Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börsfallen fortsätter i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Ett allvarligt säkerhetshål i Apples iPhone, iPad och MacOS har nu upptäckts i det fria, där din enhet kan hackas genom att ta emot ett iMessage. Du bör omgående uppdatera alla dina enheter. Elpriserna är idag skyhöga i södra Sverige, särskilt under morgon och kväll.
Stockholmsbörsen fortsatte falla under torsdagen och OMXS30 gick -0.77% och OMXSPI -0.97%. Den svenska kronan stärktes några ören mot dollarn och euron till 11:10 respektive 11:90, men det är alltså från rekordsvaga nivåer från kronan. Guldpriset hittas på 687:- SEK per gram.
I USA backade de långa räntorna något, men börserna föll ändå. Indexen S&P-500 gick -0.32% och Nasdaq 100 -0.73%. Apple föll hårt för andra dagen på raken och ledde med -2.92% nedgångarna hos FAANGST.
Ett allvarligt säkerhetshål i Apples produkter har upptäckts i det fria och Apple har snabbt släppt säkerhetsuppdateringar för MacOS, iPadOS och iPhoneOS. Alla rekommenderas att omgående uppdatera sina telefoner, och personer som har en riskprofil bör tills dess slå på säkerhetsläget Lockdown Mode eller på svenska Låsningsläge. I det läget blockeras meddelandebilagor i iMessage och angreppsvektorn fungerar därmed inte.
Detaljer finns publicerat hos CitizenLab, som också omedelbart meddelade Apple om fyndet. Det handlar om att spionprogramvara kan installeras på enheten genom endast ett iMessage med en bild i och det ska hänt en anställd på en Washington-baserad organisation för civilsamhället, med internationella kontor.
Det tar några minuter att uppdatera, och jag har redan gjort det på samtliga mina enheter. På iPhone och iPad hittas uppdateringarna under Inställningar->Allmänt->Programuppdateringar.
I de asiatiska tidszonerna fortsätter börsnedgångarna nu under fredagsmorgonen. I skrivande stund rapporterar min ticker att aSX 200 går -0.25%, Hang Seng -1.34%, KOSPI -0.35%, Nikkei 225 -1.16% och Straits Times -0.46%.
Elpriserna är återigen skyhöga i södra rikshalvan med 90% av svenska befolkningen. I både elhandelsområde SE3 och SE4 blir snittpriset idag 97 öre per kWh, vilket hålls nere av nattens låga elpriser runt 25 öre och sena kvällens elpriser på 12 – 14 öre. Men högsta priset är 266 öre per kWh ikväll och nu under morgonen mellan 07 – och 08 var priset 159 öre per kWh. Mellan 11 och 16 är dock priset i alla fall strax under 100 öre.
Den norra rikshalvan har dock snittpriser på 23 öre per kWh idag och maxpriser på 29 öre.
För dig som redan plockat lågt hängande frukter som värmepump – kom ihåg att allt annat än värme och varmvatten idag är småförbrukning och de besparingar du kan göra via att snåla är minimala om det inte handlar om värme och varmvatten – och vill ta in offerter på solkraft kan göra detta via Hemsol, som kostnadsfritt ska ge dig fyra offerter från trygga leverantörer med rätt kompetens för din typ av offertförfrågan.
Vi har haft extrema elpriser sedan hösten 2021 och som villaägare finns det inte någon ursäkt för att inte åtgärdat eventuell hög förbrukning vid det här laget.
Igår blev vår nettoförbrukning 1.7 kWh el tack vare solkraften – och då laddades ändå elbilen lite på natten – och nettokostnaden oskattat, omomsat och onätat landade på 12 öre för elen tack vare timmätningen där billig el köptes och dyr el såldes, samt solkraften täckte den egna förbrukningen när priset var högt dagtid.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
69 kommentarer
Är det någon som gjort beräkningen huruvida det är värt att styra uppvärmningen efter priserna? Alltså värma extra före en pristopp och sedan låta värmen dippa lite.
