Ambulanssjukvårdare runt om i landet säger nu upp sig på grund av den svenska avsiktliga feltolkningen av EU:s dygnsviladirektiv. Bland annat säger man upp sig i Gällivare, Kalmar, Gävleborg, Sollefteå och Boden mfl platser. På många orter har halva personalen sagt upp sig och på andra kan ambulans saknas helt under delar av dygnet. En liten sammanställning följer.
EU-direktivet ger specifikt undantag för räddningstjänst, sjukvård mm, men i Sverige har man valt att tolka direktivet som att även dessa ska omfattas. EU skriver rent av rakt av på sin hemsida att sjukvård och räddningstjänst är undantagna från kravet, men det hindrar inte svenska kommuner och regioner från en annan tolkning. Syftet kan antagligen bara tolkas som att man avsiktligt vill halvera kostnaderna för ambulans och räddningstjänst, samtidigt som man kan skylla på EU.
Men alla ska vara helt på det klara att detta är en svensk avsiktlig tolkning och kan inte skyllas på EU-direktivet. Det är alltså fack, arbetsgivare och politiker som fullt medvetet gör detta. Man kan för övrigt då detta är ett totalangrepp mot svenskt totalförsvar fundera på om inte Säpo borde granska de som gjort denna tolkning.
I Gävleborg har ett trettiotal bland ambulanspersonalen nu sagt upp sig. Det kommer “innebära stora luckor bland personalen i höst“.
I Sollefteå har över hälften sagt upp sig, eller 19 av 36. En intervjuad säger att det redan skett att det inte funnits ambulanser som kan köra på kritiska larm med hjärtstopp eller barn som behöver akuthjälp.
Hälften av personalen i Gällivare har sagt upp sig. NSD skriver bakom betalvägg att regionen hävdar att det inte alls är de själva som hittat på detta. Så kallade “alternativa lösningar” blir aktuella nattetid, dvs ingen ambulans.
NSD skriver att sex personer sagt upp sig i Boden, och det väntas bli flerl. “Cheferna vet om problemen, men gör inget åt dem”. Även Piteå nämns.
Sveriges Radio nämner även Kalmar.
I första steget nu är det framför allt på landsbygd och glesbygd, Norrlandslänen och i Bermudatriangeln i sydöstra Sverige som folk säger upp sig. Man har ofta långa resvägar till jobbet och med mer än dubblat antal pendlingsresor mot tidigare så går det inte längre att hantera privat- och familjelivet. Storstadsområdena har kortare pendlingsvägar och verkar ännu inte drabbats. Det är också lättare att rekrytera ny oerfaren personal i storstadsområdena än i exempelvis Gällivare. På dessa orter och i dessa regioner är det redan tidigare ofta långa utryckningsvägar för ambulansen, och det blir alltså dubbelt värre nu.
Om det alls finns någon ambulans.
Kom ihåg att när du eller närstående väntar på ambulans, eller eventuellt rent av dör i väntan på ambulans, så är det ett avsiktligt beslut från politiker i kommun, region, arbetsgivarna och SKR, samt facket. Det är inte EU:s fel, utan det är en aktiv avsiktlig svensk handling när man vantolkar ett direktiv som specifikt ger undantag för blåljus och sjukvård.
Tidigare motsvarande förändring för polisen i ingripandeverksamheten uppges vara en anledning till att många poliser antingen sade upp sig eller helt enkelt vägrar jobba med IGV. Bättre då att jobba 9 – 5 bakom ett skrivbord men så jobbar typ bara ca 1/3 av poliserna med IGV numera. Sveriges polistäthet är alltså ännu sämre än vad man kan tro, iaf när man tittar på poliser som faktiskt syns.
90 kommentarer
Så nu måste det betalas för att folk ska vilja ha jobbet och inte behöva ha ett separat jobb för att man ändå har så mycket fritid. Utgår det vite när en kommun inte tillhandahåller basal samhällstjänst?
Det är eg där skon klämmer, i din avslutning..
Kolla gärna upp hur storstäderna ska kunna hjälpa skogslänen när det är skogsbränder brinner på sommaren?
Blir gissningsvis svårt att upprätthålla egen beredskap och skicka personal, om regelverket ska följas ?
Kolla gärna upp hur storstäderna ska kunna hjälpa skogslänen när det är skogsbränder brinner på sommaren?
Blir gissningsvis svårt att upprätthålla egen beredskap och skicka personal, om regelverket ska följas ?
Och där steg SD i opinionen?
Det sägs ju att SD är dess sämsta valarbetare, och övriga partier dess bästa. Det ligger nog något i det.
