Börserna fortsätter att vara stabilt positiva sista veckan på året. Stockholmsbörsen är tillbaka nära börsrekord och om detta fortsätter kommer året avslutas på all time high.
Dagschart OMXSPI |
OMXSPI gick +1.24% under måndagen och storbolagens OMXS30 +0.88%. En enda uppgång till likt detta så klår man som synes ovan tidigare börsrekord.
I USA gick S&P-500 +1.38% och Nasdaq 100 +1.59% så uppgångarna höll i sig även på andra sidan Atlanten. Valutorna är stabila, men guldpriset hänger med upp och noteras under morgonen på 531:- SEK per gram. Den amerikanska tvååriga räntan och steg till sin högsta nivå i år och noterades på 0.76%. Första handelsdagen i januari var räntan på de amerikanska tvååriga statsobligationerna 0.11%. 10-årsräntan föll tillbaka något till 1.48% och låg på 0.93% i början av januari, så räntegapet har krympt.
I Asien är det också stabilt positivt under morgonen. Hang Seng +0.27%, KOSPI +0.69%, Nikkei 225 +.137% och Straits Times +0.71%. Australien verkar stängt, eller så har jag iaf inte fått några uppdateringar i min feed.
Härnäst kommer ett blogginlägg om en mycket oroande inflationsindikator som nog inte kan ignoreras av media, om än av riksbanken. Ett av Sveriges största företag kommer höja priserna till konsument med 20-30% nästa år.
39 kommentarer
När vi ändå snackar räntor kan det vara värt att nämna hur de svenska bostadsobligationerna har har rört sig på rullande 12-månader:
2-åringen har gått från negativa 0.059% till positiva 0.303%
5-åringen har gått från 0.056% till 0.62%
Kanske dags för lite kul grafer där.
Och det betyder för oss ekonomiska idioter?
Att sötebrödsdagarna med sjunkande räntor (som gett dig så mycket) är över.
Ohlin.
Den svenska lånestocken ökar med 6.6% på rullande 12 månader så räntekostnaden är numer en stigande kostnadspost då Ingves inte har några fler julklappar att dela ut.
Taskigt läge.
Så bostadspriserna kan förväntas påverkas neråt och likaså börsen för oss idioter?
Så när det är ATL satsar man allt på rött?
Eller svart?
Appropå en skönlitterär bok med tvivelaktig hsitorietrovärdighet av en känd KGB informatör i Aftonbladets regi,
Eller kanske högoddsaren grönt?
Eller som en fd vänsterpartistisk partiledare uttryckte det om lånefesten "människor har vant sig vid att det är lätt att låna pengar…"
Jo, priserna lär väl påverkas, speciellt där jag bor. Det har varit rätt sinnessjukt när värderingarna och slutpriser gått upp 100% mot vad vi köpte för, per kvm.
Det är inte hållbart, om man nu skall slänga sig med det misshandlade ordet.
Har räntorna halverats sen 100% upp är det plus minus noll.
Dubblas räntorna går resan åt andra hållet.
Världens börser handlar helt om flöden och algoritmer.
Så länge svenskarna matar in stålar på den lilla Stockholmsbörsen går index upp. När det blir netto-uttag går det åt andra hållet.
Så enkelt kan det ju inte vara.
Priset kan inte enbart vara beroende av månadskostnaden, utan också andra faktorer.
Men det är ju ett klart samband. Folk kommer åka på färre semestrar och mindre lyxrenoveringar när räntehöjningar kommer.
Att skiljas och sälja blir dyrt.
Hela internet bygger på förenklingar så du får ta vad som bjuds.
Om högre räntor och högre energipriser (kom ihåg att spotpriset på el var 22 öre år 2020 SE3) så blir det mindre stålar i plånboken till nationalsporten spara (börsindex) och slösa (konsumera resa, bil etc).
Ja, jag är en idiot men jag kan räkna 🙂
Nåväl, det går som det går.
Vi är alla idioter. Tur vi är medvetna om det.
