Träd är fint och så, men de hör inte hemma nära din villa, ditt garage, din gäststuga eller lada. De förkortar helt enkelt livslängden på byggnadernas tak och ökar din tid och kostnad för underhåll kan jag intyga efter att ha bott i egen villa och sedan egen gård med betydligt fler tak i snart 27 år.
Jag har förvisso själv argumenterat för skuggande träd i en artikel om hur man klimatanpassar svenska hus till klimatförändringarna. Oavsett ambitionerna och oavsett hur mycket vi vill så kommer klimatet fortsätta värmas upp med tanke på att Kina bara på ett kvartal ökade sina utsläpp av CO2 med tio totala svenska årsutsläpp. Det spelar ingen roll att Kina bygger mest förnyelsebar energi i världen när de också ökar CO2-utsläppen. Klimatet bryr sig inte om CO2 per capita, CO2 per BNP, CO2 per km2 eller hur mycket förnyelsebar energi du också bygger. Det bryr sig bara om utsläppen av CO2-ekvivalenter.
Men träd fäller grenar, blad och barr och dessa sliter på våra tak. Särskilt om de har svag lutning, vilket blivit allt mer populärt när man ska bygga nyfunkishus utan utskjutande och skyddande takfötter och spara pengar. Så då blir det svagt lutande tak i takpapp, vilket är ett helvete om det börjar komma löv och skit på taket. Nu finns det förstås sällan stora träd i nybyggda villaområden, men ändå.
Själva fick vi riva hela maskinhallen (utom typ sex brädor eller balkar som sparades oskadda) på grund av en stor och fin hängbjörk kombinerat med svag taklutning. Totalsumman för maskinhallen blev 145 746:- SEK coronaåret 2020, men då utförde vi rivning, snickeri och målning själva och lade bara ut elarbeten och värmepumpen.
Att maskinhallen fick rivas berodde på att skräp blev liggande på taket och efterföljande växtlighet arbetade sig in i taket och släppte in vatten tills allt hade ruttnat.
Lika illa var det inte med djurens lagstagdade vindskydd, som jag nu gav mig i kast med.
Träden här togs också ner coronavåren 2020, men skräpet på taket har fått ligga tills nu. Det har varit så illa att det syns på Google Maps satellitbilder.
Dock var det plåttak av mycket god kvalitet istället för ett gammalt i grunden poröst eternittak.
Men nu är det gjort. Jag har inte på 17 år gjort rent taket och jag tror inte tidigare ägare gjorde det heller, men uppförde taket någon gång mellan 1997 och 2006.
En tidigare bekant summerade underhåll av villa eller gård med “man ska ha så få tak som möjligt”. I min gamla villa hade jag tre tak – villan, garaget och gäststugan. På gården finns sju tak. Mangårdsbyggnaden, växthus, ladan/maskinhallen, hönshus, vedskjul, vindskydd och gäststuga.
Gäststugans tak ska nu läggas om redan efter femton år. Står under en stor ek, som … fäller kvistar och löv. Med tanke på att jag byggde gäststugan själv får jag skylla mig själv för valet av placering.
Så håll dina träd borta från dina tak. Det ger dig mindre årligt underhåll i form av städning av tak och hängrännor, och det förlänger livslängden. Hängrännor ska städas minst en gång årligen. Helst två. Eller fler.
Taklösningar som avsaknad av utskjutande takfot och avsaknad av utskjutande gaveltak, dålig lutning på taket, tak i papp mm kanske fungerar utmärkt på kontinenten och vid Medelhavet, men i Sverige har vi ett annat klimat – vi har både isolering i taken som gör att värme inte tar sig ut och torkar ut taken, vi har betydligt mer nederbörd och temperaturen kan skilja sig upp till 60 grader mellan sommar och vinter. I skuggan. Med solen på kan temperaturen på taket lätt skilja sig över 100 grader sommar-vinter, vilket innebär en hel del rörelser i taket pga värmeexpansionen.
Det finns anledningar till att svenska hus från 1800-talet har liknande takkonstruktioner som svenska hus fram till ca 2010. Allt gammalt är inte dumt och allt modernt är inte bra.
89 kommentarer
Tell me bout it. Har 4 tak på fastigheten här. Manbyggnaden, “verkstan” (friggebod), gästhus och dubbelgarage.
Manbyggnaden har man slarvat när huset byggdes om och inte lagt läkt mellan papp och plåt. Något som fungerar i södra delarna av europa men inte när det är svart plåt som rör sig med säsongerna och värmen.
