Det finns en mycket bra artikel hos Forbes om de tre villfarelserna kring ny teknik. Detta är också applicerbart på de som tror att man kan ersätta betong med trä eller sten. Verkligheten är att det tar tid att ställa om, alternativen har inte samma tillämpningar och volymerna går inte att skala hur som helst.
Solnedgång över Marstrand och småskaliga flerbostadshus i trä, ett av mycket få projekt som byggts i trä de senaste decennierna. Gissa vad grunden är byggd av? |
Bara för att man kan bygga ett hus i trä, så kan man inte bygga alla hus i trä. Och det går inte heller att över en natt skala om från miljontals ton betong till trä eller sten ens i de fall det kan fungera.
De tre villfarelserna kallas av Forbes för trollstavsvillfarelsen (eng the magic wand fallacy, tidfrågan), helikoptervillfarelsen (eng the helicopter fallacy, frågan om tillämpning och användbarhet) och slutligen månfararvillfarelsen (eng the moon shot fallacy, frågan om volym).
Trollstavsvillfarelsen handlar om tid och att det faktiskt tar enorm tid för ny teknik att ta någon plats som är relevant för mänskligheten. Forbes nämner två exempel. Tekniken för solceller upptäcktes av Einstein i början av 1900-talet och gav honom Nobelpriset 1921. Den första mänskligt kontrollerade kärnreaktionen skedde 1942 under framtagandet av den första atombomben. Sverige nådde först 50% elproduktion från kärnkraft 40 år senare, som ett av länderna i världen som är mest beroende av kärnkraft (tillsammans med Frankrike och Schweiz). För hela världen står kärnkraften fortfarande bara för några procent av energitillgången. Hur lång tid tar det att ställa om produktionen av hus till trä? Det går knappast över en natt, eller ens mindre än de 2-3 år som krävs innan vi får nya källor till importerad cement. För övrigt tar det 50 – 100 år för en trädplanta att bli konstruktionsvirke, och vi ska inte heller längre få avverka vår skog som förr, om den ens hade kunnat täcka upp för behovet. Vilket den inte kan.
Helikoptervillfarelsen handlar om att teknik oftast har begränsade tillämpningar och alltså inte kan användas till allt. Vi far inte alla omkring i helikoptrar, vilket var vad som förutspåddes när den tekniken kom. Tekniken är inte tillämpar överallt och är dyr, men ger för det massor med jobb och nytta. Allt går inte att bygga i trä hur mycket man än vill. Vill du åka tåg över en bro byggd i trä? Ska vi bygga tunnlar i trä också?
Den tredje mest intressant är månfararvillfarelsen. Argumentet “vi kan skicka män till månen”. Ja, det kan vi. Män. Sex gånger. Det är som Forbes påtalar en enorm skillnad mot att skicka hela mänskligheten till månen, vilket motsvaras av att omvandla hela vårt energisystem. På samma sak är det en enorm skillnad att bygga ett hus med en torpargrund i kallmurad (=utan murfog i cement) sten, och att göra det med alla hus.
Ska man t ex bygga höghastighetsjärnvägarna och vindkraftverkens tusen ton tunga fundament i trä? Ska vi bara bygga villor istället för de yt-, tid- och kostnadseffektiva flerfamiljshusen? Vad kostar t ex den där tomtmarken per m2 när priset på den avser att det ska byggas tio lägenheter på höjden, inte bara en villa (för övrigt drar grunden till tio villor lika mycket betong som tio våningar lägenheter, ngt förenklat)? Ska vi bygga broar i trä, som ska klara av vilka vikter, och hur hållbara över tiden är trä för en bro över ett vattendrag utomhus? Vi åker inte med häst och vagn längre, även om det är MP:s vision av framtidens Sverige (man änvände förvisso de starkare och mer snabbuppfödda oxarna förr, och inte häst, men vi ska inte få ha kor heller längre – en oxe är en kastrerad tjur, alltså en pojkkastrat-kossa).
