Effekterna av regeringens industri- och arbetsmarknadsfientliga politik med nedläggningen av svensk kärnkraft blir allt tydligare. Juli visade upp de högsta elpriserna någonsin i elhandelsområde SE3 Göteborg – Stockholm, trots att det är sommar med låg förbrukning. Miljöpartiet vill dock nu stoppa resten av svensk kärnkraft genom att inte tillåta mer mellanlagring av avfallet, så priserna kommer bli ännu högre framöver.
Kapsel för slutförvar av kärnbränsle |
Vattenall rapporterar att deras rörliga elpris för juli månad inklusive elhandelspåslag, men exklusive moms, var det högsta någonsin på 70:17 öre per kWh för månaden. Eller åtmisntone det högsta så långt bak som Vattenfall presenterar statistik, dvs till 2014.
Elpriser per månad hos Vattenfall i SE3. Svart streckad linje är i år. |
Bloggaren kör timtaxa för elen, och tillsammans med solkraftanläggningen riktad mot morgonsolen när elpriserna befinner sig i den ena högpristiden på dygnet, samt laddning av elbil nattetid landade elpriset på 55 öre per kWh, dvs en besparing på ca 22% pga timtaxan som annorlunda konsumtionsmönster ger.
Idag är elpriset exklusive moms och elhandelspåslag uppe på 118 öre per kWh i SE3 förra timmen men är nu nere på 109 öre per kWh. Som lägst under dagen kommer elen kosta 77 öre per kWh, och de höga priserna på upp till 119 öre återvänder vid dagens andra högpristid runt kvällen.
Priserna har förstås varit ännu högre i SE4, Skåne, även om de faktiskt var högre i juni än i juli.
Vattenfalls elpriser i SE4 tillbaka till 2014. Svart streckad linje är i år. |
Elpriset i SE3 landade på 84:63 öre per kWh i juni och 80:98 i juli. Bägge var i sin tur rekordpriser för juni respektive juli.
Har man inte timtaxa betalar man elpris utifrån en schablonmässig förbrukning över dygnet, som förenklat kan sägas innebära att du förbrukar som mest ström när elpriset är som högst och som lägst när det är lägst. Detta gäller även vid låst elpris.
Det är dock bara att gratulera de som låst sitt elpris på mycket lägre nivåer, men bloggens killgissning är att vi kommer få se konkurser hos de mindre elhandlarna framöver. Det finns i princip ingen affär på elhandeln och inga marginaler. Har man begått misstag med säkringen sina elpriser blir det snabbt dyrt för handlaren.
Vad som sker nu förutom att man lagt ner ytterligare en reaktor, vilket gjort att det inte funnits marginaler vid förlängda driftsstopp i de sista reaktorerna i sommar, är att Miljöpartiet har fått regeringen att inte godkänna ny mellanlagring eller för den delen slutförvaret av det avfall som faktiskt existerar från kärnkraften oavsett vad man tycker om den.
Det gör att samtliga svenska kärnkraftverk kommer behöva stänga ner framöver, då det inte finns någonstans de får skicka sitt avfall. Dagens elpriser kommer framstå som billiga när de kvarvarande reaktorerna stoppas, och man kommer drömma om den tiden när det fanns industrijobb eller jobb alls i Sverige.
Å andra sidan kommer ju cementkrisen ändå slå ut svensk industri.
Slutförvaret av kärnbränslet är helt säkert. Även om kapslarna skulle gå sönder kommer inte strålningsnivåer vare sig i grundvatten eller vid ytan att påverkas. Men fakta och vetenskap har aldrig spelat någon roll för miljöpartister, utan som för de flesta andra så är det känslor som styr. Oavsett går det inte att ta någon som pratar om klimatförändringar på allvar om denne inte förespråkar mer kärnkraft och således är Miljöpartiet ett skämt. Vilket förvisso är sen gammalt. Ja, det 100% statligt ägda Vattenfalls beslut att stänga reaktorer var inte affärsmässigt, utan ett politiskt beslut av det politiskt styrda företaget oavsett vad någon försöker hävda.
