Reuters rapporterar att hela Libanon nu är strömlöst efter att landets två största och dominerande kraftverk fått slut på bränsle. Strömavbrottet kommer fortsätta i flera dagar uppger en talesperson till nyhetsbyrån. Sedan den kärnvapenkraftiga explosionen i Beiruts hamn för ett år sedan har landet fortsatt mot totalt sammanbrott.
Dieseldriven reservkraft i Tanzania |
Explosionen i Beirut och Libanons största hamn har lett till ekonomisk kollaps för landet, tillsammans med korruptionen och inkompetensen hos regeringen och myndigheter.
Det statliga elbolaget varnade redan i september om risken för total nedsläckning på grund av att de oljeeldade kraftverken var på väg att få slut på bränsle, och nu gick det alltså inte längre.
Eftersom Libanon inte heller kunnat betala har också ett turkiskt kraftbolag stängt kraften från två flytande pråmbaserade kraftverk man haft vid kusten de senaste åren. Bolaget Karpowership ska ha fordringar på över 100 MUSD på det statliga libanesiska elbolaget.
Av potentiell kraftproduktion i Libanon ser 2 256 MW ut att vara landbaserad oljekraft, 405 MW varit Karpowerhips två pråmar och 231 MW vattenkraft (Wikipedia). Om de dryga 90% av kraftproduktionen som oljekraften står för faller bort kommer inte elnätet kunna klara sig ens om alla vattenkraftverk kan köra för fullt, och elnätet ligger nu nere helt i landet.
De mer välbeställda i befolkningen kan dock som så ofta är fallet i U-länder ha egen kraftproduktion via dieselgeneratorer, men hur länge de egna bränslelagren räcker är en annan fråga. Samt förstås på hur man löst säkerställandet av det mikrolokala monopolet på den fungerande strömförsörjningen. Kostnaden för egen kraft är inte bara utrustningen och bränslet.
Strömavbrottet ska pågå i flera dagar innan man eventuellt får leveranser av olja, vilket ska ske genom avtal med Iran. Tills dess är sex miljoner libaneser utan ström.
Sedan räcker inte oljan som ändligt fossilt bränsle för evigt på grund av peak oil, samt förstås att det är ohållbart ur klimatperspektiv. Libanon måste bort från att köra 90%+ oljekraft, men saknar förstås pengar till nödvändiga investeringar i kärnkraft och till viss del förnyelsebar energi. Korruptionen och osäkerheten i landet gör också att få är intresserade av de långsiktiga decennielånga investeringar som krävs. Kraftverk på pråm man kan bogsera bort är förstås en lösning. Oljekraftverk är dock relativt billiga, och inte beroende av fast infrastruktur som gasledningar, som enkelt kan saboteras. Läget sätter dock fingret på världens ohållbara energiförsörjning där cirka 85% är fossila bränslen. Som bloggen skrivit många gånger kommer U-länderna drabbas först, medan I-ländernas välstånd gör att man kan köpa sig tid genom att prisa bort U-länderna från energitillgången.
Ur svenskt perspektiv är ändå antagligen libaneserna bättre förberedda på ett massivt och långt strömavbrott än svenskarna. De är nämligen vana och har om de har råd ordnat alternativ. Det har inte svenskarna.
46 kommentarer
Rätta mig om jag har fel… Libanons statsapparat domineras av några olika falanger, Kristna, Muslimer, Hizbollah, … som anställer alla sina släktingar och kompisar på alla viktiga tjänster. Dom få medel som kommer in till statskassan via bidrag & skatter går till höga löner till alla kompisar, till bankkonton utomlands, el kanske till en fin villa el bil. Bara en väldigt liten del går tillbaka till sjukvård, bränsle, vägbyggen, el, osv.
Chef för hamnen i Beirut måste vara ett toppjob, då kan man sno åt sig en massa avgifter odyl, ev beslagta varor där folk inte vill betala, konstgödsel tex.
Vad kan gå fel, liksom ?
Såhär funkar det i många länder utanför västvärlden och delvis även i västvärlden. Läs boken den politiska adeln om hur det funkar i Sverige exempelvis.
Skillnad ligger väl i att vi är så rika att vi klarar av den vänskapskorruption som finns i Sverige, när t ex avhoppade ministrar sätts som GD:ar på Svenska Kraftnät etc.
Grönt stål skulle dock kunna bli en konkuranskraftig exportvara. Att gå över till eldrivet torde också kunna göra att ståltillverkningen i slutändan blir billigare, hänvisar till bloggens inlägg om att att ladda ett bilbatteri med en diselgenerator är mer energieffektivt än att driva en dieselmotor. Investeringen är dessutom någon som kommer resultera i faktiska jobb efter att det är färdigställt(till skillnad från serverhallar och vindkraft).