Professionella yrkesmänniskor skall ha betalt, det är grunden. Administrativa finter för att för folket måla en Potemkinkuliss är ju bara farligt för medborgarna och påfrestande för de utförande, något ljushuvud har fått tanken att de skall spara pengar på detta sättet, egentligen borde analysen vara fler anställda-eller omtolkning. Varför bryter politker och tjänstemän vi betalar för samhällskontraktet? Vi betalar skatt men skall inte få det skatten skall gå till? Dags att se över andra utgiftsposter?
-Ni svenskar har verkligen hittat ett genialiskt sätt att bekämpa korruption
-Hur då?
-Genom att kalla det ”offentlig sektor”
https://twitter.com/Dvvmhm/status/1699523521347493896?s=20
Jag håller med. Börja med att avskaffa regionerna. Bara där finns ett stort antal miljarder som slarvas bort samtidigt som det även blir en stor orättvisa i sjukvård då sjukvården blir olika från region till region. Främst sjukvården men även den regionala kollektivtrafiken borde kunna skötas på ett bättre sätt med central styrning och över region gränserna. Detta är ett katastrofalt svart slukhål när det gäller resurshantering med kass upphandlingar och dålig styrning.
Vad gäller kommuner och regioner så borde de på sin höjd reduceras till sånt som är dem valfritt att göra. Det riksdag och regering beslutat skall göras bör ske i statlig regi, finansierat av staten. Samtidigt tycker jag inte staten bör centralisera utan distribuera ut större myndigheter i landet (av flera anledningar).
Vad gäller kollektivtrafik vet jag inte om regionerna är skyldiga att sköta det egentligen. Och vad gäller över gränser så funkar det ganska hyffsat kan jag tycka här trots nationsgräns – här skulle man behöva blanda in EU enligt ditt resonemang. Jag tycker nog att oavsett vem som sköter det så får man ju hoppas att de samarbetar med sina grannar så att det funkar smidigt även för dem som bor i gränsområden.
Intressant att se att ingen av länkarna nämnde att det finns ett undantag i EU-direktivet som Sverige väljer att ignorera. Verkar som man helt går på SKRs linje att det inte finns nåt vi kan göra.
När såg du en av dagens “clickbait-journalister” faktiskt göra ett journalistiskt arbete?
Och inget egentligt sätt att hålla någon ansvarig efter att tjänstemanna ansvaret är borttaget.
Att medvetet och utan att erkänna risken att inte ge resurser till en verksamhet så att någon dör är ett brott i andra länder. Man kan inte komma runt lagar om säkerhet som påverkar liv genom att trixa med pengar, tid eller resurser.
Varför är det så populärt nu att påpeka att tjänstemannaansvaret är “borttaget”? Det är nästan 50 år sen det hände.
Har någon politisk influencer spridit budskapet?
Generalkorkat förfarande! Gjordes ingen konsekvensanalys av de ansvariga innan? Att säga att man “varit naiv” är inget försvar, bara att man just varit stendum. Vilka politiker och från vilka partier är ansvariga för detta haveri?
Borde finnas gott om journalister att granska detta huvudlösa beslut.
Och någon återgång till undantaget lär nog bara ske ifall någon av de ansvariga eller deras närstående själva drabbas av deras beslut.
Politiker? Är det inte SKR och Kommunal som gjort upp?
Jättemånga politiker gör som SKR säger.
Man undrar om detta är en konspiration för att snabba på den totala urbaniseringen för att Sverige ska vara först att möta Agenda 2030.
I klass med FMV:s uniformsinköp.
Man undrar hur det ser ut i huvudet på sånt här folk som bara vill skapa problem. Som ingenjör har jag betalt för att lösa problem, inte skapa dem
+1
”En konspiration för att möta agenda 2030”. Nu har du nog käkat fel sorts svampar… Det här handlar antingen om inkompetens eller en tro på att spara pengar. Finns inget uttalat mål i agenda 2030 om urbanisering. Däremot finns det tydliga mål om hälsa och sjukvård till alla, vilket det här beslutet går stick i stäv med.
Urbaniseringen ingår i Agenda 2030. Om folk kläms ihop på minimal yta blir det lättare att lösa transporterna, som pekas ut som den stora klimatboven.
Det blir svårare att rymma när transporterna är centralt reglerade och städer är lättare att stängsla in jämfört med glesbygd.
Dessutom blir det lättare att övervaka folk vilket är ett annat mål.
Till sist innebär urbaniseringen fler konkursmässiga brf vilket är där man tjänar de stora pengarna. Finns inga så kallade klimat vänner som tycker att bloggaren är en förebild.
Läs nu Ida Aukens vision om Agenda 2030, finns om du söker. Och låt bli svamparna.
Kan inte du sammanfatta visionen?
Vad har hänt med oss svenskar. Vi som slår oss själva för bröstet och säger att vi är praktiska och löser problem?
