Jag utlovade i morgonens börsrapport ett börsrekord, och det hittar vi på elhandelsbörsen Nordpool där timpriset för el i elhandelsområde SE3 Södra Mellansverige (Göteborg – Stockholm) där elpriset ikväll når 208:63 öre. Samma elpris nås även i SE4 Södra Sverige (Skåne-Blekinge). Graf och hemautomatiseringsträsket nedan.
En av de tre redaktionsmedlemmarna detekterade att kaminen var tänd, vilket ger ett bättre inomhusklimat när murstocken blir uppvärmd och börjar agera ventilation igen. |
Igår hade jag kaminpremiär för säsongen, vilket kändes skönt och direkt sänkte CO2-halterna i huset ordentligt. Med självdrag respektive fukt- och rörelsebaserad mekanisk frånluft i badrummet så blir det lätt för höga CO2-halter inomhus i perioden mellan sommarens öppna fönster och vinterns eldande.
För att spara lite på elpriset, då värmepumpens breakeven kontra ved ligger runt just 40-50 öre oskattat för elen, så började jag elda igår. Värmepumpen ger förenklat 3x energin och veden kostar någonstans runt 40-50 öre per kWh tillgodogjord värmeenergi, dvs när elen kostar runt 1:50 skattat och klart är det bättre att elda med ved vilket inträffar där runt vedpriset.
Och det blir nya rekordpriser för elen idag ikväll klockan 19:00, när alla kommit hem från jobbet och ska laga middag.
Dagens elpriser i SE3 (och SE4). Färger relaterat till hemautomatiseringen, se nedan. Data: Nordpool |
Med elhandelspåslag, rörlig nätavgift, energiskatt och moms landar priset uppåt 3:50 SEK per kWh ikväll. Rejält mycket billigare att värma med ved alltså.
Färgerna ovan kan vara intressant ur hemautomatiseringsperspektiv.
Utifrån en faktisk akademisk rapport så tjänar man på att börja ladda elbilen klockan 01:00 på natten. Ännu bättre tjänar man på att börja ladda på billigaste klockslaget, men min automatisering är så enkel att den kör klockan 01:00 varje natt. Till vardags laddar jag bilen till 70% (70 kWh) och är sällan under 30% laddning till att börja med, vilket gör att jag på de fyra gröna timmarna laddar fullt. Ska man på långresa eller varit på långresa kan jag om elpriserna är höga välja manuell start (och stopp) för laddning om priserna är på de här nivåerna.
Mörkbrunt är de tider som värmepumpen stänger av sig om temperaturen är mellan 0 och 10 grader. Är det varmare än 10 grader ute stänger värmepumpen alltid av sig oavsett tid på dygnet. Tiderna 07:00 – 10:00 och 17:00 – 21:00 är de jag har identifierat som de som generellt har pristoppar varje dygn – även om det som ni ser ovan inte alltid är perfek, t ex beroende på när det blåser på dygnet – och genom att inte värma de perioderna sparar man således några ören. Istället är rutinen att dra igång kaminen på kvällen och ibland på morgonen om det är kallt nog, vilket också sker om det är under noll grader ute.
Med de här priserna kan jag även tänka mig att trixa med automatiseringen av disk, tvätt och torktumlare och slå av de brytarna på dessa tider och slå på dem igen efteråt. Jag har dock inte lagt in någon sådan automatisering än, men om jag kan tänka mig en där regeln skriftligt är “om elpriset är över en krona per kWh stäng av diskmaskin, torktumlare och tvättmaskin mellan 07 och 10 och mellan 17 och 21. Slå på dem igen 10 och 21.” Att jag inte skulle köra stenhårt på priset beror på att behöver man tvätta eller diska så behöver man tvätta eller diska. Däremot kan det vänta några timmar. Genom att skippa högprisperioderna kommer man pressa snittelpriset.
Det hela är dock antagligen bara nördigt. De extra brytarna på utrustningen kostar några kronor som man antagligen aldrig tjänar in igen. Värmepumparna har dock sin wifi inbyggd från början så där är det ingen merkostnad att sätta upp automatiseringen, liksom för elbilen.
