Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning på totalentreprenad och kommer installera utbyggnaderna.
Kanske undrar någon över varför jag kör med timpriser och Dela Vattnet. Planen är att med full utbyggnad av solcellerna framöver endast betala nattpriser för elen, något förenklat. Genomgång av tankegångarna nedan.
Första etappen av utbyggnaden blir på nya maskinhallen. När eternittaket på resten av ladan är utbytt installeras sista etappen. |
Alla siffror är avrundade och naturligtivs kommer inte detta fungera hundraprocentigt, men tillräckligt bra.
Jag har solceller och via Södra Medlemsel använder jag Dela Vattnet (som också Jämtkraft erbjuder för icke-Södramedlemmar), vilket innebär att solkraftöverskottet från sommarhalvåret tas ut som el under vinterhalvåret. Jag använder också timmättning, vilket i Södras fall innebär att jag betalar spotpriset per timme plus 1.5 öre i elhandelspåslag. Elpriset nattetid kan vara en tiondel av dagtid, och nattetid är när jag laddar elbilen, som också är den största enskilda förbrukaren.
Solcellsanläggningen idag är på 4.760 kWp installerad effekt. Den ska byggas ut med ytterligare 5.550 kWp nu i vinter och sedan ytterligare ca 7.000 kWp när ladans tak är utbytt för total installation om ca 17 kWp. Idag får jag ut ca 4 000 kWh om året ur solcellerna, då de är riktade mot öst och inte mot söder. Det ger dock mer el under högpristiden på morgonen och kompenserar därmed delvis ekonomiskt. Dessutom är vädret oftast klarast på morgonen.
Vid full installation kommer jag få ut ca 12 000 kWh om året. Av dessa kommer cirka 4 000 kWh förbrukas direkt, och 8 000 kWh kommer fås tillbaka under vinterhalvåret via vinterproduktion eller Dela Vattnet – som innebär att det sparas vatten i vattenmagasinen för sommarens solkraftproduktion. Varje vintermånad kommer jag få få tillbaka 1 300 kWh den vägen.
Förbrukningen idag är 23 000 kWh per år, där elbilen står för 7 000 kWh. Jag kommer nu installera tidsstyrning av varmvattenberedaren och om det fungerar även av spabadet om det är plusgrader ute. Kanske kan vi pressa ner förbrukningen till 21 000 kWh. Elbilen laddas i princip endast nattetid till nattaxa och när varmvattnet bara kommer köras på nattaxa så blir det kanske 11 000 kWh totalt som bara hamnar nattetid av dessa 21 000 kWh. Till det kommer även annan förbrukning nattetid, förstås.
Sommartid är förbrukningen avrundat och i medel ca 1 500 kWh per månad och vintertid ca 2500 kWh per månad (nej, det blir inte 23 000 kWh utan jag avrundar här).
Med full solcellsanläggning kommer jag i princip inte köpa någon el mellan 05 på morgonen och 17 på kvällen. 17 kWp kommer vara starkt nog för att även kassa dagar på sommarhalvåret i princip täcka det mesta av elförbrukningen dagtid. Återstår att köpa lite efter 17 på kvällen, tyvärr till högpris. Detta är väl enda plumpen i protokollet, men vi får se hur mycket den diffusa soltrålningen klarar då.
I övrigt kommer varmvatten och elbil att köra nattetid sommartid och då alltså till låg nattaxa.
Vintertid är förstås det mest intressanta då elpriserna generellt är högre på vintern.
Av i snitt 2 500 kWh per månad kommer vintertid 900 kWh vara elbil och varmvatten nattetid. 1 300 kWh kommer återfås via Dela Vattnet eller solkraftens vinterproduktion. Av Dela Vattnet hamnar en del nattetid, medan solkraften vintertid hamnar dagtid. Kanske återstår 600 kWh som inte täcks, varav hälften kommer vara nattetid.
