Det finns ju inget som i verkligheten kallas tillfälliga lagar (inklusive skatter, som är lagstiftning), utan begreppet är snarare ett klart och tydligt besked om att politikerna vill ha lagstiftningen permanent, men har inte mage att se väljarna i ögonen. Detta gäller snart pandemilagen, men vi kan också minnas tillfällig lagstiftning som värnskatten (1995) och momsen (1960) på ursprungligen 4.2%.
Måste in |
Värnskatten infördes 1995 tillfälligt för att stärka statens finanser vid krig eller kraftig lågkonjunktur. Sverige var då på väg ut ur 90-talskrisen, så man drog till med krig, trots att den eviga freden hade inletts. Skatten fanns kvar till den togs bort av M+KD:s budget 2019. Tillfälligt blev 24 år.
En annan skatt som ingen ens nämner bör avskaffas eftersom den bara var tillfällig är mervärdesskatten, den så kallade momsen. Den infördes på 4.2% år 1960 som omsättningsskatt, men bytte sedan namn till mervärdesskatt eller meromsättningsskatt (moms) 1969. På något sätt beskattas någon form av mervärde man får när man handlar något, men ursprungligen så handlade det om att statens finanser under Gunnar Sträng tillfälligt behövde stärkas.
Detta tillfälliga har nu funnits i 61 år och drog 2020 in 468 miljarder (GSEK) kronor till statskassan eller 22% av Sveriges totala skatte intäkter. De enda skatter som drog in mer än den tillfälliga momsen var den kommunala inkomstskatten om 762 GSEK och arbetsgivaravgifterna om 595 GSEK.
Momsen är för övrigt generellt på 25% idag. 1976 var den 17.65% och 1960 4.2%. Exakt vad för mervärde det är som beskattas är otydligt. Antagligen samma mervärde som de fiktiva inkomster man får på att äga en bostad, som fastighetsskatten avsåg att beskatta. Och gärna ska beskatta igen om LO får som de vill.
Tillfällig är inte ett löfte, utan ett argument som politikerna tar till när de inte kan se väljarna i ögonen och erkänna vad de egentligen är ute efter.
Vilka mer tillfälliga lagar har vi?
21 kommentarer
Migrationslagen vi har just nu är väl tillfällig sedan efter flyktingkrisen 2015?
Infördes 2016, förlängdes 2019 – med syftet att lägga svensk lag i nivå med EU:s minimikrav.
Momsnivån 25% var väl också "tillfällig" i samband med 90-talskrisen, sen sänkte Bildt&co turistmomsen och vad det nu var men inte övrig moms utan permanentade den.
Vill minnas att moderaterna införde en skatt på bilförsäkringar 2006 som höjde premierna med 25%. Det skulle i förlängningen gå till trafikoffer och annat otydligt, men det hände aldrig. Skatten blev däremot kvar.
Nja, Borg sa något i stil med att bilisterna skulle bära en större andel av samhällets kostnader för personskador i trafiken.
Det kan ha legat något i det men det som lockade var möjligheten att delfinansiera jobbskatteavdragen med en för många nästan tvingande punktskatt.
En lag som inte är tillfällig är Byggningabalken (1736:10123 1) utfärdad 1736-01-23.
Se särskilt 12 kap, Huru svin må i ollonskog släppas.
Jag älskar den där, vet inte hur många sena nattmanglingar vid förhandlingsbordet som vi garvat oss halvt fördärvade till "huru svin må i ollonskog släppas". Vill också minnas att "masteträ" var något man skulle akta sig för att hugga ner utan kronans välsingnelse, svindyrt!!!
Längre tillbaks var det dödsstraff på att rensa bort eksly i åkerkanter. Framtida skeppsvirke.
Många konsumenter tänker inte på att 20% av priset är moms, annat var det förr när jag jobbade i en affär på sommarlovet och då hade man en moms eller oms-tabell som man slog i och så lades det på beloppet, jag tror det var vid någon höjning av skatten. Det man minns var det eviga gnällandet av kunderna när momsen kom på tal, det var i mitten av 60-talet, så det är ju några år sedan.
Trängselskatterna är ju egentligen en tillfällig skatt – öronmärkt för att finansiera infrastruktur i Göteborg och Stockholm. Få tror väl att denna skatt försvinner.
Därför jag så sällan är i Göteborg. Iallafall en skatt jag kan undvika att betala.
Man försöker att undvika att åka in till stan eller igenom den i onödan, men ibland så måste man, tyvärr.
Trängselskatten i Stockholm har aldrig påstått vara tillfällig. Ibland har höjningar gjorts för att investeringar i infrastruktur men skatten i sig har ett annat syfte.
Skulle det inte vara oerhört roligt om det visade sig att den svenska övergången till den gregorianska kalendern 1953 på något sätt visade sig vara olaglig i själv? Då faller ju ALLA andra lagar som har stiftats efter det på att de står fel datum i samtliga protokoll och lagböcker etc etc etc 🙂
1753 menade jag givetvis! 🙂
Påminner mig om ett avsnitt av podden Planet Money. Många som försökt förklara skatter olagliga i USA genom åren med olika obskyra strategier. Spoiler: Det har inte varit lyckat.
Länk:https://www.npr.org/sections/money/2016/02/19/467383708/episode-685-larry-vs-the-irs
Oftast är det så. Folk tror att man har nån sorts gotcha i och med att man kan citera nån obskyr lag eller liknande men verkligheten funkar inte så. Samma sak om vi skulle få för oss att övergången till gregorianska kalendern var olaglig så skulle det inte ändra en enda lag eftersom lagarna är fortfarande stiftade helt enkligt konstens alla regler oavsett vad det står för datum på protokollet.
Eller inte,
"Simon Westberg stoppade de nya p-avgifterna runt Huddinges och Stuvstas pendeltågsstationer. Åtminstone tillfälligt. Regeringens slarvfel i trafikförordningen gör att ingen kommun längre har rätt att utfärda parkeringsförbud"
https://www.dn.se/sthlm/simon-lyckades-stoppa-p-avgifterna-i-stuvsta/
Karensdagen?
Den får vi hoppas vi nu slipper. De kan passa på att höga upp takbeloppen i sjukersättning. Den är löjligt låg.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.