Det är ju skillnad på att vara regering och opposition. 2018 röstades en motion om gårdsförsäljning av jästa alkoholdrycker igenom av riksdagen men ignorerades av regeringen i strid mot regeringsformen. Nu leds dock regeringen av Moderaterna men likt för strandskyddet och bygglovsreformen så lyfter man inte längre ett finger i frågan. Nu ligger dock en ny motion från Moderaterna, så vi får se om den nya regeringen också struntar i detta.
Gårdsförsäljning innebär att producenter av vin, cider och öl ska kunna få sälja direkt till privatkund istället för att förvägras att tas in i Systembolagets ordinarie sortiment. Naturligtvis med krav på legitimation etc. Systembolaget agerar stoppkloss för alla leverantörer som inte utövar rätt sorts nepotism och korruption, oavsett om det är svenska eller utländska viner och de som inte utbyter anställda med cheferna på Systemet får därmed nöja sig med beställningssortimentet vilket pga transport- och lagerkostnader drar upp priserna rejält.
En motion 2021 röstades ner av den socialistiska majoriteten i riksdagen. Nu ligger en ny motion, men det är symptomatiskt att det är riskdagen som driver, inte regeringen som alltså skiter i frågan..
Detta kommer knappast leda till något utbrett och ökad alkoholmissbruk, då svenska viner kostar en hel del. Däremot kan det leda till att avvecklingen av svensk landsbygd fördröjs, då vinturismen kan öka. Själva cyklade vi 19 mil på Österlen och Sydkustleden 2021 i just detta ändamål, men fick alltså inte köpa vin av vingårdarna.
Det blir intressant att se hur många år den nya regeringen tar på sig att införa gårdsförsäljningen och i vilken form detta kommer ske. Man får förmoda att det blir någon enorm byråkratisk organisation som kostar hundratusentals kronor att ansluta sig till och via årliga kontroller. Då producerar de flesta svenska vingårdar bara några tusen flaskor om året så det är inte så att man kommer kunna köpa billigt vin.
De stora vinimportörerna som via sin korruption och nepotism tillsammans med Systembolaget dominerar den svenska marknaden är förstås helt emot gårdsförsäljning och bedriver rent av aktiv lobbyism mot det hela. I sig lustigt att de känner sig hotade, då ett enda av de industriella billiga importerade vinerna säljer mer i liter än den hela svenska vinproduktionen tillsammans. Sakfrågan är snarare att de är rädda för att EU ska stoppa Systembolaget (trots att det inte skett med monopolet i Finland efter gårdsförsäljning infördes där) och därmed utplåna jättarnas konkurrensfördel med korruptionen ihop med Systembolaget. Om din lokala ICA-butik kan börja sälja vin måste de inte köpa via jättarnas importbolag och dessa rent seekers kan bli irrelevanta.
Det finns många högkvalitativa svenska viner, men priset är därefter. Vi har genomfört både besök och provningar på plats (se taggen vin antar jag, samt denna artikel). Gjorde även en stor hemmaprovning med matchande mat tillsammans med vänner i höstas – för att kunna avverka typ 7-8 flaskor är det bra om man är några stycken runt bordet – men upptäckte nu att jag glömde ta foton. I övrigt kör Knystaforsen enbart med svenska viner vilket visar att dessa kan matcha Sveriges idag bästa fine dining.
I övrigt är mitt C-kändisvin Preparatus Supervivet åter i lager i Systembolagets beställningssortiment sedan förra veckan.
Se även en redogörelse för några dagar på cykelsemester i Champagne 2019 här.
75 kommentarer
Ja, varför får inte producenten sälja sin egen produktion? Under samma regler som systembolaget har? De har tidigare pratat varmt om detta. Sedan detta med systembolaget- det finns ju ingen begränsning på hur mycket jag får köpa från dem-så det enda som stoppar mig är min egen plånbok, detta kan ju jämföras med hur mycket vi får ta med in från utlandet-som är reglerat.