Återstår att betala 300 kWh dagspriser per månad vintertid. I princip all annan inköpt el kommer vara till nattpriser. Detta kommer förstås variera beroende på vädret och mängden vedeldning.
Detta är den grova planen. Den kommer inte fungera perfekt. Det finns några hål i det förenklade resonemanget som ni kan peta i. Men det är en plan till att styra över i det mesta av inköpt el till nattaxa, som kan vara en tiondel av dagspriserna, ofta åtminstone hälften, och ibland rent av negativa priser där man får betalt för att köpa el. Som exempel ligger elpriserna idag runt 130 öre dagtid och i natt låg de på 50 öre.
Återstår att se om vi kan få bytt taket på ladan i år, så vi kan ha full solkraftproduktion redan 2023. Tills dess når vi förstås inte hela vägen, även om nästa 5.500 kWp bör installeras inom kort när SolarEdges nya godkända optimerare landat, och kommer ta oss en bit på vägen mot målet.
Gården har bara 25 A huvudsäkring så därmed sätts en gräns på solcellsinstallationen på 17 kWp. Man skulle dock kunna installera mer, då det är extremt sällan full produktion nås – sker i princip bara molniga kalla mornar i mars-april när solcellerna är kalla och plötsligt träffas av full sol – dessutom skulle man kunna slå på förbrukning automatiskt, t ex varmvatten, elbilsladdning etc för att trycka ner det som matas ut på elnätet om utmatningen till elnätet närmar sig 25 A. En större installation skulle förstås ge bättre resultat. Ett alternativ är om Ellevio skulle tillåta högre säkring på utmatning, utan extra kostnad.
Detta inlägg är publicerat i samarbete med Solkraft Sverige, som installerat min solkraftanläggning på totalentreprenad och kommer installera utbyggnaderna.
80 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En kvar "om ca 17 000 kWp."
Cornu.
Vad är din totalkostnad på rullande 12-månader inklusive abonnemang, elskatt och moms och hur mycket av den kostnaden räknar du med att kapa efter de nya installationerna?
Abonnemanget påverkas ju högst marginellt, eftersom man där betalar även för elen vintertid trots Dela Vattnet. Kanske kan jag kapa totalen med 75% på elräkningssidan? Jag vet inte. Då jag bytt leverantör under året kan jag inte se exakt totalkostnad, men enligt min 12-månaders utjämning av alla räkningar (jag sätter som bekant av 1/12 av årskostnaden för allt varje månad) så betalar jag 22502:- SEK för elnätet och 25588:- SEK för elhandeln. Säg att jag kan kapa det första 500:- pga minskade elinköp sommartid och det senare med 15000-20000:- om året. Dock är den kostnaden med novembers elpriser. Förr låg elhandeln på ca 18000:- på helåret, men frågan är om vi någonsin får tillbaka forna tiders elpriser när man ser vilken idioti som pågår på alla fronter.
Ja du, det blir spännande i vår/sommar och se vad spotpris/tim-mätning och långa kontrakt kostar.
Jag är inte fullt så negativ som konsensus utan tror att priserna stabiliserar sig i sommar och att det då går att teckna långa kontrakt för ca 45 öre exklusive i SE3 vilket skulle innebära en dubbling från mitt förra långa kontrakt på 23 öre SE3.
Skulle det vara lönsamt att installera ett batteri av lagom storlek? Med rätt växelriktare kan man t.o.m kunna använda strömmen i batteriet vid strömavbrott.
Första generationens Nissan Leaf borde vara det mest lönsamma.
De är dyra, det är svårt att se lönsamhet i det beroende på hur man värderar möjligheten till offgrid. Offgrid drar med sig fler kostnader och en del krångel.
Nä, pga Dela Vattnet ser jag ingen ekonomi i batterier. Enda är för nödström, men då kan jag köpa separata batterier för det ändamålet.