Det blir intressant att se hur elpriserna blir i vinter, då de normalt är dyrare vintertid.
Vad kan du själv göra? Energieffektivisera förstås om du bor i villa. Skaffa solceller. Framöver kommer du även behöva nödström eftersom det även kommer bli kraftbrist och återkommande nedsläckningar kommer bli vanliga, likt i Texas och Kalifornien. Glöm inte nödvärme i form av kamin och ved, även om EU vill förbjuda biobränslen från skogen, men det kan du högaktningsfullt skita i som privatperson och elda med ändå.
Mikrostatusskärmen från Home Assistant med de viktigaste mätvärdena i skrivande stund |
65 kommentarer
Grundproblemet här är den gemensamma elmarknad. Kunden kan välja "grön el" eller någon annat känslobaserat, men när elen tar slut så drabbar det alla kunder lika, än så länge bara i form av högre priser.
Ja, jag förstår att rent tekniskt så är det samma el i sladdarna, men en modern elmätare kan generera blackout per hushåll en vindstilla natt. Exkluderande val får riktiga konsekvenser.
Intressant. Vore skitkul att ordna via lagstiftning – köper du vindel så stängs ditt hushåll av när det inte blåser.
Finns ju system i Texas där man får diverse premier (eller lägre priser) om du går med på att din elleverantör tillfälligt kan sänka din AC.
Cornu: Det kanske inte vore så dumt? För när det blåser är modern vind-el väldigt billigt och lagring (lokalt) börjar också bli riktigt prisvärt. Så solceller + vindkraft skulle nog kunna ge väldigt billig, helt förnyelsebar villa-el. Givet att man också har alternativ värmekälla förstås…
[Infoga din egen ordvits på temat "blåst på konfekten" eller "följa med strömmen" här]
@stefanhsinger – bara att vind-el är billig när det blåser borde tala emot att alls bygga vind-el.
Det har jag tänkt på länge att det bör bli dyrare eller straffas på något sätt när man säljer något som inte levereras.
Poidel: Varför? Sol-el är bara billig när solen lyser också. Men lagring har kommit ner på så pass låga prisnivåer att det är intressant med batterier som räcker till mer än ett dygn nu.
Ja, att straffa med böter den som håller på att gå i konkurs har ju alltid varit ett tvärsäkert sätt att rädda svenska företag… [END MODE IRONY]
Ja, varför inte. Eller iaf att man får betala ett högre pris.
Jämför med roaming i telefonen när du inte kommer åt hem nätet.
Inte bara inom elbranschen som man kan köpa grönt men inte säkert att du verkligen är den som förbrukar grönt. Inom förpackningsindustrin är det vanligt att du köper "grön" plast med viss mängd återvunnet material från din leverantör. Men om du i slutändan som kund har återvunnet material i dina leveranser är inte säkert. Så det är inte alltid enkelt att stoltsera med att man har återvunnen plast i sina förpackningar ut till kund, kan lika gärna vara någon annan från samma leverantör som fått det materialet. Men det ser fint ut på förpackningen med sådan text…
@stefanhsinger – När relevant energilagring är ett faktum så kommer marknadspriserna reflektera detta. Om du kan räkna hem en batterilösning idag med flexibla elpriser eller egen produktion, go for it.
Sol & vind-el får gärna installeras på egna meriter. Där är vi inte nu.
Både sol och vind är lönsamma utan subventioner. Problemet med subventioner som kvarstår för länge är att de är prisjusterande. Det var väl flera år sedan som vindkraftsbolagen förespråkade ett slopande av subventionerna?
Batterilösningar lönar sig idag men jag har lite dålig på koll på juridiken kring att sätta ihop egna lösningar där. Tyvärr är vårt hus så beskaffat att själva solcellsdelen inte lönar sig än.
