En bostadsrättsförening byggd 2005 på Hisingen i Göteborgs kommun meddelade nu sina medlemmar att man behöver höja klubbavgifterna på grund av energipriserna. Uppvärmningskostnaden i augusti ökade med 48% i augusti och 72% i september, jämfört med motsvarande månader 2020.
![]() |
Hisingen, Göteborg |
Även om elpriserna stigit, så har föreningen sin uppvärmning via fossilgas, sk stadsgas, vilket som bekant har ökat i pris. Tidigt 2000-tal var detta populärt att sälja in till nya hus längs stråken för fossilgasledningarna på Västkusten och föreningen, som uppfördes 2005, var en av de som hoppade på det trevliga namnet naturgas eller stadsgas.
Föreningen skriver till sina medlemmar:
“Det har rapporterats mycket i media om ökande energipriser i Europa. Föreningens värmepanna drivs med stadsgas och priserna har ökat mycket kraftigt. Gasfakturan för augusti ökade med 48% jämfört med föregående år. Septembers gasfaktura blev 72% dyrare räknat på samma sätt. Detta påverkar vår ekonomi och månadsavgifterna kommer att höjas. Styrelsen behöver lite mer tid för att bestämma med hur många procent.”
Ett exempel på en nyligen såld lägenhet i föreningen var en tvåa på 77 m2 med en avgift på 5 374:- SEK, och den såldes för 2 700 000:- SEK, upp från utropspriset på 2 650 000:-. Högre avgifter kommer påverka priset på lägenheterna, allt annat lika.
Samtidigt har Göteborgs kommuns energibolag Göteborg Energi gjort sig väldigt beroende av fossilgas för sin fjärrvärme vintertid, inklusive att man kör detta på relativt sett nya Rya Fossilgaskraftvärmeverk, såväl som gamla Rosenlundsverket. Sannolikt kommer därmed fjärrvärmepriserna behöva höjas i Göteborg, vilket kommer drabba en lång rad bostadsrättsföreningar, villaägare och fastighetsägare. Hyresvärdar kan ha svårare att föra vidare kostnaden till sina hyresgäster, men bostadsrättsföreningar kan på ett annat vis flexibelt höja avgifterna givet styrelsebeslut och att inte medlemmarna avsätter styrelsen via någon extra föreningsstämma.
Göteborg Energi ska bygga om Rya till att gå på biobränsle, vilket ska vara färdigt 2026, men när vi inte längre ska få avverka någon skog om EU och Miljöpartiet får bestämma, så bir det en intressant övning varifrån det biobränslet ska komma.
Antagligen är ovanstående anekdot bara början. Det kommer bli en lång dyr vinter och anekdoter kommer förvandlas till statistik.
42 kommentarer
Hade man öht värmen igång i augusti? Eller värmer man även varmvattnet med gas?
Varmvattnet antagligen, ja. Sedan kanske det finns källare med parkeringsgarage, som behöver viss värme för att hållas torra.
Tappvarmvatten värms också av fjärrvärme, och därmed värms vattnet med gas. Fjärrvärme in, tappvarmvatten och radiatorvärme ut så att säga.
En annan kör tjocktröja på morgnarna och kakelugn 1gång per dygn och har ännu inte slagit igång elementen.
Men det är klart jag gärna hade lyxat lite med 22grader innetemp men som ny maxbelånad föräldraledig villaägare med bank som inte godtar föräldraledigt som ursäkt för amorteringsfrihet så får man snåla lite
Nej det där kan man styra själv men de flesta vill väl duscha i varmvatten kan man tänka.
På årsbasis står varmvattnet för lite drygt 25% och uppvärmningen av fastigheterna för resten. Siffrorna gäller för en förening byggd i slutet av 80-talet i Stockholmsområdet. Inga onormala siffror om jag förstår rätt.
Jag vill duscha i varmvatten. Annars är en inomhus-temperatur på 17 C helt OK för mig.
Uppvärmningsbehovet i en lägenhetsbyggnad från 2005 är minimalt. Det är i huvudsak frånluftsventilationen som ger förluster av energi. Genom en investering i värmeåtervinning här med tex frånluftvärmepump skulle man kunna utväxla från fossil energi till grön energi (el)
Räntehöjningar kommer slå betydligt tuffare än så på en förening med avskrivningstider i nivå med åldern på Carlstens fästning.