Vi har tyvärr blivit ett land fyllt av rädda administratörer. Vi gör som vi blir tillsagda utan att ens försöka ifrågasätta. Vi lyder EU så slaviskt att det är sorgligt att se.
“Vi lyder EU så slaviskt att det är sorgligt att se”
Vet inte om jag läste fel men jag tyckte artikeln upprepade ett antal gånger att detta är en feltolkning av ett EU-direktiv.
Det är ju just det man inte gör. Lyder EU alltså. Undantaget för blåljuspersonal finns där för att det skall utnyttjas.
Det är snarare så att Sverige använder EU för att driva genom egna agendor man vet är impopulära.
Tyvärr kommer svenska lata och inkompetenta politiker inte fånga denna tråden utan en talesperson från SKR kommer få tid att stå i rutan och beklaga osv. Om det öht blir en nyhet eftersom det är mestadels glesbygd som drabbas.
Jag tror faktiskt att detta skulle kunna vara ett sätt för SD att vinna lite mer procent i opinionen om de börjar tugga lite på Kommunal och SKR i denna frågan.
“Vi har tyvärr blivit ett land fyllt av rädda administratörer. Vi gör som vi blir tillsagda utan att ens försöka ifrågasätta.” – så rätt du har och Alvesson är nog ändå något på spåret…
Fel, folk gör inte som de blir tillsagda. De gör som de vill oavsett och det finns inga konsekvenser. Jag har tidigare jobbat inom vården och då jag förklarade för de yngre varför vi gör som vi gör och vilka rutiner/protokoll som finns, så fick jag svaret (mer än en gång) “ja, jag vet, men jag gör som jag vill ändå…”. Det skall mycket till förrän jag söker vård i dagens läge.
Administratörsproblemet gäller för hela västvärlden. Man håller på med liknande, bara annorlunda dumheter i många andra länder främst USA och UK.
Jag vet inte om det gäller ju den här dumheten (som Bogwan skrev om ovan), men de flesta dumheter vi har i Sverige har vi importerat från USA.
En nyfiken fråga: Kommer RIB 2023 förändras eller drabbas? 🤔
Det är alltid bränder som måste släckas i vården. Saknas det inte läkare så saknas det distriktsköterskor, narkossköterskor, fysioterapeuter, biomedicinare osv osv..
Man fyller på en bransch i taget med extraincitament som någon tusenlapp extra i månaden vilken man tar från de andra yrkesgrupperna.
Nu verkar det som att man startar en ny brand bland ambulanspersonalen.
Så fort bristen på personal kommer att märkas av genom att kvällstidningar fylls med anekdoter om missvård/ej hunnit få vård då alla ambulanser var upptagna så kommer man att bli tvingad att öka personalkostnaden för att locka till sig personal på nytt. Initialt sannolikt med en svällande bemanningsbudget.
Glöm inte att man också behöver rekrytera ett par HR personer för att hantera nyrekryteringarna, ett par kommunikatörer också som ska “sälja in” jobben och så förmodligen 2-3 linjechefer och åtminstone en strateg med jävligt oklara mandat och uppgifter…
Kommer 100% slå stenhårt mot heldygnsvården också med uppsägningar på avdelningar. Oron är stor. Bemanning kommer öka; där har man fortfarande större chans att påverka sina arbetstider utan att det blir en ekonomisk katastrof. Jag gissar att normen blir att man som sjuksköterska får gå från två av fem helger till varannan helg. Alternativt avdelningar som sonika stänger för helgen; de som är i behov flyttas som överbeläggning och kanske får komma tillbaka på måndagen om man har hälsan i behåll.
Ni har alla rätt. Jag uttryckte mig slarvigt. Jag menar att vi i vår vilja att vara ”bäst o klassen” övertolkar och inte vill se ”det finstilta” utan bara lyder andemeningen. Vi vill inte göra undantag från huvudregeln.
Undrar vilka bevekelsegrunder och dolda motiv fack och SKR har för sitt vettlösa beteende ? Ingen bloggläsare högt upp i den hierarkin som kan upplysa oss stackars okunniga om sakernas egentliga tillstånd ?
Oerhört tacksam för egen del att mina dagar inom statlig räddningstjänst är passé numera.
Statlig räddningstjänst är undantagen dessa regler. De kan rulla vidare med dygn om de vill.
Å fan, jag trodde de hängde på övriga!
Då kan man ju fråga sig i ännu högre grad vad som egentligen ligger bakom när de tom inom landet har exempel på att det går bra att få undantag.
Bloggaren nämnde polistätheten.
För tillfället har vi en 4 på terrorhotsskalan, den näst högsta möjliga. Polisen har gått ut och sagt att de ska vara extra synliga, bära förstärkningsvapen osv. Idag var jag inne i Sthlms absoluta city och snurrade någon timme i bil. Korsade Drottninggatan ett par gånger (där 2 terrorbrott begåtts), körde på Strandvägen och passerade Stureplan/Kungsgatan, åkte förbi Sthlms centralstation osv osv.
