Det ser ut att återigen bli Stefan Löfven (S) som väljs till statsminister, efter att C gått med på att lägga ner sina röster i en statsministervotering. Men Löfven kommer inte få igenom en egen budget längre, utan kommer få regera på en M-KD-SD-höstbudget. Därmed behövs inte Miljöpartiet, och Löfven kan således bilda en enpartiregering.
“Gud, vad skönt att slippa MP” |
Budgetprocessen och tillsättningen av statsministern skiljer sig åt. Efter att ingen majoritet kommer rösta emot Löfven (S) kommer han kunna bli statsminister om det går till votering.
Varken C eller V tänker dock budgetsamarbeta med S, utan lägga sina egna budgetar uppger SvD, vilket gör att det antagligen blir en M-KD-SD-höstbudget som Löfven får regera på. Det blir tredje regeringen Löfven, och även tredje gången han får en oppositionsbudget att styra med.
Men eftersom Löfven inte kommer kunna få igenom en budget så behövs inte heller MP längre som regeringspartner. Så länge inte MP avser att rösta nej till Löfven som statsminister, utan likt V och C lägger ner sina röster, så kommer Löfven ändå återigen bli ny regeringschef.
Fast antagligen kommer Löfven sakna modet att dumpa det destruktiva Miljöpartiet, men man kan åtminstone drömma. S vill egentligen inte regera med Miljöpartiet, utan det har bara skett pga makten framför allt. Nu fyller inte MP längre någon funktion, så det är dags att kasta ut dem.
Nedsidan är att MP som oppositionsparti ökar chanserna att inte åka ur riksdagen.
52 kommentarer
Löfven sa att han inte kommer sitta som statsminister med någon annans budget. Drygt en vecka sedan, men det kan ändras fort i sportboll.
Budgetomröstningen ligger ju så långt bort i tiden att det inte är praktiskt möjligt att utlysa extra val och därmed är maktinnehavet säkrat till valdagen 2022. Well Played!
Ja, det är väl spelat. Skjut problemen framåt lite grand. Kan bli så att Löfvén när det är dags för ordinarie val 2022 ha fått bli tvungen att släppa igenom tre av åtta budgetar från oppositionen.
Jo men varför ens yttra sig? Nu måste han antingen avgå senare eller bli kallad för lögnare.
Annie är utmanövrerad då hon inte kan tänka sig samarbeta med V eller SD. Sedan finns jokern Amineh Kakabaveh också med i leken som kräver inflytande som hon vore ett eget parti.
Er ist wieder da
Han är tillbaka
En annan joker är om samtliga i ett splittrat L röstar enligt partilinjen?
"Flera liberaler i riksdagen tvekar ännu" (svd.se).
Men det är nog hälsosamt för den/de som inte röstar enligt partilinjen att de har väldigt goda skäl för att "tyvärr missade jag omröstningen".
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Joakim Persson: En formell detalj: Det är alltså inte Regeringen som "…fått bli tvungen att släppa igenom tre av åtta budgetar från oppositionen."
Det är Riksdagen som ålagt Regeringen att regera på dessa budgetar! Detta då i sin tur innebärande konstaterande av svaga Regeringar och stark Riksdag … Ett fenomen vi är yttterst ovana vid i Sverige men som måhända kommer att bli vanligare i framtiden … och eventuellt kommer att leda tillbaka till en återgång av den ordning som tidigare varit gällande gällande utbrytande/reservationer mot delfrågor i budgetproposition.
Stämmer bra chiefen. Det kommer bli vanligare så ja. Det jag menar är förstås att reservationen till regeringens budgetproposition fått fler röster och blivit gällande statsbudget. Det ser allt mer ut som om det kommer drabba Stefan tre av åtta budgetar, för hur han ska sy ihop en budget i höst som både V och C kan rösta på ser oklart ut.
Joakim Persson: Har för endast några minuter sedan följt en intressant presskonferens där Stefan Löfven ger klart och entydigt besked i din avslutande fråga; Nämligen att Regeringen kommer inte att förhandla utan lägga fram en egen budget men att man i processen dit kommer att vara lyhörd och som han uttryckte det att "Det är ingen direkt Statshemlighet vad andra partier önskar …"
Samt att han var speciellt klar och entydig att han gör budgetfrågan till Kabinettsfråga!
