TT rapporterar att inbäddat i höstbudgeten finns en föreslagnt tiofaldigad ränta på CSN-lån tagna efter 1989. Istället för dagens ränta om 0.05% föreslås en ränta om 0.5% till 0.6%. Pengarna ska gå till att finansiera omställningsstudier för medelålders, som ska kunna studera utan lån till 80% av sin tidigare lön.
Hejdå! |
Går budgeten igenom blir det alltså minst tio gånger så hög ränta på CSN-lånen som idag
Förutom att finansiera statens kreditförluster när CSN-låntagare går och dör eller flyttar utomlands och slutar betala utom räckvidd för fogden ska den höjda räntan finansiera de omställningsstudier som medelålders ska kunna få till 80% av lönen. Alltså utan att ta CSN-lån, vilket beräknas kosta en dryg miljard om året.
En form av transferering från yngre till äldre alltså.
Huruvida Miljöpartiets och Socialdemokraternas budget går igenom är en annan fråga.
44 kommentarer
Eller om man läser direkt från vad regeringen säger:
"Regeringen bedömer att den subvention i studiestödssystemet som innebär att staten står för kostnader för lån som inte återbetalas bör justeras. Låntagarna får istället en ökad ränta medan räntesubventionen, det vill säga den nedsättning med 30 procent av räntan som kompensation för att lånen inte är avdragsgilla, finns kvar. Alla låntagare kommer att omfattas av förändringen genom ett påslag på räntan på cirka 0,5–0,6 procentenheter."
Det vill säga, de som utnyttjar studiestödssystemet står för kostnaden för ickebetalare istället för övriga skattebetalare. Låter bra.
Det var ju inte alls lika upprörande… vart ska jag läsa för att hitta regeringens dumheter nu då?!
Det kan man läsa här.
Det kommer säkert delvis vara med och stötta det nya omställningspaketet. Men det är en mindre del av finansieringen.
@Joakim
Vet man vilka det är som smiter från att betala tillbaka sina studielån?
Bor man kvar i Sverige är det – mig veterligen – väldigt svårt att undkomma återbetalning.
Och de utlänningar som studerar på våra högskolor och universitet (och som aldrig haft för avsikt att stanna i Sverige) har väl ingen rätt till CSN-lån. Tror att de numera t.o.m. måste betala en viss avgift.
Man kan (kunde) ta CSN-lån i Sverige, flytta utomlands, och sedan strunta i att betala. Detta har man rättat till lite på senare tid med diverse åtgärder.
Är inte direkt nån hemlighet att det finns en viss kostnad för avskrivning av studielån som inte betalas. Går säkert att finna i CSNs årsredovisningar.
Ett tag var man ju inte återbetalningsskyldig på grund av att man inte hade någon inkomst i Sverige. Tror de ändrat det nu. Jag flyttade utomlands efter examen 2006 och fick inga CSN-fakturor förrän jag flera år senare flyttat hem igen. Tror första fakturan kom året efter jag börjat deklarera inkomst i Sverige.
@Joakim Persson
Ja och regeringens bedömningar är ju välkänt träffsäkra eller? Ni vet samma regering som har valspråket "Naivitet är våran första och sista försvarslinje. Vi såg det inte komma!"
Hur tänkte du nu? På vilket sätt är jag som lydig och samvetsgrann studielånsåterbetalare skyldig och ansvarig för människor som på olika sätt låter bli att betala det de tagit åt sig? Guilty by association?
Samma som för alla andra kreditsammanhang. Även om du är aldrig så noggrann, så kommer du t ex betala högre ränta för blancolån än för bostadslån, det är inte ditt eget fel utan handlar om bankens risk i allmänhet för just blancolån. Lite samma resonemang kan man ha när det gäller försäkringspremier.
Låter som ett konstigt resonemang… Om min granne är kriminell, ska jag då betala skadestånd till brottsoffren för att vi råkar bo i samma trappuppgång? Eller betala hans hyra för att han struntar i att betala den? Det är ungefär lika konstigt.
Jämför med att du får betala högre försäkringspremie till bilen om du är ung eller bor i ett visst område.
Försäkring är en annan sak. Då är det ett kollektivt som gemensamt skyddar varandras egendom. När man tecknar försäkring är alla väl medvetna om att premien måste betalas även om ingen olycka sker. Men en låntagare hat för avsikt att betala sin egen ränta. Om grannen inte kan betala sitt bolån eller csn-lån ska inte ens egen ränta förändras.
Förvisso är inte att en halv procents ränta orimligt på något sätt. Den som får ett sådant bolån skulle ju jubla. Så det är på sätt och vis en icke-fråga. Men argumentationen är konstig.
Samma sak gäller ju för lån hos banken. Banken tar ut en marginal vad gäller tex bolån eller blancolån, bland annat för att täcka risken på kollektiv nivå för kreditförluster.