Oavsett prisrekord oavsett vad någon yrar om att “Sverige exporterar el”. Vi är skyldiga att erbjuda 70% av vår elproduktion på export och för SE3 och SE4 spelar det ingen roll om SE1 och SE2 exporterar el när man har underskott i Sveriges mest befolkade delar. Det relevanta för priserna är elhandelsområdena, inte nationsgränserna. I skrivande stund importerar SE4 netto hela 2 357 MW eller drygt två kärnkreaktorer och SE3 importerar netto 2 617 MW, eller drygt de avvecklade reaktorerna i Ringhals och Oskarshamn. Att Sverige nettoexporterar 1 659 MW spelar alltså exakt noll roll för SE3 och SE4 som är importörer.
38 kommentarer
Räcker det med att elda i en kamin för att murstocken ska bli tillräckligt varm för att cirkulera luften inomhus? Behöver det inte eldas kraftigt i många timmar för att få den effekten? En annan sak, har du inga växter i sovrummet? Dom kanske kan få ner koldioxidnivåerna, kanske inte under natten dock..
Jag eldade i flera timmar. Det är en kamin som är kraftig nog att värma hela huset i -30 grader, så det räcker iaf här. Murstocken är från 1800-talet, och tar några månader att få genomvarm, men det räcker ju att ytorna i själva skorstensröret är varma för att börja dra igång ventilation.
Tror du överskattar effekten av blommor, särskilt nattetid när fotosyntesen inte verkar pga frånvaro av solljus. Jag har mest blommor i hela huset i biblioteket …
Blommor inomhus ger typ 0. Läste det i nån rapport…
10000 gröna löv krävs för att syresätta 1 människa, förutsatt att solen alltid lyser!
Värma hela huset med kaminen (den på bild?) är den vattenmantlat då eller sprider det så väl över tiden ändå?
Har du något inlägg som beskriver dina temp- och co2-givare och loggning?
Nästan alla gamla hus med självdrag bygger på att luften dras ut genom skortstenen och in genom glipor i fasad/fönster/dörrar. Jag tänker då t.ex. på alla hus som hade oljepanna för uppvärmning. Eldar man inte stannar ventilationen i princip av, och måste lösas på annat sätt.
Hoppas de flesta har bundit elpriset efter alla varningar från olika håll under sommaren.
"i är skyldiga att erbjuda 70% av vår elproduktion på export".
Tror jag ska vara: 70% av vår överföringskapacitet för interconnectors över gränser. regeln kallas CEP70 (Article 16 of Regulation 943 /2019)
https://twitter.com/simonwakter/status/1439700900671594505
Har för mig att Danmark stämt Sverige för detta några gånger
Har också börjat nörda ned mig i automatisering med elpriset som bas. Värmepumpen får bara starta efter kl 23 och den värmer tillräckligt för att hålla temperaturen över dagen. När luften blir kallare, går bergvärmen igång istället, då den är mer effektiv vid lägre temperatur.
Bilen laddar via appen, som automatiskt ser till att laddningen sker när priset är som billigast (om inte solcellerna ger effekt). Det fungerar över förväntan och med timdebitering är det inte längre ören att spara, utan ganska stora pengar.
Ventilationen styrs via RH-värdet och har ett lågt förinställt grundvärde som ökar vid behov.
Har inte lika avancerad styrning som bloggaren, men det går att göra ganska mycket med enkla Telldus-givare och fjärrdimmer.
Det är en intressant träsk och numera även en bra sparbössa.
Att "vi" är skyldiga att lägga ut 70% av produktionen på auktion är ju dock ingen naturlag.
Vi behöver en avvecklingsplan för vindkraften.
Att säga att man har elöverskott på årsbasis är ungefär som att säga att en större tank på bilen kommer hjälpa dig upp för berget om motorn är för svag.
Att säga att man som land exporterar är som att säga att grannen har en jättestor motor i sin bil…
Varken större tank eller grannens motor kommer hjälpa dig!
Tank på bilen är fel tänkt tanke. Nu gäller el. Se tex dagens Di. Vad begär industrin i norr? Ledaren om Volvo.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Större tank på bilen = mer bränsle=energi. Hjälper dig över tid men inte just nu.
