Det statliga elbolaget Vattenfalls månadspriser på elen i elhandelsområde SE4 Södra Sverige landade för september 2021 hela 205% dyrare än medel för åren 2014 – 2020, dvs mer än tre gånger så högt som normalt. För SE3 Södra Mellansverige Göteborg – Stockholm var priset 142% högre än normalt. Från en tidigare dubbling av elpriset under sommaren är nu det extremt volatila priset trefaldigat.
Elpriset per månad 2021 i SE4 hos Vattenfall och medel 2014 – 2020 Data: Vattenfall |
I texten avrundas elpriserna till hela ören och procenttalen till hela procenttal. Beräkningarna är gjorda utifrån hundradelars ören, om ni inte får exakt samma avrundade siffror själva. Rådatat från Vattenfall finns här. Elpriserna är de oskattade och omomsade månadspriserna från Vattenfall, som inkluderar Vattenfalls elhandelspåslag och elcertifikat.
De avsiktliga effekterna av regeringens nedstängning av kärnkraftverken i Ringhals går inte längre att ignorera. Elpriset har gått från 43 öre i snitt i september åren 2014 – 2020 till 103 öre för år 2021 i SE3 och i SE4 har priserna ökat från 44 öre till 134 öre.
Uppgångarna är alltså 205% respektive 142%.
Elpriset per månad 2021 i SE3 hos Vattenfall och medel 2014 – 2020 Data: Vattenfall |
Prisuppgångarna är också stigande uppgången i juli var 98% i SE3 och 83% i augusti. För SE3 var uppgången i juni 124%, i juli 112% och i augusti 119%.
Som man ser ovan har priset varenda månad 2021 varit högre än normalt.
Volatiliteten är extrem. För medelpriserna är volatiliteten hela 92 i SE4 mot 14 för medlet och 66 i SE3 mot 12 för medlet. Volatiliteten för månadspriset är här roten ur tolv multiplicerat med standardavvikelsen. Det mest volatila året tidigare var år 2020 med 34 i volatilitet för SE4 och 32 för SE3. 2020 hade en reaktor stängts permanent på Ringhals. Lägst volatilitet gällde 2017 med 7 för SE3 och 8 för SE4.
Den som vill hävda att elpriset är stabilt och inte volatilt vet helt enkelt inte vad vederbörande talar om. Volatiliteten slog rekord 2020 efter nedläggningen av den första reaktorn i Ringhals och exploderade sedan 2021 efter den andra nedläggningen.
Nu återstår att se hur resten av året utvecklar sig. Jag ska försöka lägga ut månadsvis uppdateringar.
Om man ser säsongsvariationen så stiger normalt elpriserna ytterligare något under hösten, och faller sedan tillbaka under våren. Med den aktuella volatiliteten kan förstås vad som helst hända, och orden “stiga något” är nog inte den bästa beskrivningen av framtiden.
43 kommentarer
Tack MP.
Tyvärr så urholkas ju våra exportföretags konkurrenskraft blixtsnabbt.
Och om det blir akut brist får dom ju stänga ned i vinter.
Helt hopplöst detta.
Vad MP endgame är vore kul att veta…
Flera MP-sympatisörer har ju varit ute i media och hyllat det pre-industriella samhället. Du vet det med skyhög barnadödlighet, svält, sjukdomar, enorma sociala och ekonomiska orättvisor, ingen välfärd, livegenskap etc.
Lena Andersson skrev en bra krönika i SvD nyss om vad man förespråkar är planekonomi och misär.
Man kan undrar hur MP-sympatisörererna ställer sig själva inför ett slitsamt liv i yttersta fattigdom fyllt med långa oglamorösa arbetsdagar?
Det gäller bara att förpacka misären så att den ser attraktiv ut och folk därför vill ha den. Kom och köp konserverad gröt!
Eh, alla djur är jämlika, men miljöpartister är jämlikare än andra. De ska naturligtvis inte jobba i misär, det är alla andra som ska göra det.
Man behöver inte konservera gröt när man kan koka det enkelt på en djup tallrik i mikron, med vatten från vattenkokaren, under några minuter.
