Tyska Waz rapporterade förra veckan att den tyska lågpriskedjan Aldi ska höja sina matpriser med 20 – 50% idag måndag. Orsaken är kriget i Ukraina och att det exempelvis saknas djurfoder.
Aldi ska ha bekräftat uppgifterna men ville inte uppge hur mycket utan bara “betydligt dyrare”. Funke ska uppge att det handlar om 20 – 50% prisökningar och exempelvis 30% prishöjning för priset på smör. Procentsatserna avser dock inköpspriserna, så frågan är hur mycket som når butik. VD:n för Aldi säger dock till Waz:
“På grund av situationen på världsmarknaderna kommer vi att uppleva kliv i försäljningspriser som aldrig har hänt tidigare”
VD Aldi Nord till Waz
Orsakerna ska vara exploderande kostnadsökningar för vete, energi och djurfoder på grund av kriget i Ukraina.
Tillverkarna av mat vill höja sina priser även för andra livsmedelskedjor.
Nyheten har fått större internationell spridning idag.
Som rapporterat förra veckan låg Tysklands infaltion redan på 7.3% före dessa prishöjningar.
Ett svenskt livsmedelsbolag som bloggen pratade med förra veckan har höjt sina priser i sin e-handel med cirka 20%, men uppger att kontrakten med de stora livsmedelskedjorna löper på flera månader, så det dröjer innan priserna höjs i butik. I princip kan man som tillverkare sitta och sälja med förlust eftersom kostnaderna ökat, men de stora livsmedelskedjorna hänvisar till överenskomna priser vid inköp. Istället anmäler man en prishöjning, som sedan först slår igenom med månaders fördröjning.
Det är svårt att substituera mat för annat, t ex att suga näringen ur hörnet på en platt-teve, som ju alltid faller i pris.
Riksbanken kan förstås köra något KPIF-XEL, konsumentprisindex utan räntan, energi och livsmedel, så slipper man höja räntan för att inflationen sticker iväg. Särskilt barnfamiljer, samt de som redan lever på marginalen som t ex fattigpensionärer, har svårt att ducka stigande matpriser. Släng på stigande bolåneräntor och skenande driftskostnader för boendet ovanpå det, så fortsätter säkert bostadspriserna att rusa.
58 kommentarer
Vet inte hur gammal du är Lars men måste väl nästan vara 70tal och ironiska generationen för jag skrattar gott varje gång du raljerat om riksbanken 😂
Jag driver ett Charkuteriföretag.
Prisutveckling har på mina detaljer ökat över 34% endast på köttråvara från nov-21
Sedan tillkommer alla andra tillhörande produktionskostnader t.ex. plast (upp över 50%)
El, kryddor, transporter, mm.
Dock har de stora kedjorna börjat släppa på sina “fönster” då flera producenter går minus på att skicka varor och
väljer att “resta” istället.
Nästa stora höjning mot butik kommer 1 maj.
Prisutveckling fortsätter uppåt under våren, för att möjligt träffa en platå under sommaren.
Dock kommer detaljer såsom Entrecoté, Oxfilé, Biff som har hög efterfrågan runt midsommar att bli en bristvara.
So it begins…
Och stadshypotek sällade sig till de institut som höjer bolåneräntorna idag. Beroende på bindningstid höjningar med 0.4 -0.55 procentenheter
Dags att fundera ut vilka kryddor som går bäst med plattteven…
Maten blir dyrare.
Kina och Ryssland, de två största, har stoppat sin export av mineralgödsel.
Energin blir dyrare, det påverkar i praktiken allt som tillverkas inklusive mat.
Till råga på allt har nu neon blivit en bristvara.
Vilket ger störningar på tillverkningen av IC-kretsar.
Det här ser inte bra ut.
Angående svenskt stopp av rysk gas. Moderata riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin skriver på Facebook:
“Några ord om rysk gas.