Ett 10 kwh batteri skulle ju räcka precis för att knuffa dagsanvändningen in till natten på vintern (i genomsnitt). Klart, för att det skall tjänas in på fem år får batteriet bara kosta ca 18.000:- (180 dagar * 2:- * 5 år )
Jag är lite inne på batterier. Tänker mig om man kan ladda dem nattetid och sedan välja vilka timmar man använder dem. Exempelvis om man skulle kunna ställa in batteridrift när elpriset når en viss nivå.
Home Assistant kanske skulle kunna fungera?
Ska sätta mig in mer i detta.
JH, så tänker jag också. Batterierna får ladda under natten och sen användas under peakhour runt 18 eller så. Stödet från staten är nu 50 procent på batterier vilket jag antar inte kommer bestå alltför länge. Om du köper en växelriktare och batterier samtidigt så får du även avdraget på växelriktaren. Sjukt mycket bidrag men det är bara tacka och ta emot.
Ni får tacka MP för de frikostiga bidragen samtidigt som ni kritiserar MP för de höga elpriserna i sann good cop, bad cop-anda.
Erik:
Precis min tanke. Har redan tagit in offerter, men det är som vanlig en del leveransproblem.
Östergren:
Hade gjort det oavsett bidrag. Hade jag fått välja, så skulle jag föredragit ett konstant stabilt elpris och sluppit göra en massa dyra åtgärder. Förvisso inte enbart MPs fel, men de har inte direkt gjort energifrågan enklare för Sverige.
Hen har ju ett stort batteri i din Tesla. Den ska ju ändå laddas nån timme senare så att inte koppla in kvarvarande ström kl17 förstår jag inte.
Fick offert på solceller nyligen. Tack vare lite trixande med 50%-avdraget (även växelriktare) kunde man för 30kkr ökad kostnad få ett batteri på 10kWh. Valde dock att skippa batteriet.
Jag noterar att Solkrafts hemsida har ljud, vilket enligt min ödmjuka åsikt borde förbjudas.
Den är då tyst för min del.
När jag var liten var det ingen som gnällde över elpriser eller höll på att effektivisera något. Vi värmde upp hela huset (byggt mitten av 70) på 240 kvadrat med direktverkande el, tillsammans med vitvaror från 70-talet förbrukades lång över 20 000 kWh per år utan någon direkt lyx.
Men om alla bostäder skulle förbruka den mängden idag skulle energibristen vara grymt mycket grövre.
Det skulle behövas minst 50 tusen kWh för att värma upp en sån kåk till en dräglig nivå.
Kommer ni att montera ner eternittaket själva?
Jag har för mig att som privatperson så får man göra det utan utbildning och skydd.
Så länge eterniten inte dammar så ska den vara tämligen ofarlig.
Med andra ord, så länge man inte kör med vinkelslip så ska det inte vara några problem.
Nej, entreprenör, men vädret tillät inte i år. Läggs i travar på pall på byggnadsställningen, där de paketeras in och sedan lyfts ner med kran för transport till deponi. Ett alternativ är att man bygger in dem under ett nytt tak, men det var faktiskt dyrare.
Eternittaket håller väl tätt fortfarande, då det är så pass brant. Maskinhalldelen förstördes av för dålig lutning och en hängbjörk som stod intill, som deponerade sina löv på taket, vilket blev jord och sedan växte mossan in och förstörde eterniten så hela skiten ruttnade sönder.
Dock vill jag byta till plåttak så vet man att det kommer hålla resten av mitt liv och vi kan tryggt fortsätta renovera resten av ladan. Är taket tätt, så överlever byggnaden som bekant.
Ja jag är lite inne på samma spår som Anders, är det hål eller andra skador som gör att ni planerar att byta ut eterniten? Eller är det just att det inte är lämpligt att montera solceller då man antar jag måste borra (vilket antagligen ger damm)? Annars låt det vara det håller ju i evigheter, Men farligt är det om man börja krabba med det, det ger cancer och annan skit.