"som anställer alla sina släktingar och kompisar på alla viktiga tjänster". Tur att något sådant inte förekommer i Sverige.
Grönt stål blir lönsamt. Intresset hos kunder är stort och projekten i norr ger en gigantisk minskning av koldioxid, bara LKABs och SSABs del med järnsvamp minskar mängden CO2 motsvarande 2/3 av hela Sveriges CO2.
Vindkraft ger jobb även efter byggnation, som all annan produktion av el. Ny vindkraft blir allt lönsammare och ger Sverige stor nytta.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fast hur resten av Europas stålproducenter lätt ska kunna gå över till grön stålproduktion utan kärnkraft återstår att se.
Ett verktyg som hade hjälpt till både med energikris, klimatkris och folkhälsa hade varit att gå från 5 dagars arbetsvecka till 4.
Ja det hade blivit mindre pengar i plånboken men skatten är progressiv så för de som tjänar 30000 och mer märker inta det som att det vore en rak sänkning med 20%
Får tilläga att det inte hjälper folket i Libanon utan var riktat med Europa i åtanke.
Med elfattigdom och bränslefattigdom, kan de bli så, att människor tvingas gå upp till sexdagarsvecka, för att kunna bekosta sina basala behov.
Britterna körde tredagarsvecka ett tag i strejkernas 70-tal. Det är en period som knappast koms ihåg som särskilt upplyftande.
När vi får plocka kottar till kraftvärmeverken åker vi på 7-dagarsvecka, barnen likaså.
Är turlasvante den enda här som förstår att när strömmen går och inte kommer tillbaka så är 40-timmarsveckan det första som ryker?
Från och med den första minuten utan el är du i tjänst 168 timmar per vecka, om inte annat så åt dig själv och din familj, precis som i vilket u-land som helst.
Välfärdssamhälle är bara ett finare ord för något slags modern ledighetsreligion där alla reformer handlar om att jobba ständigt färre timmar för ständigt högre löner och regelbundna reformer var minsta gemensamma nämnare är att få betalt utan att behöva vara på en arbetsplats.
När strömmen går långvarigt blir hemmet din arbetsplats 168 timmar/vecka + plus att du kanske måste sköta ditt vanliga jobb också.
Instämmer, lite ”prepper” börjar man väl bli nu, iaf i tankarna och nog inser man att det skulle vara ett gediget arbete att hålla igång värmen åt familjen i några dagar om strömmen går. Trots öppen spis och kakelugn i huset. Torr ved, stänga igen rum, ordna torkning för kläder (speciellt vintertid med skottning och barn), matlagning mm. Phju..
På Youtube finns många beskrivningar för klimatskärm eller hus för generatorn. En sådan behöver skyddas mot regn och snö och många har använt kommersiella plast-skåp, avsedda för förvaring av trädgårds-grejer. De har sågat hål på sidorna och monterat en fläkt för friskluft och en bit flexibelt aluminiumrör för avgasröret. Skåpet dämpar även bullret från generatorn till en behagligare nivå. Även stora 3-fas diesel-aggregat har kunnat köras i sådana trädgårdsskåp, typ våra "Pudas-lådor" för ved som vi har många stycken av. Jag har bara en liten 1-fas bensin-generator än så länge och inget skåp till den. Kompisen har dessutom snott bensin-dunken till sin aktersnurra.
Jag har hundratals värmeljus i prepp-lådor i uterummet (som får kompisens släktingar att garva läppen av sig). Det finns så mycket kul instruktioner på Youtube om hur man gör t ex en ugn med dessa "Tealights" och bakar kakor i. Jag brukar koka vatten under långa strömavbrott med tre stycken värmeljus i ugnen på en tallrik av stengods, med kastrullen ovanpå gallret. Värmeljus är lite läskiga om de placeras tätt ihop, pga att stearinet kan förångas och brinna med en jätte-låga, men bakplåtar med fördjupningar för kakor brukar vara säkra att använda med ljusen.
Det har gått utför.Mellanösterns Schweiz. Petrodollar investerades i Lianon.Beirut var metropolen. Det var mitt resmål en gång i tiden. Åka skidor på förmiddagen och bada i medelhavet på eftermiddagen.Sen kom svart september,inbördeskrig och Hezbollah växte sig starkt.De rika saudierna sökte sig till andra ställen som franska rivieran och marbella. Godnatt Libanon. Fler länder står på tur.
