brist av H2-produktion). Batterier är inte ett alternativ på grund av tidskonstanten.
Ändå diskuteras det inte ens politiskt. Ena halvan är fullständiga idioter och tror att mer vindkraft kommer att kunna utjämna systemet, och den andra halvan diskuterar en lösning ligger minst 5 år fram i tiden och som redan nu är olönsam just på grund av prissvängningarna som bara kommer att bli större om vi inte gör något för att motverka dem.
Enda lösningen är att stabilisera energiproduktionen och med den även priset.
Fortums kursnedgång tills nyligen beror ju på nu sålda Uniper aktier och avveckling av verksamheten i Ryssland.
Nu har man 84% av vinsten från sin vattenkraft och kärnkraft.
Affärsvärlden har i alla fall räknat på det och kommer fram till att elpriset kommer att styra kursen framöver. Med ett elpris på 10 eurocent per kWh borde kursen gå mot 30 EUR år 2025 från 13 EUR nu.
Produktionskostnad och försäljningsintäkt är ju inte samma sak, finns inga stora elbolag som säljer all sin el på spot
Sist
?
Just nu (09:30) importerar Sverige 650 MW med Rya startberett och Karlshamn från 5:e december. R4 är under uppvärmning.
Nu skulle jag kunna sagt något om naiva verklighetsfrämmande politker och däri inkluderat alla de grövsta svordomar om de som försatt vårt land i den här situationen men jag gör inte det.
Det är ju därför vi har Rya och Karlshamn.
Problemet är att vindkraften ÄR opålitligt, precis som SVMPC.
Man kan okunnigt raljera över Ringhals4 hur mycket det står still, men ett elsystem kräver redundans och planerbar produktion.
I takt med att vindkraften byggs ut tränger den bort ANNAN elproduktion (inte havsbaserad vindkraft, den är lika dyr som kärnkraft) och man måste skapa annan produktion som kompenserar.
Idag och översiktligt framåt (20 år) är det bara fossil energi som kan fylla det gapet.
Just nu står lite drygt 90% av vindkraften still, var är rubrikerna?
Fast nu kommer en rätt snabb utfasning av utsläppsrätter inom ETS1, d v s energiproduktion och industri. Utsläppen inom dessa sektorer måste halveras till 2030. Kommer att halveras om inte EU-lagstiftningen ändras. Produktion av el genom fossila bränslen måste minska. En möjlighet är förstås att ersätta kol med gas, vilket innebär hälften så mycket koldioxid per enhet elektrisk energi.
Detta vore förstås en möjlighet. Om inte.
1. Kan inte vara rätt väg att skjuta problemet framför sig. Efter 2039 (om jag minns rätt) så kommer inga nya utsläppsrätter att ges ut. Det vill säga då måste alla utsläpp inom kraftproduktion upphöra.
2. Var skall gasen komma ifrån.
Fast ersätta kol med fossilgas räcker inte. Om jag minns rätt så kommer inom EU idag ungefär lika mycket el från kol som från gas. Byt kol mot fossilgas och utsläppen från kraftsektorn kommer att minska med cirka 1/4.
Är du medveten om att vi importerar mindre el än någonsin förr?
Att enstaka dagar och timmar importera ger bättre totalekonomi än att ha en ständig överkapacitet på standby.
Importen har gått ned. Fast år 2022 importerade vi 3-4 procent av tillförseln. Inte helt obetydligt ändå. Och det vill ju till att det finns möjlighet att importera när behovet uppstår. Om så är fallet är det förstås en utmärkt lösning.
https://www.statistikdatabasen.scb.se/sq/142989
Annars kanske vi kan kan till fossil elproduktion vid enstaka (?) tillfällen.
Vi har ju fått lära oss att elpriserna steg pga stoppet på Ringhals nu. Hur förklarar experterna att priset blev högre i morgon trots att Reaktorn nu är igång igen?
Elpriset sätt dagen innan det är i användning.
Givet effekten på elpriset och Ringhals 4, kan vi nu alla vara överens om att elpriset faktiskt blir högre om man stänger av ett kärnkraftverk då utbudet blir mindre totalt?
Den gröna politiska lösningen är att importera kolkraft från Tyskland när de stängt ner kärnkraften.
Igår lovande S i agenda att inga skattepengar ska gå till att garantera ny kärnkraft men vindkraft ska få stöd. En tydlig signal till kraftindustrin att inte satsa på kärnkraften men samtidigt säkra stöd från MP.
En tydlig signal om att S vill vara med och bestämma i frågan och då M är oerhört lätt att skjuta ner i fråga långsiktighet (som inte finns om inte överskridande överenskommelser finns)…
Inget emot dig @Sjunkbomben men vindkraft och solkraft i all ära (det är säkert skitbra) men dom fungerar ju inte hela tiden. Ska vi elektrifiera så kommer vi, såvitt jag förstått, behöva el konstant, i ett jämt flöde och oberoende av väder och vind.
Vi tycker lika.
S lovade igår i Agenda att staten inte kommer satsa på kärnkraft. Talespersonen slapp svara på frågan “Hur ska ni lösa energiförsörjningen eftersom allt pekar på kraftigt ökad elkonsumtion till 2030 där Sverige har förbudit sig att ställa om transportsektorn?”
Så om regeringenspartierna pressas på hur detta ska lösas får gärna de som kanske tar över rodret redogöra för sin lösning på problemet istället för att säga vad man inte tänker göra. De kommer undan väldigt lätt.
