Guldpriset är på ett nytt årshögsta och nära prisrekordet i svenska kronor från i mars förra året. Börserna i de asiatiska tidszonerna inleder börsveckan blandat. Slutsålda nudlar på en gräddhylla och utplockat på billigaste trångbodda hönsens icke-ekologiska ägg på Södermalm väcker frågan om de belånade gräddhyllorna börjar känna av räntorna?
Veckan som gick innebar att Stockholmsbörsens OMXS30 gick +3.73% för att nu ligga på +8.50% sedan årsskiftet och endast ner -7.54% på ett år. För OMXSPI var uppgången förra veckan +4.06% och för året +8.34%, medan nedgången är -15.03% på 12 månader. Det är alltså fortfarande en bit kvar för Stockholmsbörsen som helhet innan kraschen på Rysslands krig i Ukraina återhämtat sig, men det ser bättre ut för storbolagen i OMXS30. Över tid brukar dock dessa index jämna ut sig, så frågan är om den ena är övervärderad eller undervärderad. Eller om bägge är felvärderade.
I USA gick – ojusterat för valutaeffekterna – S&P-500 +2.67% för veckan, +4.16% sedan årsskiftet och -14.16% på tolv månader. Nasdaq 100 gick +.454% på veckan, +5.50% sedan årsskiftet och ligger -25.52% på ett år. De amerikanska börserna kompenseras dock av en svagare krona där dollarn stigit +14.70%. S&P-500 har alltså i princip inte rört sig mätt i svenska kronor och relativt Stockholmsbörsen varit en god investering.
De amerikanska börserna är för övrigt stängda idag då USA har en av alla sina helgdagar som kompenserar för att man inte får någon semester att tala om i landet på andra sidan pölen.
De amerikanska räntorna steg något i fredags.
Guldpriset hittas på 639:- SEK per gram, vilket är årshögsta och det högsta sedan prisrekordet från i mars 2022. 641:- SEK per gram noterades innan stängning i helgen. Trenden för guldet sedan årsskiftet är uppåt och det gäller även i dollar, där uppgången påbörjades i november.
I de asiatiska tidszonerna är utvecklingen blandad på morgonen.
I skrivande stund går ASX 200 +0.82%, Hang Seng -0.37%, KOSPI +0.52%, Nikkei 225 -1.14% och Straits Times -0.36%.
En läsare rapporterar att köpmönstret har ändrats på Södermalm i Stockholm, där de dyrare ekologiska äggen numera ratas, medan sju-höns-per-kvadratmeter-och-har-aldrig-sett-solens-ljus längst ner i hyllan är utplockade. Då är det ändå trendkänsliga miljöriktiga vänsterväljare som huserar på Söder i sina lägenheter köpta för 100 000:- SEK per m2.
Anekdotiskt är det även utplockat på nudlar på en exklusiv villagräddhylla, där villorna går på tio miljoner.
Finns säkert helt naturliga förklaringar. Som elpriset. Och framför allt bolåneräntorna.
Dock råder kognitiv dissonans och jag får inte riktigt ihop det. Så kallade dejtinghotell är fullbokade och dyra restauranger är också fullbokade med väntelistor i både Stockholm och Göteborg har jag observerat.
Kanske är det skillnad på när man köpt sin bostad? De som köpte för länge sedan eller har låst sin ränta nere på en procent märker väl fortfarande inte av något, men de som köpte nyss och har rörlig ränta käkar nudlar?
147 kommentarer
Din observation stämmer angående nudlar, de är ofta slut.
De (nudlarna) har då regelbundet tagit slut på fin-ica hos 10-mille-villorna det senaste decenniet. Det är inget nytt.
–
Det är inte bara dyra restauranger i tjockhult, det är toksvårt att få bord på de flesta restauranger en helg samma vecka som man vill boka. Till och med 35:- stor stark-ställena har fullt.
Hos min lokala Willysbutik så tar nudlarna slut då och då framförallt under den gågna hösten, enligt personalen där så tror de att det beror på att folk köper extra stora partier för att skicka till Ukraina.
Jag har sett att nudlarna tar slut då och då i de butiker jag brukar handla i, men det har hållit på så i 3 år nu, så jag tolkar det som att det är logistikproblem. Det brukar nämligen vara så att vissa sorter (smaker) tar slut, medan andra finns kvar i stor mängd. Mina favoriter t.ex. brukar ofta vara slut 😠 medan det finns kvar massor med champinjonsmak.
Samma här i flera år.
Det är trendigt bland yngre tonårskidsen att käka nudlar. Kan lätt gå 5-10 paket i veckan till ”mellis”.
Oftast slut på kycklingnudlar i min lokala affär. Okräsen som jag är funkar även de andra smakerna för min gom, men min sambo som är en riktigt finsmakare luras inte ens när svampnudlarna i hemlighet kryddats med kycklingbuljong. Den gubben går inte, nej nej.
Lidl-butikens kött tar slut tidigt på dagen nu. Coop bredvid har till synes orörda hyllor.
Ja min närmsta ICA på Kungsholmen har delikatessdisk med färsk fisk. Jag undrar hur det går egentligen. Det måste kastas massor som är osålt. Folk går över till Lidl och Willys. Fast jag hittade kaffe för 39 kr på COOP (500 g).
Min lokala Lidl har börjat fylla på varor dagtid nu. Då det annars är slut lagom till eftermiddagsrusningen. De har även förlängt tiden som bagaren jobbar.
Då de öppnade hade de en kassa öppen hela tiden. Nuförtiden är alla 6 öppna under högtrafik
Vad gäller ägg börjar dom bli extremt tunnskaliga. Som Garants “frigående inomhus”. De går knappt att ta i innan dom går sönder.
Processen optimeras in i minsta detalj. Det är väldigt exakt beräknat hur mycket kalk som ska tillföras fodret för att äggen ska hålla genom förädlingskedjan, men inte mer.
Det stämmer att processen optimeras, men det är sannolikt inte det som den upplevda tunnskaligheten beror på. Värphöns som sätts in i ett stall värper i ca 60-70 veckor innan de avlivas och ersätts av en ny omgång. I slutet på omgången blir som regel skalen mer tunna. Det är en av faktorerna som gör att man slaktar ut. Spruckna ägg går till industriägg som man får väldigt mycket sämre betalt för. När sekunda ägg blir för stor andel eller när avtalet med packeriet säger så slaktar man ut.