Nä, det är tätt men från 1937, men jag vill bli av med det innan det blir problem, samt montera solceller. Dessutom behöver ändå en del fixas som vindskivorna och det kräver ändå byggnadsställningar pga 8+ meter osv.
Ahh du svarade samtifigt på min fråga under tiden jag skrev den
En del entreprenörer kan sätta upp bygnadsställningen.
Sen kan ni själva plasta in och lägga eterniten i travar på pall uppe på ställningen.
Timlönen för det är annars ganska hög om yrkesfolk ska göra jobbet.
Jag är tveksam till att någon entreprenör är intresserade av att montera solceller på eternittak.
Jag har en rätt hög timpenning själv på att skriva istället för att agera hantverkare. Dessutom är detta en ekonomibyggnad, så fullt avdragsgillt. Vilket för övrigt gör att jag måste betala moms för elen som eget uttag på solcellerna på ladan, dock är installationen avdragsgill för moms, så det jämnar ut sig, och sedan vinstskatt efter avskrivningarna. Plus att proffs kommer göra detta mycket snabbare än jag själv.
Sitter i samma sits. Hyr tappats på ladan och bekosta det själv.
Ser inga direkta hinder även om jag inte jobbat med det upplägget.
/redovisningskonsult
Takplats*
Jag har ju en rejäl maskinhall på några hundra kvadratmeter med plåttak också.
Tyvärr lutar den i väst/öst.
Jag får väl bjuda in någon rådgivare som får titta på lite olika lösningar.
Anders: Kanske ändå inte heltokigt med öst/väst, det ger visserligen lägre topp och lägre total än rakt söderläge men jämnar ut ankkurvan. Bättre än inget?
Är Solkraft att rekommendera? Tänkt ta in ett par offerter.
Jag är helt nöjd, mycket professionellt. Så professionellt att jag frågade om de ville samarbeta med reklam på bloggen efteråt – jag vill inte göra reklam för något jag inte kan stå för.
Alltså redaktionellt. Banners styr jag inte över, det gör min annonssäljare.
Solkraft Sverige har köpts upp av Bravida, som väl (typ) är Sveriges största installatör av el/tele, så det finns kraft bakom.
Gott. Tack.
Jag är mycket nöjd med GodSol hittills men får återkomma när anläggningen är uppe i slutet av nästa vecka.
Jag använde mig av Svensk Byggmontage i Skåne, små enstaka misstag i kommunikationen samt lite lång o onödig lev tid. Men priset och installationen, var helt perfekt
Miljöpartiet under nästa partistämma: Att ladda nattetid är skattesmitning, Sverige måste införa kompenserande schablonbeskattning på eluttag när de inte används.
25 A huvudsäkring begränsar väl bara hur mycket man kan mata ut? Kan man styra egenförbrukning (t ex AC som nog behovet av korrelerar rätt bra med maxproduktion) går det ju att ha en större anläggning än man kan mata ut bara man har en mätare som kan strypa produktionen vid exportbegränsningen (t ex 17,3 kW vid 25 A).
Kanske iofs är lite klurigare med flera växelriktare om de är av olika fabrikat, men SolarEdge ska gå att koppla ihop och ha en ”site limit” är jag ganska säker på.
Har man panelerna i olika väderstreck plattar det ju också till peaken.
Jag installerade en ”för stor” anläggning, dimensionerad efter årsförbrukningen snarare än egenförbrukningen, med 25 kW växelriktare (31 kWp paneler men flackt tak så i praktiken är toppeffekten utom runt lunch nån enstaka solig men kylig försommardag när panelerna är kalla <25 kW) och säkrade initialt upp till 35 A, men värdet av den elen som vi exporterade >25 A var långt under de 2500+ kr/år som skillnaden i abonnemanget är mellan 25 A och 35 A så jag säkrade ner och ströp exporten istället. Förlorar max 10 % av produktionen under ett fåtal av de allra soligaste dagarna.
