Så här vid brandman på jobbet-dagen runt om i landet är det värt att påminna om att de nya försämrade arbetstiderna och omöjliga schemaläggningen för ambulanspersonal, brandmän och även inom omsorg som personliga assistenter mm nu börjar gälla. Många i yrkena kommer säga upp sig, då man redan offrar kvällar, helger och storhelger och många har långa pendlingsavstånd. EU-direktivet som facket och SKR väljer att feltolka tillåter dock undantag men det låtsas arbetsgivare och fack inte om.

En vantolkning av ett EU-direktiv, som tolkas rätt i alla andra EU-länder, gör att facket och arbetsgivaren SKR kommit överens om att räddningstjänst, ambulans och även personal inom omsorg inte längre ska få ha jour i hela dygn. Många räddningstjänster har sökt om tillfällig dispans för att komma runt detta, men det är bara en tillfällig lösning.
Det nya avtalet börjar gälla nu, och det kommer innebära att många i yrkena inte längre kan få ihop sina privatliv då man byggt upp det runt att jobba hela dygn. Många har också av den anledningen haft långa pendlingsavstånd, vilket inte är ett problem när man inte åker till jobbet fem dagar i veckan. Redan tidigare så jobbade man de facto varannan helg och man jobbade även storhelger som midsommar, nyår och jul, så familjelivet blev redan tidigare minst sagt lidande när man ofta var borta när exempelvis barnen var fria från skolan och partnern ledig från jobbet.
Man kan förstås misstänka att det ligger pengar bakom det hela. När personal säger upp sig så sparar förstås kommunerna och regionerna stora pengar, även om kvalitet och tillgänglighet på räddningstjänst och ambulanser kommer minska.
Belastningen på kvarvarande personal kommer också öka, vilket kommer leda till fler uppsägningar. Kvaliteten kommer också drabbas. Räddningstjänsten har exempelvis normalt ett utbildningspass eller övningspass varje dag man jobbar – som förstås avbryts direkt vid larm – liksom obligatorisk fysträning, samt materielvård av fordon och annan utrustning, rengöring och torkning av slangar mm. Detta blir svårt att trycka in när man bara ska jobba åtta timmar istället för 24 och ständigt avbryts av larm. Branschen har också ett betydande inslag av inarbetad kunskap där många jobbat länge och har mycket bred erfarenhet ifrån alla tänkbara och ofta otänkbara krissituationer, som man inte kan lära sig via utbildning, så det är inte bara att ersätta med nyutbildade 20-åringar som är glada över att få ett jobb trots de nya villkoren, och som i så fall tvingas uppfinna hjulet från början igen.
Med förändringarna kommer kvalitet på personal och utrustning att drabbas, vilket kommer ge långsiktiga konsekvenser.
Man kommer alltså gå från att jobba dygn på förutsägbara och planerbara tider gå över till att jobba treskift, något man inte tog anställning för. Skiftarbete är som bekant något helt annat och mycket slitsamt, och detta nu för ett jobb som redan från början är bland de fysiskt och psykiskt mest krävande som finns i fredstid i Sverige.
I inga andra länder har man ändrat arbetstiderna för räddningstjänst och ambulans på grund av direktivet, även om vissa länder sedan tidigare haft annorlunda arbetstider. De är samtidigt i minoritet. Direktivet är tydligt med att ambulans- och räddningstjänst är undantagna.

Det är helt obegripligt för de anställda hur dessa kraftiga försämringar kunde beslutas, och EU-direktivet används bara som ursäkt eftersom den svenska vägran att följa undantagen är helt unik. Enda förklaringen är helt enkelt att man vill bli av med folk, och därmed spara pengar, utan att behöva säga upp någon.
Tillägg: EU själva skriver uttryckligen detta på sin hemsida gällande direktivet.