//
Producent av kravcertifierade ägg (de där som nu alltså ratas i större omfattning)
PS räkna med dyrare ägg framåt. CA Cedergren har fått salmonella. Det är europas största enhet för ägg produktion och är belägen i sverige. Den är, menar jag, ur ett nationell säkerhetssynpunkt större än vad som vore önskvärt. Det är inte bra att 20% av produktionen är lokaliserad till en produktionsenhet. DS
Det har varit mycket problem på den producenten – antar att storleken spelar roll.
Salmonella i omgångar (i princip omöjligt att skydda sig mot så länge man inte inför kärnkrafts-liknande rutiner vid in och utpassage) och sen det stora fågelinfluensa-utbrottet som sysselsatte hemvärnet och civilförsvaret i veckor eller månader.
Jag tror också ägg kommer bli dyrare. 4 kronor styck på ett ungefär är vad de kostar idag.
Kineserna ska bygga världens största svinstall. 26 våningar höga – 2 byggnader. De har ju drabbats hårt av sjukdomar som gjort att de fått slakta enorma mängder gris. Deras lösning verkar vara att bygga ännu större svinstallar och införa kärnkraftsliknande rutiner. De som jobbar där sitter i karantän och jobbar i veckolånga pass utan möjlighet att lämna svinstallet.
Nja vet inte det. Absolut vill man att fodret ska kosta så lite som möjligt, framförallt eftersom foderpriserna har legat på en brutal nivå senaste året. Men att skalet skulle ha blivit tunnare den senaste tiden stämmer inte. Jag sitter i ledningen på en av de tre största aktörerna i branschen och har bra koll, vi följer upp kvaliten på veckobasis. Producenterna får avdrag för ägg som inte håller måttet så att snåla så pass mycket att ägget blir onödigt skört vore en ren förlust för dem. Mängden skal är i princip lika stor i ett litet som ett stort ägg och följdaktligen blir det mer skört ju större ägget blir. Sen angående bristen på billiga ägg så KAN det vara så att att centrallagerna (Lidl, Coop, ICA) inte hunnit få ut äggen till butikerna efter salmonellaåterkallelsen förra veckan (borde se bättre ut i butikerna från idag) och de kanske har beställt lite mer “finägg” för att inte stå helt utan i hyllorna. Sant är däremot att försäljningen av ekoägg antagligen halverats sedan i våras p g a prishöjningarna.
Mitt senaste köp av Garant “frigående inomhus” hade så tunna skal att när man knäckte dom mot stekpannekanten så föll de isär i 5-6 delar. Har aldrig varit med om det förr. Bara den senaste förpackningen köpt i mellandagarna.
Var äggen stora har du nog en viktig del av förklaringen där. Sen påverkar såklart annat också som som en bonde säkert är mer lämpad att svara på, tänker på t ex hönras, vatten, stressnivå osv. Men som sagt, överlag har en producent allt att tjäna på om hen ser till att ha hög kvalité på äggen (även om det för all del finns undantag man inte begriper sig på).
Håller med om äggen. De ekologiska är överlägsna när det handlar om skaltjocklek. Ska man transportera ägg och riskera att hantera dem ovarsamt så är det de som gäller. Samtidigt är de lite bökigare att knäcka. Har man inte en vass metallkant så är risken stor att man (=klumpfingrade jag) får med äggskal ner i skålen. I den tillämpningen är de kalkoptimerade äggen bättre.
Se kommentar ovan. Det är precis samma process för kravägg och konventionella.
Jag är väldigt förtjust i kokta ägg till frukost, men doktorn rekommenderar bara ett ägg till frukost varannan dag, annars måste man börja äta kolesterol-medicin, så nu blir det ett kokt ägg under alla udda dagar i månaden.
Du kan glatt ignorera din doktor, ät så många ägg du vill. Kroppen producerar själv kolesterol, och äggmyten har varit död i tjugo år.
Det har väl att göra med äggens storlek också. Vill folk ha stora ägg så blir det tunna skal. Men bäst att vänta på en bonde som läser här, innan man gör bort sig.
Stämmer, hönorna tenderar att använda lika mycket kalk per ägg oaktat storleken de värper. Därför är ofta större ägg skörare. Storleken, om man bortser från ägg med dubbelgula vilket är vanligt ganska tidigt i omgången, tenderar att öka ju längre fram i omgången man är. De första äggen är små, men väldigt hårda och tåliga.
//
Bonden
Tack Fredric Bonde! Med vad är en omgång? Är det antalet äggkullar (eller vad det heter) en höna har fått under sin livstid?
Den tid ett värphöns är insatt i ett värphönsstall för att producera ägg. Typiskt sett mellan 60-70veckor.
Jag är lite nyfiken – hur länge skulle dagens hönor egentligen kunna producera ägg? När jag började i branschen vill jag minnas att de inte slaktades förrän vid 80 veckor. Både 3 och 4 gulor var inte ovanligt i de riktigt stora äggen då, de på 80+ gram alltså.
Blev hönsen äldre förr? Tvärtom borde det vara ifall äggen blir större ju äldre dom är? Detta eftersom vi har fler ägg med tunna skal idag enligt ovanstående observation. Om det nu inte handlar om att dom får mindre kalcium idag?
Man ska nog akta sig för att förenkla. Det är troligen stor skillnad på hur folk har det. De som har kvar bundna lån på strax över 1% kontra de som har runt 4% De som köpt bostad nyligen kontra de som haft länge.
De har varit stora uppgångar på börsen i många år innan nuvarande nedgångar.
Vissa branscher är fortfarande i högkonjunktur medan vissa har det nattsvart.
Elpriset slår ojämnt med beroende på hur man bor.
Någonstans måste vi ju också förenkla. Därför vi har uttryck så som medianlön eller snittbelåning.
Men det är som vanligt, har du bott i din kåk i 30 år, har en vettig värmekälla och typ 0% belåningsgrad, ja då är det som vanligt. Har du inte det så blir det tuffare.
Tyckte jag inte förenklade utan skrev att det kan vara skillnad på när man köpt och om man har bundet lån.
En annan tolkning är att de fattigaste fått det ännu fattigare men medelklassen fortfarande har råd. Visst kostar maten mer men om hushållets matkostnad stigit från 8 till 10 tusen samtidigt som skatten sänkts lika mycket med höjningen av brytpunkten så är det ingen skillnad.
