Detta inlägg är publicerat tillsammans med Solkraft Sverige som installerade vår första solkraftanläggning.
Förra veckan beställde vi en ny solkraftanläggning att sätta på nya maskinhallens tak. Den kommer mer än dubbla installerad potentiell effekt och antagligen även vår solkraftproduktion. Jag kan konstatera att priserna fallit 20-25% sedan vår första anläggning 2017, antagligen en kombination av billigare celler och även effektivare celler vilket sänker den stora posten arbetskostnaden.
Plats för drygt 5 500 Wp i väntan på att eternittaket byts på resten av ladan. Ja, det ska målas under taket också. |
Den nya anläggningen blir återigen baserad på en SolarEdgeväxelriktare med tillhörande optimerare per enskild solcellspanel. Dessa tillför också ökad brandsäkerhet, då de gör anläggningens kablar strömlös (ok, 1 A) om man stänger av växelriktaren och gör att räddningstjänsten inte riskerar livsfarliga stötar.
Installerad effekt blir 15 paneler om 370 Wp (potentiell effekt vid 20 grader och optimal vinkel mot solen klockan tolv på dagen) för totalt 5 550 Wp. Detta till cirka 20-25% lägre pris än vår första anläggnings 17 paneler om 280 Wp och 4 760 Wp i effekt. Som ni ser har effekten per panel ökat, vilket minskar arbetskostnaden, som redan står för huvuddelen av kostnaden för en solcellsinstallation. Verkningsgraden är således viktig, då det ger billigare anläggningar.
Då det nu blir ett envåningstak sänks också kostnaden av billigare ställningsbygge, jämfört med tvåplans, plus delvis källare vid första installationen. Envånings minskar förstås även arbetstiden, då man inte behöver klättra lika mycket. Allt annat lika innebär 15 paneler istället för 17 en minskad arbetskostnad på 12%, något förenklat. Därtill är ju installationen också 16% större för 12% mindre arbetskostnad, vilket sänker arbetskostnaden per kWp ytterligare, så att priset gått ner 20-25% är fullt rimligt.
Exakt hur mycket billigare en exakt lika stor effekt 4760 Wp hade blivit idag går således inte att säga, men till lägre kostnad får vi alltså idag en större anläggning.
Vad som höjer priset är dock att vi nu installerar en 12.5 kW växelriktare, trots endast 5 550 Wp solceller på denna andra installation. Anledningen är att vi ska installera ytterligare cirka 7 000 Wp när ladans tak är bytt, vilket inte blev gjort i år. Egentligen skulle rubbet installerats på resten av ladans tak, men då tydligen vädret inte gav utrymme för takbytet i år så har jag ingen lust att vänta, utan gör det nu. Eventuellt kan resterande ca 7 000 Wp samordnas med takbytets byggnadsställningar. Därefter kommer vi med 17 000 Wp ha en anläggning som fyller upp hela huvudsäkringens 25 A, men nu blir det alltså 10 310 Wp så länge. Maxeffekt nås dock bara högst tillfälligt vid soligt men kyligt väder med spridda moln i september – oktober eller mars – april, om panelerna är kalla efter att solen gått i moln och sedan plötsligt får full sol på sig ouppvärmda. Se tidigare länk för en förklaring.
Installationen sker dock på en ekonomibyggnad denna gång, vilket innebär att vi inte kan få SOL-avdraget. Däremot blir momsen förstås avdragsgill och fås tillbaka, men å andra sidan måste jag ta moms och betala skatt på vinsten på elen som produceras. Intäkten för elen kvittas dock mestadels mot avskrivningarna av anläggningen, men det skattemässiga läget blir alltså inte lika bra som om man installerar den på en villafastighet eller på privatbostaden på en jordbruksfastighet. Å andra sidan har priserna fallit motsvarande det gamla bidraget som gällde 2017.