–
Vi kan även nämna vapendirektivet på lägsta nivå och blyförbud för hagel, vad händer med dem, för hagel blir det lite akut om 14 dgr. Regeringspartierna har alla uttryckt att vapendirektivet skall implementeras på miniminivå för något år sedan.
–
Ovan torde vara lätta PR-vinster för denna regeringen tycker jag.
Så vitt jag kan förstå, finns en reell oro för att det kunde innebära slutet på systembolagets monopol som ju är ett undantag. Är man inte så bymrad över det så är det klart att det verkar sävligt. Men om frågan ställs inklusive den tänkbara konsekvensen? Jag vill gärna gårdsförsäljning men du kommer ju att få både öl och sprit också, men inte om det innebär risk för systembolagets monopol, det är viktigare för mig, inte minst ur tillgänglighet på landet
Ja, hela orsaken till att det drivs att man vill tillåta “gårdsförsäljning” är att man vill avveckla systembolaget/monopolet. Detta är något som knappast gagnar folkhälsa, det medför högst troligen försämrat utbud och detta utan att medföra någon fördel värd att nämna.
Det betyder ju ingenting för folkhälsan, det finns ju ingen begränsning för hur mycket du får köpa på systembolaget.
Om du varje dag på Ica har i rätt ögonhöjd placerad två-för-en vin-som-passar-svinbra-till-den-här-osten? Det är väl ingen som tror att systembolaget är till för att minimera volymen
Det är till för att du ska behöva göra ett medvetet val. Trillar du dit så blir ditt medvetna val skadligt för dig själv och då kommer inte systembolaget stå ivägen men de/vi kommer inte tjäna grova pengar på din misär.
Nja, det går ju att reglera precis som tobaken, trillar du dit för att det är tillgängligt i matbutiken så kommer du trilla dit även på systembolaget. Så länge monopolet inte begränsar hur mycket jag får köpa så är det ett ihåligt argument att ange folkhälsan. Sedan om det släpps till vilken butik som helst så går det ju att reglera själva inköpet, exponering osv.
Jag håller med bloggaren, regeringen bör lägga allt åt sidan och satsa stenhårt på gårdsförsäljning av viner.
Ah, ironi. Det finns separata departement och ministrar för övriga frågor.
Ja, men är det ju en fråga om monopolet och EU hamnar med i loopen och det är alltså en i allra högsta grad regeringsfråga i någon form och skall vi VERKLIGEN öka alkoholtillgången nu, är inte Erdogan tillräckligt förbannad?
Är det Finansdepartementet som håller i det föresten? Iofs finns det säkert en flertal sysslolösa tjänstehjon som kan utreda lite till men seriöst, är det inte bättre att prioritera andra frågor för dem?
Ja, men är det ju en fråga om monopolet och EU hamnar med i loopen och det är alltså en i allra högsta grad regeringsfråga i någon form och skall vi VERKLIGEN öka alkoholtillgången nu, är inte Erdogan tillräckligt förbannad?
Är det Finansdepartementet som håller i det föresten? Iofs finns det säkert en flertal sysslolösa tjänstehjon som kan utreda lite till men seriöst, är det inte bättre att prioritera andra frågor för dem?
Erdogan och alkohol är olika ministrar och departement.
Så länge Liberalerna sitter i regeringen lär det inte bli någon gårdsförsäljning.
Ansvarig minister Forssmed är KD. Du kan aldrig gissa vad som (inte) hände sen.
Jag glömde KD, tack för du påminde mig.
Ja, då kan vi konstatera att det är riktigt kört för gårdsförsäljning den här mandatperioden.
Men jag antar att den illegala bakluckeförsäljningen fortsätter?
I Sverige är det olagligt att vara kriminell.
Är han en nutida variant av Torsten Bengtsson ? Som ni vet Eparockens urfader (Eparock som sedermera moderinserades till Epadunk) sjöng om i sin hyllade eposlåt Mera Brännvin.