Såg exakt INGEN polis, varken fotpatrullerande eller i målad polisbil.
Ganska bedrövligt.
Var i Paris strax efter Charlie Hebdo-attentatet. Det var 3 militärer (alternativt poliser som såg ut som militärer) i varje gatuhörn ungefär.
Effektmålet är uppnått. Det är oändligt impopulärt att skära ner på räddningstjänst, försämra istället villkoren så att personalen säger upp sig, skyll på EU eller arbetstagaren om någon har en kritisk synpunkt. Inte ens nattväktarstaten skulle skära ner räddningstjänsten.
Nu tycker jag att både inlägget och kommentarerna raljerar en del.
En enskild kommun eller region har bara att följa det nya regelverket, som är satt av parterna. Vare sig kommunen/ regionen vill eller inte. Att detta skulle ställa till scheman och öka personalbehovet var självklart för alla (utom möjligen för SKR där schemakompetensen är minst sagt ja.. *host, host*)
Brand har jag lite insyn i, där orkar man säkert gå dygn, ett par skarpa larm i veckan, i övrigt, öva, träna, putsa bilen tills lacken ramlar av och sköta sin sidofirma på kommunens arbetstid (ja nu raljerar jag också)
I regionen där jag har insyn har ambulansen inte gått dygn sedan en ambulans för flera år sedan smällde i bergvägg Ambulansen jobbar mer, kör mer bil och orkar inte dygn om inte belastningen är extremt låg. Och det är ändå lättrekryterat eftersom andra enheters scheman och arbetsmiljö för vårdpersonal är värre. Möjligen är det svårare att rekrytera inne i storstaden där belastningen kan vara extremt hög.
Så min prognos är att merparten av protest-uppsägningarna där man nu mist dygnen är åter i plingplongbilen inom ett år eller två, för det går inte att få dygn någonstans, eller sova, träna och Netflixa på arbetstid – inte alla pass, men väldigt många. På vårdavdelning sliter personalen betydligt mer än i ambulansen.
Vad gäller lön för mödan satte jag så sent som förra året lön på 30 ambulanssjuksköterskor. Arbetsgivaren satsade rejält och de mest erfarna ligger på runt 45tkr för att jobba runt 34h/v, sedan tillkommer OB-ersättning på det. Yngre har lägre lön, men är då kanske 25-35 år med den erfarenhetsbank det innebär. Specialistutbildningen mot ambulans är ofta fullt bekostad av arbetsgivaren. Passen förbrukar upp till 18h arbetstid (arbetstidsförkortning mht nattpass) så vill man jobba långa pass och nätter är man inte på jobbet många dagar per vecka. Flera tar då gärna extrapass, speciellt under pandemin och på sommaren då arbetsgivaren sockrar passen extra. Jag har sett årslöner på väl över 700tkr och då har de totalt sett inte gjort en timme mer än någon på vanlig 40h/vecka….så lågavlönade, tjaa..?
Ambulanssjukvårdare (undersköterskor) är en annan femma, de är underbetalda på riktigt och är ofta riktiga arbetshästar med lång erfarenhet.
Hela vägen fram till ditt bidrag var jag mest förbryllad. Tack för saklig information från en som har gjort långa arbetspass i vården.
+1 för informativ kommentar.
Origopol
Ja en hel del raljerande…
Det finns inga ambulanspass i sthlm län som går dygn mig veterligen.
Oavsett så kommer det bli extremt dyrt när räddningstjänsten ska gå från 42h/vecka till 35h/vecka som ambulansen.
Om vi inte ska bli färre då…
ORIGOPOL
Håller med dig i en del av det du skriver. Framförallt att jag tror många av de i glesbygden som sagt upp sig kommer vara tillbaka inom ett år eller två.
Sen angående löner och belastning så varierar det en hel del i landet. Har själv ca 10 års erfarenhet inom ambulansen och tar än idag något pass då och då.
Jag kan bara tala för de två länen jag jobbat i, och det finns absolut folk som tar extrapass precis som du beskriver, men finns också väldigt många som inte gör det. Och jo, lönespannet för specialister är 35-45´ kr även hos oss, sen om det är bra eller dåligt beror ju på hur man ser det efter 4 års studier (fåtal som får betald utbildning) och x antal års arbetslivserfarenhet. Sjukvårdarna hos oss är inte särskilt långt efter lönemässigt är min uppfattning, och är inte många kvar av de med lång erfarenhet. Men det där skiljer säkert en del över landet.
“GNISTEN
2023-09-07 15:52 – 15:52
Undrar vilka bevekelsegrunder och dolda motiv fack och SKR har för sitt vettlösa beteende ?”