Jag har inga som helst ambitioner att reglera vad du ska satsa på för energilösningar. Om du exklusivt väljer sol, vind eller hönsskit och det är lönsamt kommer det kanske byggas, om det bara är lönsamt på marginalen av vatten- och kärnkraft, kanske inte. Mitt förslag lägger till leveransstabilitet som en relevant faktor.
@stefanhsinger Måhända är sol och vind lönsamma. Dock är det fel på marknaden för el. Man måste kunna få betalt för att tillhandahålla väderoberoende el och även frekvensstabilitet. Nu är marknaden närmast dysfunktionell, med låga priser när det blåser och effektbrist när det är vindstilla.
Kanske vore det en lösning att man i förväg får sälja el man lovar producera.
Ja, man tar sig för (värme-)pannan…
Det börjar bli bråttom att komplettera vår luft-vattenvärmepump med en kamin känns det som. Hade gärna skaffat solceller men tycker inte att det skulle passa på vårt äldre hus. Hur är det, är det lika förmånligt (med hänsyn till bidrag/subventioner osv) att installera det på komplementbyggnader på tomten?
Spelar ingen roll var på fastigheten du installerar om du inte har en jordbruksfastighet.
Cornu – vad tror du om Solceller om man bor 2 vuxna och 2 barn i en 60-talsvilla med fjärrvärme?
Ingen större elförbrukning och det finns kamin i källaren som används flitigt på vintern.
Det har pratats om AC då varken jag eller frugan mår bra när det blir extremt varmt på sommaren och tänkte då slå två flugor med en smäll.
En luftvärmepump med kylfunktion så sommartid används AC:n och vår/höst används luftvärmepumpen mer än fjärrvärmen då man ändå har "gratis" el.
Jag kör personligen min AC de facto helt på egen solel, drar oavsett inte särskilt mycket. Med tanke på att det ska bli ännu varmare så är AC obligatoriskt framöver. Nackdelen är att man helst stannar inne när det som tidigare i somras var 32 grader ute…
Ok – och besparingen genom att använda en luft/luft värmepump på vår och höst och dra ner på fjärrvärmen – det kanske knappt är värt det?
I snitt betalar jag runt 1000kr/månad för värme och varmvatten med fjärrvärme – mycket lägre på sommaren och högre på vintern givetvis.
Oftast håller det sig till Oktober innan fjärrvärmen börjar dra iväg och på våren är det hög förbrukning på fjärrvärmen lågt fram i April och då känns det som att man under några månader skulle kunna nyttja vårsolen att värma huset.
Det är när tempen går över 30°C du skall ut och springa Cornu – de sista åren har det kommit alltmer idrottsforskning som visat att värmeträning ger lika bra effekt som höghöjdsträning – visserligen tar det emot som faen, men det gör det ju första veckan på ett höghöjdsläger också.
Här är en länk av många, vald med tanke på källan:
https://runnersworld.se/blogg/hjarnfysikbloggen-fordelar-for-lopare-med-varma/
Cornu. Instämmer, AC blir alltmer obligatoriskt framöver pga klimatförändringarna, som orsakade flera hundra människors död i Kanada i juli i år. Folk dog som flugor i hettan, sittande i sina fåtöljer, utom de som hade en fungerande AC. Gärna lite reservkraft också för att strömförsörja AC:n när skogsbränderna förstör elnätet och orsakar ett väldigt långt strömavbrott.
Om lågtrycken och högtrycken placerar sig på ett visst sätt över Europa, så kan de heta Sahara-luftmassorna nå Norden. Medelhavsområdet kommer att drabbas oftare av extremt varmt väder framöver, så t ex Greklandssemestern kan bli djävulskt het.
Wofser. Jag mår inte heller bra av värmen, men jag kan åtminstone blötlägga mig i poolen emellanåt. Min värmetolerans har bara blivit sämre med åren, numera känns t o m 22 C för varmt, kanske pga den höga luftfuktigheten så här års. Men köksfläkten och badrumsfläkten på under nätterna har hjälpt mig lite, men en riktig luftvärmepump med AC kunde vara en bra lösning för mig. Jag har också sovit en del på uterummets soffa, men det har varit för ljust där.