Nja, du menar kanske Eddie Meduza?
Han gjorde en låt som som heter Torsten hällde brännvin i ett glas åt Karin Söder.
https://open.spotify.com/track/6XQy8aKgKpmmg1hXZgMygh?si=Q7nZ50plTXaqb3T7YVMA5w&utm_source=copy-link
Liberalernas policy är att gårdsförsäljning bör vara tillåtet så länge Systembolaget kan kvarstå.
Glöm ej öl & whiskey.
Ja, vin-importörerna har nog inte mycket att förlora. Men öl och sprit är en annan femma, finns ju hur många microbryggerier som helst.
Cykla inte full, man kan tappa tänder.
Har du varit i en av de stora universitetstäderna i Sverige? Gud som haver barnen kär, skydda den som styrstångsfuller är.
Helt ärligt så fungerar Systembolaget otrolig bra med ett utbud som imponerar. Gårdsförsäljning visst, men hur många hade utnyttjat den möjligheten egentligen? Utan Systembolaget hade vi utanför storstäderna fått nöja oss med Heineken och GWs senaste vin.
“Svenssons åberopade anonyme vän skulle i inget land i Europa ha samma vidsträckta möjligheter till alkoholköp som i Sverige, särskilt inte om man ser till distributionen och kvaliteten i utbudet. De ”små mysiga butikerna” ute i Europa står sig slätt mot Systembolaget i Svenstavik eller Öregrund. Man behöver bara resa till Danmark för att göra den enkla observationen.”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/kEpe0X/hogerdogmen-sager-att-privatisering-alltid-ar-bast-aven-nar-det-ar-samst
GW:s senaste vin finns enbart pga Systembolaget. Ingen annan skulle ta i det med tång, det kommer in pga korruptionen.
Besök en vinbutik utomlands istället för att gå på myten om Systembolagets sortiment.
https://cornucopia.se/2020/01/systemkollapsen-i-australien-har-man-9/
“I övrigt ett alldeles utmärkt sortiment, förstås med ett stort fokus på tassie and aussie wines, men även ett omfattande internationellt utbud. Till skillnad mot Systembolaget har man dock inte 50 flaskor av varje sort, utan fokuserar på bredd istället för bolagets bulk. Utbudet var helt klart i linje eller överträffande någon av Systembolagets flaggskeppsbutiker, inklusive champagner i 2000-kronorsklassen (300+ AUD) om man så ville. “
Håller inte med. Systembolaget är en av världens största inköpare av vin vilket är en av anledningarna till att de kan hålla ett så brett utbud, alla producenter vill ha dem som kund. Visst hade det funnits bra vinbutiker i Stockholm och Göteborg men lycka till att hitta ett bra vinutbud i Lycksele utan Systembolaget. Hobart är Tasmaniens huvudstad, skulle gissa att utbudet inte är lika brett i deras motsvarighet till Svenstavik.
De har inte brett utbud i butik. Titta hur det ser ut i andra länder. Att det finns i beställningssortimentet är samma som att beställa på nätet och ska inte räknas.
Kanske dags att införa ostmonopol då, så inte lantisarna tvingas hålla till godo med Arlas hushållsost?
Genialiskt. Inför monopol på allt, så ökas utbudet.
Men Systembolaget finns ju för att hålla nere konsumtionen, dock utan begränsning av försäljningsmängd, så med motivet att hålla nere konsumtionen borde de väl ha ett så tråkigt utbud som möjligt annars bidrar de ju till en högre konsumtion.
–
Det är helt och håller skatteintakter som styr annars hade det funnits en begränsning på Systembolaget. Deras utbud ger jag 0 för-finns bättre utbud i butiker utomlands. Vill jag ha in någonting från Tyskland exvis en öl (som backvis i tyskland kostar 20 €+ 20€ transport-blir här i Sverige-via systembolaget 1850 kr (jo-jag har fått det som prisförslag för en back).
