Nedanstående är en gästartikel signerad läsaren C.
En bekant har köpt en bronsstaty av den ukrainske konstnären Andrii Vasilchenko genom Kyiv Art Gallery på Internet. Jag är fascinerad av statyn och får kontaktuppgifterna till Andrii. Jag bestämmer mig för att åka till Kyiv med min rostiga gamla Skoda, besöka honom och se mig omkring. Först tänker jag bo på hotell, priserna är löjligt låga eftersom turismen praktiskt taget dött pga kriget, men Andrii insisterar på att jag ska bo hos honom.
Innan min resa kontaktar jag olika välgörenhetsorganisationer och krigsfrivilliga och berättar om min bilresa till Kiev. Kan jag ta med något eller någon? Alla tackar men avböjer. De har egna transporter. Röda Korset säger att jag inte bör åka till Kyiv utan skicka dem pengar istället.
Jag ringer Andrii och frågar om det är något som behövs. Det är ju ändå krig. Andrii avböjer vänligt men bestämt. Jag lastar in några flak Norrlands Guld, två flaskor Mackmyra, Ahlgrens Bilar, kokkaffe och knäckebröd i bilen och ger mig av. Mitt försäkringsbolag har lovat att bilförsäkringen gäller som vanligt så länge bilen inte skadas pga krig.
Ingen är intresserad av att följa med trots mina resonemang att Kyiv rent statistiskt är en ganska ofarlig plats de senaste månaderna sedan staden fått bra luftförsvar. Det är inte mycket farligare än att åka på 57:an genom Sörmland menar jag. Svaren sträcker sig från ”förlorat förståndet” till talande blickar.
Bilfärden till Kyiv blir betydligt lättare med GPS eftersom alla vägskyltar är nerplockade. Det är lite som i Norrland; dåliga vägar och folk som kör lite som de vill. Polisen stoppar mig. Vevar ner rutan och börjar tala lite engelska men de ser oförstående ut. Jag bräker på min dryga Moskvaryska jag fått efter åratal av arbete i Ryssland att jag tyvärr inte talar ukrainska men är mycket ledsen för att det gick för fort. Det blir ett trevligt samtal. Det känns lite som när en dansk eller norrman talar extra långsamt och tydligt för att man som svensk ska förstå. De läser upp mina rättigheter för mig på ukrainska. När de hör att jag ska turista i Kiev ler de och önskar mig god fortsättning på resan. De informerar också hur man åker genom militärens vägspärrar som kommer då och då. Det är bråttom. Kl 24 – 05 är utegångsförbud och jag har ingen lust att sova vid en vägspärr.
Väl i Kyiv sent på kvällen får jag ett mycket varmt mottagande hos min värd. De följande dagarna besöker vi det mycket fina centrala Kyiv och även konstverkstaden. Själv kan jag bara göra streckgubbar och snögubbar så det är mycket spännande att få se hur riktiga konstnärer skapar statyer. Vi dricker kaffe med en otroligt duktig gammal målare som har tavlor med vackra kvinnor i sin ateljé. Det är nära att jag tar med mig några hem men man vill ju inte hamna i krig med hustrun. Alla är glada att se den svenske turisten. Det märks hur kriget tär på människorna och stressar dem. Anhöriga är inkallade och någon har dött. Kanske är det just därför de blir så väldigt glada att en svensk turist kommit. En turist är en företeelse i en normal värld, inte i ett krig. Jag måste lova målaren att komma tillbaka till Ukraina och turista igen.
Vi hälsar på ett par som bor i ett höghus. Översta våningen har blivit skadad av delar av en rysk raket några dagar tidigare. Reparationsarbetet pågår för fullt. Hon är ukrainska, han är från Sibirien. De är så glada att en turist har hittat till Kyiv och bjuder mig på öl. De hoppas verkligen att jag ska återvända till Ukraina. Tyvärr måste vi vidare. Det skadade huset är för övrigt det enda i sitt slag jag ser i Kyiv. Annars känns livet påfallande normalt.
Jag upplever inte att det är några problem att tala ryska i Kyiv. Liksom de skandinaviska språken är ryska och ukrainska nära varandra. En del kan ryska, andra talar tålmodigt lite långsammare och då hänger jag med. Det hela är ljusår från Putins propaganda om russofobi och minnet av Ukraina som ett tolerant och otroligt gästfritt samhälle är något som följer mig hem.