“Om arbetet kräver kontinuerlig närvaro, produktion eller service får du skjuta upp personalens viloperioder. Det är möjligt om dina anställda arbetar inom följande områden:
- Sjukhus och liknande
- Brand- och civilskydd
- Industrier där arbetet inte kan avbrytas av tekniska skäl
- Jordbruk”
När du får vänta på ambulans eller anhöriga dör i väntan på ambulans, när hus brinner ner eller folk blöder ut i bilolyckor i väntan på räddningstjänsten framöver så vet du i alla fall att svaret stavas Kommunal i samarbete med Sveriges Kommuner och Regioner. Som för övrigt bygger ett nytt miljardbygge på Stockholms finaste och dyraste adress just nu.

Ingen saknar ambulansen eller räddningstjänsten förrän det går åt helvete. Och då kommer minuterna, eller framöver timmarna, gå väldigt långsamt tills de dyker upp. Om de dyker upp alls.
En meme om det nya avtalet följer nedan.
70 kommentarer
I ett land där man endast ser kostnaden för något och inte värdet av det kan utvecklingen inte gå att annat håll än vad vi ser.
I stort som i smått.
+1
+100
Man blir nästan gråtfärdig. Helt j-vla otroligt. Man ändrar inte på fungerande organisationer. Punkt.
Gäller detta jour inom olika intrastrukturområden? Bra en sådan sak som vinterväghållning…
Beror ju på avtalet med facket. Annars är ju jour i hemmet vanligt inom infrastruktur – känner flera som har detta – och jour i hemmet räknas som arbetstid, så då får man sluta med det.
Jag är rosenrasande av att ha läst blogposten samtidigt som jag skrattar så att jag gråter åt videon… what a time to be alive!
Öppnar detta upp för bemanningsföretag för ambulans/räddningstjänst? Dvs samma personal 3 ggr så dyrt som i primärvården?
Jag gillar hur du tänker, let’s burn some cash!!!
Nej, bara staten är undantagna
Jag skulle svara ja på den frågan även om SKOPUTS hävdar motsatsen. Jag jobbar själv som sjuksköterska på ett bemanningsföretag sen 2017 och någon arbetstidslag har ALDRIG påverkat min schemaläggning, varken bemanningsföretaget eller den regiondrivna enhet jag för tillfället har varit inhyrd av har brytt sej om arbetstidsregler. Ingen av dom kan tvinga mej att jobba eftersom jag får ett schemaförslag någon månad framåt eller får en fråga på ett specifikt arbetspass utöver de jag redan tackat ja till. Jag väljer själv om jag tackar ja eller nej och kan även förhandla upp ersättningen med hänvisning till att jag redan jobbat “för mycket” men oavsett om det är bemanningsföretaget eller regionen som frågar om jag kan ta extrapass så har aldrig någon av dom brytt sej om de arbetstidsregler som gäller. Under en period jobbade jag dessutom parallellt åt 2 olika bemanningsföretag som både hyrde in mej till samma verksamheter vilket medförde att jag några ggr jobbade så pass mycket att jag själv ångrade det men regionens avdchefer hade inga problem med sånt. Generellt är min erfarenhet att regiondriven slutenvård är närmast ointresserade av sin personals hälsa eller arbetssituation så länge dom får en kropp på plats, sen tvingas dom följa regler när det gäller sin fasta personal pga övervakning från media och fack etc men vikarier och hyrpersonal får själva se till att begränsa deras krav på arbetsinsats. Som hyrsköterska får jag dock löjligt bra betalt för acceptera såna vilkor och det är ju frivilligt att välja den anställningsformen.
Arbetstidslagstiftningen gäller givetvis endast när någon “från högre ort” invänder mot arbetstiderna och när/om de gör det så blir det liv i lådan.
Sen skall man ju ha klart för sig vad ett EU-direktiv är: det är ett direktiv till medlemsländerna att implementera något i lagstiftning och tills de har gjort det så är det gällande lagstiftning som gäller. Dvs tills svenska staten har ändrat arbetstidslagen till att vara enligt EU-direktivet så är det arbetstidslagen som gäller, och ja även efter att staten har gjort det fast då den nya arbetstidslagen. Jag tyckte inte det såg ut som att arbetstidslagen var så restriktiv som nya “arbetstidsreglerna” gör gällande och då får man kanske tolka det som att kommunerna känner sig bundna av EU-direktiv så som statens förlängda arm, men frågan är om det är en korrekt tolkning av konceptet EU-direktiv.
