Inlägget innehåller annonslänkar för Kjell & Co.
Nedan följer en genomgång av vad jag har för hårdvara för mitt hemautomatiseringssystem, som körs samordnat via hemautomatiseringsträskets Home Assistant.
![]() |
Hueknapparna med aktuell programmering |
Jag får många frågor om vad jag har för utrustning för min hemautomatsering, så här följer en sammanställning. Jag utelämnar vilka system jag har specifikt för säkerhet, dvs kameror och larm, trots att security by obscurity is no security. Vad jag kan säga där är att jag på säkerhetssidan har valt flera olika lösningar för redundans, och inte heller enbart förlitar mig på Home Assistant där, utan där handlar det främst om integrering med övriga system. T ex är status på larm en bra indikator på om man är hemma eller ej, och kamerors rörelsedetektering kan även användas för att styra utebelysning.
Samtliga de komponenter jag nämner går att integrera med Home Assistant, men har annars separata appar och styrning. Den stora styrkan kommer dock av att samordna allt i ett och samma system.
Jag kör Home Assistant på en Mac Mini, som jag ändå har som server för olika ändamål. Andra väljer en Raspberry Pi eller någon annan dator man har stående ändå. Det går rent av att köra på olika NAS:ar med Linux-inloggning, men vad du väljer att köra för enhet för din egen hemautomatisering går jag inte in på i detta inlägg.
Grundkomponenten i hemautomatisering är annars bra vädersensorer, specifikt temperatur
Här använder jag Netatmos väderstation i grundutförande kompletterat med tre extra inomhussensorer, vindmätare och regnmätare. Regn- och vindmätare är bara som kul grejer, och används inte alls i några automatiseringar, utan temperaturer är det viktigaste. Netatmos inomhusgivare mäter även CO2, vilket är bra för att styra ventilation eller skicka påminnelser om att man ska vädra manuellt. Sensorerna tittar även på luftfuktighet och huvudenheten kan även mäta ljud. Det går även att bygga sig en larmlösning på Netatmos produkter, vilket inkluderar kameror, sirener, fönster- och dörrsensorer, dörrklocka och rökdetektorer.
Mest styr jag på utomhusgivaren, som är placerad på norrsidan av huset under taket på farstun och den reglerar exempelvis när värmen ska vara av eller på, kombinerat med om någon är hemma.
Mina värmepumpar från Mitsubishi i maskinhallen och vardagsrummet har också temperatursensorer. Även Philips Hues rörelsevakter för inomhus och utomhus har temperaturmätare.
![]() |
Ett axplock av sensorer i systemet, på en separat statistikskärm i Home Assistant |
Nästa steg i hemautomatisering är belysning och strömbrytare
Här är det Philips Hue som gäller för min del. Startpaketet är bra att utgå från. I övrigt har jag lampor överallt, inklusive utomhus, som alltså är iskruvade i vanliga armaturer. Jag använder även rörelsevakterna för inomhus och utomhus automatisering och just rörelsedetektering, samt som extra temperaturmätare. Utomhus är dessa dock placerade i solen, men rörelsevakterna har även ljusmätare, vilket kan vara bra för olika automatiseringar. Jag kör dock med hur mycket solkraften från SolarEdge genererar för att detektera om solen lyser eller ej, vilket styr exempelvis värmen i växthuset i kombination med utomhustemperaturen.
Jag använder även Philips Hues strömbrytare för allt där strömmen ska brytas, t ex diskmaskin, torktumlare och tvättmaskin om elpriset är högt, eller för att slå av och på julbelysning utomhus, eller värmen (lös radiator) i gäststugan och värmen i växthuset. Förr hade jag även detta på vattenkokaren, för att se till att det fanns varmt vatten till kaffe när man steg upp men jag glömde alltid att slå på vattenkokaren på kvällen, så det har jag lagt ner. Det går dock att göra detta, liksom brödrost etc för den som gillar sånt, men man upptäcker med tiden vad man faktiskt använder och vad som inte är en gimmick.
Skrivbordslampan från IKEA styrs via en sådan strömbrytare, då den har fast integrerad LED som inte kan bytas mot en Hue-lampa.
Jag har även en batterilös väggbrytare från Hue, som får sin energi från knapptryckningen, som inte säljs längre tyvärr, men med fyra knappar är fullt programmerbar till att via Home Assistant styra vad som helst i huset, t ex stänga av värmen manuellt.
Värme och kyla
Efter belysning och strömbrytare är antagligen värme det mest praktiska att kunna styra, men beroende på värmesystem är det inte så enkelt att bara byta ut. Jag har dock skaffat värmepumparna efter att jag skaffade hemautomatisering, så det har gått att lösa.