Mitt bud är att om Löfven röstas fram på onsdag (sannolikt), så åker han senare i år när en budget ska gå igenom. Tidigare slapp han besvären från V, men nu måste också de med i ekvationen. Svårt att se att han lyckas med det (max 35-40% chans). Många "ostyriga ungdomar" med egna viljor att hålla reda på …
Han röstas in och budgeten går igenom är min gissning. Centern får nåt litet och MP nåt för miljön. V får igenom nån egendomsskattehöjning. V blir den stora vinnaren hos "vanligt folk" i HR och ligger därmed bra positionerade inför nästa val som blir en rysare för L och MP. Ryker L blir det rött, ryker båda blir det nog blåbrunt.
Tja, det kan gå, eftersom ett extraval _som i så fall sker under 2022_ är mycket oattraktivt för alla utom SD. Så skruvar han till en budget som är lagom fast "oförhandlad" så kan V och C rösta för den som ett minst dåligt alternativ. Vi får se.
Men säg att Löfven tvingas avgå i december. Sen är det jul och nyår. Nya talmansrundor. Då är vi en (bra?) bit in på det nya valåret. Det tar minst tre månader innan ett extraval kan hållas. Var är vi då? Då blir ett extraval ohållbart?! Valrörelsen för ordinarie val 2022 är då redan i full gång …
Observer: Det är inte frågan om att "Löfven tvingas avgå i december" utan frågan är i stället den att Löfven gör budgetfrågan till en kabinettsfråga och avgår enligt eget beslut om Regeringens Budgetproposition faller … Varvid vi är tillbaka på Ruta 1 med samma mandatfördelning i Kammaren som idag och sannolikt med samma ställningstaganden från partierna som idag … d.v.s. Stefan Löfven fortsatt Statsminister.
Parallellerna med 1990 är slående.
Chief: Ja, "tvingas" ska såklart läsas som indirekt (varför anade jag att det kunde missförstås), då han sagt att han avgår om han inte får igenom budgeten. Han "tvingas" avgå, dvs. om han är en man som står vid sitt ord.
För övrigt: Ledaren i DN ser en möjlighet att L kan göra upp om budgeten. Ge Januariavtalet en andra chans. Det ser jag som omöjligt. Sabuni och L har definitivt valt väg. Läget är låst.
https://www.dn.se/ledare/det-hade-varit-arligare-mot-valjarna-med-ett-extraval/
Är det manligt att stå vid sitt ord? Axla ansvar väger tyngre.
Wow: Välj det som passar dig. För mig har det samma innebörd.
Inte för mig. Ibland ändrar man sig utifrån nytt läge och kunskap. Speciellt politiker kanske.
Wow: "stå vid sitt ord" (och avgå) och "axla sitt ansvar" (och avgå). Samma sak för mig. Och att han är en "man" utgår jag ifrån. Inget nytt läge eller ny kunskap där. I övrigt har jag ändrat på mycket utifrån ny kunskap.
Ja fast på denna arean gör jag skillnad. Axla ansvaret betyder då makten framför allt.
Wow: Löfven avgår om han inte får igenom budgeten, enligt honom själv. Det är i den kontexten vi diskuterar. Inget annat. Budgeten får han inte igenom, säger vi. Och om han står vid sitt ord dvs. i denna kontext liktydigt med att han axlar sitt ansvar (dvs. står vid vad han sagt), så avgår han).
Har du en annan uppfattning vad det betyder så är det ju upp till dig. Inget som jag förstår.
Löfven skulle förstås kunna stanna kvar trots att han inte fått igenom sin budget. Men då förbrukar han ju all trovärdighet för all framtid.
I den meningen kan han påstå att han axlar sitt ansvar. Fast det är ju då en lögn.
Vilken politiker älskar inte kontext-switch? Icke-fråga egentligen, då budgeten går igenom. Vi släpper det så länge. Trevlig kväll!
Jo, det känner man till (kontext-switch).
Ja, min budget går i alla fall igenom. Hur det går med Löfvens och S står skrivet i stjärnorna. Trevlig kväll!
Löfven har regerat på oppositionbudget förut. Han gör det igen så att alla slipper ett extraval. Han vill bara inte uttrycka det ännu.
"Nu måste landet styras. Jag tar ansvar för Sverige". Eller nåt sånt kommer det låta i höst. Eller så avgår han, men då får S ta och tolerera en tillfällig period med borgerlig regering före valet 2022.
