Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsveckan inleds blandat asiatiska tidszonerna under morgonen. Drevet från Svenskt Näringsliv om att Sverige bör avskaffa den egna valutan kronan och införa euron är igång, inklusive att man betalat PR-konsulten Göran Persson. Elpriserna visar idag upp extrema variationer med över tre kronor i prisskillnad på endast en timme som värst i södra Sverige.
Stockholmsbörsen backade under veckan som gick efter att pendlat runt nollan och sedan backat i fredags. Veckan gick -0.42% för OMXS30 och -0.45% för OMXSPI. Guldpriset kostar 685:- SEK per gram och kronan har stärkts lite under morgonen till 11:06 för USD och 11:88 för euron.
Nedgången på börsen samvarierar förstås med svagare svensk krona när kapital flyttar från Sverige.
Drevet går nu dock för att införa euron när kronan är som svagast. Det började med att PR-konsulten Göran Persson togs in och ordnades en intervju i media där han förespråkade euron, vilket sedan spreds och återpostades på det vis som PR-byråer arbetar. Nu följer Svenskt Näringsliv upp med en artikel i sin tidning Tidningen Näringslivet där diverse personer uttalar sig, denna gång inte riktat till socialdemokratiska väljare, utan högern och företagarna. Därmed framgår det rätt tydligt att det är Svenskt Näringsliv som ligger bakom finansieringen av PR-konsulten, och det lär komma fler påstötningar via olika kanaler den närmaste tiden. En PR-kampanj är aldrig bara några få dagar.
Sverige är som bekant inte en nettoexportör till euroländerna, och vi får både svagare ekonomi kontra dem och högre inflation av en egen valuta. Situationen har ändrats, så den egna valutan kan inte längre kompensera de svenska politikernas inkompetens, utan har blivit en belastning. Men svenska politiker kommer inte bli kompetentare för att vi inför euron, utan kommer förstås spektakulärt göra bort sig även på den fronten.
Oavsett kanske man inte ska binda kronan på rekordsvaga nivåer, och oavsett så sker det inte i morgon. Det skulle dels krävas beslut, vilket tar tid, dels bli en övergångsperiod där växelkursen ska fastställas samtidigt som det tekniska genomförandet sker. Att införa euron när kronan är som svagast gör svenskarna permanent fattigare. Istället bör diskussionen om euron tas när kronan är som starkast om nu näringslivet verkligen är oroade över att utlandet köper upp svenska företag och tillgångar nu.
Och tänk sedan på majoriteten av alla stackars svenska miljonärer som inte längre skulle få kalla sig det om vi avskaffar kronan …
Nästa steg kommer bli att få uttalanden från politiker, och särskilt regeringen. Tidölaget gör dock som SD säger, så av nationalistiska skäl kommer vi rätt eller fel förstås inte införa någon euro så länge regeringsunderlaget utgörs av SD.
I USA gick S&P-500 -1.29% på veckan och Nasdaq 100 -1.36%. De amerikanska räntorna steg under veckan men tog det lugnt i fredags.
Mina portföljer hos Lysa gick -0.26% på veckan.
I de asiatiska tidszonerna är det blandat under måndagsmorgonen. Hang Seng går -1.68% och Nikkei -0.48%. Övriga index bloggen följer är dock positiva i skrivande stund. ASX 200 går +0.21%, KOSPI +0.23% och Straits Times +0.11%, men de tunga indexen backar alltså.
Elpriserna varierar extremt idag, som värst med över 300 öre på en timme. Det senare handlar om SE4 södra Sveriges elhandelsområde med bland annat Malmö, där priset toppar på 313 öre ikväll mellan 18:00 och 19:00, för att 20:00 kosta 6 öre per kWh.
För SE3 är inte variationen lika extrem, som man ser ovan, men fortfarande extrem. Elen kostar exempelvis aldrig mellan 50 och 100 öre idag, utan snittpriset dagtid är i SE3 idag 104 öre och 127 öre i SE4. Snittpriserna för dagen hålls ner av att elen bara kostade 2 öre i natt och kostar negativt efter 22 ikväll, oc landar på 72 öre i SE3 och 84 öre i SE4. För SE1 och SE2 med sin fungerande elförsörjning och elmarknad är medelpriset istället 13 öre och maxpriset 20 öre idag.
Som man ser är maxpriset 213 öre i SE3 och extrema 312 öre i SE4.
Vi ser alltså ut att återfå elpriserna från hösten 2021 och 2022, eller åtminstone extrema variationer. Vem vill investera i en marknad där elpriset kan variera tre kronor på en timme?
Förhoppningsvis är svenska storkonsumenter inklusive villaägarna nu väl förberedda efter två år av dessa elpriser, men om du som företag, fastighetsägare, villaägare eller bostadsrättsförening ännu inte skaffat solceller för att hantera elpriserna dagtid så kan du få fyra offerter från seriösa leverantörer anpassade efter din typ av installation via Hemsol.
Och nej, att smådutta med disk och tvätt sparar minimalt med pengar efter decennier av effektiviseringar av våra hushållsapparater. Det kan mycket väl vara så att din IT-utrustning numera är den största energislukaren, värre än kyl och frys.. De stora kostnaderna för en villaägare är uppvärmning, varmvatten och eventuellt elbil.
Så värmepump först, och sedan solceller.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
111 kommentarer
Min unges rejäla gamingdator är nog dennstörsta tjuven. Den är ju alltid på. Får införa lite bätttr diciplin där.