Om nuvarande elpriser runt 114 öre dagtid håller i och blir det nya normala är den skattejusterade avkastningen på en solkraftanläggning idag cirka 17 – 20%. Stiger elpriserna ytterligare blir det ännu bättre. Själva använder vi Södra Medlemsels Dela Vattnet, och får ut all vår sålda el som vattenkraft vintertid, så all vår överskottsel får vi tillbaka till vinterpriser. Är man inte medlem i Södra har Jämtkraft även denna tjänst.
Sedan kommer elpriserna förstås stiga över tiden, om inte annat i takt med inflationen, vilket ger ännu högre avkastning på en installation. Dock kan vi nog inte räkna med så här höga elpriser permanent riktigt än, vilket jag återkommer till i ett nytt blogginlägg. Det finns nämligen en sak som blixtsnabbt kommer sänka elpriserna igen, kanske redan till våren.
Jag valde samma leverantör även denna gång, Solkraft Sverige, som också är annonsör här på bloggen. Installationen sköttes mycket professionellt förra gången, och utan anmärkning från min sida. Idag ingår Solkraft Sverige i Bravidakoncernen, vilket är en extra trygghet som kund.
Solkraft Sverige kommer vara antagligen vara klar med installationen innan årsskiftet, kanske redan oktober – november, så anläggningen står redo att producera när solen återigen visar upp sig på allvar. De flesta verkar beställa på våren, men min rekommendation är att göra det på hösten så allt är klart till solens återkomst.
Min gamla anläggning producerade i lördags fortfarande 15 kWh på en dag och igår med sämre väder 8 kWh. Med dubblingen av installationen kan man nog ungefär dubbla de siffrorna och sommartid kommer jag nå 60 kWh om dagen vid vackert väder och uppåt 100 kWh per dag när vi når 17 000 Wp längre fram. Exakt dubbling blir det nog inte på grund av annan takvinkel och något mer österut än den tidigare. Men likt tidigare kommer min produktion främst ske på morgonen, när det är svalare och därmed effektivare paneler, samt generellt bäst väder, samtidigt som elpriserna är som högst 07 – 10 tillsammans med 17 – 20. Lägre produktion mot öster kompenseras framför allt av högre elpriser för oss som kör på timmätning – elpriset kan vara det dubbla på morgonen mot lunchtid, vilket i praktiken ökar en östlig installations lönsamhet rejält.
Sedan kommer produktionen bli riktigt trevlig redan mot slutet av februari om det är snöfritt.
Detta inlägg är publicerat tillsammans med Solkraft Sverige som installerade vår första solkraftanläggning.
36 kommentarer
Jaha nu blev man extremt nyfiken och högg direkt på betet vad som kommer sänka elpriserna blixtsnabbt till våren 😀
Antagligen kärnreaktorn Olkiluoto 3
Byter du elleverantör varje halvår-år för att ständigt få rabatt? Jag tycker att det gör stor skillnad på priset.
Nä, nu kör jag Södra Medlemsel. Jag är själv delägare i Södra, så vinsten får jag i praktiken tillbaka, och kan nog inte hitta någon som har lägre påslag än 1.5 öre per kWh.
17000 kWp låter lite väl mycket va? Önsketänkande, men jag tror du menar 17 kWp 😉
Nu föll hela min kalkyl.
Tror att avgiften på nödvändig 25 kA service ändå skulle sabbat den…
Tack för intressant läsning.
*servis* (dumma Apple rättstavning)
Sant. Alltid undrat över serviskostnaden för de där solkraftparkerna på åkermark. Se Anders fråga nedan. Blir ju rätt fet inkoppling, men om man redan hade en feting in till ett större lantbruk, så …
Egna anläggningen är nedsatt till 13,8 kW i växelriktaren för att komma in under 20A. Ser att 25A hos Vattenfall enbart kostar 1400 kr/år mer så man kanske skall fundera ett varv till. Juni var fin och då slog vi i 13,8 kW mitt på dagen under nÅgon vecka.