Separat produktionsäkring hade kanske varit det bästa, men jag har en lång och kostsam grävning ut till mätarskåpet i så fall som knappast kan motiveras (om ens mitt nätbolag har börjat tillåta den lösningen nu), så första steget är att börja styra lite konsumtion bl a AC med en ny luft-luftvärmepump.
Ja, som jag skrev kan man ju installera större. Och styra förbrukningen eller strypa exporten som du gör. Antar att man kan installera mer kWp än växelriktaren stödjer kanske? Separat produktionssäkring för ladan kräver inget gräv för min del, då mätaren sitter där. I så fall skulle jag kunna då upp till 30-40 kWp, vilket hade varit najs.
SolarEdge klarar iaf 35 % mer kWp vs kW växelriktare, t ex 21,6 kWp på en SE16K eller 33,75 kWp på SE25K enligt databladet.
Jag överdimensionerade ”bara” med 25 % men hade nog kunnat lägga på ytterligare 2,5 kWp på ett tomt hörnet av taket och haft glädje av det under större delen av året. (Tveksamt om det betalar sig i att bygga om anläggningen nu i efterhand dock)
Snart försvinner ju straffavgiften för att producera mer än man själv gör av med sett över hela året också, så det enda man kommer gå miste om i framtiden är väl 60-öringen på det som skjuter över ifall man bygger för stort 🙂
Jo, skenorna i din gruppcentral tål nog 63A om det skulle vara så.
Du matar in 32A på Växelriktarens kabel, och den går på gruppcentral men din utgående matning är på max 25A. (nu brukar man iofs inte koppla så utan Växelriktaren sitter mellan mätare och gruppcentral men
Vi kan låtsas att kabeln mellan mätare och gruppcentral är dimensionerade för >25A)
Problemet är vad som händer när din egenförbrukning försvinner.
Då matar växelriktaren plötsligt ut 32A på din servis ledning. Om du inte har något sätt att strypa direkt.
Jag tror din elnätsägare blir väldigt, väldigt sur i ett sådant läge.
Är kortvarig överlast i någon sekund tills växelriktaren hunnit reglera ned baserat på exportmätningen ett problem för nätägaren? Ganska säker på att huvudsäkringens 25 A smältproppar kan klara några extra A under en kort tid och servissäkringen borde väl också klara det..?
"Dela Vattnet" låter bra men kommer det hålla om det blir som denna vinter (och värre)?
Att byta sommar-kWh mot vinter-kWh rakt av låter ohållbart.
Att ladda bil hemma verkar också drabbas av den där effekt-avgiften de flesta elbolag pratar om att införa – tror du har skrivit om det innan.
Avsaknaden av strikt kommersiella solcellsparker i .se antyder att det kanske inte är helt rationellt med solceller häruppe vid arktis.
Solcellers bidrag till elproduktionen under topplasttimmen i Sverige är noll, så det är inte någon bra lösning här uppe i norr såvida det inte kan kombineras med ex. vätgasproduktion till rimliga kostnader.
Solceller är ju dock kraftigt subventionerade för privatpersoner.
Elbilar bör långsamladdas under natten så det bör inte ge några problem med effektbaserade elnätsavgifter om man styr det på rätt sätt.
Det finns strikt kommersiella solparker i Sverige med, men det är privatpersoner som det är mest intressant för i dagsläget. Solceller är primärt bra för småskalig produktion på våra nordliga breddgrader. 🙂
https://www.bixia.se/energi-i-fokus/solcellsparker–en-del-av-svensk-solenergi
Om någon kan förklara min höga elräkning så står dörren alltid öppen!
Om dörren alltid står öppen så är det en bidragande orsak till den höga elräkningen
😉
😁😁
Intressant som vanligt här på bloggen. Eftersom jag vill att vår nästa bil ska bli eldriven så låter det absolut rimligt att sikta mot bloggens lösning.