Rickard, så är det. Var det 2024 de pratade om höjning av räntan?
Just nu är rikträntan 0,5% för BRF:er med stora lån och hög säkerhet.
Fjärrvärmen höjs nästa år med 1%. Känns stabilt och förutsägbart.
I dagsläget verkar det som om vår avgiftsänkning blev för liten. Men det kan kanske vara klokt att amortera ytterligare.
Fjärrvärmeprissättningen i Stockholm verkar mest handla om att försöka ligga någorlunda i förhållande till bergvärme.
Så troligen ingen direkt koppling mellan ökade utgifter och ökade intäkter för värmebolaget. Gissar på en inbyggd fördröjning…
I takt med att elen till bergvärmen blir dyrare kommer fjärrvärmen stiga i pris.
Prissättningen av fjärrvärme görs på längre sikt. Åtminstonde så jobbar kraftringen på detta sätt. Trevlig nu när energipriserna är höga och spås bli fortsatt höga. Så ingen ko på isen de närmsta åren.
Moderna hus har dessutom effektiva FTX-system
https://www.kraftringen.se/foretag/varme-kyla/fjarrvarme-kraftringen/fjarrvarmepris/
Jepp, samma här Mjau. Vi får väl se hurdan höjningen blir 2023, men det ser bra ut inför nästa år.
Ser att de har trevlig och flexibel framförhålling.
"Kraftringen har under flera år indikerat ett prishöjningsintervall på 1-3 % för år två-tre i pågående prisdialog. Vi har sedan konsekvent lagt fram prishöjningar nära 1%. Vi har dragit lärdom av detta och har därför dragit ner den indikerade prishöjningen för 2023 till 1-2%. För 2024 ser vi större osäkerheter och ligger kvar i intervallet 1-3%. För närvarande ser vi inga faktorer som tyder på något annat än att vi kommer att hålla oss i nedre delen av det intervallet.
Vi vill samtidigt framhålla den stora osäkerheten i flera viktiga parametrar:
• Elpriset som fluktuerar väldigt mycket.
• Tillgången och prisnivån på olika biobränslen
• Förslag om beskattning av fasta biobränslen
• Osäkerhet om inflation och ränteläge
Kraftringen har dock ovanligt goda möjligheter att ställa om mellan olika typer av produktionsanläggningar och bränslen, och vi tror därför på att vi ska kunna bibehålla vår målsättning om långsiktigt stabila fjärrvärmepriser."
Precis Joakim, vet inte hur det ser ut för andra leverantörer. Men för en BRF så är det enkelt att planera med Kraftringens framförhållning om priserna. Vi upphandlar nu en ny förvaltare, så jag frågade lite om förväntat räntenivå, 0,5% verkar då vara praxis att få. Svårt för mig som privatperson att komma ned till även efter ränteavdrag. Verkar som nya föreningars ekonomiska planer är lite väl hårda, vi plan räknar med en ränta på runt 3,5%. Diffen där blir mycket pengar
Förutom från gas kommer fjärrvärmen i Göteborg från sopförbränning, spillvärme från de två raffinaderierna och från tre stora värmepumpar i Rya.
Tror inte dom kör Rya så mycket nu för tiden. Blev väl.lite för uppmärksammat att de tryckte ut massor med CO2 med en MP som ordförande.
Samma i Malmö, man (E.ON) byggde en gasturbin och nu är den nedlagd och till salu.
Istället eldar Sysav importerade sopor som släpper ut ännu mer koldioxid. Skillnaden är att soporna får man betalt för.
Ej medräknat kremeringsugnarna då. De ger också fjärrvärme.
Vore det inte bättre att koppla en turbin till dem istället och få likström?
Det är inte sådana kremeringsugnar som du tror. De kremerar knark och husdjur. Man hanterar inte mänskliga kvarlevor i en avfallsanläggning.
De flesta krematorier för människor har dock värmeåtervinning idag på rökgaserna kopplat till reningen av dessa då det annars hade varit enskilt största kvicksilverkällan.