CSN-lånet är unikt i att man får exakt samma ränta som staten, som om snittlåntagaren vore lika kreditvärdig. Men så är det inte.
Okej, det ligger en poäng i vad du säger. Bra argumenterat.
Om det blir verklighet så blir det ju utmärkt att som +50-åring utbilda sig i något "inom data" (är civ.ing, men programmeringskunskaperna är lite rostiga). Sedan blir det lagom att gå i pension.
Exakt detta var vad mina ingenjörskollegor zoomade in på också… ett uppenbart kryphål för att glidlanda till ordinarie pension. Får se hur systemet utformas.
Är det 80 % av aktuell lön eller är det något tak i stil med 80 % av 27000 kr? Kanske inte lika stor morot då.
Nä 80% av SGI låter ju inte så lockande. 80% av lön låter angenämt. Tyvärr är jag alldeles för ung.
Självklart kommer de ha SGI som tak, sedan ger de säkert två år som 2×240 dagar som i själva verket måste tas ut som 7 dagar i veckan för att få 80% => mindre än två år med 80% av SGI. Skall mycket till att det lönar sig som kryphål om du har en vettig tjänstepension, är minst ing. Och har pension därefter. Glajidgt dock om man verkligen vill.
Utöver det kan man nog räkna med ytterligare påfyllnad via kollektivavtal. Kommer ta ett tag innan systemet är utbyggt, och med tanke på uppenbara kryphål för att få ett lite trevligt "friår med plugg" så finns det nog en del att fila på innan det här sjösätts.
I Kina höjer man pensionsåldern om jag förstått rätt från 60 till 65 år. Bör vi följa efter? Ja givetvis inte för hårt kroppsarbetande men vi som mer tänkt än använt muskler borde orka jobba åtminstone några år ytterligare.
Vänliga hälsningar
Nanotec
I Sverige är pensionsålder många olika begrepp.
Vid 55 år kan man börja ta ut från privat- och tjänstepension. Vid typ 61 eller 62 (de höjer ju åldern) så kan man börja ta ut ur allmänna system och vid 67 kan arbetsgivaren säga upp medarbetaren med pensionering som skäl. Ju längre man arbetar desto mer drar man in i sin pensionslada.
Hursom som anställd är man som alla andra anställda fram till 67, därefter har man inget anställningsskydd alls om man jobbar vidare mer än om att din arbetsgivare vill ha dig där.
Som egenföretagare kan man ju hålla på tills man inte ids längre om man samlat i ladorna eller så tvingas man hålla på tills man trillar av pinnen beroende om det är ont om pensionsslantar.
Det finns mycket att sägs om pensioner, men att ta efter Kina känns inte helt relevant. Kolla deras befolkningspyramid, om man ens kan kalla det "pyramid", man inser snabbt att höjning av pensionsåldern inte räcker.
Nanotec, du menar att vi ska sänka pensionsåldern till 65?
Hustrun räknar med att jobba till 69, eftersom KS inte verkar kunna sparka sina professorer innan dess. Då jag är några år äldre kommer jag nog att jobba till 70 minst.
Det är väl bra att ha flexibel pensionsålder så att man kan välja själv när man vill gå. Man får förstås ta konsekvenserna med lägre pension om man går tidigt.
Kanske kan tyckas orättvist att en välbetald tjänsteman har råd att gå vid 55-60 medan en undersköterska inte har råd innan 67. Men det är ingen anledning att straffa tjänstemannen.
Vafalls, jag har tänkt så mycket så att jag är jättetrött!!! Tänkt på hur jag ska få bonus, ny tjänstebil, större kontor, mera förmåner. Fan, jag är helt slut och behöver pension nu!
Thomas Larsson vi borde möjligen både höja och sänka pensionsåldern. Sedan kan ett genombrott för en vänlig AI ge möjlighet att helt välja av annat än ekonomiska synpunkter. Fler som jobbar längre ger högre bnp och därmed vidgade möjligheter för hela samhället.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Menar du då enbart 100% artbetids, Nano?
Idag kan man ju ta ut sin pension på olika nivåer, både allmänna och tjänstepensionen och därmed kombinera med deltidsarbete. Det gjorde min far tills hälsan tog emot, han la av vid 70 och det har han inte ångrat. Men han arbetade bara mellan 40-50%. Det är nog dumt att bara tvärt lägga av på 65 årsdagen om man inte är helt slutkörd och utsliten.
Eller man har en plan, tex se världen eller ialla fall slå så många hole in one som det går så kanske man vill göra det.
Rickard ett bra inlägg. Valde själv att ta ut min pension snabbast möjligt efter att jag fått beskedet att median överlevnadstid för min cancer var fem år. Detta var januari 2011 och jag satsade på att lägga lite tid på aktier vilket varit framgångsrikt. Huvudsakligen är det företag som kan bidraga till avskaffandet av fossil energi. Man behöver ha en del intressen som pensionär.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tråkigt med cancern, men bra att du slår statistiken. Får hoppas vi kan fortsätta diskussionen här.