Den skamlöse Per Bolund är med i Agenda och får hjälp att sätta bilden att det bara är MP som vill avsluta beroendet av rysk gas. Gissa vad. För ett år sedan blev hans egen regering överkörd av den borgerliga oppositionen och avkrävdes att i EU driva frågan om att Nordstream 2 skulle stoppas. Regeringen var mycket upprörd över vad man kallade för ett oseriöst agerande i EU-nämnden.
För ett par veckor sedan lämnade MP in en halv A4 i Näringsutskottet om att Sverige skulle stoppa importen av rysk gas. Alla partier utom V röstade för att inte fortsätta bereda frågan eftersom vi redan hade en position som jag uppfattar att det råder stor konsensus kring, nämligen att EU bör avveckla sitt beroende av rysk fossil energi. Forumet för denna fråga är riksdagens EU-nämnd, vilket naturligtvis MP vet. Sedan dess har det spunnits hejdlöst på temat att alla utom MP är för rysk gas. Längre från verkligheten är svårt att hamna.
I kvällens Agenda konstaterade moderaternas Jessica Rosencrantz tydligt att en avveckling av rysk gas måste drivas EU-gemensamt, vilket är det enda rimliga.
Anledningen till detta är enkel: Sverige har inget direkt flöde från Ryssland till Sverige som vi kan stänga av när vi känner för det, så som exempelvis Litauen som idag meddelat att man stoppar importen av rysk gas. Sverige får sin gas via pipeline från Danmark. Danmark i sin tur får sin gas dels från sina egna fält i Nordsjön och dels från det europeiska gasnätet, där en stor del av gasen kommer från Ryssland. OM det är möjligt borde Sverige naturligtvis försöka få ursprungsgarantier på sin gas, men det har enligt vad som hittills gjorts känt förefallit svårt eller omöjligt. Det är helt enkelt inte lätt att veta vilken kolatom som kommer varifrån efter att de legat blandade i ett danskt gaslager när man bara köper volym. Frågan om ursprungsgarantier bör dock utredas i botten.
Detta exemplifierar dock varför Sveriges enda chans är att driva frågan på EU-nivå.
Kan inte Sverige bara sluta använda naturgas imorgon? Inte utan betydande problem. Vi använder naturgas som insatsvara vid livsmedlesproduktion, för produktion av kemikalier till dricksvattenrening och som uppvärmning i bostäder i delar av södra Sverige. Vår chans är att driva frågan på EU-nivå eftersom vi just nu inte har något annat alternativ än att få vår gas till södra Sverige levererad via Danmark.
Det absolut mest motbjudande i Hela MP:s mediacharad är dock att det är den politik man själva bedrivit i Sverige och hyllat på kontinenten som ökat Europas sårbarhet och beroende av gas.
Tyskland har lagt över 5000 miljarder på att förtidsavveckla sin kärnkraft och bli mer beroende av gaskraft. Den svenska regeringen har strävat efter att göra exakt samma resa som den tyska. Våra kärnkraftsnedläggningar har resulterat i ett ökat indirekt beroende av rysk gas eftersom vi blir beroende av europeisk elproduktion i högre utsträckning när det inte blåser.
Varför har vissa EU-länder just nu problem med att sätta ner foten? Svaret är enkelt: Konsekvenserna skulle bli oerhörda. Ett abrupt stopp av all rysk gas skulle leda till att en mycket stor del av Tysklands och övriga Europas industri behöver stänga ner. Industrin står för ca 30% av Europas gasförbrukning. Miljontals människor skulle permitteras. Elproduktionen i Europa skulle vara i fara och vi skulle se risk för roterande frånkoppling. Uppvärmningen av bostäder på kontinenten skulle prioriteras, men ej kunna garanteras nästa vinter. Vi skulle därutöver förlora eller kraftigt reducera förmågan att producera konstgödsel och förvärra en redan annalkande livsmedelskris.