Med varmvattenberedaren är det ju inga problem. Kör man ingen värmning 06-22 så dippar vår varmvattentank ner till som lägst 35 grader trots två duschar på morgonen de kallaste vinterdagarna (varmvattnet cirkulerar till element). Sen tar det inte mer än 1h att värma upp det till 50 igen på kvällen.
För övrigt 345 öre/kWh med alla skatter och avgifter under dagens peak i SE3.
Rent allmänt har man ju ofta hört att det skulle vara i princip nollsummespel (eller tom förlust) att stänga av värme när man inte är hemma och sedan värma upp igen så det är lagom tills man kommer hem efter jobbet. Med tanke på att innetemperaturen är en långsam process där man inte bara ska värma luften utan också väggar, tak och golv.
Stängde själv av min vvb under dagtid, och hade på den 21-06. Sparade hela 0,2kWh per dag där.
Det handlar inte om att spara kwh utan om att förbruka under tider med lågt pris. Som LW skriver varierar priserna mycket.
Ja precis. After morgonduacharna idag värmer jag hellre upp vattnet till 30 öre/kWh ikväll än 210 öre/kWh nu på morgonen.
Hur rik blir du på det?
Jag har 180 liter i beredaren och säg 20 liter per element så totalt ungefär 500 liter varmvatten i systemet. Att värma detta från 35 till 50 grader (kall vinterdag) är ungefär 8.7kwh. Med en prisskillnad på 200 öre mellan prisbotten och prisstoppen sparar mig till 16kr per dag eller 500kr/månad under vintern.
Du måste ha timpris för att något att styra mot. Dvs när timpriset är 3 kr kWh då är det dumt att köra en 11 kWh värmepump på Max. Kör du den när priset är billigare exempelvis 20 öre kWh är det betydlig skillnad på fakturan på en vinter månad. Själv kör jag Ngenic som styr med hjälp av utetemperaturen och vid dyrt elpris så säger den till värmepumpen att inte köra och kompenserar när priset är billigare. Systemet har även en innegivare som håller koll på innertemperatur. Det är ungefär som att ladda elbilen. Laddar när priset på el är lågt. Normalt brukar det räcka med en laddning per vecka räcker ca 45-50 mil så ofta väljer jag en natt på helgen som priset är runt 10-20 öre kWh.
Det blir nästan garanterat en besparing på pappret. Har sett tidsstyrda termostater från 70-talet som antagligen sedan blev för krångliga för den moderna människan att förstå sig på.
Det funkar säkert att göra som du föreslår. Däremot blir det kanske ett par oönskade effekter också, huset lär ju bli varmare på natten till exempel, ofta vill man väl ha tvärtom. Men det går säkert att leva med.
Beredaren drar lika mycket el oavsett när den värmer. Variationerna pga förluster är försumbara. Kostar elen 2 kronor mindre sparar du 2 kronor per kWh.
Stämmer. Ibland är det inget täcke i överkastet på vintern även fast man har nattemp inställt på att gå ner från 22 till 20 på luftvärmepumpen (av komfortskäl).
Borde vara risk för Legionella?
Eller räcker ett ’snabbt uppkok’?
En ursäkt kan väl vara att banken inte beviljar högre lån längre, samt att klarnalånen för senaste resan ska betalas. Nu bor jag förvisso inte i hus och breffen värms förstås med fjärrvärme. Men såg man inte det komma, så har man ju haft tid på sig.
Behöver inte vara att man inte såg det komma, utan kan även vara att det inte finns någon som vill göra installation av vad det nu är för nytt värmesystem man vill ha. En tidigare kollega hade försökt få installation av luft-/luftvärmepump i över ett år, vet inte hur det gick (om det är klart nu), då jag inte har någon kontakt med personen längre.
Tänkte förvisso på mer kontinentala elpriser. Inget som skett bara senaste året för de att komma. Värmesystem skulle man bytt när pool-grävarna hade fullt upp.