Om barnens datorspelande påverkar privatekonomin har ni nog större problem än kronor och ören, såtillvida ynglingarna inte äe e sportmästare.
Beror på vad det är för dator, min använder ca 600 W när jag spelar, och 150~ i idle. Om nu ungen skulle ha en liknande (förvisso otroligt) och spela lika mycket som jag gjorde när jag var tonåring är det 250-300 kWh i månaden med skärmarna inkluderat.
Rekommenderar OP att införa att datorn börjar sova efter 15 min av inaktivitet, sparar mycket ström.
Sen kan man ju argumentera för huruvida en femhundring i månaden påverkar privatekonomin, men det är åtminstone onödigt att betala för att datorn ska stå och alstra värme under natten.
Elitistiskt så det sjunger om det.
I min och mångas värld är 500 per månad jävligt mycket pengar.
Med tanke på avskrivningstiden och kapitalkostnaden för en rigg i denna så är energikostnaden bara en del i totalen.
Tyvärr är det också det lilla problemet, för det myckna spelandet är också en belastning på ekonomin i förlöngningen när det sker okontrollerat.
Visst det var bättre förr när ungdomarna söp, drev på stan och slogs istället för att spela datorspel.
min poäng här är att dagens speldatorer drar mycket, så det där om att släcka lyset spelar mindre roll som mina föräldrar tjatade på mig om och skylten/lappen på alla toaletter på 80 talet (släck lampan)
Tror elektronik generellt drar väldit lite, har min på säkert 7h om dagen, har kombikyl, lagar mat, tvättar ett par ggr i veckan och en fläkt som står på 7h om dagen när jag sover. Något lägre kostnad då jag bor i Norge men ändå brukar själva strömförbrukningen ligga på 100-200kr då värme och varmvatten ingår i blockavgiften.
Faktum är att jag har ganska bra kyl och frys från samsung från 2016, men när jag ser vad strömförbrukningen är med bara den ligger det typ på 55 % av vad jag brukar ligga på när jag är hemma.
Så kan med säkerhet säga att min kombikyl drar mer än gaming pcn och all upplysning hemma sammanlagt, och sen är den igång 24/7 också.
Elektronik är småsten.
Så länge din andra unge inte håller på med hästar så har ni nog råd 😆
…eller hockey.
Oj haha, föräldrar oroar sig idag för ungarnas elförbrukning?
Handuppräckning, vem minns telefonräkningarna från andra hälften av 90-talet? 🥵🥵🥵
När jag växte upp under 80-talet ringde vi ungar till heta linjen och tyckte det var hysteriskt skoj och spännande….tills telefonräkningen kom och det blev utegångsförbud i en vecka samt allvarligt samtal kring middagsbordet =D
Haha. Ja just det… Vi klurade ut efter nån sån utskällning att man kunde ringa 020-nummer till liknande tjänster gratis från telefonkioskar om man bara lyckades härma en kvinnoröst tillräckligt väl.
Way off topic men fick fina tonårsminnen tillbaka då jag hade en kompis som tyckte det var hysteriskt roligt att just spela kvinna över “heta linjen” och samtala med förhoppning/förväntansfulla män över telefon.
Dessutom gratis…
Sätt en elmätarplugg på det uttaget, och mät förbrukningen och räkna av kostnaden från veckopengen 🙂
Jag förstår fortfarande inte hur solcellerna hjälper mig när 75% av min elförbrukning sker när de producerar under 25% av årsproduktionen, tom mindre om det är en kall vinter.
Kan man spara elen?
Vem betalar mellanskillnaden?
Kan man spara elen?
På sätt och vis.
https://www.jamtkraft.se/privat/elavtal/solcellsavtal/solsaker/
Bloggaren har ju dessutom gått igenom hur mycket solceller normalt producerar de olika månaderna och solceller producerar även ganska sent på hösten.
Du kommer aldrig ifrån att köpa el men när meningen är att om du lägger ihop det du betalat för elen och sedan drar ifrån det du tjänat på att sälja elen ska bli mycket lägre än vad det var innan.
Det är inget sparande av el alls. De håller bara dina pengar åt dig till 0% ränta. Bättre att få utbetalt och kunna förvalta själv om man vill, kan ju inte bli sämre.
Nu kanske det är ändrat men innan har jag för mig att det var kWh man “sparade” som man sedan fick plocka ut under vintermånaderna.
Skulle inte förvåna mig om några regler gjorde att det försvann “Nej man kan inte spara en kWh när den kostar 20 öre och sedan plocka ut den när en kWh kostar 120 öre – då måste man skatta för mellanskillnaden!!!” eller något sådant.
https://cornucopia.se/2022/02/jamtkraft-och-sodra-el-avskaffar-dela-vattnet-avtalen-var-for-bra-for-att-overleva-nya-elpriserna/
Det beror väl på vad din elhandlare tjänar på att köpa när marknadspriset är 20 och ge tillbaka när marknadspriset är 120.
Hur de täcker sina kostnader vet jag inte.
Självklart finns det en ekonomisk kalkyl i grunden. Solcellerna ger en intäkt som kan fonderas.
Min poäng är om det är effektivast?
Det finns mycket man kan göra för att spara på energikostnaderna. Allt har inte samma lönsamhet.
Men att säga att bara värmepump och solceller är det som går är fel.
Dessutom kommer EUs nya energispardirektiv för bostäder innebära ett stort upprustningsbehov för äldre svenska bostäder.
I mitt eget fall är det nog vara varmvattenberedaren kvar, då går vi ner på fyrsiffrig elförbrukning. Trots ett äldre hus, dock välisolerat.