Som sann svensk fyller jag kundvagnen med ukrainsk öl. Vakten och kassörskan stirrar men skrattar när jag säger att någon måste ta på sig ansvaret att stimulera den ukrainska ekonomin och att en svensk som inte handlar öl antagligen är terrorist.
Hemma hos Andrii står det bronsstatyer överallt. Jag kan inte låta bli att köpa en stor bronsstaty som föreställer en döende mammut. ”Besegrad av tiden” heter den. Andrii ger mig en annan staty i gåva. Den föreställer en babian i kostym och slips som håller i en handgranat. Babianen har Putins huvud. Vi skrattar. Innan kriget fanns det gott om uppdrag och Andrii kunde leva av sitt konsthantverk. I Baku har han byggt en tio meter hög ryttarstaty. I äldre hus har han renoverat statyer. Nu är det inte lika lätt.
På hemvägen blir det åter polisingripande. Det är inte lätt med hastighetsgränserna men poliserna är vänliga och lätta att ha att göra med. Det går bra att betala med kort.
Vid gränsen är kön 12 timmar men det finns inget ont som inte har något gott med sig. Man lär känna varandra i bilkön. Bakom mig är en ukrainsk lastbilschaufför från Charkiv. Medan han jobbar i Norge bombas hans familj därhemma. Det har blivit fler att försörja. När han hör om min turistresa till Kyiv skrattar han först och blir sedan mycket allvarlig. Jag måste lova att återvända som turist.
Den polska tullen är inte alls road av mitt stora ölinköp i Ukraina. Tillsammans med några ukrainska flyktingar som lastat sina bilar för tungt sitter vi i ett rum och väntar på att få betala böter. Jag försöker ge dem några sedlar som är över men de vägrar ta emot dem. Återigen måste jag lova att återvända. ”Nästa år är Krim befriat, då måste ni åka dit. Då behöver ni sedlarna.”
Att åka med bilen till Kyiv på semester är bra mycket bättre än att spendera sina pengar på att åka till Norge eller Danmark. Som en ukrainare sa till mig: ”Det är såna som ni som åker hit och turistar som drar ner byxorna på Putin”. Det och en fantastisk gästfrihet gjorde min resa till Kyiv till ett minne för livet.
/C
53 kommentarer
Ytterst inspirerande läsning! Tack!
Vilken underbar och hoppingivande berättelse, stort tack för att du delade med dig. Man skulle kanske trotsa fegheten och ta bilen till Kyiv i höst, får se om hustrun tycker det är en bra ide…
Mycket trevlig läsning, berättelsen stärker verkligen känslan av att Ukrainare är ett hederligt och gästvänligt folk.
Underbart! Och ja! Ukraina är ett härligt land att resa i!
Själv är jag på väg till Lviv och vidare till lugna delar av landet för ett evenemang.
Jag lovar att göra mitt bästa för att stimulera ekonomin!
Tackar! Fint skrivet!
Har turistat i Odessa och Lviv, och varit en sväng i Kiev. Kommer definitivt åka till Ukraina efter kriget och stimulera ekonomin!
Välskrivet och trevligt inlägg
Tack för trevlig läsning! Ämnar själv åka ner så fort hälsan tillåter.
Underbart och välskrivet. Vi kommer definitivt att åka till UA så fort kriget är över.
Det är mitt stående löfte att åka till Ukraina och turista.
Inte som krigsturist. Även om jag följt kriget slaviskt så känner jag att fokus ska vara annat vid ett besök.
Sponsra ekonomin. Träffa ukrainana. Lasta bilen full med konst och annat.
Kan dock enbart perestrojka, glasbost, davai och spatsiba på ryska så får i sånna fall leva på Google translate eller hyra en guide 😅
Och tacl
Poltava känns nog ok att krigsturista i 😉
Detta är rent kusligt. Skribentens semester till Kyiv i bil är i princip identisk med min egen runt midsommar. Allt från att få fortkörningsbot av snälla poliser till för mycket öl i tullen och bli kompis med en lastbilschaufför från Kharkiv i väntan på att komma in i Polen. Även det med att hela tiden bli tackad för att man besöker landet. Har aldrig känt mig så välkommen som under min bilresa till Kyiv. Jag träffade förvisso inte konstnärer, utan militärer. Ukrainarna var otroligt hederliga. Vid ett tillfälle tappade jag säkerhetsfickan med passet och 500 Euro i. När jag gick tillbaka till baren dagen efter och frågade om de hade det så fick jag det – med alla pengar! Dricksade 100 euro senare på kvällen. Fick nästan trycka ner dricksen i halsen, för de ville inte acceptera det. Ett otroligt fint och stolt folk! Verkligen kul att läsa!