Värre för dem som inte insett det ännu.
Jo vi måste inse att allt kan ändras snabbt. Men man kan försöka påverka framtiden och inte tro att allt är förutbestämt. När det gäller aktier finns många strategier. Min är företag som verkar ha förutsättning att kraftigt ändra framtiden. Räknar med att många sådana företag misslyckas men några bör lyckas.
Självklart har räntan och elpris stor betydelse för nära framtid. Politiska beslut också. Men till slut avgör nya drömmar, nya idéer och teknologiska framsteg.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Så länge penningmängden fortsätter att öka är det svårt att misslyckas med en bostadsinvestering. Politiker väljer alltid den lättaste vägen, och att trycka pengar för att betala räkningar och undvika kollaps är lätt, dvs inget man förlorar val på.
Fast aktierna går fortfarande uppåt. Alla som har jobb klarar nog lite höjda räntor. Fossilgasen har fallit lite i pris så elpriset sjunker. Snabbstoppet i Forsmark i natt klarade nätet som tur är.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Är ganska trött på snacket om att aktierna fortsätter uppåt.
Titta på Alibaba som är världens största e-handlare. Minus 51% i år.
De klarar nog av höjda räntor men inte kostnaderna för den förtida avvecklingen av kärnkraften och de hundratals miljarder som investeringar i reglerkraft, stamnät och oplanerbar elkraft kräver.
Staten tar in lika mycket i energiskatt på villornas elförbrukning jämfört med vad den gamla fastighetsskatten gav.
Med momsen ovanpå det så…
Östergren, eller om man ska kolla lite bredare, OMXSGI upp nära 40% hittills i år, eller varför inte S&P 500 upp 29% ink utdelningar, eller DAX med +17%, eller FTSE med +14% osv.
Många börser som inte alls gått lika bra dock såklart, och knappast några stora ökningar att vänta från dagens nivå skulle jag gissa med inflation upp och räntor upp. Nåja, så får det bli.
JP
Som sagt, det handlar inte alls om värderingar. Det är helt passé.
Istället är det tjänstefolk som du som driver upp svenska index med månatliga insättningar.
Svensk CAPE10 är faktiskt en liten smula lägre än 2006-2007, så värderingarna är ännu inte lika uppblåsta som då på den svenska marknaden. Ser värre ut på den amerikanska och värderingarna är höga. Blir nog mager avkastning kommande åren helt enkelt.
Jag direktsparar i lite utvalda aktier för övrigt, förutom i tjänstepensionen och PP som får ticka på. Det går för det mesta ungefär som index när jag zoomar ut och tittar.
Reporäntan pendlade mellan 1.5-3.5% de åren så det är i princip omöjligt att dra någon vettig slutsats på värdering då och nu.
Som du säkert minns höjdes reporäntan till 4.5% i juli 2008.
Sen var det god natt.
Så det var inte de höga värderingarna som knäckte börsen hösten 2008 utan ränteläget och en firma som hade kokat böckerna.
Det är jag såklart med på. Det är ändå intressant att se att värderingarna för svenska börsnoterade företag idag är en smula lägre än då, med ett lägre ränteläge dessutom. I USA är det tvärtom.
Håller i övrigt med om att mycket av rörelserna varit flödesdrivna ett bra tag, mycket sparpengar som jagar de bolag som finns. Återstår då att försöka gissa när dessa flöden ändrar på sig, om man nu vill det. Alternativt att strunta i det och nöja sig med att företagens fria kassaflöde förr eller senare letar sig till ägarna.
Att värderingarna är "lägre" i år i Sverige kontra 2006-2007 tillskriver jag ränteläget.
Gå lite längre bakåt. 99-00 var jag något omskakad. Investerade under 90-talet i 10 IT-aktier med tanken att IT var framtiden och att några skulle gå upp ordentligt. Var sedan omskakad när allt ökade enormt. Blev tillfälligt helt frågande till vad ska vi göra med miljonerna? Sedan kom vi fram till att de får växa lite till och sedan ska vi satsa på utbildning i Afrika. Nästa allt försvann snabbt efter en topp på våren 2000. Vårt stora telekombolag fick på några veckor i princip alla order annullerade eller framflyttade. Allt med doft av IT föll.