322.000 kommer kalaset kosta. Då är det ungefär 50.000 fördyrning på grund av att mycket kvalitetsplåt kom från Ukraina.
Har fällt 20 träd på tomten och nu är det “bös” som kommer främst den som kommer via stormar och dylikt och det kan man hantera
En lustig sak i sommar har varit de enorma mängder frön som björkarna släppt. Har täppt igen hälften av hängrännorna vid skyfallen.
Fördelen är dock att tomten iaf ligger högt 50 meter ÖH och bara ett par 100 meter bort är dalgången som är 15 m ÖH. Så avrinningen äro god.
Man ja. Ta hand om era tak gott folk. Lägger ni det själva så läs instruktionerna för hur man läger på våra längdgrader.
Ta ner träd och bös nära husen (bra brandskydd med för övrigt. Inga träd eller större buskar inom 4 meter från huset) och se till att rondera hängrännehelvetena regelbundet.
Har 30 grader lutning på stora taket och bra utskjut på takfoten. Man ser direkt hur mycket mindre stryk fasaden tar jämfört med grannarnas moderna byggen. Nackdelen med lutningen dock är att man inte gärna byter tak själv eller klättrar upp i onödan….
Preach.
Jag gissar att frön från björk går i cykler. Så är det iallafall för gran och tall. Även en extern händelse kan sätta igång processen. Jag har för mig att 2019 var ett kottår för gran eftersom den blev stressad av värmen 2018.
Att sitta med ett platt tak med papp i en annars synnerligen välbyggd villa (inte ironi) från början av 70-talet svider rejält. Och sen finns det en stadsplan som säger att “det ska vara platt tak på husen på den här gatan” vilket inte direkt gör det roligare…
Ahh. 70-talsvillorna.
När byggfusket var på samma nivå som i Sjöstaden 😀
När besiktningsprotokollen skriver “riskkonstruktion” på varenda stycke.
Impregnerat virke inomhus. enkelgips utan isolering mellan rummen. Igenbygda grunder utan isolering. Svensk “kvalitetsmaterial” som var föregångaren till Chinesium. Låg taklutning. Slarvitgt föranklrade och isolerade tegelfasader. Osv osv osv 😀
Min första villa var byggd 1977. Hade källare. Det fanns på ritningarna inritade tilluftsventilation i alla rum, inklusive samtliga fem rum i källaren. Inte en enda tilluftsventilation byggdes vare sig i källare eller på övervåning. Jag borrade 1997 in ventilation i alla fönsterkarmar.
Detta angående byggfusk. Slutbesiktningen hade godkänts av kommunen, trots frånvaron av ventilationen, men på 70-talet fick man ju för sig att spara energi och tänkte att stryka ventilation var sättet att göra det på.
Det är lustigt att man så länge sagt att Sverige varit ett av världens minst korrupta länder. För denna sortens småmygel finns överallt.
Gästhuset här har varit kallställt på vintrarna så fanns inte en ventil. Trots våtutrymme….. Fått till frånluften men i fönsterkarmarna blir det perfekt med tilluft 🙂
Beror på. Jag har en villa från 1978 och den är i skånsk, dvs ej radioaktiv lättbetong.
Gott fall gör att taket är ok. Visst behöver det läggas om lagom til 50 års kalaset men det är ändå ok.
Trickset är att VISSA konstruktioner är risker.
Vad beror på metod, design och material.
Ta nu senast det kommunala flerbostadshuset i trä som brann i Malmö. Brandexperten sa att när flerbostadshus i trä brinner blir det totalskada i princip hela tiden. Antingen rök, eld ellet bara att vattenmängderna adsorberas av träkonstruktionen så den får rivas.
Räddningsrjänsten kan inte ens gå in i huset ibland.
Miljöspånet på kommunen sa att det ändå var miljövänligare att bygga upp huset igen i trä och betonghus fick man också totalskador i.
Brandexperten sa att vi får se hur premierna blir för de som bor i trähus…någon risk för liv var det inte. Och skadorna kan begränsas med rätt brandbegränsande åtgärder (ex vattendimsläckare i varje utrymme) men det snålar man på…
Har en villa från 1974 i Kungsbacka, dvs Halland, dvs halvskåne. Tilluftsdon i varje rum, dock är en hel del senare datum. Självdrag förstärkt med fläkt. 14 grader på taket och dubbelkärniga betongpannor på bostadshus och friggebod, och hyfsade gavel- och takfotsutsprång.