I Finland är miljöpartisterna från "De Gröna" väldigt klimat-aktiva: i finska nyheter skrivs det mycket om en miljöaktiviströrelse som heter Elokapina (kapina betyder uppror; "Extinction Rebellion"). De ordnar olika klimat-aktioner och uppmanar folk till civil olydnad i flera olika städer.
Hundratals människor samlades då miljöaktiviströrelsen Elokapina påbörjade sitt tio dagar långa tillslag för att få regeringen att utlysa nödläge för klimatet. Mannerheimvägen, en vanligtvis livligt trafikerad gata, blev då avstängd för trafik på grund av demonstrationen, där de reste upp sina tält och lade sig ner på gatan. Polisen avslutade demonstrationen och grep drygt 100 personer. Elokapinas klimataktivister har demonstrerat även utanför riksdagshuset.
De organiserade också "Blodbrigaden", där personer klädda i rött gick längs Mannerheimvägen. Den röda färgen representerar den ekologiska katastrofen och pågående massutrotningen.
Det är kraftiga obalanser i hela världen vad gäller energiförsörjning. I Spanien tvättar man kläderna i kallvatten för att spara energi (listan kan göras lång). Detta sker samtidigt som olja och gas har rusat. Den enda som är nöjd är väl Putin.
Går det att få tvätten ren vid låga temperaturer? Fläckarna går väl inte bort, pga att enzymerna i tvättmedlet är inte anpassade till kallvatten.
Det blir inte rent och kläderna luktar illa.
Är väl mest en symbolhandling och därmed rent slöseri med energi.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ja de har ännu inte nått upp till svenskens överlägsna visdom.
Det är ofattbart att det finns de som påstår att elpriserna är stabila när man ser detta. Kommer att tänka på ett nytt uttryck:
-Elprisförnekare.
Komplettera med "inflationsförnekare" och "välfärdssabotör" så har du ett helt meme-argument.
Jag ringde till min gamla mamma i Finland idag och hon hade ingen aning om de höga elpriserna. Lyckligtvis har hon nyligen köpt en luftvärmepump som begränsar elförbrukningen. Nyheten har nog inte sjunkit in hos många ännu, utan den kommer som en överraskning med elräkningen.
Ja vi har energiproblem i många länder. Peak gas verkar vara vanligaste orsak. I Kina peak kol och i Sverige ledningsbrist förutom avstängda reaktorer. Vi kommer ha mer volatila priser närmaste åren men sannolikt lägre snittpris än nu.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vi är på god väg in i en finanskris likt den som var 2008.
Självklart kommer vi att börja skylla på vissa grupper för den uppkommna krisen.
Sist skyllde regeringen i USA på invandrarna och lärarna.
Vi får se om det blir samma grupper den här gången också.
Det är centralbankerna som krattar manegen. Mer åt de som redan har, mindre åt de som är utan tillgångar.
Sveriges politiker var väl nästan unika under C19 då stålarna gick till relativt högavlönade (permitteringsbidrag) vilket ytterligare ökade klyftorna i landet.
I US fick framförallt fattiga stålar.
Nanotec, snittpriset är värdelöst om ett företag (= arbetsplats = slatteintäktsplats) är osäker på vad priset blir när man väl måste producera, dvs använda elen till förädling.
Så är det enklare att flytta verksamheten. Tex utomlands. För vi har ju inte några tex avdrag/program/reformer för företag för att tex övergå till egen, förutsägbar volym, effekt och kostnad.
Energisektorn står inför sin snabbaste omställning någonsin och redan inom några år kommer sol, vind och energilagring konkurrera ut stabilare kraftkällor, av rent ekonomiska marknadskrafter. Man kan gnälla över den tid som varit eller börja investera i tekniklösningarna som behövs för framtiden. Häst å vagn ersattes inte för att ett miljöparti stod och huffade och puffade, och samma sak händer här. MP är bara en syndabock för att ge allt dåligt med omställningen ett ansikte.
https://www.rethinkx.com/energy-reports
Nu slänger jag ut en fråga här.
Stämmer det att efterfrågan på naturgas har ökat i takt med energiomställningen?
Det var någon som påstod det och det hade varit kul att se någon graf på konsumtionen av gas.
Jag kan förstås kolla själv när jag har tid.
Men om inte annat kan det vara bra att veta om energiomställningen hittills har varit en flopp eller inte.
https://www.iea.org/reports/gas-market-report-q3-2021
Tack!