–
Men för att återknyta till inlägget, det är väl klart att vi måste tillåta gårdförsäljning av vin/öl från producenterna, allt annat är ju hyckleri. Över tid behöver vi ta bort Systembolaget-helst snabbt, men jag kan leva med inom mandatperioden. Varför är vi inte vuxna nog att kunna köpa alkohol någon annanstans än på Systembolaget-till liknande priser som i Europa?
Priset beror nog mest på skattesatsen.
Jag tror inte att Systembolaget har större påslag på sitt sortiment än vad en privat aktör skulle ha.
Systembolagets pris är idag ca 50% mer än i Tyskland, ca 30% mer än i Danmark.
Motbok fur alles!
Det är naturligtvis inte sant det du säger. Och även om det vore det. Varför skulle det vara statens uppgift att förse landsbygden med alkohol som den lokala marknaden inte efterfrågar?
Rent egoistiskt som ölentustiast borde jag applådera det stora utbudet, men när monopolet levererar något till något som inte hade levererats annars så sker det på bekostnad av någon annan (som inte efterfrågar det monopolet levererar utöver…)
Sen är jag inte så övertygad om att systembolaget har så mycket större utbud än vad som finns i “fria” länder. Skillnaden är väl att den som efterfrågar större utbud än andra själva får betala vad större utbud kostar (istället för att vältra över kostnaden för det på de som nöjer sig med att bara kunna köpa Pripps Blå).
Jag brygger öl och min kompisar tycker jag är en fena på det. Vore episkt att kunna sälja öl till folk som strömmar förbi här. Men jag gissar att även om det blir gårdsförsäljning så blir det rätt mycket byråkrati. Så det här gäller bara lite större aktörer ändå. Jag inväntar den totala kollapsen och beivrarna inte längre orkar sig ut på landet.
Problemet vad jag förstår är att man inte kan reservera denna förmån för lokala producenter, utan de öppnar man också upp för att alla stora europeiska alkoholtillverkare öppnar egna butiker butiker i Sverige. En väldigt stor del av alkoholproduktionen i Europa är ju koncentrerad till några få jättebolag. I praktiken kommer man alltså att avveckla Systembolagets monopol. Rätt eller fel, men det handlar inte i första hand om “gårdsförsäljning”.
Fungerar i Finland så alla argument i den stilen är fel. Finland har monopol och gårdsförsäljning.
Hur länge har gårdsförsäljningen i Finland funnits? Om det är ett framförhandlat undantag, så kan det nog möta på motstånd att införa samma modell i Sverige.
Men hoppas på att det kommer till stånd, mest som principsak, eftersom det inte riskerar folkhälsan på något sätt om några väljer att köpa lokalproducerade (och säkert relativt dyrare) varor. Sätt bara försäljningstiderna till samma som Systembolagets, så ordnar det sig.
Om man vill minska alkoholkonsumtionen, så finns det många effektfulla åtgärder man kan ta till. En del krockar med EU-regler, medan andra kan införas utan problem, men kan upplevas som kontroversiella bland väljarkåren.
I Finland hymlar man inte vad det handlar om, Bolaget heter “Alko”.
Skillnaden är att i Finland har man “avreglerat” försäljningen av alkoholhaltiga drycker < 5,5% vol.
Låter som den Norska lösningen där drycker med <4,7% vol. får säljas i vanliga matbutiker. Dock vet jag inte om de tillåter gårdsförsäljning?
