Riksbankens räntebesked var väl generellt som väntat, dvs att man gör ingenting och att inflationen magiskt ska försvinna. Stödköp av obligationer kvarstår och den egna killgissningen av hur de själva ska agera är att de höjer reporäntan under andra halvåret 2024, vilket iofs är en skärpning.

“Sverige förklaras den höga inflationen helt av snabba prisökningar på el och drivmedel. Om man bortser från energipriserna är inflationen nära 2 procent. Riksbanken bedömer att energipriserna inte kommer fortsätta öka i år och att KPIF-inflationen därför faller tillbaka. Det är visserligen svårt att säga hur varaktig den höga inflationen kommer att bli, men i prognosen väntas den falla till drygt 1 procent i slutet av 2022 och ligga nära 2 procent från mitten av nästa år.”
Så var det med den saken. Högre energipriser påverkar alltså ingenting annat, utan existerat isolerat i ett vacuum. Att allt fler branscher höjer priserna kraftigt eller flaggar för prisökningar på grund av energipriserna är helt enkelt fel och bara inbillning.
Således lämnas styrräntan reporäntan oförändrad på noll procent.
Riksbanken skulle egentligen slutat köpa obligationer, men tog nu beslut om att köpa obligationer för 37 miljarder kronor under andra kvartalet för att kompensera för att en andel av stödköpen nu förfaller och betalas tillbaka. De ska alltså ersättas med nya obligationsköp och inte avvecklas.
Ingen är väl egentligen förvånad. Det spelar ingen som helst roll vad inflationen ligger på – Riksbanken kommer bara säga att det är tillfälligt och strunta i att vidta åtgärder. Själva styrelsen för Riksbanken verkar mest vara en arbetsmarknadspolitisk åtgärd där lite överavlönade kan få sitta och lajva att de är viktiga.
Ett rimligt förslag är annars att bara lägga ner charaden helt.
KPIF-inflationen är nu 4.1% men Riksbanken hänvisar nu istället på inflationen utan energi. För vi klarar oss alla utan el och värme.
Under tiden fortsätter marknadsräntorna uppåt. Femåriga bolåneobligationer har ökat cirka 0.3 procentenheter bara sedan månadsskiftet januari-februari.Tydligen tycker marknaden annorlunda än de smartaste i Riksbanksrummet.
35 kommentarer
Nästa år kan vi nog kallt räkna med att dom kör KPIF exklusive livsmedel & energi…
Absolut,
sedan lär vi vell även se
Extra billiga lån till kontantinsatsen för förstagångsköpare, för att inte bubblan skall spricka på små lägenheter. pga så höga bostadspriset
Lån, krediter, manipulation, där har du nästa grej för att blåsa upp bubblan ännu mer
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/12/battre-mojligheter-for-den-som-vill-kopa-sin-forsta-bostad/
Önskar man hade en film med en graf, som visade kopplingen mellan låg ränta och högre och högre bostadspriser i kombination med Ingves olika uttalanden om ” vi är bekymrade över den höga skuldsättningen” år efter år. Parodi nu kan de höja med gott samvete,
Vore det inte bättre med en kontrollerad höjning över tid och lite skön pyspunka på bomarknaden än den frontalkrock i 120 med en timmerbil som man får uppfattningen av att vi är på väg emot?
Japp. Allt som är nödvändigt som energi och mat ska tas bort från inflationsberäkningarna. Kvar finns platt-teve
Ja fönstret att pysa bobubblan stängs nog rätt snabbt.
USA har ju signalerat minst tre höjningar 2022.
UK har höjt.
Vi kommer stå rätt ensamma snart med nollränta och en rejäl flykt från SEK eller en attack på valutan är väl ett högst verkligt hot?
Blanka sverige och spräck bobubblan.
Märkligt synsätt hos dem på RB..
“Riksbanken bedömer att energipriserna inte kommer fortsätta öka i år och att KPIF-inflationen därför faller tillbaka.”
Fast det sägs inte om energipriserna faller tillbaka till tidigare, mer normala nivåer. Utan då som de kan tänka sig att dessa permanenteras? Rimligen antar Riksbanken att reallönerna hänger då med i samma takt som energipriserna ökat. 😉
Kanske inser RB att just nu finns det inget att göra åt energipriserna såvida man inte återstartar lite reaktorer eller bygger stora fossilverk lite kvickt typ för att få systemtjänster.
Intressant tycker jag.
Boräntorna kommer skena oavsett vad RB gör.
Inflationen är högst påtaglig, känner husägare som haft 12000-15000kr i decemberräkning för elen.
El är ju en ”ingrediens” i allt och driver pris uppåt.
Det enda RB gör är väl att sänka värdet på kronan och tvingas till aggressivare höjning senare?