Lustigt att inga humanitära sändningar blir stoppade för fortkörning. För gamla bilar för att köra för fort med.
Jag såg inte precis ut som någon humanitär transportör. Åkte dit i en Lexus IS250, som förvisso hade bagageluckan full av “äggkoppar” och 3D-skrivare i baksätet. Det hade jag förvisso inte på hemvägen. På inresan till Kyiv blev jag stoppad i checkpoint. Så fort de militären såg äggkopparna tyckte han att kontrollen var färdig och önskade mig en trevlig dag. Förvånansvärt egentligen att allt fortlöpte så smidigt. Riktigt kul att läsa C:s berättelse och konstatera att våra upplevelser är identiska. Fler borde göra samma resa som vi, det är viktigt att visa att vi inte är för fina för att besöka Ukrainarna. De uppskattar det något otroligt, dessutom går de på knäna ekonomiskt, så att spendera sina semesterpengar där gör verkligen nytta. Under 13 dagar i landet hörde jag inte en enda smäll. Flyglarm var jag förvisso med om. Kände mig tryggare i Kyiv än jag skulle gjort i Paris vid samma tid.
Fantastiskt inspirerande text – jag blir omåttligt sugen på att själv ge mig iväg på något liknande. Tyvärr har jag precis låtit reparera en mängd rost på min Skoda så den ser snarast ny ut, men under den tid det tar för den att uppnå tidigare rostnivå kan jag passa på att bättra på min tämligen bristfälliga ryska, uppsnappad under värnplikten för 30 år sen. Eller varför inte lära sig ukrainska 😉
Hur som helst står det fullt klart att jag ska besöka Ukraina någon gång i framtiden, och det låter ju faktiskt höra sig att det redan är möjligt om man är lite förslagen. Ibland ska man uppenbarligen inte tänka efter för mycket före.
“…en svensk som inte handlar öl antagligen är terrorist”
Det citatet ska jag ta med mig 😀
Onekligen ett starkt citat!😃
Vill bara påpeka att vi även kan vara vindrickare, nykterister, fulla av livet självt, ”hur f-n kan nån gilla öl”-fanatiker, Coca cola-beroende och långt fler tillstånd som möjligen inte är helt o fullt terrorklassade.
+1
“Som sann svensk fyller jag kundvagnen med ukrainsk öl. “. Inget var förr så svenskt som att köpa ut sin ranson. Det gjorde man alltid.
Underbar artikel – tack för att du delar! Det intressanta med ukrainska vägspärrar (och polis, och militär, och gränsövergångar) är att de alltid är helt korrekta, vänliga men noggranna. Och att prata ryska är inga som helst problem – kanske bör man börja först med att fråga om det är OK… blev nyligen tillrättavisad av en checkpoint i Ukraina för att jag missat en stoppskylt före kontrollen. Nu rullade jag igenom med typ 5 km/h så de insåg ju att jag inte bara ville smita igenom. Först fick jag en uppläxning, där han noga visade var skylten stod, sedan en förklaring hur jag ska göra vid skyltarna och slutligen en uppmaning att passa upp bättre i fortsättningen. Sedan önskade han mig trevlig vidareresa och tackade för att jag var i Ukraina. Det skulle ha varit i några av de andra postsovjetiska staterna jag reser i…
Hälsningar från Tjernivtsi!
Tack för att du berättar och smittar mig och många andra med lusten att resa i Ukraina.
Någon gång ska jag besöka och gärna tillbringa en retreat i klostret i Sviatohirsk, det har jag lovat mig själv.
Tack för väldigt trevlig läsning!
Man blir så glad att man ler från öra till öra. Snart får det bli familjesemester till Kyiv, du inspirerar!
Intressant och spännande historia. Stort tack för att du delar med dig av upplevelserna!
Upptäckte att cornucopia artiklar automat översätts till engelska och postas om.
