Tidningen Aftonbladet uppmärksammar i ett infall av faktisk journalistik hur priserna nu sticker iväg på mat, exemplificerat av exempelvis glass med prisökningar på tolv till sexton procent som exempel. Branschorganisationen Livsmedelsföretagens chefsekonom bekräftar att prishöjningar måste till och att alla förädlade produkter kommer drabbas. Riksbankens dröm om att energipriserna existerar isolerade i ett vacuum utan att påverka annat verkar vara just en fantasi.
Riksbanken säger sig ju ignorera inflationen för den beror bara på energipriserna. Dock påverkar ju energipriserna allt annat, inklusive råvaror, transporter och förädling. Och nödvändigheter som mat, som bara Riksbanken klarar sig utan.
Livsmedelsföretagens chefsekonom säger till Aftonbladet, bloggens fetstil:
“Det är en fullkomligt sanslös situation för producenter, inte bara i Sverige utan också globalt. […] Det kommer att innebära prisuppgångar i konsumentledet, väsentligt mycket större uppgångar än förra året då det knappt märktes av. Det kommer på bred front med alla typer av förädlade produkter.“
Livsmedelsföretagen väntar sig också att prishöjningarna kommer komma allt snabbare.
Nu kan förstås Sveriges Riksbank även ignorera inflation i priserna för onödiga varor som mat och livsmedel, likt man proklamerat att energi också är onödigt, och på så sätt slippa höja räntan.
Exempel i artikeln är Dajmstrukt som höjs med 12% och GB Sandwich med 16% hos det Kremlstödjande Unilever.
Även det svenska familjeföretaget Triumfglass bekräftar att priserna ökar och att “vi har varit tvugna att höja våra priser”.
Glasstillverkaren Lejont & Björnen har rent av tagit bort sin hallonglass ur sortimentet efter hundraprocentiga prisökningar på hallon, även om storsäljaren hallonsorbet finns kvar fast med höjt pris.
Bland sådant som inte är glass listas hallonsylt med +38% i pris, knäckebröd med +11%, tvättmedel +13%, bryggkaffe mellanrost +21%, bryggkaffe franskrost +17% och franskbröd +10%.
Vi får väl se hur Riksbanken ska slingra sig framöver för att slippa höja räntan. Och alla får ju förstås reallöneökningar i årets lönekuvert, t ex KPIF-inflatione +2%, dvs 6.1% i löneökning. Eller hur?
50 kommentarer
Detta kan inte stämma. Jag har hört att de som har fjärrvärme, bundet pris på el, bor i hyresrätt, o.s.v., att höjda priser drabbar bara de som värmer huset med el, kör bil(både bensin och eldrivna) och är beroende av några som helst trasnporter. Min gissning är att nämnda grupper som inte berörs av höjda priser, helt enkelt inte konsumerar de produkter som räknas upp i blogginlägget. Riksbanken hälsar och instämmer.
Mycket riktigt, än så länge syns inga större prisökningar i det läget. Men det kommer nog nu med liten försening, Riksbankens förhoppning att energiimpulsen inte ska smitta av sig i andra inputpriser etc är nog lite väl optimistisk. Blir kul att följa KPI under våren.
Joakim, så är det för ett stort antal som bor i BRF också med fjärrvärme. Föreningen går med miljonöverskott tack vare extremt låga räntor samt lågt pris på fjärrvärmen. Men vi ska trots allt höja avgiften med 2% för att medlemmarna ska vänja sig vid den “normala” KPI inflation (för inte så länge sedan sänkte vi avgiften med 10%). Att bo i en central 100kvm+ lägenhet för under 7500kr känns rätt okej (allt inkluderat såsom el, avgift, räntor, kapitalkostnad etc). Vad gäller mat så är prisökningen rätt lätt att parera ifall man handlar smart, t ex nybakt valnötsbröd ifrån Lidl för 20kr, istället för nåt konserverat ICA bröd för 30kr+. Många saker går även ned i pris, men det kanske vi inte ska förstöra inflationsscenariet med.