För fackets del så skulle jag säga att det från Vårdförbundets del länge funnits en vilja att få bort pass längre än 8 h. Som förtroendevald så vet jag hur de ogillande sett på ambulansens arbetstider. De såg garanterat det här som tidernas chans att få igenom sin vilja (och de viste att det skulle väcka ilska inom den prehospitala verksamheten). Har själv haft diskussioner tidigt i våras med högt uppsatta i Vårdförbundet, där de varit helt 100 % säkra på sin sak att inga undantag går att få och det här är EU som bestämt det här, det har inget med Vårdförbundet att göra. Man tvår sina händer helt. Jag har ju själv läst igenom EU direktivet och det är tydligt att undantag kan tillåtas. Men det var inget Vårdföbundet var det minsta intresserade av och de nekade till att det var möjligt även när jag påpekade skrivelserna i direktivet. Man har helt enkelt med glädje sett hur det här har drivits igenom tillsammans med låtsasmyndigheten SKR (både politikerna och SKR själva tycks tro att de är en myndighet, smidigt med en myndighet utan insyn).
Vad SKR har tänkt sig, det förstår jag inte det minsta.
En erfaren sjuksköterska med lön på drygt 45 för förkortad arbetsvecka samt OB på kanske 5-8tkr…lågavlönad jämfört med vem i offentlig sektor? Många av dem ligger över brytpunkten för statlig skatt och det är de jättearga på.
Min illvilliga tolkning är att Vårdförbundets indirekta strategi är att driva brist eftersom det driver lön…vi har aldrig haft fler sjuksköterskor eller läkare per capita än nu, och ändå blir monstret aldrig mättat. Jag vet samtidigt att Vårdförbundet gör riktigt många saker som är bra👍
SKR vill vara så goda, så goda och öka attraktivitet genom bättre arbetsmiljö trots att det samtidigt driver samma brist
Typiska handläggarjobb idag på statliga myndigheter där man utreder och fattar beslut utan att ha någon uttalad specialistroll skulle jag säga ligger kring 35 K +- några tusenlappar. Då pratar vi om yrken där det krävs akademisk examen idag – många är civilekonomer och jurister med 4-5 års studier. För att komma väsentligt över 40 K krävs det nog oftast att du får chansen att jobba med verksamhetsutveckling, samordning etc. Typiska huvudkontorsjobb. Eller gör chefskarriär.
Det finns MÅNGA erfarna sjuksköterskor, som inte kommer i närheten av 45K i lön!
Tack för svar.
Tycker mig ha märkt att en del främst LO-fack driver frågor av ren avundsjuka gentemot andra grupperi stället för av omtanke om sina medlemmars bästa.
Samt att kampen gärna ska framstå som stormandet av Bastiljen 1789 utåt.
Ven minns inte “Vi tar fajten!” samt inte minst hur de sedan fullständigt vek ned sig i slutändan..
Yep, när det gäller sådana här diskussioner så önskar jag att jag hade lite bättre koll… Alla sågar alla och klagar på alla, och jag har ingen aning om vem som har rätt…. Irriterande, det kliar i hjärnan.
Saken är den, att det är en bra sak att följa det här direktivet, i vissa fall. Men nu skulle det av någon anledning drivas igenom för alla.
Dvs, när jag jobbat på intensivvården så har det sugit att jobba till 22 på kvällen och börja 6,45 dagen efter. Det ger inte tillräckligt med vila och sliter på en, precis som att jobba en 10-timmars natt på intensiven. Men att jobba 14-15 timmars natt på ambulansen sliter inte lika mycket. De långa passen gör dessutom att det blir bra återhämtning mellan passen.
Det är även bra mycket smidigare att ha färre skiftbyten på tex. ambulansen där man ofta är ute och rullar, varje byte riskerar att medföra övertid och fler skiftbyten/dygn kommer generera mer övertid.
Det blir såklart svårare för facket att driva igenom en förändring, t.ex. max längd på arbetspass, som bara ska gälla vissa och inte alla.
Precis, och vissa fall som i tex räddningstjänsten ställer det till en jäkla oreda.
De på mitt jobb som är ensamstånde har panik och letar nytt jobb.
Jag själv kommer nog gå ner i arbetstid, ta bort helgpass då de blir sämre.
Kan köra lastbil på vardagar för att jämna ut ekonomiskt.
Familjen måste ju fungera också…
Även om man bortser från visst raljant inslag så är detta helt obegripligt för mig hur SKR och fack kan gå med öppna ögon rakt in i detta.
Att besparingsskäl skulle ligga bakom tror jag inte ett smack på, tjänsterna är helt enkelt för viktiga.
Jämför med läkares jourtjänstgöring (som nuförtiden är så belastad att läkarens förmåga att fatta beslut kl 04.30 visserligen kan ifrågasättas) som är extremt effektivt resursutnyttjandet.
