Dags för lite faktiskt fredagsmys. Numera stjärnkrogen Knystaforsen är i mitt tycke Sveriges bästa fine dining, i en därtill överlägsen miljö, vilket kanske är dess nackdel. Utanför Hyltebruk i innersta Halland är det dåligt med boenden och kollektivtrafik, så helst bokar man boende via restaurangen. Ett koncept som förvisso fungerade för insomnade Fäviken.
Sedan vårt förra besök i februari innan kriget drog igång i Ukraina har man fått sin första stjärna från Guide Michelin, men det är tveksamt om man kommer få fler. Det finns t ex ingen vinlista, vilket nog är ett krav för att få två stjärnor. Istället serveras det en fix vinmeny till maten med endast svenska viner.
Vi har varit på allsköns stjärnkrogar och som Noma i Köpenhamn eller El Cellar Can Roca i katalanska Girona. Franzens i Stockholm lämnade inga bestående minnen, kanske pga den intetsägande miljön bland hustaken i Vasastans och då var väl Oaxen bättre. Annars har vi besökt stjärnkrogar i Göteborg, Malmö och förstås utomlands när möjlighet ges. Senast t ex Ernst i Berlin, som dock var en liten besvikelse om än fortfarande mkt hög klass.
Det som bäst påminner om Knystaforsen i upplevelse är faktiskt Noma, som blev världens bästa restaurang förra året.
Kanske inte en slump, då Knystaforsen faktiskt drivs av ett danskt par, och jag tror att den ena av dem jobbat just på Noma. Många gäster är följeligen också dansk. Noma var förvisso ännu bättre, men ligger ju inte i Sverige.
Men Knystaforsens koncept är unik. All varm mat lagas över öppen eld i restaurangens utekök.
Ja, all matlagning sker alltså på eld, vilket också bidrager till en unik smakupplevelse. Till och med brödet bakas över öppen eld. Och vilket bröd sedan. Faktum är att man kanske bara skulle nöja sig där och äta eldbakat bröd hela kvällen.
Nu ska jag inte tråka ut er med att redogöra för hela måltiden, som denna gång åtföljdes med en vacker färdigutskriven meny och vinlista man kunde få med sig hem om man så önskade. Det finns naturligtvis ett alkoholfritt alternativ, eller en kombination, men alltså ingen separat vinlista.
Så gillar du fine dining och fortfarande har kvar pengar så ska du definitivt till Knystaforsen. Om du lyckas boka ett bord och helst även boende i deras regi. Det är inte så att det finns Uber eller ens taxi så här ute på landsbygden och det är några kilometer att gå i mörkret på landsväg till närmaste hotell, som hittas i Torup.
Jag vet att vi kommer återkomma och inte bli missnöjda. Restaurangen är en helt unik och anmärkningsfri upplevelse och den bästa och mest spännande fine dining i Sverige idag enligt mitt omdöme.
När vi var där i februari var det dessutom storm och strömmen gick mitt under sittningen. Det enda det innebar var att personalen tände ytterligare några stearinljus, men sedan fortsatte allt som vanligt. Det gick rent av ett missnöjt sus bland gästerna när strömmen kom tillbaka. I övrigt väldigt rätt i tiden med en restaurang som kör på ved med tanke på elpriserna.
Och tacka ja till tillägget ostbrickan. Maträtterna är föredömligt små, så att man faktiskt inte slutar kvällen illamående vilket annars är en risk med en del stjärnkrogars avsmakningsmenyer och kan förstöra en annars perfekt upplevelse.
Med det önskar jag ett fortsatt ljuvligt fredagsmys.
Tillägg: Läsare påtalar att Knystaforsen driver intilliggande lyx-vedugnspizzerian Knystaria, som man visserligen bokar bord på, men som verkar gå att droppa in hos på kort varsel. Det är en bit avstickare från E6, men jag ponduspostulerar att det kan vara en riktigt bra lunch eller middag om man är på resande fot. Verkar öppet från 12 på fredag till söndag, och från 16 onsdagar och torsdagar, men pga avstickaren bör man nog boka och inte bara droppa in.
28 kommentarer
Känns plötsligt väldigt tråkigt att bo i Mälardalen – kanske läge för en höstresa ned till till Västkusten?
Går du så ofta på fine-dining att du måste bo i närheten?
LW lät ju meddela att logi fanns för långväga gäster.
Ser fint ut hur som helst.
Tror inte sånt finns i mina gener. Jag var på Opera några gånger, det lät för jävligt.
Besökte fina dyra restauranger några gånger -> bara små portioner som inte var så gott.
Tackar vet jag Pub-food eller ett American Steakhouse.
Tog take away från Texas Longhorn igår kväll.
Mycket uppskattad recension! Får man plats utanför med husvagnen? 😂 men får man det? 😐
Restaurangen hamnar på besökslistan till nästa vår!
Sedan vill jag passa på, i en lite lugnare tråd, att tacka för både litteraturen och det föredömliga engagemanget från dig och Lena! Det inspirerar och bildar; Tack!! …. Och så blir det en slant till Jonas 😁
Finns parkeringsplatser nog för husvagn tror jag på andra sidan bron. Bör gå med husvagn eller husbil, ja.