Allt detta är vad som just nu ligger på bordet för framför allt Tyskland, men även resten av Europa. Jag är ganska övertygad om att varje Europé med lätthet skulle bära varenda ett av dessa umbäranden om det var liktydigt med att det tvingade Putin till kapitulation i samma stund som gaskranen stängdes av.
Men om det är så att Putin kan fortsätta bomba barnsjukhus, skjuta bakbundna civila och lemlästa ett helt land i två, tre år till därför att länder som Indien och Kina fortsätter hålla honom ekonomiskt under armarna även om Europa kastar sin industri, livsmedelsproduktion, elproduktion och uppvärmning under bussen och därmed försvagar vår motståndskraft eller förmåga att intervenera militärt eller med ekonomiskt stöd, är ekvationen då lika självklar? Kanske, men den som vill göra detta till en enkel fråga har inte orkat genomlysa den. Oavsett svaret vet vi vilken politik som har tagit oss till den punkt vi nu befinner oss och vi vet att Sverige och Europa behöver göra upp med den. Vi behöver också göra oss kvitt det ryska beroendet, men det behöver göras gemensamt av Europa på ett sätt som är möjligt. Miljöpartiets kampanjflyers är av lika lite nytta för att staka ut den vägen som i alla andra sammanhang.
Den övergripande slutsatsen av de vidrigheter som uppdagats under helgen bör dock hos alla anständiga länder vara att Ryssland måste stoppas långt innan man når ekonomisk bankrutt.”
Vad tänker ni om det?
MP är inte riktigt i kontakt med verkligheten.
Så mycket kan vi konstatera.
Lite synd att inte fler konfronterar de med fakta.
Skulle EU stänga av gasen från Ryssland så tappar vi ungefär hälften av våra gasleveranser.
Det som borde oroa oss är om Putin dessutom går fullständigt banans och gör som Sadam när han valde att tända eld på sina oljefält.
Gå inte på detta med att det är omöjligt att ersätta rysk gas! Det finns tillräckligt med kolkraft för att lösa kontinentens beroende av rysk gas precis när man så önskar. För att underlätta ekonomiskt kan man lätta CO2 skatten och släppa utsläppsrättshandeln under 2022/2023. Inte önskvärt men nödvändigt när man inser vad som hänt i Butja och andra ställen.
Jag skiter i partier men två fel gör inget rätt! EU ska naturligtvis stoppa rysk gas men det hindrar INTE Sverige från att genast göra det. Ju fler länder som gör det individuellt, ju större press på EU.
Du behöver inte märka atomer, du gör precis som t.ex. med olika energislag till el. En viss mängd in och en viss mängd ut. Vi klarar oss definitivt utan rysk naturgas, men det kommer givetvis att kosta!
Strandhäll och en moderat jag glömt namnet på i Agenda misslyckades totalt med att förklara varför inte Sverige stänger kranen. Å ena sidan importerar vi så lite att det inte betyder nåt eller ger effekt. Å andra sidan kan vi eller vill inte och frågan ska hänvisas till EU. Utrikesministern hade en poäng igår att om enstaka förbrukare stänger av kan andra se det som argument för att de inte behöver agera. Carl-Oskar Bohlins kommentar ger en utförlig förklaring som man kan godta. Misstänkte starkt att det handlar om svåra konsekvenser. Strandhäll får dock underkänt.
Matbristen kommer att bli ännu värre i Ukraina:
“The Russian President sees himself as a “new Stalin”. Now, as his invasion of Ukraine is stalling, Mr Putin is said to be trying to starve the nation into submission. Russian troops have destroyed farmland, blown up agricultural equipment and planted landmines in the rich soil where crops should grow.”
https://www.express.co.uk/news/science/1590710/putin-news-stalin-plan-to-starve-ukraine-surrender-farming-eu-russia
“Släng på stigande bolåneräntor och skenande driftskostnader för boendet ovanpå det, så fortsätter säkert bostadspriserna att rusa.”
Absolut. Bostadspriserna verkar lyda sin egen logik. Har helt gett upp att försöka förstå mig på detta.