I England, och på sina håll i Sverige, får politiker tuppjuck och framkastar förslag om att sjukvården ska hålla alla verksamheter öppna 24/7 genom att schemalägga läkare (och därmed t ex medicinska sekreterare, rtg, lab på full fart) men det faller ju alltid på att det skulle behövas antagligen minst dubbelt så många läkare.
*schemalägga läkare i treskift.
Samtidigt är det ju märkligt att läkaravtalet inte tillåter att läkare schemaläggs kvällar helger och nätter. Jouravtalet är kostnadseffektivt när det är få störningar på jouren, typ ögon-jouren. För en läkare på akuten är det helt befängt att de går jour, jobbar hela natten och får svinhög ersättning och kompledigt för att de “störts” hela natten. Sedan behöver de vara jourkomplediga bortåt en vecka efter en jourhelg. Snacka om att det går åt mer läkare med den lösningen…
Undra vem på SKR som påtecknat arbetsgivarsidan på det avtalet?
UK dras just nu med läkarstrejker just pga de horribla arbetsförhållandena och dumpade lönerna. Låt hoppas att Sverige inte går så åt pipsvängen för det skulle inte krävas mycket för att sjukvården skulle braka samman.
Bermudatriangeln i sydöstra Sverige😂
Aldrig hört. Den snor jag!👍🏼
Totalt ansvarslöst att I en situation med skärpt säkerhetsläge riskera att slå sönder viktigaste resurserna i civilförsvaret för en reform med mycket begränsad arbetsmiljönytta.
Här borde politiken sätta ned foten och minst skjuta fram till ett stabilare läge.
En nyanställd brandman i sthlm området har ca 28500kr i ingångslön.
Ungefär som en nyexad sjuksköterska med 3 år på högskola
Brandmän har generellt två år utbildning på MSB. Och noll möjlighet till de löner syrror arbetar sig till.
En brandman i den löne ledande sthlm regionen har ca30000 kr.
Utan ansvar blir befogenheter ganska värdelösa. Om ansvarig för t.ex. räddningstjänst slipper gå på begravningar som kunde förhindrats med ytterligare anslag så kommer ingenting hända. Jag vet av egen erfarenhet från andra sektorer att det finns chefer som litar på att de anställdas känsla av lojalitet skall rädda skivan, och skiter i behov av resurser för att se bra ut uppåt.
Jag kan inte uttala mig om detta gäller för räddningstjänsten, men tror mig minnas ha läst liknande historier kring sjukvårdpersonal, och då främst barnmorskor och bemanning på akutmottagningar.
Det ända den som hamnar i en sådan situation kan göra är att rösta med fötterna. Starkt jobbat av de som sagt upp sig, även om jag tror att de kommer ha svårt att sova, för de vet vad det kan leda till.
Ibland behöver en verksamhet gå i diket för att den skall kunna styras upp.
Alltså, många verkar tro att ondska och dumhet är ett rekryteringskriterie för politiker, tjänstemän och chefer i offentlig sektor? Då får man väl ta sin Mats till skolan och satsa på att bli en bättre hög beslutsfattare och ordna eländet?
Många ylar om detta, men vi är för Jösse namn själva både väljare och skattebetalare, och högre skatt är väl något vi alla eftersträvar? Vi är samtidigt ofta också både patienter, anhöriga och anställda, så det blir lite kognitiv dissonans.
Välfärden kommer bara gå ännu tyngre kommande decennium då befolkningen över 80 ökar många gånger mer än vad arbetskraften gör. Och som sagt, vi har aldrig förr haft fler sjuksköterskor, undersköterskor och läkare per capita än vad vi har nu, fortsätter kurvorna måste alla jobba i vården inom 20 år, så kan vi betala skatt åt varandra…. (Snälla robotar och AI, kom och rädda oss)
Gillar inställningen, nu gäller det bara för svensken att fatta det när det gäller mycket annat i Sverige.
EU:s arbetstidsdirektiv kräver generellt a) 11 timmars sammanhängande vila per dygn, b) genomsnittlig veckoarbetstid om max 48 timmar, och c) minst 24 timmars sammanhängande ledighet per tvåveckorsperiod. Under rubriken specialfall: skriver man “Om arbetet kräver kontinuerlig närvaro, produktion eller service får du skjuta upp personalens viloperioder. Det är möjligt om dina anställda arbetar inom följande områden: Sjukhus och liknande …”. Hoppas någon som deltagit i de centrala förhandlingarna kan förklara varför man tolkat detta som att 24-timmars pass inte är tillåtna.