Direktverkande hund- eller kattvärme har jag mycket erfarenhet från: ett husdjur som "limmar" mot min sida eller som lägger sig i "grytet" när jag sitter på soffan, med benen uppdragna. Man kan således stänga av ett el-element eller skruva ner samtliga. Direktverkande Dalmatin-Värme (DDV) var rena bastun och "Harry-Boy" och jag tillbringade många nätter tillsammans på soffan, en 40 kg-hund mellan mina ben. Varmt men lite obekvämt.
@ Rickard Ohlin. Sysav eldar 1/3 lokalt hushållsavfall, 1/3 lokalt industriavfall och 1/3 importerat avfall. Ca 40% av den CO2 som släpps ut är fossil, resten är förnybar. Importerat avfall ger inte upphov till mer CO2 än lokalt avfall.
Import och förbränning av avfall som annars hade deponerats är en av de mest miljönyttiga verksamhet man kan ägna sig åt.
OT: Cementa varnar sina kunder för att bolaget kan börja att kvotera leveranserna av cement från december.
Jag såg det. Festen har börjat 🙁
Ja, får se hur regeringen reagerar på beskedet. De kan ju inte gärna sitta still i båten.
Många tomträttsavtal (ofta 50 år) som löper ut höjs med rätt rejäla belopp vilket också kommer hamna på månadsavgifterna. Medlemskapet i bostadskarusellen blir dyrare och dyrare.
Principiellt lönlöst att överklaga:
https://borattforum.se/skenande-avgalder-leder-till-fler-rattegangar-i-goteborg/
Ojojoj! Den perfekta stormen?
Sälj för allt vad tygen håller! I morgon kan det vara försent.
#HR4EVER
Ja vad väntar man sig annars ska hända om man bara om förhandlar vart 50e år.. dessutom var många lågt satta under de 50 åren med tanken att man skulle vara skuldfria när de omförhandlas..
Kostar på, de får väl minska sina amorteringar tillfälligt 🙂
Detta gäller nog alla bostäder.
Ja speciellt energislukande gamla villor utan fjärrvärme.
Menar du dyrare tomträtts-avgäld? Min tomt är friköpt. Jag vet inte om det blir dyrare kommunal avgift eller dyl. istället. Närmare stan är det mest tomträtter, man hyr jordplätten som huset står på. Knäppt!
Det blir svettigt för bloggaren om han skall rapportera om alla avgiftshöjningar framöver. Hade det varit en isolerad företeelse för Sverige att energipriserna går upp kanske det hade varit intressant men just nu är det ett globalt fenomen/problem mer kopplat till den giriges behov än en brist på el, gas och olja.
Vi kanske ta tillvara överskottsvärmen från den svettiga bloggaren?
Lång tids underinvestering inom energi gör att priset på energi går upp globalt. Vem kunde tro det?
Som tur är godhetssignalerar vi och investerar än mindre i energi framöver.
Skönt att bo i brf med låga lån och bergvärme. Skulle inte vilja sitta i en villa med de gär värme/elpriserna.
"Klubbavgifterna" går till kostnader, inget annat.
Delar dessutom på gemensam el så sjukt låg elräkning, fantastiskt med klubb.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ju högre avgift desto lägre pris är vanligt ja. Peabbostad har ju tillämpat den prisdifferentieringsstrategin tidigare vet jag där man fått välja 3 olika avgiftsnivåer och ett pris satt efter det. Problemet är dock att dom som valt lägst avgift och fått betala mest för att dom haft råd inte tjänar lika mycket X antal år senare som dom som valt högst avgift och lägst pris. Detta beror på att lånelöftena justerats upp och därmed har många fler kunnat vara med i budgivningen av det billigare objektet. I min väns förening har dom som köpt 3orna med högst avgift och lägst pris tjänat mest.
I exemplet ovan på 77 m2 har dock inte avgiften ökat nämnvärt på senare år. En sådan bostad kostade 5166 kr/mån år 2014 och kostar 5374 kr/mån idag år 2021.
Däremot har försäljningspriset ökat med 77% under samma tidsperiod.
Vi har ett tält-garage vid vägen, långt ifrån bostadshusen (illegal "galon-garage" med en 10 A skarvsladd dragen dit). I princip skulle någon elbilsägare kunna ladda sin bil där nattetid på vår bekostnad. Det är så långt till vägen, att vi knappast upptäcker det. Klarar elkabeln av det (50 m x 1.5 mm2) utan risk för brand med flera timmars laddning nattetid?