Det finns förresten redan bemanningssjuksköterskor inom ambulansverksamheter, vad jag vet har inte nån region något undantag från någon verksamhet. Regioner misslyckas med rekrytering inom i prinicip alla vårdrelaterade yrkesområden och har sen länge löst det med att hyra in folk istället. Personligen ser jag inga tecken på att det är på väg att förändras, jag upplever nog regionen som en ännu sämre arbetsgivare idag än den var när jag lämnade den 2002, jag tror att merparten av vårdpersonalen kommer att vara bemanningspersonal på sikt i vart fall inom slutenvården. Det blir inte så stor skillnad sett till kontinuitet jmf med idag heller sett till den personalomsättning som är när det gäller sjuksköterskor för även om det finns kvar 1 eller 2 fast anställda i den akutverksamhet jag är idag och har varit på sen 2018 så har övriga 10-12 tjänster bytt person minst 2 ggr på 5 år.
Det saknas inte påhittighet, driv eller fantasi när det kommer till att driva bort folk från blåljus och sjukvård.
När processen är klar kommer skadan vara irreversibel.
Väldigt svårt att skratta åt den memen, även om den är bra gjord. SKR börjar bli en hydra. Man har inflytande som en myndighet, men kan inte utkrävas ansvar för något. Riktigt sorgligt att kommunal och SKR lyckats driva igenom detta!
De bevisade sin meningslöshet under pandemin. De, inte Socialstyrelsen kunde t ex samordnat köp av skyddsutrustning med större muskler.
Nya lokaler ska de ha också, Snäckan 8.
Granne med Rosenbad och en rivningsfirma, vilket känns passande.
Lobbying, kartellbildning och nedmontering.
Jag vet inte riktigt. När vi inom polisen (jobbade i yttre tjänst på den tiden) klev in i denna typ av arbetsplanering knorrades det mycket men tittar jag tillbaka hur det var innan så kan jag inte säga att det var odelat bättre. Nu var detta en herrans massa år sedan och jag kan tycka att det är lite märkligt att det dröjt så länge för dessa yrkesgrupper att följa efter.
Lagstadgad vila mellan arbetspass och per vecka gör gott för kropp och knopp och jag tycker det är lite märkligt att ingen fört upp debatten om hur långa arbetspass påverkar det utförda arbetet.
Jag tror inte det blir några större uppsägningar utan att det hela kommer lägga sig när alla inser att det inte är så hemskt som det låter.
Uppsägningarna borde väl redan ha kommit. De flesta har ju sin uppsägningstid upp mot tre månader.
I Offentlig sektor hotas det ofta med massuppsägningar men det slutar alltid med att folk tar tillbaka dem.
De alternativa arbetsgivarna är ofta väsentlig sämre på många sätt.
(Det ser vi på barnmorskorna. Alternativet med att jobba med förlossning och kvinnosjukvård är ofta ungdomsmottagningar och annan dagtida öppenvård. Med väsentligt lägre löner och sällan OB)
Det finns väldigt många undersökningar som visar hur lidande kvalitet och utförande blir när man jobbat mer än 10 timmar. Men likväl vill vi ha folk som jobbar med vård och människor som dygnar. Det är en stor anledning till att dygnsvila ses som viktig.
(Inom IT kan jag säga att jag får drastisk försämrad kvalitet när jag jobbat mer än 10 timmar. Och är glad att jag bara jobbar med maskiner och inget som dödar någon när jag blir trött.)
Den här frågan handlar mer om att man tycker att det är perfekt med dygnspass så man kan göra annat. Exv bisysslor.
Men som sagt. Tror inte vi kommer se några massavhopp. De flesta är för bekväma och har inte valt sina yrken enbart på grund av arbetstiderna.