Förråd och garage har platt tak med papp men det är ekonomibyggnader.
Har sutterrängkällare i lättbetong, radonmätning utförd och ingen radon. Man kunde bygga rätt även på 70-talet. Även om det förekom många tveksamma konstruktioner.
Ahh. skånsk byggkvalitet.
Vad har du för årsförbrukning? 50.000 kwh? 🤣
Har förstått att i Skåne behöver man inte ventilation då man inte byggt ett hus med täta väggar i landsdelens historia.
Jag sa ju Halv-Skåne, Halland! Så bara halv byggkvalitet.
Oisolerad bottenplatta så kalla golv i källaren men huset drar bara 12000 kWh om året.
Senaste vintern pga mycket ved och kallt inne, speciellt när elen var dyr.
Har 2 st LLVP som enda värmekälla plus kamin. Men håller sig elen på 3 kr kommande vinter blir det inget elda.
Snart 4 siffrig elförbrukning, ditt ålarens. Utan solceller. 5 i hushållet. Och med 7000 i hushållsförbrukning.
Så fuck off, pucko.
Till sebulon alltså.
Ska ni dra upp ålarna nu. Som ni redan har utrotat för ni inte kunde behärska er. Inte nog med att ni inte kan bygga. Ni kan inte ens hantera ett fiskebestånd av er “nationalrätt” 😀
Precis gammalt och beprövat är inte fel. Träd på tomten håller marken torr och grunden torr.
På lagom avstånd. Helst ska huset byggas på högsta punkten så man får naturlig avrinning ändå.
Alla gårdar med anor långt tillbaka i tiden ligger på en höjd i landskapet. Man fattade att det var bra av olika anledningar. Försvar, avrinning och fläktande vind vid högsommar och lägre kyla på vintern.
Hemskt att se planläggning i svackor och dalgångar.
Man byggde hus på det stället det inte gick att odla på, nu för tiden är det annat, nu bygger man på mossen och det är ju där som det skall återvätas.
Vi har ett område med björkar där våra dagvattendiken rinner ut. Nästan alltid bra fuktbalans i marken sommartid även om det regnar.
Det där med att EN björk suger i sig 1000 liter vatten per dygn stämmer verkligen.
Utöver känslan av välbehag när vinden susar i löven så är björken verkligen ett magiskt träd. Dräper inte undervegetationen heller som monotyperna av gran och tallskog.
Om man pratar träd i lite mer tätbebyggda områden eller städer får man väga kostnaden för underhåll mot att träd kan vara riktigt bra på att rena luften och de allmänna andra hälsovinster de ger. Hittar inte en länk som referens, men har för mig att jag läst någonstans att antalet träd minskar i just såna områden, vilket också är min rent anekdotiska personliga upplevelse; ofta det fälls träd i villaområden nuförtiden utan att det sätts nya som ersättning. Men jag kan ha fel.
Går ju att plantera träd som inte växer och blir 25 meter höga, t ex äppelträd.
Björk är väl bland de värsta, men dricker å andra sidan enorma mängder vatten, typ 2 m3 om dagen sommartid.
Plantera för böfvelen inte pilträd bara!
Har du ett stort pilträd intill huset får du rensa hängrännorna var 3:e vecka. Annars bildas veck mitt på på hängrännan där vattnet rinner ut.
Syren är inte heller att leka med!
Jag hör också till dem som lägger mycket tid på städning av tak och hängrännor. I vårt fall har vi ändå valt att behålla träden (bok), då de skänker välbehövlig skugga i trädgården. Sedan är väl vissa trädsorter värre. Fick höra från en bonde i trakten att ek hör till de värre, då de enligt honom fäller syra som tar hårt på trädäck och liknande konstruktioner. Huruvida det stämmer vet jag inte, men man har ju respekt för att elda ek-ved och gamla bonde tips brukar ha sina meriter.
Utom i Bohuslän. Där byggde man i dalgångar och definitivt inte med havsutsikt, så man slapp den värsta vinden.
Vårt hus byggdes 1840, så vi ligger 3-4 meter högre än bäcken, på en lite kulle i en sluttning, i en dalgång utan utsikt åt väster. Taket sticker inte upp över bergets topp. När det blåser storm från Väst är det nästan vindstilla runt gårdscentrum.
