En bloggläsare med insyn i betongbranschen och sakkunskaper konstaterar att betongbranschen “kör huvudet i sanden och hoppas på det bästa” angående det kommande stoppet för Cementa. Det går inte heller att importera exempelvis polsk cement på grund av annan kvalitet, vilket innebär att i princip alla konstruktioner måste ritas om pga annan hållfasthet. Läsvärda sakkunskaper.
Cementa i Slite |
Läsaren skriver i bloggkommentarer, vilket också ger lite insikter om Cementas fabrik i Skövde som alternativ.
“Mellanchef i betongbranschen här. Beslutet att upphöra med produktionen i Slite är inte utpressning, de behöver utöka brottet för att fortsätta produktionen. Anläggningen i Skövde är mer eller mindre en testanläggning de byggde för att försöka bygga in slagg redan i klinkerstadiet (gick för övrigt… sådär). Den täcker inte behoven i tex västsverige, utan det är mer en stödanläggning till fartygsfrakten från Slite.
Branschen är glödhet just nu, så alla hoppas intensivt på att det här bara ‘löser sig.’ Som kund, m.a.o betongfabrikerna, kan man bara hålla tummarna. Alternativa lösningar, typ polsk cement, klarar inte kraven som finns på 99.9% av alla ritningar i Sverige. (Portlandhalt, alkalitet, värmeutveckling osv)
Betongföretagen kör huvudet i sanden och hoppas på det bästa, för om det går åt skogen har vi inget att komma med ändå. Heidelberg ser ingen större anledning att bryta ryggen av sig för att ändå bli indragen i byråkratiska dumheter (Se Slitebranden; när de då dirigerade om halva flottan med ren portlandcement fick de ändå inte lossa…)
Den gången var det 12 timmar ifrån totalt stopp. Den här gången lär det bli mer påtagligt. “
Med annan cement påverkas t ex tyngd och hållfasthet, och dimensioneringen av grunder, stommar, bjälklag och betongelement måste ändras, inklusive hur de ska armeras. Det betyder i praktiken att alla konstruktioner under uppförande måste ritas om, och pga ändrad utformning behöver man antagligen skicka in kompletteringar för bygglov. Förutom den tid det tar att rita om hela projekt, så innebär detta stora förseningar. Vi vill inte ha broar, mot eller byggnader som rasar.
Läsaren bekräftar bloggens tidigare analys att alla hoppas att detta löser sig via ett regeringsingripande, och det är därför t ex inte aktiekurserna inte påverkats. Det handlar om hundratusentals jobb och tiotals miljarder i skatteintäkter som går förlorade om byggbranschen tvärsbromsar. Mer om det i ett separat inlägg.
På påståendena att Slite med sina 75% av den svenska produktionen går till anläggningscement, så inkluderar det stomme och grund på byggnader, men kanske inte mursten (mellan raderna):
“”Bland annat” anläggningscement. Det är egentligen bara en fråga om gipshalt och malning, men stomme, grund, anläggning och infra får det tufft. Bostäderna klarar sig längre, de har mer runtomkring-jobb, men även de kommer tvärnita. Murad eller torpargrund har inte jag sett på ett nybygge på länge. “
Vad gäller byggkostnaderna är betong 4-5%, men utan grund och stomme går de som sagt inte att bygga resten:
“Mellan tumme och pekfinger brukar betong ligga på 4-5% av byggkostnaden. Tråkigt nog är den en förutsättning för att komma vidare i nästan alla projekt. “
6 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Är Mark och miljööverdomstolens dom (ny) all-time-high på Funktionell Dumhet?
Tveksamt. Vi har gång på gång sett hur svenskt rättsväsende är helt politiserat så det börjar nog luta åt att det här är beställningsjobb. Ekonomin kan behöva nödbromsas och det här skulle vara ett effektivt sätt.
Stor spänning – fortsättning följer!
Jag har läst igenom domslutet och dokumenten och även om man tar fram mer komplicerade/omfattande utredningar hjälper det inte så som domstolen formulerat sig.
" Trots uppdatering kvarstår en inte obetydlig osäkerhet och övrig utredning kan inte kompensera detta."
Mycket intressant formulering att "övrig utredning" inte kan kompensera för detta.
Har läst igenom Golders rapport och ser inga direkta fel. Men jag har ju inga förutsättningar i ingångsvärden eller fallkunskap för att bedöma giltigheten egentligen. Är det som domstolen säger att man tabbat sig med nollvärdet är Golder rökta om de inte har bevis på direkt order från kunden att använda det nollvärdet.
Detta är det det tjafsats om sedan dag ett verkar det som, nollalternativet för grundvattentäkten i mellersta Gotland.
Att man inte lyckas säkra det är uselt. Det är bara tillgodose kraven från LST/Överklagande. Spela med öppna kort. Min magkänsla säger att man inte gjort det här, att man in i det sista försöker skarva det och tror det är vattentätt.
Fattar Mark och miljööverdomstolens fel beslut dvs beslut MP inte gillar kan regeringen ta över prövningen något vi knappast kan vänta i detta fall.
De kanske helt enkelt inte gillar ekonomi. Eftersom ekonomin smutsar ner och förfular så beslutar man sig för att ta bort ekonomin, så att man kan vandra över orörda ängar och andas ren luft. Vissa tycker det har ett högt värde, som är mer värt än någon 'sketen' ekonomi.