Räcker att dra slutsatser själv, via bloggen lär man sig mycket. För egen del så blev det energi-klass A och fjärrvärme sedan 2019. Dock trodde jag inte den rörliga snitträntan skulle landa på runt 5%. Inte direkt KALP-liv, men vid 10% så får man ju inrätta sig till ett torftigt KALP-liv.
“Sverige ser alltså allt mer ut att gå mot kontinentala elpriser, och vi har nog bara sett början när regeringens statliga Vattenfall nu lägger ner två kärnreaktorer, ivrigt påhejade av Miljöpartiet, så att det elhandelsområde som Sverige ingår i istället måste importera kolkraft från kontinenten framöver. Eller klimatsmart som det också heter.”
https://cornucopia.se/2018/08/elpriset-landade-pa-49-ore-for-normala/
Jag tecknade ett femårsavtal för värmen till fastpris som löper ut hösten 2026. Därmed inte heller någon anledning till panik. Men till dess kan det antagligen vara bra att ha någon smart lösning på plats.
Har värmepump på frånluften i min värmepanna. Ju fler personer i huset desto mindre el används till uppvärmning av både värmevatten och tappvarmvatten! Elpatron finns förstås när det är extremt kallt ute!
Installerade solceller som blev klara i december-22. Så väldigt lite el köpt sedan dess! Mest förbrukning för frånluftsfläkten till värmepumpen och kyl/frys! Så bra! 😁
Apropå bilden på kontaktutbudet.
Vet någon varför det ska vara så svårt att ha åtminstone 2 USB portar? det är ju skitjobbigt att inte kunna sätta in trådlös mus, och en extern mic t ex, utan man måste välja vad man ska använda.
Gissar att det tar plats och maskinen ska ju vara liten och tunn och ingen tänker på det när man köper den utan det svär man över sen när man sitter där och ska ha mic, och ljus och mus etc etc. (jag har jobblaptop så fick inte välja heller).
Apple har generellt valt att köra på bluetooth. Sedan är det väl ett stylingvsal. Och troligen handlar det om image – det heliga objektet skall vara ditt enda fokus. Måste dock erkänna att Apples tangentbord och trackpad är mycket bra.
så är det nog. heliga objektet stämmer väl in på hur många apple användare ser på sina prylar.
Visst jag gillar min Iphone, men det är bara ett verktyg för mig.
Det ärliga svaret är kostnad. Att ha USB-portar kostar att löda dit. Samt om man ska klara certifieringar etc, så vill man ha så lite grejer som möjligt som kan störa. Bara att sätta dit en USB-port på kretskorten, kan kräva X antal till komponenter/plats för att inga störningar ska ske, inga strömpeakar ska krävas. Och man kan ha mindre grejer som förbrukar batteri, att kunna hävda att man har bäst batteri är värt mycket.
Apple metodik med eftermarknaden också med adaptrar och mycket trådlöst är guld värt också. De flesta möss idag stöder Blåtand direkt, behövs ingen adapter, utan oftast är adaptern bara en Blåtandmottagare/antenn.
Tack för svar!! 🙂
Även om jag ogillar förbud och överförmynderi så skulle jag inte precis gråta om EU förbjöd alla dessa trådlösa tangentbord och möss som kräver en speciell USB-dongle.
Vet inte hur många tangentbord och möss som ligger i källaren på jobbet och skräpar för att dongeln tappats bort. Bluetooth- tangentbord och möss har funnits i över 20 år nu.
I de fallen är ju Bluetooth faktiskt riktigt användbart.
För ljudöverföring är det skit, eftersom ljudet komprimeras ner. Vem vill höra 128kbps?
Förbaskade filter! Reviderat försök:
I de fallen är ju Bluetooth faktiskt riktigt användbart.
För ljudöverföring är det skit, eftersom ljud-et komprimeras ner. Vem vill höra 128kbps?
Bluetoothstacken brukar ha en del utmaningar därav kör många tillverkare med egen dongel.