Idag hade man byggt högst upp på berget med milsvida utsikt. Vi får nöja oss med att gå upp dit när vi vill ha utsikt och kvällsol.
Gäststugan ligger högre, men även den valde jag att bygga så taket inte går över krönet.
Underskatta inte lä
Här är norr, väster och öster i lä av berg. Det gör enormt mycket
Har varit stormar då det varit helt vindstilla nere på marknivå medans trädkronorna längre bort rört sig flera meter fram och tillbaka.
Det sparar väldigt mycket på byggnadsunderhåll.
Det här med träd nära byggnader har jag bråkat med länsstyrelsen om, har ekar som står inom 10 m från våra hus på gården, är fullständigt omöjligt att få tillstånd att ta ner dessa träd, de förstör fasaden och tak samt riskerar att falla över husen, men det är fängelse i straffskalan att fälla dessa utan tillstånd, och tillstånd är i princip omöjligt att få
Ursäkta? Hur kan de förbjuda dig att fälla dina egna träd på din egen tomt? Är de särskilt skyddsvärda på något sätt?
Mvh,
Okunnig lägenhetsbo
Ett skäl kan vara att vissa kommuner skriver in restriktioner i områdens detaljplan så det krävs marklov för att fälla träd. Fast det brukar inte gälla bara Ek, utan alla möjliga träd.
Du har rätt att fälla träden om de utgör en risk för hälsa eller egendom. Du behöver dock en arborist som gör en undersökning som visar kommunen att trädet är dåligt om kommunen har beslutat om utökat marklov som gäller för just skydd av träd.
Du kan överklaga avslag på rivningslov av träd till Länsrätten.
Jag vet en som hade det problemet och överklagade beslutet till LS Rätt och krävde ett skriftligt utlåtande från aktivistens organisation att trädet var viktigare än hälsa och egendom eftersom trädet var dåligt och arborist hade inspekterat.
Fick fälla…
Ekarna är statens egendom och därmed skyddade, ja jag kan söka dispens, men de kommer avslå på LS, sedan får jag överklaga till nästa instans
Ek är inte längre statens egendom. Det var förr.
Jo dessa ekar är statens, man köpte dessa av min morfars farfar på 30 talet, många ekar runt Mälaren är Statens, det fina är ramlar deras ner tar de en av våra då det ska vara 72 st på gården som staten via länsstyrelsen har i sina register
Ja, men då är det inte ett normalt fall.
Då gäller ju ett avtal som reglerar ekarna. Men å andra sidan är de ändå ansvariga för träden så om de är dåliga måste de åtgärda dem
Är avtalet sådanr att de har rätt att ta ekar? Med eller utan ersättning?
Du kan ju plantera en ek och säga att det är den som de får.
Synd att det tar 200 år…
Jag förmodar att ditt hus på gården inte ligger på en detaljplanerad villafastighet? På en vanlig villatomt brukar det inte vara något skydd för ekar. nnars, om det bara handlar om ett träd, så kan man ju alltid arrangera en liten “olycka”.
Verkar vara upp till kommunen att sätta sina egna regler. I min förra kommun ansågs gamla ekar skyddade och fick inte fällas, grannen hade flera >100 år gamla jättar som skuggade hela tomten och släppte ned oerhörda mängder skräp, men de fick inte fällas. I min nuvarande kommun finns någon bestämmelse att alla betydande träd eller >30 år gamla ska man ha kommunens tillstånd för att ta ned, vilket de iofs oftast går med på.
Hmm, när jag använder Maps på Ipad för att kolla mitt gamla hus ser jag att de utvecklat spioneriverktygen ytterligare. Man kan nu flytta runt steglöst och se högupplösta bilder i alla riktningar. Relativt nytagna bilder dessutom. Trodde att man skulle sluta fota folks hus på det sättet, man ser varenda detalj där.
Men så urbota dumt! Ju äldre ett träd är desto större är risken att det ställer till skada genom att ramla omkull eller kasta stora grenar på omgivningen.
Ek innehåller garvsyra, så skall man elda ekved bör den ligga i 2-3 år så garvsyran försvinner. Inte fel att blanda i lite annan ved också när man eldar.
Ek är också fånigt energirikt pga densiteten. Men svårt att få fart på. Men när det väl brinner kan det bli för varmt för en del designkaminer och utgöra en brandfara.