Förstår mig inte på de tjänsterna. Det är ju inte så att min solproduktion binds upp i exempelvis vattenkraft att tappas under vintern.
Själv plockar jag månatligen ut pengarna från Tibber och sätter in på sbab. Får väl se det som marginalförbättring.
När det kommer till avkastning på solceller så är jag dock fascinerad av att så många förbiser avdraget om 60öre/kWh. Det är många slantar över de soliga månaderna.
Jag bytte från tibber och körde jämtkraft/solsäker hela förra året och det är det absolut sämsta ekonomiska beslut jag tagit i mitt liv. Jag försökte ta reda på exakt hur avtalet fungerade innan jag klev på men fick inga raka svar från kundtjänsten – trots upprepade frågor. Men det lär ju så bra så jag tänkte “vad fan”.
Fram tills oktober (dvs då solelen försvinner och man går från nettoproducent till nettoförbrukare) fick jag sälja och köpa el för under spotpris. Efter det så svängde avtalet och jag fick istället köpa och sälja el till över spotpriset – “solsäker” innebar för mig alltså det sämsta av två världar. Extra billigt på sommaren och extra dyrt på vintern.
Räknar jag ihop köpt och såld el och jämför med spotpriset för helåret så landade solsäker/jämtkraft på nästan dubbla kostnaden. Jag har nog aldrig känt mig så lurad, främst då jag i efterhand insett att jämtkraft nog fattade hur uselt det här avtalet var och därför medvetet undvek att svara på några frågor om prisstrukturer etc.
I Norge finns en tjänst som heter solkonto, ett slags virituellt batteri där man kan spara el man producerar t ex på sommaren och ta ut på vintern. (det är inte 1:1, pga bl a moms men ändå).
De flesta sånna tjänster har lagts ner/gått under under de senaste åren. men länka gärna till detta om det finns kvar 🙂
Våra solceller avsätter en “pott” under sommaren som sedan betalningarna dras ifrån under vintern. Vi har inte betalt något för vår el på 1,5 år nu, bara avgifter till elevio. Anläggningen i sig har vi räknat på ska ha betalt sig ca på 7 år.
Nice.
Har hört många säga saker i stil med “Det tar alltså 10 år innan man börjar tjäna pengar med solceller?”. 10% ROI är väl ganska bra?
Solceller är som allt annat en investering. En hög med pengar som genom tid jämnar ut sig. Generationerna efter mig blir nog nöjda med att inte förgräma ihjäl sig över elpriser iallfall. Skulle jag få tuppjuck och sälja kåken så blir solcellerna betalda över en natt!
Att det sparas i en pott är bara andra ord för att ni lånar ut alla pengar till elhandelsbolaget till 0% ränta. Inget jag skulle kalla en bra affär. Smidigt? Absolut, men inte speciellt ekonomisk.
Du missar skattereduktionen. Du får tillbaka 60 öre/kWh på skattesedeln per producerad kWh med ett tak på din konsumtion/30 000 kWh (18kSEK). Ungefär 50% av inkomsten från solceller är skattereduktionen. Sen tillkommer 5öre/kWh i massa småinkomster så det du får betalt för solel är 65 öre + spotpriset.
Var riktig mumma nu i April 23 tex när elpriserna var riktigt höga och solen sken varje dag.
Men även i tex Juli när det var kanonväder sålde jag 1400 kWh för 600kr + 1400*0.6 = 1440 kr för ungefär 1kr/kWh mitt i brinnande sommar.
Just det där taket på sin egna förbrukning hoppas jag de tar bort eller justerar.
Sitter i en villa med fjärrvärme (4000 kWh per år i förbrukning) så jag tappar nästan hela det bidraget.
Jag skulle beställa solceller direkt om detta tak inte fanns.
Sen verkar det inte heller vara egen konsumtion utan så mycket man köper från elnätet.
https://hemsol.se/solceller/skattereduktion/
“Du får inte skattereduktion för fler kWh/år än du köpt från elnätet.”
I mitt fall skulle ju de där 4000 kWh sjunka ännu mer då jag under sommarhalvåret skulle behöva köpa mindre el.
Per SÅLD kWh. Inte producerad.
Å andra sidan slipper du betala skatt, mums och all annan skit på egenproducerad och förbrukad el.
Korrekt. Min felformulering.
Bor du norr om polcirkeln?
Undrar om de struntar i att hålla en folkomrøstning denna gång iaf om Euron.
Jag har ingen jættestark uppfattning i frågan. blir ju lite som nær man ska jämföra fonder, välj en godtycklig period som passar dig och säg att du slagit index.
Uppenbart att det just nu ser ut som det vore bättre om vi gått med i EMU, och speciellt när man växlar DKR blir man ju ledsen.
Sen var väl argumenten att då förlorar man sin monetära verktygslåda i form av styrräntan, men spela roll om vi ändå följer FED och ECB, och alla klagar ju ändå alltid på riksbanken oavsett vad de beslutar?
Men ja det är dyrt att gå med just nu kan man ju konstatera.
Gå med just nu vore katastrof, får ont i magen av bara tanken. Undrar om folk sover när propagandan får vevas obemärkt och ingen protesterar?
Satan så fattig jag kommer bli som pensionär. Och jag kommer inte orka jaga pantburkar vid 80+
Hoppas verkligen inte du blir så fattig som pensionär DASBITCH. (kan du påverka något av det nu eller är du nära pension?)