Har golvärme och fjärrvärme. Har en sån där vanlig contura kamin också. Har gratis ved till kaminen. Tycker(tyckte) att det kändes bra att elda och tänka att man kanske kan spara några kronor på fjärrvärmefakturan. Men jag har en känsla att på att det går på ett ut i bästa fall, känns som kaminen sätter fjärrvärmen ur spel och får jobba hårdare när väl värmen från kaminen gått upp i rök så att säga.
Kan ej räkna teoretiskt på detta utan bara en känsla som gör det lite tråkigare att elda.
Kompisens Contura sotar som fan. Det är en sån där hög modell, med en stor glaslucka. Det väller ut rök med polycykliska aromatiska kolväten, både när kaminen tänds (även när ytterdörren står öppen för tryckutjämning) och när man fyller på med mer ved. Jag har en gammal liten Morsö-kamin, med en pytteliten lucka och den sotar inte alls.
Sannolikt undertryck i huset.
I ett tidiagare inlägg diskuterades det ju ockso om fulved. Dvs att MP och EU kommer att förbjuda uppfärmning med ved.
Jag har själv tillgång till fulved och är faktiskt största värmekällan på den andra huset. Så tänkte att ett sånt förbud är ju inga problem för mig och slog mig för bröstet. Men men så är det det här med Sotarmurre och soteld, inget att leka med. Så där sket det ju sig, du måste ju ha sotat och jag antar av en autoriserad sotare för att försäkringar etc ska gälla. Så hos sotarna hottar de fuleldarna utan att behöva lyfta sig från skrivbordet.
Aldrig får man nöjd och änny mer sällan glad.
uppvärmning, hittar osv men ni fattar
Du tror att sotarna ska snitcha till försäkringsbolag, miljönämnden eller liknande? Inte så troligt, men om man vill kan man så klart bli sin egen sotare. Du behöver bara göra troligt för kommunen att du har kunskap och verktyg. Gå nån liten kurs och köp en sotarviska, skicka in papper till kommunen, allt klart. Eller köp din sotning av olika bolag varje gång, du är ju inte bunden till att använda det som kommunen erbjuder, så köp i en karusell så verkar det som om du bara sotar vart tredje år.
Eller så betalar du en sotare svart för att jobba extra.
Betala sotare svart, höhö.
@Ben, ja det trodde jag faktiskt att sotarna på något sätt var upphandlade och står för att det är genomfört enligt bygglov och förordningar om något händer gentemot kommuner och försäkringsbolag (misstänker att försäkringsbolagen kommer att vilja granska vid olycka).
Men till sist är jag nog mest rädd att det ska rullas upp om något händer om jag skulle bli min egen sotare, jag kommer att glömma eller tänka varför göra något idag som du kan göra imorgon.
Fick en sotare till landet, Ingarö, i förra veckan. Hans uppdrag var att kontrollera brandsäkerhet, han kom från något distrikt norra Stockholm. Hade en annan sotare i början på månaden. Hans uppdrag var enbart att sota och han kom från söder. Det distriktet kollar i norr. Att det är två olika sotare, som båda är kompetenta för båda uppgifterna, beror på nylig upphandling av kommunerna pga lagändring där du tydligen kan få sota själv men inte inspektera.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Ben och Nanotec, låter rimligt även med min egen erfarnhet, fick för ett år seda besök av sotaren som inte sotade men som gnällde över ett trappsteg och skulle kolla vinden, men sotade gjorde han inte, dock från samma lokala bolag men då förstår jag varför han inte fixade lite i skorstenen utan bara gnällde, han hade på sig ennan annan regelkeps helt enkelt han som gnällde.
En annan sak om sotare på 70-80 talet. Jag förknippar fortfarande sotare med bilmärket Lada, kanske var bara i min kommun men har någon här sett en sotare från DDR Sverige som skörde något annat bilmärke.
Återigen: körde, erfarenhet etc. men ni fattar.
Nanotec. Samma här, det kom ett brev från nån sotarfirma i Åkersberga, som skulle kontrollera brandsäkerheten. Jag trodde att det var skojare i farten och sa nej till inspektionen. Det brukar ringa skojare som vill rengöra köksfläkten för 5.000 kr genom att vifta med en borste i närheten av den och jag säger alltid NEJ, pga att jag inte lagar någon mat (fast jag brukar göra äggröra på ett ägg varje morgon på spisen, resten i mikron) och låter kompisen laga lunchen (eftersom han har "stek-genen"). Middagen blir ett enklare mellanmål.