Kul för oss i lägenhet. Kommer man erbjudas sk "flexibilitet" månntro?
Kom på att jag kanske tänkt fel. Kanske att de stora fastighetsägarna dvs allmännyttan, stora privata fastighetsägare och brf:er är mer garanterade tillgång på el iom att deras hyresgäster och medlemmar ses som att de inte har några alternativ, och de är mycket större kunder?
Vid kris är det alltid bäst med hus då man kan hitta på egna lösningar
Det kan ju vara det samhället utgår från och då kanske just pga det som de med hus förväntas fixa egna lösningar?
Samhället var tidigt ute med något som kallas för "Styrel" där "samhällsviktig verksamhet" prioriteras.
Boende i lägenhet är därmed inget som är "viktigt" utan det är lätt att göra en koppling åt fd "klara dig själv i 72-timmar", en rekommendation som numera sträcker sig öv er en vecka.
(Inte en länk http://www.energimyndigheten.se/trygg-energiforsorjning/el/eleffektbrist/styrel/)
"Styrel kan sammanfattas som den planeringsprocess under vilken statliga myndigheter, länsstyrelser, kommuner, privata aktörer och elnätsföretag samarbetar för att ta fram underlag för att kunna prioritera samhällsviktiga elanvändare vid en manuell förbrukningsfrånkoppling (MFK). Syftet med styrelplaneringen är att lindra samhällskonsekvenserna som uppstår om MFK behöver tillgripas vid en eleffektbrist."
Elhandlare borde ju kunna köpa långa kontrakt på Nordpool som de sen säljer till kunder. Då står inte elhandlaren för någon risk, får sin marginal samt att kunderna får fast pris.
Jag tycker att vi ska slutförvara Miljöpartiet i 5 cm tjocka kopparkapslar med bentonitlera på utsidan som buffert. Då kan miljöpartisterna inte ställa till med så mycket jäkelskap för det svenska folket. Man kan också överväga att gjuta dem i betong.
Kvällspris mellan 20:00 och 21:00 i EO4, landar på "prisvärda" 1,40kr/kWh.
Man får kanske avstå kvällsduschen, då solpanelerna knappast levererar då :-/
https://elen.nu/dagens-spotpris/se4-malmo/
Ja, det lär väl politiskt landa i något slags sådana uppmaningar när krisen kommer – och att dusch/hygien är ett slags daglig "vaccination" mot bakterier, virus och smuts kommer inte ens den pågående pandemin få någon i beslutsställning att relaterat fundera över, allra minst miljöextremisterna.
Nä, det får bli en jävligt kort dusch i så fall. Jag kan inte leva utan dusch, så här års blir det dusch både morgon och kväll pga svettigt väder. Kanske en "norsk dusch" som är en blöt handduk?
Just nu känns det ju bra att man band sitt elpris på 50 öre på 5 år för något år sedan. Här känns det tyvärr som att det är de fasta kostnaderna som står för den stora delen av elräkningen.
Har börjat titta på ödrift-solsystem men ännu skulle det aldrig kunna betala sig..
100kWh lagring kostar ca 75kkr men tillkommer en del styrelektronik osv… Kommer säkert färdiga produkter snart om man inte vill bygga eget.
https://www.globalsources.com/LiFePO4-battery/Blade-Battery-1184018175p.htm#1184018175
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Förklara gärna varför Ringhals stängs av.
För att kunna öka elpriserna i södra Sverige.
Det går inte att förklara rationellt men när du sitter och huttrar under en filt vet du iallafall att du gjort något bra för miljön och är en vinnare
Fick en chock när jag fick senaste elräkningen. Sommarpris på strax under 70 öre före moms och elcertifikat. Tillhör SE3.
Jo, välkommen liksom. Också tittat med spänning på varje ny elräkning.
Inte för att vara sådan, men det ter sig som att man här håller på ordnar ett lajv av en lightvariant av Baltikums och Östeuropas prisrally efter Sovjets kollaps och sen efter 2008 års krasch. Tider då el/värme/gasräkningarna kunde öka med typ 30-40% per år enligt hörsägen.