För att förtydliga så menar jag alltså att det verkar vara väldigt dålig timing att gå med nu. Om man nu ska med alls vill säga.
Sparar i fonder varje månad och har börjat i ganska god tid, men om mina surt ihopgnetade kronor ska växlas till euro idag med kronans låga värde förlorar jag en hel**tes massa köpkraft som jag inte hinner ta igen ens om jag skulle orka jobba ett par år över pensionsålder. Och ska sanningen fram förstår jag inte hur jag ska orka ens fram till gamla gränsen på 65 år, för min kropp ger mig skit dagligen. Så som planen ser ut idag lär jag satsa på fritt entreprenörskap när jag inte orkar jobba längre, men att leverera Grannysex var väl inte vad jag tänkt mig från början och ju mer jag förlorar på ett valutabyte desto mer kinky lär jag tvingas bli. Gissa om jag följer förhållandet krona/euro noga?
Gör inte som den kända feministikonen bara.
Värdighet är värt mycket…. Pantletandet är nog bättre på sikt.
För mig är det tvärtom. Som det ser ut nu så får jag 10% lägre pension än lön.
Kollade på en excelsnurra från när jag var en vända till Tyskland när jag pluggade på universitetet 2012. Då kostade en Euro 8,67 SEK, det blev mycket Jim Beam för pengarna! Ännu bättre blev det när kassörskan missade att slå in nollan när vi köpte 20 boxar rödvin, har aldrig lämnat en affär så kvickt som då.
Inga investeringar i världen kommer att hjälpa villaägarna utan det är att se fram emot en värld av konsumtionskapning, av miljövänstern kallad flexibel efterfrågeanpassning. Detta för att slippa använda det politiskt inkorrekta B-ordet, dvs blackout.
Men villaägare får acceptera att när det blir kallt upprätta base camp inomhus utan värme och sova i ytterkläderna.
Solceller finns det inte pengar till och matlagning får göras på spritkök.
Nu kan det ju hända att vintern inte blir svinkall och vindstilla och då lättar situationen upp lite.
Att införa € hjälper inte ett skit om man inte klarar att få ekonomin i balans. Grekland hade på 80-talet en skämtvaluta men landet fungerade. Sedan införde de € och nu är de i konkurs.
Märker på kollegor att det här med att diskutera brutal minskning av privatkonsumtion inte är ett populärt ämne. Minst en gång i veckan skall familjen äta på restaurang, annars är man kränkt. Och att göra sig av med en av de två SUV:arna går inte att diskutera.
I övrigt har helgen varit lugn.
+1
+2
Grekland fungerade inte på 80-talet. De har haft ett budgetunderskott sedan början av 80 talet.
Införandet av Euron maskerade problemen men innebar exploderande lönekostnader tills det inte gick längre och deras lånekostnader exploderade.
Iom budgetunderskottet inte var så stort,, ca 3% av BNP tog det tid att nå dit.. Tar vi Ryssland så går det signifikant fortare…
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Greek_government-debt_crisis#:~:text=Greece%20had%20budget%20surpluses%20from,2013%20deficits%20were%20above%203%25.
Glöm inte heller att våra vänner på Goldman gjorde ett grymt jobb med att klä upp grisen när Grekland skulle med i Euron!!!
Oha, det grekiska svinet!
Jo, det är ju så. Grekerna var rätt duktiga själva med sifferexcersien..
Lite som Sverige som låtsas att vi har låga skulder eftersom statens skuldbörda är låg.
Grekland fungerade utmärkt. Tågen gick när jag tågluffade 1987,och det fanns Ouzo och vattenmelon. Även kaffe och gyros fanns. Jugoslavien likadant, det fanns både statliga butiker med ett sovjetiskt urval produkter samt nyheten privata butiker som till en något högre kostnad även erbjöd västerländska märken om inte Koka-Kola och leverpastej “Raket Extra” dög åt dina imperialistiska smaklökar. Allting grundläggande fungerade och det var väl som Sverige på 50-talet.
Ok det fanns Ouzo, vattenmeloner, kaffe och gyros, dvs alla de klassiska indikatorerna på att ekonomin går lysande.
Vi har bergvärmepump och mekanisk frånluftsventilation. Jag funderar på att prioritera en uppgradering till FTX innan solceller, både pga energibesparing men också för att få bättre inomhusluft.
Finns ju en hel del föredelar med att vara med i Euro, speciellt nu när de flesta internationella företag ändå kör allt i EURO eller USD. Det vi ser nu är väl delvis förorsakat av kriget, vår beef med erdogan samt svag regering. SEK topp 10 världens mest handlade valutor så ingen plutt i den världen.
Skulle tro att det inte är så fördelaktig med låg Kronkurs vid inträde, osäker om det redan finns någon växlingskurs inbakat i nuvarande EMU II avtal.
Vid nästa stora kris, säg peak oil bra eller dåligt att vara egen valuta?
Det finns tillsatser till frånluften som värmer spriten innan den går in i VP. Det är nog billigare än FTX, men ger såklart inte samma förbättring i inneluftklimat..
Argh. Svar till Null såklart.
Passande att Svenskt Näringsliv propagerar starkt för euron när kronan är som svagast. Säkerställer Sveriges position som låglöneland inom unionen för ett halvt sekel framåt.
Göran Persson är Svenskt Näringslivs starkaste politiska kort någonsin. Mannen som sålde allt till och med socialdemokratin.
Med löneskillnader mellan direktörer och anställda på samma nivå som för hundra år sedan så får vi nog euron fortare än kvickt.
