Nu när jag är hemma från semstern så landade Starlink-paketet från Clas Ohlson och installerades via i princip plug-and-pay. Ett litet prestandatest mot Sveriges Bästa Mobilnät (MT) från Telia vs Starlink följer nedan.
Installationen bestod i princip bara av att packa upp paketet, ställa ut terminalen i regnet, söka skydd inomhus, koppla sladden in Starlinks wifirouter och in med den i eluttaget. Efter att plug var avklarat återstod bara att starta upp appen, välja Starlink-nätverket och konfigurera det och sedan pay, vilket var lite strul men det löste sig genom att regga in enheten via vanliga Internet till nytt konto och sedan vänta en stund.
Telia skryter ju med att de har Sveriges Bästa Mobilnät (TM), inklusive att jag både ska ha 4G och 5G-täckning hemmavid enligt täckningskartorna, så jag kör Telia som boende på landet. Det är väl si och så med det och 5G kan jag nog bara få om jag går utomhus och ställer mig högst upp på berget.
Så nedan följer test av mitt Telia 5G-abonnemang med Bästa Mobilnätet (TM) vs Starlink hemmavid via Bredbandskollens app.
Som man ser var det lite högre latens på Starlink, men Telia är nere på oanvändbara hastigheter. Verkligheten med mobilnätens så kallade bredband är att det är säljsnack när det gäller landsbygden, om man inte bor nära en basstation. Det går förstås att få bättre med externa antenner och tillhörande mobila bredbandsrouters, men går Internet ner regionalt så går även mobilnätet antagligen ner.
Jag har testat Youtube i 4K via Starlink och Netflix i 4K via Starlink, och det fungerade helt felfritt. Jag har även kört videokonferens med Signal över Starlink och det fungerar ypperligt. Någon latens märktes i mitt tycke inte av, utan det var utmärkt för videokonferens. Det är väl för långsamt för FPS-spel, men de är jag ändå för gammal för att kunna hänga med på kidsens reaktionstider oavsett. Jag har också testat Netflix i 4K över Proton VPN, och det fungerade också felfritt. Starlink-appen detekterar för övrigt om du kör VPN, och då fungerar förstås inte alla funktioner i appen. VPN-testet kördes någon timme senare så exakt prestanda kan vara annorlunda pga att satelliterna rör sig och vädret ändrar sig. Mängden moln och mängden vatten i luften (regn) borde påverka. Även antalet samtidiga användar e påverkar där priorityabonnemang har företräde. I glesbefolkade Sverige bör inte trängseln bli så stor dock.
Överlag är detta helt fantastisk teknik, även om 690:- SEK per månad är betydligt dyrare än vår 1000 Mbit/s fiber. Samtidigt finns inga bindningstider och man kan nöja sig med att betala för systemet när det faktiskt behövs, även om det nog är bra att då och då betala för att få ner eventuella firmwareuppgraderingar.
Det är dock fullt förståeligt hur Ukrainas försvar använder Starlink och varför de kan köra det de gör via systemet. Detta är extremt bra teknik som fungerar i verkligheten. Ukrainarna ska ha någonstans över 10 000 enheter, vilket är en siffra som i sig vittnar om hur extremt viktigt och användbart systemet är för dem militärt.
Nästa steg nu är att koppla in systemet här hemma som automatisk failover för det lokala nätets Internetkoppling, men för det behövs bland annat en ethernetadapter, samt förstås att enheten installeras permanent på en bättre plats än på gräsmattan. Det får bli en annan historia när det hinns med och det inte blåser och regnar så förbannat. Så länge får jag använda Starlink manuellt om behovet uppstår.
Behöver man Internet på sommarstugan, husbilsemestern eller för båten så fungerar definitivt Starlink. Mobile-abonnemangen kostar dock mer per månad och mobile priority som även fungerar i rörelse är ännu dyrare.