För de alla sköraste har matkostnaden blivit ett rejält problem, men de bekymmersrynkor man ser i pannan på folk som granskar hyllkanter noga har mycket riktigt börjat sprida sig uppåt i samhällshierarkin. Numera ser man ganska fina bilar på Lidls parkering. Om man tyckte 2022 var jobbigt ska man nog inte ha så höga förväntningar på 2023, läste häromdagen att vi kan vänta oss tvåsiffriga höjningar av vissa livsmedelspriser även under Q1 och Q2, enligt Livsmedelsföretagens VD. Det var väl inte den nyhet man ville ha.
Själv praktiserar jag total köpvägran nu, har visserligen pengar men vill inte använda dem eftersom jag är så less på att känna mig lurad varje gång jag betalar i kassan. Få se hur länge jag kan hålla ut?
Gjorde själv samma observation på LIDL igår. Personligen har jag mer eller mindre “alltid” handlat vissa produkter där. Igår kunde jag dock notera ett stort antal “mellan-chef-förmånsbil-klämma-lagg-i-Åre” bilar på parkeringen. För något år sedan var det mest jag och utländska hantverkare som brukade söndagshandla på LIDL.
Det var tider det, nu slipper man inte ens mellancheferna på lidl.
Ja eller så har hantverkarna fått råd med “mellanchefsbilar”
von Lidl som reklamen säger. Och visst ser man alltmer medelklass på Lidl. En annan observation är att de ofta har slut på varor, som till exempel krossade tomater, plus att deras egna billighetsmärken numera inte alls är så billiga. Coop har ofta samma priser när det är rea.
Lidl har en hel del unika produkter, vi handlar där ibland själva i egenskap av lägre medelklass.
Reor på dyra varor kan det nog löna sig att hålla extra utkik efter framöver. Vi upptäckte glatt vid fredagshandlingen att den varmrökta laxen (klassisk fredagsmat när vi inte orkar göra nåt mer ambitiöst) var nedsatt från 349 till 179 kr/kg! Flera sorter och inte kort datum heller. Min analys är att de har höga marginaler fortfarande på den här typen av varor. Då kan det fortfarande bli fråga om att använda som lockpriser, men också stora nedsättningar när ett större parti inte går åt som förväntat.
Alternativt får vi faktiskt se en del dyrare varor gå mot strömmen framöver och sättas ner något för att öht bli säljbara.
I övrigt märker inte heller jag några större tecken hittills i Tjockhult på minskande mängder med folk på restauranger på kvällarna. Däremot ser det kanske lite tunnare ut på luncherna (som också jag dragit ner på, till förmån för lite fler matlådor och frysta halvtrista helfabrikat)
Lidl är ju en jättekul affär att handla i. Klart underskattad. Det ger direkt en känsla av medelhavssemester när man går in där och ser alla mer eller mindre exotiska produkter. Väldigt klimatsmart upplevelse!
@DASBITCH
Vad äter du om du har total köpvägran? Egenodlade grönsaker? Nallar av preppingförrådet?
Det gäller som jag tidigare skrivit att fullt ut omfamna (det heter alltid omfamna om impopulära saker som västlänken) jägar-samlar-livsstilen.
Igår var jag som vanligt på Coop Kolla i Kungsbacka. Och vad ser jag där? Om inte Scan Delikatess Falukorv 68% till det facila priset om 20 kronor jämnt för en halvlängd på 550 gram. Detta är under halva priset.
Så jag känner mig riktigt fashionabel för nu blir det tacokryddad korvgryta med ICA Basic krossade tomater. Inga snabbnudlar här, det skulle imagen aldrig tåla.
Eller så gör jag återigen Ö&B:s vegetariska Indiska linsgryta med falukorv. En Veggo-Ebba.
Visst känns räntorna och elpriset men som bloggaren brukar skriva måste man även i mindre glamorösa stunder, som när man inte äter svensk hängmörad oxfilé till lunch på onsdag, kunna se glädjeämnen.
Ägg brukar vi alltid kunna hitta till 1.50 kronor styck. Gäller att vara liberal med synen på bäst före datum, steka väl så salmonellan försvinner, och förvara äggen i kylskåp.
Ett tips är att även raida finbutikerna, de kan också ha erbjudanden. Men givetvis bara on man inte behöver köra extra.
Ja, det gäller att tänka på “körande” också, förutom erbjudande är det värt att kolla hyllan/boxen med kort datum.
Men det gäller att vara tidig för upplevelsen är att de är mer frekvent besökta idag än för ett år sedan.
Kan inte säga att jag letar efter produkter med passerat eller nära utgångsdatum, men har man tur finns pengar att tjäna.
Köpte häromdagen Coops gräddfil, 3 dl för 2 kronor. Utgångsdatum då lika med dagens datum. Står sig säkert ett par veckor (minst). Normalpris varierar. Ofta specialpris, ner till 10 kronor. Annars 14 kronor plus.
För många produkter är bäst-före-datum tilltaget med en smått absurd marginal.
Å, den som ändå finge köpa falukorv (med hög kötthalt ens) för sin fru. Det är en av mina favoritingredienser medan hon anser att det är livsmedel av för låg kvalitet.
Hon är mån om att vi köper ekologiskt och minimerar mängden kött vi konsumerar. En ganska medveten konsument. Själv tittar jag helst på kilopriset, så det har inneburit en omställning. Uteslutande för min del.
Men jag tänker som så att av alla charkuterier torde ju falukorv (särskilt de ”dåliga” med låg kötthalt) vara de som är bäst för klimatet, eftersom de är halvvegetariska. De innehåller ju också per automatik lägst mängd ”processat, rött kött” (som kanske inte är så bra för hälsan att överkonsumera egentligen) per kilo, så hon borde ju omfamna falukorven!
För att inte tala om “Dennis korven” den är väl i det närmaste kött-fri?
Om barnen visste vilka djurdelar som ingår i Denniskorven eller Chickennuggets skulle de nog välja den mer kötthaltiga-korven eller riktiga kycklingfilén.
Som härstammande från Småland kan jag ju dock uppskatta att man tar tillvara på allt hos djuret. Lite som en sylta eller aladåb på grissvans, som låter vidrigt men som är smaskens med lite ättika till.
Denniskorven är anatomiskt ansvar och ser till att hela djuret blir mat. Vissa delar får ju inte användas till djurfoder.