Kan dom lyckas mjuklanda bobubblan är väl det en vinst men priserna har absolut skenat under pandemin och bankernas upplåning är ju i utländsk valuta till stor del och där går det upp. Vissa städer har sett 20% nedgång över 6 månader men det är ju ned från en enorm puckel.
Vad jag kan se har RB inte som främsta uppgift att hålla inflationen i schack längre utan dom försöker att inte krascha bobubblan men med en sådan enorm uppgång som vi just haft så känns det som att alternativet är hyperinflation som kommer slå ut medelklassen.
Blir hyperinflationen så småningom lönedriven kan det bli svårt för svensk export med snordyr el och ännu högre löner.
Ingen vågar vara den som sticker hål på bubblan så de slingrar sig som sniglar i salt…
Ingves förordnande löper ut sista december i år. Bäst för honom om Riksbanken sitter still i båten som Cornu skriver. Så kan ju en ny riksbankschef få ta itu med alla bubblor som Ingves & Co har skapat.
Det är väl i för sig inte helt deras fel. Om det inte funnits oerhört billiga krediter och alla gemensamt varit väldigt beredvilliga att med med lånade pengar bjuda över varandra för bostäder som blivit överprisade, liksom vår dysfunktionella bostadsmarknad i sig, hade situationen sett lite annorlunda ut. Visst ä delaktiga, men det är ju varken Riksbanken eller Banken som tvingar folk till att ta lån.
Jag har inte lusläst rapporterna men om man beräknar Riksbankens egna prognostiserade siffror kommer de höja till 0,25% ungefär i mars 2024 och därefter till 0,50% i februari 2025. Alternativt med en snävare trappa. Tvärtemot beskedet om nollränta till minst juni 2024.
Jag tycker det är hög tid för en uppdaterad Riksigelkott 🦔
Eventuella överlöner tar ut varandra, de ökar incitamenten att inte vilja punktera bubblan samtidigt som en liv i överflöd borde hejda ledamöternas känsla av nödvändigheten att nollräntepumpa.
Kan man får riktiga radbrytningar?
.
Som den fast utan punkt.
Tryck retur två gånger?
Så?
Med mellanrum
|
Som ovan
Inte som mellan “Som ovan” och denna.
Det kanske beror.
På vilken webbläsare man skriver i.
Eller inte.
Har dessa personer varit i en matbutik? Alla priser stiger. Alla. Och det är långt över 2 %. Jag litar inte längre på SCB. Något är fel.
Både SCB och du har rätt. Tänk dig en toppmobil för 15 år sedan med färgskärm och T9, typ SE T68i som kostade 6000 kr, idag kostar en värstingmobil 20.000kr (IPhone 13 Max Pro 1TB) . Det är en rejält häftig inflation men man kan faktiskt köpa en mobil med samma spec som T68 ny idag, typ Nokia 105, den kostar 229 kr så då är det deflation så har mobilen blivit dyrare eller billigare? Har man skuldfritt energieffektivt boende så är boendekostnaden väldigt låg och påverkas inte av räntor och höjda elpriser jmf någon högbelånad i en dåligt isolerad villa i SE4.
Du har helt rätt. Jag noterar priset på mina
”basvaror” fortlöpande, lite som PRO gjorde tidigare med sin matkorg. Priserna smyger sig upp hela tiden alternativt förekommer det mer och mer
”shrinkflation”. Ett kaffepaket som tidigare var på 500 gr är nu nere på 450 gr, ICA’s basic 3-liters plastpåsar som tidigare kostade 14.95 för 100 st är nu 12.95 för 30 st. Det finns hur många exempel som helst. Många bäckar små….osv.
Var håller Joakim Persson hus? Sportlov? Brukar komma en lång utläggning från honom gällande att inflationen är låg och att SCB mäter rätt.
Han kommenterade förra veckan, så han är reggad på nya bloggen. Sportlov, jobb eller pesten är väl de enklaste svaren.
Man får väl skilja på att SCB mäter rätt och vad Riksbanken gör av informationen, eller?
RB satsar nu allt på att energiprisökningen är en impuls som inte smittar av sig på övriga priser särskilt mycket.
Vi får väl se om det blir så.
Vissa produkter minskar man innehållet i och behåller samma pris bara, smarta trix, men vänta 2-3 månader när typ samtliga leverantörer till de stora livsmedelskedjorna tillsammans kommer tvinga fram högre inköpspris då avtal sträcker sig under lite längre tid.
Jag tycker synd om alla Pensionärer som idag lever på marginalen, lita på att alla ” 50%” bäst före datum blir nästa hysteri, så som toapappret
De kommer stå på kö direkt på morgonen när 50 % rabatt lapparna sätts på av personalen.