Jag lutar mer åt att Sverige behöver en ny Tage Erlander era.
Vadå??? Antyder du att det politiska ledarskapet i Sverige senaste 20 åren varit dåligt eller???
Snarare låg kvalitet de senaste 50 åren, från och med regeringen Fälldin.
I ärlighetens namn började statsskulden öka redan när Palme tog över (efter en stadig minskning sedan kriget). Så om man ser det ur skuldsynpunkt så började förfallet redan då.
Å tredje sidan har vi haft en jävla tillväxt under långa perioder även efter 1970 och andelen riktiga skitjobb har minskat. Men omvärlden har gått ännu bättre på många sätt.
Och den misslyckade integrationen har varit ganska lyckat för större delen av alla nytillkomna (trots katastrofal flopp för vissa).
Just nu köper alla (Gammel- och nymedia) bilden av att allt blir sämre. Vi skulle behöva en Rosling som går loss på Sverigebilden: Barnmorden toppade på 70-talet, trafikdödade är en bråkdel av 60-talet siffror, vården gör saker man bara kunde drömma om, Folk är välutbildade, skattesatserna har gått ner, Oljeförbrukningen är mycket mindre än på 60-talet, Vi är kompisar med alla grannländer (utom Ryssland som håller på att begå självmord), vi lägger mindre pengar mat och boende samtidigt som vi bor bättre (större?) än någonsin … osv, osv.
Å andra sidan förekom det inte så värst mycket korankravaller, könsstympningar, hiphop, överbefolkning och klimatkollapser på 1960-talet.
Nej. Då var det vänsterkravaller, bränn flaggan och raggare som knackade turkar.
Och överbefolkningen var ett problem “på riktigt” eftersom men inte insett hur bra den gröna revolutionen faktiskt var på att producera mer mat på mindre yta. Massvält i Biaffra (?) , kulturrevolutionen i Kina, Militärdiktaturer överallt och röda Khmererna skulle snart massutrota sin egen befolkning.
Men man slapp i alla fall hiphopen. Det är värt rätt mycket.
Stora visningshelgen
Tagit tempen även denna omgång
Just nu tackar avslut ca 35-40% längre, med start för sep i norrort där jag tagit tempen
Får se om det håller i sig, detta är den månad med mest avslut för mäklarna tror jag, de som släpper objekten 5-10 % längre pris kan få chans att mötas ser det ut som
Men tur priserna inte går ned snart bostadsbrist och högre ränta snart sticker priserna upp ( ironi)
Bevakar marknaden i öresundsregionen för villaköp. Lantligt eller mindre tätort. Gärna med station pågatåg/öresundståg. Kommer ut ca 10-30 objekt i veckan och har gjort sedan början augusti. Verkar gå trögt. Ett objekt ursprungligen utgångspris 1495 gick till slut för 800 men andra objekt kan budas upp 10%. Väldigt osäkert för säljarna. Vissa mäklare ser desperata ut.
Den osäkerhet om svenska ekonomin som gett kronraset, hur skulle det utryckt sig om Sverige hade infört Euron?
Eller är kronraset bara spekulation?
När PIGS fick problem pga lågt förtroende för deras förmåga att sköta statens finanser så exploderade deras lånebehov
Svenska staten har ju inte samma problem, iom vi inte har samma budgetunderskott över tid.
Men så länge vi har individuella stater och statsbudgetar så uppstår ju sådana här problem.
Danmark har ju peggat DKK, men den danska staten får stödköpa en del.
Theoden gör ju inte det, han höjer räntan (för lite och för sent)
Det skulle vara intressant med en utvärdering Danmark vs Sverige från 1999 när Danmark knöt sin valuta till euron.
Varför valde Danmark att ansluta sig till ERM II, men inte Sverige?
Det var för övrigt PR konsult Göran Persson som var statsminister under denna tid…
Och Göran Persson ville införa €uron och körde fulspel mot de ministrar som var motståndare under folkomröstningen. Så han är konsekvent (även om jag har ett minne av att han hade åsikter om gamla politiker som sålde sig när de slutat).
EU, regeringen har lovat ledningen för en totalitärastat att vi ska hjälpa dem i deras strävan att bli medlemmar i EU.
Dags att avgå pajas, nån jävla värdegrund och ryggrad måste det ändå krävas av en svensk regering.
“nån jävla värdegrund och ryggrad måste det ändå krävas av en svensk regering” – starka empiriska bevis pekar på att så inte är fallet…
Är det någon större skillnad att sälja ut Sverige till kalkonien jämfört med ryzzland eller kina?
I min enfald har jag gett hembränningsapparaten skulden för hög elräkning
“Så värmepump först, och sedan solceller.”
Var kommer batteriet för att driva småförbrukarna under topptimmarna. Borde räcka med en liten kapacitet men antagligen blir installationskostnaden för hög i förhållande till vinsten.
Du flyttar 10kWh per dygn och ponera du sparar 2kr /kWh.
Det är 20kr/dygn, och 7000 per år.
Batteriet kostar 30-40000 neto efter Bolundsbidrag.
Det är snällt räknat en rak payoff på ca 5 år.
Ävrn om du inte förbrukar 10kWh själv kan du exportera till timpriset.
Sedan har du olika aggregatortjänster för nätsabilitrt ovanpå detta.
På sikt kommer ju större aktörer in i matchen iom lönsamhetsprofilen, men ränteläget har bromsat dessa något.
Tack RIKKITIKKITAVI
Min uppvärmning ligger utanför elförbrukningen mestadels.
