Det märks att det är valår genom att S+MP i sin sista budget försöker köpa fortsatt regeringsmakt genom den ständigt populära gruppen väljare föräldrar. Detta genom familjeveckan, i praktiken sex dagars betald semester åt föräldrar, som ska bekostas av skattebetalarna och utifrån antalet miljarder är viktigare än ökade anslag till t ex polisen. Mer om familjeveckan nedan, och sedan en enkät där vi får se vad läsarna tycker utifrån lite olika demografi.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis (S) ansvarsområde |
Familjeveckan innebär att föräldrar till barn i åldern 4 – 16 år ska få tre familjedagar vardera om året, där de till 80% av lönen (rimligtvis med samma tak som för föräldrapenningen) ska få föräldrapenning för att vara med barnet. Givet att man säger till två månader i förväg ska inte heller arbetsgivaren ha rätt att neka detta.
Tanken är att det ska lösa problemen med all den admin man som förälder utsätts för via skolan – studiedagar, utvecklingssamtal, höstlov och liknande där barnet inte är i skolan vanliga vardagar. Har man långt till jobbet kräver det ofta att man tar ledigt eller rent av semester om man inte har råd att offra en dags lön för att få prata 20 minuter med barnets mentor (fd klassföreståndare). Dock har detta inte haft något som helst utrymme i den politiska debatten och verkar inte varit en enorm fråga för särskilt många föräldrar utan en del av de uppoffringar och anpassningar man gör som förälder.
Varje förälder får tre dagar, endast om man som separerade eller skilda har ensam vårdnad får man sex dagar för en person, vilket också bör gälla om den andre föräldern har avlidit (vilket ju ger den överlevande föräldern ensam vårdnad).
Reformen väntas kosta nästan 4 miljarder kronor om året, mer än de dryga 2 miljarder kronor i extra anslag som går till polisen (dvs knappt inflationen i det fallet), vilket visar regeringens prioriteringar och hur man finkänsligt med tungan på vågen vägt opinionsklimatet.
I en del fall kommer det vara ren skatteåterbäring. Även om det förstås retoriskt från regeringens håll direkt pratas om sjuksköterskor, poliser etc, så kan man inte blåljus- och jouryrken ofta (men inte alltid) planera sina arbetsdagar på schemat för att hantera sådant här. Nu kan man både planera och ta ut familjedagar, vilket alltså innebär 2.4 arbetsdagars högre årslön.
Det samma kan gälla flexibla egenföretagare eller ensamföretagare. Man sänker sin egen lön den månaden och tar ut familjedagar på höstlovet, får 2.4 arbetsdagars extra lön och tar ut den sänka lönen månaden efter istället. Många barn från skolåldern, och särskilt förtonåringar (eng pre teens) och uppåt är ändå självgående dagtid hemma. Hur många femtonåringar behöver barnvakt på höstlovet? Så för de grupperna är det bara att tacka och ta emot pengarna och ta ut lönen en annan månad.
För andra småföretagare blir det totalt meningslöst och inget man kan ta ut. Hur ska djurbonden ta ut en familjedag? Strunta i att utfodra djuren, strunta i djurtillsyn? Hyra in en avbytare för dyra pengar? Det samma gäller den som jobbar med ett kundmötande eget företag, t ex en mindre butik där man själv är den egna anställde. Javisst, man behöver inte lön den dagen och kan stänga butiken men hyran och andra fasta kostnader ska fortfarande betalas fast du inte har någon försäljning den dagen.
Det samma gäller småföretagaren där den ende externt anställde ska ha familjedag. Gissa vem som får jobba extra för att kompensera när butiken annars måste stänga och inte kan dra in till hyran?
Så nu ska barnfamiljer få skatteåterbäring och få tillbaka lite av de pengar de och alla andra betalat in i skatt. För det är valår och S+MP kommer sitta i valdebatterna och hålla fram familjedagarna som ett argument i valrörelsen. Vare sig budgeten står eller faller. Faller den kommer det heta att oppositionen hatar barn och barnfamiljer. Som vanligt läggs sådant här fram valåret eftersom man vill få barnfamiljernas röster.
Sedan kan man diskutera miljöaspekten. Den absolut största belastningen på miljön är människor. Hur kan det vara MP-politik att uppmuntra barnafödande? Snarare borde barnbidrag, föräldrapenning osv dras ner eller dras in helt för att reducera befolkningen den naturliga vägen och minska miljö- och klimatbelastningen. Inte tvärt om ökas.