Jag tillhör ju den lilla andel som tror att inflationen redan sjunker tillbaka i April/Maj för att fortsätta nedåt. Tycker Riksbanken gör rätt, åtminstonde utifrån min förståelse av ekonomi, som kommer till skam om jag skulle jämföras med dessa experter som sitter i Riksbanken.
Men som du skriver det ska bli kul att följa KPIF framöver, kärninflationen är ju trots allt inte alarmerande.
Inte ännu alarmerande inflation, men kan absolut bli det om Riksbanken har fel i sin tro. Vi får väl se. Det har helt klart blivit bredare inflation i USA åtminstone, men av någon anledning inte ännu i Sverige.
Joakim, absolut så kan det mycket väl bli. Skiljer ju en hel del mellan EU och USA dock. Men som sagt, vi får se vad som händer den närmsta tiden (året).
Adeln i sina hyresrätter kommer ju alltid undan jämfört med vanlig folk som betalar för sig.
Nja, skatteparadis i Sverige vad gäller fastighetsskatt. Och nu senast elräkningsbidrag. Inget att pipa om då.
Och såklart ROT-avdrag och ränteavdrag.
Jo, kaffet har jag märkt gått från 45 kr förpackningen till 55 kr på väldigt kort tid.
Ja kaffet är brutalt på nästan 100% YoY. Men det har förvisso med mer än det allmänna inflationsläget att göra.
Ogynnsamt väder i Brasilien framför allt.
Svårt att hitta kaffe till extrapris numera. För några år sedan frös ju en skörd sönder i ngn världsdel, men det gav inte samma effekt som nu. Rosterierna har ju mycket högre energikostnader.
Hallonsylten, nåväl, buskarna i trädgården kanske skall få några givor Promagna extra.
25 kg säcken jag köpte på Granngården för 330kr 2017 kostar för övrigt 595 SEK idag.
Promagna är för de som inte vet sådan konstgödning som används för matproduktion till skillnad från den billigare N(PK) gödseln som finns överallt, tillverkat av brinnande grafit från Chernobyl och saltrester från Uralsjön, och är avsedd för olika gräsytor som behöver växa fort.
NPK är bra grejor för gräsmattan. Men var svårt att få tag på i somras.
Fick info angående lönerevisionen för 2022, blir 2.1% i “lön potten” inom kommun finns ingen lön förhandlingen antigen accepterar man eller så söker man ny tjänst, men extrem stor personal omsättning som följd.
Bolaget tänker nog lägga sig på 1,7%
När läneläget för vissa personalgrupper är 10-20% högre om man byter jobb.
Så det kommer nog hända saker.
På min större arbetsplats låg på 6-7% ökning i lön. Men det är förstår bara en anekdot ifrån en kunskapskrävande branch. Normal är nog runt 2,5%. Så ingen direkt löneinflation, på det stora hela.
Skönt att jag på grund av koronakilona behöver dra ner drastiskt på sockerskiten ändå 🙂
Då köper jag bara mer sällan och prioriterar lokaltillverkad svenskägd glass och inte Kremlstödjande storföretag.
Är väl för övrigt mer kemikalier än mejeriprodukter i deras glass i ovan exempel ändå
Tror vi får se en trend där folk mer och mer odlar och gör sina egna förädlade produkter, Så sent som på 80-talet minns jag att folk fortfarande saftade, syltade, hade en liten potatistäppa osv i stor utsträckning.
Hagelbössan åker fram. De j-a rådjuren är skadedjur. Kan man äta bäver? Bäverdåren tuggar ner vartenda träd som jag hade tänkt värma huset med.
Det går absolut att äta bäver. Du måste framför allt ta vara på den fantastiska råvaran bävergäll. Den är vida hyllad världen om som världens godaste krydda till välkokade drycker.
Ekologisk trädfällare o gratis dessutom. Eller är det att denna tar bort glädjen med fällningsmomentet? Annars kan väl du ta vid efter bävern och kvista klart trädet?
Frågan är om det håller i sig eller om vi går in i en recenssion med lägre efterfrågan och därmed lägre inflation. FED verkar vara övertygade om att inflationen är övergående och dom sitter nog på bättre information än dom flesta andra. Personligen tror jag recensionen är runt hörnet för att normalisera allt från fastigheter, SPACS, NTFs, kryptohysteri och vad det nu är. Blir nog några sura år.