Känner folk inom Ambulansen. Ett flertal som jobbar där tar så mycket övertid de kan för att de är pengakåta och kunnat utnyttja systemet till max. Detta kan bli till ett problem för den som är patient. Jag själv vill inte bli hämtad av ambulanspersonal som har jobbat ett dygn och inte klarar av att hålla ögonen öppna. Feldiagnos och dålig körning är inte direkt så lockande när man ligger där och glor i taket. Välkomnar detta regelverk.
Övertid är pga personalbrist.
Om inte övertidarna hämtar dig gör ingen det…
Ja det är väl underförstått ? Jag har inte pratat om att ingen kommer att hämta mig. Jag skrev : “Jag själv vill inte bli hämtad av ambulanspersonal som har jobbat ett dygn och inte klarar av att hålla ögonen öppna.” Om du inte förstår skillnaden i det så kommentera inte det jag skiver.
Jag gissar att de som är mest negativa har jobb som normalt sett består av mycket väntan (typ brandmän eller omsorg med sovande “på plats jour” snöröjning osv). Och där borde inte kvalitén bli speciellt lidande, och de gånger det krisar så får folk i alla fall någon chans att återhämta sig.
För övriga yrken borde de nya reglerna bara innebära fördelar. Vem tusan vill bli vårdad av någon som dygnat “på riktigt” gång på gång?
Antagligen, just brandmän har extremt ojämn belastning. Och de stationer med många larm kör inte 24h pass idag. De har larm hela tiden och då fungerar det inte. Har en bekant som jobbat på brandstation i obygden och enligt honom så har han vid något tillfälle jobbat 1 månad utan larm. Snittet om jag minns rätt på deras station och gårda i gbg var att de hade lika många larm på 3mån som gårda har per dygn.
Synd att vi måste vara så fyrkantiga. Men de delade turerna som nämn ovan är ju kvar efter flera decenniers gnäll. Så ibland kanske det krävs paragrafrytteri.
De delade turerna måste ha uppkommit att efter decennier av framsteg kunde ingen facklig förhandlare tänka sig att arbetsgivaren skulle kunna komma på något så korkat.
Så när arbetsgivaren kom på något så korkat fanns inget uttryckligt förbud formulerat i kollektivavtalen.
Fel. Delat dygn på vardagar med möjlighet till dygn.
Schemalagt dygn på helger i sthlm.
Om det nu är tillräckligt “storstad” i svenska mått.
Håller med, var med på den tiden. Förstår att personalen planerat och byggt upp sin tid med långa ledigheter. Det ska ställas mot att du inte är skärpt under de långa passen. Samma finns för bevakningspersonalen där 12 tim pass är det vanliga. När jag anställt väktare har jag i kontrakten krävt 8 tim pass.
Mycket blir bättre för den enskilda personen i hans/hennes välbefinnande däremot kommer det att ta tid innan alla är med i båten. Omplanering för den enskilda och dennes familj krävs men välbefinnande i kroppen kommer omedelbart.
Vid insats spelar det mindre roll för den skadade, man vill bara få hjälp. Tror att en anställd i slutet på ett långt arbetspass presterar sämre än en med kortare pass.
Men återigen kommer ihåg från polistiden det tar tid att ställa om livet, men kroppen känner direkt att det är bättre.
Väntetiden består av fys, materielvård, övning och utbildning. Man sitter inte och tittar på färg som torkar. Enda lugna är att de kan få några timmars sömn på natten mellan larmen, men efter larm miss i natten blir det återigen materielvård, slangar som ska tas om hand osv.
Fast nu handlar det, iaf för brandmännen, om “sovande jour” per dygn på brandstationen.
Inte som inom IT där det kan handla om åtskilliga timmar arbete i sträck utan vila eller sömn. Mitt rekord inom IT så här långt var 36 timmar i sträck utan sömn under en helg, hemma ett på natten natt mot måndag och tillbaka på jobbet åtta på morgonen.