Nu gör vi endast av med 3500 kwh per år men vi kör 3000 mil/år så lägger man på kwh för elbilen så vore en solcellslösning kalas.
Vi har dessutom tak åt S,N,V och Ö tack vare garaget.
Tack för genomgången.
Det var lågt, är det ett nytt passivhus med berg- eller jordvärme?
20 000 kwh fjärrvärme (dåligt isolerat hus) väldigt lite teknikprylar. Ser knappt på tv eller dator och tvätt/disk används sparsamt.
Har för mig att vi la 3000 kr för 5-6 år sedan och bytte all belysning till led (få byten efter det otroligt nog).
Fel av mig. Ligger på 3900 kwh beräknat för 2021. Har självdrag med freshar i sov och v-rum så kallt längs golven eftersom FF-fläkten matar det Boverket föreskriver. Tunnt lager sågspån på vinden utan fuktspärr så vågar ej isolera på.
Tänkte det var med värme så något sorts passivhus. Ligger på 9000 kWh med uppvärmning av 130kvm via luft/luftvärmepump, FTX och lite vedeldning.
Nu var jag inne på södra jag ser att de har ett markställningspaket på just 17 kW peak för 275 000 inklusive moms och exklusive rot.
140 kvadratmeter och 54 solpaneler.
Jag får ta och grotta ner mig lite mer i ämnet märker jag.
Det var 300kWh i månaden på vintern som du räknade att du får betala?
Nu kanske jag är överoptimistisk som räknar med 45 öre exklusive vilket skulle ge ca 1 SEK och 30 öre på totalen vilket skulle ge en totalkostnad inklusive 20A för 20.000 kWh på 26 tusen SEK per år.
Hur ser din kalkyl ut för paketet du hänvisar till?
300 i månaden till dagtaxa. Kommer betala en massa för nattaxa fortfarande.
@Anders
För att försäkra behöver du höga stålstängsel, taggtråd, eltråd och larm. Hör med LF.
Tråkigt qtt bli av med panelerna efter en dag hemifrån.
@Östergren,
Jag har inte gjort mer än att gå in på södra medlemsel och tittat på vilka cirkapriser på kompletta solelspaket de erbjuder.
Jag bor i SE4 för övrigt.
@Söderslätt,
Jag brukar köra förbi en som har ett "villapaket" monterad på marken.
Jag har inte sett att de behöver stängsla och larma.
Det kanske har lite med var man bor.
Tänk bilförsäkring den varierar med vilket postnummer man har.
Bor du nära Malmö eller Landskrona?
Är just i färd med att beställa ett solcellspaket (Solkraft är ett av alternativen f ö). Talade med mitt försäkringsbolag (LF) om detta innebär något försäkringsmässigt (krav på special eller dokumentation). Ingenting, svarade de. Stormskador ersätts dock bara om vindhastigheten varit > 21 m/s.
Äh, sabla hippieskräp. Kom igen då du ersatt farmartanken med en evinci mikroreaktor istället. 🙂 Trevlig trettondagsafton förresten!
Gengasmotor och generator, batterier och vattenburen värme. Now we are talking.
Inget finmekanisk Stirlingskit, utan en konverteras gammal sugmotor ala B2x Volvo eller något liknande.
Fast man får vara lite uppfinnarjocke och bygga den själv.
Man skall under 2022 definitivt börja kolla på batteri.
Inte för att använda sin egna solen på natten utan för att kunna ladda batteriet på natten och använda på dagen, för att kapa effekttoppar effektabonnemang kommer samt för att kunna få ersättning för stödtjänster som kommer komma under året.
Med stödtjänster menar jag bland annat ersättning från svenska kraftnät för fasballansering.