Har gått utför sedan Frankrike släppte sitt protektorat.
Är det Indien som sedan står på tur?
Många kolkraftverk har lager som bar räcker några dagar.
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/business-58824804.amp
Ja, det ser riktigt illa ut, minst sagt.
https://www.livemint.com/news/india/delhi-power-crisis-blackout-warning-for-city-as-only-one-day-coal-stock-left-11633780984884.html#box_11633780984884
Libanon är ju en droppe i havet jämfört med Indien. Tänk katastrofen om Indien med över en miljard invånare behöver stänga ner elen. Där har vi dessutom fullsmockat med outsourcing till västerländska tech-bolag, för att inte tala om produktion av olika varor åt väst.
Spanien verkar vara "veckans bubbla" Marocko han stänga av gasledningen över Gibraltar 31 oktober.
https://abcnews.go.com/International/wireStory/energy-crisis-looms-spain-shields-supply-algerian-gas-80331316
KRG börjar få problem också. Elspis är något västerländsk eller tom nordeuropeiskt. Redan nere i sydeuropa lagar många mat på gastank, speciellt i mer rurala/fattiga områden.
Sen på riktigt fattiga platser (som bildens Tanzania) kör man träkol.
Det är troligen effektivare för klimatet att använda gas till spisen än att först göra el av gasen. Troligen, för jag har känslan att gasspisar läcker rätt mycket värme förbi kokkärlen. I vårt klimat där vi ofta behöver värmet hade det nog varit plus för världens totala koldioxidbalans med gasspisar
Undra om alla klimatoroade som driver på utveckling bort från fossila bränslen i en orealistisk takt känner något ansvar? För kärnkraft vill ju dessa typer oftast inte heller ha. Den ska också avvecklas.
Energikrisen är ett faktum och kommer bara att förvärras, ivrigt påskyndad av ESG-fanatiker. Samtidigt stiger priset på kol, olja och fossilgas. På sikt stiger även matpriser och vad händer med räntorna då?
Snart står de där på vår infart, kompisens släktingar, med öppna bakluckor i bilarna, för att hämta gratis kassar med färdig, torr ved till sina öppna spisar.
Grannen nedanför brukar fälla några av våra träd, fast de brukar informera oss innan att de ska ta. De brukar sedan elda alla kvistar i sin eldningstunna, till skillnad från oss som sågar "pinnved" av grenarna. Jag använder inte någon eldningstunna, pga att elden spred sig en gång till en lövhög från tunnan, som var placerad på betongplattor, men eftersom vi inte var långt borta, kunde vi släcka branden snabbt. Det var värre för grannen längre bort som hade eldat ris ute men råkat starta en skogsbrand och fick ringa efter brandkåren.
Jag brukar samla ihop kottar som jag tänder min braskamin med. De sägs innehålla höga halter av lignin, som brinner bra men ger upphov till mycket polyaromater, PAH. Det är långa avstånd mellan skorstenar härute så det gör nog inte så mycket.
Ibland tänder jag braskaminen med ett trick som en granne lärde mig: man rullar ihop en kvällstidning (eller lokaltidning som jag brukar använda) diagonalt, efter att man har öppnat mittuppslaget. Sedan slår man knut på rullen med tidningen och staplar lite vedpinnar ovanpå knuten och tänder.
Upp-upp-upp!! Vafalls – tänder du brasan underifrån?? Skall du döda oss? Tänd uppifrån annars dör vi av alla utsläpp!
???
Månskensbonden har rätt, det är det senaste – man ska tända brasan uppifrån! Fick en fin utskällning av barnens scoutledare..
Till och med Staten rekommenderar det – https://www.naturvardsverket.se/vagledning-och-stod/luft-och-klimat/vedeldning/elda-med-ved-i-kamin-spis-och-ugn/
Moderna pyromaner tänder på vinden, äldre nyttjade källarförråd. Blir straffrabatt för vind.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec – du förgyller frukosten framför datorn. Tack!
Månskensbonde. Tack! Det där med att tända uppifrån är nog inte allmänt känt härute på vischan.
Oftast staplar jag pinnved mot ena insidan av kaminen och tänder på, veden tar då eld snabbt. Förut använde vi braständare, men sedan började jag ta in strån från trädgården, ihåliga strån som jag binder till knippen, efter att växter har torkat och de har visat sig vara väldigt effektiva att tända med och de är gratis.