KPIF-SEK: ”En SEK är fortfarande lika mycket värd som en SEK så det är ingen inflation”.
Blir tillbaka till rovor och barkbröd i mörka fuktiga grottor om vi inte passar oss.
Inte det sämsta. Den brittiska befolkningen fick bättre hälsa och bättre tänder av ransoneringarna under andra världskriget.
Text på gravsten 2023: “Han svalt ihjäl helt frisk”
Absolut ingen kommer att svälta ihjäl i Sverige.
Vilket faktiskt händer redan idag. Det finns en del äldre som de facto svälter ihjäl eftersom vi inte tvångsmatar folk på äldreboende.
För litet näringsintag är för övrigt ett vanligt problem bland de mycket gamla vi har i samhället.
Men generellt kommer givetvis ingen att svälta ihjäl på grund av matbrist.
Tillsammans med nyvaknat intresse för att vara ute i naturen – https://www.svt.se/nyheter/inrikes/okat-intresse-for-hemvarnet-i-orostider – så kommer det Svenska Folket dra sig upp ur Netflix-soffan! Kanske tar mer än en kvart om dagen, men en bra start.
Borde inte Sverige kunna ställa om odling och foder om det kommer stöd från regeringen – subventioner kring kostnader av lantbruk och boskapsuppfödning?
EU-reglerna om träda har ju delvis redan åkt ut genom fönstret:
.
“Under 2022 får du använda trädor för bete, skörd eller odling utan att det påverkar förgröningsstödet.”
.
https://jordbruksverket.se/stod/lantbruk-skogsbruk-och-tradgard/sam-ansokan-och-allmant-om-jordbrukarstoden/nyheter-i-jordbrukarstoden-2022
.
Vi är inte i läget att kommuner kommer att börja plöja upp parker för att odla potatis, men vi lär se ert uppsving i odling i enskilda trädgårdar under 2022.
.
Förhoppningsvis tar man även en seriös diskussion om att begränsa byggnation av villamattor på prima odlingsmark.
.
Eller kan en och annan börja med självhushåll på villamattorna som finns på prima odlingsmark?
Jo, men hur ska villapsykotikerna kunna orka bygga nytt trädäck och riva ut sitt kök för tredje gången om de inte får grilla obegränsat med flintastekar och riskbruka alkohol? Jag emotser enorma mängder gnäll och tårar på internet.
Ja, det är nog många som kommer att bli rejält kjänkta framöver.
.
Människor som inte får bygga hus på klass 10-åkermark.
.
Hästfanatiker som blir kränkta, dels när försvarsmakten övar och stör deras korkade hästar, och dels för att kostnaden för att utfodra häst lär bli rejält mycket dyrare framöver.
.
Miljömuppar som limmar fast sig i gatan och gråtskriker om klimatet när försvarsmakten säger nej till vindkraftspark mellan kallinge och kaliningrad.
.
Osv.
.
Vindsvåningar torde dock vara safe, där man fortfarande kan vända spröda potatisbitar på sin teppanyakihäll.
Vindsvåningar är dock ett sätt att leva, icke enbart en bostad 😉
Hemskt att det ska vara ett krig som gör att vi värderar våran mat och kanske kan nu även en skäggis förstå att man inte överlever utan mat och kanske lugnar sig lite med att säga att svensk matproduktion är miljöfarlig verksamhet.
Fryst Avocado gick upp med över 10% till nytt rekordpris i min lokala butik* förra veckan, detta bara en månad efter den föregående rekordhöjningen – snart upptäcker nog t.o.m vegovänstern att matprisinflationen är på riktigt.
*Jag gillar avocado trots att jag är paleoganhöger, OK?
Mmm.., det blir fler lediga lokaler i galleriorna/köpcenter vart efter. Reflekterade över alla reklamblad som kommer och hur irrelevanta de börjar bli i och med kostnaden att bara köra 6 km ToR i byn vi bor. Blir inte dyrare att köpa livsmedel i närmsta (inte billigast) butik och övrigt/sällanköpsvaror över nätet.