Jag vill ha så få sladdar som möjligt inkopplade i datorn för att minimera böket när jag tar datorn med mig för att sitta någon annanstans än vid datorbordet.
Trådlösa tangentbord och möss fungerar utmärkt via Bluetooth.
USB-diskar ansluter jag via USB-C till ett USB-nav inbyggt i extraskärmen.
Ljudet går via Displayport (USB-C-kontakt) till extraskärmen till vilken högtalare är anslutna.
Sålunda endast tre sladdar att dra ur: två USB-C och en magsafekontakt för ström.
Inte riktigt lika bra som att ha en docka, men helt OK.
Solceller kan jag inte räkna hem så de två värmepumparna får sköta uppvärmningen.
Det därmed att skjuta in spionprogramvara via iMesssge är ju en gammal grej, fattar inte varför det dyker upp igen. Också svårt att fatta att man gör en tjänst med så dålig säkerhet till att börja med.
Så länge elen ligger under tre kronor tar jag det lugnt.
Jag tackar bloggaren för påminnelse om säkerhetshålet i iMessage. Så gammalt är det ju inte, under 2 månader och trots “automatiska uppdateringar” så hade inte telefonen uppdaterat sig sen februari.
Nej det har funnits länge, ett känt spionvaruföretsg (NSO Pegasus) har utnyttjat det. Men det här är väl ett nytt problem.
> Solceller kan jag inte räkna hem så de två värmepumparna får sköta uppvärmningen.
Inte?
Jag räknar hem solceller utan att ha eldriven uppvärming på något sätt (fjärrvärme).
Ungefär 200 tusen, ränta 8%. Att spara in detta under några få vintermånader är inte möjligt om man som jag ligger på 20-12 tusen kWh om året.
Det är ju också en viss risk att göra en så stor kapitalinvestering, så man vill ju ha en riskpremie.
Samtidigt är ju solcellsanläggningen en försäkring, vilket man kan betala lite mer för.
Kanske jämnar ut sig.
På vilket sätt är den en försäkring? En försäkring är väl via avtal definitierat vad den täcker och hur länge den är giltig?
Fantastiskt om man kunde få till ett avtal om att det under livslängden av utrustningen inte får ändras yttre förutsättningar till det sämre.
Man vet att man över huvud taget har tillgång till el, förutsatt att man har en komplett anläggning.
Naturligtvis menar jag det inte rent juridiskt, utan mer att man försäkrar sig om att inte bli utan vid större störningar.
När elnätet blir strömlöst kopplas de flesta solpanelsanläggningar bort från nätet, och då har man ingen nytta av att ha “egen el”.
För att kunna vara oberoende av elnätet måste man köra s.k. ö-drift. Då blir installationen en hel del dyrare.
Känns bra med en välfylld vedbod till vintern. Elverk är införskaffat om det skulle bli avbrott på elleveranser.
Mitt snitt elpris för augusti blev 39 öre. 50% av det priset till Teslan.
Ca 700kr blev elräkningen på, blir väääldigt lång payoff på solceller.
Angående Apples prylar så upptäckte jag att man kan tydligen inte lita på att de är uppdaterade bara för att man slagit på “uppdatera automatiskt” och har den på laddning och wifi varje natt. Inte uppdaterad sedan februari. 🙁
Nu självklart åtgärdat manuellt.
Apple har som design att ha lite kaos-teori om enheten ska autouppdateras eller ej, om sern något av skallkraven, just då inte matchar (WIFI, AC, batteri% > X) etc. Så uppdaterar den inte. Om den sen kollar, “behöver jag uppdateras” men den inte får ett bra svar, så kommer den inte göra det.
Om jag inte missminner så har Apple 14 dagar från att mjukvaran kommer ut till att den ska autouppdaterat. Men detta stämmer typ aldrig, har liknande problem som du. Gjorde en övervakning i routern hemma, och kunde se att min iphone fick för sig att koppla från wifi ibland på nätterna, och därav så blev den inte uppdaterad.