Standard 690:- SEK per månad, en plats
Mobile-regional går på 1 050:- SEK per månad stillastående på land överallt i Europa (t ex hemma + sommarstugan + campingplatser)
Mobile-global 2 500:-SEK per månad stillastående på land överallt där täckning finns i världen
Mobile Priority – 50 GB 3 220:-SEK i rörelse och till sjöss, kräver dyrare hårdvara
Mobile Priority – 1 TB 12 880:- SEK i rörelse och till sjöss, kräver dyrare hårdvara
Mobile Priority – 5 TB 64 398:- SEK i rörelse och till sjöss, kräver dyrare hårdvara
Fasta abonnemang med Priority och kostar
Priority 1TB 2 363:50 SEK per månad
Priority 2TB 4 725:- SEK per månad
Priority 6TB 14 250:- SEK per månad
När prioritetsdatat är använt går man ner på Standard, där man får trängas.
Eventuellt finns det också en Business-nivå, men då måste man ha businesshårdvaran så jag kan inte se vad priserna är där.
Standardhårdvaran kostar 5 199:- SEK hos Clas Ohlson och levererades på två dagar. Starlink Business som har högre prestanda kostar 27 999:- SEK hos Clas, men den mobila hårdvaran för husbilar, båtar eller fartyg måste köpas direkt från Starlink med okänd leveranstid.
62 kommentarer
Ahumm, snyggt foto på Musk’s grejjor, Tesla & starlink. -:)
En del landsbygdsbor använder riktantenn mot lämplig mast för att höja hastigheten. Funkar för en del.
https://www.lohelectronics.se/kommunikation/mobilt-bredband/3g-4g-antenner
Vi har en riktantenn som ingår i abonnemanget från Telia, “Fast bredband via mobilnätet”. Kostade cirka 3500 kronor för installation och 500 kr per månad. Det blir bättre än ADSL men vi får förstås inte 300 Mb/s som är den nominella hastigheten. Variationen är ganska stor under dygnet …
Jag är tveksam till att en riktantenn är avgörande. Med en mobiltelefon som WiFi-accesspunkt brukar jag få lika bra, och ibland bättre, prestanda än med riktantennen. Jag tror att det spelar större roll vilken basstation man använder. Vi har tre master inom ett par km avstånd trots att vi bor på bonnvischan.
Detta är mycket intressant. Hade gärna velat veta hur mycket energi i kWh som antennen drar en dag med ”normalt användande” (vad nu det definieras som). Då kan man bilda sig en uppfattning om vilka batterier som behövs.
Taget, ska köra en mätning på det.
👍
LW vilken server kör du Bredbandskollen mot? Under avancerat kan man gå mot exempelvis Sundsvall i stället för Göteborg. Vart jag vill komma är fast jag befinner mig i Göteborg (default) så får jag i regel ett högre värde om jag kör mot Sundsvall. Oftast kör jag två till tre gånger och även då ökar värdet vid åtminstone vid andra körningen. Antar att Göteborg är hårdare belastat. Men jag är ingen expert.
Det här blev mot Stockholm, förmodligen för att utpunkterna för Telias mobilnät respektive Starlink låg närmast Stockholm. Testar jag fibern kör den mot Göteborg.
Min fiber (Telia) vet var jag bor men Starlink tror att jag är i Stockholmstrakten, så lokala nyheter, trafikinfo etc blir därefter.
Mobilnätet är inte beroende av internet, utan är bärare för mobilt internet och går inte ner för att internet går ner.
Trevligt att Starlink fungerar bra, kan vara en lösning för de hushåll/ftg som inte kan få fiber samt i andra trafikfall, som backuplina osv.
Vad gäller hastigheten så är radio vi sattelit ett delat medium. Så länge det är en användare per kvadratmil går det naturligtvis fort. Skulle “alla i byn” skaffa Starkink, så kommer dom att dela på 200 Mbps. Enligt senaste siffran jag hörde, så hade Starlink svårt att nå upp till 30 Mbps i USA, där man har lite fler användare.
Ska bli spännande att se hur utvecklingen blir i Sverige.
Sant att trängsel minskar tillgänglighet, generellt sett.
Tänkte nog mera på att mobil och internet kan gå ner samtidigt vid elavbrott. Har man då reservkraft så kan man ändå köra Starlink och få konnektivitet.
Många år sen noterade jag att telemasten som syntes från fönstret inte längre visade röd lanterna när strömmen dök. Påtalade detta för vederbörande myndigheter såsom fara för flygföretag men vet inte hur ärendet behandlades vidare.