Mellanöstern kommer drabbas hårdast, bl a Egypten importerar väl nästan allt sitt vete därifrån och matpriserna var ju en anledning till arabiska våren. Man kan gissa att ett par regimer nånstans där kommer falla pga detta. Och Afghanistan har redan en enorm svältkatastrof.
Ja, Afghanistan, LIbanon (där samhället/staten är mer eller mindre kollapsad) och ett antal andra nationer. På afrikas horn var redan innan en svältkatastrof av enorma proportioner under uppsegling.
På sätt och viss är vi lyckligt lottade. Vi kan klaga över ökande kostnader men den stora majoriteten av oss har ändå saker/kostnader vi kan minska eller helt försaka. Många runt om i världen hade redan innan detta svårt att få ihop till mat dag för dag.
Risken är väl att det här kommer att slå igenom på allvar nästa höst och vinter. Nu lever väl vi fortfarande på förra årets skördar. Brist på brukad jord, gödsel, frakt och energi. Vad kommer grönsaker kosta i höst ex.
Apropå bolåneränta: “– De som har varit med förut vet ju att räntan kan gå upp och de är oroliga. Och de nya bolånetagarna är också oroliga, för de har ju aldrig känt av en ränta på över två procent tidigare, säger Christina Sahlberg.”
Man blir ju mörkrädd…
Förhoppningsvis en icke-länk: hxxxs://www.svt.se/nyheter/ekonomi/stor-oro-bland-bolanetagare
Ett särskilt grattis till alla veggisar. Vi har för lite djurhållning i Sverige för att kunna ersätta bortfall av konstgödsel med naturgödsel. Så nu gäller det att börja konsumera mer kött. Visserligen tar det åratal att bygga upp nya djurbesättningar, men nånstans måste vi börja.
Jag föreslår att vi lägger ner ekologiskt, alternativt blir allt ekologiskt när vi bara har till gång till naturgödsel från våra köttproducenter. Måste erkänna jag blev konfunderad i samma stund som jag skrev detta, är det inte naturgödsel som är ekologiskt? Jag vet inte… Veggisar får hur som helst kasta in handduken solidariskt, nu behövs mer kogödsel.
Ekologisk odling använder naturgödsel.
Eller?
Ja, de bör göra det, men även för eko är det brist på naturgödsel så de får ständigt göra undantag.
Kan regeringens nya slogan bli “kläm en för nationen…”?
@M strom: Lite förenklat lämpar sig norra Sverige bra för djurhållning eftersom gräs och andra fodergrödor växer bra även i kallare klimat (vilket inte gäller för t.ex. vete!). Annars går det åt 10 kg grovfoder för 1 kg kött (ungefär) så om vi ska snåla med odlingsmarken ska vi inte odla så mycket djurfoder på plöjningsbara åkrar i södra Sverige.
Just nu handlar det dock om att höja ersättningen till både djur- och spannmålsbönder så att de har råd att fortsätta med sin produktion överhuvudtaget, de flesta går annars med förlust på varje kilo de säljer på grund av höga energi- foder och konstgödselpriser.
Det är en omställning från spannmål till grovfoder som vi behöver göra i södra Sverige.
Cirka 60-70% av odlingsarealen behöver vara vall/grovfoder för att få till ett hållbart lantbruk utan att vara beroende av mineralgödsel.
Gammalt hederligt växelbruk som var standard innan kemijordbruket tog över.
Väldigt förenklat ser ekvationen ut såhär: 10 kg grovfoder blir ett kilo kött och 9 kilo gödsel.
En ko producerar nämligen ungefär en skottkärra gödsel om dagen samt någon tiotals liter urin.
Ett växelbruk brukade vara ett år med spannmål etter trindsäd, ett med potatis eller annan rotfrukt och tre år vall.