Men vad tycker du?
Enkät nedan, så får vi se vad olika grupper av läsarna tycker i frågan. Som vanligt ser jag absolut inget annat än tidsstämpeln och dina svar, dvs inte ens din IP-adress och svaren går på inget vis att för mig spåra till dig personligen.
64 kommentarer
Varför ska denna grupp gynnas över andra? Dels måste det ju vara en total slap-in-the-face för alla ofrivilligt barnlösa och/eller incels, men att skaffa barn måste ju vara bland det absolut värsta man kan göra ur ett miljöperspektiv? Det kan väl knappast finnas något så miljöförstörande som att skaffa en unge. Den kommer växa upp och konsumera och orsaka ofantliga utsläpp, nedskräpningar och miljöförstöringar. Hur kan (mp) gå med på detta?
Det är ju också så könsdiskriminering. En ensamstående mamma kan (har rätt till!) att få staten till å betala behandlingar som gör att hon får barn. Och därmed rätt till 6 dagars extra semester. Samma sak kan inte en man göra. Fast det är väl okej att det är orättvist bara det är orättvist åt rätt håll? 😉
Vad gäller rättvisefrågan – det är rätt kämpigt att vara gravid, föda barn, respektive vara en nappflaska i ett år. Det är inte en räkmacka om vi säger så.
Är det kämpigt för mannen att ha en gravid partner. Ja, kanske det. Men knappast lika illa.
Men det är något som kvinnan (så länge hon inte faller under kategorin ofrivilligt barnlös ovan) själv väljer. Så man kan inte välja att bli gravid å sedan komma snyftandes med att det är jobbigt.
Vill man vara extra ledig får man antingen jobba hårdare någon annan gång och spara, eller teckna en försäkring och betala vad det kostar. Sosseriets valfläsk måste få ett slut.
Nej, sänk skatterna istället så har alla råd med en extra semestervecka! 🙂
Tycker det är bra att underlätta för föräldrar och barnfamiljer, men metoden är fel. Sänk skatten och inför sambeskattning istället som i normala länder.
Att vi inte har sambeskattning är rätt sjukt.
Är så enkelt att barn är viktigt ur samhällets synvinkel. Utan nya människor upphör samhället fungera.
Medborgare som inte har barn kan man se är egoistiska och själviska och det är rätt att dom betalar extra till dom som har barn (från samhällets perspektiv dvs.)
wst, många som vurmar för hög invandring brukar framföra att de är bättre än barn för de sistnämda kostar samhället en massa pengar i minst 20 år…. Samma folk säger samtidigt att man inte ska räkna vad människor kostar.
Oavsett så tycker jag att ska man ödsla med andras pengar så ge det till barnfamiljerna.
Världens redan mest förmånliga föräldraförsäkring måste bli förmånligare på alla oss andras bekostnad.
Jag tror att regeringen skjuter sig själv i foten med granatkastare här. Föräldraförsäkringen har knappast varit högt upp på viktigaste politiska frågorna och kommer således eventuellt få motsatt effekt när folk blir förbannade för att deras favoritfråga inte fick pengarna istället.
Kan mycket väl vara så. Men retoriken, exemplifierat med vad en av vänstertomtarna på panelen i P1 igår sa.
"moderaterna vill dra ner på föräldraförsäkringen för de hatar barn och får gärna gå ut och säga att de vill dra ner så vi kan fråga så får de säga att de hatar barn"
Vilket ingen politiker sagt någonsin.
De kommer nog få igenom detta, sen är det permanentat eftersom att ta bort något är i princip omöjligt.
Jag är lite kluven, skulle själv gärna spendera ett par extra dagar med familjen och med barn i spannet är jag en av de som "tjänar" på denna reformen. Men då jag ser så många andra hål som behöver fyllas inte minst inom försvar och rättsväsende så tycker jag det känns som en lite onödig reform.
Kan du inte bara ta tjänstledigt en vecka?
Håller med, jag har barn och gynnas av reformen men samtidigt så använder jag de redan existerande föräldradagarna till detta.