Alla former av delade medium får sämre prestanda (och kanske framför allt mer svårförutsedd prestanda) när antalet användare ökar. Ingen skillnad där på mobilnät, kabel-TV-internet, satellit, WiFi eller ens Ethernet. Med prestanda menar jag här både genomströmningshastighet och latens.
Även gamla hederliga koppartelenätet hade motsvarande problem, men där kom man istället inte fram alls och fick spärrton om kapaciteten inte räckte till. Med moderna Internetuppkopplingar får du istället kass överföringshastighet jämfört med normalt (men enormt mycket snabbare än en riktigt bra uppkoppling för 20 år sedan).
Men om alternativet är ingen uppkoppling alls så är även låg fart och relativt hög latens en stor förbättring. Även med dagens tjänster, någon enstaka Mbit/s och så länge man inte behöver högkvalitativ video i realtid så är upplevelsen närmast “långsamt men fullt fungerande”. Ja, jag har själv provat exakt det nyligen. Man måste faktiskt inte titta på högupplöst film på Youtube eller Netflix när allt ligger nere. Då är det bättre att kunna informera sig om vad som hänt.
Fast installation, ja.
Nu har jag snart kört i ett år från ogräsmattan, för det är lite bökigt att skaffa väggadaptern, som framför allt är 5 cm för kort för vårt takutsprång. Vilket år som helst ska jag väl ändå spika upp grejerna på garageväggen.
I början var det lite ojämn service men numera flyger det på bra även wifi-strypt. Polarbanorna är också mycket bättre befolkade. Priset har sänkts dessutom, i ett par steg: 1050 – 950 – 690. Skönt att ha lite backup. Som LW skriver, går nätet ner så går nog även masterna ner åtminstone snart.
Upp på garageväggen? Du bryr dig inte om att ha fri sikt 360 grader? Ändrar den sig någonsin väsentligt i riktning? Min har pekat in sig rakt mot söder just nu.
Tack för intressant test.
Trodde att Starlink skulle leverera lite bättre svarstider än 68ms. Desigen långsiktigt för systemet är en målbild att det skall klara 25ms och online gaming. Fast det är få satelliter uppskjutna av senaste generation med laserlänkar mellan satelliterna. När det blir fler av dessa så skall prestanda öka. Fast de är tunga och kräver Starship för att skjutas upp i numerär.
68 ms var vid maxbelastning. Som du ser på tredje skärmdumpen är den ibland nere på 23 ms. Men det beror nog på satelliten ifråga och aktuell belastning etc. Tror inte man ska räkna med stabila siffror över dygnet.
Garagenocken, noga taget. Vetter åt syd-ish och det räcker tydligen. Så polarbanorna kan vara överskattade … Såvitt jag kan bedöma har antennen inte rört sig mycket om alls.
Först hade jag ställt McFlatface på altanen för att få god wifi-täckning inne, men då skuggade hustaket för mycket.
Vill ogärna sätta den nära sovrummet, _ifall_ den vill rikta om sig. Det är tyst här!
Svar till LW 18:45 förstås.
Kollade livekartan och de flesta satelliter är söderöver onekligen. https://satellitemap.space/?constellation=starlink
Blir väl bättre tids nog, men det är ju rätt glesbefolkat norröver. MEn på våra breddgrader är det nog viktigast med söderöver. Bra, för då kan jag sätta den på maskinhallen med ingen livsfarlig höjd för installation, koppla in på routern där och köra ett VLAN över till brandväggens WAN-port. Kommer ha minst 270 graders täckning N-Ö-S och bara blockas rakt åt väster.
Lars, visst kör du med solceller (har ett svagt minne av att jag läst detta på cornucopia)?
Kan du “stänga av” omvandlingen mellan likspänning till växelspänning?
Se bl a: https://byggkoll.byggtjanst.se/artiklar/2022/mars/vaxelriktare-kan-orsaka-radiostorningar/
https://www.elinstallatoren.se/2020/05/darfor-stor-solcellerna/
På din skärmdump så är det inte ngn vidare signal på ditt 4G så inte underligt att du får dålig hastighet.