Vill man verkligen det?
Det går ju inte att effektivisera i samma takt.
Tänk också på att i gaspriserna i EU är väldigt höga om inte ATH pga några oklarheter eller vad som ser ut som ekonomiskt och politiskt positionerande inför Nordstream 2 starten och det avtalet som typ slöts kring det, men också kanske helt enkelt för att det är inte fullt i lagren inför vintern både i Öst och Väst just nu.
Kan säkert var något annat geopolitiskt med såklart ("gasvapnet" tex).
Vilket innebär att om både elen och gasen är dyr i Europa är det inte jättebra.
Är det inte dags för oberoende SVT/SR att göra några sakliga reportage om effekterna av kärnkraftsnedläggningen där ansvariga politiker får besvärliga frågor?
Det kanske vore något, men nu är du väldigt rolig. 🙂
Tittade just in i SVKs Kontrollrum och såg att priset ligger i princip lika i hela Norden – höga €88,1/MWh. Kan inte minnas att jag sett detta förr. Har vi inte bara lyckats fucka upp vår egna elmarknad utan även grannländernas? Bra jobbat i så fall.
Det borde vara rimligt, att vad som händer här även påverkar övriga Nordpool. Sverige är ju geografiskt i mitten, oavsett vad man tycker om det. Det blir lite likt det där med klent eller otillräckligt försvar, vi äksr även risken för grannländerna.
Det värsta är att MP officiellt hävdar att det var ett marknadsmässigt beslut frän Vatrenfall.
Dom kan väl iallafall ha hedern att äga sk1ten dom skapar…
Är rasande på detta då min elräkning är skyhög.
Det har varit cementbrist i UK för övrigt så nån vidare redundans när cementa lägger ned finns det nog inte
Jaså. Har du länk?
Nej pratade med en hög chef på WSP uk som berättade det.
Var tydligen brezit relaterat men som skyllde på suez stängningen
Kommer ni ihåg Monty Pyton och OS för handikappade? 100 meter löpning för personer utan lokalsinne. När starten gick sprang alla åt olika håll, ingen visste i vilken riktning målet fanns. Svensk energipolitik..
Jag undersökte tidigare vilka som satt i styrelsen för Vattenfall när man av marknadsmässiga orsaker beslöt minska antalet reaktorer. Det var inga yrkespolitiker utan istället diverse företagsledare, som Lars nu utan framlagda bevis anklagar. Priset på el hade fallit en hel del när vindkraften började få betydelse.
Vindkraften ger minst sommartid och det är sällan vindstilla länge ens då. För övrigt är lönsamheten bra för nya vindkraftverk utan subventioner och det tillkommer många TWh i år och nästa år.
Jag har mindre än 1% av mina investeringar i vind idag, men en majoritet i företag som främjar elfordon, nya energikällor och effektivare energianvändning.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Fast det handlar inte här om huruvida vindkraften kan ersätta kärnkraften. Plus vi är inte ens där nu. Även med vindkraft krävs reglerkraft i andra änden av landet. Om inte kärnkraft så annan kraft som inte är intermittent.
Att "upptalka" vindkraft här och nu är ju inte relevant väl ens?
Här handlar det som att vi börjar tappa den. Pga oförmåga att ta beslut, och egentligen avsaknad av en plan.
Det krävs rätt rejäla ändringar och uppgraderingar av stamnätet mm om större delen av elgenereringen skall vara intermittent. Vi är inte där väl heller?
Och samtidigt i Estland:
"Vattenfall fördjupar samarbetet om små modulära reaktorer i Estland"
Visst, marknadsförutsättningarna, politiken och kraven är olika i Sverige och Estland. Men det ser ju onekligen lustigt ut om man avvecklar i Sverige men utvecklar i Estland.