Men räkningarna är totalt felaktiga då jag konsumerar el när nätbelastningen är minimal.
Senaste räkningen speglar normala
Överföringskostnad 667 SEK
Förbrukning 139 SEK
Så en akku för 30 – 40 000 SEK + Installation Tjänster abo osv i en marknad utan stabilitet/ långsiktighet som styrs av politiska beslut i form av avgifter som i slutänden MOMSbeläggs samtidigt som elexporten är utan MOMS inkomster till svenska staten och antagligen utan nätavgifter som lök på laxen.
Men glöm inte möjligheten att ladda batterierna när det är billigt och sälja när det är dyrt 😉
Det är med den kunskap vi har fått idag med smartladdning av elbilar så anser jag att vi ska lagstifta att även uppvärmning av bostad och varmvatten måste ske på samma sätt som elbilsladdning på tider med lägst belastning.
Det skulle minska belastningstopparna nära på helt förutom matlagning morgon och kväll. Det är med den kunskap som finns i dag rent hål i huvudet att börja värma varmvattnet NÄR du duschar. Det varmvatten du använder när du duschar har värmts innan du började duscha. Och NEJ legionella börjar inte bildas för att du inte har uppvärmning av varmvattnet konstant under dygnet utan bara en gång per dygn. Så den diskussionen kan vi skippa redan nu. Bostadsuppvärmning har till viss del redan börjat värmas på “smartare” sätt men genom en större dabatt och lagstiftninng skulle det få ett genomslag och med min giussning spara in toppbelastningar motsvarande något kärnkraftverk.
Tack för ordet! Heikki
Att nya hus skall värmas med fjärrvärme eller ha egen accumulerande funktion känns väl riktigt.
Fjärrvärmen är där jag bor i princip fossilfri, det är väl transporterna som spökar.
Att kunna dämpa luft/vatten, bergvärme etc under dyra morgon och eftermiddagstimmer borde vara bygglovskrav i framtiden.
Problemet ligger i alla direktverkande elvärmda hus. Man kan inte styra värmebehovet mer än marginellt. Men luftluftvärmepumpar reducerar förbrukningen rejält. 60-70 procent är realistiskt i stora delar av landet.
Varmvatten – helt rätt. Värm nattetid (dagtid om soltak och sommar).
Kolla idag 20 öre nattetid, 320 vid 18.
Det är inte så extremt alltid, men man halverar säkert varmvattenkostnaden.
Våga prova: Stäng varmvattenberedaren manuellt på morgonen, slå på den det sista man gör på kvällen.
Funkar det – skaffa något som gör det automatiskt. Ingen julgranstimer dock.
Mycket gäster en helg, låt den stå på hela tiden!
Direktel är inte den stora boven för eltopparna. Men även de kan hjälpa till genom att man värmer bostaden till lite varmare än behovet under låglasttider och tvingar till avstängning under höglasttider.
Helt rätt – direktel drar typ lika mycket varje timme.
Man slå av/dämpa värmen någon timme med direktel eller luft/luft-värmepump. Men inte som med en acctank som håller många timmar.
Men visst – vi ökar temp på våra LLVP på tidig morgon och minskar 7-10. Det funkar, men minskar oxå lite komfort.
Varmvatten – morgonduschen är en bov. Värm vatten i förväg, inte efteråt!!
Bygglovskrav är ju bra men nybyggnation är någon promille av befintliga bestånd så att styrning installeras på befintliga anläggningar är det som gör den stora skillnaden.
Det kan ju vara en bra ekonomisk boost till byggsektorn som regeringen kan få igång samtidigt som densamma får vårt elsytem stabilare.
Biobränslen är inte växthuseffektsneutrala.
Det tar minst 20 år innan veden/flisen/pelletsen är absorbersde igen.
Allt du frisläpper genom förtida avverkning och eldning bidrar till växthuseffekten en period.
Möjligen fjärrvärmeverk med CCS är okej.
Eller återstart av all kärnkraft inom EU.
För er som undrar så har jag undersökt vilken kurs som väljs.
När man går med i euron så ska ens valuta flyta mot euro i 2 års tid. Den kursen som är efter 2 år är den kursen man växlar över vid.
Så tror man att kursen är kanon om 2 år ska man signa kontraktet nu.
Rimligast tycker jag vore att först pegga kursen mot euro till det man vill få i växelkurs sen gå med.
Många länder gjorde så. Ex Estland var peggade till D-Mark och Litauen till USD.
Estland (som är det land som jag studerat närmast och skrivit om) införde en s.k. currency board när de införde sin egen valuta Kroon. Det innebär att de inte bara peggade sina kroon till 8 kroon=1 D-mark utan denna kurs var lagstadgad och den estniska centralbanken höll en valutareserv i D-mark som motsvarade alla kroon de själva gett ut så att man alltid skulle kunna växla in sina kroon i D-mark.
Ju mer jag lär mig om Estland ju mer imponerad blir jag av deras väldigt förståndigt förvaltade finans- och valutapolitik post Sovjet.
Var hittar man hus för 1495 med pågatågstation?
Sösdala eller Stehag, typ?
Jag skulle inte kalla det Öresundsregionen…
Det är väster om Eslöv, max 30-35 min till bräckt vatten med danskskit.
Tänk också på att tågförbindelser i Skåne är hopplöst om du är beroende av att passa bytestider.
Det fungerar med ex byte till stadsbuss i större orter då dessa har hög turtäthet, men är det halvtimmesturtäthet kommer du kasta in handuken och flytta eller börjar köra bil.