Men jäklar att det är drag i flispannan på ek eller alm som dött av almsjuka, men den som flisar är inte glad då det sliter och går extremt tungt att flisa ner dessa
Det är mycket myter om ekvedens garvsyra, fräter söner skorstenen osv. Vi värmer fritidshuset med braskamin, och eldar varje dag morgon och kväll under säsong. Veden är 90% ek och resten lind. Vi har fått beröm av sotaren för vår skorsten, det märks att ni eldar med torr ved, sa han.
Ek har bland de bästa brännvärdena, och är utmärkt att värma sig med. Men det ska vara helt TORR ved! Många slarvar med det, och får onödiga problem.
Helt torr går ju inte. Tror att typ 16% fuktighetsgrad är teoretiskt minimum.
Min ekved kapas, huggs och staplas i öppna fyrkanter på lastpallar utomhus. Med takplåt överst, så är den torr och klar att eldas i oktober. En s.k experter menar att ved ska torkas minst ett år, men det är helt onödigt om torkningen sker rätt.
Med helt torr menar jag färdig för braskaminen, oavsett teoretisk beräknad fuktighetsgrad.
Man kan väl lägga någon regnbågsfärgad byggplast över hela taket ? Sen drar man ned det och skakar av och lägger tillbaka vartannat år. Problem solved.
/ UppfinnarJocke
Finns ytterligare en anledning att inte ha stora träd när byggnader, vår Herre kan få för sig att fälla trädet så att det faller på huset, det var nära för mig för några år sedan, en stor björk tappade en stor gren någon meter från huset. Det var i princip halva trädet som föll under ett sommaroväder resten av trädet togs ned av en arborist och sen hade vi björkved för några år. När björken var borta så blev det inte så mycket skräp i hängrännorna.
Den tunga snön i vintras knäckte tjocka grenar, som föll och skadade garagetaket. Men när det stormade för några år sedan stod alla träd kvar, vilket vi tackar för.
Om ditt skräp syns från rymden är det illa. 🤣
Bara sju tak på min gård, är det Mangårdsbyggnad, brygghus, magasin/tvättstuga, snickeri/slaktbod, vedbod, Ladugård, Magasin, Dubbelgarage, sågbyggnad, virkeslada, sjöbod samt sommarstuga.
Tillkommer egen sommarstuga samt villa.
Puh
Värst är ändå klätterväxterna. Vet inte hur många gånger jag har rivit och de klättrat in mellan panel och in i dosor och runt reglar.
Tidigare ägare av vår fastighet var trädgårdsfanatiker så det sitter många spaljeer på huset, men tillhörande klängväxter. Ett långtisdsprojekt pågår för att få bort dem.
Jag undrar vem som kom på den “briljanta” idén att ha rabatter invid hus. Det ställer till med problem nästan hela tiden.
Hehe har också buskar här som jag ska riva bort till hösten. Otyg att ha intill huset. I veckan har grannen plockat bort plattorna runt huset och dumpat ner x antal kubikmeter jord. Vilken idiot, drar in fukt i grundmuren.
Håller helt med här. Man ska inte ha stora träd nära, däremot kan man i närheten ha träd som inte blir så stora. I äldre tider användes mest ”skogsträd” som lätt kan bli 20-30 meter höga. De är inte något vidare att ha nära huset om man inte gillar leka arborist. Men idag finns det många trädsorter som inte blir särskilt höga och ändå kan bidra med många positiva aspekter. Men att ha träd alltför nära är inte bra vilket som. Denna artikel tycker jag var intressant.
Vi har japansk körsbär sex meter från huset exempelvis. Men den är tre meter.
Träd gör bäst nytta för skugga i stora betongöknar. Nackdelen är att de då blir dyra då man måate få dit mycket jord.
På villor kan man ordna skugga på andra sätt. Isolerat tak, skärmar för fönster., utskjutande takfot etc etc.
Jah tycker stora träd på relativt små tomter (<1000kvm)är rätt onödigt, de tar bort mycket tomt.
Funderar på vad vi kommer dra för slutsattser om tak och solceller om 10-20 år. Kommer det bildas mossa i skuggan under. Hur håller man rent etc.
Det är ganska torrt under solcellerna om man täckt en stor del av takfallet. Jag tror också det blir för mörkt utom längs kanterna.
Har man källare så undviker man med fördel även större buskar invid huset. En bekant fick gräva upp stor del av tomten eftersom rötter trängt in och förstört rören från takavrinningen med fuktskada i källare som följd om jag förstog rätt.