Hade lika kass täckning före jag skaffade solceller.
Check
Kollade läget för din del (jobbar i branschen) och du borde få rätt hyfsad signal och bandbredd på 4G/5G med en riktantenn på taknocken, riktad söderut i 190 grader. Du borde kunna se masten. Det blir f.ö. knappast bättre med någon annan operatör i ditt fall, Telia bör åtminstone teoretiskt sett ha bäst täckning i området.
Har en Starlink och en Ethernetdongel på väg. Har lagt åtskilliga tusenlappar på modem och riktantenner och förvisso skrämt upp mitt 4G till ca 30mbit som bäst. Under högtrafik är hastigheten dock klart mer modest. Det ska bli intressant att se vad Starlink kan erbjuda eftersom det dessvärre inte finns några fiberplaner där jag bor.
Starlinks hemsida uppger fortfarande 3200:- för hårdvaran. Påtalade detta för Starlink och jag fick faktiskt 1700 i kredit eftersom jag betalade 4900 (plus frakt). Vet att fler gjort samma sak.
Vi installerade två marina system på expeditionsfartyget jag jobbar på. Har bara testat det på Svalbard än så länge, men där fungerade det otroligt bra. Ringa facetime fungerar laggfritt, kolla netflix/youtube/live-sport etc. helt utan problem. Det ska även tilläggas att det är ca 1 satellit åt gången där uppe, jämfört med den bebodda världen.
För oss sjömän är det revolutionerande. Vårt satellitsystem fungerar dåligt (på Svalbard inte alls pga låg elevation och höga berg) och support krävs ca en gång i veckan. Då har vi ett rätt påkostat jämfört med tex handelsflottan.
Därtill ska en stor dome sitta på fartyget, med massor med rörliga delar i som ballar ut med jämna mellanrum.
Är inget fan av varken Musk eller Tesla, men detta är så otroligt mycket bättre än alla konkurrenter. Att kunna ringa hem utan lagg och betala räkningar när man vill är otroligt skönt!
Bra att det fungerar och att bonnvischan nu har ett alternativ till4G/5G som inte levererar. Jag som bor i tätort lär inte gå över från fiber men nu blev ju Deep Mark lite mindre skrämmande att besöka.
Min lösning ute på vischan med dongel i routern är att jag får centimeterrikta in masten (4 km bort) för bästa mottagning. “Paketet” står på vinden riktat vid ett fönster. 4G fungerar kanske hyggligt men tvingar jag in 3G
går det galant (20 ner, drygt 4 upp). Problemet är att 3G ska läggas ner nästa år. 4G fungerar uruselt när många
“ligger på” masten.
Det bero sannolikt på att de flesta enheter ligger på 4g idag så 3g blir helt ledig. Ett tag gick det att använda 3g tricket i sthml när 4g var hårt lastat.
I vilket land är terminalen tillverkad?
Spännande, tänkte kika på att skaffa Starlink till en båt tids nog. Nu förstår jag att det är blixtsnabbt, men är fundersam på vad man kan förvänta sig i framtiden.
Jag vet väldigt lite om hur Starlink funkar specifikt, hur väl man kan utnyttja riktverkan på det aktuella avståndet, och vilka andra tricks som appliceras – det finns en hel del man kan göra – men generellt gäller att bara en radio i taget kan prata i aktuellt band och täckningsområde.
Givet startinvestering, månadskostnad, att det tills nyligen varit ganska bökigt att få tag i grejor, och att det finns alternativ som de flesta ändå kan leva med, lär man väl vara ganska ensam i sin lob i nuläget. Undrar hur det kommer se ut om/när det står en Starlinkanläggning i varannan stuga, och man inte är i princip ensam om hela bandbredden i området?
Jfr med 4G när det kom. Det var blixtsnabbt första tiden, tills alla andra skaffade 4G-lur också, och det blev krig om bandbredden.
Tydligen är det ännu bättre på båt särskilt långt offshore pga ingen trängsel.
4G/5G är verkligen slumpen på landsbygden.
Du verkar ha extremt dålig täckning med tanken på sifforna för Telia.
Ska bli förbannat skönt att ge Marlink/VSAT fingret. 150k i månaden för 5 Mbps delat på 18-55 personer ….
