Sveriges Radio Gotland avslöjar i ett minutfärskt inslag att Försvarsmakten skickar arméförband och förband från marinen (dvs inte enbart flottan) till Gotland som en del av en beredskapsanpassning på grund av ökad rysk aktivitet. Det dröjde alltså bara en dag från det ryska beskedet om att landet lastar militär trupp och utrustning på civila transportfartyg till Sverige höjer – eller anpassar – sin beredskap.
Svenska flottan i Visby hamn under Almedalsveckan 2017 |
Det ska handla om ökad rysk aktivitet i sydöstra Östersjöområdet, och beredskapsanpassningen handlar inte bara om Gotland.
Det handlar om utökad sjöbevakning, ökad inhämtning från luften och förstärkning på marken på olika platser, inklusive Gotland dit förband skickas från armén och marinen. Det senare ska med tanke på förstärkning på marken antagligen tolkas som trupp från amfibiebataljonen.
Till Sveriges Radio säger man att “sannolikheten för väpnat angrepp på Sverige är låg”. Naturligtvis blir den dessutom lägre via en sådan här anpassning där Sverige har höjt sin faktiska beredskap.
Försvarsmakten vill förstås inte uttala sig om hur länge beredskapsanpassningen kommer pågå, men säger att den ökade aktiviteten kan kopplas till den kommande övningen Zapad 21, vars huvudmoment ska ske mellan den 10:e och 16:e september. Att använda övningar som täckmantel för truppuppyggnad inför ett angrepp är alltid en risk man inte kan ignorera, och därför måste Sverige agera därefter.
Det kommer märkas att Försvarsmakten uppträder på olika platser på Gotland, mer än vanligt.
Försvarsmakten måste förstås alltid agera på rysk aktivitet och får aldrig slappna av när Ryssland försöker etablera en ny normalbild, som inte vi ska reagera på.
Tidigare har det kallats beredskapskontroll, likt 2016 när Sverige skickade det som skulle visa sig blev en ett år i förväg permanent basering av trupp på Gotland, och som utgör fonden för min förra veckan utkomna roman Drönarhjärta (betallänk till Bokus). Förra året använde man begreppet beredskapsinsats när man förstörkte Gotland på grund av ryskt uppträdande där det bland annat ska passerat landstigningsfartyg nära Gotland. I år heter det beredskapsanpassning. Man kan fundera kring nomenklaturen här – kanske handlar det om att bygga osäkerhet i hur man agerar.
Allt detta är tilltag som kan ske utan politiska beslut, utan är myndighetsutövning, men man kan förmoda att regeringen är informerad.
Numera agerar Försvarsmakten med gott självförtroende och uppger öppet varför man tar sådana här beslut.
Beredskapsanpassningen sägs inledas i helgen och ska förstås ses som strategisk kommunikation att Sverige är okränktbart territorium som kommer försvaras.
Källor
SR P4 Gotlands verigesradio.se/artikel/okad-rysk-aktivitet-i-naromradet-extra-forband-till-gotland
9 kommentarer
Jag misstänker att det finns marin närvaro till sjöss också, om än inte särskilt synlig …
Sunt att man faktiskt reagerar. ÖB verkar ha fått ökat manöverutrymme eller så har han ett stort förtroende hos vissa politiker.
..och jänkarna har precis stationerat B-2:or (strategiskt stealth-bombflyg) på Island.
Temperaturhöjning i Norden med B2-or och rysk trupp upplastade på färjor samt förstärkning till Gotland. Vad mer?
En annan vanlig symbolhandling brukar vara att frambasera några B-52:or till baser i Storbritannien. De har bl a kapacitet att fjärrutlägga omfattande minfält upp till 7 mil från fällningspunkten (900 kg bomber med min- och glidbombsadaptrar). Övades 2018 över Sverige (dock utan utläggning).
Det hade varit bättre om både USA och Ryssland fokuserar mer på Kina som tar över världen.
Att vi ens kan skicka trupp som förstärkning till Gotland beror på att vi har fast anställd personal numer. Synd bara att den delen kommer minska och försvinna.
Paul: kommer den fasta personalen verkligen att försvinna? Jag har fått intrycket att vi ska ha en hyrid mellan värnplikt och yrkesförsvar.
Man kommer tvingas strypa yrkesdelen allt eftersom eftersom alla officerarna blir upptagna med utbildning av värnpliktiga.
På kort sikt har vi det men på medellång är det antingen eller.
Förntrupputbildning åtgår kanske i sämsta fall 1 anställd för cirka 15 utbildade. Det är väl knappast ett gigantiskt problem med lite planering. Man får väl omforma värnplikten också att man kan inkalla värnpliktiga till beredskapsövningar med kort varsel. Det mer en fråga om planering än något annat.