Undrar vad bloggaren tycker om det!
sweden.postsen.com…
Tack för berättelsen. Angående hastighetsproblemen; Är det skyltningen som är otydlig eller bara en vanlig blyfot?
Det är som i många länder så att man förväntas veta hastigheten utifrån vilken typ av väg det är (antal filer och hur strecken i vägbanan ser ut och sådant) och om det är bebyggelse eller inte, så även om det finns skyltar på sina ställen så är det ofta så att de inte finns. Det blir lätt att man då tänker att en bra lösning är att försöka efterapa ukrainarna, men köra lite långsammare än de gör. Det är förrädiskt.
Som Ola säger är skyltningen ofta oklar. I bebyggda områden får man köra 50, på landsväg 90 och på fyrfiliga vägar 110. Men det är ibland oklart vad som räknas som fyrfiliga vägar (med mittremsa, mittremsa med staket eller räcker det med fyra filer bredvis varandra), ibland saknas ortsskyltarna som indikerar 50 (eller ännu oftare när begränsningen upphör) och sedan finns det begränsningar som räcker till typ nästa korsning eller övergångsställe – och du förväntas veta det. Inte ens ukrainarna har total koll, men de kan åtminstone prata med polisen. Men de skräckupplevelser jag hade med ukrainsk polis för typ 10 år sedan existerar inte längre.
Trevlig läsning. Existerar mutor till polisen nu?
Ytterst minimalt. Har hänt otroligt mycket på 10 år
Tack för din berättelse.
Riktigt bra och kul skrivet och man vill ju själv åka dit någon gång!
Tack för en fin berättelse. Starkt gjort 👍
Så härligt att läsa! Tack! 🙏🏼 det blir självklart en resa till Ukraina! Nu är jag långt ifrån lika modig som allas vår Wilderängs, jag väntar tills Ukraina segrat 🙌🏼💪🏼🤗
Det där skulle jag inte våga, är nog för feg. Och varför ? Vill man bidra så finns det många alternativ här på bloggen. Nästa Roadtrip blir i N Swe & Finmark.
Har sedan i början av kriget “upptäckt” hur vackert Ukraina är och har sagt till fun att när kriget är slut ska vi åka på bilsemester dit.
Jag har redan nu börjat titta ut resvägar, kollat på hotell och sevärdheter. Det lär bli lite “krigs turistande” om nu besöka monument över kriget räknas till det.
Och har sedan en tid sparat lite slantar som ska spenderas på lokala inköp i de städer jag har lagt in i rutten utöver de bidrag jag skickar redan nu.
Jag längtar verkligen till den dagen Ukraina är befriat och fred råder, både för min egen del så vi kan resa dit, men framförallt för alla ukrainare.
“På hemvägen blir det åter polisingripande. Det är inte lätt med hastighetsgränserna men poliserna är vänliga och lätta att ha att göra med. Det går bra att betala med kort.”
–
Det finns alltså polis i Ukraina som övervakar trafiken, trots situationen där? Här i Sverige är det förutom möjligtvis vid skolor, en väldigt sällsynt företeelse nu för tiden. Det är 8 år sedan jag blev stoppad i en fartkontroll, fick blåsa och visa körkort (klarade mig) och då kör jag ändå en hel del varje år.
Tack för din fina berättelse! Hoppas själv kunna göra en resa till Ukraina framöver. Ett minne, i min låda med minnessaker ligger en fortkörningsbot från Polen för på 90-talet när vi var dit och kollade på bygget av en golfbana. Överträdelsen kostade 3,25 men jag gav konstapeln 4 kr och bad honom behålla växeln.
För ett par år sedan åkte vi en sväng med husbilen i samtliga baltstater utan att stoppas av någon polis alls.
Tack C! Fint och spännande reportage.
Jag är övertygad om att Ukraina kommer se en fullständigt extrem ökning av turismen när de slängt ut ockupationsmakten och freden anlänt (jämfört med innan kriget, inte dagens siffror).
Så visst lär Ukraina bli en kommande turist ”stormakt” i framtiden. Jag själv ser verkligen fram emot att – för första gången- besöka Ukraina. Gärna kusten men även Kyiv.
Tack för fin reseberättelse!
Kanske dags att planera en familjesemester till Odessa eller Krim när det lugnat ner sig lite.
Klarar man sig på engelska och tyska, eller är det Ukrainska och Ryska som gäller för att få ut något av resan och möten med människor?