Ja, livets hårda skola slår till med hjälp av Skånetrafiken och Bananverket. Igenkänningen för mig på Rikki…:s kommentar är baserad på faktiska erfarenheter. Lägg till snålblåst med regn/slask utan tydliga input om hur länge man blir strandsatt när det blir problem så landar man i bilen till slut.
När det gäller vilken växelkurs vi går in i Euron till så bestämmer vi det själva. Men vi måste kunna försvara den under minst två år. Sen är det en missuppfattning att vi blir rikare om vi går in i Euron med en starkare krona. Svenska kronor är en fordran vi har på svenska staten. Det är alltså statens skulder, antingen räntefritt i form av sedlar och mynt, men i de flesta fall på konton eller i form av obligationer till ränta. Om vi går med till en starkare kurs så blir dessa skulder mer värda i Euro och statens skuld alltså större, medan en lägra kurs för kronan leder till att denna skuld minskar. De som staten är skyldiga till är förstås svenska privatpersoner och företag, men en försvarlig del hålls av utländska placerare.
Ännu viktigare är att vår ekonomi kommer att anpassa sig beroende på vilken kurs vi säljer. En för hög kurs leder till arbetslöshet och deflation, medan en för låg kurs leder till inflation. Den marknadskurs för kronan som råder idag inkluderar dock en försvarlig del risk, vilket talar för att vi bör knyta kronan till en något bättre kurs än den som gäller idag.
Att svenska kronan är svag är väl främst för att räntan i Sverige är låg. Styrräntan är 3,75% i Sverige, ECB har 4,25% och USA drygt 5,25%. Politikerna ihop med riskbanken (medveten felstavning) har dragit på hushållen en enorm skuldbörda i form av lån på fastigheter som gör det svårt att ha lika hög ränta som omvärlden långsiktigt.
Vi kan dock inte importera mer inflation via en svag krona så lite högre kommer räntan bli.
Tänk hur mycket bättre det hade varit om dessa skulder hade varit lägre. Både kronans värde, billigare boendekostnader, lättare komma in på boendemarknaden, lättare attrahera utländsk kvalificerad personal etc.
“Alla” har vetat att den politik som förs är ekonomiskt fel men ändå har Hägglund, Reinfeldt, Borg, Andersson, Löfven m.fl. drivit den för den ger kortsiktigt röster.
Tänkte tipsa om senaste RikaTillsammans med Daniel Waldenström. Avsbitt 321.
Mycket intressant perspektiv på svenskarnas finansiella situation.
Överlag positivt. Kanske lite för mycket feel-good (och flams?) för herrskapet här men varför inte börja veckan med lite positivitet…
Tyvärr så kommer alla diskussioner om at gå med i Euro handla om Sofia ledningar. Som att det är så bekvämt när man åker på semester.
De finansiella problem är knepiga att förstå samt förklara för de flesta så.
Mycket intressant artikel på briefing for Britain om vad Sverige skulle ansluta sig till. Iom EMU så har Sverige redan en fot i skiten.
https://www.briefingsforbritain.co.uk/the-eu-bank-system-is-more-vulnerable-than-it-looks/
Sofia ledning ska vara sidoanledningar
Haha ok, min hjärna började genast arbeta febrilt med vad du kunde mena med “Sofia ledningar”
Rörande EUROn, så tänker jag att detta handlar om vår och Europas gemensamma finansiella försvar. Om vi utgår ifrån att euroländerna är våra vänner, att vi är likasinnade och vill bygga samma framtid. Då bör vi vara med i EUROn för att tillsammans med våra vänner kunna försvara EUROn mot dess fiender.
Ett tufft beslut som vi borde tagit för 25-30 år sen men det är inte för sent…
En fördel med att ha en egen valuta är som bekant att vi kan föra en egen penningpolitik. Detta är något som euro-skeptikerna ser som det starkaste argumentet. Problemet är att detta förutsätter att riksbanken gör ett bra jobb. Något vi inte kan vara säkra på. Vidare så är frågan hur mycket möjligheter riksbanken har att föra den penningpolitik de vill. Nu kan vi inte sänka styrräntan även om vi vill, då detta skulle öka inflationen pga kronsförsvagning.
Och vad för garantier har vi på att ECB är bättre på att uppföra sig än Riksbanken? Och oberoende från EU kommissionen?
ECB har de senaste åren lagt 4 trillioner(anglo nomenklatur) euro till sin skuld pga av QE. En position de har nu svårt att ta sig ur.
https://www.politico.eu/article/quantitative-easing-central-bank-hangover-end-inequality/
Det är cirka 24% av den totala ekomin vilket förvisso är enorm summa pengar. Men sveriges riksbanks motsvarighet i QE ligger på cirka 900 miljarder kronor, vilket är ungefär 18% av bnp. Att ECB är oberoende från kommissionen tror jag är ganska troligt så länge Tyskland har något att säga till om.
Båda alternativen har sina för och nackdelar, men krashar eurozonen så dras vi med ner i avgrunden. Samtidigt litar jag inte på att vår riksbank kommer att föra en optimal penningpolitik.