Påminner mig om att vi borde besöka restaurang Jord i Linköping.
Var där för dryga året sedan. Då var det en aning ojämnt. Någon rätt var inte riktigt “perfekt”, men miljön, de andra rätterna och upplevelsen i stort var fantastiska. Sammanlagt skulle jag säga att de var väl värda en stjärna redan då.
Ja, var väl bara så att Guide Michelin inte varit där än.
Tack för recensionen. Samma par (antar jag) driver också en pizzeria som ligger bredvid. Fantastiska pizzor som tillagas med lokala råvaror i vedeldad pizzaugn. Rekommenderas. https://knystaria.se/
Ngt of the record kanske. Men minns fortfarande busschaufförens något skarpa ton i svaret om att ”det här är centrum” på min önskan om att han kanske kan säga till när vi närmar oss centrum.
Har hänt mycket i Hallands inland de senaste åren. Många bra smårestauranger på vischan likväl som glamping och konserter i Hylteskogarna. De alternativa danskarna bidrar starkt i att utveckla landsbygden. Vem hade trott det för ett antal år sen?
Ofta utländska entreprenörer ute på landsbygden. De har flyttat till Sverige för de uppskattar svensk natur och landsbygd, inte tar den för given som de flesta svenskar.
Så är det. turismföretagarna i norrland är väldigt sällan lokala. Det närmsta de brukar komma från är nån “grannstad” 10 mil bort.
Har sett lite fler lokala här ute i Roslagen. Men det är mycket inflyttat.
Så om landsbygden ska leva är det invandring som gäller. SD väljarna verkar inte ha nån geist att tala om 😉
Tja, verkar inte vara många av de nyinflyttade i Hallstavik som ägnar sig åt turism i alla fall.
Hade varit fantastiskt kul om du kunde berätta om maten!? Är ju huvudsaken 😃🤤. Bor några mil från stället o funderar på att testa.
Anna Karin
Frågan är om inte krogar ger den allra bästa upplevelsen precis _innan_ de får första stjärnan. Har viss empiri av detta från t.ex. Matsalen, Gastrologik, gamla Pontus in the Greenhouse (alla i Stockholm) och Kadaeu (Köpenhamn). Andra har medvetet inte ambitionen och levererar suveränt på sin valda nivå år efter år, som t.ex. Rolfs Kök (Sthlm).
Roffes är ju en klassiker man alltid kan lita på.
Har nog inte ätit där sedan pandemin startade men många års lunch dessförinnan var nog bäst pris/prestanda man kunde hitta. Torde fortfarande vara fallet. Nu blev jag sugen…
Tack för recensionen! Och med anknytning till trakten där Knystaforsen ligger så ligger detta lite extra varmt om hjärtat, måste provas någon gång.
Just nu nu skriver jag detta ifrån Italien, efter en vecka i södra Toscana. Och jag kan inte komma ifrån tanken om det inte vore dags för en liberalisering kring både promillegränser (justera till 0,5?) samt gårdsförsäljningen. Med tanke på det tanke på det fantastiska utbudet som finns här nere med både restauranger och vinprovningar ute på landet så lämnar Sverige en hel del att önska med sin lite paternaliska syn. Det känns så torftigt i jämförelse.
Här nere hittar man alla möjliga nationaliteter som hyr bilar och kör runt och njuter av livet och det verkar fungera utmärkt med frihet under ansvar.
Skål och god kväll från Italien!
Härligt fredagsmys!
Långt borta från krig och skit.
Tack
Fantastiskt Lars! Vilken recension men ändå blygsam och min framtid med husbil bokar en framtida njutning, rätt in i almanackan.
Skönt när inte världen är genomfördjävlig en fredag och vi kan få se lite fredagsmys.
Före pesten och naziryssland var det ett tema som var väldigt trevligt att då och då få nån rapport dffrån en restaurang eller ett hotell i den med ovanliga klassen 🙂
Ytterligare en anledning att hoppas att bunkerdvärgtsaren och hans gelikar stannar vid ett öppet fönster för länge.
Krävs ingen vinlista för två eller tre stjärnor. Det är inte så det fungerar.
Det finns en sushi i Tokyo som ligger vid en tunnelbana, ca 8 platser, som verkligen inte har vin. Tre stjärnor i Michelinguiden.
Ser riktigt trevligt ut.
Käkade på Gastrologik igår. Trevligt det oxå och ingen vinlista utan bara några olika pairings (klassisk, nordisk, juicer) och de har ju liknande inrikting i övrigt frånsett att de inte lagar över öppen eld. 2 stjärnor trots avsaknaden av vinlista.
Dock är miljön där inte i nivå med andra som tex Aira eller Oaxen där man får innerskärgårdsutsikt, det är trevligt att se fartyg och båtar passera i mörkret utanför.
Gastrologik har en alldeles utmärkt vinlista.
Du väljer själv om du vill vill välja något av dryckespaketen eller fritt ur vinlistan
Hur trivsamt är Knystaforsen för en vegetarian?
Flera rätter var rent vegetariska, men jag vet inte. Fråga dem.
När det gäller taxi så går det bra att åka taxi till/från varberg.
En relativt kort tur.
Taxi Varberg kör gärna.