Som man gjorde redan på 1600-talet, det byggdes upp handelsimperium för att importera kryddor pga smaksättning döljer dåliga varors smak 🙂
Glömde skriva, som vi lever idag där delar av djuret kastas är förkastligt. Det är både orätt mot de djur som dödas för mat och det är ett resursslöseri. Det är BRA att man använder maximalt av det som är positivt näringsämne.
Det som är dåligt i processad mat är inte bindväv utan att vissa ämnen tillsäts som är mindre nyttiga eller som bildas vid tillagningen eller konserveringen- Rökning, smakämnen , aminer/nitriter osv osv. Det är inte helt uträtt så istället måste man begränsa sitt intag av sådana matvaror.
(Barnen håller inte med!)[https://www.youtube.com/watch?v=mKwL5G5HbGA]
Klippet visar Jamie Oliver som lagar McNuggets från grunden framför en klass med typ 7-8 åringar.
@RIKKITIKKITAVI
Det är helt klart dålig resursanvändning att inte ta tillvara allt som går att ta tillvara på ett slaktdjur, men orätt mot djuret? Jag kag inte riktigt inse hur man kan göra rätt eller fel mot ett djur som är dött.
Jag kag -> Jag kan
Dennis-korven ligger på 34% – nästan samma som Bullens Pilsnerkorv.
Vet inte hur de räknar kötthalten då det är mycket bindväv, blod och (i Pilsnerkorvens fall) lunga och hjärta i korven – räknas det som kött?
I vilket fall som helst är det bra att så mycket av djuret som möjligt tas tillvara på.
Rökt hjärta från älg, hjort eller rå är en delikatess. Hur man ska se på det i korv har jag ingen aning om men det är ingen “fulbit” på djuret.
Står det med bindväv eller annat i innehålls förteckning så är det det som överstiger vad kött får innehålla och fortfarande kallas kött, minns inga siffror men finns max gräns på fett och bindväv, blod är nog alltid en egen ingrediens även om man rimligen får med en andel blod även i rent kött.
Och idag hittar jag i mailen medlemsreklam från Coop där jag kan köpa en helring Falukorv av deras eget märke för 15 kronor.
Så det blir att även fundera ut hur man kan använda den lägre kvaliteten Falukorv för Coop lågpris är verkligen lågpris. Typ 50% köttråvara (inkl nedmalda öron) och korven känns fet när man tar i den.
“Ekologiskt” är dock inte någon lysande målsättning. Det är betydligt ineffektivare och kräver mer mark och resurser för samma mängd livsmedel. En nischprodukt för de som för känslans skull vill betala mer för något som är sämre både vad gäller kvalitet och miljö.
Det bryr sig inte köparna om.
Finns inga studier som visar på samband mellan “ekologiskt” och hälsoeffekter. När man beaktar att ekologisk odling ger lägre utbyte, signifikant lägre marknyttjande inser man att det finns andra problem.
Däremot kan ekologisk odling bidra till mindre monokultur och lägre användning av konstgödning , samt främst biocider och insekticider vilket troligen är det mest akuta problemet nu.
När fick ni skrapa rent vindrutan på Tesla senast på sommaren?
Ja minskad mängd bekämpningsmedel i jordbruket och rimligen då även mindre rester i maten är väl största anledningen att köpa ekologiskt. För mig i alla fall folk kan väl ha olika bevekelsegrunder. Sen så finns det väll idag ingen märkning som tar bort bekämpningsmedel men har kvar konstgödsel. Själv hade jag heslt gått på någon linje att minska användningen största problemet idag tycker jag är det som förefaller vara slentrian användande av olika främmande ämnen både pesticider och tex antibiotika. Det är ju lite olika i olika länder och man får nog en faktor mindre förbrukning med svenskodlat jämfört med många andra länder. Men inom EU harmoniseras i vart fall regler så på lite sikt ska man nog inte förvänta sig större skillnader.
Man bör vara medveten om att ekologiskt producerat till delar har blivit en industri. Det får konsekvenser. Själv handlade jag under flera år nära nog allt jag åt av bönder som odlade ekologiskt, även om det oftast hette biodynamiskt på den tiden. (Jag tror inte på hokus pokuset i det som är strikt biodynamiskt, men det var bra produkter. )
Att handla ekologiskt direkt av en bonde innebär att man vet vad denne står för och hur han odlar. Att handla direkt av bonden år dock väldigt tidskrävande och inte minst kräver det tillgång till bil.
Att handla ekologiskt i ICA eller Coop är något helt annat. Du har egentligen ingen aning om vad det innebär där. Ett exempel är ekologiska ägg. För en tid sedan kom larm om sett sådana ägg innehåller mycket högre halter av vissa gifter, exempelvis dioxiner, än konventionella ägg. Denna produktion bidrar dessutom till utfiskningen av haven genom utfodring med fiskmjöl.
https://www.svd.se/a/0AopM/ekologiska-agg-en-nitlott-for-konsumenterna
Ekologibranschen blev förstås tvingade att göra något och har arbetat för att minskat halterna av de aktuella gifterna, men halterna är troligen fortfarande högre än i konventionella ägg.
https://www.dn.se/nyheter/sverige/mindre-gift-i-ekoagg/
Detta är förstås bara ett exempel, men poängen är att du egentligen inte vet vad du får när du handlar ekologiskt i ICA och Coop och att alternativa metoder ibland innebär avvikelser från det väl beprövade som inte alltid är lyckade.
Tar du bort konstgödningen räcker det inte ens att äta veganskt. Det blir svält
@HARR JAN
För att en odling ska vara biodynamisk måste den följa reglerna som Rudolf Steiner hittade på i sina “andesyner”. Det räcker inte att vara “giftfri” utan man måste också använda märkliga preparat (t.ex. växtdelar som komposterats i kohorn). I linje med den likaledes Steiner-påhittade läran om homeopati använder man sen mycket små mängder av dessa preparat som ska “virvlas” ner i vatten med virvling åt lika håll. Allt detta gör att kosmiska krafter bistår odlingen.
@HARR JAN
“Att handla ekologiskt direkt av en bonde innebär att man vet vad denne står för och hur han odlar. Att handla direkt av bonden år dock väldigt tidskrävande och inte minst kräver det tillgång till bil”.
Det i stort sett enda jag kan handla av min granne bonden är korv. Det lönar sig inte för honom att ha en gårdsbutik för något annat han producerar. Han driver ekologiskt lantbruk. Korven tillverkas inte på gården.