Med en stor anläggning på en hektar får man väl räkna med typ 4*63A (uppskattat från en vingård i Frankrike jag har lite insyn i som har 500 paneler). Men om man producerar mer än man tar ut är man ju inte mikroproducent längre och då tror jag man måste kliva upp ordentligt i storlek för att kompensera det och få någon lönsamhet.
Ja, jag har väldigt svårt att se lönsamheten, men det är kanske något jag inte fattat.
Elbolagen har ju sina elcertifikat att ta hänsyn till?
Med den nya taxonomin som är på gång kanske även finansbolagen är mer villiga att satsa?
Det kanske är där den riktiga lönsamheten finns?
Vet du hur mycket man kan tjäna per hektar med solpaneler på åkermark?
Stämmer det att man kan få runt 10 000:- per hektar?
Jag frågar åt storbonden i grannbyn.
Han har nämligen tröttnat på ARLAs avräkningspriser på mjölk nu.
Anläggningsarbetet är tydligen rätt dyrt, förvånansvärt nog billigare installera på tak, men har man marken så…
Jag trodde det var Roger som frågade detta, så det blev tok-postningen:
1 ha = 100 x 100 m. Med skuggning etc måste man hålla några meter öppet framför och bakom, säg 5 meter, 10 rader panel. Panelerna är 1 m breda = 10 * 100 = 1000 paneler/ha.
Effekt med 300 W paneler alltså 300 kWp
Min anläggning med 15 kWp (20 ggr mindre) gav 2020 13,8 MWh till ett elpris i snitt på 0,31 kr/kWh (exkl moms)
En hektar borde kunna ge 13800 kWh * 20 * 0,31 = 85560 kr/år i ren försäljning.
Det är mer om man har en affärsuppgörelse som mer liknar utbyggnaden av vindkraft jag spekulerar över.
Alltså där bolagen har en totalentreprenad och man blir erbjuden ett skötselavtal såsom att putsa gräs mellan panelerna.
Är det bara hyfsat fritt från sten och marken bär lite tyngre maskiner så borde det inte vara särskilt dyrt eller krångligt att installera solel?
Det kanske hjälper om mycket av infrastrukturen redan finns där.
Som till exempel vindkraftsparker eller stadsnära.
Utmed E6 mellan Malmö Göteborg, Östgötaslätten eller runt Mälaren är kanske mer lämpligt?
Där borde det vara gott om lämplig jordbruksmark för solkraft dessutom.
Jag åker förbi Solparken vid Onsmyran (E18 vid Västerås) några gånger per år (1,2 GWh/år). De solföljande panelerna som sitter 6×6 paneler och skall följa solen skall enligt Wikipedia ge 13500 kWh/år. Att ställa upp ett antal sådana på en åker och ansluta borde vara kostnadseffektivt i och med minimal markpåverkan eftersom de sitter på en pinne och gräset inte växer över dem.
De installerade paneler på några byggnader på min arbetsplats nyligen.
Taken är platta men de la panelerna direkt på taken utan att vinkla upp panelerna.
Installatören sa att att det var inte lönt längre att staga upp för lämplig vinkel mot solen.
Jag gissar att det räcker med stag som har lämpliga jordankare för att montera panelerna.
Bara det är tillräckligt fritt från sten så ska det väl fungera att bara pressa ner stagen maskinellt?
Du kan nog sätta paneler på ca 1/3 av ytan. Ialla fall i södra Sverige.
Helt platt bör inte panelerna ligga. Smutsen skall rinan av. Du tappar ca 20% mot optimalt vinkel under sommaren. Å andra sidan så skuggar de varandra mindre ju mindre uppvinklade de är så du kan placera ut raderna tätare.
Du bör ha med kostnad för staket för att förhindra stöld och obehöriga.
Fundering:får man använda jordbruksmark så här?