På lite sämre marker fick man förlänga perioden med vall.
På så sätt slapp man växtföljdssjukdomar och utarmning av jordbruksmarken.
Goeran 63
är det inte så, att framför allt nötkött egentligen är “förädlad” spannmål/gröda? Och med det ganska slösaktig resursanvändning. Jag är inte alls emot kött, men de allt knappare resurserna bekymrar.
Vi har ju ingen pampas här, inte heller så stora ljungmarker och liknande växtlighet som i England som gynnar prod. av får- och lammkött i större utsträckning.
Nu när mycket drivs till sin spets är det kanske nödvändigt att pusha för en omställning av kosthållet.
Och hälsa fattigmanskon välkommen tillbaka
Världens fosfor börjar också ta slut.
Fågel och fläsk är förädlad spannmål/gröda.
Få och nöt ska egentligen främst äta gräs.
På mindre än hundra år har vi planterat igen cirka en miljon hektar betesmark.
Men visst, vi behöver ändra aveln av våra kor så de blir återanpassade till en mer extensiv djurhållning.
Bloggens rubrik “Evig tillväxt i en ändlig värld” har blivit hastigt tydlig i dessa dagar. Vi kanske har blivit pinsamt medvetna av att vi är på en peak av produktionsförmåga även om det pga kriget i Ukraina har lagt in en överväxel.
Det verkar ha blivit ganska stora höjningar, trot salt toppade på 52,5% enligt Bild.
Försöker klistra in en tabell på exempel här men formateringen lär ju bli helt åt h-e. Kan inte länka heller, för det ligger innanför betalvägg.
PRODUKT BELOPP PRIS 2021
EUR PRIS 2022
EURO SKILLNAD EURO SKILLNAD I PROCENT
Weihenstephan den bredbara osaltade 250 g 2.20 2,89 0,60 26.2
Brandt Zwieback 225 g 0,99 1:19 0,20 20.2
Leibniz smörkex originalet 200 g 0,99 1:19 0,20 20.2
Kerry Gold extra osaltat 250 g 2,29 2,69 0,40 17.5
Bärenmarke UHT-mjölk 3,8% fett 1,0 L 1:19 1,39 0,20 16.8
Fuze Tea Ice Tea Black Tea Peach 1,0 L 1:19 1,39 0,20 16.8
Golden Toast Fullkorn Rostat bröd 500 g 1,29 1,49 0,20 15.5
Weihenstephan gräddyoghurt jordgubbar 150 g 0,69 0,79 0,10 14.5
Kan vara något positivt med detta åtminstone för villaägare på sikt.
Som bekant är det ju rusning efter solpaneler att pryda taken med pga elpriserna. Skulle kunna bli samma sak med inköp av vinterisolerade växthus nedgrävda till en tredjedel i marken. Överskottsvärmen återvinns till huset.
Närodlat i dess sanna bemärkelse med mindre transport och utsläpp i atmosfären.
Skall själv satsa på detta nu efter införskaffandet av elbil och solpaneler. Hög initialkostnad men sen blir det billigt att leva. Att vara prepper på rätt sätt…
Jag planerar att ha solpaneler som avslutning av ett trädäck. Inte på taket pga många larmrapporter om mögel på insidan av råsponten. Vilken vinkel är lämpligast, 45 grader?
Det får bli en kompromiss (mina paneler kommer att luta mot söder):
“The tilt of the panels is important because your panels will produce a maximum of energy when the sun is directly perpendicular to them. During the winter in the northern hemisphere, for example, the sun is low in relation to the horizon. In this case, for the solar panels to get their best performance, a steep angle of 60° is best. During the spring the best angle is 45°, and during the summer when the sun is high in the sky, it’s best to have a low tilt at 20°!”
Beror på plats och läge, förstås. Undvik skuggande träd etc.