PPP:
Jo, jag känner till det där med kompostering i kohorn. Hade dock för mig att det var gödsel som skulle komposteras. Enligt min dåvarande mening var det ointressant.
Saken var ju också på den tiden så att om man vill söka “ekologiska” odlare så var det Demeterförbundet som hade en lista. Jag vet efter samtal med flera av dem som var anmälda till listan att de odlade utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, men inte egentligen hade något större intresse av det nämnda kohornet eller Steiners idéer om vilken fas månen skulle stå i när man sådde det ena eller det andra (eller hur det nu var).
Idag skulle nog det faktum att en odlare tillämpade Steiners idéer störa mig inte så lite.
“Ekologiskt” är vettigt när det gäller animalier. För att märka sina ägg som “ekologiska” måste äggproducenten åta sig att ha god djurhållning för sina höns. Inga små burar, alltså. Det är förstås fullt möjligt att det finns äggproducenter som behandlar sina djur bra utan att ansluta sig till en “ekologisk” märkning, men det är svårt för en konsument att avgöra om det är seriöst eller inte. Jag köper alltid “ekologiska” ägg.
Jag köper dessutom alltid “ekologisk” köttfärs, men det är inte så ofta jag köper köttfärs, och jag är osäker på om det innebär några högre krav på djurhållningen jämfört med konventionellt producerad köttfärs.
När det gäller vegetabilier bryr jag mig föga om växterna har behandlats humant eller inte. Besprutade grönsaker kan man skölja av och strålbehandlade grönsaker behöver man vara stråltant för att vara rädd för.
Jag skriver “ekologisk” inom citationstecken eftersom det är så otroligt töntig term. Vilka djur och växter lever inte i en ekologi?
Liknande mönster kan ses i resebranschen, fler åker första klass, men även fler väljer det absolut billigaste.
https://www.di.se/nyheter/starkt-lyxaptit-trots-oron-rusning-till-forstaklass-och-sviter/
Det tillkom många nya miljaradärer ( och miljonärer) till följd av pandemistöden, kanske detta vi ser nu.
Många dyra bilar på Lidl, ett sant tecken i tiden. Nu äter inte jag kött, men kan allt se hur köttdiskarna mer eller mindre är rensade när det är vettiga erbjudanden, där det förr låg bästföre skinka till 30% är det nu bara gammal tofu.
Finns dock glädjeämnen, Swedbank tror att RB kommer höja räntan till 3% i Februari för att sedan sänka den igen i slutet av 2023, vi får väl se hur det går med det. Men upplever gärna inte en maxad kalp om jag inte behöver även att det ger karaktär. Kollar vi terminpriserna på elen så är det ju inte längre några håll-käften priser i pipen.
Förhoppningsvis höjs reporäntan rejält och håller sig på en hög nivå under många år. Vi har bundna lån till låg ränta i flera år framöver (samt låg belåning på huset) och jag vill gärna spara i räntefonder. > -)
Min sambo och jag har sedan flera år satt i system att hålla nere matbudgeten, men ändå äta bra, genom att alltid börja besöket i de lokala Hemköp samt COOP butikerna i “kort datum” hyllan. Det har fram tills förra sommaren inneburit att vi kunnat hålla en matbudget på först 3500 kr (t.o.m. årsskiftet 21/22, sedan 4000 kr (t.o.m. halvårsskiftet 22) och nu 4500 kr. Vi är tre personer i hushållet, varav ett ganska litet barn.
Det har blivit tydligt att trycket på “kort datum” har ökat. Från att tidigare nästan alltid innehållit mjölk, grädde, någon köttbit samt förra veckans kampanjvaror som färsk lax eller annan fisk, m.m., är det nu allt oftare uddavaror som ligger där. Typ obskyra yoghurtar, exklusiva juicesorter, dyra pålägg och annat som vi aldrig skulle köpa oavsett och som faller utanför kategorin “basmat”.
Förra veckan kammade jag dock hem fyra falukorvar av lyxigare märke, en laxsida samt 2 bitar ryggbiff på 50 procent. Det gäller att ha en rejäl frys.
Känner igen det där, tar alltid en sväng förbi “kort-datum-hyllan” och sista kvartalet har det blivit ett väldigt högt tryck där, tidigare under åren har jag kunnat vara själv där, nu är det alltid någon som tittar efter varor där, till och med kö till just den hyllan. Utbudet där tar slut snabbare märker jag tydligt. Samma med billigaste äggen som nämnts, den hyllan är nu mer utplockad än den med eko-ägg.
En annan sak jag märker är att flera vänner och kollegor öppet börjat säga att de bytt till exempelvis Lidl och handlar billigt, att matvaror blivit dyrare och att de dragit ner på inköpen och restaurangbesök för det börjar bli knappt slutet av månaden. Och detta är personer som tjänar över både medel och median och har det väldigt bra, till och med de som ofta nämner “kvalitet före pris”, är noga med rätt (dyrare) märken med mera. Flera har ställt in sin skidsemestrar. Tycker mig se fler som cyklar till jobbet under denna årstid också faktiskt, även jämfört med pre-pandemi.
Personligen välkomnar jag utvecklingen ovan i sig men inte just orsakerna. Det blir faktiskt en mer jordnära attityd till livet, resor, mat, boende med mera då många inte förstått hur bra vi har/haft det och att det inte är givet att detta är (var) det nya normala.
“Det blir faktiskt en mer jordnära attityd till livet, resor, mat, boende med mera då många inte förstått hur bra vi har/haft det och att det inte är givet att detta är (var) det nya normala.”
+1
Det är inte heller en naturlag att ekonomin försämrats. Det beror på att ett antal människor har gjort dumma saker. Se till att de människorna inte får inflytande i framtiden.
Åkte förstaklass häromveckan, (SJ), det var betydligt mer resenärer där än i andra klass som var halvtomt.
Inte märkligt alls med tanke på den lilla prisskillnaden och att man får mer plats och i allmänhet slipper barnfamiljer. Andra klass är alldeles för dyr.
Enda skillnaden på första och vanlig biljett är väl (o)förmånen att kunna säga “Ursäkta – jag tror detta är min plats”.
Säljer de inga förstaklassbiljetter så kommer det ändå sitta folk i första klass. Dock har jag sett en dansk konduktör köra ut ett gäng ungdomar från första klass trots att de inte var högljudda – enda orsaken var att de inte hade förstaklass-biljetter.