Ett generöst system blev än mer generöst hade prioriterat annorlunda
Att avlöna föräldrar ytterligare (jag är nog målgruppen för detta men det köper inte min röst) är säkert en bra investering för framtida barnproduktion. Att göra det ekonomiskt mindre påfrestande att skaffa barn leder kanske på marginalen till några fler välanpassade skattebetalare i längden så inget ont om det.
Men det är definitivt inget jag skulle prioritera så högt. Kärnkraft däremot. Något som i längden lär bespara mig tusentals kronor i månaden samt lägga en grund för fortsatt välstånd samtidigt som det besparar miljön. Den som föreslår en kraftig utbyggnad har min röst.
Får ändå älska: jag är ”nog” målgruppen.
Kan man få "veckan" retroaktivt? Hade blivit en lagom semester…
Tydligt är i varje fall prioriteringarna i samhället: 10 miljarder till kultur vs 0.5 miljarder till polisen. Sverige , landet med flest fattigpensionärer i EU visar vad som är viktigt.
flest fattigpensionärer i Norden, skulle det vara, vi ligger inte på EU topplistan än, men vi strävar efter att bli bäst på det mesta så…
Vi har till skillnad från de flesta andra länder i världen i varje fall ett någorlunda självfinansierande pensionssystem.
Från början var det tänkt så ja, sen tyckte någon att det var mer solidariskt att utöka utbetalningsunderlaget.
"Bröd och skådespelsspektaklet" ("Kultur" alltså) är viktigt att fortsätta tvångsfinansieras. Hujeda mig om folket inte skull ha något att göra på sin "fritid", tydligen är det ohälsosamt att ha för mycket av den varan…
… "ohälsosamt" för vem kan man stilla undra….
Jag har oreglerad arbetstid och sju veckors semester. Därtill jobbar jag hemifrån utan att behöva förvarna någon om lusten skulle falla på sedan innan pandemin började.
Jag är inte målgrupp för den här reformen.
Samma här. Däremot tycker jag att det är en bra reform för att komma från S, på så sätt att nu får människor något tillbaka ganska brett. Hellre detta än förbjuda plastpåsar, subventionera genuskonst och liknande grejer.
Likadant här, utvecklingssamtal m.m. löser man ändå på ett smidigt sätt. Så det är väl på något lov då, sponsrar S med en vecka på Kanarieholmarna?
Sveriges föräldrar har det redan rätt bra ställt, minst sagt, med 480 föräldralediga dagar per barn, möjlighet till arbetstidsförkortning, generös VAB, med mera. Obegripligt att inte istället satsa mer på sjukvård/skola/rättsväsende. (Jag är förälder till en sjuåring för övrigt.)
Tror personligen att fertiliteten är ett av de större problemen Sverige har och skulle absolut vara för olika typer av reformer men denna reform känns mest kostsam och i stort sett effektlös.
Utvecklingssamtal sker numera över Google Meet, smidigt att ta 25 min på eftermiddagen.
Hinner inte ta ut mina sex veckors semester, tre dagar på 80% av SGI kommer inte tas ut. Eller kan man lägga dem på en helg?
Måste väl vara tillåtet? Jag jobbar sju dagar i veckan 52 veckor om året, får jag inte ta ut familjedag på en helg då eller?
Man kan inte ha ett kvartsamtal (ja jag använder den gamla termen) från en lastbil. Är ej heller i kategorin som kommer att använda denna förmån då jag jobbar hemifrån och har fri arbetstid så för mig inga problem om barn är hemma (förutom allt tjat om att wifi suger), jag skulle nog om jag skaffade bättre wifi kunna ha som sidoarbet att vara dagmamma, så länge som de är rumsrena).
Men spontant så är det för de som kör lastbil, buss, sköter covid patienter och som inte kan jobba hemifrån som den är tänkt för och spontant är det ju bra att underlätta för dem.
Å andra sidan, det blir väl som med föräldradagarna när man ska ta ut dem i sista stund oavsett yrke: man fyller ut helgerna.
Är väl som de andra föräldradagarna att de kan tas ut på helg om du även är ledig/tar hand om barn på måndagen eller tisdagen. Så tar jag ut majoriteten av dagarna som man har kvar…
Måndagen eller fredagen…
Typiskt socialister att alltid försöka styra folks liv. Varför inte bara sänka skatten och låta folk själva bestämma hur mycket du vill vara lediga osv?
Jag tycker samma om rut, rot och ränteavdrag.