Engelska funkar ofta på hotell och dylikt, och med yngre personer i större städer. Annars underlättar ukrainska (och ryska) otroligt mycket. Men bara ett par ord på ukrainska skapar bra stämning – för “hej” säger du “privit” i stället för “privjet” (ryska) och för “tack” säger du “djakuju” i stället för “spasibo”. Och genast har du nya vänner…
Intressant ! För den hugade som inte själv vill köra finns en turistbyrå i Ukraina som ordnar “krigsturism”-resor.
Länk:https://www.traveloffpath.com/ukraine-launches-war-tourism-for-those-that-are-brave-enough-to-visit/
och https://visitukraine.today/tours
Eller en spaanläggning vid gränsen till Slovakien, i Transkarpaterna? Länk: https://visitukraine.today/tours/search/mega-resort-transcarpattia-and-arpada-bunker Med närhet till bra skyddsrum i Bunkern som är en del av tysk-ungerska Arpadlinjen från andra världskriget. Uppkallad efter Ungrarnas Kung Arpad ,levde ca 845 till juli 907. Förresten min förfader 32 led bakåt.
Tack för en mycket intressant reseberättelse. Kyiv står högt uppe på min bucket list. Lviv hann jag med några dagar för ganska exakt ett år sedan. Odesa verkar lite enklare, flyg till Moldavien och några timmar i tåg. Turism i Ukraina är inte bara smörjmedel för lokala ekonomin, det är också att aktivt visa solidaritet med det Ukrainska folket. #fuckputin
Glöm tåget. Ta buss direkt från flygplatsen – mindre än två timmar till gränsen (som dock kan ta tid) och sedan en timme till Odesa. Från Sverige är bästa förbindelsen till Chisinau med LOT över Warszawa eller vissa dagar med Austrian över Wien. Lita inte på FlyOne…
Tack för din reseskildring, väldigt trevlig läsning!
Den första omgången amerikanska Abrams-stridsvagnar är på väg till Ukraina. 31 sådana stridsvagnar rullar nu mot fronten mot Ryssland.
Utbildning av ukrainska soldater på den amerikanska stridsvagnen inleddes i maj i år. Samtidigt påbörjades arbete med att rusta upp och förbereda fordonen. Det arbetet är nu klart.
– Nu är de färdiga, säger den amerikanska arméns inköpschef Doug Bush, rapporterar CNN.
– Nu måste de bara till Europa, och sedan till Ukraina, tillsammans med allt som ska med dem. Ammunition, reservdelar, bränsleutrustning, reparationsanläggningar. Så ni vet, det är inte bara stridsvagnar, det är hela paketet som ska med.
USA bestämde under våren att skicka en äldre version av Abrams kallad M1-A1, från 80-talet, istället för en nyare version. De har behövt en hel del underhållsarbete för att bli stridsdugliga.
https://edition.cnn.com/europe/live-news/russia-ukraine-war-news-08-07-23/h_8dcd18396eab104ce1b3c20942ff7c7c
Tack för en fin reseskildring! Längtar efter att åka till Ukraina, men väntar tills de har vunnit!
Tack för en intressant reseberättelse!
Tack för en inspirerande berättelse. Längtar efter att jag och maken ska åka dit och hälsa på familjen som bodde i vår gäststuga ett halvår förra året. Men som 60+ tant väntar jag tills Ukraina har segrat! Slava Ukraini!
Din berättelse bekräftar alla “fördomar” jag har om ukrainare. Det tycks inte finnas en enda otrevlig type i det landet. Ett besök är ett måste, men det blir efter kriget av familjeskäl.
Apropå poliser så har jag bara goda erfarenheter av poliser i östra Europa. Polska, tjeckiska och ungerska poliser var mycket korrekta och vänliga när jag blev stoppad i slutet av 1980-talet. Böter betalade man på plats och kvitto fick man. Vid ett tillfälle slapp vi böter men poliserna insisterade på att visa vad vi hade gjort fel så vi inte skulle råka göra om det. Sen rekommenderade de ett bättre hotell än det sunkhotell vi hade stannat vid.
Snällast var nog den ungerska MC-polis som stoppade trafiken och vinkade fram oss stackars svenska motorcyklister som hade krånglat fast oss i en komplicerad trafiksituation.