Värmepumparna från Mitsubishi är integrerade med Home Assistant, och körs beroende på utomhustemperatur och levererar även inomhustemperaturen till systemet. Värmen körs om det är kallare än 10 grader ute, men om temperaturen är över noll stänger den ner under högpriser mellan 07 – 10 och 17 – 20. Vid 24 grader i skuggan utomhus drar istället kylningen igång. Värme i växthuset styrs via en Hue strömbrytare enligt ovan, liksom värmen i gäststugan, även om den slås på och av manuellt. Men det är praktiskt att kunna slå på värmen där när man vet att man får gäster som ska övernatta, utan att behöva gå ut och göra det manuellt.
Närvarodetektering är också väldigt bra att ha
Som datanätlösning hemma körs Unifis produkter. Jag kör Unifi Cloudkey som styrenhet kopplat till en av PoE-switcharna många föredrar Unifi Dream Machine som styrning, samt brandvägg. Annars finns flera wifi-basstationer, vilket är själva vitsen. Integreringen med Home Assistant gör att man kan använda wifi för närvarodetektering.
Finns någons mobiltelefon på wifi är personen hemma. Är Teslan uppkopplad på wifi är den hemma, och därmed kan laddningen styras utifrån elpriset via den numera tredje parts av Home Assistant ej officiellt stödda integrereringen. Andra exempel på närvaro är att robotdammsugaren inte kör om någon är hemma. Närvaro används också för att maximera utomhusbelysningen när man kommer hem. Identiteter i Home Assistant kan kopplas just till närvarodetektering.
Ljud ger ytterligare möjligheter till automatisering och statusinformation
Home Assistant kan integrera med de flesta vanligare ljudanläggningar. Om inte annat via Google Cast, vilket sker med den Audio Pro G10 som står i köket. Jag har även integrerat de lite äldre högtalarna från Sony som annars används för multirumsljud. T ex kan högtalarna spela upp ett meddelande via text-till-tal om gräsklipparen kör fast eller lämna andra varningar, t ex om hög CO2-halt i arbetsrummet. Möjligheterna är oändliga, t ex kan man köra kyrkklockor varje hel timme eller varför inte läsa upp nyhetsrubriker?
Även Spotify är integrerat, så man kan t ex genom en enda scen ändra belysningen i hela huset samt dra igång en specifik spellista. Eller varför inte spellistan Welcome to the ricefield när robotdammsugaren drar igång?
Ljud som meddelanden är helt klart underskattade och gör att du – eller vem som helst i huset – kan få statusuppdateringar utan att behöva sitta vid dator eller ens ha mobilen med sig. T ex utmärkt för att integrera med rörelsedetektorer så husvakter kan få reda på om någon närmar sig huset.
Övrigt
I övrigt är även min robotdammsugare från iRobot och golvmoppen från iRobot integrerade (men finns inte hos Kjell) och körs igång i sekvens – först dammsugarroboten och sedan golvmoppen – när man lämnar hemmet. När man kommer hem avbryts städningen och robotarna kör hem till sig igen.
Husqvarna Automower är också integrerad, liksom Teslan och värmepumparna från Mitsubihi. Annat som lagts in är min skrivare, som rapporterar status på bläckpatronerna, samt solkraften från SolarEdge, även om det mest är statusinformation. Elpriserna hämtas från Nordpool-integrationen med Home Assistant.
Antagligen har jag ännu fler saker integrerade som jag inte kommer ihåg just nu.
I övrigt finns förstås Home Assistant på mobiltelefonen, paddan och som webgränssnitt via datorn. Mest styrs allt via mobiltelefonen, om jag inte sitter på arbetsplatsen med datorn och använder webgränssnittet.
![]() |
De översta och mest vanliga funktionerna i min Apple Watch |
De vanligaste funktionerna har jag även gjort tillgängliga via min Apple Watch så jag med ett enkelt klick på handleden kan göra de vanligaste åtgärderna, inklusive låsa upp Teslan, slå på värmen i bilen, justera belysning eller värmepumpen.