LARS AAHLIN
Jag förstår inte frågan? Om kravet är 11h vila per dygn så blir det bara 13 kvar. Om man listigt lägger dygnsbrytet rätt så spelar det ingen roll, för ett arbetspass (max 13h) ska följas av vila (11h)
Förutom att medarbetarna VILL ha dygn och risken för övertid ökar med fler passbyten så finns det NOLL verksamhetsnytta med dygnspass, om någon vet någon nytta, så berätta gärna.
Inom funktionshinder, tex personliga assistenter är det en annan femma. Testa att byta personal samtidigt som ett barn med kraftig Aspergers eller ADD ska göra sig ordning för skolan. Men personliga assistenter är inte någon massmedialt glorifierad yrkesgrupp, så dem snackar ingen om. Nu tror jag förvisso att man ordnade någon lösning för funtionshinderområdet men inga nyhetsrubriker…
Brand- eller ambulanspersonal med korslagda armar och bister min ger bättre löpsedlar.
Personliga assistenter blev undantagna för att jobba dygn pga hänsyn till pat.
Kul ändå att du är inne på barn.
Har du prövat att arbeta treskift med barn hemma ?
Lätt att jämföra en ambulanssjuksköterska med en som arbetar inne på huset och säga att de sliter mer. Arbetet är olika med sina för och nackdelar. De långa pass som fungerat förut gör att man kan ha ett familjeliv. Hos oss blir dagpass längre för att få ihop det. Klart man kan ha treskift, men det stora problemet med ambulansen är att du kan ha 5 min till skiftbyte och då får du körning. Så du kan aldrig räkna med att sluta i tid. Sluttid 17 men du kommer hem vid midnatt, det funkar dåligt 5 dagar i veckan.
Men det är ju det här som är en del av vad jag inte förstår och tycker är ett konstigt argument. Säg att samma sak händer om man jobbat 24 timmar. 06 -06 tex. och får en utryckning. Då får man ju ett arbetspass på närmare 30 timmar, eller?
Ja 28500-30000 är ingen fantasilön, och ja Vårdförbundet har lyckats väl med lönedrivandet.
Nej jag har inte provat treskift med barn hemma och har full respekt för att det är ett rent elände, särskilt om båda gör det eller om man är ensam. Så jag har full respekt för problematiken.
Däremot så är det med de nya reglerna fullt möjligt med jämnt delar tvåskift, även om en passbytesövertid riskerar att ställa till det.
Olika yrken har ju olika förutsättningar, jag har svårt att förstå att man med öppna ögon utbildar sig till tex ambulans men samtidigt helst bara vill jobba kontorstid och aldrig få övertid? Som att läsa till trafikflygare men önska sova i egen säng varje natt?
Jag har ingen bra lösning på problematiken, det skjuts, brinner, krockas och bryts lårben dygnet runt.
Jag vet inte om du riktade dina frågeställningar mot mig?
Vi räddningstjänsten vill bara ha kvar möjligheten att kunna arbeta dygn för att på så vis ha ett så drägligt eller möjligt familjeliv trots att vi arbetar nätter och varannan helg. Det har fungerat i snart 40år.
Jag kanske inte tydliggjort detta: jag tycker att de nya reglerna är rätt onödiga – där dygn funkar borde man kunna köra på, även om inte det tillför verksamhetsnytta, så är de kanske istället rekryteringsfrämjande hos dem som vill jobba dygn (långt ifrån alla i ambulansen).
Där det inte fungerar (ambulans storstad med +10 larm per dygn och bil) så har man oftast redan tagit bort dygnen.
Sedan tror jag man kan attrahera andra med nya scheman, medan man förlorar dem som aktivt sökt sig till dygn som nu då hellre väljer 5-dagars kontorstider och sedan måste plocka semesterdagar för att gå till tandläkaren som har stängt när man är ledig och måste städa och klippa gräset när också barnen är lediga (?)
Alla scheman har sina nackdelar
Ok, då förstår jag.
Yes där verksamheten/AG och de anställda trivs med något borde de få ha det.
Och precis som du är inne på. Ambulansen i sthlm är överbelastad så där finns inget dygns schema.
Och jämnfört med brand arbetar de ca en dag mindre i veckan(7h).
Hur gör man i övriga Europa? Jobbar man dygns pass där? Om inte hur har man löst det?
Har också undrar det..Brukar inte södra Europa skita i regler? Och sedan tar de hand om äldre släktingar mm i större omfattning
Som jag förstår det skiter de i det.
Det har Sverige också gjort ett bra tag…
Ingen har sagt något om kontorstid, däremot att om man får många korta pass ökar risken för passövertid. Det är något man får leva med om man vill arbeta på ambulansen, vissa dagar kan man ta hand om allt hemma och andra inte göra några planer. Det köper familjen men om passen blir kortare och därmed fler blir det svårt att pussla ihop det, då du aldrig vet om du slutar i tid.
Jag förstår oron för övertid och inställda barnhämtningar mm.