Visserligen ingen opartisk källa, men ändå värt att läsa:
https://www.iogt.se/iogt-nto-granskar-finsk-gardsforsaljning-utgar-fran-ett-privatiserat-monopol/
citat
“Finland har sedan EU-inträdet haft vad de kallar för ”direktförsäljning” av särskilda bärviner och den maltbaserade drycken Sahti. I Sverige har detta beskrivits som finsk ”gårdsförsäljning”. EU-kommissionen har varit tydliga med att utformningen innebär diskriminering av utländska produkter och därför bryter mot EU-rätten. De har dock sagt sig inte vilja driva frågan med hänvisning till att det inte finns några producenter av dessa drycker i andra EU-länder som missgynnas. När Finland 2009 försökte utöka direktförsäljningen till att också gälla så kallade ”gårdslikörer” invände dock EU-kommissionen. Detta då direktförsäljning av likörer skulle innebära ett avsteg från det finska monopolets ensamrätt som skulle missgynna likörer som produceras i andra EU-länder. Finland valde därefter att inte gå vidare med utökningen.
Det är alltså tydligt att Finlands begränsade direktförsäljning av bärviner och Sahti inte kan åberopas som stöd för ”gårdsförsäljning” i Sverige. Detta konstaterades också i de två första svenska gårdsförsäljningsutredningarna.”
Finland har ett framförhandlat undantag, som de fick i samband med EU-inträdet, för vissa bärviner som endast produceras och dricks i Finland. Vilka alkoholdrycker finns det som endast produceras och dricks i Sverige. Surströmmingspad?
Det borde gå att ordna med begränsning till att det måste vara tillverkning i anslutning till försäljningen och att man enbart får sälja sådant som tillverkats i den anläggningen.
Det kan man tycka men det är inte så EU tolkat det. Det skulle ju innebära en konkurrensfördel för svenska tillverkare eftersom det ju rent logiskt bara kan vara dessa som då får sälja utanför systembolagets ram.
Om gemene man skulle cykla 19 mil och stanna och dricka ett glas vin vid varje passerad vingård, så tror jag att vi skulle se en markant förbättring av folkhälsan. Speciellt om det upprepas flera gånger.
Med tanke på antalet vingårdar i Skåne så Absolut (pun intended).
Ännu mer i Jämtland!
Ser nästan ett bryggeri jag gillar från köksfönstret här. Men jag tror inte de hade påverkat alkoholkonsumtionen direkt om dom fick sälja till kund även om det är förhållandevis centralt i en stor stad. Alkoholisterna lockas inte jättemycket av öl som kostar 50-60kr burken. Tror det är lite så man kommit runt lagen/regeln/beslutet(?) om att systembolaget inte får sälja kall öl utan det finns nu i alla fall minst ett systembolag jag känner till där man kan köpa kyld öl.
Eftersom alkohol är starkt kopplat till impulshandlande, sänkta trösklar och kriminalitet så tycker jag det vore utmärkt om regeringen kombinerade sina förslag så att man tillät gårdsförsäljning, men samtidigt gjorde varje sådan gård till en visitationszon där ev misstänkt dyra jackor och klockor kan beslagtas.
Vore mera effektivt med en extra skatterevision på de som avser gårdshandla. Absolut om de kör nercabbat.
“Långtidsövervakning av grovt kriminella” hette ett lagförslag som skulle varit presenterat 1 november, kanske en flygande skatterevision utanför gårdsförsäljningsställen, marinor eller golfklubbar kan ingå där? Men det vet vi ju inte eftersom det verkar vara ytterligare en boll regimen tappat.
Inte fler bollar än SMP regeringarna. Men de har ju bara börjat…
Facit Bar i Umeå kör bara svenska viner och sprit, förutom champagne som kommer just från Champagne. Namnet till trots så kan man äta trerättersmiddag där.
Alkoholmonpolet i all ära, men våldsmonopolet då? Där tycker jag man har lyckats med att avreglera det riktigt väl.
Fyndigt korrekt.
Det är fånigt att det inte är tillåtet att köpa lokalt vin/öl eller sprit på gården det produseras, finns inte en enda alkis som orkar cykla 2 mil ut på landet för att köpa en gårdsbrygd öl eller vinflaska, den lokala garage försäljning av import stoppas inte av att det är systembolag
Elektrisk lådcykel? Lär kunna importeras från Danmark, om inte annat.