Noterar att det fortfarande verkar stämma med apples laddkontakter… because fuck you, thats why!
https://youtu.be/jyTA33HQZLA?si=f7_a5HHWGHd0ihmq
Apple har väl haft samma länge?
iPhone 5 kom 2012 och sedan dess har det bara varit Lightning-port på iPhone. Under samma tid till Android och andra mobiler har det varit 3 stycken – givetvis beroende på vilken modell man hade – först på senaste åren det har harmoniserats runt USB-C.
Gällande Apples datorer så finns det fler men hur ofta behöver man bomma laddare av någon annan när det gäller datorn?
Apples datorer har haft 4 laddkontakter sedan 2006 beroende på årsmodell samt USB-C.
Magsafe är också den bästa magnetiska laddkontakten som finns. Har provat lite andra produkter med magnetkontakter och de har varit extremt dåliga – t ex Surface Pro 2 där det är krångligare och pilligare att stoppa i laddaren än en vanlig USB Schrödingers katt-kontakt.
Jag kör bara USB-C. Och nästa vecka kommer iPhone med USB-C. Underbart.
Aha. En ny variant på den gamla “connector conspiracy” från 1970-talet. 🙂
Aha. En ny variant på den gamla “connector conspiracy” från 1970-talet. 🙂
Hoppas verkligen att de som kunnat har fyllt sina vedförråd också. Det hör liksom till allmänt hyfs vid det här laget.
Verkligen. Här har vi tre års förbrukning av ved hemma! känns bra.
Hoppas dom hann få in veden i Fagersta!
Vad gör man med gamla datorer egentligen? Jag har en åtta år gammal Dell-laptop där jag inte får någon bild på skärmen trots försök med hårda omstarter, plugga i och ur kontakter inuti datorn enligt internetexpertisens förslag osv. Det är förmodat inte värt kostnaden att få den lagad och det finns ju förmodligen känsliga personuppgifter på SSD:n.
Skruva loss SSD:n och kasta resten i elektronikcontainern på tippen?
Japp, exakt så. En del företag kör ju även med återtag av utrustning. Atea t.ex har ju något sådant system så företaget som skickar tillbaka en dator får någon krona tillbaka. Är det bra skick på dator/telefon så betalar man mer etc.
Men smidigaste är ju att göra exakt som du sa, ut med ssdn, resten till elektronik.,
En Mac måsta man väl löda loss SSD:n från?
Ingen dålig börsuppgång i år så här långt. Mer än 10% räknat i EUR/USD va? Nästan 20% räknat i SEK.
Vad tror vi framöver?
“Two powerful explosions rang out at midnight near the Berdyansk Municipal Lyceum where Russians had located one of their ‘polling stations’ used in their unlawful elections,” Mayor of Melitopol Ivan Fedorov reports.
https://twitter.com/NOELreports/status/1700053590855778670?t=U9wqK5JsLBXZUeNkeaMf3A&s=19
Wtf, fel tråd 🤬🫣🙈
Inte nödvändigtvis. Dina uppdateringar kanske leder till ett upphettat tillstånd hos läsarna med högre blodtryck och större varmblodighet som resultat. Därmed fryser de mindre och kan sänka temperaturen hemma. Med lägre förbrukning som resultat 🙂
Mycket kreativt MRF!
Tack 🙂
Har du provat med extern skärm?
Annars, ja köp en billig USB SATA box (150:-?) och återanvänd SSDn som extra lagring till nån av dina andra datorer.
Antar att det är en SATA disk och inte en NVMe modul.
Det enda man annars kan ta från en laptop är väl minnesmodulerna. Men svårt att få användning för dessa i andra datorer och man får nog inte värst mycket betalt på blocket för 8 år gamla moduler.
Nu var det ett tag sen jag felsökte så kommer inte ihåg. Borde dock ha testat med extern skärm eftersom jag regelmässigt kopplar in en sådan + brukar vara duktig på att just felsöka metodiskt, men minns inte. Jag har för mig att symtomen stämde överens med rökt moderkort, vilket inte var helt ovanligt för den modellen enligt diverse forum.