Vänliga hälsningar
Nanotec
I princip allt som hade med it på svenska börsen var skräp under den eran.
Är väl i princip bara IFS som det blev ett stort företag med facit i hand?
Så klart dippade även IFS drygt 90% då alla sprang mot utgången.
Ja, värderingarna 99/00 var tämligen överdrivna på många håll, även hos vanliga bolag. Icke-IT-bolag stagnerade några år men tuffade på och gav helt OK avkastning på lite sikt, lite som det brukar vara efter en värderingstopp.
Det är till och med så att även med maximalt kass timing — klumpsummeköp 1999 i motsvarande svenskt index och uttag 2009 — så hade man gått realt lite plus (+11%) trots sämsta möjliga fingertoppskänsla.
Tacka fastighetsbolagen för avkastningen även om maximalt dålig timing.
På den tiden värderades fastigheter till PE7, handlades till 70 procent av soliditeten samt hade en direktavkastning på 6 procent.
Lika het som sektorn är nu lika iskall var den då.
Alla skulle ha och köpte it.
Hela den internationella överdriften inom IT berodde på en enda bild som visades på en konteras i början på 90-talet. Bilden visade internets tillväxt men vad som inte sades var att kurvan baserades på bara tre datum och sedan jämnades den ut och överdrevs framåt. Försäljningschefer byttes sedan snabbt ut hos olika telecom företag när de misslyckades. Utbyggnaden av internet var lite tidig.
För mig var det 3D-printing som gav enormt åter och jag lärde mig att det gäller att ha nog bredd i aktier.
Vänliga hälsningar
Nanotec
OMXS30 toppade 7 mars 2020 och har sedan dess avkastat 57 procent.
Castellum har under samma period avkastat 1250 procent.
Så då fattar ni alla vad som drivit svenska börsen.
Så är det, Castellum vansinnigt bra från just den tidsperioden, ännu bättre om man räknar in utdelningarna. Även OMXS30 _ink utdelningar_ har gått helt OK under tidsperioden, +687% sen 2002 där det finns lättillgängliga siffror. Fastigheter bättre än index under denna period som du nämner.
"The average stock market is historically 10% annually before inflation" så att vi landar i någon sorts verklighet.
Du har rätt Östergren men rätta teknologiaktier har gått bra. Har inte procenten klart för mig men är åter hyfsat välbärgad. Bytt en hel del aktier under åren. Säljer de som jag inte bedömer når upp och köper mest väldigt nya företag. Inte deltagit i fastighetsrallyt mer än villan som köptes för 165000 nu är värd uppskattningsvis så där 50 ggr mer idag. Mer inriktad framåt än historiskt, fast läser nu om en forntida katastrof som dokumenterats på Rökstenen. Tio år av missväxt för att solen angripits av vargar. Nu bortförklarat med vulkanutbrott.
DET KAN SKE IGEN.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ja, fastighetsrallyt bör vi inte se igen, och inte heller en uppgång på ytterligare 40% i breda marknaden. Precis som du säger Östergren, 10% årlig avkastning ungefär nominellt, 7% realt över långa, långa tidsperioder för riskfyllda tillgångar. Lägre om värderingarna mätt som CAPE10 redan är höga, vilket de är nu.
Ganska lustigt är också +687% sedan 2002 för OMXS30 inklusive utdelningar avrundat just 10% per år.
Om man är kund hos Avanza står den effektiva avkastningen individen haft per år klart och tydligt sedan 2004.
Jag har inte några aktier hos Avanza. Nordnet och några banker. Orkar inte räkna ut uppgången för summan av investeringar. Tog ut en del av vinster och köpte lantstället.
Min fru är klokare och har bara Avanza, samt köpt och äger fortfarande också fastighetsaktier även om teknologi betyder mer för henne också.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.