@RIKKITIKKITAVI Jag köpte Zoegas 450g för 40 kr på mathem den 31/1 Kampanjpris. Nu kostar billigaste Zoegas 54 kr.
Du vet attt om man trycker på “svara” på ett inlägg så läggs ditt under det 😉
Justerat för energipriser, bostadspriser och priserna på livsmedel så är ju faktiskt prisökningarna ytterst marginella i hela världen. Goda nyheter för alla er som inte bor någonstans, inte rör sig någonstans med fordon som kräver energi – och inte behöver äta mat.
Kollektivboende, dumpstrande bohemer på söder med andra ord? Inflationens vinnare!
Årets lönehöjning är det sista året i ett 3-årsavtal på hela 2,5% i potten att dela på för i år.
Jag har länge undrat över hur länge folks överkonsumtion ska fortsätta? Nya kök för 150 tusen fast det gamla är felfritt. Fyrhjulingar,Husbilar.Nya bilar varannat år.Utlandsresor 3 gånger /år. Tydligen har ju folk fått en massa pengar över under pandemin,när dom inte kunnat resa som förut. Det kanske är dags för Svenskarna att bli normaliserade?
Ja, folk har råd med både dyrare mat och energi. El kommer ur två hål i väggen, pengar kan Ingves trycka hur mycket som helst.
Mm, svenskars sparande gick upp nu under pandemiåren 2020-2021, men med kommande reallönesänkningar kommer de sparpengarna behövas för att upprätthålla dagens konsumtionsnivå.
Text till bild1, Jag läste först: Dumstrut höjs med 12%
Aj fan, då ligger man illa till. 😀
Jag är rätt kort så en 12% höjning hade jag kunnat leva med.
Undrar om de äter eller fikar på Riksbanken. Om kaffet går upp i pris borde Riksbankens kaffe också kosta mer. Hur gör dem då?
Micro QE. De trycker kaffepengar helt enkelt.
Vi ska revidera lönerna i mars/april. Jag kommer att få en reallönesänkning, det vet jag redan nu.
Garant kaffe (Willys) kostar nu 73.50 kr/500 gr. Kostade 53 kr för ett år sedan. Har gått upp rejält senaste tiden. Och det är inte bara kaffe som ökar rejält. I princip allting man kan köpa i en matbutik har gått upp.
Sa till frugan förra sommaren att jag funderade på en mindre frysbox, att förvara bär och frukt i för vinterhalvåret, för att slippa vaska så mycket. Men frågan är om det är värt att låta dens stå och brumma till dagens och framtidens elkostnader…
Jag köpte en mittemellanstorlek på frysbox som sägs dra 0,54kwh per dygn, det är inga stora summor det rör sig om. Med lite tur kan man binda i sommar om så till ett rimligt om än högre pris än vanligt
Vår “oberoende” Riksbank kommer inte tillåta några räntehöjningar före valet.
Det skulle ju kunna tänkas påverka valutgången.
Den 18e släpper SCB KPI, ska bli oerhört spännande att se, framförallt sugen på att se om KPIF -XE håller sig på 2% som riksbanken hävdar!
Mycket av livsmedelskonsumtionen är ju ren “lyx” som jag/man nu antagligen börjar avstå ifrån. Inte avstå för att jag/man inte längre har råd med dubbelt så dyr hallonsylt eller dubbelt så dyr glass. Nej, utan för att jag inte vant mig vid det högre priset och därför anser “den nya” prisnivån vara hutlös.
Nu till en genuin fråga, om någon kan hjälpa till med ett enkelt logik-konsekvens-resonemang — Hur ska Ingves kommande reporäntehöjning hjälpa till med att sänka konsumentpriserna? Som till mycket eldas på av högre elpriser och högre skatter (el, drivmedel)?