Det går inte att jämföra med polisen.
Pga att ni är så bortskämda med andra typer av tjänster.
I brandkåren kör folk brandbil till pension. Vi har inga gigantiska kontorslandskap man kan komma till efter man är totalt utsliten av tre skift efter fem år i radiobil.
Att efterlikna polisen skulle rasera räddningstjänsten.
Apkudde
Hur många år har du arbetat tre skift, och hur nöjd är din familj?
Varje gång jag pratar med en polis i sthlm så är det princip bara nya som arbetar treskift i radiobil för att man orkar helt enkelt inte tillslut.
Jo, vila mellan arbetspass må göra susen, men då skall man nog inte tolka det som värsta paragrafryttare. Man bör tänka på att arbetstider som är i linje med dessa regler kan också vara rätt påfrestande.
Man skall ha i åtanke att i de där 11h vila också ingår allt som skall till för att man skall upp och ta sig till jobb och därefter komma hemm och ner i varv för att kunna sova. Vid sovande jour kanske man inte behöver alla dessa timmar för att bli utvilad för nästa arbetsdag. I den mån man alls räknar sovande jour som vila.
Sen finns det annat otyg inom dessa brancher som delade pass. Man kan ju med dessa hacka upp hela dagen så att man får värdelös ledighet och då är frågan om de där dyngsvilan och veckovilan gör att man blir så där väldigt utvilad av sig.
Man skall notera att protesterna mot dessa har ju bland annat inriktat sig på de anställdas möjligheter att faktiskt få ihop livspusslet, få tillräckligt med fritid för att återhämta sig. Jag har en känsla av att de som jobbar inom dessa yrken vet mycket bättre vad som behövs för att återhämta sig än en soffpotatis som sitter vid ett skrivbord i bryssel och aldrig haft ett “riktigt jobb”.
Det som är svårast att förstå är att facket varit pådrivande – mot många medlemmars intressen. Vad får Kommunal ut av detta skulle jag gärna vilja veta…. är det månne en svensk rättvisefråga mellan olika grupper inom kommunal? Hellre dåligt för alla än olika bra? Blåljusverksamhet och akutvård är annars ett samhällsintresse som borde engagera stat och myndigheter som MSB att ta SKR och Kommunal i örat, kan man tycka.
Kan det vara att kommunal vill komma åt de delade turerna i omsorgen på denna vägen? I så fall finns det mycket som talar för att det absolut ligger i medlemmarnas intresse. Anledningen till att tex inte skilja ut räddningstjänsten svarar inte den teorin på dock.
Delade turer är ju inte något som behöver hindra att man får 11h dyngsvila och 36h veckovila. Eller?
skulle gissa att en viktig faktor för facket är att man ser att arbetsmiljön blir lidande och risker för olyckor ökar om man jobbar 24h i sträck. Nu görs ju det sällan i praktiken, men har man den schema läggningen så kan det ju bli så att man behöver jobba aktivt 24h. Sen har jag svårt att se att arbetsgivaren skulle spara pengar på det, det borde väl inte bli billigare alls? samma timmar samma tider bara ett annat schema.
Facket inser att människor, som arbetar och sliter i vården, behöver vila också mellan arbetspassen.
De som är förändringsobenägna protesterar högljutt.
Det betyder inte att de är i majoritet.
Notera dock att den verkliga vilan mellan arbetspassen inte alls behöver bli större bara för att man helt fyrkantigt försöker pressa in alla genom samma form.
Sen kan man ju fråga sig hur man skall rekrytera och behålla personalen när man redan som det är tycks ha rätt stora problem med det som det är.
Jvla EU. Jag är egentligen för EU, men ett mindre, där alla länder är mer autonoma och bestämmer mer själva. EU har redan gått för långt.
EU-direktivet medger ju undantag, så det går ju inte att skylla på EU i det här läget.
Jo, ja, men egentligen borde ju undantagen vara mer rymliga än så eftersom det annars inte riktigt är förenligt med subsidaritetsprincipen.