Det kan också vara bra* att sprida ut “ankkurvan” genom att ha paneler i O o/lr V, inte bara rakt i S. Då blir det en lägre men plattare effekttopp och man är inte lika beroende av molnighet mitt på dagen. Påverkar elevationen. Gissningsvis är du på omkring 60 grader? Blir ju enklare geometri … 🙂 Att döma av språket rör sig rådet om mer ekvatoriella breddgrader.
* “bra” för det stora hela, inte säkert för just dig.
Dra i ordentligt med paneler, du har ändå stora fasta kostnader för elektronik och installation.
Inga skuggande träd finns framför. Det är knepigt att få till O och V pga att tomten är en södersluttning. Det kanske blir AMG-batterier i dem rymliga torpargrunden som det planerade trädäcket ansluter till.
Sjunker verkligen platt-TV fortfarande i pris? De innehåller ju en massa integrerade kretsar, som det var brist på redan innan kriget?
Citat – “Det är svårt att substituera mat för annat, t ex att suga näringen ur hörnet på en platt-teve, som ju alltid faller i pris”.
Fullständig världsklass och en kommentar som borde rendera ett Pulizerpris eller i vart fall någon form av utmärkelse!!!
Jo det går alldeles utmärkt att substituera mat. Hört talas om radhusfilé eller radhusbiff. Eller kan man börja titta på ostpriset eller brödpriset. Lätt att kapa 20-30%. Men bekvämligheten sitter tungt, och enklast att handla på ICA eller Coop kanske. Men visst det blir dyrt att upprätthålla ett Coronakropps-BMI.
Får ändå med viss stolthet säga att mitt BMI gick ner 2 punkter under Covid hemarbetet. Tror det var länge sedan jag var så här vältränad!
Bra jobbat. Mitt gick en enhet. Så jag är numera en tjockis på 25,2 i BMI. Synd att så mycket som konsumeras sjunker med inflationen. T ex öl på krogen 45kr för en IPA på fat. Öl är inte bra för min BMI även om det är gott
Ligger själv nu på 21,8 (om nu BMI kalkylerna är något att ha) och som sagt var länge sen jag var så tränad som nu och då är jag ändå “rätt” mycket ute och rör på mig normalt.
Jag älskar radhusbiff med lingonsylt, jag skulle kunna äta det varje dag.
Blir intressant att ser hur Riksbanken hanterar transienten i matpriserna, är det övergående till 2023? Hur man än agerar så tror jag det fel, antingen nu eller genom ett deflationstryck om nåt år. Förutsatt att matpriserna stabiliseras 2023. Kanske är inflation och svag krona något vi behöver efter alla tidigare sötebrödsår. Valår så varför inte matbidrag utifrån hushållets storlek. För att det blir enkelt så..
Icke-inflationen.
Coops avgift för hemleverans. Från 49 till 129 kr.
Flakmoppe? Oljeblandat lär vara dyrt numera. På min tid var det en spänn, lika som 100 oktan. Lätt att komma ihåg.
Även om det är illa så anser jag att det är mer vettigt med högre matpriser än ännu högre bostadspriser. Bättre att betala skäligt för mat än oskäligt för bostäder.
Kan t.o.m bli bra miljöeffekter om vi tar bättre tillvara på maten och slänger mindre.
Bank, bygg och fastighetsoligarkerna har fått för stor del av löneslavarnas arbetsinkomster redan, de kan gott få en räka mindre på mackan.
Skjuter man på omlastningshallen till ett gigantisk sädeslager har det bara ett elakt syfte: Svält!
https://www.facebook.com/paekua/posts/2479989988802639
Firmans hemsida: https://paek.com.ua/
Det här med fördyring började innan kriget i Ukraina. Dessutom har Sverige en egen orsakad kris genom skatt på bränsle och inblandning av biodrivmedel. Allt det skulle kunna ändras snabbt om regeringen bara ville. Att portionera ut bidrag tar lång tid och kräver byråkrati. Dessutom riskeras orättvisa. Varför inte bara sänka vid pumpen redan i morgon?