Det installeras en del solparker med varannan rad åt öster varannan åt väster, med 20-30 graders vinkel. Fördelen är att vindfånget minskar, så det räcker med att slå ner stolpar i jorden. Med dagens billiga paneler blir det billigare än med trackers eller tunga ställningar. Öst/väst ger en jämnare effekt över dygnet.
@Richard,
Vad jag vet är det upp till länsstyrelsen på jordbruksmark och skogsstyrelsen i skog.
Fråga, om du med den nya anläggningen kopplar produktionen till firma går du miste om skattereduktionen om 60 öre/kWh för moment (tim-netto) såld el till nätet, eller?
Denna gäller, såvitt jag tolkar det, endast privatpersoner och för en bruttårsproduktion som inte överstiger tidigare bruttokonsumtion. Med en (timvis) egenanvändningsgradom ca 50 %? så handlar detta om nästan 5 kkr per år. En fråga och tacksam för svar då jag jobbar som Energi-och klimatrådgivare och ofta får relaterade frågeställningar från rådsökamde. Tack på förhand. Mvh Roger Ahlman
Antagligen kan man göra eget uttag ur firman till marknadspris och betala momsen och sedan är elen privat. Ex om elpriset den månaden varit 100 öre så gör man eget uttag på 100 öre plus 25 öre moms, som bokförs som intäkt respektive moms i firman. Därefter är ju elen din privata och du bör väl då får 60 öre för den. Men det får du kolla med Skatteverket.
https://www.skatteverket.se/foretag/skatterochavdrag/fastighet/mikroproduktionavfornybarelnaringsfastighet.4.309a41aa1672ad0c837b4e8.html
Jag tolkar det som att din enskilda firma (=du) kommer få skattreduktionen 60 öre oavsett. Står inte att det inte gäller enskild firma.
"Skatteverket förtrycker uppgifterna som ska ligga till grund för skattereduktionen i skatteuträkningen till din inkomstdeklaration.
Du begär formellt skattereduktionen när du skriver under eller e-signerar deklarationen, om du driver ditt företag i enskild näringsverksamhet och har solcellerna på din privatbostad.
Ange i övriga upplysningar att anläggningen ingår i din näringsverksamhet."
Vi har efter diskussioner med SKV angående egna enskilda firman kommit fram till samma slutsats. Vi fakturerar oss själva för egenförbrukningen som eget uttag så det kommer som en inkomst, gör avskrivningar och redovisar sedan firman på deklarationen.
Exakt. Man betalar lika mycket skatt på det viset och smiter därmed inte från någon skatt, samtidigt som det bokföringsmässigt är det enklaste sättet. Jag vill inte ge skatteråd, men det är också min uppfattning. Degen kommer in till Magda, alla nöjda.
Det står inte att man måste sälja elen till elbolaget, men man ska sälja den och betala skatt för den. Kör man med typ Vattenfalls månadspris så kan ingen klaga.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
För ett lantbruk borde ett vanligt arrende plus skötselavtal vara den smidigaste lösningen?
De enda som eventuellt kan sätta käppar i hjulet är väl länsstyrelserna om man anlägger solceller på en större yta.
Jag har ett altantak med nästan exakt samma storlek och förutsättningar som din nyligen beställda solcellsutbyggnad. Vore intressant att veta vad det kommer kosta?
Är det någon som har några goda vitsord om någon solcell-installatör i stor-stockholm-regionen? Gissar att Solkraft Sverige som exempel inte tar uppdrag i stockholm.
Solkraft Sverige finns i hela landet.
Sedan är de väl störst i Västsverige och Skåne historiskt, men deras referenslista inkluderar installationer i Mälardalen: Kolbäck, Kvicksund, Västerås, Eskilstuna, Kungsör.
Effekttaxa för alla! Högsta effektuttag under månad/år ska bestämma hela nätavgift, det ska inte vara möjligt att spara mer än på energi. Energi och effekt måste helt splittras, och det är rättvis.