Själv har jag det senaste decenniet haft mer administrativa jobb där det aldrig sätts in vikarier, under en sjukvecka eller semester så svarar man i telefon och på mail och när man är tillbaka så får man jobba ikapp precis allt som inte blivit gjort. Småskit som inte är någon annans ansvar blir tillslut mitt ansvar och måste lösas förr eller senare…så alla jobb har sina sidor.
Jo men nu gällde det ambulansjobb vilket i de allra flesta fall inte är kontorstid eller veta om man ska sluta i tid.
Nja, nu gällde det att ambulanspersonal i tex Gällivare säger upp sig efter förändringen…för att arbetsmiljö, lön, scheman och villkor nu blir så himla bättre någon annanstans…
Låt oss be Cornucopia återkomma om något år eller två för att undersöka hur stor personalflykten i praktiken blev och om de raljerande spådomarna om brand, död och förintelse inträffade?
Jag och anhöriga har också åkt ambulans i livshotande läge och är jättetacksamma (tändstickor är jag däremot försiktig med), men frågan är om personalen ska vara “untouchables” för det?
Jag lyssnade på honom i radion och till viss del förstår jag. Många bor långt bort från arbetsplatsen så blir bra mycket dyrare att ta sig till jobbet då resorna blir fler. Men samtidigt, vilket annat jobb skulle innebära kortare och färre resor till och från jobbet?
“och på andra kan ambulans saknas helt under delar av dygnet.”
HUR SVÅRT KAN DET VARA?
Bla bla bla ha hit, bla bla ha dit, fixa tillgänglig ambulans likvärdigt i landet.
Kasta resurser på bla bla blah, russinen leder nog, kalkonerna är nog väl med i spelet, vart svajar den stolta 🇸🇪?
Polisen har normala scheman med 11h vila mellan passen. Dock finns undantag så det vissa pass är endast 8 h.
Personligen hade jag gärna sett att arbetsvillkoren var bättre för samtliga blåljusyrken, men kan också se orimligheten att sjukvård och räddningstjänst ligger o sover på arbetet medan polisen jobbar…
Det är ju iofs olika jobb med olika avtal och förutsättningar.
Ska det till tre skift på brandkåren måste du höja löner och korta arbetstiden, och anställa fler.
Och öka utbildningsbudgeten då erfarna kommer sluta.
Dvs dyrt och dåligt för kommuner och befolkningen. Men ni missunnsama blir väll nöjda.
Polisen hade också bättre avtal innan. Absolut olika jobb och olika förutsättningar, men många likheter också. Att bli så chockad över att man försämrar övriga blåljusyrkens villor är väl inte så märkligt? Vi lever i ett kapitalistiska samhälle. Självklart kommer de försöka dra ner kostnaderna om de kan.
Polisen har i realiteten fått sämre löner trots försämrade arbetstider(nu börjar iofrs ob höjas, men det tog över 10 år innan något hände på den fronten).
På kort sikt kommer det inte vara några som helst problem med att hitta folk som vill jobba som brandmän då de ju utbildar betydligt fler än vad det finns anställningar. Så det kommer nog stå massa unga hungriga brandmän som äntligen får en anställning medan de gamla gubbarna kanske slutar då de inte orkar jobba istället för att sova, fysa, laga mat, se på tv osv. Men i slutändan kommer det nog dra ner viljan hos folk att utbilda sig till brandmän och till slut kommer de hamna i samma sits som Polisen. För få kvalificerade sökande varpå mam om och om igen får sänka kraven.
Detta har väl dessutom redan hänt inom räddningstjänsten till viss del och är väl överlag den stora anledningen till varför man gör en sådan poäng av att kvotera in folk som inte når upp till de egentliga kraven.
Jag säger inte att detta är något positivt. Jag bara påpekar hur det ligger till. Sen kan jag tycka att det är orimligt att alla blåljusjobb utom 1 har väl bra arbetsförhållanden då det i slutändan är skattepengar som betalar. Kalla det missumsamt om du vill. Realistiskt kan man också kalla det.
Jag kallar det missunsamhet för att du utrycker rimlighet i att göra onödiga fördyrande försämringar inom bla räddningstjänsten bara för att polisen har förstört sin organisation.
Ni inom polisen är så jäkla bortskämda med extra tjänster för de som inte orkar med skit schemat på radiobilarna, de möjligheterna finns inte i om tex räddningstjänsten.
Men om du vill ha rättvisa kan man väll förbjuda poliser att sluta åka radiobil och tre skift då brandmän inte har de lyxiga möjligheterna.
Växjö blir av med en eller två ambulanser.
Löttorp på Öland förlorar sin ambulans nattetid.
Blekinge har folk slutat pga scheman då det ej fungerar för barnfamiljer längre…
Konsekvenserna blir synliga…