Men bra tips om att återanvända SSD:n med SATA-box.
Retrodatornördar finns det lite överallt, så man kan ju alltid donera delar till en entusiast, i stället för att bara slänga bort dem.
Apples uppdatering tycks fungera.
Jag hade en trojan av arten horax som skrämde mig med att jag hade si och så många virus och dessutom sedlighetspolisen i hälarna och var tvungen att meddetsamma köpa ett virusprogram. Avsändare utgav sig att vara Apple System Security Center. Om Apple har identifierat 22 virus då borde de ta bort dem också eller åtminstone tala om för mig var de finns så jag kan åtgärda problemet. Det var således nätfiske. När det kommer som pop-up flera gånger i timmen i en månads tid blir det irriterande. Jag stängde av allt jag kunde men blev inte av med skiten.
En variant att jag behövde installera och köpa programmet McAfee för tusen+ kronor per år, ett program som jag inte behöver eftersom Apples virusskydd i grundvarianten är bra. Hade jag köpt programmet på det sätt (med den länk som angavs) hade jag garanterat fått in ytterligare trojan och skit i datorn.
En tredje variant av nätfiske var att jag skall uppdatera Adobe Flash Player senaste uppdatering. Hade jag gjort det via medföljande länk divinginegypt.com/landers/d hade jag fått ytterligare skit i datorn. Nu är det så, att det programmet finns inte för MAC. Det fanns förr men är nu borttaget av Adobe och ersatt med något som finns i Apples grundprogramvara. Så det går inte att ladda ned till MAC från Adobe.
Vid några tillfällen har jag av ‘Apple’ erbjudits att ringa dem för att få hjälp. Telefonnumret som angavs var 0-85-179-47-32. “VARNING! Bluff-företag (landsnr 85 = Nordkorea)”.
I går uppdaterade jag till Ventura 13.5.1 och det tycks som om skiten har försvunnit. Tack för det Apple.
.
Får man fråga författaren vilket/vilka program du föredrar att skriva dina böcker med på dina MacBooks?
Den frågan skall givetvis L.W. svara på.
Men jag använder “Textredigerare” för enkla dokument och “Pages” för mer omfattande och avancerat formaterade dokument som skall bli pdf när de är färdiga.
Förr använde jag Adobes Indesign och Photoshop, men de har bivit så svindyra så det har bara yrkesverksamma råd med och knappast det ens.
Han har skrivit om detta innan. Han använder Scrivener.
https://en.wikipedia.org/wiki/Scrivener_(software)
Fördelen med program som Scrivener är att det inte bara tar hand om själva texten utan applikationen fungerar som en slags databas där man kan lägga in påminnelser, referenser, fakta osv om namn, platser och sådant.
Lite demo:
https://www.youtube.com/watch?v=AJyGox2ldHo
Tackar för svar! Ni båda här ovan då:)
Scrivener.
Grymt, tack! Det finns ju även till Linux som jag faktiskt föredrar.
Nu ska jag lära mig det programmet!
Tack!
Nu ylas det igen om höga elpriser. Men i morgon ca 10 öre hela dan i omr 4, då tänker jag passa på som vanligt att baka veckans frallor, tvätta och göra matlådor.
Surdegsfrallorna bakade på rågmjöl smakar förträffligt även från frysen, bara att frysa ner när de kallnat. Lågt elpris även för nedfrysning….
Hade f.ö hela 217 kwh förbrukning i augusti, elkostnad 154 kr. Ungefär som alla sommarmånaderna i år.
Årsförbrukningen lutar åt ca 6500 kwh, bergvärme från Thermia, 160 m3 villa från 50-talet, dieselbil 1000 mil/år. Ensam sen i våras sen frun lämnade jordelivet efter en längre tids sjukdom. Innan dess låg vår årsförbrukning på 7000-7500 kwh.
Beklagar fruns bortgång. Kram.