Jar-Jar Binks fick en braskamin till sin stuga och genast eldade han så mycket att skorstenen satte igen av tjära redan efter några månaders användning och sotaren fick rycka ut. Han är rena pyromanen och han har sabbat även min braskamin, som kan få eldningsförbud när som helst. Dels har en spricka i gjutjärnet vuxit snabbt och dels har en kraftig metallbalk böjts så mycket att det är svårt att ta ut de eldfasta stenarna. Hos honom luktar det så mycket tjära att mina ögon börjar rinna, pga sot- och tjärbildningen i skorstenen.
Mina närmaste grannar eldar inte så rent: grann-tanten nedanför har alltid eldat deras sopor i braskaminen och en gång exploderade glasrutan i den, så att hela glödbädden hamnade på golvet framför kaminen. Den var nära att orsaka en eldsvåda.
Grannen ovanför har haft en hög med träkubbar liggande på marken under bar himmel i 8 år (när dragningen av kommunalt VA tvingade dem att fälla 40 träd). De tar en fuktig träkubb i taget och stoppar in i ved-klyven och eldar sedan direkt, "det funkar jättebra" säger de. Nästa granne låter veden torka bara under ett halvår. Så mitt sätt att tända orsakar nog försumbara utsläpp av PAH, jämfört med mina grannar. Visste ni förresten, att även aktivt kol innehåller en hel del cancerframkallande bens(a)pyren.
Nanotec. Tack för att du jämför mig med en källar-pyroman. Men kompisen i gäststugan är en mångdubbelt värre pyroman med sin "våldtäkt" på en ny, dyr, fin kamin, som han inte har lyckats lära sig att elda med på rätt sätt. Plus att hans rök kommer in genom mina vädringsfönster och fyller mitt hus med brandlukt.
Marjatta kunskap kan göra ont ett litet tag, men vi måste kunna ändra oss när nya fakta kommer. Såg själv länge peak oil som tiden när det inte skulle gå att pumpa upp ökad mängd olja. Nu är vi i stort vid peak oil och det är efterfrågan som nått toppen inte möjligheten till att pumpa upp mer.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec. Ja, så är det. Jag hoppas fortfarande att jag har passerat Peak BMI. Under sommarhalvåret springer jag omkring i trädgården och simmar i poolen väldigt mycket, men nu under vinterhalvåret med sämre väder och mycket stillasittande inomhus kommer kilona tillbaka.
På 1960-talet var Libanon en relativt välmående oas bland de annars fattiga länderna i omgivningen, Israel undantaget, befolkningen utbildad och ganska välmående, efter 1970 så började förfallet.
Förfallet började från Libanon som självständig stats början med en instabil demografi, påeldad av flyktingströmmar. Till sist höll det inte.
Så här illa går det när en minioritet av befolkningen tillåts styra via offentliga propagandaorganisationer som SR och SVT m.m. och som i andra vänsterblivna eller religiöst styrda länder!7
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag undrar om Nimis är tillräckligt säker eller om den kan rasa när t ex barn klättrar i den.
Den underhålls säkert.
Den underhålls sporadiskt. Av avlidne Vilks, men av en del andra. Underhållet har blivit sämre och Nimis är extremt utsatt för väder och vind. Med tanke på omgivningen med klippor och otillgängligheten rekommenderar jag inga klätterövningar.
Det inser alla som varit där, eller burit upp sina dyksaker från någon av mallarna, som Ablahamn ex.
Det kan bli stora skadeståndskrav, om ett barn gör sig illa under klättringen i Nimis. En medlem (en timmerman) i vår vägförening byggde en lekplats åt områdets barn, med grova timmerstockar som gungställning, även högst upp, horisontellt, ovanför gungorna. Men efter några år fick vägföreningen panik och tog bort hela gungställningen och orsaken var risken för stora skadeståndskrav. Efter det ersattes hemmabygget med en ny, dyr gungställning, som uppfyllde alla normer, från ett etablerat företag i lekplats-branschen. En sådan gerilla-konst-pinn-hög som Nimis är nog inte särskilt säker och berget under den är hårt att falla ner på.
Rickard Ohlin. "En avliden Vilks" bygger nog nya Nimisar i himmelen, så hans gerilla-skulptur på stranden blir nog inte så väl underhållen i framtiden, utan Vilks.
Vilks sa väl att även mediacirkusen kring Nimis var en del av konstverket så även om AQ eller IS eller någon annan skulle ta och spränga det i småbitar så vore det en del av konstverket.
Vilks hade en unik förmåga att tänka abstrakt och extrapolera sin konstnärs-domän obegränsat. Även hans och de två polisernas död i den kraftigt förstärkta bilen ingår antagligen i hans "abstrakta, förlängda konstnärskap".