Du bör vara arg på Sverige, eftersom EU inte har någon del i detta.
+100
Det är viktigt för alla att veta, även svenska myndigheter,, att, när något publicerats i europeiska unionens officiella tidning så gäller det omedelbart i hela EU. Dessutom gäller alla detaljer i dokumentet. Det går inte att tolka om!
Vet inte riktigt om det hör hemma här men.. I EU har alla länder veto i de flesta frågor, att politiker väljer att skylla på EU är oftast nonsens. Och just att dåliga saker skylls på EU medans positiva saker så klart beror på de nationella politiker och parlament är i mitt tycke extremt dåligt för EU på sikt. Väldigt många som är EU motståndare är mot saker som EU inte ens har besluts rätt över eller där man i alla fall har haft veto lokalt. Tex fiskekvoter i UK som uppenbarligen var en inte ovesäntlig faktor vid brexit, UK var ett av få länder som tillät att man sålde dom utanför den egna nationen, sen var man uppenbarligen upprörda över att holländare mfl köpte och fiskade i “deras” vatten.
Jag jobbar själv 5 skift och 12 h skift. Kan någon förklara varför man inte jobbar skift på fler ställen inom de som nu blir av med sina 24 h skift? Pratas ju jämt om att vi som jobbar inom industrin har det så bra med allt möjligt så att börja jobba som vi borde väl vara en bra start i så fall?
Vi jobbar antingen 3 el. 4 skift sedan ledigt 5 el. 7 dagar. Tycker det är toppen!
Det handlar nog om olika slags jobb. I industrin jobbar du oftast aktivt under hela tiden du är på jobbet (även om det kanske bara innebär att gå en inspektionsrunda en gång i kvarten). Då gör man inget bra jobb efter x timmar. En del av de jobb som berörs här handlar mer om att ha beredskap. Då kan du oftast få lite vila under “arbetstiden” och det kan funka väldigt bra med långscheman.
Så: päron, äpplet och delad smak
Precis. En brandman som intensivt springer och släcker bränder i åtta timmar, för att sedan åka hem och se på Doobidoo och tröstäta chips, hade nog inte varit en särskilt bra anställd.
Hänger fortfarande inte med…. Om man halverar arbetsdagen låter i mina öron öron som att man borde orka mer? Vanligtvis så planerar man in att göra mindre jobb nattetid om det är möjligt.
Jobbar man 5 skift och 12 h skift så jobbar man 14 av 35 dagar. Vi har arbetstid 6-18 & 18-06.
Arbetsuppgifterna är ju fortfarande detsamma oavsett om man jobbar 12 el. 24 h.
Men det är skillnad om du har ett “beredskapsjobb” där sannolikheten är stor att du faktiskt får din dygnsvila ostörd, samtidigt som det finns folk i beredskap om det händer något.
Då finns det många som gillar att avverka beredskapstiden i klump och sedan vara lediga “på riktigt” (precis som du faktiskt gör när du kör 3-skift och slår ihop den normala helgledigheten till 7 dagars ledigt). Samtidigt som det finns arbetsplatser där det är helt olämpligt (Vårdpersonal med sovande jour på akuten brukar inte få speciellt mycket sömn under en helg t.ex).
Personal på avdelning nattetid får inte mycket sömn heller. Alltid någon som trycker för smärtlindring, har fått spontan tarmtömning osv.
Avdelningsoersonal inkl sköterskor går 3-skift/ABC-tur.
… eller ständig natt.
Och lämnar lappar i fikarummet:
Köp mer kaffemjölk
//
Natten
Älskar att få meddelanden från ’natten’
Jadu @Medarbetaren, vi har helt olika erfarenheter av nattjobb som sjuksköterska, På “min” avdelning var det full fräs för de 8 patienter du ansvarade själv för. Inläsning 21.15 – 21.45. Överrapportering 21.45-22.00.