Svensk sjukvård är totalt sett landets största arbetsgivare. Nu ligger man dessutom efter med rekordlånga väntetider och köer på i princip alla fronter pga snart två år med Covid. I det läget skall stora delar av personalen alltså få betalt för att vara frånvarande ännu mer!
Synd att man inte kan mäta exakt hur många som dör i vårdköerna – men det här kommer i vilket fall som helst att späda på ytterligare.
Patientsekretessen. Sorry.
Delar av den sekretessen bryter du (påpassligt nog) i samband med att du beställer ditt Covidbevis..
"Uppgifterna i Nationella vaccinationsregistret omfattas av sekretess enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Den sekretessen är väldigt stark. När du begär och ger ditt samtycke till att hämta ett vaccinationsbevis så bryter du den sekretessen för uppgifterna. Därför kan E-hälsomyndigheten hämta uppgifterna om din vaccination och utfärda ett vaccinationsbevis till dig. När uppgifterna hanteras av E-hälsomyndigheten så omfattas de av sekretess enligt 25 kap. 17 a § offentlighets- och sekretesslagen."
Finns oändligt mycket mer idiotiska och dyrare saker som staten redan slänger pengar på. Knappast det första jag kommer att tänka på när det gäller för staten att lägga pengar på men det skulle komma ganska långt ner på listan av utgifter som kan tas bort om det redan var ett faktum.
3vligt. Har tre barn så detta kommer förstås vara fördelaktigt för oss. Inte mer än rätt heller. Vad är vitsen med höstlov och sportlov om det bara blir fritids av alltihop?
Vitsen med höstlovet är att lärarna ska samla studiedagar till ett tillfälle och fortbilda sig. Sportlovet skapades för att spara på koks till uppvärmning under VK2 när det var som kallast vintertid i februari. Vad vitsen är idag är oklart.
Vitsen med höstlov är att barnen skall plocka potatis. Vitsen med sportlov är att vi ska spara energi, dvs under den kallaste perioden inte behöver elda så mycket kol för att värma upp skolorna. Det sistnämnda extra aktuellt idag.
Nix. Höstlov fanns inte när jag gick i skolan 1977-1990. Vi hade bara ledigt allahelgona. Det är ett nytt påfund.
Både du och jag har rätt, du är bara född i fel tid:
I Sverige togs det nationellt fastslagna potatislovet bort 1954. Detta lov har senare, på 1970-talet och såsom ledighet vid mitten av höstterminen, ersatts av ett mitterminslov omkring Allhelgonahelgen, höstlovet, utan koppling till jordbrukets årscykel.
Wikipedia
För min familj är det nog bra, jag har mer semester än min sambo barnen är inte gemensamma så det jämnar ut det. Sen blir det ju några extra semester dagar åt barnets andra förälder som inte brukar bry sig nämnvärt, undrar om det kommer följas upp om man väl beredd sitt barn de dagarna. Och föräldraledighet borde räcka för att hantera det tycker jag. Ev om det känns viktigt kan väl föräldrar få igenom semester mot arbetsgivarens vilja, det är väl där det kommer kunna kännas orättvist klämdagar vid jul föräldrar ska inte ingå i bemanningsplanering vanliga dagar är det ju inga problem att få semester..
Som Blut-und-Boden-konservativ kan jag tycka att detta är ganska bra, även om jag själv är för gammal och mina barn för unga för att direkt gynnas. Om en Ericsson-ingenjör kränger ytterligare en telefonväxel till Långtbortistan spelar ingen roll om hundra år, men om hans fru (eller hon själv, könsfördelningen på Ericsson är väl ganska jämn numera) skaffar barn påverkar framtiden i Sverige.
Någon som fått koll på om det är 80% av den faktiska lönen eller har detta, precis som föräldrapenningen, ett tak på 1000kr/dag?
Ej koll, men med all sannolikhet samma tak.
Sex dagar extra föräldraledighet andas inte lika mycket valfläsk.
Från 480 till 486 dagar.
Som förälder kan jag tycka att det vore bättre att ge skolan lite mer resurser istället.
"Snarare borde barnbidrag, föräldrapenning osv dras ner eller dras in helt"
Det kommer man att göra. Jag vet inte om det blir detta eller nästa årtionde men det blir då man fattat att ständig tillväxt är slut på en planet med ändliga resurser.