Det var som jag trodde.
Hittills har energiomställningen varit en flopp.
Nja Anders Tysklands stora satsning på solceller och vindkraft har fått upp produktionen och därmed billigare solceller och vind för hela världen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Kortsiktigt har Anders rätt. Långsiktigt Nanotec.
Vilket perspektiv ska man ha?
Ren politik.
Långsiktigt ändå ingen nytta med billig sol och vind när det inte blåser på natten/vinterhalvåret. Lagring är inte en löst fråga och även om det blir billigare så är det inte miljövänligt och kräver dessutom ännu mer sol och vind eftersom det är normalt att 50-70% av energin förloras när den går genom lagring och tillbaka till el. Höga elpriser är här för att stanna under flera decennier och vi kommer antagligen att få se folk gå tillbaka till att elda med pellets och fler kommer att använda fossilgas istället för att konvertera till koldioxidsnåla värmepumpar. Sveriges utsläpp från elproduktion kommer att öka per KWh samtidigt som priset går upp, inflationen stiger och orsakar ekonomisk knipa. Good job MP.
globalthinker Flera decennier? Priset nu?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Skulle det gå att omvandla floskler till elenergi så vore saken snart löst:
Grön teknik! Klimatsmart! Hållbart! Framtidens städer självförsörjande på energi! Smarta elnät! Smart teknik! Smart smart smart bla bla bla!
I Nederländerna stängs nu växthusen ner pga hyperinflationen i elpriserna. Med tanke på hur stor del av grönsakshyllan som är just nederländsk lär det börja kännas i matbudgeten om ett litet tag. Men det är ju bara att substituera färska tomater med lök så är inflationen även vidare noll.
Jag odlade mycket mini-tomater förr i tiden i ett enkelt växthus av bygg-plast, men tomaterna hann aldrig bli röda före slutet av säsongen. Så jag förstår att det går åt mycket energi till odling av tomater. Squash, gurkor och sallat lyckades däremot väldigt bra i det enkla växthuset.
Jag har två enkla plast-växthus, men de håller inte för höststormar, så de behöver monteras ner på hösten.
En vietnamesisk granne som är en slags levnadskonstnär har i sin trädgård på baksidan av villan tiotals svarta murarhinkar och det växte någon slags selleri-stjälkar i allihopa, under bar himmel. Hon bjöd mig på god potatis-selleri-stuvning. En prepper-idé?
Marjatta börja med att dra upp tomaterna tidigt inne i söderfönster.
När det inte är risk för frost kan du sätta ut dem i växthus i större krukor och jord en bit upp på stammen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hittills har jag inte haft något söderfönster, men när den södra altanen har byggts om till en glasveranda som är på gång, kan Nanotecs odlingsidé förverkligas hos mig, förutsatt att jag har tid.
När jag växte upp i Helsingfors, tillverkade pappa flera stora aluminium-lådor och placerade i fönstret som var åt väster. Gurkor växte i dem och de blev stora.
De odlade hemskt mycket på sina två koloni-lotter också och vi sattes i ett intensivt (straff) arbete redan som barn till att gräva, så frön och hämta vatten från pumpen. De fyllde frysen med grönsaker därifrån och svamp från skogen. På semestern fiskade de och plockade bär och frös in. Vi barnen blev bortskämda och gör ingenting av detta.
Går fort i hockey, i natt får man betalt för att förbruka el igen (före skatter och överföringsavgift). Snittpris imorgon under 10 öre/kWh…
https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/ALL1/Hourly/
Instabiliteten är nog det som är mest oroväckande. För ett par dagar sedan över tre kronor.
Natten mot söndag noterar jag att det kostar 1 öre/kWh. Blir till att ladda bilen full.
Frekvensen i elnätet visar RÖTT, 50.12 Hertz.
Har någon somnat "vid spakarna"?
Frekvensen i elnätet var 50.17 innan den vände ner. Dålig balans. Ovanligt stor avvikelse?
Svårare att reglera när så stor procentandel är vind, snabba vindbyar ökar produktionen, och man hinner inte kompensera med strypt vattenkraft.
Nja vattenkraften kan reagera betydligt tidigare än en snabb vindby når många vingar i en enda park.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vad tror du det beror på då att det gick upp så högt?
22:57 ovan