Vad händer med Lunchpriset, pizzerian hos mig gick från 100 sek för lunch till 115 i januari. men kostar det 130-150 sek, pga högre råvaror, kommer många välja lunchlåda,
Jag leker lite med en tanke här :
Vi har en högkonjuktur. Men är det framför allt konjukturen som driver inflationen nu?
Anledningen till att höja räntan är väl att dämpa konjukturen?
Men om prisökningarna orsakas främst av ökade priser på råvaror (insatsvaror), så är väl inte räntehöjningar effektivt för att dämpa inflationen?
Vi lever nu i en delvis självpåtagen ökning av energipriser. Konsekvensen blir att hushållen kan köpa färre varor. Det är ju i linje med vad många anser är en nödvändig utveckling pga klimatmålen.
Frågan är hur man ska få allmänheten att inse detta nödvändiga onda, och inte kräva höjda löner.
Importerade inflation, inhemsk produktion har inte blivit mer produktiv och värdefull, minskad konsumtion p.g.a. försvagad köpkraft, risk för mindre sysselsättning och fallande fastighetspriser. Inget som varken politiker eller RB kan göra speciellt mycket åt.
Hej! Hur tänker ni med att binda lån eller ej och bindningstid efter Riksbankens besked?
Vår bank hade tex igår tvåårsräntor som ligger på 0,21% över 3-månadersräntan och treårsräntor som ligger på 0.51% över 3-månadersräntan.
Om Riksbanken gör som de sa idag och inte höjer reporäntan förrän om över två år, finns det då något vettigt skäl att tro att de rörliga räntorna kommer att gå upp tillräckligt mycket inom två eller ens tre år för att det ska vara lönt att binda räntan nu på så kort tid eller är det bara lönt med längre bindningstider (som då ju har rätt mycket högre ränta och så rätt stora kostnader om man skulle behöva lösa lånen i förtid)?
Jag tänker följande: Hur mycket lägre kan räntan gå och gillar du veta dina månadskostnader? För min del finns det bara en anledning till att inte binda och det är om man vill byta bank.
Då slipper bankerna åtminstone höja kalkylräntan närmsta tiden. Och därmed hålla lånelöften ökande med lön. Priserna går nog fortsatt upp ett tag till, alla förutsättningar finns i a f och inflationen utan energi är som de sa predikerat till att sjunka till 1%.
Alltså, det här med att energi inte ska räknas med. Vad är det för ärter som på fullt allvar tror att människor inte använder energi? Jag kör på diesel, men hade jag haft elbil hade den kostnaden också gått upp.
Jag värmer med pellets som ökat i pris, men hade jag haft LVP så hade den kostnaden stigit.
Det kan inte finnas många som har det bättre nu än för ett år sedan.
Inflationen är relativ, tror du att elpriset är högre om ett år? Man exkluderar transienter, i inflationen. Vi är fast i låg inflation p g a hög belåning. Löneökningar kan driva inflationen enkelt, där är vi inte. Ökat energipris verkar med deflation på lite sikt. Det vet riksbanken. Du väger in en massa irrelevanta argument.
Nu sjunker 5-åringen såklart. Det var det jag kommenterade samt att kärninflationen lär backa. Frågor på det? 😉
Om usa har över 7% inflation, så smittar det av sig. Följt bilpriserna? Du får typ ingenting för 100.000:-
Jo andrahandsvärdet på bilar är skyhöga, p g a leveranstider på nya. Du känner säkert till en hel del anledningar, komponentbrist, pesten, fraktchaos, Intels miss etc etc. EU är dessutom inte USA vad gäller inflation, men det är troligt det sjunker där med till vår/sommar. Jag får väl sticka ut med en annorlunda åsikt här, eftersom de flesta verka tro likadant här. Har jag fel så kan jag äta lite ärtor 😅
Självklart får du ha det. 👍
Malus bonus gör nog lite med.
Sedan finns det de, som spekulerar i att det finns krafter, som vill köra valutorna i botten, för att få folket att önska ny valuta och att de då kommer erbjudas CBDC centralbank digital valuta. Enligt dessa är Väst avis på Kina, som kan ha så mycket bättre koll på sin befolkning.
Vad har bloggaren och resten av Cornucopia-folket för privatekonomisk strategi i dessa tider? Ligger ni likvida, i aktier/fonder, obligationer, råvaror, guld? Har för mig att jag läste nyligen i ett svar att bloggaren ligger 80% likvid? Själv ligger jag jättetung i aktier och fonder men funderar på att kliva ur nu och avvakta medan jag fortfarande ligger OK plus… dock skraj för inflation samt om kronan tar smäll.
Kör hårt på onoterat här
Inget att tillägga men vill testa att kommentera