Eller sådana där ambulerande trampcykelbarer, där man pimplar öl och trampar i grupp.
Som jättetöntig öl-hipster och konsument av alla möjliga tripple-dry-wet-hopped-hazy-east-west-upp-och-ned-coast-new-england-IPA-historier för en miljon kronor burken från småbryggerierna här runt gbg så stör det mig nått enormt att de endast för sälja folköl rakt till kund. Jag har närmare till två bryggerier jag gillar än till systembolaget…
Jag gilla Pripps Svart och Arboga 10. Och såklart Trappistöl från Belgien, Rochefort och Westmalle tex. Tror inte att Gårdsbryggerier kan konkurrera.
Vin måste vara mkt dyrt för att smaka bra, då kan man lika gärna köpa en box för 200 sekiner.
Gårdsbryggerierna, och alla möjliga småskaliga och “lokal” producenter, konkurrerar ju redan och de går väll förhållandevis bra för många, trots att de måste gå via systembolaget… Viljan att betala finns där. Hade den inte funnits hade detta ju inte varit en politisk fråga överhuvudtaget 😛
Enda sättet att få tag på bra belgisk öl (förutom de trappistölen du nämner) är genom Belgoklubben. Folk som påstår att det finns bra utbud på Systembolaget har uppenbarligen inte koll på belgisk öl.
Både bloggaren och många kommentarer berör Systembolagets utbud jämfört med vad privata butiker kan erbjuda. Det är en jämförelse på fel premisser, i varje fall med tanke på Frankrike där jag nu bott i 50 år. Det är sant att utbudet både i livsmedelsbutiker och i specialiserade vinbutiker är begränsat, men det är inte där man hittar sina personliga favoriter. Livsmedelsaffärerna saluför mest billiga enkla vardagsviner. De intressanta vinerna säljs numera över internet med leverans hem till köparen. Varenda vinbonde har sin egen hemsida.
Redan på 1970-talet fungerade det så. Leveransen utfördes ofta av vinbonden själv eller hans folk. Naturligtvis utan Internet men via en VRP, Vendeur, Représentant et Placier, en handelsresande i vin helt enkelt. Ofta var de väldigt kunniga. Min VRP Marcel Suchet och senare hans änka Andrée erbjöd utsökta viner bl.a från Rhônedalen, Cahors, Quincy och Champagne. I min vinkällare ligger fortfarande Châteauneuf-du-pape från 1982, 83 och 85, Quincy 1983 och diverse andra från den tiden.
Numera brukar jag köpa några lådor direkt från vinbönderna nära mina byggen runt om i landet. Kunden och hans mannar vet vad som är köpvärt.
Vinauktioner har en stor marknadsandel av äldre udda viner i små partier. För den som semestrar i Frankrike och vet vad han söker, kan det vara värt att skumma auktionsutbudet på Internet vid tiden för resan.
Japp. Vindbönder vi köpte av när vi cykelsemestrade i Champagne 2019 skickar fortfarande sitt reklammtrl till oss flera gånger om året.
https://cornucopia.se/2019/10/cykelsemester-i-champagne/
Reklamutskicken kan fortsätta 10 år till. I april 2009 köpte jag några lådor Graves, Château la Grange. Jag får fortfarande erbjudande per post varje år.
En undran. Vad betyder gårdsförsäljning i det här fallet?
Det skulle kunna innebära att man tillverkar, exempelvis vin, baserat på råvaror som odlats på gården och försäljer produkten vid denna gård.
Vad jag tycker mig förstå av diskussion är att det också skulle kunna innebära bryggning av exempelvis öl baserat på till ”gården” inköpta råvaror. Gårdsförsäljning kallas det då så länge försäljning sker vid tillverkningsplatsen. Vilken då kallas för gård även om den inte skulle ha någon direkt likhet med vad man normalt associerar till vid ordet gård.