Och att du satsar på fossilfri energi , det finns alla möjligheter att bygga ut kärnkraften som är den enda fossilfria planerbara energikällan och i absoluta botten av utsläpp per genererad MWh
Och detta före man räknar in nödvändiga investeringar i reglerkraft (vatten eller vad som behövs) och extrem expansion av transmissionsnätet för att skyffla effekten till rätt del med en delokaliserad oplanerbar vindkraft.
Eller hur 😉 ?
Rickard tack och jag ser fram mot fortsatt utbyte av tankar. Utvecklingen går framåt på många områden inte bara cancer. Fossilt vill vi båda få bort. Snabb större effekt i Sverige är transporter med el som drivmedel. Allt fler företag får upp ögonen för detta.
Vätgas från el verkar nära ett genombrott och behovet för att avskaffa kol och koks är stort när det gäller malm, järn och stål.
Norra Sverige går en stor industrialisering till mötes.
En kraftig snabb expansion av transmissionsnätet måste ske och ny lagstiftning har hög prioritet. Det är för mesigt med bara en halvering av tillståndsprocesserna för elnät. Sjukt också att nya industrier i södra Sverige inte kan få el i rimlig tid.
En god start är att kostnaden för vindkraft fortsätter falla, särskilt etablering ute i havet. Verkar som största hindret är fartyg just nu.
Ser förutom vår vattenkraft produktion av vätgas för industrin som mest lovande för den på dagar väl planerbara vinden. De lager av vätgas för 14 dagar som LKAB tänker sig ger en hel del flexibilitet.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Förr behövdes cnnavgift inte betalas om man saknade inkomst och lånen avskrevs vid fyllda 50 år. Var det inte bättre förr?
Helt fantastiskt och go all in på börsen elr fastighetsmarknaden! Varför gå till banken som ändå säger nja plus till högre ränta/amortering om de nu, mot all förmodan, skulle bevilja!?
Det är riktigt ju längre man arbetar desto mer drar man in i sin pensionslada. Tog själv ut pension vid 77 år. Hade vänner som i förtid tog ut sitt pensionskapital och för dem gick det illa.För att det inte skall bli dålig stämning är det yppandeförbud på storleken av pension.
Jag som yngre med CSN lån är lika taggad på att finansiera detta som medelålders är på fixa en fungerande bostadsmarknad och underhålla infrastruktur.
Well said!
Kan tänka mig nåt sånt här om utbildningen har någon koppling till verkligheten. Alltså inte Pellejöns 38 som får bidrag för att plugga litteraturhistoria som är så intressant i ett år.
Sen måste jag undra varför vi behöver detta. Problemet på svensk arbetsmarknad är inte att de med arbete är för lågutbildade utan de utanför arbete är för lågutbildade.
Tanken kanske är att människor i jobb som kräver mindre utbildning ska hoppa upp ett steg och göra utrymme för de riktigt lågutbildade? Men även ex en usk måste ha en utbildning då räcker inte 5 års grundskola.
Kommer ihåg de som kom från jobb och började studera när man själv började på högskola. Var något omställningsstöd på den tiden också, vilket gjorde att de fick betydligt mer i bidrag än oss vanliga" studenter.
Mindre än ett år senare hade de alla slutat på utbildningen.
Finns det ingen konkurrens om högskoleplatser längre?
Kommer man in överallt med basbehörighet och högskoleprovspoängen 0,1?
Annars är ju det verkligt problematiska här att regeringens reform i ÄNNU HÖGRE utsträckning än tidigare kommer att leda till att medelålders konkurrerar ut gymnasister från begränsat antal antagningsplatser!
Oh well – de yngre kommer väl i vilket fall som helst ändå att manipuleras av gymnasiesystemet och rödgröna influencers till gatuprotestanter i så kallade "mostly peaceful protests" mot den borgerliga regeringen 2022-2026…
80% av lönen och inte återbetalningsskyldig? ÄR det så dealen ser ut så sign me up fort som fan!!!
Håller med. Går det igenom så hoppar jag på direkt.
Finns många undantag. Har du till exempel varit sjuk eller föräldraledig mer än ett visst antal månader de senaste 8 åren är det kört. Som förslaget ser ut just nu.
Varför inte, räntan är fortfarande låg. Det finns så många utbildningar på nätet som på kort tid uppgraderar till mer användbara kunskaper regelbundet under livets gång – så man kanske samtidigt skulle fokusera på att få ut sånt istället för att folk sätter av 4 år av sitt liv till onödig och utdaterad kunskap bara för att få ett diplom? Jag behöver väll inte skriva att för högre utbildningar ska tröskeln vara så pass hög att tokstollar icke göra sig besvär. Tänker från gymnasiet (komvux) och upp.
Finns många undantag. Har du till exempel varit sjuk eller föräldraledig mer än ett visst antal månader de senaste 8 åren är det kört. Som förslaget ser ut just nu.