Jag ser ingen koppling där. Jag ser bara att reporäntan påverkar den rörliga bolåneräntan, men igen, inte konsumentledet. (Visst, man kan använda kvarvarande bolåneutrymme till ren konsumtion (“bostaden som bankomat”) men detta tror jag är marginellt). Den ursprungliga tanken är väl att dämpa skenande affärsinvesteringslån, alltså att dumheter uppstår när risk inte kostar något, men i dagens situation är det väl knappast skenande affärsinvesteringslån som driver inflationen.
Inflation och prisökningar är två skillda saker. Ingves kan dämpa inflationen (pengaskapandet) med höjd ränta. Men han kan inte dämpa rådande skenande prisökninar mha en högre reporänta. Prove me wrong.
Vilket också är varför Riksbanken är försiktiga med räntehöjningar. Det påverkar inte gasutbudet i Tyskland och troligen snarare negativt utbudet av energi i Sverige.
Det är ju lite av en rävsax man hamnat i, under högkonjunktur och inflation kan man med fördel använda räntehöjningar och under lågkonjunktur och risk för deflation kan man använda räntesänkningar men nu har man i vått och torrt fört en nollräntepolitik och ekonomin är på väg att stagnera samtidigt som inflationen tar fart. Inflation och stagnation samtidigt är “the mother of all evil”
Det enda som en räntehöjning skulle kunna göra nu är att signalera att det är dags för lönehöjningar och på så vis öka köpkraften hos hushållen men det är ingen garanti att så sker.
Vi har har en lång tid av låg inflation och ökade levnadsförhållanden bakom oss och inget som talar emot att det omvända nu kan att bli ett faktum
Kaffe är fan ingen “lyx”.
Utan kaffe på morgonen kommer jag göra en frontuträtning från Vitryssland till Georgien på ryska sidan och Pripjat känns som ett bra semesteralternativ.
En av anledningarna till att RB inte höjer är nog just att en högre ränta inte skulle minska inflationen. Den beror till stor del på engångseffekter (förutom energi). Höjda energipriser har ju dessutom redan en dämpade effekt så risken är att brasan släcks helt. Det som behövs för att RB ska agera är nog löneökningar och därför blir höstens avtalsrörelse intressant.
Har inom en snar framtid bytt jobb två ggr på 1, 5 år. Detta har resulterat i 17% löneökning. Dock bara 5,2 % i senaste förhandlingen så jag får knappast en reallöneökning i år men likväl tacksam för ett nollsummespel mot inflationen. Har råd med kaffe, glass och hallonsylt minst ett år till… “gråtmild av tacksamhet”
Du har väl då nåt din inkompetensnivå sen länge. Dags att bli chef sen?
Inkompetent har jag varit länge… Varför tror du att jag måste byta jobb så ofta? Min variant av The Great Resignation fast med fetare lönekuvert. 🙂
Oavsett hur man räknar inflation så är det högst tveksamt att högre ränta påverkar den.
Högre ränta i Sverige påverkar inte oljepriset eller Rysslands leveranser av gas till Tyskland. Det kommer alltså inte påverka energipriserna vilket är det som driver den “inflation” vi ser primärt. Att då istället göra det dyrare för folk att betala på sina lån gör att konsumtionen minskar vilket istället driver företagen ned i lönsamhet med arbetslöshet och depression som följd
Högre räntor kommer dessutom leda till mindre expansion av investeringar i energiproduktion i Sverige eftersom lönsamheten blir ännu sämre, alternativt till ännu högre energipriser för att lönsamheten ska bevaras.
Helt enkelt är det inte så trivialt som att höja räntorna.
Räntan på 10-åriga obligationer är i USA på väg rakt upp, den låg igår på 2%. Fortsätter det uppåt kommer räntorna i omvärlden också att stiga. Vilka investerare låter sina pengar vara kvar på en marknad där räntorna är lägre än vad man får någon annanstans? Då lämnar pengarna den marknaden och går någon annanstans. Om valutan försvinner ut ur landet, kommer valutan bli värd mer eller mindre? Om valutan blir värd mindre vad händer då med priserna? Vi har inte ett eget val, går räntorna upp i omvärlden kommer de att gå upp här också. Ingves är bara en pratkvarn, precis som Jeremy Powell. Om räntan fortsätter gå upp i omvärlden återstår väl att se.
Jerome Powell heter pratkvarnen.