Texten är delvis återvunnen från ett blogginlägg 2011.
26 kommentarer
En sak med betong som många inte vet är att betong tar upp ungefär lika mycket koldioxid under sin livstid som den släpper ut under tillverkningen.
https://www.svenskbetong.se/hallbarhet/karbonatisering
Skulle man då kunna säga att den är koldioxidneutral ?
Långt ifrån. Betong skyddas med impregnering och genom att välja tätare betong för koldioxid absorbtionen sänker pH och främjar korrosion på armeringen vilket till sist slutar som i Miami. Dessutom absorberar inte lika mycket betong som frigörs när den tillverkas.
En stor del av utsläppet är relaterat till energin som krävs för att värma upp råmaterialen och inte bara den kemiska koldioxiden som frigörs vid kalkbränningen.
Väldigt få betongytor förseglas, vi pratar enbart synliga betongytor som inte ska få en enda fläck under överskådlig tid. Tänk golv på tågstationer, fingarage o dyl brukar epoxibehandlas efter gjutning.
En tätare betong sänker inte pH-värdet, pH-värdet kommer direkt från klinkern och är oförändrat oavsett om man har tre eller åttahundra kilo per kubik (ph ca 13-14) Tätheten ökar dock med mängden cement, grovt förenklat, och har mer att göra med motstånd mot vatteninträngning, salter och annat skadligt.
Karbonatisering av betong fördröjer syrets ankomst till armeringen iom att den förtätas i processen, och fungerar exponentiellt. Om 10mm karbonatiseras på 25 år, kommer det det ta ytterligare 75 år för att nå 20mm, på ett ungefär. (Förutsatt att man läst ritningen korrekt och använder rätt betong. Har du samma sort i villaplattan som i en garagepelare i valfri innerstad kommer problemen inom några år.)
Betong är snudd på koldioxidneutralt, förutsatt att man låter konstruktionen karbonatiseras till 100%. Varpå armeringen såklart är bortrostad sen länge och troligtvis har rasat innan dess. Men ja… teoretiskt.
Och även om man bygger ett trähus bygger man en bottenplatta av betong, det är standard.
KPMG har lagt ut MIT-studien som förutspår samhällets kollaps detta århundraden p.g.a
ständig tillväxt slår i taket. Man kan väl säga att fler och fler tecken går åt det hållet som t.ex. resurserna tar slut.
https://advisory.kpmg.us/articles/2021/limits-to-growth.html
OK, de går hand i hand med Jehovas vittnen då ?
Det finns ju så många undergångsprofetior ute gällande allt möjligt att man rent av tröttnar. Känns som att det allvarligaste hotet är olika makthavares (icke-)styrning som kanske i detta fall orsakar en cementkris med dess konsekvenser. Jag är inte insatt i miljösituationen runt Slite men generellt , som skogsägare , känner jag att största hotet mot resursbrist skapas av miljötalibaner på länsstyrelser och liknande.
Tillväxtens gränser från MIT kom fram till att t.o.m. om man tog i rejält med reserver skulle vår tillgång till aluminium, koppar, olja och naturgas vara helt tömda senast 2027. 2015 var reserverna av tex aluminium 25 ggr större än när den inflytelserika rapporten skrevs.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Poängen är nog att hitta en mer hållbar utveckling snarare än att de absoluta årtalens relevans. Svårt att ha en klimatomställning och gasa/såga av den gren vi sitter på samtidigt.
Är personligen helt övertygad om att inget av tillgångsslagen aluminium koppar olja och naturgas ens är i närheten av att vara slut år 2027. Har hört slutdatum många gånger förut och dessa datum flyttas bara fram. Ungefär som när Jehovas flyttar fram undergångsdatum med jämna mellanrum
Just broar är ett gott exempel på något som till största delen med fördel kan tillverkas i svenskt trä. Det kanske krävs bättre kvalitéer än de bloggaren och jag producerar i Götaland. Martinssons i Bygdsiljum är såvitt jag vet ledande på träbroar.