Sveriges ekonomiska framtid ser inte särskilt ljus ut tyvärr. Som TOR skriver ovan är känslan att nu kommer notan för de systemfel vi byggt in i ekonomin med de ultralåga räntorna fast det var högkonjuktur som drivit skuldsättning och en prisspiral på bostäder (som också är resultatet av en värdelös bostadspolitik där vi byggt alldeles för lite, samtidigt som överhettningen på byggmarknaden väl eg. inte gjort det möjligt att bygga mer)
Rätt många av er andra var väl också med på det “glada” nittiotalets inledande år. Kommer det att bli så illa nu med? Vet inte, men tyvärr inte uteslutet. Sen upprepar sig dock aldrig historien helt, men jävligt lär det bli på olika vis. Tror vi invaggats i falsk trygghet också delvis, även om det svidit i de flestas plånböcker det senaste 1,5 året. Nu börjar dock konsumtionstapp inkl inbromsad byggmarknad och annat att märkas på allvar. Det vore konstigt om vi inte kommer se en väsentligt ökad varseltakt närmaste halvåret. Hörde dystra prognoser för detaljhandeln också häromdagen.
En rejäl ekonomisk nedgång kanske inte är så kul för den som tycker om att köpa många grejer, men det skall rätt mycket till för att vi skall bli fattiga på riktigt. Så länge som vi har någonstans att bo och näringsriktig mat att äta, så har vi det bra.
Semesterresor, golfklubbsmedlemskap, bilägande, frisörbesök, restaurangbesök, rockkonserter, tv-abonnemang, hemelektronik, gymkort, parterapi, gräsklipparrobot, spahelger, designerkläder… väldigt mycket är överflödskonsumtion som egentligen inte behövs.
Att låna litteratur i världsklass på biblioteken är kostnadsfritt.
Smart att göra som Danmark dvs binda kronan till Euro. Inte gå med……..
Hur funkar den bindningen egentligen, konkret/tekniskt?
Sist jag kollade så har de ett viss tolerans för fluktuationer men om kursen lämnar spannet finns en reserv pengar som flyttas/växlas mellan Danmark och utlandet tills kursen är inom toleransen?
En reglerteknik för valuta?
Är varken ingenjör eller ekonom.
Kan vi inte gå med i Storbrittanien istället? Vi ligger kulturellt närmare dom och kan till och med konversera med dom på engelska.
Tankar på Euron före respektive efter energiwende?
För mig känns det tveksamt att liera sig med Sydeuropa och Tysklands harakiri.
Nu har vi det EU och euro vi har, men hade föredragit ett samarbete med länder med liknande (i princip luthersk) kultur.
Norden, UK, tyskland, Baltikum, benelux.
Bubblare: polen, Tjeckien, Österrike, Slovakien. Frankrike.
Schweiz antagligen ovilliga.
Tips vad gäller just energieffektivisering så finns möjligheten att ansöka om bidrag för materialkostnad hos Boverket. 30+30 tkr finns att hämta om kriterier uppfylls.
Går även retroaktivt om jag tolkat det korrekt.
Var det inte bara 30′? I alla fall som jag förstod men kan ju ha fel.
30’ för värmesystem (förenklat) och har man fått detta beviljat kan man hämta ytterligare 30’ vid förbättringar av klimatskärmen. Så har jag tolkat det. De sista 30’ går bara att få om man är beviljad de första 30’
Självklart måste man genomföra förbättringar också. Men rent krasst kan en ny ytterdörr kosta 10k istället för 20k i materialkostnad.
Isolering och så menar du? Morsan ansöker om de första 30′ nu för installerad bergvärme, blir retroaktivt men jag tror gränsen är att bergvärmen ska vara beställd (men inte nödvändigtvis installerad) tidigast november 2022.
Hon kanske kan köpa ny altandörr då och lite annat pynt då den på baksidan är väl säkert lika gammal som huset.
Ja precis. Även tillägsglas på fönster funkar står det. En sak skulle kunna vara att skicka in kvittot på nya tätningslister. Halva priset i så fall. Ett ganska enkelt utfört jobb.
Observera att det är bara vid 1+1 tillfällen det går att ansöka
För den som inte har råd med solceller så finns alltid banken eller att hyra.
Vänta inte, vad är räntan på 250 000kr mot att vara fri och och slippa betala för sin egen el de där smällkalla vinterdagarna när det inte blåser eller kärnkraften stoppar stup i kvarten.
Inte värt att chansa.
Solen däremot är inte lika lynning som vind och kärnkraft. Den lyser alltid.
Det är klart att vi kommer komma med i Euron.makteliten är ju rätt överrens och då mäter man opinionen och förlägger rösttillfället när opinionen är rätt.
Så man behöver inte bestämma själva ja eller nej, det kan ske demokratiskt, det räcker gott och väl att få bestämma tidpunkten för röstningen för att erhålla ett önskat demokratiskt resultat.
Så man kommer få det resultat man
vill ha genom att kunna mäta och välja rätt tidpunkt, även om folkviljan vid den tidpunkten är tillfällig.
Tidpunkten behöver alltså inte väljas demokratiskt.
Ska det nu röstas så bestäm tidpunkten tex fem år innan så blir det svårare att styra ett nära på oåterkalleligt resultat.
Det är inte självklart att det skulle bli en ny folkomröstning om införande av Euro som valuta. Det finns inget lagkrav på det, och alla folkomröstningar av det här slaget är rådgivande, inte beslutande.
Skyll inte på mig, förresten, jag röstade ja.
Enligt ekonomifakta.se överskattas importen till Sverige från EU-länder pga tekniska detaljer, men “hur stort detta problem är går dock inte att säga”.
Jag är därför inte helt övertygad om att Sverige inte är en nettoexportör till euroländerna.
https://www.ekonomifakta.se/Fakta/makroekonomi/handel/Sveriges-handelspartners/