Som överskottsinformation från den nu stängda enkäten om kollektivtrafiken, som kommer redovisas senare, så hittas bloggens över- och underrepresentation per capita och län. Bloggen ser ut att vara per capita överrepresenterad i län där det finns universitet – undantaget Skåne – kanske beroende på att bloggläsarna domineras av högutbildade tjänstemän. I länen Uppsala, Västra Götaland, Stockholm, Östergötland och Kronoberg är det störst chans att en slumpmässig person läser bloggen. Allra minst risk att träffa en bloggläsare är det i Gävleborg och Blekinge.
Bloggens över- och underrepresentation per capita och län |
Bloggen har ungefär 50 000 unika läsare i veckan och cirka 140 000 i månaden. Eftersom enkäten bara kört några dagar så handlar det nog främst om de veckoliga läsarna, som kan sägas vara 0.5% av Sveriges befolkning, dvs en på 200 slumpmässiga personer. Eftersom bloggens läsare till 95% identifierar sig som män, så innebär det att ungefär en man av hundra i Sverige läser bloggen varje vecka.
Utifrån fördelningen av enkätsvaren kan man jämföra med hur fördelningen borde varit om läsandet var jämt över landet, och ser då att bloggen överrepresenteras 30% i Uppsala ln, 28% i Västra Götalands län, 23% i Stockholms län, 11% i Östergötlands län och 10% i Kronobergs län. Samtliga dessa har universitet och/eller tekniska högskolor, vissa av dem som Västra Götaland rent av flera högskolor.
I Västerbottens län – där vi även hittar Umeå universitet – är läsandet ganska nära förväntade per capita, dvs en man på hundra besöker bloggen varje vecka.
I resterande län är bloggläsarna mer unika och således underrepresenterade. Allra mest underrepresenterade och med det unika är bloggläsarna i Gävleborgs län, där läsandet är 58% lägre än vid jämn fördelning per capita, följt av -49% i Blekinge län.
Resultaten är inte överraskande. Enligt tidigare enkäter är cirka 75% av läsarna högutbildade, cirka 75% jobbar som tjänstemän, chefer eller egna företagare. Ca 75% är höginkomsttagare enligt definitionen att man betalar marginalskatt. Ca 75% är i åldern 30 – 55 år. Den enskilt vanligaste branschen är IT följt av andra tekniska, medicinskt eller naturvetenskapligt högutbildade yrkesgrupper, och som sådant är det rimligt att läsarna är vanligare i de områden där det skapas företag och arbetsplatser för högutbildade i och med att det är universitetsregioner.
Sedan stämmer detta inte fullt ut. Bloggen är t ex underrepresenterad i Skåne trots Lunds och Malmös universitet, och varken Örebro eller Karlstads universitet verkar locka bloggläsare. Undantaget Lund, som inte är den största orten i Skåne, till skillnad mot Göteborg, Linköping, Stockholm, Uppsala och Växjö, så är ju Göteborgs Universitet, Chalmers Tekniska Lekskola, Linköpings universitet, Stockholms Universitet, KTH, Handels, Karolinska, Uppsala Universitet, samt även avvikaren Västerbottens Umeå Universitet de äldre mer traditionella något mer prestigefyllda universiteten än de nya skapelserna. Här avviker dock Växjö där Linnéuniversitetet är nytt.
Man kan även kanske titta på hur många som jobbar inom IT i respektive län och få en matchning även där. Det är antagligen så att något i mitt anslag och ton tilltalar en viss form av personer, vilket också innebär att bloggen har en begränsad läsekrets då den inte har ett bredare mer tilltalande och simplare mer tillmötesgående anslag, ämnesval och ton. Kramizar på er!
Men bor du inte i rubrikens län så får du alltså ge dig själv en klapp på axeln för att du är unikare än väntat.
Resultaten om vad man tycker om kollektivtrafiken redovisas i ett senare inlägg, och ligger helt i linje med tidigare återkommande enkäter om kollektivtrafiken.
19 kommentarer
"Det är antagligen så att något i mitt anslag och ton tilltalar en viss form av personer."
– Höger?
Genomtänkt?
Nja. Internetnivå 🙂
Kan ju också vara så att kollektivtrafik inte finns som ett rimligt alternativ i många län. Har själv inte nyttjat kollektivtrafik de senaste 15 åren och kan långsiktigt räknas på ena handens fingrar. Kan ju ge en viss bias till svaren.
Nu var ju inte alla de här länen de som fått högst betyg för kollektivtrafiken direkt.
Samma sak i Södermanland. Framförallt stadsbussen och då går det fortare att gå eller cykla. Senast använt för + 40 år sen.
Ligger nog nånting i det. I exempelvis Värmlands län är det nog få potentiella läsare som inte använder bilen överallt.
Vägnätet är helt värdelöst härute på Värmdö, så det kan inte bli nåt bra kollektivtrafik på slingriga, gamla ko-stigar, feldoserade kurvor och helt utan vägren. Många av mina grannar har krockat (=blivit påkörda) eller kört på en älg eller ett rådjur (som vi).
Om man går på kommentarerna så verkar bloggens klientel väldigt långvariga.
Statistik är alltid kul att läsa. Ett förslag till ny undersökning är vad bloggens läsare betalar för sin el. En ganska aktuell fråga.
Håller med, vore intressant att se vad folk betalar för elen.
Vet folk vad de betalar för elen? De flesta in min närmaste krets har autogiro och bryr sig inte: "- Över tid är rörligt alltid billigast" och "- Det drabbar ingen fattig".
Vi ser ut att ha gjort av med närmre 600 kWh nu i november – tror det är rekord för en november sedan vi flyttade in i huset för fem år sedan.. mina drömmar om att äga ett äkta passivhus ser allt avlägsnare ut. Energideklarationens 4500 kWh ser ut att hamna på över 5000 kWh detta år också.
600kWh är ju bra! Jag har gjort av med 900kWh i November varav ungefär hälften är uppvärmning. Ligger på ca 10000kWh/år efter att ha halverat elförbrukningen med en luft-luft-pump.
Vi har bränt 471 kWh hittills, med en dag kvar.
Vi har bränt 471 kWh el tom den 29 november. Senaste veckan har jag dock eldat en hel del i kaminen som ersättning för värmepumpens elpatron pga elpriset. Har också varit bortresta 5 dgr, drar ned lite. Nybyggt (välisolerat) hus på 173 kvm i Stockholm, med FLVP.
Glöm inte Uppsalas andra universitet – SLU 🙂
KTH rules, bara att titta på vilket lärosäte i Sverige som har flest Nobelpristagare !! Skämt åsido, känns ju som att vi i detta land hela tiden åker bakåt avseende generell IK (IQ). Blir ju själv djävligt skrämd när det dyker upp "högutbildade" trainees, som inte ens kan fylla i en obligatorisk sk skyddsblankett, utan ordentliga stavfel (inte bara pga språket). Sedan skall vi accepteras dessa personer som om dom vore vem som helst inom proffesionen. Vet ej vad jag skall säga mer, bara en reflektion. Väl mött
Går det att se vilket land utomlands som har flest läsare? Lite kul för oss som bor utomlands.
Gissar på Finland, Norge och Spanien.
Ser inte kopplingen mellen intresse för bloggen respektive intresse för enkäter om kollektivtrafik.