Icke-länk: https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/pressmeddelanden/2020/vattenfall-fordjupar-samarbetet-om-sma-modulara-reaktorer-i-estland
Håller inte med att det är av marknadsmässiga skäl. 2015 tog MP kontrollen över Vattenfall med S goda minne.
Ett av de viktigaste verktygen för styrningen av de statligt ägda bolagen är rekryteringen av styrelseledamöter till bolagen. Med stöd av den hållbarhetsanalys som Regeringskansliet har gjort har initiativ tagits för att säkerställa att Vattenfalls styrelse har god kompetens inom förnybara energisystem. "
"
"När regeringen tillträdde i oktober förra året såg vi ett behov för staten att bli en mer aktiv ägare till Vattenfall. Det skapades då en statsrådsgrupp med uppdraget att ta ett helhetsgrepp när det gäller styrning av Vattenfall i syfte att göra bolaget ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi. Statsrådsgruppen leds av närings- och innovationsminister Mikael Damberg, som ansvarar för förvaltningen av Vattenfall. Statsrådsgruppen består också av klimat- och miljöminister Åsa Romson, energiminister Ibrahim Baylan samt finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund. Regeringsöverenskommelsen mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna ligger till grund för statsrådsgruppens arbete."
https://www.regeringen.se/debattartiklar/2015/03/sa-ska-vattenfall-bli-ledande-i-energiomstallningen/
Det är väl inte så märkligt. MP vill avveckla kärnkraften av ideologiska skäl och då har de sett till att detta genomförs.
Sveriges vid tiden mest profilerade kärnkraftsmotståndare Tomas Kåberger rekryterades till Vattenfalls styrelse strax före det att den strategiska dödsstöten deklarerades 2015. Vi talar inte om någon politiskt oberoende expert utan om en person som skriver ledare i "en röd tidning för en grönare värld".
Globalt räknas kärnkraftverk som strandade tillgångar numera, samma sak med kol, olja, vattenkraft och naturgas.
Tror dock vattenkraft finns kvar för reglerkraften, för sånt kommer behövas med mer vind och sol. Däremot är baskraft mer eller mindre strandad nu när SWAB kommer…
https://www.youtube.com/watch?v=udJJ7n_Ryjg
@nanotec
Ja men om man undersöker närmare så hittar man ett märkligt sammanträffande. Samma styrelse som 2015 bestämde att stänga ner ringhals i förtid pga marknadsmässiga skäl™ satt samtidigt och lobbade regeringen om tillstånd att få bygga ett nytt kärnkraftsverk av marknadsekonomiska skäl… märkligt…
Och ännu märkligare är ju att de helt omarknadsmässigt investerar i ny kärnkraft fast i andra länder än Sverige. Om kärnkraft är så omarknadsmässigt borde man väl rimligtvis bygga vindsnurror även i andra länder…
Sanningen är att statligt ägda bolag drivs av politik först och främst oavsett vad du tror att marknaden säger.
Har börjat förbereda mig på framtidens elpriser. Solcellsanläggning, timdebitering och elbil, så i nuläget kommer man otroligt billigt undan.
Fyllde "tanken" natten mellan lördag och söndag för det överkomliga priset av 2 öre per kWh. 40 mil denna veckan kostar då ganska exakt en krona, så man får passa på att njuta innan vinterpriserna kommer.
Nya Kia och Hyundai med V2L är ju ett första steg som säkert kan automatiseras på något sätt. För egen del har jag köpt in mig på EcoFlow Delta Pro-systemet med deras SmartPanel.
Deras batterier har ju dock väldigt högt pris per kWh. Men väldigt fina produkter!
Har det mest för att klara hushållets kritiska förbrukning vid strömavbrott. Har fjärrvärme så det är ju kyl, frys, essentiell teknisk utrustning och belysning. Kan ladda batterierna med Honda-generatorn på under två timmar.
Lajvar detta med en mindre Delta Pro idag och den klarar typ 8-10h
Blir säkert relevant nu. Vad är säkerhetskraven på batteritankar hemma?
Tror inte att det finns mer än på själva produkterna i sig. Lär nog komma tids nog.