Och allt framtidens terrorister behöver för att sänka nästa ölandsbro är ett paket tändstickor?
Vad är längsta spännvidden de offererar, och byggs inte fundamenten i betong?
Offert på limträ frår du fråga tillverkaren om. Visst är brofundament ofta i betong, jag tror nog att granit skulle fungera bra men det är sannolikt för dyrt för de flesta projekt.
Jag tänker att det är vardefullt om man kan öka användnigen av svenskt trä. När det är det billigare och bättre med trä verkar det dumt att välja stål eller betong.
Nya bron från Vasastan till Solna vid Karolinska är väl byggd i trä?
Det är alls inte omöjligt att ersätta en del betong med andra material, tes stål. Byggtiden kan många gånger förkortas särskilt vad gäller broar.
https://www.sbi.se/brobyggnad/
Känns som väldigt mycket lobbyverksamhet för betong i bloggen.
@Peter Andersson.
Det är inte helt enkelt att elda upp allt trä. En limträbalk kan klara en brand bättre än en balk i stål.
Limträbalken kolar medans stålbalken böjer ihop sig.
Vindkraft och höghastighetsjärnvägar är jag inte fullt övertygad om att de ska byggas oavsett om trä eller betong är mtrl på modet.
Jag har använt månfarvillelsen tusen gånger när jag pendlat med Öresundståg och då har det låtit ungefär såhär: "Fan vi kan åka till månen men vi kan inte koppla ihop två tågset"
Villfarelsen är väl snarare att jordens resurser och atmosfärens förmåga att kompensera för tex cementtillverkning är ett cornucopia?
Hela den här villfarelse beskrivningen låter som en beskrivning av Miljöpartiet, särskilt helikopter villfarelsen, teknik finns ja men uppskalning i princip omöjligt
För den som letar efter risker så meddelar Peab idag i sin kvartalsrapport, i linje med vad byggindustrin gör, att det kan påverka deras verksamhet.
"Den 6 juli 2021 meddelade Mark- och miljööverdomstolen att de avvisar Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite på Gotland. Beslutet innebär att merparten av svensk cementtillverkning riskerar att upphöra den 1 november 2021. I den händelse att det blir påtaglig brist på cement kommer det att påverka hela bygg- och anläggningsbranschen i Sverige. Peab som en betydande aktör kommer därmed också att påverkas av situationen. Peab arbetar sedan tidigare med egna alternativa bindemedel samt viss egen import av cement."
Helt off-topic kanske, men Jehovas Vittnes "grundare" förutsade från början att domedagen skulle komma 1914. Detta var före förra sekelskiftet, runt 1890 ungefär. Vi vet ju alla vad som hände sen hände 1914… Detta ledde under 1910-talet till JV's stora ökning som organisation. På 1980-talet var det millennieskiftet som var slutet på allt… nuförtiden är man inte lika specifika utan "det händer jättesnart" ungefär… läste på om detta efter att (numera fd) frugan gick och blev återfalls-JV i slutet på 90-talet.
Jag visste inte om att JV hade så exakta domedagar. De har hållit sig borta under covid-pandemin, men de har ringt mig en gång. Jag har mestadels badat i poolen, så jag har inte varit anträffbar. Igår var det all-time-high vattentemperatur på 36 C, med både solfångare med vattenkanaler och pool-värmepump. Vattnet värmer då istället för att kyla, men man får värme till nästa morgon. Det blir några timmars simning per dag nu under industri-semestern.
Om det var ett återfall, så har din fru varit JV redan som ung kvinna? Tråkigt med återfallet ändå.
Det byggs ett 20-våningshus i trä i Skellefteå (Sara kulturhus). De ligger i framkant där (läs; batterifabriken!)
https://www.sarakulturhus.se/sv/ett-klimatklokt-hus/trahus/