Elhandelsbolagen Jämtkraft och Södra El verkar gått på en nitlott med sitt elhandelsavtal för solkraftsproducerande hushåll, Dela Vattnet. Man avskaffar nu avtalet och inför istället ett nytt avtal Solsäker som ersätter det gamla. Vinterns skyhöga elpriser knäckte antagligen systemet.

Avtalet Dela Vattnet innebar att man fick tillbaka sålt överskott från solkraften på sommarhalvåret som gratis el vintertid. Detta skulle innebära att det sparades vatten motsvarande produktionen på sommaren. Detta har varit enormt förmånligt i vinter, då man i praktiken fick upp till 6:- SEK per kWh betald för såld el sommartid.
Antagligen har Jämtkraft som administrerar systemet egentligen bara handlat på termin, och åkt på en rejäl käftsmäll, alternativt att man råkat ut för problemet med de skenande prisskillnaderna mellan elhandelsområdena.
Oavsett vilket så avskaffar både Jämtkraft och återförsäljaren Södra Medlemsel nu systemet.
Istället införs Solsäker, vilket innebär att 30% av sommaröverskottet säljs direkt till sommarens spotpriser och övriga 70% sälj på termin med upp till nio månaders löptid, dvs för vinterhalvårets sex månader. Dock blir det de överlyckliga sommarterminpriserna, som ungefär är som fastprisavtal tecknade på sommaren. I år hade det blivit kanske 50 öre per kWh medan priserna legat på i snitt över ungefär 100 öre under sedan november.
Som plåster på såren kommer Solsäker inte ha någon månadsavgift och inte heller att man ska skatta hur mycket el man kommer lagra som vattenkraft för vintern.
För egen del innebär detta förstås en rejäl försämring och att planen att överproducera så mycket att jag i princip bara skulle köpa el vintertid till nattpriser gick därmed hastigt och lustigt omkull. I sig inget överraskande – är något för bra för att vara sant så är det just för bra för att vara sant.
I utskicket till kunderna heter det förstås att “vi har nu utvecklat något bra till något ännu bättre!”
Man fortsätter:
“Det är inte längre självklart att elpriset varierar över säsong med högt pris på vintern och lägre på sommaren, nya förutsättningar skapar en mer oförutsägbar elmarknad.”
Fast nu var ju elpriserna i vinter fortfarande mångfaldigt högre än i somras. Möjligen kan man se beskedet som att Jämtkraft och Södra räknar med skyhöga elpriser i sommar. Oavsett handlar det om att ta bort risken för elhandelsbolaget och flytta den till kunderna istället för att “utvecklat något ännu bättre!”
Annars kan jag ju sälja elen till spotpris sommartid och spara pengarna själv till vintern. Spotpris och terminspris ska i en perfekt marknad egentligen inte skilja sig åt. Varför Södra eller Jämtkraft ska hålla på pengarna fram till vintern ser jag inte riktigt vitsen med. Sälj 30% till spotpris och 70% på termin och betala ut direkt.
I morgon börjar installationen av ytterligare 5 550 Wp solceller här på gården och sedan kvarstår ytterligare ca 7 kWp när ladans tak är bytt för att nå en summa om cirka 7 kWp totalt. Sommarhalvåret kommer i alla fall inte innebära särskilt mycket konsumtion från nätet dagitd.
3 kommentarer
Verkar som om elbolagen tittar över sin ersättning till mikroproducenter, och inte till vår fördel.
Jag hade som lokalbefolkning fått spotpriset +40 öre/kWh för exporten av mitt lokala elbolag, men fick brev häromdagen att det strax blir bara spotpriset framöver…
2021 för oss var ett dåligt år med produktionsmått – 11900 kWh (-10,7% mot 2020) men bästa året för inkomster i kronor och ören – cirka 5000 kr (+45% mot 2020), pris exkl moms, nätnytta, egenförbrukning och skattereduktion.
Dags å titta på batterier och lokal vindkraft då?
Det är bara en tidsfråga innan de flesta hushåll har minst ett 10 kWh batteri installerat i kåken. Gör gärna följande beräkning, vad skulle det kosta för en by med 100 hus att köra lokalt via vind, sol och batterier? Räkna på 25 kWh batteri per hus, ett centralt 3 MWh batterilager, alla hus har solpaneler och så ett vindkraftverk några kilometer bort som har en effekt på… Låt oss säga 3 MW?
En grov uppskattning är att installationskostnaden borde uppgå till runt 250 000 per hushåll för ett timpris på 20-30 öre per kWh. Då slipper man dyra elöverföringsavgifter och energiskatt för det mesta. Låt oss anta att systemet är 90% självförsörjande, och varje villa i snitt drar 15 000 kWh/år, då drar byn runt 1 500 MWh per år.
En sådan anläggning skulle bespara kunderna med 50 öre per kWh bara i elöverföringsavgifter och elskatter, plus vad de nu betalar i elpris. Att bygga det för en by skulle ta tre till sex månader.
Därav, vid 90% självförsörjning, låt oss säga ett elpris på 150 öre de 10% byn köper från nätet, är det alltså 3000 per hushåll i elräkning per år. Låt oss säga ett elpris på 50 öre när man inte drar från nätet, så betyder det alltså besparing på 12 000 kr per år – på 20 år, worst case, har systemet betalat sig självt för byn. Och, 2030 kommer samma system kosta 150 000 per hushåll.
Därför tror jag att småskaligt kommer vinna i längden. Krävs bara vilja och investeringar. 🙂