Förstaklasskupén på Öresundstågen fylls alltid upp av de som bara svänger vänster direkt efter dörrarna och så körs de ut igen av konduktören.
Om du hittar en sittplats dvs. Om tåget går dvs.
@RIKKI, Ibland glömmer danskarna att en av deras största uppgifter i livet är att jävlas med svenskarna och detta kan sammanfalla med att skåningarna glömmer att de ska jävlas med smålänningar. Så då kan en resenär från Skåne till Småland hitta en sittplats och tåget går i tid. Ibland händer det faktiskt.
Ja, varför skulle konduktören låta dem sitta kvar utan giltig biljett?
SJ är hopplösa, det finns aldrig platser att boka men sen när man åker är tåget halvfullt.
Jag kan inte ens minnas hur länge sen det var jag åkte tåg.
Jag arbetar i dagligvarubranchen och antar att jag hyfsad koll. När det gäller nudlar har det varit problem med leveranser ända sen det där stora containerfartyget lade sig på tvären i Suezkanalen. Butikerna beställer, men det är långt ifrån alltid som det finns några att få på de stora kedjornas centrallager. Prishöjningarna fortsätter, vi höjer priserna på hundratals produkter varenda vecka, för att kompensera oss för de höjda inköpspriserna och elpriser etc. Helt klart har många börjat handla på Willys, Lidl etc. Även de måste förstås löpande höja sina priser av samma skäl som övriga dagligvarukedjor, men de startade förstås från en lägre nivå.
Jag gillar att supporta närproducerat. Kan vara lite svårt att hitta i alla butiker eftersom de ofta är tvingade att köpa från “egna” grossisten. Men här i Borås har vi ägg från sjömarkens hönsgård och mejerivaror från Gällstad mejeri men även Falköping har fina mejeriprodukter.
Sök på “reko-ring”+ närmsta större stad/by där du bor (facebook), så kommer du nog hitta en rekoring nära dig. Det är en slags marknad där det är förutbestämda datum (hos oss är det varannan vecka), på ett förutbestämt ställe (där alla samlas) som man möter upp lokala bönder från gårdsbutiker för att hämta sina olika beställningar. Beställningar som man gör i den facebookgrupp man joinat. Inför varje utlämningsdatum poppar massa inlägg upp med vad bönderna har att erbjuda vid nästa utlämning, och till vilket pris. Du gör din beställning i tråden, och hämtar det på den förutbestämda platsen/tiden i ex Borås. Ett bra sätt att stötta de lokala bönderna, där de får förtjänsten, utan att en del av pengarna går till mellanhänder.
+1
Reko-ringar är jättebra. Man måste botanisera och hitta de producenter man gillar, men när man väl gjort det har man helt fantastiska varor för långt mycket mindre pengar än vad den kvalitén hade betingat i en affär.
Ang semester i USA. En trend nu verkar vara sk ‘unlimited vacation’.
Tyvärr och naturligtvis är det inte så glassigt som det låter utan man det handlar om att man själv får ansvara för att leverera vad man ska på utsatt tid.
Finns även här i landet, flera startups som har det som förmån.
Detta är väl samma som gig, eller som det kallades förr – daglönare.
Inte helt ovanligt inom IT-bolag i Sverige även om det rent formellt är svårt att rucka på semesterreglerna på papperet. Men i realiteten är det så att det är leverans som gäller och när och hur man arbetar är ointressant. Människor gör ett bättre jobb och mår bättre om de kan styra över sin egen tid.
Det svåra som arbetsgivare nu är istället att hålla ihop teamen och “företagskulturen” om alla är utspridda och arbetar när de vill. Det gör också att man är än mer tvungen att erbjuda bra löner och förmåner eftersom kopplingen till arbetsgivaren blir svagare rent fysiskt.
Om det är något en ung människa som just kommit ut på arbetsmarknaden är att en anställning inte är något annat än ett kontrakt.
Man skall inte förälska sig i en juridisk person ty en sådan kärlek blir aldrig besvarad!
Skrev en del om ROWE för snart tio år sedan.
https://cornucopia.se/2014/01/istallet-for-sextimmarsdag-ingen/
Brukar ju vara vanligt att folk säger att det i praktiken blir så att folk tar ut ännu färre semesterdagar, då de inte vill se sämre ut än någon annan.
Bättre då att man har ett fast antal dagar så man slipper vara nervös.
Min anektdotiska observation är att allt möjligt tar slut mer eller mindre slumpmässigt i mataffärerna sedan någon gång under pandemin. Har antagit det är störda logistiskkedjor som krånglar.
Apropå brist på nudlar så rekommenderar jag asiatbutikerna, de har oftast någonting inne. Ta gärna de billigare sorterna för 5-6 kronor för de är bra nog. Ibland får du rabatt på hel kartong.
Lite sesamolja som krydda och eventuellt soja samt lite färska grönsaker så har man en måltid.
Och glöm inte pulvermoset, ger god mättnadskänsla för lite pengar och har god lagringsbarhet.
Annars funkar spaghetti med.
Grymt överdrivet hur det skulle slå mot en övre medelklass i Stockholms innerstad. De bör ha haft goda marginaler tidigare så det som ryker är resor utomlands och sedan sparande. Lyxkonsumtionen.
Mellanchefshushåll här. Gått 100% över till Lidl/Willys men det gjorde vi i somras. Innan lite blandad handling, ibland mat.se osv. Marginalerna är goda – vi ser det som en riskhanteringsstrategi – planera för det värst, förvänta dig det bästa – kommer sannolikt gå tillbaka till dyrare råvaror när det värsta blåst över eller ha en ny vana om det permanentas.
Vi gjorde vårt inträde i Willys nu i helgen, helt proppfullt.
På ICA och Citygross är man nästan ensam.
Ica har börjat lansera Basic som standard i sina “Stammispris”.
Med insikt i leverantörsbranschen kan jag säga att kostnaden för att tillverka ost inte ökat lika mycket som ICA höjt priserna. Jag tror att konkurrensen kommer öka. ICA har skjutit sig själva i foten. Frågan är om de laddar om och fortsätter skjuta.
De skickar ju folk på HQ så det svider nog på riktigt. Får se om lokala 40-miljonersbygget (självklart maxi-arvtagare) påverkas.