Jepp, och det är sinnessjuk latens, brukar ligga runt 500 ms mot valfri sajt i land. Nästan oanvändbart när många objekt ska laddas och det inte sker helt parallellt, som exempelvis många moderna websajter.
Av screenshotsen i blogginlägget att döma verkar Starlink ligga på en bråkdel av det.
Innan vi fick fiber 2019, hade vi alla möjliga (dåliga ) uppkopplingar !
Flyttat från fiber i Svartvik, Stockholm till ingenting i Arvikas landsbygd 2003.
2003-2006 var det kopparledning ut och satellit ner till parabol.
2006-2012 ADSL via kopparnätet 8 Mbit/s! Som Telia förstås la ner ,då det gick via Teracoms radiolänkar, som Telia köpte och la ner. Staten hade bara satsat 1.45 miljarder i Teracoms radiolänk ADSL till telstationerna i Sörmland,Värmland,Dalarna och Jämtland. Idag finns inte en enda skruv kvar av den satsningen,
Se blev det 4G från Telia 7 km bort (som ännu inte 2023 skaffat fiber). Med en 18 db antenn, en 30 cm lång, fick man 2-3 Mbit/s delad radio.
PTS föreslog sen Tooway ,dubbelriktad satellit parabol, som först gav 20 Mbit/s, men bara 25 Mbyte per månad, vilket inte räckte till MS uppdateringar på flera datorer.
Med fiber fick man sen både TV och Internet 100 Mbit/s!
25 megabyte per månad? Det är ju typ ingenting alls. Inte ens då var det något att hänga i julgranen. Säker på att du inte menade 25 gigabyte?
25 megabyte är kanske tio omladdningar av valfri artikel här på bloggen t.ex.
Måste sägs att det är riktigt bra att den här tjänsten finns även om jag inte själv kommer köpa den. Men bara det faktum att tjänsten finns tillgänglig gör att tillgängligheten till Internet tjänster ökar i samhället och att om jag själv någon gång känner behov så kan jag.
Det finns ganska många sådana tjänster, jag saknar exempel nu, där det kanske eg bara finns få kunder men det faktum att tjänsten finns tillgänglig är guld värt för många. Lanthandeln är kanske ett bra exempel. 9 gånger av 10 handlar man på Willys eller ICA Maxi, men den tionde gången när man bara behöver ett sex-pack ägg så är de skönt att stanna till vid första bästa småbutik. Då får man ofta lite dåligt samvete att man borde handla ofta i småbutikerna.
Min fråga häromdagen om man kan regga sig utan annan Internet-förbindelse blev besvarad. Tack LW, citat:
“… och sedan pay, vilket var lite strul men det löste sig genom att regga in enheten via vanliga Internet till nytt konto och sedan vänta en stund.”
Enligt en tråd på Reddit så krävs annat internet för initial aktivering men man ska kunna återaktivera ett pausat abbonemang direkt över starlink.
Nyfiken grävling i en strut undrar om utrustningen har vanlig RJ-45-anslutning för trådbundet Ethernet på LAN-sidan, eller om det är bara WiFi som gäller. Klasse i Sjön ger inte besked i den frågan vad jag kan se.
Vet att jag såg tips någonstans avsett för fältbruk i Ukraina där det tydligt påtalades att stänga av WiFi. Vet också av egen erfarenhet att en WiFi-AP drar ganska mycket ström, vilket kan bli relevant om man vill köra på batteridrift.
Det finns en ethernet-adapter att köpa till som jag förstått det, inget som finns i grundpaketet.
Ethernetdongel för aktuell Starlink kostar 450:- inkl. frakt, annars är det wifi. Med singeln kan man köra passthrough och bara använda SL-lådan som modem. Så avser jag göra.
*dongeln
Tack för svar MRMUPP och PARABELLUM79!
Mjaaa. Alltså. Visst.
Men vad fasen har du för antenn till Telia och har du riktat den rätt?