Måste i alla fall vara gôtt att kunna köra med sloganen ”M+SD och KD förstörde landet med höstbudgeten 2021” ända fram till valen 2030.
@Månskensbonde tja det är ju vad Maggan tjatar om nästan varenda gång man hör henne. "Vi fick en extremt destruktiv budget från M som slaktade allt bla bla bla"
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om Löfvén/S verkligen vill signalera att hela den här episoden var oansvarig och trycka till V lite i farten och indirekt påminna dem om vem som är vem så då återkommer han väl med exakt samma regering med exakt samma minister på varenda post? Det är ju ändå nytt val ändå om ett år.
Peter Andersson: Politik är en färskvara och en driven politiker låter inte gårdagshändelser av den arten styra dagens pragmatiska realpolitik.
Stefan Löfven är en driven politiker.
Stefan är snarare en driven förhandlare. Rena politiker hade snubblat på sina egna principer vid detta laget.
Abbe: Det fanns en tid då jag instämde i ditt påstående. Verkligheten har dock under senare decennnier förändrats i så pass grad att jag sätter likhetstecken mellan driven politiker och driven förhandlare … där dock fortfarande en uppsättning grundläggande principer utgör de gränser inom vilka man är beredd förhandla. En sådan grundläggande princip utgör tills vidare för S att inte förhandla med SD!
Nåja, tror nog S skulle kunna förhandla med SD den dagen SD säger att de ser mer gemensamt med S på en rad folkhemsområden än de ser med de borgerliga.
Det är alltid lätt att ha principer när man ändå inte får till det.
S har ju aldrig problem med de i relativ närtid omvända diktatursvurmarna-Grattis Honecker/Ceaucescu V(PK).
Abbe: S hade ju bara häromdagen avsevärda problem med V och detsamma gällde ju även 1990 … också det i relativ närtid … i alla fall med det tisdperspektiv som gäller vid min ålder.
Samt vidare att även riksdagsvalsresultatet 1979 medförde problem för S eftersom om den partisplittring som inträffade i dåvarande VPK med resultat att APK bildades och erhöll visst röstetal i valet om detta ej inträffat hade S sannolikt kunnat bilda Regering med stöd VPK men i stället blev det en runda till med Fälldin & co.
Så visst har S problem med V … och har haft!
Samt som så att enligt min mening har SD inte en susning om det så kallade Folkhemmet och dess innebörd. Jag föddes i det och växte upp i det och ingenting kan få mig längta tillbaks dit!
Tror inte stora delar av S ledningen heller vet vad folkhemmet var.
Abbe: Det kan nog så vara … Och finns enligt min mening inte heller någon anledning därtill. 1960 års världsbild duger inte mycket till i 2000-talet.
M+s borde bilda regering. Då blir småpartier utan makt. Löfven blir statsminister och m tar ekonomi, invandring och justitieministerposterna
Jag håller inte med. En S+M-regering skulle beröva svenska folket den möjligheten att utkräva ansvar från politikerna i praktiken.
Det är osannolikt med S+M just nu om inte landet befinner sig i en mycket stor kris. De är arvfiender. Det går inte.
S har ju snott Ms ideologier och M har ju tappat stinget.
Vilka är egentligen 2021 de stora frågorna s och m skiljer sig åt på?
Är de så långt ifrån varandra som de försöker göra gällande?
Energi nej, arbetsmarknaden lite, invandring inte så mycket, bostadsmarknad ja i detaljer, skola och vård ja men inget stort, försvar jo men visst men kanske mindre än vad som skiljer mellan s och v ?
Största skillnaden är väl vem som finansierar partierna?
Näringslivet fick mycket för sin investering i m , avskaffad arvs och förmögenhetsskatt.
Men vad har facket fått för sin investering de sista 40 åren ?
Typ inflation minus 1 procent?
Min konklusion är att både s och m numera är status-quo- partier. Ingen av dem vill ändra på något större område
Båda är dörrmattepartier som tvingas genomföra andra partiers politik och rätt lite av sin egen. Man kanske skulle göra om valsystemet så att man har valomgångar tills det bara återstår en vinnare som får ha bollen till 100 % under en hel mandatperiod.
Om inte MP får vara med i regering röstar de mot Löfven. Och då blir det kaos. Ännu mer kaos alltså.