Ett väl dokumenterat och genomtänkt strategi, sen som du skriver finns det hål, det jag tror du glömmer är att du inte kommer producera alls dagtid under vintern. Vilket medför att du snabbt tar slut på dina sparade kw redan på hösten.
Sen en sak du kan spara pengar på.
Skippa 25amp huvudsäkring 8ch gå ner till 20amp om du kan för hushållet.
Sedan skaffar du produktionssäkring istället och kan då mata ut betydligt mer.
Jag har 20amp in. 35amp produktionssäkring och 21kw anläggning.
Så det finns utrymme att utöka rejält. Samt som du skrev, att det sällan är max produktion man ska ha utan en "rätt" produktion för sitt användande. Jag har 50/50 i takt söderläge och västerläge.
Nästa påbyggnad blir 5kw åt öst och ett pytte litet test på 1-2 kw i norr(ren nyfikenhet har mycket tak ledigt åt norr med låg taklutning)
Nja, sommarelen fördelas ut 1/6 per månad vintertid. Och undantaget december kommer anläggningen producera rätt bra, brukar sälja el i januari redan. Med 3x anläggning kommer det bli hyfsad täckning dagtid många dagar.
Sedan behöver jag 25 A huvudsäkring pga elbilen – brände en 20 A säkring förra vintern när det var som kallast med två LLVP + varmvattenberedare + elbilsladdning + gäststugan igång.
Funkar inte lastballansering för att undvika att säkringen går?
Det kan det göra. Ska installera mätare med realtidsmätning inom kort (Shelly EM) och då kan man sedan strypa olika laster vid risk, enklast är att bara avbryta elbilsladdningen.
Hur tänker du med att lägga all förbrukning på natten när vi kommer få effektabonnemang?
Det blir ett senare problem. Vi får se hur det blir för min del här på landet. Kommer ju också möjligheter att strypa effekt och få betalt för att balansera elnätet framöver.
Nu när jag har vant mig vid att snåla ännu mer än tidigare, tänker jag fortsätta med det för jämnan. Förut hade under en tid ett jättestort dusch-munstycke och tömde min 80 L liggande VVB efter bara en dusch. Sedan bytte jag tillbaka till ett mindre munstycke, pga att varmvattnet tog slut. Nu låter jag vattnet att droppa på huvudet istället, fast det kanske inte längre kallas för "dusch".
Jag har nu kört tvättmaskinen vid 40 C ett par gånger under vintern, med fulla maskiner som alltid, och syndat lite med kondenstumlaren. Vissa plagg blir platta och tråkiga om de inte tumlas. Jag har en torkställning på uteplatsen, men tvätten torkar dåligt utomhus så här års.
Vi har fått ner elförbrukningen till 11.000 kWh per år på sistone (16 A huvudsäkring), men vi har numera ungefär samma elförbrukning under hela året, vilket jag tycker är konstigt. Vi har två permanenthus 60 (med uterum 15 kvm) + 40 kvm med full standard. Jag kör iofs ett mobilt kylaggregat och poolvärmepump + poolpump mycket under juli-augusti.
EOn tillåter redan idag att man exporterar mera el än abonnemanget klarar (utan extra kostnad), men det gäller att installatören har koll, förstås.
Är det ett lårben från en Homo Erectus som ligger invid väggen på tillbyggnaden?
Observant, nej jag vet inte vad det är för ben faktiskt. Gammal gård, hittas ben mest överallt. Rätt grovt, gissar på nöt. Eller möjligen älg.
Frågan jag har är hur länge övriga kunder kommer att acceptera den planekonomiska konstruktionen dela vattnet. Än så länge är det väl möjligt att dölja kostnaden men Jämtkraft har gått ifrån att vara bland de billigare till att nu vara bland de dyrare. Ehrenmark har väl varit där och förvilla är min tolkning
Motpartsrisk finns ju alltid. T ex lär ju inte 60 öre skattereduktion per kWh heller kvarstå.