Vitala kontroller 1 g/timma på de som hade det, var det stabilt och man hade tur kunde man dryga ut något. 23.00, 6-8 antibiotika som injektion/infusion beroende på typ. Sömntabletter, smärtlindring, vändschema, blöjbyten (Calicivirustiderna och influensatiderna…. Brrr….), stöd till toaletten, hålla koll på dementa, sätta nya infarter, skjutsa akut till röntgen eller IVA, ta emot ny(a) patienter från akuten. Kontroller, kontroller, infusioner, blod. Blodprover, nya antibiotika. Antibiotika och dropp igen. Blodgaser, försöka få dit medicinjouren, som i sig kunde vara ett äventyr vissa nätter. Akut-EKG. Emellanåt ta hand om avlidna. Kontrollera akutvagnen etc.
Ska säga att det givetvis fanns lugna nätter också, men generellt hörde det till undantaget. Sjäv mixade jag 3 veckor natt varvid man jobbade 7 pass på 2 veckor och sedan kunde ha sista ledigt, men då på 90% tjänstgöringsgrad. Sedan 3 v dag/kväll och varannan helg + ett 12 timmarspass: “Dubbelturen”, 8-20, på helgen, som sparade in en sjuksköterska.
Senare i livet något lugnare inom psykiatrin, men där var du ensam ssk på upp till ibland 25 patienter.
Hann inte med så många kaffemjölkslappar! Det var faktiskt natten som beställde ;-D
Det handlar väl också om t.ex. att deltidsbrandman är så dåligt betalt så man har ytterligare jobb på sin vilotid. Tvingar man gå på vanligt schema så blir det svårt att ha flera jobb samtidigt och då är det inte lönsamt att vara deltidare.
Förstår inte din kommentar..För det första så påverkas inte RIB(det du kallar deltidsbrandman) av det nya avtalet. Vi har beredskap 24/7 normalt sett under en hel vecka var 4:e vecka (finns de som har var 3:e vecka). Under denna ”jourvecka” så har vi även ett annat ”vanligt” jobb att sköta. Går det larm när vi är på vårt vanliga jobb, så måste vi snabbt lämna det för att rycka ut. Vi har alltså normalt ingen vilotid under en jourvecka, utan är ständigt i beredskap dygnet runt, även på arbetet.
Du har som brandman inga schemalagda uppgifter nattetid, så du sover på stationen. Går det larm på natten så får du däremot jobba.
Du verkar ha rejäla skygglappar och tror att alla jobb är som i industrin där man har mer eller mindre välplanerat vad som skall göras så man kan bemanna upp lagom för vad som behöver göras och därmed kan ha skift där det jobbas aktivt 24/7. Så är det ju inte riktigt med arbetsplatserna som berörs, det är ju inte så att du ringer till brandstationen och ber om att få boka en tid för en eldsvåda. Det är så att när man ringer dit så brinner det på riktigt och då skall det finnas ett lag för att ta hand om det. Därför blir det oundvikligt att man väldigt ofta har ett team på plats fast det inte är någon eldsvåda just då. Hade man inte planerat in andra arbetsuppgifter utöver utryckningar så hade ju personalen mest gått omkring och rullat tummarna hela dagarna. Därför blir det naturligt att personalen under nattetid även får sova på arbetsplatsen. Då funkar modellen med ett gäng som jobbar 18-06 väldigt dåligt eftersom det hade resulterat i en ganska urusel lön då de ju inte får någon rejäl lön när de sover bort 2/3 av arbetspasset.
Sen kan man dra det längre som personliga assistenter. Där finns det ju nästan bara arbetsuppgifter när brukaren är vaken, man kan inte riktigt planera in mer arbetsuppgifter så att man håller personalen sysselsatt på natten (för att inte tala om hur dåligt det vore för brukaren att ha folk som jobbar och väsnas hela natten i lägenheten) så det blir oundvikligt att man har personalen sovandes på natten.
Sveriges förmåga att alltid övertolka olika EU-direktiv för att vara duktigast i klassen, förnekar sig aldrig. Lika dumt som att påstå sig vara en “humanitär stormakt”.