Själv fick jag bygga om tre väggar på mitt garage, en buske hade förstört träet på en väggen, jag skulle byta relevant panel, när vi började riva så blev det bara mer och mer, tom bottensyllen var rutten en bit. Visade sig att det inte fanns någon luftspalt, alls. Panel direkt på plywood. Numera är det vattenfast plywood, papp, luftspalt och sedan panel. Garaget blev på köpet flera grader varmare på vintern. Detta Appropå sjuttiotalets byggmetoder..
Det finns faktiskt en ytterligare anledning till att ha höga träd på tomten. Nämligen som åskledare. Visserligen är sannolikheten rätt liten för ett nedslag men ligger huset högt och det inte finns fler höga byggnader i närheten….
Bra men deprimerande artikel om Kinas energiutbyggnad. Det ser omöjligt ut att ändra utvecklingen så länge Kinas och Indiens ledning enbart prioriterar tillväxt, driven av billig energi. Deras tveksamma inställning till Ryssland och jakt på billig rysk energi följer strategin helt enkelt, synd att det inte är en strategi som hjälper världen direkt.
T-shirt ut och in 😉
Fniss. Jobbkläder. Vem bryr sig. Uppmärksamt dock.
Jag gick med underbyxorna bak och fram häromdan.
Platta tak är ett otyg av många skäl. Rent tekniskt är de som L.W påpekar svåra att hålla rena från skräp samt känsliga för infiltration av regnvatten, men också svåra att ventilera i själva takkonstruktionen. Under sommaren blir de varmare än en takkonstruktion med ventilerad vind. Och vid vatteninfiltration upptäcker man skadan först när den är långt gången i motsats till om vinden inspekterbar.
Ett bra utskjut på takfoten och över gavlarna är också viktigt. Förutom att minska frekvensen då ytterpanelen är våt, blir tiden med UV-strålning kortare och målningen håller längre samtidigt som fönsterna på fasaderna skyddas mot regn.
Undertecknad säljer byggsatser av egen konception till självbyggare i Frankrike. Numera gäller minst hälften av förfrågningarna just hus med platta tak, vilket jag utan undantag vägrar leverera. Det är på modet, liksom svarta lådor med stora glasade ytor. Det här modet tog fart för ett tiotal år sedan när ett svenskt företag, Nexthouse, ställde ut på en mässa i Nice (?). De fick 35 000 begäran om offert, vilket var långt mer än de kunde svara på. http://www.ofdesign.fr/portfolio/next-house/
Mina hus har som enplanshus en 30° taklutning; som 1 2/3 plan 45°. Just nu leder jag bygget av hus nummer 89 av samma typ nära Coutance i Normandie. Husen är platsbyggda och byggtekniken är helt traditionell. Till dags dato sedan starten 2004 har jag exakt noll klagomål och det tillskriver jag till stor del den väl ventilerade takkonstruktionen och frånvaron av moderna byggmaterial.
https://www.tiro.fr/realisations-maisons-tiro/
https://www.tiro.fr/realisations-maisons-tiro/
Snyggt, men väldigt ofranskt.
En vital faktor är att om ett planterat träd uppskattningsvis kommer att nå en höjd av 15 meter så ska trädet stå minst 20 meter från huset.
Om trädet faller under en storm så träffas i a f inte huset
Just inspektion av tak och hängrännor var något som ungarnas lilla drönare gick utmärkt att använda till. Mycket säkrare än att klättra på stegar. Visserligen får man ändå göra rensning manuellt men man slipper klättra där det ändå är rent.
Bra tips! Om man kombinerar det med en lövblås för takränna så slipper man klättra vid rensningen också.
Till bloggaren: är det en leverfläck du har på vänster arm? I så fall kan det vara bra att kolla upp den då den såg väldigt röd ut på bilden.
Bara i all välmening då jag själv haft cancer, dock ej hudcancer.
Tack för alla uppdateringar du ger oss!🙂 Nästa år får du se till att ta en betydligt längre semester!
Födelsemärken. Stabila i 53 år. Har kollat.
Men tack för omtanken. Kärlek.
Ser på bilderna att bloggaren inte har sele. Kan verkligen rekommendera det! De billigaste på Swedol gick på 2500 isch + mums för 1,5 år sedan. Det är som natt och dag när man ska röra sig på tak. Visst man ska ju inte dansa jenka bara för att man har dylikt på sig. Men med rätt användande så slipper man den kissnödiga känslan “snart ramlar jag mot min död”.