En varning utfärdas – hemautomatiseringsträsket är verkligen ett träsk när man väl börjar gräva. Dock, korrekt gjort så behöver man faktiskt inte göra så mycket för när systemet är konfigurerat och automatiserat så … sköter det sig själv. T ex tänder och släcker vi nästan aldrig lampor manuellt längre, eller justerar värmen. Problemet är att man ständigt hittar nya saker att automatisera …
32 kommentarer
En vinkväll med bloggaren att diskutera hemautomation vore ju otroligt roligt, har väldigt liknande utrustning hemma. Kan tillägga att Netatmos Vind och Regnmätare har en upperligare funktion när man har markiser med automation. Har försökt styra dem baserat på ljus och väderprognos men konstaterat att ha möjligheten att trigga indragning av markiser baserat på om vindstyrkan går upp eller lokala regnsskurar faller är värdefull för att rädda markiserna så de inte bara stannar nere för att solen skiner.
Tycker räckvidden på Netatmo är rätt kass, tappar kontakten med utomhusenheterna rätt ofta trots att det bara är en torparvägg av trä emellan.
Jo. Ska jag sätta temperaturmätare långt bort utomhus numera så kör jag Philips rörelsevakter. Den jag har som är längst bort från huset ligger ca 100 m bort, och en annan 80 m bort, men på andra sidan ett berg – de använder ju dock Zigbee så där studsar temperaturen på utomhuslampor på vägen.
Hur kommer det sig att du har strömbrytare för diskmaskin, torktumlare och tvättmaskin? Är det inte lättare att bara inte starta dom om priset är högt? Eller är det för att förhindra att någon oavsiktligt startar diskmaskinen när priset är för högt?
För att pausa dem när priset går över brytpunkten, vilket kanske bara är en timme. Stänger även av dem när ingen är hemma, glömde skriva det, pga brandrisk och risk för vattenläckor.
I övrigt behöver man ju således inte hela tiden kolla på elpriset.
Om du bryter matningen till maskiner med någon form av "aquasafe" på inkommande kallvattenanslutning, så bryter du även skyddet i fråga.
Precis, det least skriver är viktigt.
Många nya disk och tvättmaskiner har ett smart elektriskt skydd (magnetventil) mot vattenskador om slangen börjar läcka.
Bryter man strömmen så fungerar givetvis inte det skyddet och det kan bli halvtråkigt, kronor sparade kan bli tusenlappar ut i vattenskador
Bästa är väl att stänga vattnet till maskinen manuellt men hur många gör det
Nån som vet om det finns gratis API för att hämta aktuellt timpris?
https://www.nordpoolgroup.com/trading/api/
Dagens hämtas med (exv): https://www.nordpoolgroup.com/api/marketdata/page/10?endDate=09-11-2021¤cy=SEK
(notera datumformatet)
👍
För HA https://github.com/custom-components/nordpool
Finns det någon "Pet Automation" för katterna i Cornus hus ännu? Som t ex
Automatic Pet Toilet? Automatic Pet Feeder? Pet Cameras that not only lets you chat with your cat, but also rewards their attention with a yummy treat?
Som bloggaren skriver ett träsk inledningsvis men när allt är klart så fungerar det perfekt, förutom när vissa i hushållet ingående personer inte sett automationsljuset såsom jag och envisas med att använda tv:s egen fjärrkontroll och inte använda den programmeringsbara harmonyn-som givetvis är uppkopplad…..Bekräftar tesen att ingenting är i—-säkert.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
En säkerhetsfråga som jag vet bloggar verkar ha lite högre ambitioner än genomsnittet. Har själv lagt HomeAssistant samt andra tjänster jag vill ha extern access till bakom en reversed-proxy över https. Sedan 2FA för alla inloggningar med 25 tecken långa lösenord. VPN tunnel för när jag reser men HomeAssistant samt några andra appar som jag gärna ha access till utan att slå på VPN så för att nå tjänsterna utifrån måste lämna någon dörr på glänt. Är detta rimlig nivå enligt bloggaren eller har du tips på förbättringar?
Du verkar veta vad du håller på med.
Det är väl enkelt med ett VPN? Kör själv så på telefon, dator, platta t ex, så att man kommer åt hemmanätverket på resande fot. Routar bara lokala nätet via detta VPN så vanlig surf går inte därigenom.
Cornu – Tack för svar vill tro det men förvånasvärt ofta läser jag saker här jag inte tänkt på.
Tratt – Jo VPN funkar har det som du beskriver installerat för plattor, telefoner och datorer och använder det alltid när jag kopplar upp på okända WIFI nätverk. Men att tvinga in att trafik via VPN även när den går över 4G känns lite väl och jag ser tydlig tidsfördröjning då även fast jag har 1000/500Mbit så går svarstiderna ned när jag måste gå över min VPN. VPN är dessutom lite krånligt för frugan så har svårt att få henne att acceptera en lösning där hon måste leta sig in i en undermeny för att slå på VPN om den tappat sin anslutning och därmed kan hon inte använda de appar som hon vant sig vid att använda från vårt hemma cloud.