Om bägge varianterna innefattas i ordet så är det onekligen en viss skillnad mellan den ena och den andra varianten av ”gårdsförsäljning”.
Dessutom är det så att grunden för den inre marknaden är principen om icke-diskriminering. I det här fallet får vi inte ge undantag från monopolet bara för inhemska producenter, vilket blir konsekvensen om vi kräver att försäljning bara får ske i anslutning till platsen för produktionen. Det innebär att ALLA producenter inom EU får öppna butiker för att sälja sina varor. Eftersom den mesta alkoholen i EU produceras av ett litet antal stora bolag med massor av varumärken så innebär det i praktiken fritt blås för alkoholförsäljning.
Låt oss anta att man har en gård som odlar druvor. Av dessa druvor tillverkar man vin på gården. Sedan vill man sälja vinet vid gården. Det borde man väl kunna få göra.
Är det korrekt tolkat att svenska staten p g a EU-regler inte kan tillåta detta utan att samtidigt bli tvungen att tillåta en hel del annat också.
Ser att det är ett foto på Skepparegårdens vita vin, även deras röda är bra och jag kan rekommendera det. Skepparegården har även vindagar på sommaren då man kan prova deras och andras vin, men tji att köpa dom. Man kan dessutom inte beställa dom till sitt eget Systembolag utan bara köpa på Systembolag i närheten
Man kan väl inte påstå att det är den mest kompetenta regering vi haft, frågan om gårdsförsäljning är väl ett symptom på deras oförmåga att handla och inkompetens.
Men det roligaste just nu är att SD verkar ha snurrat upp dom på läktaren när det gäller reduktionsplikt. I regeringsförklaringen så sa Ulf K ”Reduktionsplikten sänks till EU:s lägstanivå den 1 januari 2024, och gäller under mandatperioden”.
Deras något smartare samarbetspartner SD säger att det inte finns någon miniminivå inom EU dvs den lägsta nivån är 0 och Ulf K har nu lovat att sänka till lägsta dvs 0. Att det sedan kommer att komma enorma böter struntar SD i. Om nu det stämmer som DN skriver
Troligen bakom betalvägg (man ska ju betala för humor)
https://www.dn.se/sverige/sds-nya-krav-slopa-reduktionsplikten/
Min vinkonsuption är ganska blygsam. Någon “Bag-In-Box” är det ingen idé att handla. Även om den håller länge hinner jag inte dricka upp den innan texten på boxen börjat gulna. Typ.
Tidigare visste jag att det fanns en viss men liten vinproduktion i Sverige och då bara med druvor som ger vita viner och tveksamma skördar men att se att intresset för lokal produktion tagit fart är glädjande. Även att överraskas av att det tydligen finns en liten produktion av rött vin.
Jag hade gärna sett en gårdsförsäljning men kommer nog aldrig att bli någon större konsument.
En fråga till vinnjutarna är: Hur många har provat Svenska viner? Har någon druckit Svensk Cabernet Cortis (Den röda)?
Arilds vingård har ngn bra röd minns jag. Ekad. Går inte att köpa på bolaget dock.
Denna frågan har stöts och blötts länge och det hela är ganska enkelt.
När vi gick med i EU förhandlades det fram ett undantag från EUs alkohol försäljning för att Sverige skulle kunna behålla systembolagets monopol.
När frågan om gårdsförsäljning kom upp på EUs bord sa “de” att det vore ett brott mot undantaget för monopol och att om detta ska ske så måste monopolet bort helt. Det beslutet har ingen viljat ta än.
Säljs mycket alkohol på bakluckeloppis och bakgårdsförsäljning till barn, kanske där som man borde fokusera.
Lagom tills nästa val kan man besluta att vi vinsnobbar får köpa lite hos vingården.
Gårdsförsäljning tycker jag vore en trevlig reform.
Vad finns det för evidens för korruption och nepotism hos Systembolaget? Vad har det kostat samhället?