Det är inte bara att smäcka upp nån liten router och hålla tummarna liksom…
Jag är visserligen inte ansluten till allmäna elnätet pga offgrid (och för DYRT att ansluta till elnätet) men förut körde jag 4G med Teltonika router och Poynting extern riktantenn. Utan riktantenn fick man ca 1.5 Mbit i hastighet, med riktantenn riktad åt rätt håll blev det snarare 15 Mbit ner och 6 Mbit upp, det funkade för mig i flera år.
Så köper inte helt det där med “funkade sisådär”. Byt operatör. Skaffa riktig utrustning, riktig riktantenn, rikta den rätt. End of story.
Nu för mig, så, absurt nog, fiber. Grannarna grävde och det var fiberförening och tydligen, trots att man kör på egen el gick det bra att dra fiber. Jag är väl en av kanske max hundra hushåll i landet som har en gigabit mot internet, men egen el…
Tillägg: Flera som frågat om jag inte skulle skaffa starlink iställlet pga jo ja, det sved i plånboken med 23 tusen i installationskostnad för fibern. MEN! När man går på solpaneler och batterier. Starlink må vara ok access till internet, men den drar alldeles för mycket ström (nå “mycket” så som i 30-90W, det är alldeles OERHÖRT mycket tomgångsström framför allt i december och januari, INTE okej så som offgrid varande).
Sedan kan jag väl iofs lägga till, pga liv och jobb och lite allmänt paranoid, nej nej nej, vill inte att min datatrafik tar vägen över ett amerikanskt nät, även trots vpn etc etc etc. Eller. Jag är nog inte för paranoid, jag vet nog lite för mycket och är extra försiktig.
Jag är med i en starlink grupp i landet i asien där jag bor. Så här skrev en om dålig fart.
I am writing to share my experience with first day of starlink in the Philippines. Setup is easy. My speed is terrific. But here is the catch. The starlink wifi is horrible. Get the Ethernet adapter. (sold separately)
I am in Palawan. The StarLink WiFi speed was 12 Mbps after setup. The advance speed test showed the speed to router at 197 Mbps. I used the Ethernet adapter and plugged it into my Mesh routers and am now consistently between 180 and 220 Mbps
Kanske funkar bättre i Sverige med den ?
Å man köper den från starlink
Fick typ 180 Mbps nu på morgonen med Bredbandskollen över wifi via mobiltelefonen. Så det är nog något fel för den individen.
Det var flera här nere som har haft samma bekymmer såg jag nu och alla har löst det på samma sätt. Så tänkte ifall de var några bekymmer.
Men vi betalar ca 20 000 php för starlink sedan 2700 php per månad med 1 TB data per månad.
Ca 3800 för antennen sedan ca 500 spänn för abonnemanget.
Jag är med i en starlink grupp i landet i asien där jag bor. Så här skrev en om dålig fart.
I am writing to share my experience with first day of starlink in the Philippines. Setup is easy. My speed is terrific. But here is the catch. The starlink wifi is horrible. Get the Ethernet adapter. (sold separately)
I am in Palawan. The StarLink WiFi speed was 12 Mbps after setup. The advance speed test showed the speed to router at 197 Mbps. I used the Ethernet adapter and plugged it into my Mesh routers and am now consistently between 180 and 220 Mbps
Kanske funkar bättre i Sverige med den ?
Å man köper den från starlink
Har ställt in min router på 3G. Är nu mycket stabilare och har inga problem med streaming nu.
Bor på landet och huset vi flyttade till för ett år sedan hade inte fiber framdraget till huset. Bor tursamt nära en mobilmast så en riktantenn och sedan en 4G-router så ligger jag i genomsnitt på runt 100 Mbit vilket är mer än tillräckligt för mitt jobb och familjens behov. Dock verkar grannar utan riktantenn tycka att det går lite slött. Men blev en “billig” och bra lösning för min del.
Tänkte skaffa satellitbaserade GPS korrektioner, som Ublox/Thingstrem “Point Perfect” Har en mottagare från Ardusimple , men gällde det att få in det i min GNSS mottagare Emlid RS2. När man frågar om hur Spartan GNSS formatet, ska förstås av mottagaren, får man inga svar!
Trimble, Leica m.fl har fungerande rymdsystem för korrektioner, som används i typ Alaska och öknar, där 4G inte fungerar “Point Perfect” ska styra bilar, automovers etc är det tänkt.