Elpriset i sig verkar inte direkt påverka datacenter marknaden. Frankfurt är fortfarande den marknad som växer mest, förmodligen mer pga tillgång till el och behovet av data jurisdiktion snarare än pris. Ser man på CBREs kvartalsrapporter om DC marknaden https://mktgdocs.cbre.com/2299/985588d0-7a3b-46e6-8e2b-350a0d41ba49-1915738047.pdf verkar inte det ändra sen Amsterdam införde ett moratorium och London (Slough) fick brist på överföringskapacitet.
Elsystemet är inte helt naturligt konstruerat. Om vi har ständig “överkapacitet” och lågt pris blir vi bara skyldiga till att öka överföringen till övriga länder. Det är en följd av eus fria rörlighet. Kablarna från Norge till England och från Sverige till grannländer gör att vi i överskådlig tid (läs fusionskraft) inte kommer ha det historiskt låga pris vi varit vana vid.
Imponerande vad Finland suger idag. Trodde Olkiluoto 3 skulle rädda oss, men skiten verkar ju vara mer instabil än våra reaktorer från 80-talet.
Jylland har Nordens billigaste el!! Den såg man inte komma.
Jylland får billig kolkraft från Tyskland.
Finland räddas nu av en massiv produktion vindkraft om totalt 88 MW. Sverige tuffar på med typ 6 % produktion av installerad vindkraft-effekt.
Sjukt stabilt.
Det mest spännande är att det är politiskt laddat så hälften av befolkningen ser att det är kärnkraftens fel medan den andra att det är vindkraftens fel.
Fejk news var ett begrepp till dess det blev tydligt att de som varnade för det hela var högst skyldiga själva. Termen används inte alls lika flitigt längre. Lustigt.
Den levererar ju iaf! Estland får förlita sig på 3MW från vinden 😀
Man får räkna med inkörningsproblem med nya kraftverk, den sk badkarskurvan.
Ja, man hör ju ibland raljanta argument mot kärnkraften av typen “vadå planerbar, nu är reaktorn nere igen”. Dels är lite som när Fox News utropade “global warming is officially dead” när det var ovanligt kallt i USA här om vintern, dels beror det ju på att man inte fått bygga nytt utan måste köra gamla reaktorer längre än det är meningen. I fallet Olkiluoto 3 är det dock mig veterligen den enda ryska reaktorn som byggts i västvärlden. Jag är inte övertygad om kvaliteten.
Den är verkligen inte rysk. Byggd av Fransk och tysk ingenjörskonst(?). Den finska reaktorn som skulle byggas av Rosatom är permanent stoppad sen Rysslands förnyade invasion av Ukraina.
Okej, du har säkert rätt. Fick för mig att Rosatom var inblandade i båda projekten på någon vänster.
EPR är en fransk/tysk uppfinning.
Kaos i solkraftbranschen.
Folk har inte råd installera när lånen är så dyra.
Priserna har tydligen gått ner rejält.
Så metoden är tydligen nu att ringa runt och skrämma folk med “om ni inte köper nu kommer priserna shocköka till våren!!!”
Mitt tips är. Vänta två år. Det är en enormt överetablerad bransch full av lycksökare och även de stora bolagen har stora problem.
Kronan lär gå upp i takt med att inflationen går ner och konjunkturen återhämtar sig. Och de bolag som överlever utrensningen av alla lycksökare är de som du vill gör din installation.
Ja, och det där att ditt hus ökar i värde med 15% för att du sätter solceller på taket är också en rolig sak.
Det var såklart i en uppåtgående marknad när vi hade krisräntor.
Så ett hus för 2MSEK och ett för 10MSEK ökar båda 15% av en investering på 200 000 SEK.
Den hävstången på Stockholmsvillan kan ju för fan stoppa hela prisfallet rakt upp och ner.
Synd att inte fler kom på det. Det är nog lösningen….
Solceller für alle!
Ansiktsburken var för övrigt ett bra sätt att ha koll på vänner och bekanta samt släkt.
Men i takt med att det blev ett rent reklamblad och plats för SD/antivaxxertrollen/klimatångesten/djurförsökarna att skrika ut sina budskap har det blivit en ren oangenäm upplevelse att kika in på.
Alltså, det du ser i facebookreelsen är kopplat till var du är i övrigt på nätet och vad du skriver.
Jag ser bara en massa fitnessbrudar som hoppar rundor.
Ett tips kan vara att gå in på Stronger och titta på damsportkläder, så anpassar Facebook ditt flöde.
Bra tips, precis vad jag behöver.
Var det inte en politiker som offentligt klagade över all porreklam som dök upp och någon upplyste om att det beror på sökhistoriken och då blev det tyst på klagomålen?
Angående MS etablering i Malmö…
De har ju börjat rekrytera kärntekniker ev med avsikta att bli självförjande på el för sina datacenter mha små modulära reaktorer.
Sveriges omsvängning i kärnkraftsfrågan, samt närhet till Barsebäck kan spela in… de kanske har en plan? Billig egen kärnkraftsel i Sverige och skicka data istf ampere i kabel till Tyskland?
i Amazon Web Services (dvs deras allmänna molntjänst för beräkningar och lagring, bl.a.) brukar man kunna välja från vilken region i världen man vill använda en server.
Så nog kommer den nya servern i Malmö att kunna användas av svenskar.