Jag har nog blivit lidlkonsument för resten av livet, tycker alltid det är en liten happening när man vandrar runt och kan hitta gummistövlar och bilvårdsprodukter vid Tacoshyllan.
Vad som styr är egentligen hurvida det lokala lidl:et går att handla seriöst på eller inte är om man har den gamla eller nya butiken.
Handlar en del på lidl och de har mycket bra produkter, men skulle inte kunna ha den som enda dagligvaruaffär. Bor med gångavstånd till alla stora kedjor så brukar alternera och hålla lite koll på olika erbjudanden.
Kollade Lidl’s priser för några veckor sedan. På Svenska varor dom i princip lika höga som hos ICA en bit ifrån. Skillnaden var däremot märkbart lägre på sådant som kom utifrån och i synnerhet på matvaror som bestod av “processade” råvaror.
Blä.
Jag tycker ju själv det roliga med Lidl är förädlade (eller “processade” om man vill) produkter från resten av Europa som är svåra att hitta om man inte bor vid de allra finaste ICA-butikerna (t ex Aptiten) eller saluhallarna. Guanciale ibland, lite annorlunda utbud av ostar och sånt. Prismässigt är de ju sällan bättre än Willys.
Ja haha. Hylsnyckelsats intill herrkalsongerna. Jag har ett par hidösa Lidl-tofflor inomhus.
Bankerna gissar på 0,5% räntehöjning av RB i Februari och kanske en till i April.
Runt 3,5% idag och då skall den alltså upp till +4% eller 4,5%.
Sen har vi inte sett bankernas risk sticka iväg ännu och då brukar det väl bli ännu högre boräntor eller är det redan inprisat idag?
Alla som har bundit har ett slutdatum där dom har att förhålla sig till dagens ränteläge.
Nog bör det kännas för de med ett större bolån nu?
Andra raden är alltså bankräntorna…
Det som är spännande är ju att bankerna tror på en sänkning redan till q3-q4.
Kul att se dig här i ekonomitrådarna igen, har du fått ovänner i Ukrainatråden igen? 😀
Det skulle vara väldigt förvånande om inte en sänkning kommer i slutet av året. Gissar på att styrräntan toppar på 3,0%, vilket innebär en rörlig ränta på runt 4,0%. Vi ligger väl i vanlig ordning 6 månader efter USA. Vi kan alltså räkna med 15% ytterligare boprisfall.
15% ytterligare låter ju mycket om folk vet att det snart kommer en sänkning. Man torskar inte gärna sådana pengar om man tror att man kan hålla ut.
Tror snarare på allmän nedstängning av den Svenska ekonomin med åtföljande skuldbeläggning av konsumenterna. Som Ingves sa som slut kommentar “-ibland går det upp och ibland går det ner”.
VillaVolvo. Mjau är en ekokammare av Kortsikt. Ibland citerar han rätt, ibland citerar han fel.
Jag har inte citerat någon. Tror på Swedbank prognos över räntan. Sen FIs 4: scenario ifrån April om ett totalt fall på 30%. Och då har vi 15%e kvar. Lite kul att Erik nu styr direktionen. Så efter nästa höjning med 50p så tror jag de förhåller sig duvaktiga tills räntehöjningarna slår fullt igenom ihop med avtagande inflation i USA.
“I det fjärde scenariot, som förutom ränteförväntningar även inkluderar kraftigt högre elpriser och en minskad vilja att spendera sina pengar på boendet, riskerar priset på bostadsrätter och villor att sjunka med i genomsnitt 30 procen” – FI
Vi såg det inte komma.
Det är väl redan duvaktigt att ha kraftigt negativ realränta?
Bankernas marginaler har dock pressats på sistone och Swedbank spådde senast idag att effektiv boränta toppar på 4,0%.
Den som lever får se.
Glöm inte bort att det säljs ca 150 tusen bostäder i Sverige per år. En ganska stor del av dem måste vara dödsbon. Varje år dör 90 tusen personer i Sverige, man räknar med att 1 på 3 av de äldre än 60 bor ensamma. Men låt oss räkna konservativt, låt oss säga att alla har en partner och då måste båda dö för att bostaden gå till försäljning. Vi sätter därför talet till 45 tusen (då räknar vi bort att vissa som dör är barn och vissa lever ensamma).
Av dessa 45 tusen borde 60% äga sin bostad (enligt SCB bor 40% i villa och 22% i bostadsrätt). Alltså borde vi ha minst 27 tusen dödsbon som säljer bostäder varje år i Sverige eller 18% av alla bostäder.
Dödsbon måste ofta säljas och personen som säljer behöver inte pengarna till en ny bostad. Ofta vill de som överlever bli klar med allt och väljer att sälja även om priset inte är superbra.
Alltså, dödsbon och skilsmässor samt folk som måste flytta av andra anledningar kommer tvingas sälja. Dessa kommer tvinga ner priserna för alla som inte vill sälja med förlust men kanske kan vänta lite. De som kan vänta kommer därför kanske tvingas att sälja ännu billigare när det blir tydligt att andra hus och lägenhet går ner i pris (exempelvis pga att de är dödsbon).
Någon som sitter på korrekt statistik av antal bostäder i dödsbon som säljs?
Intressanta resonemang. I och med att alla dör för eller senare och det uppkommer behov av arvskiften, så kan man säga att det här föreligger en asymmetri mellan grupperna potentiella säljare respektive potentiella köpare.
Hur skall man tolka bostäder som säljs av “nödtvång” på en marknad med stigande priser? Den här gruppen borde väl i alla lägen öka utbudet på marknaden?
Förenklat går boräntan upp 0.5% när RB höjer 0.5% men i verkligheten har boräntorna ökat mindre än reporäntan och de långa räntorna är redan på väg nedåt. Är man belånad till någon form av max på 4.5 gånger årsinkomsten så betalar man 11% av bruttoinkomsten i ränta (efter skatteavdrag)., ungefär 16% av nettoinkomsten. Detta är en sjukt liten andel av ens disponibla inkomst fortfarande. Ökar räntan från 3.5 till 4.5% ökar det till 21% av den disponibla inkomsten.
Har svårt att se mega-krisen. Men visst många har säkert levt på marginalen och sitter inte bara på bostadslån utan en hög konsumentlån utöver det (bil, semester, m.m.). Då går det snabbt utför.