Efter några dagar kom jag på idén att mejla till min lokala, vanliga sotare. Jodå, det stämde att de kommer ända från Åkersberga för att kolla min kamin. Vansinne! Är det möjligen pga den ökade konkurrensen, som min lokala sotare har börjat med försäljning och installation av luftvärme-pumpar? Nu vill jag äntligen ha en sådan, pga den heta sommaren: jag svettades som en gris, trots att jag hade alla vädringsfönster öppna, badrumsfläkten på och köksfläkten på 2:an hela natten. Dessutom tillbringade jag 7 veckor i poolen med simning halva dagarna (man måste ibland upp innan det växer ut simhud mellan tårna). Ifjol bodde jag hela sommarhalvåret i uterummet, men i år föredrog jag mörkret på soffan i vardagsrummet.
Gillar det där om den lokale uppfinnaren. Läser gärna mer om hans produkt. Klart intressant om den interna koldioxiden. Ska börja elda ikväll och därmed minska CO2 både inne och i de koleldande länderna. (förklaring för vindhatarna: när jag eldar minskar mitt elbehov och därmed exporteras mer el från vinden, vilket drabbar kolkraften och därmed minskar CO2 där.)
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ja, du eldar väl dessutom med närproducerad råvara, vilket inte gäller för fossila bränslen. Det är ytterligare en fördel antar jag.
Min råvara har transporterats högst 100 meter.
Nanotec, konstruktionen är som jag förstår det patenterad och endast möjlig att konstruera tack vare 3D-skrivare (riktiga sådana, inte hobbydito). Tror han fått in investerare också. Kan handla om typ 80% värmeåtervinning i enbart en vanlig ventil som på något magiskt vis blir dubbelriktad. Drivs av en mycket enkel, tyst och minimal fläkt.
Ungefär samma här, om man inkluderar omvägen genom snickarboden, där vedklyven finns.
Ben Dover är mest just nu en blandning av mycket närodlad och rivningsvirke från 1800-talet samt spill från helrenovering av lillstugan och liten utbyggnad på villan. Rivningsvirket kommer från lillstugan (sannolikt närodlat) och spillet från virket inköpt på Byggmax (troligen från Norrland).
Vänliga hälsningar
Nanotec
Cornucopia? jag gillar verkligen riktiga 3D-skrivare och betalade lantställe och löste 95% av villalån tack vare ett företag som skrev ut i metall. Hoppas uppfinnaren snart kan börja sälja en testserie. Jag vill ha. Vill njuta av tystnad och låg halt av CO2.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Någon som är smart borde hitta ett sätt att ta hand om energin som uppkommer om du öppnar ett fönster på ovanvåningen och samtidigt har en öppen dörr på nedervåningen. Fan vad det smäller i dörrarna överallt i huset då. Riktigt irriterad över detta fenom, en sommarplåga. Men man ser vilken energi det finns och vi kunde tillhandahålla denna så kunde man kanske stå ut med att ha fönstren öppna på sommaren.
Nanotec. Är det inte målarfärg och gifter i gammalt byggmaterial? Vi brukar köra allt målat och impregnerat virke till soptippen, där "brännbart" körs till något fjärrvärmeverk som har filtrering av avgaserna. Vi har ju så gott om egen, ren ved.
Marjatta det är byggmaterial utan färg och åtminstone synlig impregnering som blir hembränt. Det misstänkt skadliga körs till återvinningen som det heter i Nacka.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Dubbelriktade fläktar används i keramiska värmeväxlare. Byter håll typ varje minut och växelvis värmer upp /kyler av luften via ett keramiskt "värmebatteri".
Mycket vanligt i Tyskland, även i nyproduktion.
Söt katt, exakt som min gamla "Bösa-Maja" (hon drog in så mycket bös: spindelväv, löv, fjädrar och frön från träden mm. i sin lurviga päls, förutom de skrikande sorkarna som hon bar in i munnen genom kattluckan).