Jag funderar på om det handlar om svenska politikers dröm/vanföreställning om att kunna påverka hela världen, och att få beröm av Frankrike och Tyskland i de fina rummen.
Nattjour som läkare för några årtionden sedan handlade om:
Akut livräddande insatser
På akuten fatta beslut inläggning för observation och utredning DAGTID
Bistå om någon inlagd på avdelning plötsligt försämras.
Då gick det att sova en del, de flesta nätter.
Numera, pga ökade möjligheter och tillgänglighet till avancerad diagnostik, och pga platsbrist består arbetet mer och mer att utan paus göra sådant som borde göras dagtid men inte hunnits med.
Nattjour är extremt resurseffektivt men pga dysfunktionell sjukvård fattas mångdubbelt fler viktiga beslut av uttröttade läkare vid helt fel tid på dygnet.
För det första, klart SKRs administrativa monster ska ha ett toppmodernt kontor på primeadress i Tjockhult! Hur skulle det annars se ut?
För det andra, filmen är alltid lika briljant. Någon gång måste jag se originalet textat!!!
Här är originalet: https://www.youtube.com/watch?v=WDiB4rtp1qw
Det är alltid fascinerande att se hur pass bra det går att återanvända den här till olika syften. Den om COVID var lysande och kretsar lite till Lars senaste bok.
Hörde något om att Tidölaget ska införa ett råd/verk för att kontrollera att EUs direktiv inte överimplanteras.
Någon som vet status?j Jag är för EU men att vi alltid ska misstolka och övertolka direktiven gör mig vansinnig!
Det har väl lett till ett förslag om att sänka skatten på snus?
Tack för en saklig och helt ärlig beskrivning, det finns inget i din text som varken förstärker eller överdriver rådande situation. Det finns knappt ingen som är positiv till denna förändring, ändå ger kommunal SKR grönt ljus….
Jag saknar debatten om att vi inte antagit 24h veckovila i Sverige. Detta medför att man måste ha 47 ledigt varje vecka. Dvs jobba 7 dagar i sträck och sen ha 2 dagar ledigt om man jobbar helger.
Lyfte något på ögonbrynen när det stod klart för mig att genom EU-direktiv arbetsmarknadens parter under vad som synes vara avsevärt pjål, gnäll och ämmel först nu i Herrans år 2023 börjat rota i en fråga som i mitt tidigare yrke varit löst och reglerad sedan i stort sett tidernas begynnelse genom tidigare Sjöarbetstidslagen och därefter sedan drygt två decennier Lag om vilotid till sjöss. Och där för övrigt bestämmelserna i stort sett inte skiljer sig från det EU-direktiv som nu synes problematiskt på svensk arbetsmarknad.
Det här riktigt bisarrt hur EU reglerar något som absolut borde regleras på lokal nivå. Att sedan SKR och facken är allmänt värdelösa förvånar ju inte så många. Jag själv åker ofta till en ort i glesbygden för att arbeta fredag till måndag, jag har ju såklart exakt 0 intresse att sitta sysslolös utan betalt i en håla i en trist landstingslägenhet och glo när jag väl åkt dit. Jag är ju där för att jobba. Konsekvensen är ju att jag och andra i min situation avstår och bristen på personal i glesbygd bara blir värre. Detsamma gäller t.ex ambulanspersonalen på samma ort, dom kommer från hela landet och utan dom ingen ambulans.
Bisarrt var ordet.
En intressant aspekt:
När det brinner i skogslänen har storstäderna kunnat “låna” ut personal ganska frikostigt.
Jag har svårt att se hur det ska fungera kommande sommar och samtidigt upprätthålla egen grundberedskap.
Kanske något för bloggarjäveln att bevaka.
Grundproblemet är att vi lönearbetar alldeles för mycket, max 2 dagar i veckan vore lagom. Då kanske vi bara skulle göra sådant som är viktigt och nödvändigt. Alldeles för mycket Bullshit Jobs (David Graeber) nu för tiden.