En procentenhet över styrräntan bör man kunna få som rörlig ränta efter förhandling. Om Swedbanks prognos stämmer så toppar då den rörliga räntan på 4%. Klart det kommer att märkas på konsumtionen, men de flesta kommer att klara sig. Dock blir det inte kul för den med hög belåning som separerar om nu priserna har rasat 30% nominellt.
Och man går säkert minus i värsta vintermånaderna om man har rörligt och 2500-3000 kWh per månad. Men det är ju nu. Sen har man 9 månader med lågförbrukning på sig att spara upp buffert för nästa vinter.
Det är väl snarare att det blivit en prischock folk inte varit förbereda på men när man väl har förberett sig för det är det inga katastrofökningar. Pratade med äldre släktingar de betalade uppemot 70% av disponibel inkomst i ränta under den värsta tiden på 90-talet.
Det som också kan hända är att folk som vill sälja men avvaktat plötsligt blir rädda att förlora ännu mer ifall dom väntar. Då blir det race till botten.
USA har visserligen en hel del ickereligiösa helgdagar som vi inte har, men å andra sidan har de inga helgdagar vid t.ex. påsk. Tveksamt om de har fler lediga helgdagar än vad vi har.
som så ofta är det rörigt 10 federala dagar och några extra i olika delstater.. Om jag minns rätt tror jag sett en siffra på på 27 lediga dagar i genomsnitt för anställda. Då varierera antalet semester dagar också stort och är inte lag reglerat alls.
Så är det. “Som i USA”-argument fungerar sällan bra eftersom det inte är mycket som är federalt. Det är också nästan alltid irrelevant och bättre att jämföra saker med jämförbara länder istället.
Var fullt med folk på Ikea barkaby i lördags, fullt på parkering. Mer än vid något tidigare besök, vilket var överraskande. Vi är ändå i slutet av fattigjanuari kombinerat med höjda räntor, elpriser och allmän inflation (i synnerhet på mat).
Den som har bundna lån och/eller bundet elpris är inte lika mycket i kläm och kan ta sig vissa friheter. Om man byter ut en Thailandsresa mot några restaurangbesök kanske man upplever lite lyx men till lägre kostnad.
Jag har varit runt i världen. Jag kan säga att det finns delar av Sverige som jag har att uppleva fortfarande iförd stövlar/ofodrade vandringskängor som är betydligt mera “upplevelse”.
Vi har medvetet inte åkt till Thailand med barnen.
Varför visa något som inte kommer vara tillgängligt för dem senare i livet ?
Om 20 år växer det palmer på den polska / litauiska Östersjökusten, men frågan är om vattnet är badbart?
Undrar hur många tjänstehjon som inser att de får lägre skatt den 25? Kan det bli total köpfest?
Det räcker säkert till en hel shotbricka på krogen! Den 25:e smäller det!
I am to old for this shit.
Är helt klart skillnad på när man köpte sin villa eller byggde den. 5-8 år sedan var kostnaden lägre och lånen som krävdes lägre. Band man dem är man en vinnare idag. De som köpt för 2-3 år sedan och inte bundit har det tuffare.
Resultatbaserat arbete hemifrån har funnits sedan 1960-talet. Slutkund är myndigheter. Men de som jobbar med detta har inga avtal alls, har aldrig haft det. Arbetet betalas med cirka 40-60 kr i timmen i nettolön för färdigt arbete/resultat. Det varierar ju hur lång tid utförandet tar. Inget fackförbund har någonsin velat ta i detta med tång, då de anser att det faller under eget företagande, trots att det utbetalas som lön. Facken sitter fast i fast-anställningstänkandet. Det ROWE som Lars skriver om verkar bara vara en annan variant av det moderna ordet gig-ekonomi till skitlöner, och inget att önska sig som det ser ut idag. Det måste regleras med någon form av minimilöner i lag. Tilläggas bör att det är mycket kvalificerade människor som arbetar med detta, ofta äldre.
Vad är det för fel på nudlar? Brukar själv ha ett lager som man tar fram när vågen plötsligt visar fel och det händer ofta efter julmånaden. Opålitliga grejor!
Nudlar är inte bra bantningsmat.
Jag kan ändå inte låta bli att nånstans tycka detta är hälsosamt över tid. Skogspromenad istf Thailandsresa, hemmalagat istf fast food. Osv.
Eller skulle vi rädda klimatet OCH samtidigt ständigt öka konsumtionen?
Ändlig värld…. Oändlig befolkningstillväxt…
Befolkningsökningen som ett problem är en 80-tals produkt. Ingen tror på den längre. Snarare ett problem med befolkningsminskning.
Det har aldrig i historien fötts så få barn per kvinna som 2022.
https://ourworldindata.org/future-population-growth
Äpplen och päron. Det har väl aldrig varit någon invändning mot födelsetalen?
Befolkningsmängden här och nu utgör ett problem här och nu och befolkningen kommer öka markant fram till 2050.
Befolkningsökningen är ett reellt problem, särskilt som den inte är särskilt jämnt fördelad, utan som högst på just de ställen på jorden som har sämst förutsättningar (dålig ekonomi/kultur/miljö).
Befolkningsminskning skulle innebära minskad resursförbrukning, vilket bara är nyttigt.
Jag undrar också hur det går för alla dessa matkasseleverantörer…?
LMK Group (Linas matkasse) ner -80% YoY säger det mesta om den saken.
HelloFresh studsar idag och i år men är ändock ner 54% på 12 månader:
https://www.marketwatch.com/investing/stock/hlfff
Foodora har gått bra den senaste tiden i a f.
Studs i år som det mesta som varit pressat. Minus 36% på årsbasis:
https://www.marketwatch.com/investing/stock/dher?countrycode=xe
Finns ju folk som inte har lån också. Och folk som äger och/eller leder banker (och vars efternamn börjar på W), och som därför har räntor på typ 0,4%, antagligen bundet så länge dom vill.
Tror du att folk som äger och leder banker har lån? Varför skulle de ha det?
Alternative eggsplanation?
Under de senaste veckorna har Livsmedelsverket larmat om en utbrett smittspridning av salmonella från ett svenskt äggstall. Matbutiker har därmed behövt återkalla flera förpackningar.
Aha. Gick och väntade på lite extrapriser på ägg, men eftersom det är minskad tillgång så förklarar det varför ICA inte kör några kampanjer.
Fan – nu låter jag som en pensionär som jagar extrapriser. Men vänta, det är ju precis vad jag gör…
Fastän jag har bostadsbubblan att tacka för så mycket.