Har testat att ramla från stege vid målning av vindskivor. Renderade en natt på akuten med hela ryggen och baken som ett enda stort blåmärke.(vattna inte rabatterna där stegen står medan du väntar på att färgen ska torka)
Det var två meter och lutningen på taket är ca 8 grader.
Ok kanske inte skolexemplet på när det verkligen behövs. Men även 2 meter kan ställa till med permanenta skador.
Systern hade varit ute på visning för ett litet hus på landet, tomten var full av parkslide och mäklarna visste inte om vad det var för något.
Kan fort bli mardrömsscenario och många hundratusentals kronor att försöka få bort det om det ens går, äter sig in i hus och genom betong och river du upp dem sprider du de bara. Enda sättet att få kål på dem utan miljögifter är att klippa ned dem gång på gång tills de inte orkar växa.
Räknar med att någon typ av lag kommer i närmre framtiden vad som gäller hanteringen av dem, har sett flera hus i trakten som låter dem växa fritt på sina tomter och sprida sig vidare till närliggande mark.
Gris är fint skit för att äta upp allt en bra bit ner i backen. Nu var det inte parkslide vi hadde men vi hade en backe med allehanda mög som blev midjehögt. Med gris där i två säsonger så blev det en gräsmatta…tämligen kuperad med gräs var det. Sen blir det så gott i stekpannan mm.
Så ditt förslag är att de som inte tar hand om sin parkslide ska tvingas bli vårdnadshavare för en familj grisar som ska bo i trädgården?
Inte en dum idé!
Får ska tom tåla att äta jättebjörnlokor.
Några får, några grisar, några getter och några myskankor så håller du invasiva arter stången.
Automower tuggar i sig parkslide. Rensa först ytskiktet (typ 30cm ned) på gamla rotklumpar, så gräs och låt automowern tugga på i 5-6 år så är dom borta. Se dock till att alla ytor runt om där parksliden har funnits också täcks av automowern. Parksliden är enveten, men den är inget rymdmonster och till slut har man helt enkelt svultit ut den.
Kan bara hålla med Lars, har tagit bort de stora träden vi hade runt huset av den anledningen. Blir betydligt enklare på många sätt och vis.
Hade även ett träd som föll över vår bastubyggnad. Som tur var träffade bara kronan mest fjädrade mot taket så de blev bara småskador på skorstenen, men hade stammen träffat så hade byggnaden skadats rejält.
Kul med lite artiklar som inte bara handlar om Ukraina också, kriget är viktigt men lär hålla på ett bra tag så att öka andelen artiklar om andra ämnen är välkommet då jag verkligen gillar din blogg.
Tack.
Jobbat hårt med att få bort mossan från taket på sommarstugan i två år. I början på sommaren var jag igång med att slutligen bespruta det med mossdödarmedel. Den allra sista biten så skulle jag upp på en stege på det korrugerade plåttaket ovanför cykelstället. Efter bara 1,5 steg upp på stegen så gled nederdelen ut från huset och jag ramlade ner på taket och därefter föll jag utåt och slog i ytterkanten på plåttaket och gjorde en halvvolt två meter ner och landade på rygg på marken. En dunderstukning på högerfoten, en kotkompression och spräckta revben.
19/6. Så började min sommar. Sjukskriven till slutet av september.
Anmälde ni till kommunen att ni hade en kompostering på taket?😂
Finns det något “tak” på eländet?
Snacka om ”civilingenjörsautism” att välja bort träd i sin TRÄDgård för att det är jobbigt att städa sina tak och hängrännor 🤷♂️
Vi har ca 12 000 träd kvar.
Passade på att rensa hängrännorna i helgen, var rätt drygt pga ett körsbärsträd som tillåtits växa på tok för högt (förra ägarna hyrde ut huset i 10 års tid innan vi köpte det i höstas, och hyresgästen hade exakt noll trädgårdsintresse).
Tack och lov har vårt hus (trots att det är ett 70-tals hus) en brant takvinkel och är generellt väldigt välbyggt.
Hjälper ju att arkitekten som ritade huset (och ett flertal till i området) ritade just vårt hus till sig själv, och såg nog till att det inte fuskades).
Rengjorde vårt tak i våras. Upptäckte att teleskop hantaget med borsten till pool fungerade utmärkt till detta!