Är det begränsning på hur många GB per månad, och i så fall hur mycket får man för 690 kronor?
Ingen begränsning.
Min tanke är lite på säkerheten i Fiber och mobilnätet om det blir längre strömavbrott.
Hur skall man kunna ringa 112 ?
På relätelefonväxlarnas tid var det ganska stora NiFe batterier (48h?) och/eller dieslar. NiFe batterier som med lite underhåll var näst intill outslitliga.
Med vår nuvarande teknik, främst då IP-telefoni, så är det väl inte mycket till reservkraft.
I tätort är kravet en timmes reservkraft
Utanför tätort är kravet fyra timmars reservkraft
https://www.pts.se/sv/privat/telefoni/telefonin-foljer-strommen/
För mobilbasstationerna
I tätort är kravet en timmes reservkraft
Utanför tätort är kravet fyra timmars reservkraft
https://www.pts.se/sv/privat/telefoni/telefonin-foljer-strommen/
https://ukrainetoday.org/2023/08/09/swedish-satellite-internet-terminals-satcube-arrived-in-ukraine-why-are-they-better-than-starlink/
Ukraine has begun to receive Swedish Satcube satellite Internet terminals, which are an alternative to American Starlink from Elon Musk’s SpaceX. Starlink offers faster connection speeds than Satcube (100 Mbps vs. 70 Mbps), but the latter has an important advantage – it will be more difficult for an enemy to block their signal thanks to geostationary satellites.
https://www.dn.se/ekonomi/svenskt-satellitinternet-ska-koppla-upp-ukraina/
Kör starlink just nu här i Jämtlands skogar. Fungerar toppen än så länge.
Är lite orolig inför vintern eftersom jag köpte den billigare modellen istället för den rekommenderade premium modellen med förbättrad snösmältning. (Bägge modellerna är billigare att köpa direkt av starlink)
Har kört mobilt internet via Telia 4G i 4år nu men det har aldrig fungerat bra. Kommer som mest upp i ca 5mbit. (Telias hastighetsgarantier gäller inte här för enligt dem ska det inte fungera alls.)
Starlink ligger på ca 50-100mbit konstant. Däremot har det medföljande modemet/wifi-routern usel wifi räckvidd. Samt att hastigheten försämras drastiskt desto längre ifrån enheten man befinner sig. Väntar just nu på ett riktigt väggfäste och dongeln som krävs för trådat LAN.
Du har väl ganska brant lutning på din Starlink om du bor i Jämtland? Det bör nog bara krävas lite värme så glider snön snabbt av. Dock kan det ju bli en snöhög nedanför av den avrasade snön, som sedan börjar blocka?
Ca 30 graders lutning rakt mot norr.
Den ska monteras vid nock på norrsidan så förhoppningsvis ramlar all snö rakt ner på backen där.
Har kört Starlink i lite mer än ett år. Har en UniFi uppsättning med dubbel failover hemma. Fiber med Starlink och 4G som failover. Att köra bryggat läge tillsammans med ethernet-adaptern fungerar utmärkt.
I sommarstugan (där har vi bara Starlink + Telia 4G som failover) hade vi problem att hitta en plats utan “delvis blockerad, förvänta ett avbrott var X minut” men det löste sig. I Bergslagen så har antennerna varit riktade mot Söder hela tiden.
Har provat det förlängda takfästet och markrörsfästet.
Med en bra riktantenn och noggrann placering får vi i bästa fall 30 mbit från Telia 4G.
Med EcoFlow River Mini kunde jag köra Starlink i drygt 5h utan uppvärmning. Finns ju numera ett strömsparläge så att man kan stänga ner på förbestämda tider på natten. Delta Pro klarar husets viktigaste energibehov för kommunikation och information kontinuerligt.
När man kommer ut på landsbygden så är ofta mobiltäckningen bättre med Telenor och Tele2 jämfört med Telia. Telenor och Tele2 har gemensamma master och siter genom deras gemensamma bolag Net4Mobility. Jag jobbar med mibiltäckningsfrågor i en liten landsbygdskommun i södra Sverige och säger detta som en neutral observatör.