Tog inte ens ut alla föräldradagarna, så för min del anser jag detta vara en av de onödigaste reformerna hittills.(Inte den värsta dock)
I rättvise-Sverige hade det väl varit mer passande att ge ALLA ett par extra statsbetalda semesterdagar istället. Vi har ju tydligen råd.
Ju mer betald ledighet en människa kan få i sitt liv desto bättre 😊
När det är dina egna skattepengar som går till det får du strikt talat inte betalt, utan betalar själv.
Helt ok för min del. Om skattepengar kan gå till att ge folk återhämtning, vila, ledighet, rehabilitering, eller få vara med sina barn, och således kanske frid och ro i sitt liv, så tror jag det är det bästa för oss alla, det är en del av välfärden tycker jag.
Om det inte hade varit att välfärden går åt det hållet där alla som inte jobbar får det bättre på bekostnad av andra.
Kan tänka mig att jobba fler dagar per år åt staten om pengarna går till att headhunta kompetenta personer från näringslivet och stoppa in i samtliga partier…
Haha, alltså MP dom är ju för gulliga. Och så åker alla till värmen med sin extradagar och MP sitter och lipar…
Jag tycker att vi som inte har barn borde få en "husdjursvecka" istället, när vi får stanna hemma och gå härliga skogspromenader med våra lurviga bebisar och t ex kasta boll.
Vi kan mysa med våra fyrbenta älsklingar i sängen eller framför TV:n och braskaminen och fixa lite pälsvård och kloklippning samtidigt.
Kanske åka på kontroll hos veterinären (t ex kolla vikten på deras enorma våg) och besöka djuraffären och se om det finns något erbjudande på något nytt, gott djurfoder.
När vi pussas, kramas och umgås extra mycket med våra husdjur en hel vecka, så försvinner stress-hormonerna och lycko-hormonet oxytocin (=det läkande må-bra-hormonet) bildas istället i stora mängder.
Vad sägs om husdjursveckan? (=ett skämt förstås!)
Hade vart fantastiskt fint! Bäst hade vart om alla hade fått en vecka ledigt bara för att det är trevligt, istället för att hålla på att flänga runt och jäkta så kan vi alla vara hemma och mysa 🙂
Det givna upplägget för medelklassen är förstås en förlängning av sommarsemestern så man kan njuta något fint kvalitetsvin för barnbidraget.
Hellre en elräkning jag kan förutse och inget hot av bortkoppling vid kallt väder än en familjedag. Och då har jag ändå barn
Och ett par fast anställda närpoliser hade inte varit fel. Vår andel av poliskåren borde räcka till 15 tjänster, vi har 0,5 eller något sådant.
När man får barn har man rätt till 390 dagars ledighet med sjukpenningnivå (och ytterligare 90 dagar á 180 kr/dag). Detta kan delas mellan föräldrarna. Det är alltså mer än 1,5 år med sjukpenningnivå. Nu vill några partier utöka det med ytterligare, var det sex, dagar till en kostnad av ca 4 Gkr.
Jag instämmer med någon kolumnist jag läste nånstans, att det vore på sin plats att lägga de pengarna på att se till att de ungar vi har inte blir skjutna istället – vare sig av gangstrar eller putinister.
Mer rätt hade nog varit att lagstifta om några extra semesterdagar för alla vartefter pensionsåldern nu höjs. Det var rätt länge sedan vi fick rätt till längre semester.
Om det nu finns utrymme för mer ledighet, men överlag tycker jag det är stöldpengar från hela folket för att köpa röster av en mindre grupp men som ör ack så stor för att behålla makten.
En familje-poolvecka borde alla få i Sverige! Jag hade alla tiders bästa poolsommar, med hela 7 (sju) veckors daglig simning och vatten-joggning i år!
Halva dagarna i vattnet, springande längs poolbotten, alt. små grodorna eller bröstsim (vilket är extra svårt i en rund pool). Vilken djävulsk mjölksyra i ryggen och rumpan efteråt och massage-apparaten är trasig! Som mest var vattnet 36 C, högre går inte poolvärme-pumpen.
Samtidigt som jag är förkyld, svettas jag med extremt brådskande industri-beställningar. Kan det vara "Kim och Ebbe" som håller mig sysselsatt?
Som förälder vill jag bara ha en sak. FASTIGHETSSKATT. Och sänkt skatt på arbete. Tack.