För just Home Assistant remote access kan man titta på Nabu Casa's lösning för remote access. Eftersom det är Nabu Casa som är företaget som ekonomiskt står bakom Home Assistant har du redan "bjudit in" dem i ditt nätverk så säkerhetsrisken har du redan tagit.
$5/mån stödjer utvecklingen av HA och ESPhome dessutom.
Fullt medveten om den lösningen men där är jag nog av uppfattningen min säkerhetslösning är bättre än att ansluta till deras molntjänst. Då sannolikheten att någon vill hacka deras system och få tillgång till allas login är högre än risken att någon vill specifik ta sig in i min lösning. Att köra lokal open source programvara installerad jämfört med att släppa in dem direkt bakom min brandvägg via en molnlösning tycker jag nog är två väldigt olika saker ur säkerhetssynpunkt. Sen att man borde stödja HA utveckling med 5$ i månaden har jag väl inget bättre argument än att jag är förbaskat snål när det gäller subscription fee´s men köper gärna en ny server för alldelens för mycket pengar så totalt ologisk jag vet =)
Nabu Casa fungerar väldigt bra!
Sagt med ironi:
Antar att du kompilerat din kompilator själv på ett egenutvecklat OS och sedan kompilerat VPN:en själv.
Sagt med allvar:
Håller i princip med dig. Dock är det omöjligt att vara säker på att inte din webkamera på söndagar 02:00 öppnar ett reverse-proxy till någon.
Vad det gäller lokal programvara så är det ju så att man kanske litar på koden du vill köra (HA i detta fall), men alla andra hundratals dependencies då? HA är byggt i python och pip med sammanlagt ett hundratal dependencies när man slår på lite integrationer.
Sökning på artikeln "Dependency Confusion: How I Hacked Into Apple, Microsoft and Dozens of Other Companies" rekommenderas inte.
Självklart kompilerar jag allt själv från källkod (returironi).
Nej jag är fullt medveten om att om någon vill så kan de tränga in. Men att ha en rimlig säkerhetsnivå som gör det omständigt nog att värdet att ta sig in är lägre än ansträningen att utföra det. Risken du beskriver att någon bygger in ett dependencies som skapar ett hål via en integration så är jag mest misstänksam mot min Xiaomi robotdammsugare som åker runt och kartlägger mitt hus på daglig basis. Sådana risker tror jag man dock får leva med och jag är nog inte målbilden för kinesiska statens hacker kollektiv. Har ju såklart robotdamsugaren på ett separerat VLAN som begränsas dess möjlighet att komma åt mitt arkiv med roliga kattbilder =)
Bygglovet och därmed planlösningen på ditt hus är väl i.o.f en handling som går att få ut från kommunen, men din dammsugare kan ju mäta upp rummen och se den flyttade väggen där du gjutit in det hemliga kassaskåpet och sälja infon på DarkNet.
Separat IoT-[V|W]LAN är en miniminivå håller jag med om till 100%.
Personligen tror jag att IT-apokalypsen kommer när den dolda kines-koden i alla ESP[01|8266|32]:or vaknar till liv och skapar kaoz. Ain't gonna be pretty.
Räcker väl inte att kompilera själv. Du måste ju granska koden först.
Kompilatorn själv kan ju dessutom introducera problem; trojaner eller som gcc gjorde – en överoptimering som orsakade problem (CVE-2019-15847 exv)
Nog bäst att boostrap-kompliera kompilatorn efter att ha kodgranskat hela kompilatorn först.
På sin egenhändigt byggda dator bestående av diskreta 74***-logik-kretsar tillverkade på den tiden Kina var ett jordbruksland (referens till Ghost Fleet för den som missade)
Gällande kineskoden i ESP:or så är det ingen risk att den orsakar det tänkta/planerade kaoset, buggarna som den koden innehåller kommer orsaka helt oväntande kaos.
@least – tycker nog att de funkar för det mesta när de väl rullar. Ibland råkar man ut för lite timing-problem som man löser med en delay() mellan kommandona eller en liten for-loop…
Rock-solid, eller hur? 😉
Ok jag är inte tillräckligt prepper-paranoid är tydligt. Tack för feedback i kommentarsfältet tror dock min lösning är tillräckligt säker och avtackar mig rådet att granska källkod innan jag vågar lite på något program. Men uppenbarligen ingen ände på hur svårt det är att verkligen skydda sig i IT världen.
Nu förstår jag varför blogg-ägaren arbetar 80-90 timmar per vecka.